Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book
Tabele, rady i przepisy
Piekarnik
2 electrolux
Spis treœci
Przepisy “asystenta kucharza”.................... 3 Zastosowania, tabele i rady......................... 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej eksploatacji
urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
electrolux 3
Przepisy “asystenta kucharza”
3 Poziom wsadu i zadany czas gotowania
lub koñca gotowania przy temperaturze
wnêtrza produktu s¹ pokazywane na
wyœwietlaczu dla danego przepisu
automatycznego.
W asystencie kucharza potrawy s¹
podzielone na kategorie:
Wieprzowina/cielêcina
Wo³ow./dziczyz./jagniêc.
Drób
Ryba
Ciasto
Desery
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
Przystawki
Gotowanie parowe combi
W ramach danej kategorii zawarte s¹
odpowiednie zautomatyzowane procesy.
Dziêki nim ka¿da potrawa zostaje
przygotowana do koñca. Nie ma znaczenia,
czy przepis poda³a babcia, czy te¿ zosta³
zaczerpniêty z ksi¹¿ki kucharskiej.
Ustawianie wybranych potraw
1. W³¹czyæ urz¹dzenie przyciskiem W³./Wy³.
Znajduj¹ siê Pañstwo w menu g³ównym.
2. Za pomoc¹ lub wybraæ pozycjê
menu Gotowanie wspomagane, wybran¹
kategoriê i przepis
3. Za ka¿dym razem potwierdziæ wciskaj¹c
przycisk OK.
Automatyka wagowa
Czas pieczenia zostaje okreœlony
automatycznie po wprowadzeniu wagi.
Wagê mo¿na ustawiæ w jednostkach 0,2kg.
Automatyczne przepisy
Dziêki przepisom automatycznym ka¿da
wybrana potrawa zostanie przygotowana do
koñca.
Poziom wsadu i zadany czas gotowania lub
koñca gotowania dla danego przepisu
automatycznego s¹ pokazywane na
wyœwietlaczu. Niezbêdne przyprawy i dane
dotycz¹ce przygotowania potraw s¹ podane
w niniejszej instrukcji.
Automatyczna termosonda
Piekarnik wy³¹cza siê po osi¹gniêciu zadanej
temperatury wnêtrza produktu.
Na wyœwietlaczu pokazywany jest
wyliczony czas trwania programu. Po
kilku minutach czas zostaje wyliczony i
zaczyna byæ wyœwietlany. Czas trwania
programu jest stale obliczany na nowo
i aktualizowany.
1 Uwaga: Termosonda jest gor¹ca!
Podczas wyjmowania wtyczki
i koñcówki termosondy istnieje
niebezpieczeñstwo oparzenia!
Potrawy z funkcj¹ Automatyka wagowa
Pieczeñ wieprzowa
Pieczeñ cielêca
Pieczeñ wo³owa
Pieczeñ z dziczyzny
Pieczeñ jagniêca
Kurczak ca³y
Indyk ca³y
Kaczka ca³a
Gêœ ca³a
Potrawy z funkcj¹ Automatyczna
termosonda
Karczek wieprzowy
Karczek wo³owy
Wo³owina po skandynaw.
Karczek z dziczyzny
Pieczeñ jagniêca œrednia
Filet drobiowy
Ca³a ryba
4 electrolux
Wieprzowina/cielêcina
Pieczeñ wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, w³o¿yæ do
¿aroodpornej formy do pieczenia. Dodaæ
wodê lub inny p³yn, woda powinna przykryæ
spód formy na wysokoœæ 20 - 40 mm.
Dolanie wody poprzez szufladê na wodê:
500 ml
Karczek wieprzowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 75 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, wprowadziæ
termosondê i w³o¿yæ miêso do ¿aroodpornej
formy do pieczenia.
Golonka wieprzowa
Sk³adniki:
1 tylna golonka wieprzowa 0,8 – 1,2 kg
2 ³y¿ki oleju
1 ³y¿eczka soli
³y¿ka s³odkiej papryki
1/2 ³y¿eczki bazylii
1 ma³a puszka pieczarek w plasterkach
w³oszczyzna
woda
Sposób przygotowania:
Ponacinaæ z ka¿dej strony skórê golonki.
Zmieszaæ ze sob¹ olej, sól, paprykê i bazyliê
i rozsmarowaæ na golonce. Wsadziæ golonkê
do brytfanny i rozprowadziæ na niej pieczarki.
Dodaæ w³oszczyznê i wodê; spód brytfanny
powinien byæ przykryty warstw¹ 10 – 15 mm.
Czas gotowania w piekarniku: 160 minut
Poziom wsadu: 1
£opatka wieprzowa
Sk³adniki:
1,5 kg ³opatki wieprzowej ze skór¹
sól
pieprz
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
150 g drobno krojonego selera
1 pora pokroiæ na plasterki
1 ma³a puszka drobno siekanych
pomidorów
250 ml œmietany
2 obrane i wyciœniête z¹bki czosnku
œwie¿y rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym no¿em ponacinaæ skórê w formê
kratki. Posoliæ, popieprzyæ i ze wszystkich
stron przyrumieniæ na oliwie z oliwek w
brytfannie na kuchence.
Podpra¿yæ w brytfannie seler i por na
niewielkiej iloœci oliwy, nastêpnie dodaæ
pomidory, œmietanê, z¹bki czosnku, rozmaryn
i tymianek, zamieszaæ i do³o¿yæ ³opatkê.
Wstawiæ brytfannê do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 130 minut
Poziom wsadu: 1
Pieczeñ cielêca
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, w³o¿yæ do
¿aroodpornej formy do pieczenia. Dodaæ
wodê lub inny p³yn, woda powinna przykryæ
spód formy na wysokoœæ 10 - 20 mm.
Przykryæ pokrywk¹.
Gicz cielêca
Sk³adniki:
1 tylna gicz cielêca 1,5 – 2 kg
4 plastry szynki gotowanej
2 ³y¿ki oleju
1 ³y¿eczka soli
1 ³y¿eczka s³odkiej papryki
1/2 ³y¿eczki bazylii
1 ma³a puszka pieczarek w plasterkach
w³oszczyzna
woda
Sposób przygotowania:
Naci¹æ gicz cielêc¹ 8 razy wzd³u¿ z ka¿dej
strony. Przepo³owiæ 4 plastry gotowanej
szynki i umieœciæ w naciêciach. Zmieszaæ ze
sob¹ olej, sól, paprykê i bazyliê i
rozsmarowaæ na giczy. Wsadziæ gicz cielêc¹
do brytfanny i rozprowadziæ na niej pieczarki.
Dodaæ do giczy w³oszczyznê i wodê; spód
brytfanny powinien byæ przykryty warstw¹ 10
– 15 mm.
Czas pieczenia w piekarniku: 160 minut
Poziom wsadu: 1
electrolux 5
Ossobuco
Sk³adniki/sposób przygotowania:
4 ³y¿ki mas³a do sma¿enia
4 plastry giczy cielêcej o gruboœci ok.
3 – 4 cm (ciêtych w poprzek koœci)
4 œrednio du¿e marchewki, pokrojone w
ma³e kostki
4 œrednio du¿e marchewki, pokrojone w
ma³e kostki
1 kg dojrza³ych, obranych ze skórki
pomidorów, przepo³owiæ, wyci¹æ œrodki i
pokroiæ w kostkê
1 pêczek pietruszki, umyæ i grubo
posiekaæ
4 ³y¿ki mas³a
2 ³y¿ki m¹ki do obtaczania
6 ³y¿ek oliwy z oliwek
250 ml bia³ego wina
250 ml bulionu miêsnego
3 œrednio du¿e cebule, obraæ i drobno
posiekaæ
3 z¹bki czosnku, obraæ i pokroiæ na
drobne plasterki
po pó³ ³y¿eczki tymianku i oregano
2 liœcie laurowe
2 goŸdziki
sól, czarny pieprz, zmielony
Sposób przygotowania:
Roztopiæ w brytfannie 4 ³y¿ki mas³a i poddusiæ
w nim warzywa. Wyj¹æ warzywa z brytfanny.
Umyæ plastry giczy cielêcej, osuszyæ,
przyprawiæ i obtoczyæ w m¹ce. Opukaæ
plastry z nadmiaru m¹ki. Rozgrzaæ oliwê z
oliwek i przyrumieniæ plastry na jasno z³oty
kolor na œrednim ogniu. Wyj¹æ miêso i wylaæ
nadmiar oliwy z brytfanny.
Sos z pieczeni zalaæ w brytfannie 250 ml
wina, przelaæ do garnka i nieco zagêœciæ
przed odparowywanie. Zaparzyæ 250 ml
bulionu miêsnego i dodaæ do niego
pietruszkê, tymianek, oregano i kostki
pomidorów. Posoliæ i popieprzyæ. Nastêpnie
ponownie zagotowaæ.
Dodaæ warzywa do brytfanny, u³o¿yæ na nich
miêso i polaæ sosem. Przykryæ brytfannê
pokrywk¹ i wstawiæ do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 120 minut
Poziom wsadu: 1
Nadziewany mostek cielêcy
Sk³adniki:
1 bu³ka
1 jajko
200 g mielonki
sól, pieprz
1 siekana cebula
siekana pietruszka
1 kg mostka cielêcego (z naciêt¹
kieszeni¹)
w³oszczyzna
50 g s³oniny
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyæ bu³kê i wycisn¹æ. Nastêpnie
zmieszaæ z jajkiem, mielonk¹, sol¹, pieprzem,
siekan¹ cebul¹ i pietruszk¹.
Przyprawiæ mostek (z naciêt¹ kieszeni¹i
nape³niæ kieszeñ farszem miêsnym. Zaszyæ
otwór.
W³o¿yæ mostek do brytfanny, dodaæ
w³oszczyznê, s³oninê i wodê.
Czas pieczenia w piekarniku: 100 minut
Poziom wsadu: 1
Klops
Sk³adniki:
2 suche bu³ki
1 cebula
3 ³y¿ki posiekanej pietruszki
750 g mieszanki z miêsa mielonego
2 jajka
sól, pieprz i papryka
paski s³oniny
Sposób przygotowania:
Namoczyæ suche bu³ki w wodzie, a nastêpnie
wycisn¹æ. Obraæ cebulê i drobno posiekaæ,
poddusiæ i dodaæ posiekan¹ pietruszkê.
Zmieszaæ ze sob¹ miêso mielone, jajka,
wyciœniête bu³ki i cebulê. Przyprawiæ sol¹,
pieprzem i papryk¹, w³o¿yæ do brytfanny i
ob³o¿yæ paskami s³oniny. Wlaæ trochê wody i
wstawiæ do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 70 minut
Poziom wsadu: 1
6 electrolux
Wo³ow./dziczyz./jagniêc.
Karczek wo³owy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza w przypadku wo³owiny:
po angielsku 50 °C
œrednio wysma¿onej 65 °C
dobrze wysma¿onej 70 °C
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, wprowadziæ
termosondê i w³o¿yæ miêso do ¿aroodpornej
formy do pieczenia.
Wo³owina po skandynaw.
(s³abo wysma¿ona)
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza w przypadku wo³owiny:
po angielsku 50 °C
œrednio wysma¿onej 65 °C
dobrze wysma¿onej 70 °C
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, wprowadziæ
termosondê i w³o¿yæ miêso do ¿aroodpornej
formy do pieczenia.
Pieczeñ wo³owa
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, w³o¿yæ do
¿aroodpornej formy do pieczenia. Dodaæ
wodê lub inny p³yn, woda powinna przykryæ
spód formy na wysokoœæ 10 – 20 mm.
Przykryæ pokrywk¹.
Wo³owina marynowana
Sk³adniki do marynowania:
1 l wody
500 ml octu winnego
2 ³y¿eczka soli
15 ziaren pieprzu
15 jagód ja³owca
5 liœci laurowych
2 pêczki w³oszczyzny
zagotowaæ i ostudziæ.
1,5 kg pieczeni wo³owej
zalaæ w ca³oœci marynat¹ i marynowaæ
przez 5 dni.
Sk³adniki do pieczeni:
sól
pieprz
w³oszczyzna z marynaty
Sposób przygotowania:
Wyj¹æ pieczeñ wo³ow¹ z marynaty i os¹czyæ.
Posoliæ i popieprzyæ, przyrumieniæ ze
wszystkich stron w brytfannie na kuchence i
dodaæ nieco w³oszczyzny z marynaty.
Dodaæ marynatê do pieczeni; powinna
przykrywaæ spód brytfanny warstw¹ 10 – 15 mm.
Przykryæ brytfannê pokrywk¹ i wstawiæ do
piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 150 minut
Poziom wsadu: 1
Dolanie wody poprzez szufladê na wodê:
500 ml
Karczek z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 70 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, wprowadziæ
termosondê i w³o¿yæ miêso do ¿aroodpornej
formy do pieczenia.
Pieczeñ z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ miêso do formy ¿aroodpornej i
doprawiæ wed³ug uznania. Dodaæ wodê lub
inny p³yn, woda powinna przykryæ spód formy
na wysokoœæ 10 – 20 mm. Przykryæ
pokrywk¹.
Królik
Sk³adniki:
2 szpikowane combry zajêcze
6 jagód ja³owca (rozetrzeæ)
sól i pieprz
30 g roztopionego mas³a
125 ml kwaœnej œmietany
w³oszczyzna
Sposób przygotowania:
Natrzeæ comber roztartymi jagodami ja³owca,
posoliæ, popieprzyæ i nasmarowaæ
roztopionym mas³em.
W³o¿yæ comber do brytfanny, polaæ kwaœn¹
œmietan¹ i dodaæ w³oszczyznê.
Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
Poziom wsadu: 1
electrolux 7
Królik w musztardzie
Sk³adniki:
2 króliki po 800 g ka¿dy
sól i pieprz
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
2 grubo siekane cebule
50 g s³oniny pokrojonej w kostki
2 ³y¿ki m¹ki
375 g bulionu drobiowego
125 ml bia³ego wina
1 ³y¿eczka œwie¿ego tymianku
125 ml œmietany
2 ³y¿ki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Podzieliæ króliki na 8 równych du¿ych czêœci,
posoliæ i popieprzyæ, przysma¿yæ w brytfannie
na kuchence.
Wyj¹æ kawa³ki królika i przyrumieniæ cebulê i
s³oninê. Posypaæ m¹k¹ i zamieszaæ.
Przemieszaæ bulion drobiowy, bia³e wino
i tymianek, zagotowaæ.
Dodaæ musztardy Dijon, w³o¿yæ kawa³ki
królika, przykryæ pokrywk¹ i wstawiæ do
piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 90 minut
Poziom wsadu: 1
Dzik
Sk³adniki do marynowania:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera bulwiastego
150 g marchewki
2 cebule
5 liœci laurowych
5 goŸdzików
2 pêczki w³oszczyzny
zagotowaæ i ostudziæ.
1,5 kg pieczeni z dzika (³opatka)
zalaæ w ca³oœci marynat¹ i marynowaæ
przez 3 dni.
Sk³adniki do pieczeni:
sól
pieprz
w³oszczyzna z marynaty
1 ma³a puszka grzybów kurek
Sposób przygotowania:
Wyj¹æ pieczeñ z dzika z marynaty i os¹czyæ.
Przyprawiæ sol¹ i pieprzem. Przyrumieniæ ze
wszystkich stron w brytfannie na kuchence.
Dodaæ kurki i nieco w³oszczyzny z marynaty.
Dodaæ marynatê do pieczeni; powinna
przykrywaæ spód brytfanny warstw¹ 10 – 15 mm.
Przykryæ brytfannê pokrywk¹ i wstawiæ do
piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 140 minut
Poziom wsadu: 1
Pieczeñ jagniêca
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, w³o¿yæ do
¿aroodpornej formy do pieczenia. Dodaæ
wodê lub inny p³yn, woda powinna przykryæ
spód formy na wysokoœæ 10 -30 mm.
Pieczeñ jagniêca œrednia
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 70 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, wprowadziæ
termosondê i w³o¿yæ miêso do ¿aroodpornej
formy do pieczenia.
Dolanie wody poprzez szufladê na wodê:
500 ml
Udziec jagniêcy
Sk³adniki:
2,7 kg udŸca jagniêcego
30 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
3 z¹bki czosnku
1 pêczek œwie¿ego rozmarynu
(ewentualnie 1 ³y¿eczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyæ udziec i obetrzeæ do sucha, natrzeæ
oliw¹ z oliwek i ponacinaæ. Posoliæ i
popieprzyæ. Obraæ z¹bki czosnku i pokroiæ na
plasterki, u³o¿yæ w naciêciach na pieczeni
razem z ga³¹zkami rozmarynu.
W³o¿yæ udziec jagniêcy do brytfanny i dolaæ
wody; spód brytfanny powinien pokryty
10 – 15 mm warstw¹ wody.
Czas pieczenia w piekarniku: 165 minut
Poziom wsadu: 1
8 electrolux
Drób
Kurczak ca³y
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 900 do 2100 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ kurczaka do formy ¿aroodpornej i
doprawiæ wed³ug uznania.
Po up³ywie 30 minut obróciæ kurczaka.
Informacja ta zostanie pokazana na
wyœwietlaczu piekarnika.
Indyk ca³y
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 1700 do 4 700 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ indyka do formy ¿aroodpornej i
doprawiæ wed³ug uznania. Po up³ywie 30
minut obróciæ indyka. Informacja ta zostanie
pokazana na wyœwietlaczu piekarnika.
Kaczka ca³a
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 1500 do 3 300 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ kaczkê do formy ¿aroodpornej i
doprawiæ wed³ug uznania. Po up³ywie
30 minut obróciæ. Informacja ta zostanie
pokazana na wyœwietlaczu piekarnika.
Gêœ ca
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia wagi
od 2300 do 4 700 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ gêœ do formy ¿aroodpornej i doprawiæ
wed³ug uznania.
Po up³ywie 30 minut obróciæ gêœ. Informacja
ta zostanie pokazana na wyœwietlaczu
piekarnika.
Dolanie wody poprzez szufladê na wodê:
500 ml
Filet drobiowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 75 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ pierœ indyka (bez koœci) wed³ug
uznania, wprowadziæ termosondê i w³o¿yæ do
¿aroodpornej formy do pieczenia.
Udka kurczaka
Sk³adniki:
4 udka kurczaka à 250 g
250 g œmietany kwaœnej kremówki
125 ml œmietany
1 ³y¿eczka soli
1 ³y¿eczka papryki
1 ³y¿eczka curry
1/2 ³y¿eczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek z puszki
20 g m¹ki
Sposób przygotowania:
Umyæ udka i w³o¿yæ do brytfanny. Zmieszaæ
ze sob¹ pozosta³e sk³adniki i wy³o¿yæ na
udka.
Czas pieczenia w piekarniku: 55 minut
Poziom wsadu: 1
Coq au Vin
Sk³adniki/sposób przygotowania:
1 kurczak
sól
pieprz
1 ³y¿ka m¹ki
50 g topionego mas³a
500 ml bia³ego wina
500 ml bulionu drobiowego
4 ³y¿ki sosu sojowego
1/2 pêczka pietruszki
1 ga³¹zka tymianku
150 g s³oniny pokrojonej w kostki
250 g umytych i poæwiartowanych
pieczarek
12 obranych cebul szalotek
2 obrane i wyciœniête z¹bki czosnku
Sposób przygotowania:
Umyæ kurczaka i przyprawiæ sol¹ z pieprzem,
obsypaæ m¹k¹.
Rozgrzaæ na kuchence stopione mas³o w
brytfannie, podsma¿yæ kurczaka ze
wszystkich stron. Dolaæ bia³ego wina, bulionu
drobiowego i sosu sojowego i zagotowaæ.
Dodaæ pietruszkê, ga³¹zkê tymianku, kostki
s³oniny, pieczarki, szalotki i z¹bki czosnku.
Ponownie zagotowaæ i wstawiæ do piekarnika
pod przykrywk¹.
Czas pieczenia w piekarniku: 55 minut
Poziom wsadu: 1
electrolux 9
Pieczona kaczka w pomar.
Sk³adniki/sposób przygotowania:
1 kaczka (1,6 do 2,0 kg)
sól
pieprz
3 pomarañcze, obraæ, wypestkowaæ i
pokroiæ w kostki
1/2 ³y¿eczki soli
2 pomarañcze do wyciœniêcia soku
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Umyæ kaczkê, przyprawiæ sol¹ i pieprzem,
natrzeæ skórk¹ pomarañczy.
Nafaszerowaæ kaczkê osolonymi kostkami
pomarañczy i zaszyæ.
W³o¿yæ kaczkê do brytfanny grzbietem do
góry.
Wycisn¹æ pomarañcze, zmieszaæ z sherry i
polaæ kaczkê.
Wstawiæ kaczkê do piekarnika, po 30 minutach
obróciæ, rozlegnie siê sygna³ dŸwiêkowy.
Czas pieczenia w piekarniku: 90 minut
Poziom wsadu: 1
Nadziewany kurczak
Sk³adniki/sposób przygotowania:
1 kurczak 1,2 kg (z wnêtrznoœciami)
1 ³y¿ka oleju
1 ³y¿eczka soli
1/4 ³y¿eczki papryki
50 g bu³ki tartej
3 – 4 ³y¿ki mleka
1 siekana cebula
1 pêczek posiekanej pietruszki
20 g mas³a
1 jajko
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyæ kurczaka i osuszyæ. Zmieszaæ olej z
sol¹ i pieprzem, natrzeæ t¹ mieszank¹
kurczaka.
Nadzienie: Zmieszaæ bu³kê tart¹ z mlekiem.
Wy³o¿yæ na patelniê posiekan¹ cebulê,
pietruszkê i mas³o, poddusiæ. Drobno
posiekaæ serce, w¹trobê i ¿o³¹dek, dodaæ
jajko. Nastêpnie wszystko wymieszaæ i
doprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.
U³o¿yæ kurczaka w brytfannie grzbietem do
góry, wstawiæ do piekarnika, po 30 minutach
obróciæ, rozlegnie siê sygna³ dŸwiêkowy.
Czas pieczenia w piekarniku: 90 minut
Poziom wsadu: 1
Nadziewane piersi kurczaka
Sk³adniki:
4 filety z piersi kurczaka (bez koœci)
sól, pieprz, papryka i curry
Sposób przygotowania:
Przyprawiæ filety i w³o¿yæ do piekarnika w
szklanej misce.
Dolewanie wody za poœrednictwem
szuflady na wodê: 450 ml
Czas pieczenia w piekarniku: 30 minut
Poziom wsadu: 3
Ryba
Ca³a ryba
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 70 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ rybê wed³ug uznania, wprowadziæ
termosondê i w³o¿yæ rybê do ¿aroodpornej
formy do pieczenia.
Filet rybny
Sk³adniki:
600 – 700 g sandacza, ³ososia lub filetu
z troci
150 g startego sera
250 ml œmietany
50 g bu³ki tartej
1 ³y¿eczka estragonu
siekana pietruszka
sól, pieprz
cytryna
mas³o
Sposób przygotowania:
Skropiæ filet rybny sokiem z cytryny i pozwoliæ,
aby trochê wsi¹k³. Nastêpnie obetrzeæ
nadmiar soku papierem kuchennym. Z obu
stron przyprawiæ filet sol¹ i pieprzem.
Nastêpnie u³o¿yæ filety w nat³uszczonej
¿aroodpornej formie.
Zmieszaæ ze sob¹ starty ser, œmietanê, bu³kê
tart¹, estragon i siekan¹ pietruszkê.
Bezpoœrednio po tym wy³o¿yæ mieszankê na
filety i na to po³o¿yæ ma³e kawa³eczki mas³a.
Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
Poziom wsadu: 3
10 electrolux
Sztokfisz
Sk³adniki:
800 g sztokfisza
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
2 du¿e cebule
6 obranych z¹bków czosnku
2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów
200 ml bia³ego wina
200 ml wywaru z ryb
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyæ sztokfisza i zostawiæ na noc.
Nastêpnego dnia odlaæ wodê i w³o¿yæ rybê do
garnka ze œwie¿¹ wod¹, postawiæ na
kuchence i zagotowaæ. Nastêpnie zdj¹æ z
kuchenki i ostudziæ.
Wlaæ na patelniê oliwê z oliwek i podgrzaæ.
Obraæ cebulê i pokroiæ na cienkie kr¹¿ki,
rozgnieœæ obrane z¹bki czosnku, umyæ i
pokroiæ w kr¹¿ki pory. Wy³o¿yæ wszystko na
gor¹cy t³uszcz i krótko przysma¿yæ. Usun¹æ
pestki z papryki i pokroiæ paprykê na paski.
Nastêpnie dodaæ z posiekanymi pomidorami
na patelniê.
Dodaæ bia³ego wina i wywaru z ryb i trochê
pogotowaæ. Doprawiæ pieprzem, sol¹,
tymiankiem i oregano i pogotowaæ jeszcze w
patelni na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wyj¹æ z garnka zimnego sztokfisza i osuszyæ
papierem kuchennym. Usun¹æ skórê, oœci i
wszystkie p³etwy. Rozdzieliæ rybê na kawa³ki
i po zmieszaniu z warzywami w³o¿yæ do
¿aroodpornej formy.
Czas pieczenia w piekarniku: 30 minut
Poziom wsadu: 1
Ryba w soli
Sk³adniki:
ca³a ryba, ok. 1,5 – 2 kg
2 ca³e cytryny
1 bulwa kopru w³oskiego
4 œwie¿e ga³¹zki tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Umyæ rybê i natrzeæ sokiem z dwóch cytryn.
Pokroiæ bulwê kopru w³oskiego na cienkie
plasterki i nafaszerowaæ nimi rybê razem ze
œwie¿ymi ga³¹zkami tymianku.
W³o¿yæ po³owê soli kamiennej do formy do
zapiekanek i po³o¿yæ na niej rybê. Drug¹
po³ówkê soli po³o¿yæ na rybie i dobrze
docisn¹æ.
Czas pieczenia w piekarniku: 55 minut
Poziom wsadu: 1
Nadziewane kalmary
Sk³adniki:
1 kg oczyszczonych kalmarów œredniej
wielkoœci
1 du¿a cebula
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
90 g ry¿u d³ugoziarnistego
4 ³y¿ki pestek pinii
4 ³y¿ki rodzynek korynckich
2 ³y¿ki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
sok z jednej cytryny
4 ³y¿ki oliwy z oliwek
150 ml wina
500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Porz¹dnie natrzeæ kalmary sol¹, a nastêpnie
obmyæ pod bie¿¹c¹ wod¹.
Obraæ cebulê, drobno posiekaæ i zeszkliæ z
dwoma ³y¿kami oliwy z oliwek. Dodaæ do
cebuli ry¿ d³ugoziarnisty, pestki pinii, rodzynki
i siekan¹ pietruszkê, przyprawiæ sol¹,
pieprzem i sokiem z cytryny.
Nape³niæ kalmary mieszank¹ (nie do pe³na) i
zaszyæ otwory.
Wlaæ do brytfanny 4 ³y¿ki oliwy z oliwek i silnie
przysma¿yæ kalmary na kuchence, dodaæ
wino i sok pomidorowy.
Przykryæ brytfannê pokrywk¹ i wstawiæ do
piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 60 minut
Poziom wsadu: 1
Ryba na parze
Sk³adniki:
400 g ziemniaków
2 pêczki porów
2 z¹bki czosnku
1 ma³a puszka posiekanych pomidorów
4 plastry fileta z ³ososia
sok z jednej cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml bia³ego wina
1 œwie¿a ga³¹zka rozmarynu
1/2 pêczka œwie¿ego tymianku
electrolux 11
Sposób przygotowania:
Umyæ ziemniaki, obraæ i poæwiartowaæ,
gotowaæ 25 minut w osolonej wodzie,
nastêpnie odcedziæ i pokroiæ na plastry.
Umyæ pory i pokroiæ na drobne kr¹¿ki. Obraæ
z¹bki czosnku i pokroiæ na kawa³ki. Zmieszaæ
cebulê i czosnek z posiekanymi pomidorami.
Skropiæ p³aty filetów z ³ososia sokiem z
cytryny i zostawiæ, aby sok wsi¹k³. Nastêpnie
obetrzeæ filety do sucha i przyprawiæ sol¹
i pieprzem.
Zmieszaæ warzywa z ziemniakami i wy³o¿yæ
do nat³uszczonej ¿aroodpornej formy,
przyprawiæ i po³o¿yæ na tym ³ososia.
Polaæ bulionem i bia³ym winem, roz³o¿yæ
rozmaryn i tymianek.
Czas pieczenia w piekarniku: 30 minut
Poziom wsadu: 3
Pokusa Janssona
Sk³adniki:
8 – 10 ziemniaków
2 cebule
125 g filetu z sardeli
300 ml œmietany
2 ³y¿ki bu³ki tartej
pieprz
œwie¿y, siekany tymianek
2 ³y¿ki mas³a
Sposób przygotowania:
Umyæ i obraæ ziemniaki, pokroiæ na cienkie
paski. Obraæ cebule
i pokroiæ na paski.
Posmarowaæ mas³em ¿aroodporn¹ formê do
zapiekanek. W³o¿yæ do formy jedn¹ trzeci¹
ziemniaw i cebuli. Na to po³o¿yæ po³owê
filetów z sardeli i przykryæ kolejn¹ jedn¹
trzeci¹ iloœci cebuli i ziemniaków. Roz³o¿yæ na
tym resztê filetów. Dodaæ do tego resztê
cebuli i ziemniaków, przy czym warstwê
wierzchni¹ powinny stanowiæ ziemniaki.
Popieprzyæ i posypaæ siekanym tymiankiem.
Rozprowadziæ na zapiekance roztwór soli
sardeli i dodaæ œmietanê. Posypaæ bu³k¹ tart¹
i pouk³adaæ ma³e kawa³eczki mas³a.
Czas pieczenia w piekarniku: 60 minut
Poziom wsadu: 3
Nadziewana ryba (pstr¹g)
Sk³adniki:
4 pstr¹gi ok. 250 g
sól, pieprz, papryka i curry
Sposób przygotowania:
Umyæ pstr¹gi, osuszyæ i skropiæ cytryn¹
wewn¹trz i na zewn¹trz.
Pozostawiæ, aby ryba trochê przesi¹k³a,
nastêpnie posoliæ i popieprzyæ.
U³o¿yæ ryby w misce ze stali nierdzewnej z
wk³adem o dziurkowanym spodzie.
Dolewanie wody za poœrednictwem
szuflady na wodê: 450 ml
Czas pieczenia w piekarniku: 30 minut
Poziom wsadu: 3
Ciasto
Biszkopt cytrynowy
Sk³adniki:
250 g mas³a
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 jajka
150 g m¹ki
150 g m¹ki ziemniaczanej
1 czubata ³y¿eczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Sk³adniki na polewê:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Do pieczenia:
Czarna forma prostok¹tna o d³ugoœci
30 cm
Margaryna do rozsmarowania
Bu³ka tarta na posypkê
Sposób przygotowania:
Utrzeæ w misce mas³o, cukier, skórki cytryny,
cukier waniliowy i sól na puszyst¹ masê.
Nastêpnie dodawaæ po jednym jajku i dalej
ucieraæ.
Dodaæ do masy proszek do pieczenia
zmieszany z m¹k¹ i m¹k¹ ziemniaczan¹,
wymieszaæ.
Wy³o¿yæ ciasto do formy do pieczenia
posmarowanej t³uszczem i obsypanej bu³k¹
tart¹, wyrównaæ i wstawiæ do piekarnika.
12 electrolux
Po upieczeniu wymieszaæ sok cytrynowy z
cukrem pudrem. Wy³o¿yæ upieczone ciasto na
foliê aluminiow¹.
Zawin¹æ foliê w górê na brzegach ciasta tak,
aby polewa nie wyciek³a. Nak³uæ ciasto
drewnianym patyczkiem i rozsmarowaæ
polewê pêdzlem.
Pozwoliæ, aby czêœæ polewy wsi¹k³a w ciasto.
Czas pieczenia w piekarniku: 75 minut
Poziom wsadu: 1
Ciasto szwedzkie
Sk³adniki:
5 jajek
340 g cukru
100 g stopionego mas³a
360 g m¹ki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
200 ml zimnej wody
Do pieczenia:
Okr¹g³a tortownica o œrednicy 28 cm,
czarna blacha, spód wy³o¿ony papierem do
pieczenia.
Sposób przygotowania:
Przez 5 minut ucieraæ w misce cukier, jajka,
cukier waniliowy i sól na puszyst¹ masê.
Nastêpnie dodaæ stopione mas³o i wymieszaæ.
Dodaæ do masy proszek do pieczenia
zmieszany z m¹k¹ i rozmieszaæ.
Na koniec dolaæ zimnej wody i wszystko
dobrze przemieszaæ. Wy³o¿yæ ciasto do formy
do pieczenia, wyrównaæ i wstawiæ do
piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 55 minut
Poziom wsadu: 1
Biszkopt
Sk³adniki:
4 jajka
2 ³y¿ki gor¹cej wody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
100 g cukru
100 g m¹ki
100 g m¹ki ziemniaczanej
2 czubate ³y¿eczki proszku do pieczenia
Do pieczenia:
Okr¹g³a tortownica o œrednicy 28 cm,
Spód wy³o¿ony papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Utrzeæ ¿ó³tka z
gor¹c¹ wod¹, 50 g cukru, cukrem waniliowym
i sol¹ na puszyst¹ masê.
Ubiæ bia³ka na sztywn¹ pianê ze 100 g cukru.
Przesiaæ m¹kê, m¹kê ziemniaczan¹ i proszek
do pieczenia.
Zmieszaæ delikatnie masê z ¿ó³tek z ubitymi
bia³kami. Nastêpnie dodaæ do tego m¹kê
zmieszan¹ z m¹k¹ ziemniaczan¹ i proszkiem
do pieczenia. Wy³o¿yæ ciasto do formy do
pieczenia, wyrównaæ i wstawiæ do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 30 minut
Poziom wsadu: 3
Sernik
Sk³adniki:
150 g m¹ki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
70 g miêkkiego mas³a
Ser:
3 bia³ka z jajka
50 g rodzynek
2 ³y¿ki rumu
750 g chudego twarogu
3 ¿ó³tka
200 g cukru
sok z 1 cytryny
200g œmietany kwaœnej kremówki
1 opakowanie budyniu w proszku o
smaku waniliowym
Do pieczenia:
Tortownica o œrednicy 26 cm,
posmarowana t³uszczem
Sposób przygotowania:
Przesiaæ m¹kê do miski. Dodaæ pozosta³e
sk³adniki i wyrobiæ ciasto mikserem.
Nastêpnie odstawiæ ciasto na 2 godziny do
lodówki.
Mniej wiêcej 2/3 ciasta u³o¿yæ na
nat³uszczonym spodzie tortownicy i
ponak³uwaæ w wielu miejscach widelcem.
Z reszty ciasta uformowaæ obwódkê o
wysokoœci 3 cm.
Ubiæ bia³ka mikserem na sztywn¹ pianê.
Umyæ i dobrze ods¹czyæ rodzynki, skropiæ
rumem, pozostawiæ do nasi¹kniêcia
rodzynek.
electrolux 13
Daæ do miski chudy twaróg, ¿ó³tko, cukier,
sok z cytryny, kwaœn¹ kremówkê i budyñ w
proszku, dobrze wymieszaæ.
Na koniec po³¹czyæ z mas¹ serow¹ ubit¹
pianê i rodzynki.
Czas pieczenia w piekarniku: 85 minut
Poziom wsadu: 1
Ciasto owocowe
Sk³adniki:
200 g mas³a
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
3 jajka
300 g m¹ki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
125 g rodzynek korynckich
125 g rodzynek
60 g siekanych migda³ów
60 g cykaty lub kandyzowanej skórki
pomarañczy
60 g siekanych kandyzowanych wiœni
70 g ca³ych sparzonych migda³ów
Do pieczenia:
Tortownica o œrednicy 24 cm.
Margaryna do rozsmarowania
Bu³ka tarta na posypkê
Sposób przygotowania:
Utrzeæ w misce mas³o, cukier, cukier
waniliowy i sól na puszyst¹ masê. Nastêpnie
dodawaæ po jednym jajku i dalej ucieraæ.
Dodaæ do masy proszek do pieczenia
zmieszany z m¹k¹ i rozmieszaæ.
Rozmieszaæ owoce z mas¹.
W³o¿yæ ciasto do przygotowanej formy,
podci¹gaj¹c ciasto przy krawêdzi nieco wy¿ej
ni¿ na œrodku formy. Ozdobiæ brzeg i œrodek
ciasta ca³ymi sparzonymi migda³ami. Wstawiæ
ciasto do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 100 minut
Poziom wsadu: 1
Strucla
Sk³adniki:
375 g m¹ki
20 g dro¿d¿y
150 ml ciep³ego mleka
60 g cukru
1 szczypta soli
2 ¿ó³tka
75 g miêkkiego mas³a
Na kruszonkê:
200 g cukru
200 g mas³a
1 ³y¿eczka cynamonu
350 g m¹ki
50 g startych orzechów
30 g p³ynnego mas³a
Sposób przygotowania:
Przesiaæ m¹kê do miski, na œrodku zrobiæ
wg³êbienie. Pokruszyæ dro¿d¿e i w³o¿yæ we
wg³êbienie w m¹ce, dolaæ mleka i zmieszaæ
wszystko z m¹k¹ z obrze¿a miski, oprószyæ
m¹k¹, odstawiæ w ciep³e miejsce i poczekaæ,
a¿ na powierzchni oprószonej m¹k¹ pojawi¹
siê pêkniêcia.
Dodaæ cukier, ¿ó³tko, mas³o i sól. Z
wszystkich sk³adników ugnieœæ ciasto
dro¿d¿owe.
Odstawiæ wyrobione ciasto w ciep³e miejsce i
poczekaæ, a¿ podwoi swoj¹ objêtoœæ.
Nastêpnie rozwa³kowaæ ciasto i wy³o¿yæ na
nat³uszczon¹ blachê do pieczenia, ponownie
pozostawiæ do wyroœniêcia.
Daæ do miski cukier, mas³o i cynamon,
wymieszaæ.
Dodaæ m¹kê i orzechy i zagnieœæ na
kruszonkê. Posmarowaæ mas³em ciasto po
wyroœniêciu i rozmieœciæ na nim równomiernie
kruszonkê.
Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
Poziom wsadu: 3
Cha³ka maœlana
Sk³adniki:
750 g m¹ki
30 g dro¿d¿y
400 ml ciep³ego mleka
10 g cukru
15 g soli
1 jajko
100 g miêkkiego mas³a
Do wykoñczenia:
1 ¿ó³tko
trochê mleka
Sposób przygotowania:
Przesiaæ m¹kê do miski, na œrodku zrobiæ
wg³êbienie. Pokruszyæ dro¿d¿e i w³o¿yæ we
wg³êbienie w m¹ce, dolaæ mleka i dodaæ
trochê cukru, zmieszaæ wszystko z m¹k¹ z
obrze¿a miski, oprószyæ m¹k¹, odstawiæ w
ciep³e miejsce i poczekaæ, a¿ na powierzchni
oprószonej m¹k¹ pojawi¹ siê pêkniêcia.
14 electrolux
Dodaæ pozosta³¹ iloœæ cukru, sól, jajko i
mas³o. Z wszystkich sk³adników ugnieœæ
ciasto dro¿d¿owe.
Odstawiæ wyrobione ciasto w ciep³e miejsce i
poczekaæ, a¿ podwoi swoj¹ objêtoœæ.
Nastêpnie podzieliæ ciasto na trzy równe
czêœci i z ka¿dej uformowaæ wa³ek. Spleœæ z
nich warkocz.
Ponownie odstawiæ ciasto na pó³ godziny i
przykryæ, aby wyros³o. Wierzch warkocza
posmarowaæ ¿ó³tkiem zmieszanym z mlekiem
i wstawiæ do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 50 minut
Poziom wsadu: 3
Cha³ka dro¿d¿owa
Sk³adniki:
650 g m¹ki
20 g dro¿d¿y
200 ml letniego mleka
40 g cukru
sól
5 ¿ó³tek
200 g miêkkiego mas³a
Na nadzienie:
250 g siekanych orzechów w³oskich
20 g bu³ki tartej
1 ³y¿eczka zmielonego imbiru
50 ml mleka
60 g miodu
30 g p³ynnego mas³a
20 ml rumu
Do wykoñczenia:
1 ¿ó³tko
troc mleka
50 g sparzonych migda³ów
Sposób przygotowania:
Przesiaæ m¹kê do miski, na œrodku zrobiæ
wg³êbienie. Pokruszyæ dro¿d¿e i w³o¿yæ we
wg³êbienie w m¹ce, dolaæ mleka i dodaæ
trochê cukru, zmieszaæ wszystko z m¹k¹ z
obrze¿a miski, oprószyæ m¹k¹, odstawiæ w
ciep³e miejsce i poczekaæ, a¿ na powierzchni
oprószonej m¹k¹ pojawi¹ siê pêkniêcia.
Dodaæ resztê cukru. Z wszystkich sk³adników
ugnieœæ ciasto dro¿d¿owe. Odstawiæ
wyrobione ciasto w ciep³e miejsce i
poczekaæ, a¿ podwoi swoj¹ objêtoœæ.
Wymieszaæ wszystkie sk³adniki potrzebne na
nadzienie. Podzieliæ ciasto na trzy równe
czêœci i rozwa³kowaæ na pod³u¿ne prostok¹ty.
Na ka¿dym prostok¹cie rozsmarowaæ po
jednej trzeciej nadzienia i zwin¹æ kawa³ki
ciasta.
SpleϾ z nich warkocz. Wierzch warkocza
posmarowaæ ¿ó³tkiem zmieszanym z mlekiem
i posypaæ sparzonymi migda³ami.
Czas pieczenia w piekarniku: 55 minut
Poziom wsadu: 3
Ko³acz
Sk³adniki:
500 g m¹ki
1 opakowanie suszonych dro¿d¿y
80 g cukru pudru
150 g mas³a
3 jajka
2 czubate ³y¿eczki soli
150 ml ciep³ego mleka
70 g rodzynek (moczonych przez
godzinê w 20 ml wiœniówki)
Do wykoñczenia:
50 g ca³ych obranych migda³ów
Sposób przygotowania:
Daæ do miski m¹kê, suszone dro¿d¿e, cukier
puder, mas³o, jajka, sól i mleko, zagnieœæ
ciasto dro¿d¿owe. Przykryæ ciasto w misce
i zostawiæ na 1 godzinê do wyroœniêcia.
Dodaæ namoczone w wiœniówce rodzynki i
zagnieϾ z ciastem.
Migda³y wk³adaæ pojedynczo w ka¿de
wg³êbienie nat³uszczonej formy babki. Na
koniec uformowaæ ciasto w “kie³basê”,
w³o¿yæ do formy babki i zostawiæ pod
przykryciem do wyroœniêcia na 45 minut.
Czas pieczenia w piekarniku: 60 minut
Poziom wsadu: 1
Ciasto Savarin
Sk³adniki:
350 g m¹ki
1 opakowanie suszonych dro¿d¿y
75 g cukru
100 g mas³a
5 ¿ó³tek
1/2 ³y¿eczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego
125 ml ciep³ego mleka
Po upieczeniu:
375 ml wody
200 g cukru
100 ml œliwowicy lub 100 ml likieru
pomarañczowego
electrolux 15
Sposób przygotowania:
Daæ do miski m¹kê, suszone dro¿d¿e, cukier,
mas³o, ¿ó³tko, sól, cukier waniliowy i mleko,
zagnieœæ ciasto dro¿d¿owe. Przykryæ ciasto w
misce i zostawiæ na 1 godzinê do wyroœniêcia.
Nastêpnie prze³o¿yæ ciasto do nasmarowanej
t³uszczem formy na babkê i zostawiæ pod
przykryciem do wyroœniêcia na 45 minut.
Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
Poziom wsadu: 1
Po upieczeniu:
Zagotowaæ wodê z cukrem i ostudziæ.
Do os³odzonej wody dodaæ œliwowicê lub
likier pomarañczowy i wymieszaæ.
Nak³uæ w ró¿nych miejscach ostudzone
ciasto drewnianym patyczkiem i nasyciæ
równomiernie mieszank¹ z alkoholem.
Brownies
Sk³adniki:
250 g gorzkiej czekolady
250 g mas³a
375 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 szczypta soli
5 ³y¿ek wody
5 jajek
375 g ³uskanych orzechów w³oskich
250 g m¹ki
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Poci¹æ czekoladê na kawa³ki i stopiæ w
gor¹cej k¹pieli wodnej.
Mas³o, cukier, cukier waniliowy i wodê utrzeæ
na puszyst¹ masê, dodaæ jajka i stopion¹
czekoladê.
Posiekaæ orzechy, zmieszaæ z m¹k¹ i
proszkiem do pieczenia, dodaæ do masy
czekoladowej.
G³êbok¹ formê do pieczenia ob³o¿yæ
papierem do pieczenia, wy³o¿yæ na niego
ciasto i wyrównaæ.
Czas pieczenia w piekarniku: 50 minut
Poziom wsadu: 3
Po upieczeniu:
Poczekaæ a¿ blaszka z ciastem ostygnie,
usun¹æ papier do pieczenia i pokroiæ ciasto
na prostok¹tne kawa³ki.
Babeczki
Sk³adniki:
150 g mas³a
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
skórka z cytryny
2 jajka
50 ml mleka
25 g m¹ki ziemniaczanej
225 g m¹ki
10 g proszku do pieczenia
1 szklanka wiœni (375 g)
25 g wiórków czekoladowych
Do pieczenia:
Foremki papierowe o œrednicy ok. 7 cm.
Sposób przygotowania:
Utrzeæ na puszyst¹ masê mas³o, cukier,
cukier waniliowy, sól i skórkê cytryny. Dodaæ
jajka i ponownie ucieraæ na puszyst¹ masê.
Zmieszaæ m¹kê ziemniaczan¹ i proszek do
pieczenia, dolaæ do masy razem z mlekiem.
Ods¹czyæ wiœnie i zmieszaæ z ciastem razem
z wiórkami czekoladowymi.
Nape³niæ ciastem foremki, u³o¿yæ foremki
papierowe na blasze i wstawiæ do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
Poziom wsadu: 3
S³odka tarta
Sk³adniki:
2 plastry oryginalnego szwajcarskiego
kruchego ciasta lub ciasta francuskiego
(rozwa³kowanego w prostok¹t)
50 g zmielonych orzechów laskowych
1,2 kg jab³ek
3 jajka
300 ml œmietany
70 g cukru
Sposób przygotowania:
Wy³o¿yæ ciasto na dobrze nat³uszczon¹
blachê do pieczenia i ponak³uwaæ widelcem.
Równomiernie roz³o¿yæ na cieœcie orzechy
laskowe. Obraæ jab³ka, usun¹æ gniazda
nasienne i pokroiæ na 12 kawa³ków.
Równomiernie roz³o¿yæ na cieœcie kawa³ki
jab³ek.
Dobrze wymieszaæ jajka, œmietanê, cukier i
cukier waniliowy, wy³o¿yæ na jab³ka.
Czas pieczenia w piekarniku: 45 minut
Poziom wsadu: 1
16 electrolux
Ciasto marchewkowe
Sk³adniki:
150 ml oleju s³onecznikowego
100 g br¹zowego cukru
2 jajka
75 g syropu
175 g m¹ki
1 ³y¿eczka cynamonu
1/2 ³y¿eczki zmielonego imbiru
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
200 g drobno startych marchewek
75 g rodzynek su³tanek
25 g startych na miazgê orzechów
kokosowych
Do smarowania:
50g mas³a
150 g bia³ego sera kanapkowego bez
dodatków
40 g cukru kryszta³
zmielone orzechy laskowe
Do pieczenia:
Okr¹g³e formy do pieczenia o œrednicy
22 cm, posmarowane t³uszczem
Sposób przygotowania:
Utrzeæ na puszyst¹ masê olej s³onecznikowy,
br¹zowy cukier, jajka i syrop. Po³¹czyæ z t¹
mas¹ pozosta³e sk³adniki.
Wy³o¿yæ ciasto do nat³uszczonej formy.
Czas pieczenia w piekarniku: 55 minut
Poziom wsadu: 3
Po upieczeniu:
Zmieszaæ mas³o, ser i cukier kryszta³ (w razie
potrzeby rozcieñczyæ odrobin¹ mleka, aby
pasta dawa³a siê rozsmarowaæ)
Posmarowaæ past¹ serow¹ ostudzone ciasto
i posypaæ wierzch zmielonymi orzechami
laskowymi.
Ciasto migda³owe
Sk³adniki:
5 jajek
200 g cukru
100 g marcepanu
200 ml oliwy z oliwek
450 g m¹ki
1 ³y¿ka cynamonu
1 opakowanie proszku do pieczenia
50 g siekanych pistacji
125 g zmielonych bia³ych migda³ów
300 ml mleka
Do smarowania:
200 g d¿emu morelowego
5 ³y¿ek cukru pudru
1 ³y¿eczka cynamonu
2 ³y¿ki ciep³ej wody
wiórki migda³owe
Do pieczenia:
Tortownica o œrednicy 28 cm
Sposób przygotowania:
W ci¹gu 5 minut utrzeæ jajka, cukier i
marcepan na puszyst¹ masê. Nastêpnie
powoli dolaæ do tej masy oliwy z oliwek.
Przesiaæ razem m¹kê, cynamon i proszek do
pieczenia, po czym zmieszaæ z m¹k¹ siekane
pistacje i mielone migda³y. Na koniec razem z
mlekiem wymieszaæ delikatnie z mas¹.
Posypaæ spód tortownicy bu³k¹ tart¹ i wylaæ
masê do tak przygotowanej formy.
Czas pieczenia w piekarniku: 70 minut
Poziom wsadu 3
Po upieczeniu:
Podgrzaæ d¿em morelowy i rozsmarowaæ
pêdzelkiem na cieœcie; zostawiæ do
ostygniêcia.
Zmieszaæ ze sob¹ cukier puder, cynamon i
ciep³¹ wodê, a nastêpnie polukrowaæ ciasto.
Bezpoœrednio po lukrowaniu posypaæ
wierzchni¹ stronê ciasta wiórkami
migda³owymi
Tarta owocowa
Sk³adniki:
200 g m¹ki
1 szczypta soli
125 g mas³a
1 jajko
50 g cukru
50 ml zimnej wody
Na farsz:
owoce, w zale¿noœci od pory roku
(jab³ka, brzoskwinie, wiœnie, itd.)
90 g zmielonych migda³ów
2 jajka
100 g cukru
90 g miêkkiego mas³a
Do pieczenia:
Forma do zapiekanki o œrednicy 28 cm,
nat³uszczona
electrolux 17
Sposób przygotowania:
Przesiaæ m¹kê do miski, zmieszaæ z sol¹ i
mas³em rozdrobnionym na kawa³ki. Dodaæ
jajko, cukier i wlaæ zimnej wody, zagnieœæ
ciasto.
Wstawiæ ciasto na 2 godziny do lodówki.
Rozwa³kowaæ zimne ciasto i prze³o¿yæ do
formy, nak³uæ widelcem.
Umyæ owoce, wypestkowaæ i u³o¿yæ na
cieœcie pokrojone na ma³e kawa³ki lub
plasterki. Utrzeæ w misce mielone migda³y,
jajka, cukier i miêkkie mas³o na puszyst¹
masê. Wy³o¿yæ tê masê na owoce i
wyrównaæ.
Czas pieczenia w piekarniku: 50 minut
Poziom wsadu: 1
Desery
Placek karmelowy
Sk³adniki:
100 g cukru
2 ³y¿eczki wody
500 ml mleka
1 laska wanilii
100 g cukru
2 jajka
4 ¿ó³tka
Do pieczenia:
6 foremek do budyniu
Sposób przygotowania:
Wsypaæ do garnka 100 g cukru i dolaæ wody,
zagotowaæ i podgrzewaæ, a¿ zrobi siê
jasnobr¹zowy karmel. Od razu rozlaæ karmel
do 6 foremek, karmel powinien przykryæ
spody foremek.
Wlaæ mleko do garnka, przepo³owiæ laskê
wanilii i wyskrobaæ no¿em nasiona, dodaæ do
mleka.
Podgrzaæ mleko do ok. 90 °C (nie
zagotowaæ). Zmieszaæ 100 g cukru, jajka i
¿ó³tko (nie ucieraæ na puszyst¹ masê),
nastêpnie w³o¿yæ do foremek.
Dolewanie wody za poœrednictwem
szuflady na wodê: 500 ml
Czas gotowania w piekarniku: 30 minut
Poziom wsadu: 3
Budyñ kokosowy
Sk³adniki:
250 ml mleka
370 g mleka kokosowego
6 jajek
120 g cukru
1 puszka owoców mango, ods¹czonych
i w formie g³adkiej masy
Do pieczenia:
6 foremek do budyniu
Sposób przygotowania:
Wymieszaæ mleko i mleko kokosowe.
Lekko utrzeæ jajka z cukrem i dodaæ do mleka
kokosowego.
Nape³niæ foremki t¹ mieszank¹.
Po ugotowaniu przewróciæ i udekorowaæ
mas¹ mango.
Dolewanie wody za poœrednictwem
szuflady na wodê: 500 ml
Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
Poziom wsadu: 3
Ciasto cappuccino
Sk³adniki:
100 g miêkkiego mas³a
90 g cukru
2 ¿ó³tka
laska wanilii
2 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej
(rozpuszczonej w 50 ml gor¹cej wody)
2 bia³ka z jajka
50 g m¹ki
50 g skrobi kukurydzianej
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
Na sos:
250 ml soku pomarañczowego
50 g cukru
1 szczypta cynamonu
20 ml likieru pomarañczowego
Do wykoñczenia:
200 ml bitej œmietany do dekoracji
Do pieczenia:
Foremki wysmarowane mas³em lub
fili¿anki
Sposób przygotowania:
Utrzeæ na puszyst¹ masê mas³o, cukier,
¿ó³tko i laskê wanilii, a nastêpnie zmieszaæ z
ostudzon¹ rozpuszczon¹ kaw¹.
Ubiæ bia³ko na pianê. Przesiaæ m¹kê, skrobiê
kukurydzian¹ i proszek do pieczenia i
przek³adaj¹c warstwami z pian¹ z bia³ka
po³¹czyæ z mas¹.
18 electrolux
Wy³o¿yæ ciasto do foremek nasmarowanych
mas³em lub fili¿anek.
Dolewanie wody za poœrednictwem
szuflady na wodê: 600 ml
Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
Poziom wsadu: 3
Po upieczeniu:
Wlaæ do garnka sok pomarañczowy, likier
pomarañczowy, dodaæ cukru i cynamonu i tak
d³ugo podgrzewaæ na kuchence, a¿
mieszanka osi¹gnie konsystencjê syropu.
Wy³o¿yæ ciep³e ciasto na talerz deserowy i
udekorowaæ sosem i œmietan¹.
Placek z wiœniami
Sk³adniki:
500g chleba
750 ml mleka
1 szczypta soli
80 g cukru
4 jajka
2 szklanki wiœni
50 g mas³a
Do pieczenia:
Forma do zapiekanek, nat³uszczona
Sposób przygotowania:
Pokroiæ chleb w kromki. Zmieszaæ ze sob¹
mleko, sól, cukier i jajka i wylaæ na chleb,
zagnieœæ i pozostawiæ, aby chleb dobrze
przesi¹k³.
Ods¹czyæ wiœnie po umyciu i po³¹czyæ z
mas¹.
Wylaæ masê do nat³uszczonej formy. U³o¿yæ
na zapiekance drobinki mas³a.
Dolewanie wody za poœrednictwem
szuflady na wodê: 400 ml
Czas pieczenia w piekarniku: 45 minut
Poziom wsadu: 3
Knedle ze œliwkami
Sk³adniki:
Sk³adniki powinny posiadaæ temperaturê
otoczenia.
125 ml mleka
20 g cukru
1 opakowanie suszonych dro¿d¿y
300 g m¹ki
30 g cukru
30 g mas³a
1 ¿ó³tko
1 ca³e jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
niewielka iloϾ cytryny
powid³a œliwkowe
Po gotowaniu:
50 g mas³a
50 g mielonego maku
cukier puder
Do pieczenia:
forma posmarowana t³uszczem
Sposób przygotowania:
Wlaæ do garnka mleko i wsypaæ cukier, lekko
podgrzaæ na kuchence. Dodaæ suszonych
dro¿d¿y i zamieszaæ. Odstawiæ na ok. 30
minut.
Wsypaæ do miski m¹kê, cukier, cukier
waniliowy, dodaæ mas³o, ¿ó³tko, jajko i trochê
cytryny. Dolaæ do tego mleko z dro¿d¿ami
i zagnieϾ ciasto.
Przykryæ ciasto œciereczk¹ i zostawiæ do
wyroœniêcia na 45 minut.
Nastêpnie nabieraæ ciasto ³y¿k¹ po kawa³ku
(ok. 80 g), rozgnieœæ d³oni¹ na p³asko i
na³o¿yæ 1 ³y¿eczkê powide³ œliwkowych.
Podci¹gn¹æ krawêdzie ciasta i zalepiæ
powid³a w œrodku, na koniec uformowaæ z
ciasta kulê.
U³o¿yæ kule ciasta z powid³ami na
nat³uszczonej formie i pozostawiæ do
wyroœniêcia na 45 minut, a nastêpnie wstawiæ
do piekarnika.
Dolewanie wody za poœrednictwem
szuflady na wodê: 500 ml
Czas gotowania w piekarniku: 30 minut
Poziom wsadu: 3
Po gotowaniu:
Po ugotowaniu polaæ knedle stopionym
mas³em i posypaæ makiem oraz cukrem
pudrem.
Pizza/placek/chleb
Pizza
Sk³adniki:
14 g dro¿d¿y
200 ml letniej wody
300 g m¹ki
3 g soli
1 ³y¿ka oleju
Sk³adniki na wierzch pizzy:
½ ma³ej puszki siekanych pomidorów
200 g sera ementalera, startego
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pokrojonych pieczarek z puszki
150 g sera feta
oregano
electrolux 19
Do pieczenia:
Blacha do pieczenia, nat³uszczona
Sposób przygotowania:
Pokruszyæ dro¿d¿e do miski i rozpuœciæ w
letniej wodzie. Wy³o¿yæ na nie m¹kê z sol¹ i
olej.
Tak d³ugo zagniataæ sk³adniki, a¿ wyrobione
ciasto przestanie przyklejaæ siê od miski.
Nastêpnie odstawiæ ciasto w ciep³e miejsce,
a¿ dwukrotnie zwiêkszy swoj¹ objêtoœæ.
Rozwa³kowaæ ciasto i wy³o¿yæ na
nat³uszczon¹ blachê, nak³uæ ciasto widelcem.
Sk³adniki na wierzch pizzy uk³adaæ na cieœcie
w podanej kolejnoœci.
Czas pieczenia w piekarniku: 25 minut
Poziom wsadu: 1
Tarta cebulowa
Sk³adniki:
300 g m¹ki
20 g dro¿d¿y
125 ml ciep³ego mleka
1 jajko
50 g mas³a
Sk³adniki na przykrycie tarty:
750 g cebuli
250 g s³oniny
3 jajka
250 g œmietany kwaœnej kremówki
125 ml mleka
1 ³y¿eczka soli
1/2 ³y¿eczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiaæ m¹kê do miski, na œrodku zrobiæ
wg³êbienie.
Rozdrobniæ dro¿d¿e i w³o¿yæ we wg³êbienie w
m¹ce, zmieszaæ z letnim mlekiem i m¹k¹ z
obrze¿a miski. Posypaæ m¹k¹ i odstawiæ w
ciep³e miejsce na tak d³ugo, a¿ na cieœcie
pojawi¹ siê pêkniêcia.
Dodaæ jajko i mas³o. Z wszystkich sk³adników
ugnieœæ ciasto dro¿d¿owe.
Odstawiæ wyrobione ciasto w ciep³e miejsce i
poczekaæ, a¿ podwoi swoj¹ objêtoœæ.
W miêdzyczasie obraæ cebule, poæwiartowaæ,
a nastêpnie pokroiæ na plasterki. Pokroiæ w
kostki s³oninê i zeszkliæ z cebul¹ na
kuchence, póŸniej ostudziæ.
Rozwa³kowaæ ciasto i wy³o¿yæ na
nat³uszczon¹ blachê, nak³uæ widelcem spód i
obrze¿a podci¹gn¹æ w górê. Ponownie
zostawiæ ciasto do wyroœniêcia.
Zmieszaæ jajka, œmietanê kwaœn¹ kremówkê,
mleko, sól i pieprz. Dodaæ do tego ostudzon¹
cebulê i s³oninê. Zmieszaæ wszystko razem,
wy³o¿yæ na ciasto na blasze i wyrównaæ.
Czas pieczenia w piekarniku: 45 minut
Poziom wsadu: 1
Quiche Lorraine
Sk³adniki:
200 g m¹ki
2 jajka
100 g mas³a
1/2 ³y¿eczki soli
trochê pieprzu
1 szczypta ga³ki muszkato³owej
Sk³adniki na wierzch tarty:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego
bekonu
2 jajka
250 g kwaœnej œmietany
sól, pieprz i ga³ka muszkato³owa
Do pieczenia:
Czarna blacha, nat³uszczona, o œrednicy
28 cm
Sposób przygotowania:
Daæ do miski m¹kê, mas³o, jajka i przyprawy,
zagnieœæ ciasto. Odstawiæ ciasto na kilka
godzin do lodówki.
Nastêpnie rozwa³kowaæ ciasto i wy³o¿yæ do
nat³uszczonej blachy. Nak³uæ spód widelcem.
Roz³o¿yæ szynkê na cieœcie.
Zmieszaæ na polewê jajka, kwaœn¹ œmietanê i
przyprawy. Nastêpnie dodaæ ser.
Polaæ szynkê polew¹.
Czas pieczenia w piekarniku: 45 minut
Poziom wsadu: 1
Placek z koziego sera
Sk³adniki:
125 g m¹ki
60 ml oliwy z oliwek
1 szczypta soli
3 – 4 ³y¿ki zimnej wody
Sk³adniki na przykrycie tarty:
1 ³y¿ka oliwy z oliwek
2 cebule
sól i pieprz
1 ³y¿eczka posiekanego tymianku
125 g sera Ricotta
100 g sera koziego
2 ³y¿ki oliwek
20 electrolux
1 jajko
60 ml œmietany
Do pieczenia:
Czarna blacha, nat³uszczona, o œrednicy
28 cm
Sposób przygotowania:
Wsypaæ do miski m¹kê, dodaæ oliwê z oliwek
i sól, mieszaæ, a¿ utworz¹ siê kruszyny. Dolaæ
wody i zagnieœæ ciasto. Odstawiæ ciasto na
kilka godzin do lodówki.
Nastêpnie rozwa³kowaæ ciasto i wy³o¿yæ do
nat³uszczonej blachy. Nak³uæ spód widelcem.
Wlaæ na patelniê 1 ³y¿kê oliwy z oliwek. Obraæ
cebule, pokroiæ na cienkie plasterki i dusiæ w
oliwie bez przykrycia przez ok. 30 minut.
Przyprawiæ sol¹ i pieprzem, zmieszaæ z
po³ow¹ ³y¿eczki posiekanego tymianku.
Przestudziæ cebule i rozprowadziæ na cieœcie.
U³o¿yæ na tym ser Ricotta i ser kozi, dodaæ
oliwki. Posypaæ wszystko po³ow¹ ³y¿eczki
posiekanego tymianku.
Na polewê zmieszaæ jajka ze œmietan¹. Polaæ
ciasto polew¹.
Czas pieczenia w piekarniku: 45 minut
Poziom wsadu: 1
Placek serowy
Sk³adniki:
1,5 plastra oryginalnego szwajcarskiego
kruchego ciasta lub ciasta francuskiego
(rozwa³kowanego w prostok¹t)
500 g startego sera ementalera
200 ml œmietany
100 ml mleka
4 jajka
sól, pieprz i muszkat
Sposób przygotowania:
Wy³o¿yæ ciasto na dobrze nat³uszczon¹
blaszkê. Nak³uæ ciasto widelcem.
Roz³o¿yæ na cieœcie równomiernie ser
ementaler.
Zmieszaæ œmietanê, mleko i jajka, doprawiæ
do smaku sol¹, pieprzem i muszkatem.
Jeszcze raz dobrze wszystko rozmieszaæ
i u³o¿yæ na serze.
Czas pieczenia w piekarniku: 40 minut
Poziom wsadu 1
Ciasteczka serowe
Sk³adniki:
400 g sera feta
2 jajka
3 ³y¿ki posiekanej pietruszki
(kêdzierzawej)
czarny pieprz
80 ml oliwy z oliwek
375 g ciasta filo
Sposób przygotowania:
Zmieszaæ razem ser feta, jajka, pietruszkê i
pieprz.
Przykryæ ciasto filo wilgotn¹ œciereczk¹, aby
nie wysch³o. Uk³adaæ jeden na drugim po 4
listki ciasta, smaruj¹c ka¿dy z nich oliw¹.
Poci¹æ na 4 paski o d³ugoœci ok. 7 cm. K³aœæ
po 2 kopiaste ³y¿ki mieszanki z serem feta na
rogu ka¿dego paska i sk³adaæ go w trójk¹t.
Po³o¿yæ odwrócone paski na blasze i
posmarowaæ oliw¹.
Czas pieczenia w piekarniku: 25 minut
Poziom wsadu: 3
Bia³y chleb
Sk³adniki:
1 000 g m¹ki
1 kostka dro¿d¿y prasowanych lub
2 opakowania dro¿d¿y suszonych
650 ml mleka
15 g soli
Do pieczenia:
Blacha do pieczenia, nat³uszczona lub
wy³o¿ona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypaæ m¹kê i sól do du¿ej miski. Rozpuœciæ
dro¿d¿e w letnim mleku i dodaæ do m¹ki. Z
wszystkich sk³adników ugnieœæ ciasto.
W zale¿noœci od jakoœci m¹ki mo¿e b
potrzebna nieco wiêksza iloœæ mleka, aby
otrzymaæ elastyczne ciasto.
Pozostawiæ ciasto do wyroœniêcia. Powinno
zwiêkszyæ swoj¹ objêtoœæ dwukrotnie.
Przepo³owiæ ciasto. Uformowaæ dwa
pod³u¿ne bochenki chleba i u³o¿yæ na blasze
nat³uszczonej lub wy³o¿onej papierem do
pieczenia.
Pozostawiæ chleb, aby wyrós³ jeszcze o
po³owê swojej wielkoœci.
Przed upieczeniem oprószyæ bochenki
niewielk¹ iloœci¹ m¹ki i wykonaæ ostrym
no¿em 3 – 4 ukoœne naciêcia o g³êbokoœci
przynajmniej 1 cm.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book