149
7. Po upływie ustawionego czasu potrawa będzie gotowa. Po zakończe-
niu programu automatycznie włączy się funkcja podtrzymywania
temperatury gotowej potrawy (podgrzewanie automatyczne) oraz
zapali się lampka kontrolna „Reheat/Cancel”.
8.
Aby wyłączyć podgrzewanie automatyczne, naciśnij przycisk „ Reheat/
Cancel”. Lampka kontrolna zgaśnie.
Funkcja opóźnionego startu dostępna jest dla wszystkich automatycznych pro-
gramów gotowania, za wyjątkiem programów „FRY”, „PASTA” i „QUICK COOK”.
Nie zaleca się korzystania z funkcji „Time Delay”, jeśli w skład potrawy
wchodzą produkty mleczne lub inne szybko psujące się produkty (jajka,
świeże mleko, mięso, ser, itp.).
Ustawiając czas dla funkcji „Time Delay” należy pamiętać, że w programie
„STEAM” odliczanie czasu rozpoczyna się dopiero po osiągnięciu przez urzą-
dzenie odpowiedniej temperatury (po osiągnięciu przez wodę stanu wrzenia).
Funkcja podtrzymywania temperatury gotowych potraw „Keep
Warm” (podgrzewanie automatyczne)
Funkcja ta włącza się automatycznie zaraz po zakończeniu działania progra-
mu gotowania i może ona podtrzymywać temperaturę gotowego dania w
granicach 70-75°С w ciągu 24 godzin. O działaniu funkcji podgrzewania
automatycznego informuje świecąca się lampka kontrolna „Reheat/Cancel”,
na wyświetlaczu następuje odliczanie czasu pracy w danym trybie. W razie
konieczności funkcję podgrzewania automatycznego można wyłączyć, naci-
skając i przytrzymując przez kilka sekund przycisk „Reheat/Cancel”.
Odłączanie funkcji podgrzewania automatycznego
Włączenie się podgrzewania automatycznego po zakończeniu działania
programu gotowania nie jest zawsze pożądane. Dlatego też w wielofunkcyj-
nym multicookerze REDMOND RMC-M90E przewidziano możliwość odłącze-
nia danej funkcji przy uruchamianiu lub w trakcie działania podstawowego
programu gotowania. W tym celu przy uruchamianiu lub w trakcie działania
programu naciśnij i przytrzymaj przez kilka sekund przycisk „Menu/Keep
Warm”, dopóki lampka kontrolna „Reheat/Cancel” nie zgaśnie. Aby ponownie
włączyć funkcję automatycznego podgrzewania dań, naciśnij przycisk „Menu/
Keep Warm” jeszcze raz (lampka kontrolna „Reheat/Cancel” zapali się).
Funkcja odgrzewania dań
Wielofunkcyjnego multicookera REDMOND RMC-M90E można używać do
odgrzewania zimnych dań. W tym celu:
• Przełóż danie do misy, następnie wstaw misę w obudowę urządzenia.
• Zamknij pokrywę, podłącz urządzenie do prądu.
• Naciśnij i przytrzymaj przez kilka sekund przycisk „Reheat/Cancel” aż
usłyszysz sygnał dźwiękowy. Zapali się odpowiednia lampka kontrol-
na na wyświetlaczu oraz lampka kontrolna na przycisku „Reheat/
Cancel”. Timer zacznie odliczać czas odgrzewania.
Urządzenie podgrzeje danie do temp. 70-75°С i będzie podtrzymywać tę
temperaturę w ciągu 24 godzin. W razie konieczności funkcję odgrzewania
można zatrzymać, naciskając i przytrzymując przez kilka sekund przycisk
„Reheat/Cancel”, dopóki nie zgaśnie odpowiednia lampka kontrolna na wy-
świetlaczu oraz lampka kontrolna przycisku „Reheat/Cancel”.
Pomimo tego, że wielofunkcyjny multicooker może utrzymywać danie w
stanie gorącym do 24 godzin, nie zaleca się pozostawiać podgrzanego
dania na więcej niż dwie, trzy godziny, gdyż w niektórych przypadkach
zmianie może ulec smak dania.
Ogólne zasady używania programów automatycznych
1. Przygotuj (odmierz) potrzebne składniki.
2.
Umieść składniki w misie urządzenia wielofunkcyjnego, zgodnie z
programem gotowania i umieść ją w obudowie urządzenia. Ważne jest,
by wszystkie składniki, łącznie z płynami, znajdowały się poniżej kres-
ki, oznaczającej maksymalny poziom i znajdującej się na wewnętrznej
stronie misy. Upewnij się, że misa wstawiona jest równo i że przylega
do płyty grzewczej.
3. Zamknij pokrywę wielofunkcyjnego multicookera aż do jej zatrzaś-
nięcia. Podłącz urządzenie do prądu.
4. Naciskając przycisk „Menu/Keep Warm” wybierz odpowiedni program
gotowania (na wyświetlaczu zapali się wskaźnik programu).
5. Jeśli sugerowany czas gotowania Państwu nie odpowiada, możesz go
zmienić, naciskając przycisk „Hour” oraz „Min”.
6.
W razie potrzeby ustaw czas opóźnionego startu. Funkcja „Time Delay”
jest niedostępna dla programów „FRY”, „PASTA” oraz „QUICK COOK”.
7.
Aby uruchomić program gotowania, naciśnij i przytrzymaj przez kilka
sekund przycisk „Start”, aż nie zapalą się lampki kontrolne przycisków
„Start” i „Reheat/Cancel”. Rozpocznie się działanie wybranego programu
i odliczanie czasu przygotowania potrawy. W programie „STEAM” odli-
czanie czasu do końca gotowania rozpoczyna się od momentu osiągnię-
cia przez wodę stanu wrzenia i pojawienia się odpowiedniej ilości pary
w misie; w programie „PASTA” — po zagotowaniu się wody w misie,
umieszczeniu w niej produktów i ponownym naciśnięciu przycisku „Start”.
8.
W razie potrzeby można wcześniej odłączyć funkcję podgrzewania
automatycznego dań, naciskając i przytrzymując przycisk „Menu/Keep
Warm”, dopóki nie zgaśnie lampka kontrolna przycisku „Reheat/Cancel”.
Ponowne naciśnięcie przycisku „Menu/Keep Warm” włączy daną funk-
cję. Funkcja podgrzewania automatycznego jest niedostępna dla
programów „YOGURT/DOUGH” i „BREAD”.
9. Sygnał dźwiękowy informuje o zakończeniu pracy programu. Następ-
nie, w zależności od wybranego programu lub ustawień bieżących,
urządzenie przejdzie do trybu podgrzewania automatycznego (świeci
się lampka kontrolna przycisku „Reheat/Cancel”) lub do trybu oczeki-
wania (miga lampka kontrolna przycisku „Start”).
10.
Aby anulować wybrany program, przerwać proces gotowania lub pod-
grzewania automatycznego, naciśnij i przytrzymaj przez kilka sekund
przycisk „Reheat/Cancel”.
Aby otrzymać pyszne dania, polecamy przepisy znajdujące się w książce „100
przepisów”, dołączonej do multicookera REDMOND RMC-M90E, która była
przygotowana specjalnie dla tego modelu urządzenia.
Jeśli oczekiwany rezultat nie został osiągnięty przy pomocy programów
automatycznych, użyj uniwersalnego programu „MULTICOOK” z rozszerzo-
nym zakresem ustawień ręcznych, co daje ogromne możliwości dla kulinar-
nych eksperymentów.
Program „MULTICOOK”
Program ten przeznaczony jest do przygotowania praktycznie wszystkich dań
według ustawionych przez użytkownika parametrów dotyczących tempera-
tury i czasu gotowania. Dzięki programowi „MULTICOOK” multicooker
REDMOND RMC-M90E zamieni cały szereg akcesoriów kuchennych i pozwo-
li przygotować danie praktycznie według każdego przepisu przeczytanego
w starej książce kucharskiej lub znalezionego w Internecie.
Dla Państwa wygody przy gotowaniu potraw w temperaturze do 80°С funk-
cja podgrzewania automatycznego jest wyłączona. W razie potrzeby można
ją włączyć ręcznie, naciskając i przytrzymując przez kilka sekund przycisk
„Menu/Keep Warm” po uruchomieniu programu gotowania, zanim zaświeci
się lampka kontrolna „Reheat/Cancel”.
• Sugerowany czas gotowania dla programu „MULTICOOK” wynosi 15
minut, a sugerowana temperatura gotowania wynosi 100°С.
• Zakres ręcznej regulacji temperatury (zmiany temperatury dokonuje
się naciskając przycisk „Temperature”) wynosi 35°С — 170°С z dokład-
nością do 5°С.
•
Zakres ręcznej regulacji czasu gotowania wynosi 5 minut — 12 godzin
z dokładnością do 1 minuty dla odcinka czasu do 1 godziny lub z
dokładnością do 5 minut dla odcinka czasu wynoszącego ponad 1
godzinę.
Za pomocą programu „MULTICOOK” można przygotować wiele różnych
potraw. Skorzystaj z książki „100 przepisów” przygotowanych przez naszych
profesjonalnych kucharzy lub ze specjalnej tabeli temperatur zalecanych
przy gotowaniu różnych potraw i produktów.
Program „OATMEAL”
Zalecany jest do przygotowywania kaszy na mleku. Czas gotowania dla tego
programu wynosi 10 minut. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania
w przedziale od 5 minut do 1 godziny 30 minut z dokładnością do 1 minuty.
Program „OATMEAL” przeznaczony jest do gotowania kaszy z wykorzystaniem
mleka pasteryzowanego o niskiej zawartości tłuszczu. Aby mleko nie wyki-
piało i danie spełniło oczekiwania, przed gotowaniem należy:
• dokładnie płukać wszystkie rodzaje kaszy (ryż, kasza gryczana, kasza
jaglana, itp.), dopóki woda nie będzie czysta;
• przed gotowaniem posmarować misę multicookera masłem;
• przestrzegać proporcji, odmierzając składniki zgodnie ze wskazówka-
mi umieszczonymi w książce kucharskiej;
• zmniejszać lub zwiększać ilość składników proporcjonalnie;
• używając mleka pełnego, rozcieńczyć je z wodą pitną w proporcji 1:1.
Właściwości mleka i kasz, w zależności od pochodzenia i producenta, mogą
się różnić, co może mieć wpływ na rezultat gotowania.
Jeśli przy pomocy programu „OATMEAL” oczekiwany rezultat nie został osiąg-
nięty, skorzystaj z uniwersalnego programu „MULTICOOK”. Optymalna tem-
peratura gotowania kaszy na mleku wynosi 95°С. Ilość składników oraz czas
przygotowywania należy ustalić w oparciu o przepis.
Program „STEW”
Program ten przeznaczony jest do duszenia warzyw, mięsa, drobiu i owoców
morza. Sugerowany czas gotowania dla danego programu wynosi 1 godzinę.
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od 20 minut
do 12 godzin z dokładnością do 5 minut.
Program „FRY”
Program przeznaczony jest do smażenia mięsa, warzyw, drobiu oraz owoców
morza. Sugerowany czas gotowania dla danego programu wynosi 15 minut.
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od 5 minut
do 1 godziny 30 minut z dokładnością do 1 minuty.
Funkcja „Time Delay” w danym programie jest niedostępna.
Aby składniki nie przypalały się, przestrzegaj zaleceń umieszczonych w
książce kucharskiej, a także od czasu do czasu przemieszaj zawartość
misy. Możliwe jest przygotowywanie potraw przy otwartej pokrywie
multicookera.
Program „SOUP”
Program przeznaczony jest do gotowania różnego rodzaju zup, a także kom-
potów i napojów. Sugerowany czas gotowania dla tego programu wynosi 1
godzinę. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od
20 minut do 8 godzin z dokładnością do 5 minut.