Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Typ
Recipe book
Tabele, rady i przepisy
Wielofunkcyjny piekarnik parowy do zabudowy
Spis treœci2
Spis treœci
Zastosowania, tabele i rady 4
Gotowanie na parze 4
GOTOW NA PARZE 1 5
Tabela GOTOW NA PARZE 1 6
TERMOOBIEG i nastêpnie GOTOW NA PARZE 1 8
Tabela TERMOOBIEG a nastêpnie GOTOW NA PARZE 1 8
GOTOW NA PARZE 3 9
Tabela GOTOW NA PARZE 3 9
GOTOW NA PARZE 2 10
Tabela GOTOW NA PARZE 2 10
Pieczenie 11
Tabela pieczenia 13
Tabela suflety i zapiekanki 17
Pieczenie miêsa 18
Tabela pieczenia 19
Tabela TERMOSONDA 21
PIECZENIE 22
Tabela PIECZENIE 22
Grillowanie powierzchniowe 23
Tabela grillowania 23
Rozmra¿anie 24
Tabela rozmra¿ania 24
Programy do pieczenia miêsa 25
MENU 26
MENU PAROWE 26
ODGRZEWANIE POTRAW (na 4-6 osób) 26
ŒWIE¯E WARZYWA (Pó³misek warzyw) 26
RYBA < PSTR¥G > 27
ZIEMNIAKI ZAPIEK 27
CHLEB WIEJSKI 28
CHLEB BIA£Y 28
CIASTO DRO¯OWE 29
PASTERYZACJA 30
MENU CIAST 31
CIASTO CYTRYNOWE 31
CIASTO SZWEDZKIE 32
BISZKOPT 33
SERNIK 34
CIASTO Z OWOCAMI 35
STRUCLA 36
3Spis treœci
MENU PIECZENIA 37
PIZZA (na jedn¹ blachê do pieczenia lub 2 okr¹g³e formy) 37
CEBULARZ 38
QUICHE LORRAINE 39
LASAGNE 40
CANNELLONI 41
ZAPIEKANKA MIÊSNA 42
STEKI RYBNE 42
MENU SPECJALNE 43
CIASTO Z PROSZKU 43
PIZZA MRO¯ONA 43
SUSZENIE 43
Zastosowania, tabele i rady4
Zastosowania, tabele i rady
Gotowanie na parze
Do gotowania przy u¿yciu pary stosowaæ funkcje piekarnika GOTOW NA
PARZE 1, GOTOW NA PARZE 3 lub GOTOW NA PARZE 2.
1 Uwaga: W czasie trwania funkcji GOTOW NA PARZE 1s w ¿adnym
wypadku nie otwieraæ drzwiczek piekarnika!
1 Uwaga: Jako p³yn stosowwy³¹cznie wo!
Naczynia do gotowania na parze
Do gotowania na parze nadaj¹ siê formy z odpowiedniego materia³u
¿aroodpornego i odpornego na korozjê.
Bardzo dobre do tego celu s¹ pojemniki do gotowania ze stali
chromowej (patrz Wyposa¿enie specjalne).
Poziomy wsadu
Poziomy wsadu podane s¹ w poni¿szych tabelach. Poziomy wsadu
liczy siê od do³u do góry.
Informacje ogólne
W przypadku czasu gotowania d³u¿szego ni¿ 30 minut lub wiêkszej
iloœci gotowanego produktu mo¿na ewentualnie dolaæ wody.
W przypadku, gdy w³¹czona jest funkcja piekarnika GOTOW NA
PARZE 1 wyj¹æ filtr t³uszczowy, gdy¿ wyd³u¿a on czas gotowania.
W przypadku d³u¿szego nieu¿ywania urz¹dzenia dok³adnie przep³ukaæ
szufladê na wodê, w¹¿ i generator pary (patrz rozdzia³ Czyszczenie i
pielêgnacja).
Informacje dotycz¹ce tabel
W poni¿szych tabelach zawarty jest spis potraw oraz temperatur, czasu i
poziomów wsadu wymaganych do ich ugotowania.
Dane dotycz¹ce czasu i temperatury s¹ wartoœciami orientacyjnymi,
gdy¿ zale¿¹ od sk³adu, iloœci i wielkoœci gotowanego produktu oraz
zastosowanego naczynia.
W przypadku, gdy tabele nie podaj¹ konkretnych danych w odniesieniu
do Pañstwa w³asnego przepisu, nale¿y przyj¹æ wartoœci podane dla
podobnego produktu.
Je¿eli nie podano inaczej, wartoœci okreœlone w tabelach dotycz¹
wk³adania produktu do zimnego piekarnika.
5Zastosowania, tabele i rady
GOTOW NA PARZE 1
Funkcje GOTOW NA PARZE 1 mo¿na stosowaæ przy wszystkich
produktach ¿ywnoœciowych, zarówno œwie¿ych, jak i mro¿onych. Tym
sposobem mo¿na przyrz¹dzaæ, podgrzewaæ, rozmra¿aæ, parzyæ lub
blanszowaæ warzywa, miêso, ryby, makarony, ry¿, kukurydzê, kaszê
mannê i jajka.
Gotowanie “menu”
W trakcie jednego gotowania mo¿na przygotowaæ kompletne menu. W
tym celu najlepiej jest dobraæ potrawy, które wymagaj¹ podobnego
czasu gotowania. Pozwala to unikn¹æ niedogotowania lub przegotowania
poszczególnych sk³adników. Iloœæ wody potrzebnej do gotowania nale¿y
okreœliæ wed³ug najwiêkszej iloœci wody podanej dla wybranych
sk³adników potraw. Informacje patrz tabela.
Potrawy nale¿y ustawiæ na rusztach w odpowiednich naczyniach do
gotowania. Odstêp pomiêdzy rusztami nale¿y dobraæ w taki sposób, aby
para dosiêga³a ka¿dej potrawy.
Sterylizowanie naczyñ
Funkcja GOTOW NA PARZE 1 oferuje mo¿liwoœæ sterylizacji naczyñ przy
pomocy pary, np. butelek niemowlêcych. Aby wysterlizowaæ naczynia,
nale¿y je umyæ i umieœciæ otworem w dó³ na œrodku rusztu na 1 poziomie
wsadu. Umieœciæ naczynia pod lekkim skosem w komorze gotowania.
Wlaæ maksymaln¹ iloœæ wody (650 ml)
i ustawiæ czas na 40 minut przy 96°C.
Zastosowania, tabele i rady6
Tabela GOTOW NA PARZE 1
Produkt
GOTOW NA PARZE 1
Dolanie wody
poprzez szufladê
na wodê
ml
Tempe-
ratura
°C
Poziom
wsadu
Czas w
minutach
Risotto 400 96 2 25-30
Ry¿ (z wod¹ 1:1) 650 96 2 35-40
Kukurydza (polenta, z wod¹
1:3)
650 96 2 40-50
Ziemniaki w mundurkach,
œredniej wielkoœci
650 96 2 40-50
Ziemniaki z wody 550 96 2 30-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brukselka 550 96 2 30-35
Ró¿yczki broku³ów 550 96 2 25-30
Kalafior, ca³y 650 96 2 40-45
Ró¿yczki kalafiora 600 96 2 30-35
Kapusta kiszona 650 96 2 50-60
Pomidory, ca³e 250 96 2 15-20
Boæwina, ca³a 550 96 2 60-70
Kalarepa/seler/koper w³oski,
krojone
550 96 2 35-40
Cukinia, krojona 400 96 2 20-25
Marchew, krojona 550 96 2 35-40
Rozmra¿anie warzyw 550 60 2 35
Rozmra¿anie i gotowanie
warzyw
650 96 2 35-40
Blanszowanie warzyw 250 96 2 12-15
Blanszowanie fasoli 250 96 2 20-22
Fasola mro¿ona 650 96 2 30-40
Pierœ kurczaka 500 85 2 30-40
Szynka orzechowa 1000 g 650 96 2 50-75
Lekko peklowana i wêdzona
wieprzowina 600-1000 g
650 96 2 45-55
Papryka nadziewana 500 96 2 30-40
Kie³baski wiedeñskie / bia³a
kie³basa
250 85 2 15-20
7Zastosowania, tabele i rady
Podane czasy s¹ wartoœciami orientacyjnymi i ulegaj¹ zmianie w zale¿noœci od wielkoœci i iloœci
produktu.
Odgrzewanie w¹trobianki
w plastrach 1 cm
400 96 2 20-25
Filet rybny ok. 1000 g 650 80 2 30-40
Filet z fl¹dry ok. 300 g 300 80 2 15-20
Filet rybny, mro¿ony 500-
800 g
650 90 2 30-40
Pstr¹g 170-300 g 400 85 2 25-35
Budyñ / flan w miseczkach 500 85 2 25-35
Zupa zacierkowa 500 85 2 25-35
Kluski na parze 500 85 2 30-35
Jajka, na miêkko 200 96 2 8-12
Jajka, œrednio œciête 200 96 2 10-15
Jajka, na twardo 200 96 2 15-20
Produkt
GOTOW NA PARZE 1
Dolanie wody
poprzez szufladê
na wodê
ml
Tempe-
ratura
°C
Poziom
wsadu
Czas w
minutach
Zastosowania, tabele i rady8
TERMOOBIEG i nastêpnie GOTOW NA PARZE 1
Dziêki po³¹czeniu funkcji TERMOOBIEG i GOTOW NA PARZE 1 miêso,
warzywa i dodatki mog¹ byæ gotowane w piekarniku jedno po drugim,
a przy funkcji GOTOW NA PARZE 1 mog¹ byæ gotowane razem tak, ¿e
wszystkie równoczeœnie bêd¹ gotowe do podania.
Podsma¿yæ produkt za pomoc¹ funkcji piekarnika TERMOOBIEG.
W³o¿yæ do piekarnika w ¿aroodpornym naczyniu warzywa i dodatki
przygotowane do sma¿enia.
W³¹czyæ funkcjê GOTOW NA PARZE 1 i dogotwaæ wszystko razem do
koñca.
3 W celu w³¹czenia funkcji GOTOW NA PARZE 1 nale¿y ostudziæ piekarnik
do temperatury ok. 80°C. W celu szybszego ostudzenia otworzyæ
drzwiczki piekarnika na szerokoϾ do pierwszego przyblokowania
drzwiczek i pozostawiæ na ok. 15 minut.
Tabela TERMOOBIEG a nastêpnie GOTOW NA
PARZE 1
Podane czasy s¹ wartoœciami orientacyjnymi i ulegaj¹ zmianie w zale¿noœci od wielkoœci
i iloœci produktu.
Temperatura wnêtrza produktu w przypadku miêsa powinna przed prze³¹czeniem na GOTOW NA
PARZE 1 wynosiæ 60-63°C.
Produkt
TERMOOBIEG
GOTOW NA PARZE 1
dolanie wody maks. 650ml
Temp.
w °C
Miêso
Czas w
minutach
Miêso i
dodatki
Czas w minutach
Poziom
wsadu
Pieczeñ wo³owa 1 kg
Brukselka, polenta
180 60-70 40-50
1
3
Pieczeñ wieprzowa 1 kg
Ziemniaki, warzywa,
sos pieczeniowy
180 60-70 30-40
1
3
Pieczeñ cielêca 1 kg
warzywa, ry¿
180 50-60 30-40
1
3
9Zastosowania, tabele i rady
GOTOW NA PARZE 3
Funkcja GOTOW NA PARZE 3 nadaje siê zw³aszcza do przygotowywania
potraw o du¿ej zawartoœci wody, rozmra¿ania
i regeneracji potraw.
Tabela GOTOW NA PARZE 3
Produkt
GOTOW NA PARZE 3
(dolanie wody maks. 250ml)
Temperatura
w °C
Czas
w minutach
Poziom
wsadu
Budyñ / flan w miseczkach
1)
1)pozostawiæ potrawê na pó³ godziny wewn¹trz przy zamkniêtych drzwiach
90 35-40 2
Zupa zacierkowa
1)
90 30-40 2
Terrine
1)
90 40-50 2
Filet rybny, cienki 85 15-25 2
Filet rybny, gruby
Mniejsze ryby do 350 g
90 25-35 2
Ca³a ryba
do 1000g
90 35-45 2
Zastosowania, tabele i rady10
GOTOW NA PARZE 2
Funkcja GOTOW NA PARZE 2 nadaje siê szczególnie do podsma¿ania
wiêkszych kawa³ków miêsa, do rozmra¿ania i podgrzewania gotowych
porcji potraw oraz do pieczenia chleba, bu³ek, zapiekanek.
Tabela GOTOW NA PARZE 2
Gotowanie na kilku poziomach wsadu
Ca³e pieczenie pokroiæ przed podgrzaniem.
Podane czasy s¹ wartoœciami orientacyjnymi i ulegaj¹ zmianie w zale¿noœci od wielkoœci
i iloœci produktu.
Produkt
GOTOW NA PARZE 2
Dolewaæ wody w zale¿noœci od
d³ugoœci czasu gotowania
Temperatura
w °C
Czas
w minutach
Poziom
wsadu
Podgrzewanie “menu”
6 talerzy Ø 24 cm
110 15-20 1, 3 i 5
Pieczeñ wieprzowa 1000 g 160-180 90-100 2
Pieczeñ wo³owa 1000 g 160-180 120-150 2
Pieczeñ cielêca 1000 g 180 80-90 2
W¹trobiana, surowa 500 g 180 30-40 2
Kie³baski wiedeñskie / bia³a kie³basa 85 20-30 2
Lekko peklowana i wêdzona wieprzowina
600-1000 g (moczyæ 2 godziny)
160-180 60-70 2
Kurczak 1000 g 180-200 50-60 2
Kaczka 1500-2000 g 180 70-90 2
Gêœ 3000 g 170 130-170 1
Filety rybne 85-90 20-30 2
Zapiekanka ziemniaczana,
Ziemniaczana zapiekanka czosnkowa
160-170 50-60 2
Zapiekanka makaronowa 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Ró¿ne rodzaje chleba 500-1000 g 180-190 50-60 2
Bu³ka 40-60 g 180-210 25-35 3
Œwie¿a pieczona bu³ka 30-40 g 200 10-20 3
Œwie¿a pieczona bu³ka 30-40 g (mro¿ona) 200 15-25 3
Œwie¿a pieczona bagietka 40-50 g 200 10-20 3
Œwie¿a pieczona bagietka
40-50 g (mro¿ona)
200 15-25 3
11Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika: TERMOOBIEG, TERMOOBIEG + PARA lub
GRZANIE GÓRA+DÓ£
Formy do pieczenia
Do pieczenia z zastosowaniem GRZANIE GÓRA+DÓ£ nadaj¹ siê formy
z metalu ciemnego i formy powlekane.
Do pieczenia z zastosowaniem TERMOOBIEG i TERMOOBIEG + PARA
mo¿na równie¿ u¿ywaæ wszystkich jasnych form metalowych.
Poziomy wsadu
Pieczenie z zastosowaniem GRZANIE GÓRA+DÓ£ jest mo¿liwe na
jednym poziomie wsadu.
Stosuj¹c TERMOOBIEG i TERMOOBIEG + PARA mo¿na piec
równoczeœnie na kilku blachach do pieczenia (w iloœci do 3 blach):
1 blacha:
np. poziom wsadu 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom wsadu 1
2 blachy:
np. na pierwszym i trzecim poziomie
wsadu.
3 blachy:
poziomy wsadu 1, 3 i 5
Zastosowania, tabele i rady12
Informacje ogólne
Wsuwaæ blachê ukoœn¹ krawêdzi¹ do przodu!
Jednoczeœnie mo¿na piec w dwóch formach ustawionych obok siebie
na ruszcie. Czas pieczenia wyd³u¿y siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ
podczas pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury
pomiêdzy zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu
blachy odkszta³cenie znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabeli pieczenia
W poni¿szych tabelach podane s¹ potrawy oraz ustawienia potrzebne do
ich przygotowania: temperatura, czas i poziom wsadu.
Wartoœci temperatury oraz czasu pieczenia stanowi¹ dane
orientacyjne, gdy¿ zale¿¹ one od sk³adu ciasta, iloœci oraz formy do
pieczenia.
Zalecamy ustawienie ni¿szej temperatury za pierwszym razem i
zwiêkszenie jej dopiero wtedy, gdy czas pieczenia jest zbyt d³ugi lub
chce siê otrzymaæ bardziej br¹zow¹ skórkê.
W przypadku, gdy tabele nie podaj¹ konkretnych danych w odniesieniu
do Pañstwa w³asnego przepisu, nale¿y przyj¹æ wartoœci podane dla
podobnego wypieku.
Przy pieczeniu ciasta na blasze lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (jak np. pizza, placek owocowy itp.) nale¿y
przygotowywaæ na jednym poziomie.
Ró¿nice w wysokoœci pieczonego produktu mog¹ na pocz¹tku procesu
pieczenia stanowiæ przyczynê ró¿nego stopnia zbr¹zowienia. W takiej
sytuacji nie nale¿y zmieniaæ ustawienia wartoœci temperatury.
Ró¿nice zbr¹zowienia wyrównaj¹ siê w trakcie procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e piec inaczej ni¿ urz¹dzenie u¿ywane dotychczas.
Dlatego nale¿y zrewidowaæ dotychczasowe ustawienia (temperatura,
czasy pieczenia) oraz poziom wsadu, bior¹c pod uwagê zalecenia z
poni¿szych tabel.
2 Przy d³u¿szym czasie pieczenia piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na oko³o
10 minut przed koñcem czasu pieczenia, aby wykorzystaæ ciep³o
resztkowe.
Je¿eli nie podano inaczej, wartoœci okreœlone w tabelach dotycz¹
wk³adania produktu do zimnego piekarnika.
13Zastosowania, tabele i rady
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie wsadu
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
min.
Wypiek w formie
Babka lub babka
dro¿d¿owa
TERMOOBIEG 1 150-160 50-60
Babka piaskowa/Keks TERMOOBIEG 1 140-160 60-80
Tort biszkoptowy TERMOOBIEG 1 140 30-40
Tort biszkoptowy GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 160 30-40
Podk³ad tortowy z ciasta
kruchego
TERMOOBIEG +
PARA
3 170-180
1)
20-25
Podk³ad tortowy z ciasta
mieszanego
TERMOOBIEG +
PARA
3 150-170 25-30
Tort jab³kowy GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 170-190 50-60
Szarlotka (2formy o
œrednicy 20cm,
przesuniête wzglêdem
siebie po przek¹tnej)
TERMOOBIEG 1 160 60-80
Szarlotka (2formy o
œrednicy 20cm,
przesuniête wzglêdem
siebie po przek¹tnej)
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 180 60-80
Tarta (np. placek
lotaryñski)
TERMOOBIEG 1 160-180 45-55
Tort serowy GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 170-190 80-90
Wypieki na blachach
Warkocz dro¿d¿owy/
wieniec dro¿d¿owy
TERMOOBIEG +
PARA
3 160-180 45-55
Strucla bo¿onarodzeniowa GRZANIE
GÓRA+DÓ£
3 160-180
1)
50-60
Chleb (¿ytni)
- najpierw
- póŸniej
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1
230
1)
160-180
10
30-60
Ptyœ/eklerka GRZANIE
GÓRA+DÓ£
3 160-170
1)
30-45
Rolada biszkoptowa GRZANIE
GÓRA+DÓ£
3 180-200
1)
10-20
Zastosowania, tabele i rady14
Ciasto z kruszonk¹ suche TERMOOBIEG +
PARA
3 150-160 20-30
Ciasto maœlane Ciasto
cukrowe
TERMOOBIEG +
PARA
3 180-200
1)
20-30
Cha³ka maœlana TERMOOBIEG 3 170-180
1)
40-50
Placki owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
mieszanym)
2)
TERMOOBIEG 3 150 40-50
Placki owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
mieszanym))
2)
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
3 170 40-50
Placek owocowy na
cieœcie kruchym
TERMOOBIEG 3 160-170 50-70
Ciasta z formy z
delikatnymi dodatkami
(np. twaróg, œmietana,
ciasto z migda³ami i
miodem)
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
3 160-180
1)
50-70
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
dodatków)
2)
TERMOOBIEG 1 180-200
1)
30-50
Pizza (cienka) TERMOOBIEG 1 200-220
1)
15-25
Podp³omyk TERMOOBIEG 1 200-220 10-20
Placki szwajcarskie TERMOOBIEG 1 180-200 40-55
Ciasteczka
Ciasteczka kruche TERMOOBIEG 3 150-160 15-25
Ciasteczka wyciskane TERMOOBIEG 3 140 25-35
Ciasteczka wyciskane GRZANIE
GÓRA+DÓ£
3 160
1)
20-30
Ciasteczka ukrêcane TERMOOBIEG 3 160-170 15-25
Bezy TERMOOBIEG 3 80-100 90-150
Makaroniki TERMOOBIEG 3 100-120 60-90
Ciasteczka dro¿d¿owe TERMOOBIEG +
PARA
3 150-160 20-40
Ciasteczka francuskie TERMOOBIEG 3 170-180
1)
20-30
Bu³eczki TERMOOBIEG 3 180
1)
20-35
Bu³eczki GRZANIE
GÓRA+DÓ£
3 200
1)
20-35
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
min.
15Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie na kilku poziomach
Ma³e ciasteczka (20sztuk
na blasze)
TERMOOBIEG 3 140
1)
20-30
Ma³e ciasteczka (20sztuk
na blasze)
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
3 170
1)
20-30
1)Rozgrzaæ wstêpnie piekarnik
2)Stosowaæ blachê zbieraj¹c¹ lub blachê do wy³apywania t³uszczu.
Rodzaj wypieku
TERMOOBIEG TERMOOBIEG
Tempera-
tura ºC
Czas
Godz.:
min.
Poziom wsadu od do³u
2 poziomy 3 poziomy
Wypiek na blasze do pieczenia
Ptysie/eklerki 1/4 --- 160-180
1)
1)Nagrzaæ piekarnik
0:35-0:60
Ciasto z kruszonk¹,
suche
1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Drobne wypieki
Ciastka kruche 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Ciastka wyciskane 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Ciastka z ciasta
ukrêcanego
1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Wypieki z bia³ek, bezy 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Drobne wypieki
dro¿d¿owe
1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Bu³ka 1/4 --- 160 0:30-0:45
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
min.
Zastosowania, tabele i rady16
Wskazówki do pieczenia
Efekt pieczenia Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Ciasto jest zbyt jasne
na spodzie
Z³a wysokoœæ wsadu Ciasto nale¿y wsadziæ ni¿ej
Ciasto zapada siê (robi
siê mokre,
zakalcowate, wytr¹ca
siê woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Ustawiæ nieco ni¿sz¹
temperaturê pieczenia
Za krótki czas pieczenia Wyd³u¿yæ czas pieczenia
Czasów pieczenia nie
mo¿na skracaæ wy¿sz¹
temperatur¹ pieczenia
Za du¿o p³ynu w cieœcie Dodawaæ mniej p³ynów.
Nale¿y przestrzegaæ czasów
krêcenia, przede wszystkim w
przypadku u¿ywania robotów
kuchennych.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt niska temperatura
pieczenia
Ustawiæ wy¿ej temperaturê
pieczenia.
Za d³ugi czas pieczenia Skróciæ czas pieczenia
Ciasto br¹zowieje
nierównomiernie
Za wysoka temperatura
pieczenia i za krótki czas
pieczenia
Ustawiæ ni¿ej temperaturê
pieczenia i wyd³u¿yæ czas
pieczenia
Ciasto jest nierównomiernie
rozprowadzone
Rozprowadziæ ciasto
równomiernie na blasze
Filtr t³uszczowy jest
zamontowany
Wyj¹æ filtr t³uszczowy
Ciasto nie jest gotowe
po up³ywie podanego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawiæ nieco wy¿ej
temperaturê pieczenia
Filtr t³uszczowy jest
zamontowany
Wyj¹æ filtr t³uszczowy
17Zastosowania, tabele i rady
Tabela PIZZA
Tabela suflety i zapiekanki
Rodzaj wypieku Poziom wsadu
Temperatura
°C
Czas
min.
Pizza (cienka) 1 200 - 230
1)
1)Nagrzaæ piekarnik
15 - 20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹ dodatków) 1 180 - 200 25 - 35
Placek kruchy 1 180 - 200 40 - 55
Tort szpinakowy 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine (tarta
lotaryñska)
1 170 - 190 45 - 55
Tort serowy, okr¹g³y 1 140 - 160 80 - 90
Tort serowy na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Szarlotka 1 150 - 170 50 - 60
Warzywa chiñskie 1 160 - 180 50 - 60
Podp³omyk 1 230
1)
10 - 20
Tort z ciasta francuskiego 1 160 - 180
1)
45 - 55
Placek alzacki 1 230
1)
15 - 25
Pierogi 1 180 - 200
1)
15 - 25
Potrawa Funkcja piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
min.
Zapiekanka
makaronowa
TERMOOBIEG +
PARA
1 170-190 45-60
Lasagne
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 180-200 40-50
Zapiekanki
Warzywa
1)
1)Rozgrzaæ wstêpnie piekarnik
TURBO GRILL 1 170 20-30
Zapiekanki z bagietek 1) TURBO GRILL 1 160-170 20-30
S³odkie suflety
TERMOOBIEG +
PARA
1 170-190 40-60
Suflety z rybami
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 180-200 50-60
Nadziewane warzywa TURBO GRILL 1 160-170 40-60
Zapiekanka
ziemniaczana
TERMOOBIEG +
PARA
2 180-200 40-50
Zastosowania, tabele i rady18
Pieczenie miêsa
Funkcja piekarnika GRZANIE GÓRA+DÓ£ lub TURBO GRILL
Podczas pieczenia miês nale¿y stosowaæ filtr t³uszczowy!
Naczynia do pieczenia miêsa
Do pieczenia miêsa nadaj¹ siê wszelkie naczynia ¿aroodporne
(uwzglêdniæ wskazówki producenta!)
Du¿e pieczenie mo¿na przygotowywaæ bezpoœrednio na blasze lub
na ruszcie z pod³o¿on¹ pod niego blach¹.
Wszystkie chude rodzaje miês zalecamy piec w naczyniu do
pieczenia z pokrywk¹. Miêso pozostaje wówczas soczyste.
Wszystkie rodzaje miês, które powinny mieæ chrupi¹c¹ powierzchniê,
mo¿na piec w garnku przeznaczonym do pieczenia bez pokrywki.
3 Wskazówki dotycz¹ce tabeli pieczenia miêsa
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Zaleca siê pieczenie miêsa i ryb w piekarniku w iloœci powy¿ej
1kg.
Aby zapobiec przypalaniu siê wyciekaj¹cego sosu lub t³uszczu, zaleca
siê nalanie niewielkiej iloœci p³ynu do naczynia, w którym siê piecze.
W razie potrzeby obróciæ pieczeñ (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
Du¿e pieczenie i drób polewaæ kilkakrotnie podczas pieczenia
powsta³ym sosem. Daje to lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik nale¿y wy³¹czyæ ok. 10 minut przed up³ywem czasu
pieczenia, pozwoli to na wykorzystanie zgromadzonego ciep³a.
19Zastosowania, tabele i rady
Tabela pieczenia
Rodzaj miêsa Iloœæ Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Wo³owina
Pieczeñ
duszona
1-1,5 kg
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 200-250 2:00-2:30
Rostbef lub filet
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
- w œrodku
czerwone
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
TURBO GRILL 1
190-
200
1)
0:05-0:06
- w œrodku
ró¿owe
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
TURBO GRILL 1 180-190 0:06-0:08
- upieczone w
œrodku
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
TURBO GRILL 1 170-180 0:08-0:10
Wieprzowina
£opatka,
karczek,
kawa³ek od
szynki
1-1,5 kg TURBO GRILL 1 160-180 1:30-2:00
Kotlet, pieczony
peklowany
schab
1-1,5 kg TURBO GRILL 1 170-180 1:00-1:30
Pieczeñ rzymska 750 g-1 kg TURBO GRILL 1 160-170 0:45-1:00
Golonkawieprzo
wa
(podgotowana)
750 g-1 kg TURBO GRILL 1 150-170 1:30-2:00
Cielêcina
Pieczeñ cielêca 1 kg TURBO GRILL 1 160-180 1:30-2:00
Golonka cielêca 1,5-2 kg TURBO GRILL 1 160-180 2:00-2:30
Jagniêcina
Udziec jagniêcy,
pieczeñ
jagniêca
1-1,5 kg TURBO GRILL 1 150-170 1:15-2:00
Grzbiet jagniêcy 1-1,5 kg TURBO GRILL 1 160-180 1:00-1:30
Zastosowania, tabele i rady20
Dziczyzna
Grzbiet zajêczy,
udŸce zajêcze
do 1 kg
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1
220-
250
1)
0:25-0:40
Grzbiet sarni/
jeleni
1,5-2 kg
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 210-220 1:15-1:45
Udziec sarni/
jeleni
1,5-2 kg
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 200-210 1:30-2:15
Drób
Czêœci z drobiu
po 200-
250g
TURBO GRILL 1 200-220 0:35-0:50
Po³ówka
kurczaka
po 400-
500g
TURBO GRILL 1 190-210 0:35-0:50
kurczak, pularda 1-1,5 kg TURBO GRILL 1 190-210 0:45-1:15
Kaczka 1,5-2 kg TURBO GRILL 1 180-200 1:15-1:45
Gêœ 3,5-5 kg TURBO GRILL 1 160-180 2:30-3:30
Indyk 2,5-3,5 kg TURBO GRILL 1 160-180 1:45-2:30
Indyk 4-6 kg TURBO GRILL 1 140-160 2:30-4:00
Ryba (duszona)
Ryby w ca³oœci 1-1,5 kg
GRZANIE
GÓRA+DÓ£
1 210-220 0:45-1:15
1)Nagrzaæ piekarnik
Rodzaj miêsa Iloœæ Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Typ
Recipe book