electrolux 15
Sposób przygotowania:
Daæ do miski m¹kê, suszone dro¿d¿e, cukier,
mas³o, ¿ó³tko, sól, cukier waniliowy i mleko,
zagnieœæ ciasto dro¿d¿owe. Przykryæ ciasto w
misce i zostawiæ na 1 godzinê do wyroœniêcia.
Nastêpnie prze³o¿yæ ciasto do nasmarowanej
t³uszczem formy na babkê i zostawiæ pod
przykryciem do wyroœniêcia na 45 minut.
– Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
– Poziom wsadu: 1
Po upieczeniu:
Zagotowaæ wodê z cukrem i ostudziæ.
Do os³odzonej wody dodaæ œliwowicê lub
likier pomarañczowy i wymieszaæ.
Nak³uæ w ró¿nych miejscach ostudzone
ciasto drewnianym patyczkiem i nasyciæ
równomiernie mieszank¹ z alkoholem.
Brownies
Sk³adniki:
• 250 g gorzkiej czekolady
• 250 g mas³a
• 375 g cukru
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 1 szczypta soli
• 5 ³y¿ek wody
• 5 jajek
• 375 g ³uskanych orzechów w³oskich
• 250 g m¹ki
• 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Poci¹æ czekoladê na kawa³ki i stopiæ w
gor¹cej k¹pieli wodnej.
Mas³o, cukier, cukier waniliowy i wodê utrzeæ
na puszyst¹ masê, dodaæ jajka i stopion¹
czekoladê.
Posiekaæ orzechy, zmieszaæ z m¹k¹ i
proszkiem do pieczenia, dodaæ do masy
czekoladowej.
G³êbok¹ formê do pieczenia ob³o¿yæ
papierem do pieczenia, wy³o¿yæ na niego
ciasto i wyrównaæ.
– Czas pieczenia w piekarniku: 50 minut
– Poziom wsadu: 3
Po upieczeniu:
Poczekaæ a¿ blaszka z ciastem ostygnie,
usun¹æ papier do pieczenia i pokroiæ ciasto
na prostok¹tne kawa³ki.
Babeczki
Sk³adniki:
• 150 g mas³a
• 150 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 szczypta soli
• skórka z cytryny
• 2 jajka
• 50 ml mleka
• 25 g m¹ki ziemniaczanej
• 225 g m¹ki
• 10 g proszku do pieczenia
• 1 szklanka wiœni (375 g)
• 25 g wiórków czekoladowych
Do pieczenia:
• Foremki papierowe o œrednicy ok. 7 cm.
Sposób przygotowania:
Utrzeæ na puszyst¹ masê mas³o, cukier,
cukier waniliowy, sól i skórkê cytryny. Dodaæ
jajka i ponownie ucieraæ na puszyst¹ masê.
Zmieszaæ m¹kê ziemniaczan¹ i proszek do
pieczenia, dolaæ do masy razem z mlekiem.
Ods¹czyæ wiœnie i zmieszaæ z ciastem razem
z wiórkami czekoladowymi.
Nape³niæ ciastem foremki, u³o¿yæ foremki
papierowe na blasze i wstawiæ do piekarnika.
– Czas pieczenia w piekarniku: 35 minut
– Poziom wsadu: 3
S³odka tarta
Sk³adniki:
• 2 plastry oryginalnego szwajcarskiego
kruchego ciasta lub ciasta francuskiego
(rozwa³kowanego w prostok¹t)
• 50 g zmielonych orzechów laskowych
• 1,2 kg jab³ek
• 3 jajka
• 300 ml œmietany
• 70 g cukru
Sposób przygotowania:
Wy³o¿yæ ciasto na dobrze nat³uszczon¹
blachê do pieczenia i ponak³uwaæ widelcem.
Równomiernie roz³o¿yæ na cieœcie orzechy
laskowe. Obraæ jab³ka, usun¹æ gniazda
nasienne i pokroiæ na 12 kawa³ków.
Równomiernie roz³o¿yæ na cieœcie kawa³ki
jab³ek.
Dobrze wymieszaæ jajka, œmietanê, cukier i
cukier waniliowy, wy³o¿yæ na jab³ka.
– Czas pieczenia w piekarniku: 45 minut
– Poziom wsadu: 1