Electrolux ER8417B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ch³odziarko-zamra¿arka
ER 8417
WSKAZÓWKI OGÓLNE
Przed przysta˛pieniem do eksploatacji urza˛dzenia
nalez˙y dokładnie zapoznac´ sie˛ z instrukcja˛ obsługi.
Instrukcje˛ obsługi nalez˙y zachowac´ przez cały czas
eksploatacji urza˛dzenia, a w przypadku odsta˛pienia
innemu uz˙ytkownikowi nalez˙y pamie˛tac´ równiez˙ o
przekazaniu instrukcji obsługi.
Kaz˙dy uz˙ytkownik urza˛dzenia musi zapoznac´ sie˛ z
przepisami bezpieczen´stwa.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest wyła
˛
cznie do prze-
chowywania artykułów z˙ywnos´ciowych na uz˙ytek
gospodarstwa domowego. Uz˙ytkowanie chłodziar-
ko-zamraz˙arki niezgodnie z jej przeznaczeniem mo-
z˙e byc´ niebezpieczne i przyczynic´ sie
˛
do uszkodze-
nia urza
˛
dzenia.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest do uz˙ytkowania i ob-
sługi wyła
˛
cznie przez osoby dorosłe. Dzieciom nie
nalez˙y zezwalac´ na obsługe
˛
urza
˛
dzenia lub manipu-
lowanie elementami steruja
˛
cymi.
Wszelkie przeróbki instalacji elektrycznej w urza
˛
-
dzeniu moga
˛
byc´ dokonywane wyła
˛
cznie przez
uprawnionego montera z autoryzowanego punktu
serwisowego.
Naprawy sprze
˛
tu moz˙e wykonywac´ wyła
˛
cznie per-
sonel autoryzowanych placówek serwisowych. Do
napraw uz˙ywa sie
˛
oryginalnych cze
˛
s´ci zamiennych.
Uz˙ytkownikowi nie wolno dokonywac´ z˙adnych prze-
róbek sprze
˛
tu, gdyz˙ moz˙e to spowodowac´ uszko-
dzenie sprze
˛
tu i cofnie
˛
cie gwarancji.
Po podła
˛
czeniu urza
˛
dzenia do sieci elektrycznej
nalez˙y sprawdzic´, czy nie stoi ono na przewodzie
zasilaja
˛
cym.
Przed przysta
˛
pieniem do prac konserwacyjnych lub
mycia nalez˙y odła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie od z´ródła zasila-
nia elektrycznego wyjmuja
˛
c wtyczke
˛
z gniazdka lub
wykre
˛
caja
˛
c zabezpieczenia.
System chłodniczy na tylnej s´ciance i wewna
˛
trz
urza
˛
dzenia zawiera czynnik chłodniczy. W przypad-
ku jes´li system chłodniczy jest nieszczelny, moz˙liwe
jest uszkodzenie urza
˛
dzenia i produkty przechowy-
wane wewna
˛
trz moga
˛
sie
˛
zepsuc´. Nie dopus´cic´ do
stykania sie
˛
ostrych przedmiotów z parownikiem i
innymi elementami układu chłodniczego wewna
˛
trz
urza
˛
dzenia i na jego tylnej s´ciance.
Domowy sprze
˛
t chłodniczy przeznaczony jest wyła
˛
-
cznie do przechowywania i zamraz˙ania artykułów
spoz˙ywczych.
Rozmroz˙one produkty nie powinny byc´ ponownie
zamraz˙ane.
Przechowywanie wzgle
˛
dnie zamraz˙anie artykułów
spoz˙ywczych powinno odbywac´ sie
˛
według wskazó-
wek producenta urza
˛
dzenia.
Podczas pracy urza
˛
dzenia skraplacz i spre
˛
z˙arka
nagrzewaja
˛
sie
˛
i dlatego nalez˙y zwrócic´ szczególna
˛
uwage
˛
, aby zapewnic´ swobodny dopływ powietrza
do tych elementów. Niedostateczna cyrkulacja po-
wietrza moz˙e spowodowac´ wadliwa
˛
prace
˛
agregatu
lub nawet uszkodzenie sprze
˛
tu. Przy ustawianiu
chłodziarko-zamraz˙arki nalez˙y przestrzegac´ wska-
zówek zawartych w instrukcji obsługi.
Wszystkie nagrzewaja
˛
ce sie
˛
elementy (np. obudo-
wa spre
˛
z˙arki, skraplacz i rurki) powinny byc´ zabez-
pieczone przed dotknie
˛
ciem. Zaleca sie
˛
, aby tylna
s´cianka sprze
˛
tu była dostawiona do s´ciany pomie-
szczenia.
Podczas transportu olej znajduja
˛
cy sie
˛
w spre
˛
z˙arce
moz˙e dostac´ sie
˛
do układu chłodniczego. Z tego
wzgle
˛
du nalez˙y odczekac´ przynajmniej 30 minut,
aby olej s´ciekł ponownie do spre
˛
z˙arki i dopiero
wówczas wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie do sieci elektrycznej.
Jez˙eli sprze
˛
t był transportowany w pozycji lez˙a
˛
cej,
zaleca sie
˛
odczekac´ 4 godziny, a dopiero potem
uruchomic´ urza
˛
dzenie.
Po upływie 24 godzin po pierwszym wła
˛
czeniu na-
lez˙y skontrolowac´, czy urza
˛
dzenie prawidłowo fun-
SPIS TRES
´
CI
WSKAZÓWKI DOTYCZA
˛
CE SPOSOBU USUNIE
˛
CIA OPAKOWANIA ..................................................................
WSKAZÓWKI OGÓLNE .........................................................................................................................................
INSTALACJA ...........................................................................................................................................................
ZMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI ..........................................................................................................
WSKAZÓWKI DOTYCZA
˛
CE ZABUDOWY POD BLATEM ROBOCZYM ..............................................................
ZMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI KOMORY ZAMRAZ
˙
ALNIKA ...............................................................
EKSPLOATACJA URZA
˛
DZENIA .............................................................................................................................
MYCIE I KONSERWACJA.......................................................................................................................................
ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU CHŁODZIARKI ........................................................................................
5
7
8
8
12
13
14
5
kcjonuje i czy została osia
˛
gnie
˛
ta ustawiona tempe-
ratura.
Nie nalez˙y spoz˙ywac´ lodów bezpos´rednio po wyje
˛
-
ciu z chłodziarko-zamraz˙arki, gdyz˙ moz˙e to spowo-
dowac´ odmroz˙enie skóry.
Urza
˛
dzenie jest cie
˛
z˙kie i elementy na tylnej s´ciance
posiadaja
˛
ostre zakon´czenia. Przy przesuwaniu
urza
˛
dzenia nalez˙y o tym pamie
˛
tac´. Uz˙ywac´ re
˛
kawic
ochronnych.
W chłodziarko-zamraz˙arce nie przechowywac´ ga-
zów, butelek z napojami gazowanymi, gdyz˙ moga
˛
eksplodowac´. W komorze zamraz˙arki nie wolno
przechowywac´ napojów gazowanych, butelek lub
innych pojemników szklanych, gdyz˙ moga
˛
pe
˛
kna
˛
c´.
Do wyjmowania kostek lodu nie wolno uz˙ywac´
ostrych przedmiotów.
W przypadku wysta
˛
pienia zakłócen´ w pracy sprze
˛
tu
nie wolno dokonywac´ samodzielnie z˙adnych na-
praw, lecz zwrócic´ sie
˛
do autoryzowanej placówki
serwisowej.
ZŁOMOWANIE URZA˛DZENIA
Przed złomowaniem urza
˛
dzenia nalez˙y usuna
˛
c´ drzwi,
aby dzieci podczas zabawy nie zatrzasne
˛
ły sie
˛
we-
wna
˛
trz chłodziarki. Odcia
˛
c´ kabel zasilania elektryczne-
go bezpos´rednio po odstawieniu urza
˛
dzenia.
OCHRONA S
´
RODOWISKA,
CZYNNIK CHŁODNICZY
W urza
˛
dzeniu dotychczas uz˙ytkowanym przez Pan´stwa
izolacja i s´rodek chłodniczy moga
˛
zawierac´ substancje
szkodliwe dla warstwy ozonowej. Zwrócic´ szczególna
˛
uwage
˛
, aby przed usunie
˛
ciem dotychczas uz˙ytkowane-
go urza
˛
dzenia nie uszkodzic´ układu chłodniczego.
Ten typ chłodziarko-zamraz˙arki
nie zawiera czynnika chłodniczego
szkodliwego dla s´rodowiska.
Rodzaj czynnika chłodniczego podano na tabliczce zna-
mionowej.
UWAGA!
Niektóre typy urza˛dzen´ zawieraja˛ w układzie chłod-
niczym isobutan (R 600a - patrz tabliczka znamiono-
wa), który jest przyjazny dla s´rodowiska, jednakz˙e
jest łatwopalny. W przypadku nieszczelnos´ci urza˛-
dzenia lub mechanicznych uszkodzen´ moz˙e dojs´c´
przy jednoczesnej bliskos´ci z´ródeł ciepła do zapale-
nia. Z tego wzgle˛du nie wolno ustawiac´ urza˛dzenia
w pobliz˙u urza˛dzen´ domowych z silnikami elektry-
cznymi (np.roboty kuchenne, urza˛dzenia do przy-
gotowywania lodów), urza˛dzen´ grzejnych lub in-
nych z´ródeł palnych, a w szczególnos´ci z otwartym
płomieniem.
BEZPIECZEN
´
STWO
Przy produkcji urza
˛
dzenia uwzgle
˛
dniono wszystkie
ustawy dotycza
˛
ce urza
˛
dzen´ chłodniczych w zakresie
bezpieczen´stwa i ochrony przed wypadkami.
Podczas produkcji sprawdzono szczelnos´c´ układu
chłodniczego urza
˛
dzenia.
Urza˛dzenie spełnia normy EWG - rozporza˛dzenie Nr
89/336 76/889 i 87/308.
OCHRONA S
´
RODOWISKA
Izolacja i czynnik chłodniczy urza
˛
dzenia sa
˛
przyja-
zne dla s´rodowiska.
Wszystkie elementy opakowania nadaja
˛
sie
˛
do po-
nownego przetworzenia.
Urza
˛
dzenie jest skonstruowane i wyprodukowane z
uwzgle
˛
dnieniem łatwego recyclingu (powtórnego
przetworzenia).
Opakowanie z nowego urza
˛
dzenia i urza
˛
dzenie
przeznaczone do złomowania nalez˙y przekazac´ do
punktów recyclingu.
Eksploatacja:
Produkty przechowywac´ w puszkach, naczyniach
lub kartonach nadaja
˛
cych sie
˛
do wielokrotnego uz˙yt-
ku.
Nie uz˙ywac´ bez potrzeby opakowan´ jednorazo-
wych.
Stosowac´ sie
˛
do zalecen´ "Wskazówki dotycza
˛
ce
oszcze
˛
dnego zuz˙ycia energii".
Stosowac´ łagodne s´rodki do mycia.
WSKAZÓWKI DOTYCZA˛CE OSZCZE
˛
DNEGO
ZUZ
˙
YCIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ
Nie ustawiac´ urza
˛
dzenia w pobliz˙u z´ródeł ciepła (np.
piece, zmywarka do naczyn´, grzejniki).
Nie ustawiac´ urza
˛
dzenia w miejscach naraz˙onych
na bezpos´rednie oddziaływanie promieni słonecz-
nych.
Urza
˛
dzenie nalez˙y ustawiac´ w chłodnym miejscu z
dobra
˛
wentylacja
˛
i zwrócic´ uwage
˛
, aby otwory na
dolnej, tylnej i górnej s´ciance urza
˛
dzenia nie zostały
zasłonie
˛
te.
Unikac´ niepotrzebnego tworzenia sie
˛
szronu po-
przez szczelne opakowywanie produktów.
Ciepłe produkty nalez˙y ochłodzic´ do temperatury
pokojowej przed włoz˙eniem ich do chłodziarki lub
zamraz˙arki.
Produkty przeznaczone do zamroz˙enia nalez˙y
ochłodzic´ najpierw w chłodziarce, gdyz˙ w ten spo-
sób skraca sie
˛
proces zamraz˙ania.
6
Zamroz˙one produkty nalez˙y rozmraz˙ac´ w chłodziar-
ce, aby wykorzystac´ oddawane zimno.
Nie otwierac´ niepotrzebnie drzwi. Nie pozostawiac´
otwartych drzwi.
Urza
˛
dzenie odmraz˙ac´, jes´li utworzy sie
˛
warstwa
szronu 3-5 mm.
Zwrócic´ uwage
˛
, aby drzwi otwierały sie
˛
bez prze-
szkód.
Raz w roku czys´cic´ spre
˛
z˙arke
˛
i układ chłodniczy na
tylnej s´ciance urza
˛
dzenia.
Instrukcja obsługi dotyczy wszystkich modeli,
które maja˛ te same funkcje podstawowe,
a róz˙nia˛ sie
˛
tylko wielkos´cia˛,
danymi technicznymi i wyposaz˙eniem.
Na kon´cu instrukcji obsługi znajduja˛ sie
˛
numerowane obrazki, które ułatwia˛ Pan´stwu
zapoznanie sie
˛
z funkcjami urza˛dzenia
i be
˛
da˛ pomocne przy obsłudze.
INSTALACJA
ROZPAKOWANIE
USZKODZENIA POWSTAŁE
W TRAKCIE TRANSPORTU
Po rozpakowaniu nalez˙y sprawdzic´, czy urza
˛
dzenie
nie zostało uszkodzone. Wszelkie uszkodzenia nalez˙y
zgłosic´ niezwłocznie do sklepu, gdzie zakupili Pan´stwo
sprze
˛
t.
Elementy opakowania zarówno metalowe jak i z two-
rzyw sztucznych sa
˛
niebezpieczne dla dzieci.
MYCIE
Przed przysta
˛
pieniem do eksploatacji nalez˙y umyc´ chło-
dziarko-zamraz˙arke
˛
wewna
˛
trz i z zewna
˛
trz, uz˙ywaja
˛
c
łagodnego s´rodka do mycia. Nie wolno uz˙ywac´ s´ rodków
szoruja
˛
cych, ga
˛
bek drucianych lub chemicznych s´rod-
ków rozpuszczaja
˛
cych.
USTAWIENIE (rys. 1, 2, 3, 4, 5)
Warunkiem bezawaryjnego funkcjonowania urza
˛
dzenia
jest prawidłowe ustawienie i podła
˛
czenie.
Urza˛dzenie nalez˙y ustawic´
w suchym i chłodnym pomieszczeniu !
Chłodziarko-zamraz˙arka nie powinna byc´ ustawiona w
pobliz˙u z´ródeł ciepła (np. w pobliz˙u pieca, kuchenki,
grzejników) lub byc´ naraz˙ona na bezpos´rednie oddzia-
ływanie promieni słonecznych. Chłodziarko-zamraz˙arke
˛
moz˙na ustawic´ bezpos´rednio obok innych mebli pod
warunkiem, z˙e zostanie zapewniona swobodna cyrku-
lacja powietrza. Wybieraja
˛
c miejsce ustawienia chło-
dziarko-zamraz˙arki nalez˙y pamie
˛
tac´ o zapewnieniu
prawidłowej wentylacji z kaz˙dej strony urza
˛
dzenia, gdyz˙
ma to zasadnicze znaczenie dla bezawaryjnej pracy.
Optymalna temperatura pomieszczenia, w którym pra-
cuje urza
˛
dzenie, wynosi od +16
o
C do +32
o
C.
ZABEZPIECZENIA TRANSPORTOWE
Usuna
˛
c´ zabezpieczenia transportowe - plastikowe
wsporniki znajduja
˛
ce sie
˛
za dolnym zawiasem i z boku
drzwi. Usuna
˛
c´ wsporniki z półek szklanych pocia
˛
gaja
˛
c
je do przodu (rys.1).
PODUSZKI IZOLACYJNE
W niektórych modelach znajduja
˛
sie
˛
pod urza
˛
dzeniem
poduszki izolacyjne. Nie nalez˙y ich usuwac´ ! Uchwyty
poduszek słuz˙a
˛
głównie jako wsporniki transportowe i
nie musza
˛
byc´ usuwane (rys.2).
WA˛Z
˙
ODPŁYWU WODY
Przed zainstalowaniem urza
˛
dzenia w wybranym przez
Pan´stwa miejscu, nalez˙y sprawdzic´, czy ujs´cie we
˛
z˙a
odpływu wody skierowane jest na pojemnik (rys.3).
ODSTE
˛
P OD S
´
CIANY LUB SZAFEK
Urza
˛
dzenie moz˙na ustawic´ bezpos´rednio przy s´cianie.
Odste
˛
p pomie
˛
dzy urza
˛
dzeniem a s´ciana
˛
od strony za-
wiasów musi wynosic´ przynajmniej 10 mm (modele ER
3417 B ze szklanymi półkami 18 cm).
Chłodziarko-zamraz˙arke
˛
moz˙na ustawic´ bez zachowa-
nia odste
˛
pu obok urza
˛
dzenia tego samego producenta.
WYPOZIOMOWANIE
Po ustawieniu sprawdzic´, czy urza
˛
dzenie stoi równo,
czy nie przechyla sie
˛
w z˙adnym kierunku i czy wszystkie
nóz˙ki stoja
˛
równomiernie na podłodze. Nóz˙ki moz˙na
wyregulowac´ kluczem znajduja
˛
cym sie
˛
na wyposaz˙eniu
chłodziarko-zamraz˙arki (rys.4).
SAMOZAMYKAJA˛CE DRZWI
(niektóre modele)
Jes´li urza
˛
dzenie stoi równo, drzwi zamykaja
˛
sie
˛
automaty-
cznie w przypadku, kiedy pozostała niewielka szczelina.
PRAWIDŁOWA WENTYLACJA
Wokół urza
˛
dzenia nalez˙y zapewnic´ swobodny obieg po-
wietrza. Otwory w dolnej i tylnej s´ciance urza
˛
dzenia nie
moga
˛
byc´ zasłonie
˛
te. Powierzchnia bezpos´rednio nad
urza
˛
dzeniem powinna wynosic´ przynajmniej 200 cm
3
.
7
EKSPLOATACJA URZA˛DZENIA
WŁA˛CZANIE, REGULACJA, WYŁA˛CZANIE
KOMORA ZAMRAZ
˙
ARKI
a. TERMOMETR
Termometr pokazuje temperature
˛
najcieplejszego pro-
duktu w komorze zamraz˙arki. Prosze
˛
zwrócic´ uwage
˛
, z˙e
wskaz´nik -13
o
C zapala sie
˛
na krótko przy wła
˛
czaniu.
b. CZERWONA LAMPKA ALARMU
Czerwona lampka alarmu zapala sie
˛
, kiedy temperatura
jest za wysoka.
8
Nalez˙y pozostawic´ odste
˛
p bezpos´rednio nad urza
˛
dze-
niem lub z tyłu i nad szafka
˛
górna
˛
- w zalez˙nos´ci od
rodzaju szafki górnej. Powierzchnia wentylacyjna za
górna
˛
szafka
˛
, która zawieszona jest bezpos´rednio nad
urza
˛
dzeniem, powinna posiadac´ głe
˛
bokos´c´ przynaj-
mniej 50 mm (rys.5).
Prawidłowe ustawienie urza
˛
dzenia zapewnia ograni-
czenie moz˙liwos´ci wyste
˛
powania niepotrzebnych szu-
mów i wibracji.
Urza˛dzenie jest odła˛czone od z´ródła zasilania
elektrycznego dopiero
po wyje˛ciu wtyczki z gniazdka.
PODŁA˛CZENIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
(rys.5)
Przed podła
˛
czeniem urza
˛
dzenia do sieci elektrycznej
nalez˙y sprawdzic´, czy wartos´ci podane na tabliczce
znamionowej odpowiadaja
˛
parametrom elektrycznym
instalacji elektrycznej w miejscu ustawienia urza
˛
dzenia
(230 V i zabezpieczenie 10 A).
Urza
˛
dzenie wolno podła
˛
czyc´ tylko do kontaktu z uzie-
mieniem.
Przed pierwszym wła
˛
czeniem urza
˛
dzenia nalez˙y odcze-
kac´ 30 minut, a przypadku transportowania urza
˛
dzenia
w pozycji lez˙a
˛
cej 4 godziny.
W przypadku nieprzestrzegania przez uz˙ytkownika
przepisów bezpieczen´stwa, producent nie ponosi
odpowiedzialnos´ci za ewentualne wypadki !
Urza˛dzenie musi byc´ uziemione
zgodnie z przepisami !
ZMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI (rys.6)
W chłodziarko-zamraz˙arce istnieje moz˙liwos´c´ zmiany
kierunku otwierania drzwi.
Przed przysta
˛
pieniem do przełoz˙enia drzwi urza
˛
dzenie
nalez˙y wyła
˛
czyc´ z sieci elektrycznej.
W celu ułatwienia przełoz˙enia drzwi urza
˛
dzenie nalez˙y
połoz˙yc´ na tylnej s´ciance i podłoz˙yc´ mie
˛
kka
˛
podkładke
˛
.
Zwrócic´ uwage
˛
, aby podczas przekładania nie uszko-
dzic´ i nie porysowac´ drzwi. Do przełoz˙enia drzwi konie-
czny jest zwykły s´rubokre
˛
t, s´rubokre
˛
t krzyz˙owy i klucz
płaski.
W celu przoz˙enia drzwi nalez˙y wykonac´ naste
˛
puja
˛
ce
czynnos´ci :
1. Wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego.
2. Odkre
˛
cic´ kratke
˛
wentylacyjna
˛
.
3. Odkre
˛
cic´ dolny zawias i zdja
˛
c´ dolne drzwi.
4. Odkre
˛
cic´ górny bolec i zdja
˛
c´ górne drzwi.
5. Odkre
˛
cic´ s´rodkowy zawias. Wyja
˛
c´ wie
˛
kszy bolec
plastikowy i umies´cic´ po drugiej stronie na odpowiednim
miejscu. Mniejszy bolec wcisna
˛
c´ i umies´cic´ po drugiej
stronie.
S
´
rodkowy zawias przykre
˛
cic´ po drugiej stronie.
6. (Dotyczy niektórych modeli)
Odkre
˛
cic´ oba okucia drzwi, obrócic´ i przykre
˛
cic´ po dru-
giej stronie. Okucie górnych drzwi zamocowac´ na do-
lnych drzwiach i odwrotnie.
7. Zamocowac´ górne drzwi i przykre
˛
cic´ górny bolec.
8. Przełoz˙yc´ dolne drzwi. Przełoz˙yc´ bolec dolnego za-
wiasu. Dolny zawias przykre
˛
cic´ po drugiej stronie.
9. Ustawic´ urza
˛
dzenie i dolne drzwi ustawic´ tak, aby
drzwi były prawidłowo zamocowane i zamykały sie
˛
.
Zabezpieczyc´ przeciwnakre
˛
tkami.
Urza˛dzenia z uchwytami:
Odkre
˛
cic´ uchwyty. Bolce plastikowe z 3 mm trzpieniem
wcisna
˛
c´ ostroz˙nie po drugiej stronie. Uchwyty przykre
˛
-
cic´ po drugiej stronie. Wkładki plastikowe be
˛
da
˛
ce na
wyposaz˙eniu wcisna
˛
c´ do otworów, w których były zamo-
cowane uchwyty.Osłony w kratce wentylacyjnej przeło-
z˙yc´ i ponownie zamontowac´. Ustawic´ urza
˛
dzenie i
sprawdzic´, czy stoi prawidłowo.
Po upływie ok. 30 minut ponownie wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie.
c. PRZYCISK WYŁA˛CZANIA
ALARMU AKUSTYCZNEGO
Alarm zostaje uruchomiony, kiedy temperatura wynosi
-12
o
C.
Alarm zostaje uruchomiony przy wła
˛
czeniu urza
˛
dzenia.
Naciskaja
˛
c przycisk wyła
˛
cza sie
˛
sygnał akustyczny alar-
mu temperatury.
d. Z
˙
ÓŁTA LAMPKA SYGNALIZACYJNA
Z
˙
ółta lampka sygnalizacyjna zapala sie
˛
, jes´li wła
˛
czona
jest funkcja zamraz˙ania.
e. PRZYCISK SZYBKIEGO ZAMRAZ
˙
ANIA S-SUPER
Wciskaja
˛
c ten przycisk wła
˛
cza sie
˛
i wyła
˛
cza funkcje
˛
szybkiego zamraz˙ania.
f. ZIELONA LAMPKA SYGNALIZACYJNA
Zielona lampka sygnalizacyjna zapala sie
˛
po wła
˛
czeniu
zamraz˙arki.
g. POKRE˛TŁO TERMOSTATU
- regulacja bezstopniowa
Najniz˙sze ustawienia - minimalne mroz˙enie MIN.
Najwyz˙sze ustawienie - maksymalne mroz˙enie MAX.
Wyła˛czony
KOMORA CHŁODZIARKI
a. ZIELONA LAMPKA SYGNALIZACYJNA
Zielona lampka sygnalizacyjna zapala sie
˛
po wła
˛
czeniu
chłodziarki.
i. POKRE˛TŁO TERMOSTATU
- regulacja bezstopniowa
Najniz˙sze ustawienia - minimalne chłodzenie MIN.
Najwyz˙sze ustawienie - maksymalne chłodzenie MAX.
Wyła˛czony
WŁA˛CZANIE I REGULACJA TEMPERATURY
Komore
˛
chłodziarki i zamraz˙arki moz˙na uz˙ytkowac´ nie-
zalez˙nie od siebie.
Wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie pokre
˛
caja
˛
c pokre
˛
tłem regulatora
temperatury (termostatu) do momentu az˙ oznaczenie na
pokre
˛
tle znajdzie sie
˛
w pozycji pionowej do dołu (pozycja
s´rodkowa).
Naste
˛
pnie ustawic´ wybrana
˛
temperature
˛
stosuja
˛
c meto-
de
˛
"prób i błe
˛
dów". Przy kaz˙dej zmianie ustawienia
termostatu nalez˙y przewidziec´ 24 godziny pracy, aby
temperatura wewna
˛
trz chłodziarki i temperatura produ-
któw w opakowaniach mogły wyrównac´ sie
˛
przy
nowym ustawieniu termostatu. Utrzymanie ustawionej
temperatury odbywa sie
˛
automatycznie.
Przy ustawieniu temperatury nalez˙y uwzgle
˛
dnic´, z˙e na
temperature
˛
wewna
˛
trz chłodziarki maja
˛
wpływ naste
˛
pu-
ja
˛
ce czynniki :
- temperatura otoczenia;
- cze
˛
stotliwos´c´ otwierania drzwi;
- ilos´c´ przechowywanych produktów.
WYŁA˛CZANIE
W celu wyła
˛
czenia urza
˛
dzenia nalez˙y przekre
˛
cic´ po-
kre
˛
tło termostatu na pozycje
˛
WYŁA˛CZONY.
UWAGA !
Aby nie wyła˛czyc´ urza˛dzenia przez pomyłke˛, przed
pozycja˛ STOP odczuwalny jest niewielki opór.
Urza
˛
dzenie be
˛
dzie całkowicie odła
˛
czone od z´ródła
zasilania dopiero po wyje
˛
ciu wtyczki z gniazdka zasi-
laja
˛
cego.
Przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka pamie
˛
tac´, z˙e
nalez˙y uchwycic´ za wtyczke
˛
, a nie za kabel zasilaja
˛
cy.
EKSPLOATACJA CHŁODZIARKI
Temperatura w chłodziarce wynosi z reguły od +4
o
do
+6
o
C. Jest rzecza
˛
normalna
˛
, z˙e temperatura w róz˙nych
miejscach w chłodziarce moz˙e sie
˛
róz˙nic´. Jez˙eli termo-
stat zostanie ustawiony na dłuz˙szy okres czasu na
wysokim stopniu chłodzenia, wtedy temperatura w
chłodziarce spadnie poniz˙ej zera i produkty spoz˙yw-
cze o duz˙ej zawartos´ci wody zamarzna
˛
. Dlatego nale-
z˙y unikac´ ustawienia termostatu na wysoki stopien´ chło-
dzenia.
UWAGA !
Jes´li temperatura mierzona jest zwykłym termome-
trem, wtedy otrzymana wartos´c´ odróz˙nia sie˛ od rze-
czywistej temperatury. Jest to uwarunkowane tym,
z˙e zwykły termometr mierzy temperature˛ powietrza,
a nie temperature˛ przechowywanych produktów.
Temperatura produktów zmienia sie˛ wolniej niz˙ tem-
9
peratura powietrza. W przypadku pomiarów tempe-
ratury zwykłym termometrem nalez˙y wstawic´ do
chłodziarki szklanke˛ wody.
REGULOWANE PÓŁKI W KOMORZE
CHŁODZIARKI I NA DRZWIACH (rys.7)
Półki moz˙na wyjmowac´ i zmieniac´ dowolnie ich połoz˙e-
nie. Szklana półka powyz˙ej pojemnika na warzywa musi
znajdowac´ sie
˛
zawsze na dole.
Półki na drzwiach moz˙na równiez˙ wyjmowac´ naciskaja
˛
c
do góry. Dolna półka na drzwiach posiada elastyczny
uchwyt na butelki o róz˙nej wielkos´ci. Półka na drzwiach
musi znajdowac´ sie
˛
zawsze na dole.
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW
SPOZ
˙
YWCZYCH (rys.8)
Temperatura w róz˙nych pojemnikach jest róz˙na.
Najniz˙sza temperatura
jest zwykle w tym pojemniku, który znajduje sie
˛
w dolnej
cze
˛
s´ci parownika/płyty chłodniczej, w trzecim lub czwar-
tym pojemniku od góry w zalez˙nos´ci od modelu i całkiem
z tyłu w pobliz˙u płyty chłodniczej.
W tym miejscu nalez˙y przechowywac´ mie
˛
so, ryby, mle-
ko i inne produkty wymagaja
˛
ce niskiej temperatury.
Najwyz˙sza temperatura
jest zwykle w pojemniku na warzywa całkiem na dole, w
przedniej cze
˛
s´ci najwyz˙szego pojemnika i półkach na
drzwiach.
W tym miejscu nalez˙y przechowywac´ produkty, które nie
wymagaja
˛
niskich temperatury np. owoce i warzywa,
sery.
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
Przechowywanie produktów spoz˙ywczych
w komorze chłodziarki
Produkty rozmies´cic´ w chłodziarce w taki sposób, aby
była zapewniona swobodna cyrkulacja powietrza.
Do chłodziarki nie wkładac´ gora
˛
cych napojów i potraw,
najpierw nalez˙y schłodzic´ je do temperatury pokojowej.
Artykuły spoz˙ywcze powinno sie
˛
przed włoz˙eniem do
chłodziarki opakowac´ lub włoz˙yc´ do pojemników, aby
nie wysychały i nie wydzielały zapachów.
Nie wolno dopus´cic´ do kontaktu produktów z płyta
˛
pa-
rownika znajduja
˛
cego sie
˛
w chłodziarce, gdyz˙ do parow-
nika moga
˛
przykleic´ sie
˛
drobne elementy np. z opako-
wania i spowodowac´ zatkanie otworu i przewodu odpły-
wowego.
Nalez˙y przestrzegac´ okresu przechowywania i tempe-
ratur zalecanych na opakowaniach artykułów spoz˙yw-
czych.
Ziemniaki, cebule
˛
i inne warzywa, które moga
˛
byc´ za-
brudzone ziemia
˛
, nalez˙y przechowywac´ osobno.
Sałata zielona zachowa dłuz˙ej s´wiez˙os´c´, jes´li po opłu-
kaniu włoz˙a
˛
ja
˛
Pan´stwo do foliowego woreczka.
S
´
wiez˙e mie
˛
so i ryby nalez˙y przechowywac´ w niskich
temperaturach. Jez˙eli Pan´stwo nie zamierzaja
˛
przy-
rza
˛
dzic´ mie
˛
sa czy ryb w dniu zakupu, to termostat
nalez˙y przestawic´ na wyz˙szy stopien´ chłodzenia.
W chłodziarce nie nalez˙y przechowywac´ bananów.
Butelki z mlekiem powinny byc´ zamknie
˛
te.
Melony i ananasy nalez˙y przykrywac´ i przechowywac´
przez krótki okres czasu.
POJEMNIK NA WARZYWA Z DWOMA
PRZEGRODAMI
(niektóre modele)
Niektóre pojemniki na warzywa posiadaja
˛
płytke
˛
dziela
˛
-
ca
˛
pojemnik, aby warzywa róz˙nego rodzaju nie stykały
sie
˛
ze soba
˛
. Płytke
˛
moz˙na wsuna
˛
c´ w s´rodek pojemnika
lub ustawic´ z tyłu.
EKSPLOATACJA ZAMRAZ
˙
ARKI
Temperatura w komorze zamraz˙arki wynosi zazwyczaj
od -18
o
C do -20
o
C. Przy niz˙szych temperaturach wzra-
sta zuz˙ycie energii elektrycznej. Przy wyz˙szych tempe-
raturach pogarsza sie
˛
jakos´c´ przechowywanych produ-
któw oraz skraca sie
˛
ich trwałos´c´. Zjawiskiem normal-
nym jest, z˙e w róz˙nych miejscach urza
˛
dzenia tempera-
tura jest zróz˙nicowana ze wzgle
˛
du na obieg powietrza.
Termometr wskazuje temperature
˛
najcieplejszego pro-
duktu.
Jes´li temperatura mierzona jest zwykłym termometrem,
wtedy otrzymana wartos´c´ odróz˙nia sie
˛
od rzeczywistej
temperatury. Jest to uwarunkowane tym, z˙e zwykły ter-
mometr mierzy temperature
˛
powietrza, a nie temperatu-
re
˛
przechowywanych produktów. Temperatura produ-
któw zmienia sie
˛
wolniej niz˙ temperatura powietrza.
OKRES PRZECHOWYWANIA
PRODUKTÓW SPOZ
˙
YWCZYCH
Róz˙ne produkty spoz˙ywcze moga
˛
byc´ przechowywane
w komorze zamraz˙arki bez ujemnego wpływu na ich
jakos´c´.
Mroz˙onki zakupione w sklepie:
stosowac´ sie
˛
do zalecen´ na opakowaniu.
Artykuły zamraz˙ane w domu:
produkty tłuste, solone i z duz˙a
˛
ilos´cia
˛
przypraw maja
˛
krótszy okres trwałos´ci niz˙ produkty chude i bez przy-
praw. Dotyczy to zarówno s´wiez˙ych produktów jak i
gotowych potraw.
Tłuste i solone produkty
moz˙na przechowywac´ najwy-
z˙ej 3 miesia
˛
ce.
Produkty spoz˙ywcze z okres´lona˛ zawartos´cia˛ tłusz-
czu
moz˙na przechowywac´ ok. 6 miesie
˛
cy.
Chude produkty spoz˙ywcze i owoce
moz˙na przecho-
wywac´ ok. jednego roku.
10
POJEMNIKI Z SZUFLADAMI
Komora zamraz˙arki wyposaz˙ona jest w pojemniki z
szufladami umoz˙liwiaja
˛
ce sortowanie produktów, co
przy wyjmowaniu ułatwia ich znalezienie. Jes´li w komo-
rze zamraz˙arki be
˛
dzie przechowywana duz˙a ilos´c´ pro-
duktów, moz˙na wyja
˛
c´ szuflady - z wyja
˛
tkiem dolnej i
włoz˙yc´ produkty bezpos´rednio do pojemnika. W ten
sposób moz˙na maksymalnie wykorzystac´ miejsce. Roz-
mraz˙anie be
˛
dzie ułatwione, gdyz˙ szuflady moz˙na wyj-
mowac´ razem z produktami.
ZAMRAZ
˙
ANIE
W przypadku wydłuz˙onego procesu zamraz˙ania istnieje
niebezpieczen´stwo, z˙e produkty utraca
˛
swój sok i przy
rozmraz˙aniu oraz przyrza
˛
dzaniu be
˛
da
˛
wysychały. Doty-
czy to w szczególnos´ci surowego mie
˛
sa i s´wiez˙ych
truskawek, poziomek itp.
Nacisna
˛
c´ przycisk szybkiego zamraz˙ania S-SUPER,
aby unikna
˛
c´ wzrostu temperatury produktów juz˙ zamro-
z˙onych, jes´li dokładane sa
˛
produkty o temperaturze
pokojowej. Przy zamraz˙aniu nie jest konieczna zmiana
ustawienia regulatora temperatury.
Przy zamraz˙aniu mniejszej ilos´ci produktów tj.
mniej niz˙ 3 kg w cia˛gu jednego dnia
nie jest
konieczne wła
˛
czenie przycisku szybkiego zamraz˙a-
nia.
Przy zamraz˙aniu wie˛kszych ilos´ci
nacisna
˛
c´ przy-
cisk szybkiego zamraz˙ania na ok.10-12 godzin
przed włoz˙eniem produktów.
W celu zakon´czenia procesu zamraz˙ania nalez˙y nacis-
na
˛
c´ przycisk zamraz˙ania najpóz´niej 24 godziny po wło-
z˙eniu produktów.
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
DOTYCZA˛CE ZAMRAZ
˙
ANIA
Produkty układac´ bezpos´rednio na dnie szuflad i
pozostawiac´ odste
˛
p pomie
˛
dzy nimi, aby zapewnic´
swobodna
˛
cyrkulacje powietrza. Dzie
˛
ki temu zostaje
przyspieszony proces zamraz˙ania.
Produkty przeznaczone do zamroz˙enia nalez˙y
umieszczac´ na półkach połoz˙onych najniz˙ej.
Nie nalez˙y układac´ produktów przeznaczonych do
zamraz˙ania bezpos´rednio na produkty juz˙ zamroz˙o-
ne. Zaleca sie
˛
zamraz˙ac´ jednorazowo mniejsze ilo-
s´ci z˙ywnos´ci.
Po zamroz˙eniu opakowania z produktami nalez˙y
ułoz˙yc´ moz˙liwie blisko siebie. W ten sposób z˙yw-
nos´c´ przez dłuz˙szy okres pozostanie zamroz˙ona w
razie przerwy w dostawie energii elektrycznej.
Produkty powinny byc´ moz˙liwie szybko zamraz˙ane.
Z
˙
ywnos´c´ moz˙na przed zamroz˙eniem schłodzic´ w
chłodziarce.
Artykuły spoz˙ywcze przeznaczone do zamroz˙enia
musza
˛
byc´ s´wiez˙e i wysokiej jakos´ci.
Kaz˙de opakowanie produktu przeznaczonego do
zamroz˙enia powinno byc´ opatrzone etykieta
˛
zawie-
raja
˛
ca
˛
nazwe
˛
produktu i date
˛
zamroz˙enia. W ten
sposób moga
˛
Pan´stwo kontrolowac´ okres przecho-
wywania z˙ywnos´ci.
Okres przechowywania artykułów spoz˙ywczych o
duz˙ej zawartos´ci soli lub innych przypraw jest zna-
cznie krótszy.
Produkty nalez˙y opakowac´ w przeznaczona
˛
do tego
celu folie
˛
lub woreczki.
Prawidłowo opakowane produkty zachowuja
˛
wyso-
ka
˛
jakos´c´, okres ich przechowywania jest dłuz˙szy i
zmniejsza sie
˛
ryzyko nadmiernego oszronienia za-
mraz˙arki.
Pojedynczo zapakowane porcje powinny odpowia-
dac´ zapotrzebowaniu Pan´stwa rodziny na jeden
posiłek. Podzielenie produktu na małe porcje umo-
z˙liwia szybkie i równomierne zamroz˙enie.
Rozmroz˙one produkty nie powinny byc´ ponownie
zamraz˙ane.
Przy przechowywaniu mroz˙onek nalez˙y przestrze-
gac´ terminu przydatnos´ci do spoz˙ycia podanego
na opakowaniu danego produktu.
UWAGA!
Z uwagi na ochrone
˛
s´rodowiska nalez˙y do pakowa-
nia produktów uz˙ywac´ opakowan´ wielorazowego
uz˙ytku.
ROZMRAZ
˙
ANIE PRODUKTÓW
SPOZ
˙
YWCZYCH
W zalez˙nos´ci od rodzaju produktu i wielkos´ci opakowa-
nia rozmraz˙ac´ moz˙na w róz˙ny sposób. Mie
˛
so, ryby i
owoce rozmraz˙a sie
˛
w chłodziarce. Małe kawałki mie
˛
sa
lub porcje drobiu moz˙na gotowac´ bez rozmraz˙ania.
Podczas rozmraz˙ania mie
˛
sa nalez˙y pamie
˛
tac´ , z˙e mie
˛
so
wydziela soki i dlatego nalez˙y je umies´cic´ na talerzu.
Do rozmraz˙ania róz˙nych produktów i mroz˙onek nadaje
sie
˛
doskonale kuchenka mikrofalowa. Korzystaja
˛
c z ku-
chenki mikrofalowej nalez˙y stosowac´ sie
˛
do wskazówek
producenta kuchenki.
PRZYGOTOWANIE KOSTEK LODU
Na wyposaz˙eniu zamraz˙arki znajduje sie
˛
plastikowy
pojemnik na kostki lodu. Pojemnik nalez˙y napełnic´ do
3/4, aby pozostawic´ miejsce na rozszerzaja
˛
cy sie
˛
lód.
Kostki lodu nalez˙y wyjmowac´ lekko zginaja
˛
c pojemnik.
11
TACA DO ZAMRAZ
˙
ANIA (rys.9)
(niektóre modele)
Tac e
˛
do zamraz˙ania wykorzystac´ do zamraz˙ania owo-
ców i warzyw. Po ok. 4 godzinach owoce sa
˛
zamroz˙one
i moz˙na je pakowac´. Unika sie
˛
w ten sposób zlepiania
sie
˛
owoców i umoz˙liwia łatwe wyje
˛
cie.
AKUMULATOR ZIMNA (rys.9)
(niektóre modele)
Akumulator zimna podtrzymuje chłodzenie w przypadku
przerwy w dostawie energii elektrycznej. Połoz˙yc´ aku-
mulator zimna przy odmraz˙aniu na produkty, aby pod-
trzymac´ chłodzenie.
Akumulator zachowuje swoja
˛
skutecznos´c´, jes´li wczes´-
niej został połoz˙ony na tace
˛
do zamraz˙ania. Podczas
zamraz˙ania moz˙na połoz˙yc´ go chwilowo w tyle.
WSKAZ
´
NIK TEMPERATURY (rys.10)
(niektóre modele)
Wskaz´nik temperatury znajduje sie
˛
w wysuwanej szu-
fladzie w s´rodku komory zamraz˙arki. Po chwilowej prze-
rwie w dopływie pra
˛
du wskaz´nik wskazuje najwyz˙sza
˛
temperature
˛
osia
˛
gnie
˛
ta
˛
podczas przerwy w dopływie
pra
˛
du, równiez˙ wtedy, kiedy komora zamraz˙arki ponow-
nie pracuje.
Działanie wskaz´nika temperatury opiera sie
˛
na róz˙nych
własnos´ciach 3 rodzajów płynów z róz˙nymi punktami
zamraz˙ania:
przy temperaturze -12
o
C (zielony);
przy temperaturze -8
o
C (z˙ółty);
przy temperaturze -2
o
C (czerwony).
Jes´li temperatura w komorze zamraz˙arki wzros´nie po-
wyz˙ej wartos´ci odpowiadaja
˛
cej poszczególnym symbo-
lom, pojawi sie
˛
trójka
˛
t ostrzegawczy w poszczególnych
kolorach, gdyz˙ płyn topnieje i opada.
Przy wła
˛
czaniu urza
˛
dzenia nalez˙y wskaz´nik zamrozic´
odwrotnie, a naste
˛
pnie odwrócic´.
STOSOWANIE WSKAZ
´
NIKA TEMPERATURY
1. Wyja
˛
c´ wskaz´nik i wła
˛
czyc´ komore
˛
zamraz˙arki.
2. Połoz˙yc´ odwrotnie wskaz´nik.
3. Odczekac´ ok. 24 godziny do momentu zamroz˙enia
wskaz´nika.
4. Wyja
˛
c´ wskaz´nik i ponownie ustawic´ prawidłowo.
PRZERWA W DOPŁYWIE PRA˛DU
Przy temperaturze od -12
o
C (zielony) do -18
o
C
moz˙na ponownie zamrozic´ wie
˛
kszos´c´ produktów.
Przy temperaturze -8
o
C (z˙ółty)
nalez˙y przechowywane produkty natychmiast spoz˙yc´.
Przy temperaturze -2
o
C (czerwony)
nalez˙y spoz˙yc´ produkty lub ugotowac´ przed ponownym
zamroz˙eniem.
MYCIE I KONSERWACJA
ODMRAZ
˙
ANIE CHŁODZIARKI (rys.11)
Odmraz˙anie chłodziarki naste
˛
puje automatycznie pod-
czas przerwy w pracy spre
˛
z˙arki. Woda powstała przy
odmraz˙aniu odprowadzana jest rynienka
˛
do pojemnika
na tylnej s´ciance urza
˛
dzenia nad spre
˛
z˙arka
˛
, ska
˛
d zo-
staje odparowana. Rynienke
˛
nalez˙y regularnie myc´, aby
nie dopus´cic´ do zatkania sie
˛
przewodu odpływowego.
Unikac´ niepotrzebnego tworzenia sie
˛
szronu - nie sta-
wiac´ ciepłych potraw do chłodziarki, nie stawiac´ potraw
bezpos´rednio obok płyty chłodniczej. Nie otwierac´ drzwi
bez potrzeby.
ODMRAZ
˙
ANIE ZAMRAZ
˙
ARKI (rys.12)
Zaleca sie
˛
, aby odmraz˙ac´ komore
˛
zamraz˙arki w mo-
mencie, kiedy jest pusta lub znajduje sie
˛
w niej niewiele
produktów. Nie odmraz˙ac´ zamraz˙arki w ciepłe dni.
Do usuwania szronu nie wolno
uz˙ywac´ metalowych przedmiotów!
W celu odmroz˙enia zamraz˙arki nalez˙y wykonac´ naste
˛
-
puja
˛
ce czynnos´ci:
1. Wyła
˛
czyc´ komore
˛
zamraz˙arki.
2. Wyja
˛
c´ szuflady z produktami. Przekre
˛
cic´ o 180
o
tak, aby
szuflada znajduja
˛
ca sie
˛
powyz˙ej słuz˙yła jako nakrywka.
Produkty owina
˛
c´ w opakowanie z materiału izolacyjnego
np. papier gazetowy w celu zatrzymania zimna i umies´cic´
w chłodnym miejscu. Produkty moz˙na umies´cic´ na czas
odmraz˙ania zamraz˙arki równiez˙ w komorze chłodziarki.
3. W celu przys´pieszenia odmraz˙ania, nalez˙y umies´cic´
w komorze zamraz˙arki pojemnik z ciepła
˛
woda
˛
, ale nie
gotuja
˛
ca
˛
.
4. Zdja
˛
c´ kratke
˛
wentylacyjna
˛
, która wyposaz˙ona jest w
zamek zatrzaskowy.
5. Wyja
˛
c´ rynienke
˛
spustowa
˛
i podstawic´ dolna
˛
szuflade
˛
lub odpowiednie naczynie. Pozostawic´ otwarte drzwi.
6. Ostroz˙nie zeskrobac´ lód za pomoca
˛
drewnianej lub
plastikowej łopatki tak, aby nie uszkodzic´ elementów
urza
˛
dzenia.
7. Po stopieniu sie
˛
lodu zamraz˙arke
˛
umyc´, wytrzec´ i
wsuna
˛
c´ rynienke
˛
s´ciekowa
˛
.
UWAGA !
Do odmraz˙ania zamraz˙arki nie nalez˙y uz˙ywac´ su-
szarki do włosów lub innych urza˛dzen´ grzewczych.
Gora˛ce powietrze moz˙e uszkodzic´ plastikowe wne
˛
-
trze zamraz˙arki.
MYCIE CHŁODZIARKO-ZAMRAZ
˙
ARKI
(rys. 11, 14)
Chłodziarko-zamraz˙arke
˛
nalez˙y regularnie myc´. Przed
przysta
˛
pieniem do mycia urza
˛
dzenie nalez˙y wyła
˛
czyc´.
12
ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU
CHŁODZIARKO-ZAMRAZ
˙
ARKI
Zanim zwróca
˛
sie
˛
Pan´stwo do punktu serwisowego,
prosimy sprawdzic´ według podanych niz˙ej punktów, czy
usterke
˛
moz˙na usuna
˛
c´ we własnym zakresie:
W ZAMRAZ
˙
ARCE JEST ZBYT NISKI
STOPIEN
´
CHŁODZENIA
Termostat ustawiony jest na zbyt niski stopien´ chło-
dzenia (jest za ciepło).
Przed włoz˙eniem produktu zamraz˙arka nie została
wystarczaja
˛
co schłodzona .
Włoz˙ono zbyt ciepłe produkty.
Produkty ułoz˙one sa
˛
zbyt blisko siebie, co przeszko-
dziło prawidłowej cyrkulacji powietrza.
Drzwi były za długo otwarte lub za cze
˛
sto otwierane.
W ZAMRAZ
˙
ARCE JEST ZA WYSOKI
STOPIEN
´
CHŁODZENIA
Termostat ustawiony jest na zbyt wysoki stopien´
chłodzenia (jest za zimno).
SPRE
˛
Z
˙
ARKA NIE PRACUJE
Sprawdzic´, czy gniazdko sieciowe jest pod napie
˛
ciem.
Sprawdzic´, czy pokre
˛
tło termostatu znajduje sie
˛
we
włas´ciwej pozycji.
SPRE
˛
Z
˙
ARKA PRACUJE BEZ PRZERWY
Sprawdzic´, czy termostat nie został ustawiony na
zbyt wysoki stopien´ chłodzenia.
Sprawdzic´, czy nie został wcis´nie
˛
ty przycisk szyb-
kiego zamraz˙ania.
Sprawdzic´, czy drzwi sa
˛
prawidłowo zamknie
˛
te.
NADMIERNE GROMADZENIE
SIE
˛
SZRONU I LODU
Sprawdzic´, czy uszczelka drzwi nie jest uszkodzo-
na.
Sprawdzic´, czy drzwi nie sa
˛
otwierane na zbyt długi
okres czasu.
Sprawdzic´, czy rynienka wody s´ciekowej jest odgie
˛
-
ta do tyłu.
S
´
LADY WODY NA PODŁODZE
CHŁODZIARKI
Sprawdzic´, czy otwór odpływowy jest droz˙ny.
13
Naste
˛
pnie wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego. Wne
˛
-
trze i wyposaz˙enie wne
˛
trza nalez˙y myc´ ciepła
˛
woda
˛
z
dodatkiem delikatnego s´rodka do mycia. Naste
˛
pnie wy-
trzec´ do sucha mie
˛
kka
˛
szmatka
˛
.
Do mycia chłodziarko-zamraz˙arki nie wolno uz˙ywac´
s´rodków szoruja
˛
cych, rozpuszczalników i woskowych
s´rodków do polerowania.
Co pewien czas nalez˙y przeczys´cic´ kanał odprowadza-
ja
˛
cy wode
˛
.
Kratke
˛
wentylacyjna
˛
moz˙na wyja
˛
c´ w celu oczyszczenia
jej i odkurzenia podłogi pod chłodziarko-zamraz˙arka
˛
.
Zaleca sie
˛
raz w roku odsuna
˛
c´ urza
˛
dzenie i odkurzyc´
skraplacz i spre
˛
z˙arke
˛
znajduja
˛
ce sie
˛
z tyłu chłodziarko-
zamraz˙arki.
Przed przysta
˛
pieniem do odkurzania nalez˙y wyja
˛
c´
wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego.
UWAGA !
Nitki ze szmatki moga˛ przykleic´ sie
˛
do płyty chłod-
niczej lub rynienki s´ciekowej komory zamraz˙arki i
moga˛ zatkac´ otwór odpływowy. Zaleca sie
˛
przeczy-
szczenie otworu patyczkiem z wacikiem lub spirala˛
plastikowa˛.
WYMIANA Z
˙
ARÓWKI (rys.13)
Os´wietlenie wne
˛
trza urza
˛
dzenia wła
˛
cza sie
˛
automaty-
cznie z chwila
˛
otwarcia drzwi. Przed przysta
˛
pieniem do
wymiany z˙arówki urza
˛
dzenie nalez˙y wyła
˛
czyc´ z sieci
elektrycznej. Naste
˛
pnie wykre
˛
cic´ z˙arówke
˛
i załoz˙yc´ in-
na
˛
o tych samych parametrach (moc maks. 25 W, cokół
E 14).
DŁUZ
˙
SZA PRZERWA W EKSPLOATACJI
Jes´li chłodziarko-zamraz˙arka nie be
˛
dzie dłuz˙szy czas
uz˙ytkowana, wówczas nalez˙y wykonac´ naste
˛
puja
˛
ce
czynnos´ci:
wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego;
opróz˙nic´ ja
˛
, odmrozic´ i umyc´;
zostawic´ otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu sie
˛
nieprzyjemnych zapachów.
Jes´li drzwi zostana
˛
zamknie
˛
te przed odparowaniem wil-
goci, moga
˛
wytworzyc´ sie
˛
nieprzyjemne zapachy. Wtedy
nalez˙y umyc´ urza
˛
dzenie ponownie.
Regularne czyszczenie redukuje
zuz˙ycie energii elektrycznej
i przedłuz˙a z˙ywotnos´c´ urza˛dzenia.
WIBRACJE I SZUMY (rys.15)
Zimno wytwarzane jest przez system chłodniczy ze
spre
˛
z˙arka
˛
i doprowadzane rurkami do tylnej s´cianki i do
wewna
˛
trz urza
˛
dzenia. Zjawiskiem normalnym jest, z˙e
podczas pracy daja
˛
sie
˛
yszec´ szumy. Pulsuja
˛
cy
dz´wie
˛
k powstaje podczas pracy urza
˛
dzenia i w czasie,
kiedy czynnik chłodniczy pompowany jest przez system
chłodniczy (a) (b) (d) (e). W przypadku kiedy urza
˛
dzenie
wyła
˛
cza sie
˛
, słychac´ szumy z termostatu. Nate
˛
z˙enie
szumów jest zróz˙nicowane i zalez˙y od tego, jak ustawio-
ne jest urza
˛
dzenie i jak jest eksploatowane.
W celu uniknie
˛
cia szumów i wibracji nalez˙y stosowac´ sie
˛
do naste
˛
puja
˛
cych zalecen´ :
- urza
˛
dzenie musi stac´ równo na czterech nóz˙kach i byc´
prawidłowo wypoziomowane (h);
- urza
˛
dzenie nie moz˙e stac´ oparte o inne urza
˛
dzenia lub
meble;
- rurki na tylnej s´ciance nie moga
˛
sie
˛
stykac´. Umies´cic´
poduszki dystansowe, jes´li spadły lub przymocowac´
ostroz˙nie rurki tak , aby sie
˛
nie stykały (c);
- jes´li powyz˙ej urza
˛
dzenia znajduje sie
˛
szafka wisza
˛
ca,
nalez˙y zadbac´ o jej prawidłowe zawieszenie. Nie nalez˙y
wstawiac´ butelek, które mogłyby ewentualnie spowodo-
wac´ wibracje (f);
- urza
˛
dzenie powinno byc´ ustawione w pomieszczeniu
z prawidłowa
˛
wentylacja
˛
, w miejscu nie naraz˙onym na
oddziaływanie promieni słonecznych i z dala od z´ródeł
ciepła;
- nie nalez˙y otwierac´ zbyt cze
˛
sto drzwi, gdyz˙ wtedy
spre
˛
z˙arka wła
˛
cza sie
˛
zbyt cze
˛
sto w celu utrzymania
temperatury ;
- nie nalez˙y ustawiac´ urza
˛
dzenia na twardym podłoz˙u z
betonu. Podłoz˙yc´ podkładke
˛
, aby unikna
˛
c´ szumów i
wibracji.
ZAKŁÓCENIA
Nie otwierac´ urza
˛
dzenia bez potrzeby. Jes´li istnieje
przypuszczenie, z˙e awaria be
˛
dzie trwała dłuz˙ej tj. ponad
15 godzin w przypadku urza
˛
dzen´ bez akumulatora zim-
na i 20 godzin w urza
˛
dzeniach wyposaz˙onych w akumu-
lator zimna, nalez˙y umies´cic´ produkty w innej zamraz˙ar-
ce lub chłodziarce. Zamroz˙one produkty, które we-
wna
˛
trz sa
˛
jeszcze twarde, moz˙na ponownie zamrozic´.
Produkty rozmroz˙one, które wygla
˛
daja
˛
jeszcze s´wiez˙o,
nalez˙y przed spoz˙yciem ugotowac´ lub upiec.
Ustalic´, jak długo be
˛
dzie trwała awaria, aby odpowiednio
przemies´cic´ produkty i nie dopus´cic´ do ich zepsucia.
GWARANCJA I SERWIS
GWARANCJA
Gwarancja zostaje cofnie
˛
ta w przypadku napraw doko-
nywanych przez osoby nieuprawnione.
Gwarancja nie obejmuje os´wietlenia, a takz˙e produktów
spoz˙ywczych przechowywanych w chłodziarko-zamra-
z˙arce, które uległy zepsuciu.
SERWIS I CZE
˛
S
´
CI ZAMIENNE
Przed zgłoszeniem usterki w autoryzowanym punkcie
serwisowym nalez˙y wykonac´ opisane w poprzednim
rozdziale czynnos´ci sprawdzaja
˛
ce. W przypadku usu-
nie
˛
cia usterki samodzielnie unikna
˛
Pan´stwo zbe
˛
dnych
kosztów dojazdu montera.
Jes´li urza
˛
dzenie jest na gwarancji, naprawy wykonywa-
ne sa
˛
bezpłatnie, jednakz˙e punkt serwisowy moz˙e ob-
cia
˛
z˙yc´ klienta w przypadkach nieuzasadnionego wez-
wania montera np.:
bezzasadne reklamacje;
obsługa niezgodnie ze wskazówkami zawartymi w
instrukcji obsługi.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Tabliczka znamionowa znajduje sie
˛
po lewej stronie
urza
˛
dzenia. Na tabliczce znamionowej podano typ i
numer fabryczny urza
˛
dzenia oraz dane o napie
˛
ciu sie-
ciowym i nate
˛
z˙eniu oraz zabezpieczeniu. Dane te po-
daje sie
˛
przy zgłaszaniu usterki w punkcie serwiso-
wym.
Model .......................................................
Numer fabryczny .......................................................
BEZPIECZEN
´
STWO
Uz˙ytkownik sprze
˛
tu jest zobowia˛zany do zapozna-
nia sie
˛
z zaleceniami w zakresie bezpieczen´stwa,
które podano na pocza˛tku instrukcji obsługi. Produ-
cent sprze
˛
tu nie ponosi odpowiedzialnos´ci za wady
powstałe w wyniku uz˙ytkowania urza˛dzenia nie-
zgodnie z przeznaczeniem, nieprzestrzegania wska-
zówek instrukcji obsługi i za uszkodzenia mechani-
czne.
OSTRZEZ
˙
ENIE !
Nie przechowywac´ w chłodziarko-zamraz˙arce ga-
zów i płynów oraz gazów do zapalniczek, benzyny,
acetonu, eteru !
bm
14
15
16
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Electrolux ER8417B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi