Zanussi ZWS744 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBS£UGI
ZMYWARKA
DO NACZYÑ
ZWS-744
2. WSKAZÓWKI OGÓLNE
Przed przysta˛pieniem do podła˛czenia i eksploatacji
urza˛dzenia prosimy o zapoznanie sie
˛
z instrukcja˛
obsługi. Dzie
˛
ki znajomos´ci zasad uz˙ytkowania urza˛-
dzenia be
˛
da˛ Pan´stwo mogli wykorzystac´ w pełni
jego moz˙liwos´ci techniczne.
Ponadto instrukcja zawiera wiele przydatnych
wskazówek dotycza˛cych działania i szczegółów
technicznych zmywarki do naczyn´. Konstrukcja
zmywarki oparta jest na najnowszych osia˛gnie
˛
-
ciach techniki i dlatego gwarantuje uzyskiwanie bar-
dzo dobrych efektów zmywania naczyn´ przy mini-
malnym zuz˙yciu wody, energii elektrycznej i s´rod-
ków do mycia naczyn´. W przypadku odsta˛pienia
zmywarki innemu uz˙ytkownikowi nalez˙y pamie
˛
tac´
równiez˙ o przekazaniu instrukcji obsługi.
Przed przysta
˛
pieniem do ustawienia urza
˛
dzenia na-
lez˙y sprawdzic´, czy nie jest uszkodzone. W przypad-
ku stwierdzenia jakichkolwiek uszkodzen´ lub bra-
ków w wyposaz˙eniu nalez˙y zgłosic´ ten fakt w miej-
scu zakupu urza
˛
dzenia.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest do obsługi wyła
˛
cz-
nie przez osoby dorosłe. Nie wolno zezwalac´ dzie-
ciom na manipulowanie elementami steruja
˛
cymi,
ani na zabawe
˛
przy zmywarce.
Zmiana parametrów technicznych lub wykonywanie
jakichkolwiek modyfikacji zmywarki moz˙e stwarzac´
zagroz˙enie dla uz˙ytkownika.
5
SPIS TRES
´
CI
1. DANE TECHNICZNE ...........................................................................................................................
2. WSKAZÓWKI OGÓLNE ......................................................................................................................
3. INSTALACJA ........................................................................................................................................
4. EKSPLOATACJA .................................................................................................................................
5. PRAKTYCZNE RADY ..........................................................................................................................
6. TABELA Z PROGRAMAMI ..................................................................................................................
7. MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................................................................
8. ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU ZMYWARKI I ICH PRZYCZYNY ..........................................
strona 5
strona 5
strona 6
strona 8
strona 12
strona 13
strona 14
strona 16
1. DANE TECHNICZNE
WYMIARY
Szerokos´c´ 45 cm
Wysokos´c´ z blatem 85 cm
Wysokos´c´ bez blatu 82 cm
Maksymalna głe
˛
bokos´c´ 61 cm
Maksymalna głe
˛
bokos´c´
z otwartymi drzwiami 120 cm
PARAMETRY ELEKTRYCZNE
Napie
˛
cie 220-230 V/50 Hz
Moc pompy myja
˛
cej 200 W
Moc grzałki 2800 W
Moc całkowita 3000 W
CIS
´
NIENIE WODY ZASILAJA˛CEJ
Minimalne 5 N/cm
2
Maksymalne 80 N/cm
2
POJEMNOS
´
C
´
Komplet naczyn´ na 9 osób
ZUZ
˙
YCIE W JEDNYM CYKLU ZMYWANIA
Woda 18 l
Energia elektryczna 1,2 kWh
Urza
˛
dzenie spełnia normy Unii Europejskiej:
- wytyczne Nr 73/23/EWG z 19.02.1973 r. (niskie
napie
˛
cia)
- wytyczne Nr 89/336/EWG z 03.05.89 EMV ze zmia-
nami.
Podła
˛
czenie zmywarki do instalacji elektrycznej
powinien wykonac´ uprawniony elektryk.
Podła
˛
czenie do sieci wodno-kanalizacyjnej powi-
nien wykonac´ uprawniony hydraulik.
Nalez˙y zwrócic´ uwage
˛
, aby zmywarka nie stała na
przewodzie zasilaja
˛
cym.
Po kaz˙dym zmywaniu nalez˙y wyja
˛
c´ z gniazdka
wtyczke
˛
przewodu zasilaja
˛
cego.
Podczas pracy zmywarki nie nalez˙y otwierac´ drzwi.
Przed otwarciem drzwi nalez˙y zawsze wyła
˛
czyc´
urza
˛
dzenie.
Nie dotykac´ grzałki podczas pracy lub bezpos´rednio
po zakon´czeniu programu zmywania.
Po załadowaniu lub wyładowaniu zmywarki nalez˙y
zamykac´ drzwi, poniewaz˙ otwarte drzwi moga
˛
stwarzac´ zagroz˙enie.
Zmywarki do naczyn´ firmy Zanussi przeznaczo-
ne sa
˛
do uz˙ytku w gospodarstwie domowym. Nie
wolno zmywac´ w zmywarce przedmiotów, które sa
˛
zanieczyszczone benzyna
˛
, farbami, odpadami sta-
lowymi lub z˙elaznymi, jak równiez˙ elementów sko-
rodowanych oraz zanieczyszczonych kwasami lub
zasadami.
W zmywarce nie nalez˙y zmywac´: sztuc´ców z ra
˛
cz-
kami drewnianymi lub rogowymi, przedmiotów skle-
janych, sztuc´ców z bra
˛
zu, rondli z ra
˛
czkami drew-
nianymi, wyrobów aluminiowych, wyrobów z kry-
ształu, szkła owiowego, wyrobów z tworzyw sztu-
cznych, porcelany zabytkowej lub porcelany o deli-
katnym zdobieniu - chyba, z˙e zaopatrzone sa
˛
w
informacje
˛
: "Wyrób nadaje sie
˛
do zmywania w zmy-
warce".
W przypadku wa
˛
tpliwos´ci nalez˙y zasie
˛
gna
˛
c´ porady
u producenta naczynia, które chca
˛
Pan´stwo zmy-
wac´ w zmywarce.
Mie
˛
dzy sztuc´cami ze srebra i sztuc´cami ze stali
nierdzewnej moga
˛
zachodzic´ reakcje chemiczne.
Aby zabezpieczyc´ sie
˛
przed taka
˛
sytuacja
˛
, nie
nalez˙y zmywac´ razem tych dwóch rodzajów sztuc´-
ców.
Duz˙a
˛
ostroz˙nos´c´ nalez˙y zachowac´ przy czyszcze-
niu i myciu uszczelek drzwi i obszaru w pobliz˙u
zawiasów, poniewaz˙ ostre metalowe krawe
˛
dzie mo-
ga
˛
spowodowac´ skaleczenie.
W z˙adnym wypadku nie wolno naprawiac´ urza
˛
-
dzenia we własnym zakresie. Naprawy wykonywa-
ne przez osoby nieuprawnione moga
˛
stac´ sie
˛
przy-
czyna
˛
wypadku lub powaz˙nej awarii urza
˛
dzenia. W
przypadku wysta
˛
pienia usterek nalez˙y zwrócic´ sie
˛
do najbliz˙szego autoryzowanego punktu serwiso-
wego firmy Zanussi. Do napraw stosowane sa
˛
wy-
ła
˛
cznie oryginalne cze
˛
s´ci zamienne firmy Zanussi.
W przypadku złomowania zmywarki nalez˙y odcia
˛
c´
przewód zasilania elektrycznego i zablokowac´ za-
mek drzwi.
3. INSTALACJA
USTAWIENIE
Zmywarke
˛
nalez˙y ustawic´ w pobliz˙u zaworu wodnego i
odpływu wody do kanalizacji.
Ten model zmywarki nadaje sie
˛
do zamontowania pod
blat uz˙ytkowy lub pokrywe
˛
zlewozmywaka.
WYPOZIOMOWANIE
Włas´ciwe wypoziomowanie
zmywarki gwarantuje pra-
widłowe i szczelne zamyka-
nie jej drzwi. W celu dokład-
nego wypoziomowania na-
lez˙y odpowiednio wyregulo-
wac´ nóz˙ki zmywarki.
USTAWIENIE BLATU
Blat moz˙na przesuna
˛
c´ do
przodu lub tyłu na 25 mm,
aby dopasowac´ ustawienie
zmywarki do innych mebli
kuchennych. Aby ustawic´
blat, nalez˙y odkre
˛
cic´ dwie
s´ruby z przodu, przesuna
˛
c´
góre
˛
blatu do wymaganej po-
zycji i ponownie dokre
˛
cic´ s´ruby.
USTAWIENIE ZMYWARKI POD BLATEM
Po odkre
˛
ceniu blatu zmy-
warke
˛
moz˙na ustawic´ pod
zlewozmywakiem lub pod
blatem innej szafki, jes´li wy-
miary odpowiadaja
˛
podanym
na rysunku. W tym celu nale-
z˙y wykonac´ naste
˛
puja
˛
ce
czynnos´ci:
6
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
zdja
˛
c´ blat zmywarki odkre
˛
caja
˛
c dwie przednie s´ru-
by;
przesuna
˛
c´ przednie i tylne otwory na s´ruby podno-
sza
˛
c blat;
zmywarke
˛
wstawic´ do wne
˛
ki po ustaleniu odpowied-
niej wysokos´ci i wypoziomowaniu.
Po wstawieniu zmywarki do wne
˛
ki nalez˙y sie
˛
upewnic´,
czy wa
˛
z˙ doprowadzaja
˛
cy wode
˛
i wa
˛
z˙ odpływowy nie sa
˛
zagniecione.
PODŁA˛CZENIE WE
˛
Z
˙
A ODPŁYWOWEGO
Koniec we
˛
z˙a odpływowego moz˙e byc´ podła
˛
czony w
naste
˛
puja
˛
cy sposób:
do syfonu zlewozmywaka z zamocowaniem we
˛
z˙a
zaciskiem, o ile zajdzie taka potrzeba,
do odpływu usytuowanego na s´cianie z otworem
odpowietrzaja
˛
cym (minimalna s´rednica wewne
˛
trzna
4 cm).
Podła
˛
czenie odpływu wody musi byc´ usytuowane na
wysokos´ci 30 cm (minimum) i 100 cm (maksimum) od
podłogi. Wa
˛
z˙ odpływowy moz˙e byc´ podła
˛
czony zarówno
z prawej, jak i z lewej strony zmywarki.
Nalez˙y unikac´ zagie
˛
c´ i załaman´ we
˛
z˙a odpływowego,
poniewaz˙ w takich przypadkach moz˙e nasta
˛
pic´ odcie
˛
cie
odpływu wody lub znaczne jego ograniczenie.
Jez˙eli stosuja
˛
Pan´stwo przedłuz˙enie we
˛
z˙a odpływowe-
go, nalez˙y pamie
˛
tac´ o tym, z˙e przedłuz˙enie we
˛
z˙a nie
moz˙e byc´ dłuz˙sze niz˙ 2 m, a jego wewne
˛
trzna s´rednica
nie moz˙e byc´ mniejsza od s´rednicy we
˛
z˙a be
˛
da
˛
cego na
wyposaz˙eniu zmywarki.
Wewne
˛
trzna s´rednica zła
˛
czek zastosowanych do poła
˛
-
czen´ przedłuz˙enia odpływu wody nie moz˙e byc´ mniejsza
od wewne
˛
trznej s´rednicy we
˛
z˙a odpływowego.
Przedłuz˙ony wa
˛
z˙ powinien lez˙ec´ na podłodze i moz˙e
byc´ uniesiony tylko przy podła
˛
czeniu odpływu wody.
PODŁA˛CZENIE WE
˛
Z
˙
A DOPŁYWU WODY
Zmywarka moz˙e byc´ zasilana woda
˛
gora
˛
ca
˛
(maks.do
60
o
C) lub zimna
˛
. Jednakz˙e zaleca sie
˛
zasilanie zimna
˛
woda
˛
.
Zasilanie gora
˛
ca
˛
woda
˛
nie jest wskazane w przypad-
ku zmywania bardzo zabrudzonych naczyn´, poniewaz˙
program zmywania jest znacznie skrócony.
Do nakre
˛
tki z gwintem 3/4" zamontowanej na kon´cu
we
˛
z˙a doprowadzaja
˛
cego wode
˛
nalez˙y włoz˙yc´ filtr siat-
kowy (A) be
˛
da
˛
cy na wyposaz˙eniu zmywarki i sprawdzic´,
czy jest on prawidłowo zamontowany.
Wa
˛
z˙ doprowadzaja
˛
cy wode
˛
nakre
˛
cic´ na zawór wodny z
gwintem 3/4" lub szybkozła
˛
cze. Wa
˛
z˙ ten wyposaz˙ony
jest w urza
˛
dzenie zabezpieczaja
˛
ce (AQUA STOP), któ-
re przerywa dopływ wody w przypadku jes´li dojdzie do
uszkodzenia we
˛
z˙a. Pojawie-
nie sie
˛
czerwonego znaku na
otworze (B) pokazuje, z˙e takie
uszkodzenie wysta
˛
piło. W ta-
kim przypadku nalez˙y zakre
˛
-
cic´ zawór wodny i wymienic´
wa
˛
z˙ dopływowy. Piers´cien´
uszczelki (A) be
˛
da
˛
cy na wy-
posaz˙eniu nalez˙y załoz˙yc´ do
kon´cówki we
˛
z˙a i zakre
˛
cic´.
Cis´nienie wody musi sie
˛
mies´cic´ w granicach podanych
w danych technicznych tj. minimum 5 N/cm
2
i maksi-
mum 80 N/cm
2
, w przeciwnym razie urza
˛
dzenie be
˛
dzie
działało nieprawidłowo.
UWAGA !
Nakre˛tka we˛z˙a doprowadzaja˛cego wode˛ musi byc´
dokładnie dokre˛cona - w przeciwnym razie moz˙e
wyciekac´ woda.
Wa
˛
z˙ doprowadzaja
˛
cy wode
˛
moz˙e byc´ podła
˛
czony za-
równo z prawej, jak i z lewej
strony zmywarki. Nalez˙y
unikac´ zagie
˛
c´ lub załaman´
we
˛
z˙a dopływowego, ponie-
waz˙ w takich przypadkach
moz˙e nasta
˛
pic´ odcie
˛
cie do-
ywu wody lub znaczne
ograniczenie pre
˛
dkos´ci do-
pływu wody.
Jez˙eli zmywarka jest podła
˛
-
czona do nowych rur lub rur, które nie były uz˙ytkowane
przez długi okres czasu, zaleca sie
˛
otwarcie na kilka
minut przepływu wody przed podła
˛
czeniem we
˛
z˙a
doprowadzaja
˛
cego.
W ten sposób zapobiega sie
˛
odkładaniu piasku i rdzy na
wlotowym filtrze siatkowym i zatkaniu tego filtra.
PODŁA˛CZENIE DO INSTALACJI
ELEKTRYCZNEJ
Podła˛czenie do instalacji
elektrycznej: 220-230V (50Hz).
Wartos´c´ podła˛czenia : 3000 W.
7
Rys. 4
Rys. 5
Rys. 6
Cała instalacja domowa musi byc´ przystosowana do
podanych wartos´ci (tj. gniazdka, przewody elektryczne,
bezpieczniki, licznik).
Przed podła
˛
czeniem wtyczki przewodu zasilaja
˛
cego do
s´ciennego gniazdka sieciowego nalez˙y upewnic´ sie
˛
:
czy napie
˛
cie sieci zasilaja
˛
cej odpowiada warto-
s´ciom podanym w danych technicznych;
czy licznik, bezpieczniki, zasilanie elektryczne i
gniazdko sieciowe sa
˛
przystosowane do obcia
˛
z˙enia
podczas pracy zmywarki;
4. EKSPLOATACJA
TABLICA Z ELEMENTAMI STERUJA˛CYMI
1. PRZYCISK ON/OFF
"WŁA˛CZONY/WA˛CZONY"
Wła˛czanie
Po wcis´nie
˛
ciu przycisku urza
˛
dzenie wła
˛
cza sie
˛
i zapala
sie
˛
lampka kontrolna.
Wyła˛czanie
Po zakon´czeniu programu zmywania urza
˛
dzenie wyła
˛
-
cza sie
˛
automatycznie. Lampka kontrolna pozostaje
wła
˛
czona. Aby wyła
˛
czyc´ lampke
˛
kontrolna
˛
lub całkowi-
cie wyła
˛
czyc´ zmywarke
˛
, nalez˙y nacisna
˛
c´ przycisk
ON/OFF
"WŁA˛CZONY/WA˛CZONY"
.
2. LAMPKA KONTROLNA
POZIOMU SOLI
Zapala sie
˛
, gdy konieczne jest uzupełnienie soli.
3. LAMPKA KONTROLNA
PRACY
Zapala sie
˛
po wcis´nie
˛
ciu przycisku ON/OFF
"WŁA˛CZO-
NY/WYŁA˛CZONY"
(1)
4. UCHWYT
DO OTWIERANIA DRZWI
W celu otworzenia drzwi nalez˙y nacisna
˛
c´ zatrzask klapki
i pocia
˛
gna
˛
c´ do przodu.
5. WSKAZ
´
NIK PRZEBIEGU PROGRAMU
Wskaz´nik przebiegu programu podaje, jaki cykl zmywa-
nia jest wykonywany w danym momencie.
Objas´nienie symboli poszczególnych cykli zmywania :
Płukanie wste
˛
pne
Płukanie gora˛ca˛ woda˛
Główny program zmywania
Suszenie ciepłym powietrzem
Płukanie zimna˛ woda˛
6. ZNAK ODNIESIENIA
7. POKRE
˛
TŁO PROGRAMATORA
Za pomoca
˛
pokre
˛
tła programatora ustawia sie
˛
wybrany
program zmywania. Pokre
˛
tło nalez˙y przekre
˛
cic´ w kie-
runku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do mo-
mentu az˙ litera wybranego programu pokryje sie
˛
ze
znakiem odniesienia (6) na panelu kontrolnym. Po za-
kon´czeniu programu znak odniesienia (6) wskazuje
"END" lub "STOP" na pokre
˛
tle programatora.
8
czy gniazdko sieciowe i wtyczka przewodu zasila-
ja
˛
cego moga
˛
ze soba
˛
współpracowac´ bez koniecz-
nos´ci stosowania elementów pos´rednich.
ZMYWARKA MUSI BYC
´
UZIEMIONA !!!
PRODUCENT NIE ODPOWIADA
ZA SZKODY SPOWODOWANE
NIEPRZESTRZEGANIEM PRZEPISÓW
BEZPIECZEN
´
STWA.
Rys. 7
8. PRZEGLA˛D PROGRAMÓW
Przegla
˛
d programów jest to tabela z programami do
zmywania, która moz˙e byc´ Pan´stwu pomocna przy do-
borze programów.
9. PRZYCISK "BIO"
Przycisk ten uruchamia specjalny program BIO prze-
znaczony do kompaktowych s´rodków myja
˛
cych w tab-
letkach. Program BIO w poła
˛
czeniu z kompaktowymi
s´rodkami do zmywania myja
˛
c w temperaturze 50
o
C daje
tak samo zadowalaja
˛
cy rezultat mycia, jak w tempera-
turze 65
o
C i tradycyjnym detergencie.
10. PRZYCISK
"ZMYWANIE INTENSYWNE"
Przycisk ten uruchamia intensywny program przeznaczo-
ny do zmywania naczyn´ z zaschnie
˛
tymi resztkami potraw.
11. PRZYCISK
"ECONOMIC 55"
Wcis´nie
˛
cie tego przycisku obniz˙a temperature
˛
zmywa-
nia z 65
o
C do 55
o
C.
Patrz tabela z programami.
ZMIE
˛
KCZACZ WODY
Woda zawiera róz˙ne ilos´ci wapnia i soli mineralnych,
które osiadaja
˛
na naczyniach tworza
˛
c białe plamy. Du-
z˙a zawartos´c´ tych składników wskazuje, z˙e woda jest
twarda. Twardos´c´ wody mierzy sie
˛
w dwóch równowaz˙-
nych skalach: stopniach niemieckich i stopniach francu-
skich.
Informacje dotycza
˛
ce twardos´ci wody moz˙na uzyskac´ w
miejscowym Zakładzie Wodocia
˛
gów.
W celu zapewnienia dopływu wody bez wapnia - wody
zmie
˛
kczonej, zmywarke
˛
do naczyn´ wyposaz˙ono w zmie
˛
-
kczacz wody, do którego stosuje sie
˛
specjalna
˛
sól do
zmywarek.
Zmie
˛
kczacz moz˙e oddziaływac´ na twardos´c´ wody do
50
o
dH (skala niemiecka) poprzez 5 regulowanych po-
ziomów.
W niz˙ej podanej tabeli nalez˙y wybrac´ twardos´c´ odpowia-
daja
˛
ca
˛
twardos´ci wody w Pan´stwa miejscu zamieszka-
nia i dokonac´ odpowiedniej regulacji.
Stopien´ 1
Jes´li Pan´stwa woda kwalifikuje sie
˛
do stopnia 1, wtedy
nie jest konieczne stosowanie soli i wykonywanie regu-
lacji, gdyz˙ woda jest wystarczaja
˛
co mie
˛
kka.
Stopien´ 3 i 5
(Regulacja zmie˛kczacza wody)
Jes´li Pan´stwa woda kwalifikuje sie
˛
do stopnia 3 lub 5,
wtedy nalez˙y wykonac´ na-
ste
˛
puja
˛
ce czynnos´ci:
wysuna
˛
c´ dolny kosz i
odkre
˛
cic´ pokrywke
˛
po-
jemnika soli znajduja
˛
-
cego sie
˛
na dolnej
s´ciance komory zmy-
warki;
za pomoca
˛
s´rubokre
˛
ta
lub noz˙a pokre
˛
cic´ dwu-
stopniowe pokre
˛
o w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
z pozycji minus (-) na pozycje
˛
plus (+).
Stopien´ 4 i 5
(Regulacja zmywarki)
Jez˙eli Pan´stwa woda od-
powiada 4 lub 5 stopniowi
twardos´ci, nalez˙y otwo-
rzyc´ drzwi i przebic´ mem-
brane
˛
A w górnym lewym
rogu zmywarki.
W przypadku wody o twar-
dos´ci odpowiadaja
˛
cej 5
stopniowi, musza
˛
byc´ wy-
konane obie czynnos´ci re-
gulacyjne.
UWAGA !
SÓL MUSI BYC
´
STOSOWANA
REGULARNIE OD 2 STOPNIA
TWARDOS
´
CI WODY W GÓRE
˛
.
9
STOPIEN
´
TWARDOS
´
C
´
WODY
o
dH
SKALA NIEMIECKA
TWARDOS
´
C
´
WODY
o
dH
SKALA FRANCUSKA
UZ
˙
YCIE
SOLI
REGULACJA
ZMIE
˛
KCZACZA
REGULACJA
ZMYWARKI
1 0-7 0-14** NIE NIE NIE
*2 8-21 15-39 TAK NIE NIE
3 22-28 40-50 TAK TAK NIE
4 29-39 51-70 TAK NIE TAK
5 40-50 71-90 TAK TAK TAK
* Producent ustawił zmie
˛
kczacz wody na stopien´ 2, który jest optymalny dla wie
˛
kszos´ci uz˙ytkowników.
** Przy stosowaniu niskoalkalicznych s´rodków do zmywania zawieraja
˛
cych enzymy zaleca sie
˛
stosowanie soli
regeneracyjnej od 4
o
dH.
Rys. 9
Rys. 8
DOSYPYWANIE SOLI
Uz˙ywac´ tylko soli specjalnie przeznaczonej do stoso-
wania w zmywarkach do naczyn´. Inne rodzaje soli za-
wieraja
˛
duz˙a
˛
ilos´c´ róz˙nych substancji, które moga
˛
zmniejszac´ skutecznos´c´ działania zmie
˛
kczacza.
W celu dosypania soli nalez˙y:
wysuna
˛
c´ dolny kosz;
odkre
˛
cic´ pokrywke
˛
pojemnika soli;
napełnic´ pojemnik woda
˛
- jest to konieczne tylko
przy pierwszym napełnianiu zasobnika soli;
wsypac´ do pojemnika około 1 kg soli do zmywarek
uz˙ywaja
˛
c do tego lejka be
˛
da
˛
cego na wyposaz˙eniu
zmywarki;
załoz˙yc´ z powrotem pokrywke
˛
zwracaja
˛
c uwage
˛
na
to, aby na gwincie lub uszczelce nie pozostały re-
sztki soli;
dokre
˛
cic´ mocno pokrywke
˛
.
Po wykonaniu wyz˙ej wy-
mienionych czynnos´ci dal-
sza obsługa ogranicza sie
˛
do okresowego dosypywa-
nia soli do pojemnika.
Sól nalez˙y uzupełnic´, gdy
na panelu steruja
˛
cym za-
s´wieci sie
˛
lampka kontrol-
na poziomu soli.
Pojemnik na sól zawsze wypełniony jest woda
˛
, zatem
jest zjawiskiem zupełnie normalnym, jes´li podczas na-
sypywania soli z pojemnika wypłynie woda.
UWAGA !
Sól nalez˙y dosypywac´ tylko bezpos´rednio przed
rozpocze˛ciem programu zmywania, a nie po zakon´-
czonym cyklu zmywania lub płukania.
Zapobiegnie to pozostawaniu przez dłuz˙szy czas
ziaren soli lub mocno zasolonej wody na dnie zmy-
warki, co sprzyjałoby korozji.
YN NABŁYSZCZAJA˛CY
Płyn nabłyszczaja
˛
cy nadaje naczyniom połysk i ułatwia
wysychanie. S
´
rodek ten jest dodawany automatycznie
podczas płukania gora
˛
ca
˛
woda
˛
.
Dozownik, który jest usytuowany wewna
˛
trz drzwi, moz˙e
pomies´cic´ około 110 ml płynu nabłyszczaja
˛
cego. Ilos´c´
ta wystarcza na 16 do 40 programów zmywania, w
zalez˙nos´ci od ustawionego dozowania.
DOLEWANIE PŁYNU NABŁYSZCZAJA˛CEGO
otworzyc´ zasobnik obracaja
˛
c pokrywke
˛
A w lewo,
dolewac´ płyn nabłyszczaja
˛
cy do momentu całko-
witego s´ciemnienia wskaz´nika B.
Pamie
˛
tac´ o zamknie
˛
ciu pokrywki zasobnika po kaz˙-
dym napełnieniu !
UWAGA !
Usuna˛c´ resztki rozlanego płynu nabłyszczaja˛cego
szmatka˛ dobrze wchłaniaja˛ca˛ ciecze, aby zapobiec
wytworzeniu sie˛ nadmiernej piany podczas naste˛-
pnego zmywania.
Jes´li wskaz´nik B stanie sie
˛
jasny, jest to sygnał, z˙e
nalez˙y uzupełnic´ płyn nabłyszczaja
˛
cy.
REGULACJA DOZOWANIA
S
´
RODKA NABŁYSZCZAJA˛CEGO
W celu uzyskania dobrych efektów zmywania i susze-
nia nalez˙y wyregulowac´ dozowanie płynu nabłyszczaja
˛
-
cego przy pomocy szes´ciopołoz˙eniowego selektora C.
Pozycja 1 - dozowanie minimalne, pozycja 6 - dozowa-
nie maksymalne.
Regulacje
˛
dozowania pły-
nu nabłyszczaja
˛
cego nale-
z˙y przeprowadzic´ stopnio-
wo. Jez˙eli po zmywaniu
na naczyniach pozostaja
˛
krople wody lub s´lady wa-
pnia, nalez˙y zwie
˛
kszyc´ do-
zowanie o jedna
˛
pozycje
˛
az˙ do uzyskania idealne-
go połysku. Jez˙eli po zmy-
waniu na naczyniach pozostaja
˛
lepkie białe smugi,
nalez˙y zmniejszyc´ dozowanie o jedna
˛
pozycje
˛
.
DOZOWANIE S
´
RODKA DO ZMYWANIA
Przed rozpocze
˛
ciem kaz˙dego zmywania naczyn´, z
wyja˛tkiem programu płukania, nalez˙y wsypac´ do
dozownika proszek do zmywania. Nalez˙y stosowac´
jedynie s´rodki w granulkach, tabletkach, proszki
lub płyny przeznaczone specjalnie do domowych
automatycznych zmywarek do naczyn´.
Nieodpowiednie s´rodki takie jak np. detergenty przezna-
czone do zmywania re
˛
cznego, nie posiadaja
˛
odpo-
wiednich składników do zmywania w zmywarkach auto-
matycznych i utrudniaja
˛
prawidłowe działanie urza
˛
dze-
nia.
W celu otwarcia pokrywki dozownika nalez˙y odcia
˛
gna
˛
c´
zaczep D. Ilos´c´ detergentu, która
˛
nalez˙y uz˙yc´, zalez˙y
od stopnia zabrudzenia naczyn´ oraz od rodzaju naczyn´
przeznaczonych do zmywania.
Do prawidłowego odmierzenia ilos´ci s´rodka do zmywa-
nia be
˛
da
˛
pomocne oznaczenia w pojemniku na deter-
gent:
MIN = 15 ml
MAX = 30 ml
10
Rys. 10
Rys. 11
Zaleca sie
˛
stosowanie ilos´ci podanych w tabeli progra-
mów. Po napełnieniu dozownika detergentem zamkna
˛
c´
pokrywke
˛
.
Poniewaz˙ detergenty róz˙nia
˛
sie
˛
mie
˛
dzy soba
˛
, nalez˙y
uwzgle
˛
dnic´ wskazówki podane na opakowaniu tych
s´rodków. Nalez˙y pamie
˛
tac´ , z˙e niewystarczaja
˛
ca ilos´c´
detergentu spowoduje niezadowalaja
˛
cy efekt zmywa-
nia, natomiast uz˙ycie nadmiernej ilos´ci detergentu nie
poprawi wyników zmywania i jest nieoszcze
˛
dne.
Stosuja˛c odpowiednie ilos´ci s´rodków
do zmywania chronia˛ Pan´stwo
s´rodowisko naturalne!
BEZFOSFORANOWE KOMPAKTOWE
S
´
RODKI DO ZMYWANIA
Sposób działania s´rodków do zmywania jest zróz˙nico-
wany. Przy dozowaniu nalez˙y stosowac´ sie
˛
do zalecen´
producenta danego s´rodka. Przy stosowaniu bezfosfo-
ranowych kompaktowych s´rodków do zmywania zwró-
cic´ szczególna
˛
uwage
˛
na prawidłowe działanie zmie
˛
-
kczacza. W przypadku wadliwego działania zmie
˛
kcza-
cza wynik zmywania moz˙e okazac´ sie
˛
niezadowalaja
˛
cy.
Dlatego tez˙ przy stosowaniu bezfosforanowych s´rod-
ków kompaktowych nalez˙y stosowac´ sól - nawet w
przypadku, kiedy woda jest wystarczaja
˛
co mie
˛
kka
(<4
o
dH).
ZAŁADOWANIE ZMYWARKI
Przed umieszczeniem naczyn´ w zmywarce nalez˙y usu-
na
˛
c´ z talerzy wie
˛
ksze kawałki potraw - małe kostki, os´ci,
kawałki mie
˛
sa i ros´lin, skórki owoców, wykałaczki itp.,
pozwoli to unikna
˛
c´ zatkania filtrów. Zatkane filtry sa
˛
przyczyna
˛
nieprawidłowego działania urza
˛
dzenia. Na-
ste
˛
pnie nalez˙y otworzyc´ drzwi i wysuna
˛
c´ na zewna
˛
trz
kosze w celu załadowania naczyn´.
PRZEZNACZENIE DOLNEGO KOSZA
Dolny kosz przeznaczony jest na rondle, pokrywki, tale-
rze (do s´rednicy 27 cm), miski, sztuc´ce itp. Półmiski i
duz˙e pokrywki nalez˙y rozmies´cic´ na brzegach kosza,
aby górne ramie
˛
natryskowe mogło sie
˛
poruszac´ swo-
bodnie.
Sztuc´ce nalez˙y umies´cic´ w specjalnym koszyku. Ra
˛
cz-
ki sztuc´ców powinny byc´ skierowane w dół. Jez˙eli ra
˛
cz-
ki wystaja
˛
z dna koszyka i uniemoz˙liwiaja
˛
poruszanie
sie
˛
dolnego ramienia natryskowego, nalez˙y ułoz˙yc´ je
odwrotnie.
Łyz˙ki nalez˙y wymieszac´ z
innymi sztuc´cami, aby za-
pobiec ich zlepianiu.
Łyz˙eczki deserowe i inne
małe sztuc´ce nalez˙y wło-
z˙yc´ do specjalnej prze-
gródki z otworami.
Nie nalez˙y myc´ sztuc´ców
srebrnych razem z metalo-
wymi.
11
Rys. 12
Rys. 13
Rys. 14
Rys. 15
Rys. 16
Dwa tylne rze
˛
dy uchwytów
w dolnym koszu moz˙na ła-
two obniz˙yc´, aby umoz˙li-
wic´ załadowanie garnków,
patelni i misek. Aby obni-
z˙yc´ uchwyty w dolnym ko-
szu, nalez˙y je lekko prze-
suna
˛
c´ w góre
˛
i opus´cic´. W
celu przesunie
˛
cia uchwy-
tów do pozycji stoja
˛
cej,
nalez˙y je podcia
˛
gna
˛
c´ w góre
˛
.
PRZEZNACZENIE GÓRNEGO KOSZA
Górny kosz przeznaczony jest na talerzyki deserowe,
podstawki, talerze obiadowe, półmiski o s´rednicy do 24
cm oraz filiz˙anki i szklanki, które nalez˙y rozmies´cic´ jak
pokazano na rysunku.
W zmywarce nie nalez˙y zmywac´ bardzo małych naczyn´,
gdyz˙ podczas zmywania moga
˛
wypas´c´ z kosza.
Kieliszki na długich nóz˙kach nalez˙y rozmies´cic´ dnem w
dół (nóz˙ka
˛
do góry) i zawiesic´ na uchwytach do filiz˙anek.
Uchwyt do filiz˙anek po lewej stronie podnosi sie
˛
zwie
˛
-
kszaja
˛
c przestrzen´ w zmywarce.
Przed zamknie˛ciem drzwi zmywarki nalez˙y
upewnic´ sie˛, czy ramiona natryskowe
moga˛ sie˛ swobodnie poruszac´.
USTAWIENIE WYSOKOS
´
CI
GÓRNEGO KOSZA
W przypadku zmywania
bardzo duz˙ych talerzy (o
s´rednicy powyz˙ej 27 cm do
31 cm) moz˙na je załado-
wac´ o dolnego kosza po
przesunie
˛
ciu górnego ko-
sza w wyz˙sze połoz˙enie.
W tym celu nalez˙:
odchylic´ na zewna
˛
trz
ograniczniki A górnego kosza znajduja
˛
ce sie
˛
w
przedniej cze
˛
s´ci prowadnic kółek koszyków i wysu-
na
˛
c´ kosz;
wsuna
˛
c´ kosz w druga
˛
pare
˛
kółek i ustawic´ ogranicz-
niki A w poprzednie miejsce;
gdy górny kosz znajduje sie
˛
w tym połoz˙eniu, moz˙na w
nim umieszczac´ tylko talerze o s´rednicy do 20 cm. W
tym połoz˙eniu nie be
˛
dzie moz˙na uz˙ywac´ wysunie
˛
tych
półek na filiz˙anki.
5. PRAKTYCZNE RADY
ZAPEWNIENIE DOBRYCH
EFEKW ZMYWANIA
Przed załadowaniem naczyn´ usuna
˛
c´ wszystkie resztki
potraw i namoczyc´ bardzo zabrudzone naczynia;
szklanki, filiz˙anki, garnki itp. ustawic´ do góry dnem;
powierzchnie wkle
˛
słe lub wypukłe nalez˙y tak pochy-
lic´, aby woda łatwo z nich spływała; długie przed-
mioty, takie jak łyz˙ki wazowe, noz˙e do krajania mie
˛
s
itp. nalez˙y układac´ poziomo w górnym koszu;
unikac´ stykania sie
˛
ze soba
˛
naczyn´.
Prawidłowe rozmieszczenie przedmiotów przezna-
czonych do zmywania pozwoli uzyskac´ lepsze efe-
kty zmywania;
lekkie przedmioty np. miski z tworzyw sztucznych,
plastikowe butelki itp. powinny byc´ załadowane do
górnego kosza i tak rozmieszczone, aby nie po-
ruszały sie
˛
podczas zmywania.
WSKAZÓWKI DOTYCZA˛CE
OSZCZE
˛
DNEGO ZMYWANIA
Wkładac´ naczynia do zmywarki bezpos´rednio po kaz˙-
dym posiłku i poczekac´ ze zmywaniem az˙ do zapełnie-
nia całej zmywarki.
12
Rys. 17
Rys. 18
Rys. 19
Rys. 20
Jes´li zajdzie potrzeba, wła
˛
czyc´ program płukania (patrz
tabela programów w dalszej cze
˛
s´ci instrukcji), aby do
naczyn´ nie przysychały resztki potraw podczas oczeki-
wania na rozpocze
˛
cie uruchomienia pełnego programu
zmywania.
W ZMYWARCE NIE NALEZ
˙
Y ZMYWAC
´
:
sztuc´ców lub naczyn´ z ra
˛
czkami drewnianymi, rogo-
wymi lub posiadaja
˛
cych elementy sklejane;
przedmiotów drewnianych, antyków lub porcelany
re
˛
cznie zdobionej;
wyrobów z kryształu lub z tworzyw sztucznych, o ile
nie jest zaznaczone, z˙e moga
˛
byc´ zmywane w
zmywarkach automatycznych;
sztuc´ców srebrnych razem ze sztuc´cami ze stali
nierdzewnej;
przedmiotów z˙elaznych i z˙eliwnych, gdyz˙ moga
˛
rdzewiec´ i brudzic´ inne przedmioty.
UWAGA !
Nie wkładac´ do zmywarki bardzo małych przedmio-
tów, które mogłyby wypadac´ z koszy.
Przy zakupie nowych naczyn´ nalez˙y upewnic´ sie˛,
czy moga˛ byc´ one zmywane w zmywarce.
13
6. TABELA Z PROGRAMAMI
Program
Rodzaj
naczyn´
Rodzaj resztek
potraw
Pozycja
progra-
matora
Wcisna
˛
c´
przycisk
Zalecana ilos´c´ deteregentu
Przebieg programu
Do
dozownika
Na
pokrywe
˛
dozownika
Intensywny
70
o
C
Mocno zabrudzone
naczynia z duz˙a
˛
ilos´cia
˛
zaschnie
˛
-
tych resztek potraw
(ryz˙, makaron, zie-
mniaki, jajka,sosy,
mie
˛
sa pieczone)
A
2 płaskie
łyz˙eczki
deserowe
(20g)
1 łyz˙eczka
deserowa
(10g)
* Zasadniczy
ze zmywaniem
wste˛pnym 65
0
C
S
´
rednio i mocno
zabrudzone naczy-
nia z duz˙a
˛
ilos´cia
˛
zaschnie
˛
tych re-
sztek potraw (ryz˙,
makaron, ziemnia-
ki,jajka,sosy, mie
˛
sa
pieczone)
A
2 płaskie
łyz˙eczki
deserowe
(20g)
1/2
łyz˙eczki
deserowej
(5g)
Zasadniczy
bez zmywania
wste˛pnego
65
0
C
Lekko zabrudzone
naczynia z za-
schnie
˛
tymi resztka-
mi potraw (ryz˙,
ziemniaki, maka-
ron, jajka,sosy,
mie
˛
sa pieczone)
B
2 płaskie
łyz˙eczki
deserowe
(20g)
-
Ekonomiczny
ze zmywaniem
wste˛pnym 55
0
C
naczynia
róz˙ne
S
´
rednio zabrudzo-
ne naczynia bez-
zaschnie
˛
tych re-
sztek potraw (mie
˛
-
sa, gotowane lub
surowe warzywa,
mleko,kawa,napo-
je)
A
2 płaskie
łyz˙eczki
deserowe
(20g)
1/2
łyz˙eczki
deserowej
(5g)
BIO ze zmywa-
niem wste˛-
pnym 50
0
C
garnki,
patelnie,
naczynia
róz˙ne,
sztuc´ce
Lekko zabrudzone
naczynia z za-
schnie
˛
tymi resztka-
mi potraw (maka-
ron, ryz˙, ziemniaki,
jajka, sosy, mie
˛
so
pieczone).
A
2 płaskie
łyz˙eczki
deserowe
(20g)
1/2
łyz˙eczki
deserowej
(5g)
** Szybki 55
0
C
naczynia
róz˙ne,
deserowe
S
´
rednio zabrudzo-
ne naczynia bez za-
schnie
˛
tych resztek
potraw (napoje, cia-
sto, sałatki, we
˛
dli-
na, ser). Ze wzgle
˛
-
du na krótki czas
trwania programu
nie ma suszenia.
C
1 pełna
łyz˙eczka
deserowa
(15g)
-
ukanie & Za-
trzymanie
Cze
˛
s´ciowy wsad,
aby usuna
˛
c´ wste
˛
p-
nie resztki potraw.
Nie dodaje sie
˛
dete-
rgentu.
D
--
Zmywanie wste
˛
pne zimne-
Zmywanie do 50
0
C
1 cykl płukania zimnego
1 cykl płukania gora
˛
cego 55
0
C
Suszenie gora
˛
cym
powietrzem
Zmywanie wste
˛
pne 55
0
C
Zmywanie 70
0
C
2 cykle płukania zimnego
1 cykl płukania gora
˛
cego 65
0
C
Suszenie gora
˛
cym powietrzem
Zmywanie wste
˛
pne zimne
Zmywanie 65
0
C
1 cykl płukania zimnego
1 cykl płukania gora
˛
cego 65
0
C
Suszenie gora
˛
cym powietrzem
Zmywanie 65
0
C
1 cykl płukania zimnego
1 cykl płukania gora
˛
cego 65
0
C
Suszenie gora
˛
cym powietrzem
Zmywanie wste
˛
pne zimne
Zmywanie 55
0
C
1 cykl płukania zimnego
1 cykl płukania gora
˛
cego 55
0
C
Suszenie gora
˛
cym powietrzem
Garnki
i
naczynia
róz˙ne
Zmywanie do 55
0
C
1 cykl płukania zimnego
1 cykl płukania gora
˛
cego 55
0
C
1 płukanie zimne (spłukanie
resztek potraw, aby zapobiec
zasychaniu)
* Program zgodnie z normami IEC 436/DIN 44990 : zastawa stołowa na 9 osób.
Zalecana ilos´c´ s´rodka do zmywania : 20 g do dozownika, 5 g na pokrywke
˛
dozownika.
** Jest to specjalny program do krótkiego zmywania (około 40 minut) lekko zabrudzonych naczyn´ z wyja
˛
tkiem garnków. Po
zakon´czeniu szybkiego programu naczynia moz˙na natychmiast uz˙ywac´. Ze wzgle
˛
du na krótki czas trwania programu nie
przewidziano tu suszenia.
PRZED URUCHOMIENIEM
ZMYWARKI NALEZ
˙
Y:
1. Sprawdzic´, czy filtry sa˛ czyste
(wskazówki dotycza
˛
ce czyszczenia w dalszej cze
˛
s´ci
instrukcji)
2. Sprawdzic´, czy jest wystarczaja˛ca ilos´c´ soli i
płynu nabłyszczaja˛cego
3. Załadowac´ naczynia
usuna
˛
c´ wie
˛
ksze kawałki potraw;
wysuna
˛
c´ dolny kosz i ułoz˙yc´ w nim rondle, talerze i
sztuc´ce;
wysuna
˛
c´ górny kosz i ułoz˙yc´ w nim talerze, podsta-
wki, szklanki, filiz˙anki itp.
sprawdzic´, czy ramiona natryskowe obracaja
˛
sie
˛
swobodnie.
4. Odmierzyc´ ilos´c´ proszku do zmywania
wsypac´ do dozownika
odpowiednia
˛
ilos´c´ s´rod-
ka do zmywania i za-
mkna
˛
c´ pokrywke
˛
do-
zownika.
5. Ustawic´ program
Pokre
˛
tłem programatora
nalez˙y pokre
˛
cac´ w prawo
do momentu az˙ litera wy-
branego programu pokryje
sie
˛
ze znakiem odniesienia
na tablicy z elementami ste-
ruja
˛
cymi.
Zamkna
˛
c´ drzwi zmywarki.
6. Ustawic´ temperature
˛
Temperature
˛
nalez˙y usta-
wic´ wg danych w tabeli z
programami (patrz odpo-
wiednie przyciski). Kiedy
przycisk oznaczony symbo-
lem I jest wcis´nie
˛
ty zmywa-
nie wste
˛
pne przebiega w
temperaturze 55
o
C, a za-
sadnicze w 70
o
C.
Po wcis´nie
˛
ciu przycisku
"55" zmywanie wste
˛
pne od-
bywa sie
˛
na zimno, a zasad-
nicze w temperaturze 55
o
C.
Po wcis´nie
˛
ciu przycisku BIO
zmywanie wste
˛
pne odbywa
sie
˛
na zimno, a zasadnicze
w temperaturze 50
o
C. Pro-
gram ten zaleca sie
˛
przy za-
stosowaniu kompaktowych
s´rodków do zmywania w
tabletkach.
Jes´li z˙aden z przycisków
nie został wcis´nie
˛
ty, zmy-
wanie wste
˛
pne odbywa sie
˛
na zimno, a zasadnicze
przebiega w temperaturze
65
o
C.
7. Uruchomic´ program
Zamkna
˛
c´ drzwi, nacisna
˛
c´
przycisk
"WŁA˛CZONY/WY-
ŁA˛CZONY"
, zas´wieci sie
˛
lampka kontrolna pracy i
zmywarka rozpocznie program.
Jes´li zechca
˛
Pan´stwo przerwac´ przebieg programu na-
lez˙y ponownie nacisna
˛
c´ przycisk
"WŁA˛CZONY/WA˛-
CZONY"
. W celu ponownego wła
˛
czenia zmywarki na-
lez˙y jeszcze raz wcisna
˛
c´ przycisk. Program be
˛
dzie kon-
tynuowany od miejsca jego przerwania.
8. Zakon´czenie programu zmywania
Po zakon´czeniu programu znak odniesienia be
˛
dzie
znajdował sie
˛
na pozycji END na pokre
˛
tle programatora.
Zmywarka zatrzyma sie
˛
i lampka kontrolna pali sie
˛
do
momentu wcis´nie
˛
cia przycisku ON/OFF
"WŁA˛CZO-
NY/WYŁA˛CZONY"
.
Uchylic´ drzwi, odczekac´ kilka minut przed wyje
˛
ciem
naczyn´. Dzie
˛
ki temu naczynia ostygna
˛
i efekt suszenia
be
˛
dzie lepszy.
Najpierw nalez˙y opróz˙nic´ dolny kosz, a naste
˛
pnie górny.
W ten sposób zapobiegnie sie
˛
skapywaniu wody z gór-
nego kosza na dolny.
UWAGA !
Nie zaleca sie˛ otwierania drzwi podczas pracy zmy-
warki. Jez˙eli jednak drzwi zostana˛ otwarte, to urza˛-
dzenie zabezpieczaja˛ce spowoduje wyła˛czenie zmy-
warki.
Drzwi nalez˙y otwierac´ ostroz˙nie, gdyz˙ po ich otwar-
ciu ze zmywarki wydobywa sie˛ gora˛ca para.
Przed otworzeniem drzwi podczas pracy nalez˙y naj-
pierw nacisna˛c´ przycisk ON/OFF.
7. MYCIE
I KONSERWACJA
Po kaz˙dorazowym zmywaniu
nalez˙y oczys´cic´ filtr centralny.
Skontrolowac´ filtry s´rodkowe centralne (B) i (C) i usuna
˛
c´
z nich wszystkie resztki potraw pod biez˙a
˛
ca
˛
woda
˛
przy pomocy szczotki. Filtry (B) i (C) wyjmuje sie
˛
razem
wycia
˛
gaja
˛
c filtr zewne
˛
trzny (B), pocia
˛
gaja
˛
c w góre
˛
s´rod-
kowy lejek; mniejszy filtr (C) moz˙na naste
˛
pnie wyja
˛
c´
naciskaja
˛
c na dwa je
˛
zyczki (D).
14
Rys. 21
Rys. 22
Rys. 23
Rys. 24
Rys. 25
Po oczyszczeniu ponownie załoz˙yc´ filtry dociskaja
˛
c je w
dół, az˙ do usłyszenia wyraz´nego trzasku.
Raz w miesia˛cu oczys´cic´ duz˙y filtr.
Oczys´cic´ duz˙y filtr (A) z
obu stron pod biez˙a
˛
ca
˛
woda
˛
przy pomocy
szczotki. W celu wyje
˛
cia
filtra nalez˙y zdja
˛
c´ dolne
ramie
˛
natryskowe wci-
skaja
˛
c dwa je
˛
zyczki (E),
obrócic´ piers´cien´ (F) w
lewo. Przy zakładaniu
filtra nalez˙y wykonac´
wyz˙ej opisane czynno-
s´ci w odwrotnej kolejnos´ci.
Uwaga !
Nie wolno uz˙ywac´ zmywarki bez filtrów.
Niewłas´ciwe zamontowanie filtrów be˛dzie
wpływało ujemnie na wyniki zmywania.
Oczyszczenie filtrów jest bardzo waz˙ne
dla zapewnienia prawidłowej pracy urza˛dzenia.
Czyszczenie elementów
zewne˛trznych i wewne˛trznych
Elementy zewne
˛
trzne i wewne
˛
trzne, uszczelnienia wo-
kół drzwiczek, dozownik detergentu i dozownik płynu
nabłyszczaja
˛
cego nalez˙y czys´cic´ regularnie wilgotna
˛
szmatka
˛
.
Zaleca sie
˛
gruntowne mycie zmywarki co 3 miesia
˛
ce
wykonuja
˛
c program zmywania w temperaturze 65
o
C
bez wsadu naczyn´.
Sprawdzic´, czy otwory sa
˛
droz˙ne.
W celu wyje
˛
cia dolnego ramienia natryskowego nalez˙y
zwolnic´ ramie
˛
z zaczepu zabezpieczaja
˛
cego i wycia
˛
g-
na
˛
c´ je.
Oczys´cic´ powierzchnie
˛
zewne
˛
trzna
˛
zmywarki i tab-
lice
˛
z elementami steruja
˛
cymi przy pomocy mie
˛
k-
kiej wilgotnej szmatki. Jez˙eli zajdzie potrzeba zasto-
sowania detergentu, nalez˙y stosowac´ jedynie deter-
genty chemicznie oboje
˛
tne. Nigdy nie uz˙ywac´ s´rod-
w s´cieraja
˛
cych i rozpuszczalników (aceton, trój-
chloroetylen itp.).
rne ramie˛ natryskowe
Górne ramie
˛
natrysko-
we nalez˙y wyja
˛
c´ do my-
cia, jednakz˙e jes´li na-
sta
˛
pi blokada moz˙na je
wyja
˛
c´ w naste
˛
puja
˛
cy
sposób:
wysuna
˛
c´ górny kosz,
nacisna
˛
c´ w dół rure
˛
do-
prowadzaja
˛
ca
˛
wode
˛
jednoczes´nie wciska-
ja
˛
c ramie
˛
natryskowe w
góre
˛
i obrócic´ w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara wyja
˛
c´.
Aby umies´cic´ ponownie górne ramie
˛
nalez˙y przycisna
˛
c´
je dół na rurze pobieraja
˛
cej wode
˛
i jednoczes´nie wcisna
˛
c´
ramie
˛
natryskowe w góre
˛
i przekre
˛
cic´ w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara.
DŁUZ
˙
SZA PRZERWA
W EKSPLOATACJI ZMYWARKI
Jez˙eli nie be
˛
da
˛
Pan´stwo uz˙ywali zmywarki przez dłuz˙-
szy okres czasu, nalez˙y wykonac´ naste
˛
puja
˛
ce czynno-
s´ci:
odła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie od zasilania elektrycznego i
zakre
˛
cic´ dopływ wody;
do dozownika nalac´ynu nabłyszczaja
˛
cego;
pozostawic´ uchylone drzwi, aby zapobiec powsta-
waniu nieprzyjemnego zapachu;
wyczys´cic´ komore
˛
zmywarki.
TRANSPORTOWANIE ZMYWARKI
Jez˙eli maja
˛
Pan´stwo zamiar transportowac´ zmywarke
˛
np. zmiana miejsca zamieszkania, nalez˙y zabezpieczyc´
przed uszkodzeniem przewód zasilaja
˛
cy oraz we
˛
z˙e do-
prowadzaja
˛
ce i odprowadzaja
˛
ce wode
˛
. Elementy lakie-
rowane nalez˙y zabezpieczyc´ kartonami .
UWAGA !
Podczas transportu unikac´
nadmiernego przechylania zmywarki.
15
Rys. 26
Rys. 26a
Rys. 27
Rys. 28
8. ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU
ZMYWARKI I ICH PRZYCZYNY
Niektóre usterki powstaja
˛
wskutek niewykonania pros-
tych czynnos´ci konserwacyjnych lub niedopatrzen´ i
uz˙ytkownik moz˙e je usuna
˛
c´ bez wzywania montera z
punktu serwisowego.
Nie moz˙na uruchomic´ zmywarki
drzwi sa
˛
nieprawidłowo zamknie
˛
te;
wtyczka przewodu zasilaja
˛
cego jest nieprawidłowo
włoz˙ona do gniazdka zasilaja
˛
cego;
brak napie
˛
cia w gniazdku.
Do zmywarki nie dopływa woda
zawór wodny jest zamknie
˛
ty;
dopływ wody został odcie
˛
ty;
wa
˛
z˙ doprowadzaja
˛
cy wode
˛
jest zagie
˛
ty;
zatkany jest filtr w we
˛
z˙u doprowadzaja
˛
cym wode
˛
.
Woda nie jest odpompowywana
wa
˛
z˙ odpływowy wody jest zagie
˛
ty;
zatkany jest odpływ w zlewie;
zastosowano niewłas´ciwe przedłuz˙enie we
˛
z˙a od-
pływowego;
odpływ umieszczony na s´cianie nie posiada otworu
odpowietrzaja
˛
cego.
Naczynia sa˛ niewystarczaja˛co czyste
/niezadowalaja˛cy efekt zmywania/
kosze sa
˛
przepełnione;
naczynia sa
˛
niewłas´ciwie ułoz˙one w koszach;
ramiona natryskowe nie obracaja
˛
sie
˛
swobodnie,
poniewaz˙ sa
˛
zablokowane;
otwory w ramionach natryskowych sa
˛
zatkane;
kon´cówka we
˛
z˙a odprowadzaja
˛
cego wode
˛
jest zanu-
rzona w wodzie (w zlewie);
filtry sa
˛
zatkane;
filtry znajduja
˛
sie
˛
na niewłas´ciwym miejscu;
zastosowano niewystarczaja
˛
ca
˛
ilos´c´ detergentu lub
niewłas´ciwy detergent;
detergent jest stary lub stwardniały;
zastosowano zbyt krótki program zmywania.
Widoczne s´lady odkładaja˛cego sie
˛
wapnia lub biały nalot na naczyniach
wyczerpał sie
˛
zapas płynu nabłyszczaja
˛
cego lub
stosowana jest zbyt mała jego dawka.
Na naczyniach pozostaja˛ s´lady kawy,
herbaty lub szminki
detergent jest stary, złej jakos´ci lub uz˙yto w niewy-
starczaja
˛
cej ilos´ci.
Zmywarka pracuje zbyt głos´no
naczynia stukaja
˛
o siebie;
ramiona natryskowe uderzaja
˛
o naczynia.
Naczynia sa˛ nieodpowiednio osuszone
naczynia pozostały zbyt długo w zmywarce.
Drzwi nie domykaja˛ sie
˛
prawidłowo
zmywarka jest nieprawidłowo wypoziomowana
wzgl. niewłas´ciwie ustawiona w zabudowie.
Jez˙eli po wykonaniu wyz˙ej opisanych czynnos´ci kon-
trolnych, zmywarka nadal nie funkcjonuje, usterke
˛
na-
lez˙y zgłosic´ w autoryzowanym punkcie serwisowym
firmy Zanussi.
Przy zgłoszeniu nalez˙y
podac´ numer fabryczny
i typ urza
˛
dzenia. Infor-
macje te znajduja
˛
sie
˛
na tabliczce znamiono-
wej (patrz rysunek) lub
na karcie gwarancyj-
nej. Oryginalne cze
˛
s´ci
zamienne moz˙na na-
byc´ w autoryzowanych
zakładach serwisowych firmy Zanussi.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzenia
zmian.
16
Rys. 29
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Zanussi ZWS744 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi