peratura powietrza. W przypadku pomiarów tempe-
ratury zwykłym termometrem nalez˙y wstawic´ do
chłodziarki szklanke˛ wody.
REGULOWANE PÓŁKI W KOMORZE
CHŁODZIARKI I NA DRZWIACH (rys.7)
Półki moz˙na wyjmowac´ i zmieniac´ dowolnie ich połoz˙e-
nie. Szklana półka powyz˙ej pojemnika na warzywa musi
znajdowac´ sie
˛
zawsze na dole.
Półki na drzwiach moz˙na równiez˙ wyjmowac´ naciskaja
˛
c
do góry. Dolna półka na drzwiach posiada elastyczny
uchwyt na butelki o róz˙nej wielkos´ci. Półka na drzwiach
musi znajdowac´ sie
˛
zawsze na dole.
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW
SPOZ
˙
YWCZYCH (rys.8)
Temperatura w róz˙nych pojemnikach jest róz˙na.
Najniz˙sza temperatura
jest zwykle w tym pojemniku, który znajduje sie
˛
w dolnej
cze
˛
s´ci parownika/płyty chłodniczej, w trzecim lub czwar-
tym pojemniku od góry w zalez˙nos´ci od modelu i całkiem
z tyłu w pobliz˙u płyty chłodniczej.
W tym miejscu nalez˙y przechowywac´ mie
˛
so, ryby, mle-
ko i inne produkty wymagaja
˛
ce niskiej temperatury.
Najwyz˙sza temperatura
jest zwykle w pojemniku na warzywa całkiem na dole, w
przedniej cze
˛
s´ci najwyz˙szego pojemnika i półkach na
drzwiach.
W tym miejscu nalez˙y przechowywac´ produkty, które nie
wymagaja
˛
niskich temperatury np. owoce i warzywa,
sery.
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
Przechowywanie produktów spoz˙ywczych
w komorze chłodziarki
Produkty rozmies´cic´ w chłodziarce w taki sposób, aby
była zapewniona swobodna cyrkulacja powietrza.
Do chłodziarki nie wkładac´ gora
˛
cych napojów i potraw,
najpierw nalez˙y schłodzic´ je do temperatury pokojowej.
Artykuły spoz˙ywcze powinno sie
˛
przed włoz˙eniem do
chłodziarki opakowac´ lub włoz˙yc´ do pojemników, aby
nie wysychały i nie wydzielały zapachów.
Nie wolno dopus´cic´ do kontaktu produktów z płyta
˛
pa-
rownika znajduja
˛
cego sie
˛
w chłodziarce, gdyz˙ do parow-
nika moga
˛
przykleic´ sie
˛
drobne elementy np. z opako-
wania i spowodowac´ zatkanie otworu i przewodu odpły-
wowego.
Nalez˙y przestrzegac´ okresu przechowywania i tempe-
ratur zalecanych na opakowaniach artykułów spoz˙yw-
czych.
Ziemniaki, cebule
˛
i inne warzywa, które moga
˛
byc´ za-
brudzone ziemia
˛
, nalez˙y przechowywac´ osobno.
Sałata zielona zachowa dłuz˙ej s´wiez˙os´c´, jes´li po opłu-
kaniu włoz˙a
˛
ja
˛
Pan´stwo do foliowego woreczka.
S
´
wiez˙e mie
˛
so i ryby nalez˙y przechowywac´ w niskich
temperaturach. Jez˙eli Pan´stwo nie zamierzaja
˛
przy-
rza
˛
dzic´ mie
˛
sa czy ryb w dniu zakupu, to termostat
nalez˙y przestawic´ na wyz˙szy stopien´ chłodzenia.
W chłodziarce nie nalez˙y przechowywac´ bananów.
Butelki z mlekiem powinny byc´ zamknie
˛
te.
Melony i ananasy nalez˙y przykrywac´ i przechowywac´
przez krótki okres czasu.
POJEMNIK NA WARZYWA Z DWOMA
PRZEGRODAMI
(niektóre modele)
Niektóre pojemniki na warzywa posiadaja
˛
płytke
˛
dziela
˛
-
ca
˛
pojemnik, aby warzywa róz˙nego rodzaju nie stykały
sie
˛
ze soba
˛
. Płytke
˛
moz˙na wsuna
˛
c´ w s´rodek pojemnika
lub ustawic´ z tyłu.
EKSPLOATACJA ZAMRAZ
˙
ARKI
Temperatura w komorze zamraz˙arki wynosi zazwyczaj
od -18
o
C do -20
o
C. Przy niz˙szych temperaturach wzra-
sta zuz˙ycie energii elektrycznej. Przy wyz˙szych tempe-
raturach pogarsza sie
˛
jakos´c´ przechowywanych produ-
któw oraz skraca sie
˛
ich trwałos´c´. Zjawiskiem normal-
nym jest, z˙e w róz˙nych miejscach urza
˛
dzenia tempera-
tura jest zróz˙nicowana ze wzgle
˛
du na obieg powietrza.
Termometr wskazuje temperature
˛
najcieplejszego pro-
duktu.
Jes´li temperatura mierzona jest zwykłym termometrem,
wtedy otrzymana wartos´c´ odróz˙nia sie
˛
od rzeczywistej
temperatury. Jest to uwarunkowane tym, z˙e zwykły ter-
mometr mierzy temperature
˛
powietrza, a nie temperatu-
re
˛
przechowywanych produktów. Temperatura produ-
któw zmienia sie
˛
wolniej niz˙ temperatura powietrza.
OKRES PRZECHOWYWANIA
PRODUKTÓW SPOZ
˙
YWCZYCH
Róz˙ne produkty spoz˙ywcze moga
˛
byc´ przechowywane
w komorze zamraz˙arki bez ujemnego wpływu na ich
jakos´c´.
Mroz˙onki zakupione w sklepie:
stosowac´ sie
˛
do zalecen´ na opakowaniu.
Artykuły zamraz˙ane w domu:
produkty tłuste, solone i z duz˙a
˛
ilos´cia
˛
przypraw maja
˛
krótszy okres trwałos´ci niz˙ produkty chude i bez przy-
praw. Dotyczy to zarówno s´wiez˙ych produktów jak i
gotowych potraw.
Tłuste i solone produkty
moz˙na przechowywac´ najwy-
z˙ej 3 miesia
˛
ce.
Produkty spoz˙ywcze z okres´lona˛ zawartos´cia˛ tłusz-
czu
moz˙na przechowywac´ ok. 6 miesie
˛
cy.
Chude produkty spoz˙ywcze i owoce
moz˙na przecho-
wywac´ ok. jednego roku.
10