Philips HD4407/50 Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

62

Gratulujemy zakupu i witamy wśród użytkowników produktów Philips! Aby w pełni skorzystać z
oferowanej przez rmę Philips pomocy, zarejestruj swój produkt na stronie www.philips.com/
welcome.

Nóżki
Wskaźnik temperatury
Regulacja temperatury
Wyjmowana płytka opiekająca
Zacisk płytki opiekającej
Nienagrzewające się uchwyty
Rowek ociekowy
Tacka na tłuszcz (2 szt.)
Haczyk na tackę do tłuszczu
Uchwyt na przewód

Przed pierwszym użyciem urządzenia zapoznaj się dokładnie z jego instrukcją obsługi i zachowaj ją na
wypadek konieczności użycia w przyszłości.

- Nie zanurzaj urządzenia i przewodu sieciowego w wodzie ani w innym płynie.

- Przed podłączeniem urządzenia upewnij się, że napięcie podane na urządzeniu jest zgodne z
napięciem w sieci elektrycznej.
- Ze względów bezpieczeństwa wymianę uszkodzonego przewodu sieciowego należy zlecić
autoryzowanemu centrum serwisowemu rmy Philips lub odpowiednio wykwalikowanej
osobie.
- Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach zycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub
doświadczenia w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba że będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane na temat korzystania z tego urządzenia przez opiekuna.
- Nie pozwalaj dzieciom bawić się urządzeniem.
- Nie pozostawiaj przewodu sieciowego wiszącego ze stołu lub blatu kuchennego, na którym
umieszczono urządzenie.
- Trzymaj przewód sieciowy z dala od rozgrzanych powierzchni.
- Nie zostawiaj włączonego urządzenia bez nadzoru.

- Podłączaj urządzenie wyłącznie do uziemionego gniazdka elektrycznego.
- Ustaw urządzenie na stabilnej i płaskiej powierzchni, tak aby wokół niego było wystarczająco
dużo wolnego miejsca.
- Zawsze rozgrzej płytki opiekające przed umieszczeniem między nimi jedzenia.
- Powierzchnia urządzenia podczas pracy może się nagrzewać.
- Uważaj na pryskający tłuszcz, gdy opiekasz tłuste mięso lub kiełbasy.
- Zawsze po zakończeniu korzystania z urządzenia wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego.
- Zawsze czyść urządzenie po użyciu.
- Przed wyjęciem płytek opiekających, czyszczeniem urządzenia lub jego odstawieniem poczekaj,
aż urządzenie zupełnie ostygnie.
- Nie dotykaj płytek opiekających ostrymi lub szorstkimi przedmiotami, gdyż mogą one uszkodzić
powłokę zapobiegającą przywieraniu.

- Przy wkładaniu płytek opiekających z powrotem do urządzenia, zwróć uwagę na ich prawidłowe
zamontowanie.
- To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. Nie jest przeznaczone do
użytku w takich miejscach jak kuchnie dla pracowników w sklepach, biurach, gospodarstwach
agroturystycznych lub innych miejscach pracy. Nie jest również przeznaczone do użytku w
hotelach, motelach, pensjonatach typu „bed and breakfast” oraz innych miejscach mieszkalnych.
- W celu uniknięcia niebezpiecznych sytuacji nie podłączaj tego urządzenia do zewnętrznego
włącznika czasowego lub układu zdalnego sterowania.
- Używanie urządzenia w celach profesjonalnych lub półprofesjonalnych bądź w sposób niezgodny
z niniejszą instrukcją spowoduje unieważnienie gwarancji. Firma Philips nie ponosi
odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe w takich przypadkach.

Niniejsze urządzenie rmy Philips spełnia wszystkie normy dotyczące pól elektromagnetycznych. Jeśli
użytkownik odpowiednio się z nim obchodzi i używa go zgodnie z zaleceniami zawartymi w
instrukcji obsługi, urządzenie jest bezpieczne w użytkowaniu, co potwierdzają wyniki aktualnych
badań naukowych.

1 Wyjmij wkładkę znajdującą się między płytkami opiekającymi i usuń wszystkie naklejki.
2 Przetrzyj obudowę urządzenia wilgotną szmatką.
3 Dokładnie wyczyść płytki opiekające (patrz rozdział „Czyszczenie”).
Uwaga: Podczas pierwszego użycia z urządzenia może wydostawać się dym. Jest to zjawisko normalne.


- Płytki opiekające można używać w pozycji nachylonej i poziomej.
- Standardową pozycją opiekania jest pozycja nachylona. W tej pozycji tłuszcz i soki wytapiające
się z pożywienia spływają po płytkach do tacki/tacek na tłuszcz.
- Urządzenie jest wyposażone w nóżki, które po rozłożeniu pozwalają ustawić płytki opiekające w
pozycji poziomej. Ta pozycja służy do przygotowywania produktów niskotłuszczowych, takich jak
owoce i warzywa, które łatwo ześlizgują się z nachylonych płytek. Jest ona również odpowiednia
do gotowania pożywienia marynowanego w zalewach, gdyż zapobiega ona ściekaniu marynaty z
płytek. (rys. 2)

- Pozycja prasy (rys. 3)
Ta pozycja jest szczególnie przydatna do szybkiego grillowania w wysokiej temperaturze, z obu stron
(rumsztyki, mięso do hamburgerów itp.) oraz do przyrządzania kanapek tostowych lub kanapek z
bułek.
Uwaga: Obie płytki opiekające przylegają do pożywienia.
- Pozycja rusztu (rys. 4)
Ta pozycja jest idealna do przyrządzania chrupkich potraw z rusztu. Służy także do przygotowywania
różnego rodzaju „otwartych” kanapek na ciepło, np. z jajkiem, pomidorami, papryką i/lub krążkami
cebuli przykrytymi serem.
Uwaga: Górna płytka opiekająca nie może dotykać pożywienia.
- Pozycja blatu (rys. 5)
Ta pozycja udostępnia dużą powierzchnię do grillowania przeróżnych przekąsek typu szaszłyki, satay,
warzywa, owoce itp.
 63
1 Całkowicie odwiń przewód sieciowy z uchwytu znajdującego się na zawiasach
urządzenia (rys. 6).
2 Upewnij się, że grill jest zamknięty (rys. 7).
3 Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego.
4 Przekręć regulator temperatury do ustawienia odpowiedniego dla opiekanych na grillu
składników. Patrz tabela na końcu niniejszej instrukcji.
, Wskaźnik temperatury włączy się wskazując, że grill się nagrzewa.
Nigdy nie zostawiaj włączonego urządzenia bez nadzoru.
5 Poczekaj aż wskaźnik temperatury zgaśnie, otwórz grill i nałóż składniki na jedną lub obie
płytki.
Uważaj — płytki opiekające są gorące.
- Pozycje prasy i rusztu: Otwórz grill do połowy (rys. 8).
- Pozycja blatu: Otwórz grill do połowy i ustaw górną płytkę opiekającą w pozycji pionowej (1).
Następnie otwórz grill do końca (2) (rys. 9).
6 Jeśli grill znajduje się w pozycji nachylonej, postaw tackę/tacki pod rowkiem ociekowym, aby
zbierały wytopiony tłuszcz i sok.
- Pozycje prasy i rusztu: Postaw jedną tackę pod rowkiem ociekowym, u dołu dolnej płytki
opiekającej (rys. 10).
- Grillując składniki zawierające dużo tłuszczu lub soku w pozycji poziomej, może być konieczne
postawienie jednej lub dwóch tacek, aby zapobiec kapaniu tłuszczu lub soku na powierzchnię, na
której stoi grill.
- Pozycja blatu: Podstaw obie tacki na tłuszcz pod rowki ociekowe płytek grzejnych (rys. 11).
7 Połóż składniki na jednej lub obu płytkach opiekających (rys. 12).
Aby uzyskać najlepszy rezultat, składniki należy umieszczać na środku płytek.
Czas opiekania na grillu zależy od rodzaju składników, ich grubości oraz indywidualnych upodobań.
Zalecane czasy opiekania na grillu podane są w tabeli na końcu niniejszej instrukcji.
Uwaga: Podczas grillowania wskaźnik temperatury od czasu do czasu zapala się i gaśnie. Oznacza to, że
grill reguluje temperaturę opiekania stosownie do zadanego ustawienia.
- Pozycja prasy: Połóż pożywienie na środku dolnej płytki opiekającej.
- Pozycja rusztu: Połóż pożywienie na środku dolnej płytki opiekającej.
- Pozycja blatu: Rozłóż pożywienie na płytkach opiekających. Od czasu do czasu obracaj składniki
przy użyciu drewnianej lub plastikowej łopatki.
8 Zamknij grill (tylko w przypadku pozycji prasy i rusztu).
- Pozycja prasy: Ostrożnie opuść górną płytkę na składniki. Z tak przylegającą płytką pożywienie
jest równo opiekane po obu stronach (rys. 13).
- Pozycja rusztu: Ustaw górną płytkę opiekającą w pozycji pionowej (1), po czym rozłóż ją do
pozycji poziomej (2). Górna płytka nie może dotykać pożywienia (rys. 14).
9 Otwórz urządzenie po upłynięciu wymaganego czasu opiekania (tylko w przypadku pozycji
prasy i rusztu).
10 Zdejmij potrawę.
Do zdejmowania potraw z urządzenia używaj drewnianej lub plastikowej łopatki. Nie używaj
metalowych, ostrych ani szorstkich przyborów kuchennych.
11 Jeśli chcesz przygotować następną partię pożywienia, usuń z nich nadmiar oleju za pomocą
kawałka papierowego ręcznika.
12 Poczekaj aż zgaśnie wskaźnik temperatury i nałóż pożywienie na jedną lub obie płytki.
64

Na końcu niniejszej instrukcji znajduje się tabela ze składnikami, które można przyrządzić na tym
grillu. Zawiera ona również ustawienia temperatury i pozycje opiekania odpowiednie do grillowania
określonych potraw. Podane czasy opiekania nie obejmują czasu koniecznego do rozgrzania
urządzenia.
Czas i temperatura opiekania zależą od rodzaju przyrządzanego pożywienia (np. mięso), grubości
porcji, jego temperatury oraz indywidualnych upodobań. Można się również kierować oznaczeniami
znajdującymi się na grillu.
Uwaga: Podczas grillowania wskaźnik temperatury od czasu do czasu zapala się i gaśnie. Oznacza to, że
grill reguluje temperaturę opiekania stosownie do zadanego ustawienia. Można nadal bezpiecznie
korzystać z urządzenia.

- Lekko posmaruj masłem lub olejem pożywienie przeznaczone do grillowania. Zapobiegnie to
przypaleniu się nadmiaru masła lub oleju.
- Grill nie nadaje się do opiekania panierowanego pożywienia.
- Kiełbaski zazwyczaj pękają podczas opiekania. Można temu zapobiec, nakłuwając je widelcem w
kilku miejscach.
- Aby uzyskać najlepsze rezultaty, kawałki mięsa nie powinny być zbyt grube (ok. 1,5 cm).
- Świeże mięso bardziej nadaje się do pieczenia na grillu niż mięso mrożone lub rozmrożone.
- Przygotowując kurczaka, wieprzowinę lub cielęcinę à la satay, najpierw obsmaż mięso w wysokiej
temperaturze (położenie 5). Następnie ustaw regulator temperatury o jedno położenie niżej i
kontynuuj opiekanie, dopóki potrawa nie będzie gotowa.
- Grill może również służyć jako sterowana termostatem płytka grzejna, która samoczynnie
utrzymuje odpowiednią temperaturę potraw. Rozłóż urządzenie do pozycji blatu i ustaw
regulator temperatury w położeniu 2 lub 3. Następnie przykryj płytki opiekające folią
aluminiową, skierowaną błyszczącą stroną ku górze. (rys. 15)
- Jeśli chcesz rozmrozić zamrożone jedzenie, rozłóż urządzenie do pozycji rusztu i zawiń jedzenie
w folię aluminiową. Ustaw regulator temperatury w położeniu 1 lub 2. Czas odmrażania zależy
od wagi rozmrażanej porcji.

Nigdy nie używaj środków ani materiałów ściernych do czyszczenia, gdyż mogą one uszkodzić
powłokę zapobiegającą przywieraniu.
Nigdy nie zanurzaj urządzenia w wodzie.
1 Wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego i poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
2 Przed wyjęciem płytek opiekających usuń z nich nadmiar oleju za pomocą kawałka
papierowego ręcznika.
3 Wyjmij płytki opiekające (rys. 16).
Aby wyjąć płytki, naciśnij zaciski na urządzeniu i zdejmij je z urządzenia.
4 Umyj płytki opiekające i tacki na tłuszcz miękką szmatką lub gąbką w gorącej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń lub umyj je w zmywarce (rys. 17).
Mocz płytki opiekające przez 5 minut w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, aby
usunąć wszystkie resztki. Umożliwi to łatwiejsze usunięcie zaschniętych resztek jedzenia lub tłuszczu.
5 Wysusz płytki opiekające i zamontuj je z powrotem (rys. 18).
- Ustaw urządzenie w pozycji blatu.
- Umieść tylną krawędź płytek opiekających na urządzeniu (1). Opuść płytki na urządzenie i
dociśnij, blokując je zaciskami (2).
 65
6 Zamknij grill.
7 Przetrzyj obudowę urządzenia wilgotną szmatką.

- Zużytego urządzenia nie należy wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami gospodarstwa
domowego — należy oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych w celu utylizacji.
Stosowanie się do tego zalecenia pomaga w ochronie środowiska (rys. 19).

1 Nawiń przewód wokół uchwytu na przewód na zawiasach urządzenia. (rys. 20)
2 Włóż jedną tackę na tłuszcz w drugą i zawieś je na haczyku na spodzie urządzenia. (rys. 21)
3 Przechowuj urządzenie w pionowej pozycji w bezpiecznym i suchym miejscu.

W razie konieczności naprawy, jakichkolwiek pytań lub problemów prosimy odwiedzić naszą stronę
internetową www.philips.com lub skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta rmy Philips w
danym kraju (numer telefonu znajduje się na ulotce gwarancyjnej). Jeśli w kraju Państwa zamieszkania
nie ma takiego Centrum, o pomoc należy zwrócić się do sprzedawcy produktów rmy Philips.

W tym rozdziale opisano najczęstsze problemy, z którymi można się zetknąć, korzystając z
urządzenia. Jeśli poniższe wskazówki okażą się niewystarczające do rozwiązania problemu, należy
skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta lub odwiedzić naszą stronę internetową www.philips.
com.
Problem Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Urządzenie nie
działa.
Wtyczka jest nieprawidłowo
włożona do gniazdka
elektrycznego.
Włóż prawidłowo wtyczkę do gniazdka
elektrycznego.
W gniazdku, do którego
podłączono urządzenie, nie ma
zasilania.
Sprawdź, czy działa zasilanie. Jeśli tak,
sprawdź, czy gniazdko jest pod napięciem,
podłączając do niego inne urządzenie.
Przewód sieciowy jest
uszkodzony.
Ze względów bezpieczeństwa wymianę
uszkodzonego przewodu sieciowego
należy zlecić autoryzowanemu centrum
serwisowemu rmy Philips lub
odpowiednio wykwalikowanej osobie.
Z urządzenia
wydobywa się
dym.
Na początku używania z
urządzenia może wydobywać się
dym.
Jest to zjawisko normalne. Po jakimś czasie
zjawisko to ustanie.
Ustawiona temperatura
opiekania jest zbyt niska do
przyrządzenia składników.
W tabeli na końcu niniejszej instrukcji
znajdziesz odpowiednie ustawienia
temperatur dla różnych rodzajów
pożywienia.
Resztki potraw lub tłuszczu
przyschły do płytek opiekających.
Ostrożnie czyść płytki opiekające po
każdym użyciu.
66
Problem Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Danie nie jest
odpowiednio
wypieczone.
Ustawiona temperatura zbyt
niska lub danie było opiekane
zbyt krótko.
Ustaw wyższą temperaturę i/lub piecz
danie dłużej. W tabeli na końcu niniejszej
instrukcji znajdziesz odpowiednie
ustawienia temperatur i czasów opiekania
dla różnych rodzajów pożywienia.
Dania są zbyt
mocno
przypieczone.
Ustawiona temperatura zbyt
wysoka lub danie było opiekane
zbyt długo.
Ustaw niższą temperaturę i/lub piecz
danie krócej. W tabeli na końcu niniejszej
instrukcji znajdziesz odpowiednie
ustawienia temperatur i czasów opiekania
dla różnych rodzajów pożywienia.
Podczas
grillowania tłuszcz
lub sok kapie na
powierzchnię, na
której stoi
urządzenie.
Tacka/tacki na tłuszcz nie zostały
ustawione pod rowkiem/rowkami
ociekowymi.
Ustaw tackę/tacki na tłuszcz pod
rowkiem/rowkami ociekowymi.
Grillowane składniki zawierają
dużo tłuszczu lub soku, a grill
znajduje się w pozycji poziomej
oraz nie ustawiono tacki/tacek na
tłuszcz pod rowkiem/rowkami
ociekowymi.
Ustaw tackę/tacki na tłuszcz pod
rowkiem/rowkami ociekowymi.
Składniki (np. ser)
przykleja się do
górnej płytki
opiekającej.
Potrawy na chrupko lub
„otwarte” kanapki zostały
przyrządzone w pozycji prasy.
Przyrządzaj potrawy na chrupko i
„otwarte” kanapki w pozycji rusztu.
 67
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108

Philips HD4407/50 Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla