Electrolux ER8317C Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBS£UGI
CH£ODZIARKO
-ZAMRA¯ARKA
ER-8317 C
WSKAZÓWKI OGÓLNE
Przed przysta˛pieniem do eksploatacji urza˛dzenia
nalez˙y dokładnie zapoznac´ sie
˛
z instrukcja˛ obsługi.
Instrukcje
˛
obsługi nalez˙y zachowac´ przez cały czas
eksploatacji urza˛dzenia, a w przypadku odsta˛pienia
innemu uz˙ytkownikowi nalez˙y pamie
˛
tac´ równiez˙ o
przekazaniu instrukcji obsługi.
Kaz˙dy uz˙ytkownik urza˛dzenia musi zapoznac´ sie
˛
ze
wskazówkami dotycza˛cymi bezpieczen´stwa.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest wyła
˛
cznie do przecho-
wywania artykułów z˙ywnos´ciowych na uz˙ytek gospo-
darstwa domowego. Uz˙ytkowanie chłodziarki nie-
zgodnie z jej przeznaczeniem moz˙e byc´ niebezpiecz-
ne i przyczynic´ sie
˛
do uszkodzenia urza
˛
dzenia.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest do uz˙ytkowania i ob-
sługi wyła
˛
cznie przez osoby dorosłe. Dzieciom nie
nalez˙y zezwalac´ na obsługe
˛
urza
˛
dzenia lub manipu-
lowanie elementami steruja
˛
cymi.
Wszelkie przeróbki instalacji elektrycznej w urza
˛
dze-
niu moga
˛
byc´ dokonywane wyła
˛
cznie przez upraw-
nionego montera z autoryzowanego punktu serwiso-
wego.
Naprawy sprze
˛
tu moz˙e wykonywac´ wa
˛
cznie perso-
nel autoryzowanych placówek serwisowych. Do na-
praw stosuje sie
˛
oryginalne cze
˛
s´ci zamienne.
Uz˙ytkownikowi nie wolno dokonywac´ z˙adnych przeró-
bek sprze
˛
tu, gdyz˙ moz˙e to spowodowac´ uszkodzenie
sprze
˛
tu i cofnie
˛
cie gwarancji.
Po podła
˛
czeniu urza
˛
dzenia do sieci elektrycznej nale-
z˙y sprawdzic´, czy nie stoi ono na przewodzie zasila-
ja
˛
cym.
Przed przysta
˛
pieniem do prac konserwacyjnych lub
mycia nalez˙y odła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie od z´ródła zasilania
elektrycznego wyjmuja
˛
c wtyczke
˛
z gniazdka lub wy-
kre
˛
caja
˛
c zabezpieczenia.
System chłodniczy na tylnej s´ciance i wewna
˛
trz urza
˛
-
dzenia zawiera czynnik chłodniczy. W przypadku jes´li
system chłodniczy jest nieszczelny, moz˙liwe jest usz-
kodzenie urza
˛
dzenia i produkty przechowywane we-
wna
˛
trz moga
˛
sie
˛
zepsuc´. Nie dopus´cic´ do stykania sie
˛
ostrych przedmiotów z parownikiem i innymi elemen-
tami układu chłodniczego wewna
˛
trz urza
˛
dzenia i na
jego tylnej s´ciance.
Domowy sprze
˛
t chłodniczy przeznaczony jest wyła
˛
cz-
nie do przechowywania i zamraz˙ania artykułów spo-
z˙ywczych.
Rozmroz˙one produkty nie powinny byc´ ponownie za-
mraz˙ane.
Przechowywanie wzgle
˛
dnie zamraz˙anie artykułów
spoz˙ywczych powinno odbywac´ sie
˛
według wskazó-
wek producenta urza
˛
dzenia.
Podczas pracy urza
˛
dzenia skraplacz i spre
˛
z˙arka na-
grzewaja
˛
sie
˛
i dlatego nalez˙y zwrócic´ szczególna
˛
uwage
˛
,
aby zapewnic´ swobodny dopływ powietrza do tych ele-
mentów. Niedostateczna cyrkulacja powietrza moz˙e
spowodowac´ wadliwa
˛
prace
˛
agregatu lub nawet uszko-
dzenie sprze
˛
tu. Przy ustawianiu chłodziarki nalez˙y prze-
strzegac´ wskazówek zawartych w instrukcji obsługi.
Wszystkie nagrzewaja
˛
ce sie
˛
elementy (np. obudowa
spre
˛
z˙arki, skraplacz i rurki) powinny byc´ zabezpieczo-
ne przed dotknie
˛
ciem. Zaleca sie
˛
, aby tylna s´cianka
sprze
˛
tu była dostawiona do s´ciany pomieszczenia.
Podczas transportu olej znajduja
˛
cy sie
˛
w spre
˛
z˙arce
moz˙e dostac´ sie
˛
do układu chłodniczego. Z tego
wzgle
˛
du nalez˙y odczekac´ przynajmniej 30 minut, aby
olej s´ciekł ponownie do spre
˛
z˙arki i dopiero wówczas
wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie do sieci elektrycznej. Jez˙eli sprze
˛
t
był transportowany w pozycji lez˙a
˛
cej, zaleca sie
˛
od-
czekac´ 4 godziny, a dopiero potem uruchomic´ urza
˛
-
dzenie.
Po upływie 24 godzin po pierwszym wła
˛
czeniu nalez˙y
skontrolowac´, czy urza
˛
dzenie prawidłowo funkcjonuje
i czy została osia
˛
gnie
˛
ta ustawiona temperatura.
Po wa
˛
czeniu urza
˛
dzenia moz˙na go ponownie wła
˛
-
czyc´ najwczes´niej po upływie 5 minut.
Nie nalez˙y spoz˙ywac´ lodów bezpos´rednio po wyje
˛
ciu
z zamraz˙alnika, gdyz˙ moz˙e to spowodowac´ odmroz˙e-
nie skóry.
5
SPIS TRES
´
CI
WSKAZÓWKI OGÓLNE...........................................................................................................................................
INSTALACJA ............................................................................................................................................................
ZMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI .........................................................................................................
EKSPLOATACJA URZA
˛
DZENIA .............................................................................................................................
MYCIE I KONSERWACJA .....................................................................................................................................
ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU CHŁODZIARKI .......................................................................................
GWARANCJA I SERWIS ........................................................................................................................................
5
6
7
8
10
10
11
Urza
˛
dzenie jest cie
˛
z˙kie i elementy na tylnej s´ciance
posiadaja
˛
ostre zakon´czenia. Przy przesuwaniu urza
˛
-
dzenia nalez˙y o tym pamie
˛
tac´. Uz˙ywac´ re
˛
kawic
ochronnych.
Do wyjmowania kostek lodu nie wolno uz˙ywac´ ostrych
przedmiotów.
W przypadku wysta
˛
pienia zakłócen´ w pracy sprze
˛
tu nie
wolno dokonywac´ samodzielnie z˙adnych napraw, lecz
zwrócic´ sie
˛
do autoryzowanej placówki serwisowej.
ZŁOMOWANIE URZA˛DZENIA
Przed złomowaniem urza
˛
dzenia nalez˙y usuna
˛
c´ drzwi,
aby dzieci podczas zabawy nie zatrzasne
˛
ły sie
˛
wewna
˛
trz
chłodziarki. Odcia
˛
c´ przewód zasilania elektrycznego
bezpos´rednio po odstawieniu urza
˛
dzenia.
OCHRONA S
´
RODOWISKA,
CZYNNIK CHŁODNICZY
W urza
˛
dzeniu dotychczas uz˙ytkowanym przez Pan´stwa
izolacja i s´rodek chłodniczy moga
˛
zawierac´ substancje
szkodliwe dla warstwy ozonowej. Zwrócic´ szczególna
˛
uwage
˛
, aby przed usunie
˛
ciem dotychczas uz˙ytkowane-
go urza
˛
dzenia nie uszkodzic´ układu chłodniczego.
----------------------------------------------------------------------
Ten typ chłodziarki nie zawiera czynnika
chłodniczego szkodliwego dla s´rodowiska.
----------------------------------------------------------------------
Rodzaj czynnika chłodniczego podano na tabliczce zna-
mionowej.
OCHRONA S
´
RODOWISKA
Izolacja i czynnik chłodniczy urza
˛
dzenia sa
˛
przyjazne
dla s´rodowiska.
Wszystkie elementy opakowania nadaja
˛
sie
˛
do po-
nownego przetworzenia.
Urza
˛
dzenie jest skonstruowane i wyprodukowane z
uwzgle
˛
dnieniem łatwego recyclingu (powtórnego
przetworzenia).
Opakowanie z nowego urza
˛
dzenia i urza
˛
dzenie prze-
znaczone do złomowania nalez˙y przekazac´ do pun-
któw recyclingu.
Eksploatacja :
Produkty przechowywac´ w puszkach, naczyniach lub
kartonach nadaja
˛
cych sie
˛
do wielokrotnego uz˙ytku.
Nie uz˙ywac´ bez potrzeby opakowan´ jednorazowych.
Stosowac´ sie
˛
do zalecen´ "Wskazówki dotycza
˛
ce osz-
cze
˛
dnego zuz˙ycia energii".
Stosowac´ łagodne s´rodki do mycia.
WSKAZÓWKI DOTYCZA˛CE OSZCZE
˛
DNE-
GO ZUZ
˙
YCIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ
Nie ustawiac´ urza
˛
dzenia w pobliz˙u z´ródeł ciepła (np.
piece, zmywarka do naczyn´, grzejniki).
Nie ustawiac´ urza
˛
dzenia w miejscach naraz˙onych na
bezpos´rednie oddziaływanie promieni słonecznych.
Urza
˛
dzenie nalez˙y ustawiac´ w chłodnym miejscu z
dobra
˛
wentylacja
˛
i zwrócic´ uwage
˛
, aby otwory na
dolnej, tylnej i górnej s´ciance urza
˛
dzenia nie zostały
zasłonie
˛
te.
Unikac´ niepotrzebnego tworzenia sie
˛
szronu poprzez
szczelne opakowywanie produktów.
Ciepłe produkty nalez˙y ochłodzic´ do temperatury po-
kojowej przed włoz˙eniem ich do chłodziarki lub zamra-
z˙arki.
Produkty przeznaczone do zamroz˙enia nalez˙y ochło-
dzic´ najpierw w chłodziarce, gdyz˙ w ten sposób skraca
sie
˛
proces zamraz˙ania .
Zamroz˙one produkty nalez˙y rozmraz˙ac´ w chłodziarce,
aby wykorzystac´ oddawane zimno.
Nie otwierac´ niepotrzebnie drzwi. Nie pozostawiac´
otwartych drzwi.
Zwrócic´ uwage
˛
, aby drzwi otwierały sie
˛
bez prze-
szkód.
Raz w roku czys´cic´ spre
˛
z˙arke
˛
i układ chłodniczy na
tylnej s´ciance urza
˛
dzenia.
Instrukcja obsługi dotyczy wszystkich modeli, które
maja˛ te same funkcje podstawowe, a róz˙nia˛ sie
˛
tylko
wielkos´cia˛, danymi technicznymi i wyposaz˙eniem.
Na kon´cu instrukcji obsługi znajduja˛ sie˛ numerowane
obrazki, które ułatwia˛ Pan´stwu zapoznanie sie˛ z fun-
kcjami chłodziarki i be˛da˛ pomocne przy obsłudze.
INSTALACJA
ROZPAKOWANIE I USZKODZENIA
POWSTAŁE W TRAKCIE TRANSPORTU
Po rozpakowaniu nalez˙y sprawdzic´, czy urza
˛
dzenie nie
zostało uszkodzone. Wszelkie uszkodzenia nalez˙y zgłosic´
niezwłocznie do sklepu, gdzie zakupili Pan´stwo sprze
˛
t.
Opakowanie przekazac´ do punktu zbiórki surowców do
recyclingu (powtórnego przetworzenia).
Elementy opakowania zarówno metalowe jak i z tworzyw
sztucznych sa
˛
niebezpieczne dla dzieci.
MYCIE
Przed przysta
˛
pieniem do eksploatacji nalez˙y umyc´ chło-
dziarke
˛
wewna
˛
trz i z zewna
˛
trz, uz˙ywaja
˛
c łagodnego
6
s´rodka do mycia, a naste
˛
pnie wytrzec´ do sucha. Nie
wolno uz˙ywac´ s´rodków szoruja
˛
cych, ga
˛
bek drucianych
lub chemicznych s´rodków rozpuszczaja
˛
cych.
USTAWIENIE (rys. 1, 2, 3, 4)
Warunkiem bezawaryjnego funkcjonowania urza
˛
dzenia
jest prawidłowe ustawienie i podła
˛
czenie.
Urza˛dzenie nalez˙y ustawic´
w suchym i chłodnym pomieszczeniu !
Chłodziarka nie powinna byc´ ustawiona w pobliz˙u z´ródeł
ciepła (np.w pobliz˙u pieca, kuchenki, grzejników) lub byc´
naraz˙ona na bezpos´rednie oddziaływanie promieni sło-
necznych. Chłodziarke
˛
moz˙na ustawic´ bezpos´rednio
obok innych mebli pod warunkiem, z˙e zostanie zapew-
niona swobodna cyrkulacja powietrza. Wybieraja
˛
c miej-
sce ustawienia chłodziarki nalez˙y pamie
˛
tac´ o zapew-
nieniu prawidłowej wentylacji z kaz˙dej strony urza
˛
dze-
nia, gdyz˙ ma to zasadnicze znaczenie dla bezawaryj-
nej pracy. Optymalna temperatura pomieszczenia, w
którym pracuje urza
˛
dzenie, wynosi
od +16
o
C do +32
o
C
.
ZABEZPIECZENIA TRANSPORTOWE
Usuna
˛
c´ zabezpieczenia transportowe znajduja
˛
ce sie
˛
za
dolnym zawiasem i z boku drzwi.
(Niektóre modele)
Usuna
˛
c´ wsporniki z półek szklanych pocia
˛
gaja
˛
c je do
przodu (rys.1).
WA˛Z
˙
ODPŁYWU WODY
Przed zainstalowaniem urza
˛
dzenia w wybranym przez
Pan´stwa miejscu, nalez˙y sprawdzic´, czy ujs´cie we
˛
z˙a
odpływu wody skierowane jest na pojemnik (rys.2).
ODSTE
˛
P OD S
´
CIANY LUB SZAFEK
Urza
˛
dzenie moz˙na ustawic´ bezpos´rednio przy s´cianie.
Odste
˛
p pomie
˛
dzy urza
˛
dzeniem a s´ciana
˛
od strony za-
wiasów musi wynosic´ przynajmniej 10 mm (modele ER
3417C, 3817C ze szklanymi półkami 18 cm).
Chłodziarke
˛
moz˙na ustawic´ bez zachowania odste
˛
pu
obok urza
˛
dzenia tego samego producenta.
WYPOZIOMOWANIE
Po ustawieniu sprawdzic´, czy urza
˛
dzenie stoi równo, czy
nie przechyla sie
˛
w z˙adnym kierunku i czy wszystkie
nóz˙ki stoja
˛
równomiernie na podłodze. Nóz˙ki moz˙na
wyregulowac´ kluczem znajduja
˛
cym sie
˛
na wyposaz˙eniu
chłodziarki. Urza
˛
dzenie nie moz˙e stac´ pochylone i opie-
rac´ sie
˛
o sa
˛
siednie szafki (rys.3).
SAMOZAMYKAJA˛CE DRZWI
Jes´li urza
˛
dzenie stoi równo, drzwi zamykaja
˛
sie
˛
automaty-
cznie w przypadku, kiedy pozostała niewielka szczelina.
PRAWIDŁOWA WENTYLACJA
Wokół urza
˛
dzenia nalez˙y zapewnic´ swobodny obieg po-
wietrza. Otwory w dolnej i tylnej s´ciance urza
˛
dzenia nie
moga
˛
byc´ zasłonie
˛
te. Powierzchnia bezpos´rednio nad
urza
˛
dzeniem powinna wynosic´ przynajmniej 200 cm
3
.
Nalez˙y pozostawic´ odste
˛
p bezpos´rednio nad urza
˛
dze-
niem, z tyłu i nad szafka
˛
górna
˛
- w zalez˙nos´ci od rodzaju
szafki górnej. Powierzchnia wentylacyjna za górna
˛
szaf-
ka
˛
, która zawieszona jest bezpos´rednio nad urza
˛
dze-
niem, powinna wynosic´ przynajmniej 50 mm (rys.4).
Prawidłowe ustawienie urza˛dzenia zapewnia ograni-
czenie moz˙liwos´ci wyste˛powania niepotrzebnych
szumów i wibracji !
Urza˛dzenie jest odła˛czone od z´ródła zasilania ele-
ktrycznego dopiero po wyje
˛
ciu wtyczki z gniazdka.
POA˛CZENIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
(rys.4)
Przed pierwszym wła
˛
czeniem urza
˛
dzenia nalez˙y odcze-
kac´ 30 minut, a w przypadku transportowania urza
˛
dzenia
w pozycji lez˙a
˛
cej 4 godziny.
Czas ten konieczny jest do ustabilizowania sie
˛
czynnika
chłodniczego. W przeciwnym razie moz˙e dojs´c´ do usz-
kodzenia spre
˛
z˙arki.
Przed podła
˛
czeniem urza
˛
dzenia do sieci elektrycznej
nalez˙y sprawdzic´, czy wartos´ci podane na tabliczce zna-
mionowej odpowiadaja
˛
parametrom elektrycznym in-
stalacji elektrycznej, do której urza
˛
dzenie ma byc´ podła
˛
-
czone (230 V i zabezpieczenie 10 A).
Urza
˛
dzenie wolno podła
˛
czyc´ tylko do kontaktu z uziemie-
niem.
Urza˛dzenie musi byc´ uziemione
zgodnie z przepisami !
W przypadku nieprzestrzegania przez uz˙ytkownika prze-
pisów bezpieczen´stwa, producent nie ponosi odpowie-
dzialnos´ci za ewentualne wypadki !
Urza
˛
dzenie spełnia normy EWG Nr 89/336/EEG
ZMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI
(rys.5)
W chłodziarce istnieje moz˙liwos´c´ otwierania drzwi w
prawo lub lewo.
7
Przed przysta
˛
pieniem do przełoz˙enia drzwi urza
˛
dzenie
nalez˙y wyła
˛
czyc´ z sieci elektrycznej.
W celu ułatwienia przełoz˙enia drzwi urza
˛
dzenie nalez˙y
połoz˙yc´ na tylnej s´ciance i podłoz˙yc´ mie
˛
kka
˛
podkładke
˛
.
Zwrócic´ uwage
˛
, aby podczas przekładania nie uszkodzic´
i nie porysowac´ drzwi. Do przełoz˙enia drzwi konieczny
jest zwykły s´rubokre
˛
t, s´rubokre
˛
t krzyz˙owy i klucz płaski.
W celu przełoz˙enia drzwi nalez˙y wykonac´ naste
˛
puja˛-
ce czynnos´ci:
1. Wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego.
2. Odkre
˛
cic´ kratke
˛
wentylacyjna
˛
.
3. Odkre
˛
cic´ dolny zawias i zdja
˛
c´ drzwi.
4. Włoz˙yc´ górny bolec w drzwi.
5. Okucia drzwi w dolnej cze
˛
s´ci drzwi i na dolnych
s´rubach zawiasów zachowac´ do póz´niejszego uz˙ytku.
Nowe okucia be
˛
da
˛
ce na wyposaz˙eniu urza
˛
dzenia
przykre
˛
cic´ na drugiej stronie drzwi i zawiasu.
6. Przykre
˛
cic´ dolny zawias po drugiej stronie.
7. Postawic´ urza
˛
dzenie.
Odkre
˛
cic´ uchwyt. Bolce plastikowe z 3 mm trzpieniem
wcisna
˛
c´ ostroz˙nie po drugiej stronie. Uchwyt przykre
˛
cic´
po drugiej stronie. Wkładki plastikowe be
˛
da
˛
ce na wypo-
saz˙eniu wcisna
˛
c´ do otworów, w których był zamocowany
uchwyt. Osłony w kratce wentylacyjnej przełoz˙yc´ i po-
nownie zamontowac´. Ustawic´ urza
˛
dzenie i sprawdzic´,
czy stoi prawidłowo. Po upływie ok.30 minut ponownie
wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie.
EKSPLOATACJA URZA˛DZENIA
a. ZIELONA LAMPKA SYGNALIZACYJNA
Zielona lampka sygnalizacyjna zapala sie
˛
po wła
˛
czeniu
chłodziarki.
b. REGULATOR TEMPERATURY - TERMOSTAT
- regulacja bezstopniowa
Najniz˙sze ustawienie - minimalne chłodzenie MIN.
Najwyz˙sze ustawienie - maksymalne chłodzenie MAX.
Wyła˛czony "O"
WŁA˛CZANIE I REGULACJA TEMPERATURY
Wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie pokre
˛
caja
˛
c pokre
˛
tłem regulatora
temperatury (termostatu) do momentu, az˙ oznaczenie na
pokre
˛
tle znajdzie sie
˛
w dole - pokre
˛
tło be
˛
dzie w pozycji
pionowej (pozycja s´rodkowa).
Naste
˛
pnie ustawic´ wybrana
˛
temperature
˛
stosuja
˛
c meto-
de
˛
"prób i błe
˛
dów". Przy kaz˙dej zmianie ustawienia ter-
mostatu nalez˙y przewidziec´ 24 godziny pracy, aby
temperatura wewna
˛
trz chłodziarki i temperatura produ-
któw w opakowaniach mogły wyrównac´ sie
˛
przy no-
wym ustawieniu termostatu. Utrzymanie ustawionej tem-
peratury odbywa sie
˛
automatycznie. Zjawiskiem normal-
nym jest, z˙e temperatura w róz˙nych miejsca jest zróz˙ni-
cowana. Jest to spowodowane obiegiem powietrza.
Przy ustawieniu temperatury nalez˙y uwzgle
˛
dnic´, z˙e na
temperature
˛
wewna
˛
trz chłodziarki maja
˛
wpływ naste
˛
pu-
ja
˛
ce czynniki:
- temperatura otoczenia;
- cze
˛
stotliwos´c´ otwierania drzwi;
- ilos´c´ przechowywanych produktów.
Temperatura w chłodziarce wynosi z reguły
od +4
o
do
+6
o
C
. Jest rzecza
˛
normalna
˛
, z˙e temperatura w róz˙nych
miejscach w chłodziarce moz˙e byc´ zróz˙nicowana. Jez˙eli
termostat zostanie ustawiony na dłuz˙szy okres czasu na
wysokim stopniu chłodzenia, wtedy temperatura w chło-
dziarce spadnie poniz˙ej zera i produkty spoz˙ywcze o
duz˙ej zawartos´ci wody zamarzna
˛
. Dlatego nalez˙y unikac´
ustawienia termostatu na wysoki stopien´ chłodzenia.
UWAGA !
Jes´li temperatura mierzona jest zwykłym termome-
trem, wtedy otrzymana wartos´c´ odróz˙nia sie
˛
od rze-
czywistej temperatury. Jest to uwarunkowane tym,
z˙e zwykły termometr mierzy temperature
˛
powietrza,
a nie temperature
˛
przechowywanych produktów.
Temperatura produktów zmienia sie
˛
wolniej niz˙ tem-
peratura powietrza. W przypadku pomiarów tempe-
ratury zwykłym termometrem nalez˙y wstawic´ do
chłodziarki szklanke
˛
wody.
WYŁA˛CZANIE
W celu wyła
˛
czenia urza
˛
dzenia nalez˙y przekre
˛
cic´ pokre
˛
t-
ło termostatu na pozycje
˛
"WYŁA˛CZONY".
UWAGA !
Aby nie wyła˛czyc´ urza˛dzenia przez pomyłke˛, przed
pozycja˛ STOP odczuwalny jest niewielki opór.
8
Urza˛dzenie be˛dzie całkowicie odła˛czone od z´ródła
zasilania dopiero po wyje˛ciu wtyczki z gniazdka zasi-
laja˛cego.
Przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka pamie˛tac´, z˙e
nalez˙y uchwycic´ za wtyczke˛, a nie za przewód zasi-
laja˛cy.
S
´
CIANKA DZIELA˛CA (rys.6)
(Modele ER 3317C, ER 3817C z półkami szklanymi).
Niektóre chłodziarki wyposaz˙one sa
˛
w s´cianke
˛
dziela
˛
ca
˛
,
płyte
˛
osłaniaja
˛
ca
˛
z klapka
˛
na tylnej krawe
˛
dzi. Klapka
˛
moz˙na regulowac´ ilos´c´ powietrza przepływaja
˛
cego do
dolnej cze
˛
s´ci komory chłodziarki.
Otwarta klapka - zimniej
Zamknie˛ta klapka - cieplej
S
´
cianke
˛
dziela
˛
ca
˛
wsuwa sie
˛
pod parownik i rynienke
˛
s´ciekowa
˛
. Musi sie
˛
ona zawsze znajdowac´ dokładnie
przed półka
˛
na drzwiach, az˙eby w dolna
˛
cze
˛
s´c´ chłodziar-
ki nie przepływała swobodnie zbyt duz˙a ilos´c´ zimnego
powietrza pomie
˛
dzy s´cianka
˛
dziela
˛
ca
˛
a wolna
˛
przestrze-
nia
˛
na drzwiach chłodziarki. Jes´li płyta be
˛
dzie przesta-
wiona niz˙ej, moz˙e sie
˛
okazac´ konieczne równiez˙ przeło-
z˙enie półki na drzwiach.
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW
SPOZ
˙
YWCZYCH (rys.8)
Temperatura w róz˙nych pojemnikach jest róz˙na.
Modele ze s´cianka˛ dziela˛ca˛ ER 3317C, ER 3817C
Najniz˙sza temperatura
jest zwykle w tym pojemniku, który znajduje sie
˛
w dolnej
cze
˛
s´ci parownika/płyty chłodniczej, w trzecim lub czwar-
tym pojemniku od góry, w zalez˙nos´ci od modelu i całkiem
z tyłu w pobliz˙u płyty chłodniczej.
W tym miejscu nalez˙y przechowywac´ mie
˛
so, ryby, mleko
i inne produkty wymagaja
˛
ce niskiej temperatury.
Modele bez s´cianki dziela˛cej ER 2513C, ER 3218C,
ER 3219C
Najniz˙sza temperatura
jest zwykle w tym pojemniku, który znajduje sie
˛
w dolnej
cze
˛
s´ci parownika/płyty chłodniczej oraz całkiem z tyłu w
pobliz˙u płyty chłodniczej.
W tym miejscu nalez˙y przechowywac´ produkty nie wy-
magaja
˛
ce zbyt niskiej temperatury np. owoce, warzywa,
we
˛
dliny i ser.
Najwyz˙sza temperatura
jest zwykle w pojemniku na warzywa całkiem na dole, w
przedniej cze
˛
s´ci najwyz˙szego pojemnika i półkach na
drzwiach.
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
Przechowywanie produktów spoz˙ywczych w komo-
rze chłodziarki
Produkty rozmies´cic´ w chłodziarce w taki sposób,
aby była zapewniona swobodna cyrkulacja powietrza.
Nie zakrywac´ półek, aby zapewnic´ swobodny obieg
powietrza.
Do chłodziarki nie wkładac´ gora
˛
cych napojów i potraw,
najpierw nalez˙y schłodzic´ je do temperatury pokojo-
wej.
Artykuły spoz˙ywcze powinno sie
˛
przed włoz˙eniem do
chłodziarki opakowac´ lub włoz˙yc´ do pojemników,
aby nie wysychały i nie wydzielały zapachów.
Nie wolno dopus´cic´ do kontaktu produktów z płyta
˛
parownika znajduja
˛
cego sie
˛
w chłodziarce, gdyz˙ do
parownika moga
˛
przykleic´ sie
˛
drobne elementy np.
z opakowania i spowodowac´ zatkanie otworu i prze-
wodu odpływowego.
Nalez˙y przestrzegac´ okresu przechowywania poda-
nych na opakowaniach artykułów spoz˙ywczych.
Ziemniaki, cebule
˛
i inne warzywa, które moga
˛
byc´
zabrudzone ziemia
˛
, nalez˙y przechowywac´ osobno.
Sałata zielona zachowa dłuz˙ej s´wiez˙os´c´, jes´li po op-
łukaniu włoz˙a
˛
ja
˛
Pan´stwo do foliowego woreczka.
S
´
wiez˙e mie
˛
so i ryby nalez˙y przechowywac´ w niskich
temperaturach.
Jez˙eli Pan´stwo nie zamierzaja
˛
przyrza
˛
dzic´ mie
˛
sa
czy ryb w dniu zakupu, to termostat nalez˙y przestawic´
na wyz˙szy stopien´ chłodzenia.
W chłodziarce nie nalez˙y przechowywac´ bananów.
Butelki z mlekiem powinny byc´ zamknie
˛
te.
Melony i ananasy nalez˙y przykrywac´ i przechowywac´
przez krótki okres czasu.
REGULOWANE PÓŁKI W KOMORZE
CHŁODZIARKI I NA DRZWIACH (rys.7)
Półki moz˙na wyjmowac´ i zmieniac´ dowolnie ich połoz˙e-
nie. Szklana półka powyz˙ej pojemnika na warzywa musi
znajdowac´ sie
˛
zawsze na dole.
Półki na drzwiach moz˙na równiez˙ wyjmowac´ naciskaja
˛
c
do góry. Dolna półka na drzwiach posiada elastyczny
uchwyt na butelki o róz˙nej wielkos´ci. Półka na drzwiach
musi znajdowac´ sie
˛
zawsze na dole.
POJEMNIK NA WARZYWA Z DWOMA
PRZEGRODAMI
(Niektóre modele)
Niektóre pojemniki na warzywa posiadaja
˛
płytke
˛
dziela
˛
ca
˛
pojemnik, aby warzywa róz˙nego rodzaju nie stykały sie
˛
9
ze soba
˛
. Płytke
˛
moz˙na wsuna
˛
c´ w s´rodek pojemnika lub
ustawic´ z tyłu.
PRZYGOTOWANIE KOSTEK LODU (rys.9)
(Niektóre modele)
Na wyposaz˙eniu chłodziarki znajduje sie
˛
plastikowy po-
jemnik na kostki lodu. Pojemnik nalez˙y napełnic´ do 3/4,
aby pozostawic´ miejsce na rozszerzaja
˛
cy sie
˛
lód. Kostki
lodu nalez˙y wyjmowac´ lekko zginaja
˛
c pojemnik.
MYCIE I KONSERWACJA
ODMRAZ
˙
ANIE CHŁODZIARKI (rys.10)
Odmraz˙anie chłodziarki naste
˛
puje automatycznie pod-
czas przerwy w pracy spre
˛
z˙arki. Woda powstała przy
odmraz˙aniu odprowadzana jest rynienka
˛
do pojemnika
na tylnej s´ciance urza
˛
dzenia nad spre
˛
z˙arka
˛
, ska
˛
d zosta-
je odparowana. Rynienke
˛
nalez˙y regularnie myc´, aby nie
dopus´cic´ do zatkania sie
˛
przewodu odpływowego. Uni-
kac´ niepotrzebnego tworzenia sie
˛
szronu - nie wstawiac´
ciepłych potraw do chłodziarki, nie umieszczac´ potraw
bezpos´rednio obok płyty chłodniczej. Nie otwierac´ drzwi
bez potrzeby.
Do usuwania szronu
nie wolno uz˙ywac´ metalowych przedmiotów !
MYCIE CHŁODZIARKI (rys.10, 13)
Chłodziarke
˛
nalez˙y regularnie myc´. Przed przysta
˛
pie-
niem do mycia urza
˛
dzenie nalez˙y wyła
˛
czyc´.
Naste
˛
pnie wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego. Wne
˛
-
trze i wyposaz˙enie wne
˛
trza nalez˙y myc´ ciepła
˛
woda
˛
z
dodatkiem delikatnego s´rodka do mycia. Naste
˛
pnie wy-
trzec´ do sucha mie
˛
kka
˛
szmatka
˛
.
Do mycia chłodziarki nie wolno uz˙ywac´ s´rodków
szoruja
˛
cych, rozpuszczalników i woskowych s´rodków do
polerowania.
Co pewien czas nalez˙y przeczys´cic´ kanał odprowadza-
ja
˛
cy wode
˛
.
Kratke
˛
wentylacyjna
˛
moz˙na wyja
˛
c´ w celu oczyszczenia
jej i odkurzenia podłogi pod chłodziarka
˛
.
Zaleca sie
˛
raz w roku odsuna
˛
c´ urza
˛
dzenie i odkurzyc´
skraplacz i spre
˛
z˙arke
˛
znajduja
˛
ce sie
˛
z tyłu chłodziarki.
Przed przysta
˛
pieniem do odkurzania nalez˙y wyja
˛
c´
wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego.
Regularne czyszczenie redukuje zuz˙ycie energii
elektrycznej i przedłuz˙a z˙ywotnos´c´ urza˛dzenia.
UWAGA !
Nitki ze szmatki moga˛ przykleic´ sie
˛
doyty chłodniczej
lub rynienki s´ciekowej komory chłodziarki i moga˛ za-
tkac´ otwór odpływowy. Zaleca sie
˛
przeczyszczenie
otworu patyczkiem z wacikiem lub spirala˛ plastikowa˛.
WYMIANA Z
˙
ARÓWKI (rys.11)
Os´wietlenie wne
˛
trza urza
˛
dzenia wła
˛
cza sie
˛
automaty-
cznie z chwila
˛
otwarcia drzwi. Przed przysta
˛
pieniem do
wymiany z˙arówki urza
˛
dzenie nalez˙y wyła
˛
czyc´ z sieci
elektrycznej. Naste
˛
pnie wykre
˛
cic´ z˙arówke
˛
i załoz˙yc´
inna
˛
o tych samych parametrach (moc maks. 25 W,
cokół E 14).
DŁUZ
˙
SZA PRZERWA W EKSPLOATACJI
Jes´li chłodziarka nie be
˛
dzie dłuz˙szy czas uz˙ytkowana,
wówczas nalez˙y wykonac´ naste
˛
puja
˛
ce czynnos´ci :
- wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego;
- opróz˙nic´ ja
˛
, odmrozic´ i umyc´;
- zostawic´ otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu sie
˛
nieprzyjemnych zapachów.
Jes´li drzwi zostana
˛
zamknie
˛
te przed odparowaniem wil-
goci, moga
˛
wytworzyc´ sie
˛
nieprzyjemne zapachy. Wtedy
nalez˙y umyc´ urza
˛
dzenie ponownie.
ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU
CHŁODZIARKI
Zanim zwróca
˛
sie
˛
Pan´stwo do punktu serwisowego, pro-
simy sprawdzic´ według podanych niz˙ej punktów, czy
usterke
˛
moz˙na usuna
˛
c´ we własnym zakresie :
ZBYT NISKI STOPIEN
´
CHŁODZENIA
Termostat ustawiony jest na zbyt niski stopien´ chło-
dzenia (jest za ciepło). Umies´cic´ produkty w taki spo-
sób, aby umoz˙liwic´ swobodna
˛
cyrkulacje
˛
powietrza.
Umies´cic´ produkty we włas´ciwym miejscu (jak podano
w innym rozdziale instrukcji).
Drzwi były za długo otwarte lub za cze
˛
sto otwierane.
ZBYT WYSOKI STOPIEN
´
CHŁODZENIA
Termostat ustawiony jest na zbyt wysoki stopien´ chło-
dzenia (jest za zimno).
Produkty nie sa
˛
umieszczone włas´ciwie.
SPRE
˛
Z
˙
ARKA PRACUJE BEZ PRZERWY
Sprawdzic´, czy termostat nie został ustawiony na zbyt
wysoki stopien´ chłodzenia.
Sprawdzic´, czy drzwi sa
˛
prawidłowo zamknie
˛
te.
10
oz˙ono duz˙a
˛
ilos´c´ produktów posiadaja
˛
ca
˛
zbyt wy-
soka
˛
temperature
˛
.
SPRE
˛
Z
˙
ARKA NIE PRACUJE
Sprawdzic´, czy gniazdko sieciowe jest pod napie
˛
ciem.
Sprawdzic´, czy pokre
˛
tło termostatu znajduje sie
˛
we
włas´ciwej pozycji.
NA TYLNEJ S
´
CIANCE NA PŁYCIE
CHŁODNICZEJ S
´
CIEKA WODA
Jest zjawiskiem normalnym, gdyz˙ podczas automaty-
cznego odmraz˙ania topi sie
˛
szron. Woda s´ciekowa
odprowadzana jest przez rynienke
˛
s´ciekowa
˛
.
S
´
LADY WODY NA PODŁODZE CHŁODZIARKI
Sprawdzic´, czy otwór odpływowy jest droz˙ny.
Sprawdzic´, czy produkty nie przylegaja
˛
zbyt blisko do
płyty chłodniczej na tylnej s´ciance komory chłodziarki
i w ten sposób uniemoz˙liwiaja
˛
przepływ wody do ry-
nienki s´ciekowej.
Sprawdzic´, czy wa
˛
z˙ odpływu wody nie został z tyłu
zagie
˛
ty.
NADMIERNE GROMADZENIE SIE
˛
SZRONU
I LODU
Sprawdzic´, czy uszczelka drzwi nie jest uszkodzona.
Sprawdzic´, czy drzwi nie pozostaja
˛
zbyt długo otwarte.
Sprawdzic´, czy ustawiona jest prawidłowa temperatura.
Sprawdzic´, czy produkty sa
˛
prawidłowo opakowane.
URZA˛DZENIE NIE PRACUJE
Sprawdzic´, czy gniazdko sieciowe jest pod napie
˛
ciem.
Sprawdzic´ zabezpieczenie.
Sprawdzic´, czy pokre
˛
tło termostatu znajduje sie
˛
we
włas´ciwej pozycji.
WIBRACJE I SZUMY (rys.12)
Zimno wytwarzane jest przez system chłodniczy ze spre
˛
-
z˙arka
˛
i doprowadzane rurkami do tylnej s´cianki i do
wewna
˛
trz urza
˛
dzenia. Zjawiskiem normalnym jest, z˙e
podczas pracy daja
˛
sie
˛
słyszec´ szumy. Pulsuja
˛
cy dz´wie
˛
k
powstaje podczas pracy urza
˛
dzenia i w czasie, kiedy
czynnik chłodniczy pompowany jest przez system chłod-
niczy. W przypadku kiedy urza
˛
dzenie wyła
˛
cza sie
˛
, sły-
chac´ szumy z termostatu. Nate
˛
z˙enie szumów jest zróz˙-
nicowane i zalez˙y od tego, jak ustawione jest urza
˛
dzenie
i jak jest eksploatowane.
W celu uniknie
˛
cia szumów i wibracji nalez˙y stoso-
wac´ sie
˛
do naste
˛
puja˛cych zalecen´:
- urza
˛
dzenie musi stac´ równo na czterech nóz˙kach i byc´
prawidłowo wypoziomowane (h);
- urza
˛
dzenie nie moz˙e stac´ oparte o inne urza
˛
dzenia lub
meble;
- rurki na tylnej s´ciance nie moga
˛
sie
˛
stykac´;
- jes´li powyz˙ej urza
˛
dzenia znajduje sie
˛
szafka wisza
˛
ca,
nalez˙y zadbac´ o jej prawidłowe zawieszenie. Nie nalez˙y
wstawiac´ butelek, które mogłyby ewentualnie spowodo-
wac´ wibracje;
- urza
˛
dzenie powinno byc´ ustawione w pomieszczeniu z
prawidłowa
˛
wentylacja
˛
, w miejscu nie naraz˙onym na
oddziaływanie promieni słonecznych i z dala od z´ródeł
ciepła;
- nie nalez˙y otwierac´ zbyt cze
˛
sto drzwi, gdyz˙ wtedy
spre
˛
z˙arka wła
˛
cza sie
˛
zbyt cze
˛
sto w celu utrzymania
temperatury ;
- nie nalez˙y ustawiac´ urza
˛
dzenia na twardym podłoz˙u z
betonu. Podłoz˙yc´ podkładke
˛
, aby unikna
˛
c´ szumów i wi-
bracji.
ZAKŁÓCENIA
Nie otwierac´ urza
˛
dzenia bez potrzeby, jes´li zachodzi
przypuszczenie, z˙e awaria be
˛
dzie trwała dłuz˙ej.
Ustalic´, jak długo be
˛
dzie trwała awaria, aby umies´cic´
produkty w innym miejscu i nie dopus´cic´ do ich zepsucia.
GWARANCJA I SERWIS
GWARANCJA
1 rok
Gwarancja zostaje cofnie
˛
ta w przypadku napraw doko-
nywanych przez osoby nieuprawnione.
Gwarancja nie obejmuje os´wietlenia, a takz˙e produktów
spoz˙ywczych przechowywanych w chłodziarce, które
uległy zepsuciu .
SERWIS I CZE
˛
S
´
CI ZAMIENNE
Przed zgłoszeniem usterki w autoryzowanym punkcie
serwisowym nalez˙y wykonac´ opisane w poprzednim roz-
dziale czynnos´ci sprawdzaja
˛
ce. W przypadku usunie
˛
cia
usterki samodzielnie unikna
˛
Pan´stwo zbe
˛
dnych kosztów
dojazdu montera.
Jes´li urza
˛
dzenie jest na gwarancji, naprawy wykonywa-
ne sa
˛
bezpłatnie, jednakz˙e punkt serwisowy moz˙e obcia
˛
-
z˙yc´ klienta w przypadkach nieuzasadnionego wezwania
montera np. :
11
bezzasadne reklamacje;
obsługa niezgodnie ze wskazówkami zawartymi w
instrukcji obsługi.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Tabliczka znamionowa znajduje sie
˛
po lewej stronie urza
˛
-
dzenia. Na tabliczce znamionowej podano typ i numer
fabryczny urza
˛
dzenia oraz dane o napie
˛
ciu sieciowym i
nate
˛
z˙eniu oraz zabezpieczeniu. Dane te podaje sie
˛
przy zgłaszaniu usterki w punkcie serwisowym.
Model ........................................................
Numer fabryczny ......................................................
12
BEZPIECZEN
´
STWO
Uz˙ytkownik sprze
˛
tu jest zobowia˛zany do zapoznania
sie
˛
z zaleceniami w zakresie bezpieczen´stwa, które
podano na pocza˛tku instrukcji obsługi. Producent
sprze
˛
tu nie ponosi odpowiedzialnos´ci za wady po-
wstałe w wyniku uz˙ytkowania urza˛dzenia niezgod-
nie z przeznaczeniem, nieprzestrzegania wskazówek
instrukcji obsługi i za uszkodzenia mechaniczne.
OSTRZEZ
˙
ENIE !
Nie przechowywac´ w chłodziarce gazów i płynów
oraz gazów do zapalniczek, benzyny, acetonu, eteru!
bm
13
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Electrolux ER8317C Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi