❐ Do zamraz˙ania nalez˙y przeznaczac´ produkty s´wiez˙e
i oczyszczone, o wysokiej jakos´ci.
❐ Produkty z˙ywnos´ciowe nalez˙y podzielic´ w niewielkie
porcje tak, aby przyspieszyc´ ich zamraz˙anie, a takz˙e
ułatwic´ rozmraz˙anie takiej ilos´ci, jaka jest w danej
chwili potrzebna.
❐ Zamraz˙ana
˛
z˙ywnos´c´ nalez˙y szczelnie opakowac´ w
folie
˛
aluminiowa
˛
lub plastikowa
˛
.
❐ Zwrócic´ uwage
˛
, aby produkty juz˙ zamroz˙one nie sty-
kały sie
˛
ze s´wiez˙ymi.
❐ Nalez˙y pamie
˛
tac´ o tym, z˙e tłuszcze i sól zawarta w
zamroz˙onych produktach skraca ich przydatnos´c´ do
spoz˙ycia.
❐ Kostki lodu nie nadaja
˛
sie
˛
do spoz˙ycia bezpos´rednio
po wyje
˛
ciu z zamraz˙arki, gdyz˙ moga
˛
spowodowac´
podraz˙nienie lub uszkodzenie skóry.
❐ Zalecamy oznaczanie opakowan´ z z˙ ywnos´cia
˛
data
˛
ich
zamroz˙enia tak, aby zachowac´ termin ich przydatno-
s´ci do spoz˙ycia.
❐ Na drzwiach wewne
˛
trznych znajdziecie Pan´stwo
przykładowe produkty wraz z maksymalnych czasem
ich przechowywania (w miesia
˛
cach).
Do zamraz˙arki nie nalez˙y wkładac´ napojów gazowa-
nych i musuja˛cych, gdyz˙ moga˛ eksplodowac´ powo-
duja˛c uszkodzenie zamraz˙arki.
Przechowywanie mroz˙onek
❐ Nalez˙y upewnic´ sie
˛
, czy mroz˙onki były przechowywa-
ne u sprzedawcy we włas´ciwy sposób.
❐ Nalez˙y postarac´ sie
˛
aby czas mie
˛
dzy kupnem towaru,
a włoz˙eniem go do zamraz˙arki był jak najkrótszy.
❐ Po włoz˙eniu produktów do zamraz˙arki nie powinno sie
˛
zbyt cze
˛
sto otwierac´ drzwi oraz nie pozostawiac´ ich w
pozycji otwartej dłuz˙ej niz˙ to konieczne.
❐ Mroz˙onki, które zostały juz˙ rozmroz˙one nie nadaja
˛
sie
˛
do powtórnego zamroz˙enia.
❐ Nie nalez˙y przekraczac´ terminów przydatnos´ci do
spoz˙ycia wskazanych przez producenta mroz˙onek.
❐ W przypadku awarii zasilania elektrycznego nie
nalez˙y otwierac´ drzwi urza˛dzenia, jes´li w s´rodku
znajduje sie
˛
z˙ywnos´c´. Jez˙eli awaria trwa dłuz˙ej niz˙
6-8 godzin, a komora zamraz˙ania jest wypełniona
produktami, nalez˙y pamie
˛
tac´, z˙e okres ich przy-
datnos´ci do spoz˙ycia ulega znacznemu skróceniu
wskutek podwyz˙szenia temperatury.
Rozmraz˙anie
❐ Mroz˙onki moz˙na pozostawic´ do rozmroz˙enia w komo-
rze chłodziarki lub w temperaturze pokojowej, w za-
lez˙nos´ci od czasu potrzebnego na ich rozmroz˙enie.
❐ Niektóre z produktów (w małych porcjach) moga
˛
byc´
przyrza
˛
dzane w stanie zamroz˙onym.
❐ Nalez˙y wtedy pamie
˛
tac´, z˙e czas ich gotowania, pie-
czenia itp. ulega wydłuz˙eniu.
Przygotowywanie kostek lodu
Urza
˛
dzenie jest wyposaz˙one w pojemnik na kostki lodu.
Pojemnik wypełnic´ woda
˛
i włoz˙yc´ do komory zamraz˙a-
nia. W celu wyje
˛
cia zamroz˙onego pojemnika nie nalez˙y
uz˙ywac´ metalowych, ostrych narze
˛
dzi.
Ustawienie temperatury chłodziarki
Aby wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie nalez˙y ustawic´ pokre
˛
tło termo-
statu (znajduja
˛
ce sie
˛
wewna
˛
trz chłodziarki) na odpowied-
ni poziom chłodzenia. Pokre
˛
tło ma 6 zakresów tempera-
tur oraz ustawienie "O" (STOP). Wyz˙szy numer opisu
oznacza niz˙sza
˛
temperature
˛
w komorze chłodziarki. Przy
pierwszym uruchomieniu urza
˛
dzenia zalecamy ustawie-
nie pokre
˛
tła w pozycji 3 lub 4.
Nalez˙y pamie
˛
tac´ o tym, z˙e na temperature
˛
wewna
˛
trz
chłodziarki maja
˛
wpływ naste
˛
puja
˛
ce czynniki:
❐ temperatura otoczenia
❐ ilos´c´ produktów przechowywanych w chłodziarce
❐ cze
˛
stotliwos´c´ otwierania drzwi chłodziarki
❐ miejsce lokalizacji urza
˛
dzenia.
Powyz˙sze czynniki nalez˙y wzia
˛
c´ pod uwage
˛
podczas
ustawiania temperatury wewna
˛
trz chłodziarki.
Aby wyła
˛
czyc´ chłodziarke
˛
nalez˙y pokre
˛
tło termostatu
ustawic´ w pozycji "O". Komora zamraz˙arki be
˛
dzie kon-
tynuowała prace
˛
.
UWAGA !
Ustawienie wyz˙szego stopnia chłodzenia (wyz˙szy
numer na opisie pokre
˛
tła termostatu) przy wysokiej
temperaturze pomieszczenia i duz˙ej ilos´ci produ-
któw spoz˙ywczych moz˙e spowodowac´, z˙e urza˛dze-
nie be
˛
dzie pracowało bez przerwy, co spowoduje
tworzenie sie
˛
warstwy szronu na parowniku. W takim
przypadku nalez˙y ustawic´ temperature
˛
na mniejsze
chłodzenie (niz˙sza cyfra na opisie pokre
˛
tła), co za-
pewni automatyczne odmraz˙anie i tym samym po-
zwoli zmniejszyc´ zuz˙ycie energii elektrycznej.
Wskazówki dotycza˛ce prawidłowego
przechowywania produktów
spoz˙ywczych w chłodziarce
Chłodziarka przeznaczona jest wyła
˛
cznie do przechowy-
wania produktów spoz˙ywczych.
10