Zastosowania, tabele i rady12
Informacje ogólne
• Wsuwaæ blachê ukoœn¹ krawêdzi¹ do przodu!
• Jednoczeœnie mo¿na piec w dwóch formach ustawionych obok siebie
na ruszcie. Czas pieczenia wyd³u¿y siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ
podczas pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury
pomiêdzy zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu
blachy odkszta³cenie znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabeli pieczenia
W poni¿szych tabelach podane s¹ potrawy oraz ustawienia potrzebne do
ich przygotowania: temperatura, czas i poziom wsadu.
• Wartoœci temperatury oraz czasu pieczenia stanowi¹ dane
orientacyjne, gdy¿ zale¿¹ one od sk³adu ciasta, iloœci oraz formy do
pieczenia.
• Zalecamy ustawienie ni¿szej temperatury za pierwszym razem i
zwiêkszenie jej dopiero wtedy, gdy czas pieczenia jest zbyt d³ugi lub
chce siê otrzymaæ bardziej br¹zow¹ skórkê.
• W przypadku, gdy tabele nie podaj¹ konkretnych danych w odniesieniu
do Pañstwa w³asnego przepisu, nale¿y przyj¹æ wartoœci podane dla
podobnego wypieku.
• Przy pieczeniu ciasta na blasze lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
• Wilgotne wypieki (jak np. pizza, placek owocowy itp.) nale¿y
przygotowywaæ na jednym poziomie.
• Ró¿nice w wysokoœci pieczonego produktu mog¹ na pocz¹tku procesu
pieczenia stanowiæ przyczynê ró¿nego stopnia zbr¹zowienia. W takiej
sytuacji nie nale¿y zmieniaæ ustawienia wartoœci temperatury.
Ró¿nice zbr¹zowienia wyrównaj¹ siê w trakcie procesu pieczenia.
• Nowy piekarnik mo¿e piec inaczej ni¿ urz¹dzenie u¿ywane dotychczas.
Dlatego nale¿y zrewidowaæ dotychczasowe ustawienia (temperatura,
czasy pieczenia) oraz poziom wsadu, bior¹c pod uwagê zalecenia z
poni¿szych tabel.
2 Przy d³u¿szym czasie pieczenia piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na oko³o
10 minut przed koñcem czasu pieczenia, aby wykorzystaæ ciep³o
resztkowe.
Je¿eli nie podano inaczej, wartoœci okreœlone w tabelach dotycz¹
wk³adania produktu do zimnego piekarnika.