wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z gniazdka zasilaja
˛
cego lub
wyła
˛
czyc´ wła
˛
cznik główny.
Przy podła
˛
czaniu pochłaniacza do sieci
pra
˛
du przemiennego nalez˙y podła
˛
czyc´
dwubiegunowy przeła
˛
cznik przewodem
przynajmniej 3 mm dla kaz˙dego bieguna.
Nalez˙y sprawdzic´,
czy napie
˛
cie sie-
ciowe odpowiada
wartos´ciom poda-
nym na tabliczce
znamionowej we-
wna
˛
trz pochłania-
cza.
Nalez˙y sprawdzic´, czy
instalacja elektryczna
w miejscu, w którym
pochłaniacz ma zo-
stac´ zainstalowany,
wyposaz˙ona jest w odpowiednie uziemie-
nie.
UWAGA!
Nie wolno podła
˛
czac´
urza
˛
dzenia do gniazd-
ka bez prawidłowego
uziemienia!
UWAGA!
Do podła
˛
czenia do
sieci elektrycznej nie
uz˙ywac´ przystawek i
kabli przedłuz˙aja
˛
cych.
Pochłaniacza nie
wolno podła
˛
czac´ do
kominów pieców lub
innych kominów słu-
z˙a
˛
cych do wyprowa-
dzania spalin, które
pracuja
˛
przy otwar-
tym płomieniu (pod-
grzewacze wody,
piece CO, otwarte kominy).
Odste
˛
p bezpie-
czen´stwa pomie
˛
-
dzy palnikami do
gotowania a wy-
cia
˛
giem pchłania-
cza musi wynosic´
przynajmniej 65
cm.
Pod wycia
˛
giem
pochłaniacza nie
nalez˙y gotowac´
potraw, które we-
dług przepisów
kulinarnych po-
siadaja
˛
otwarty
płomien´.
Nie pozostawiac´
duz˙ego otwarte-
go płomienia bez
nakrycia przy wła
˛
czonym pochłaniaczu.
Po zdje
˛
ciu garnka z palnika nalez˙y palnik
wyła
˛
czyc´ lub na krótki czas ustawic´ naj-
mniejsza
˛
pozycje
˛
i nie pozostawiac´ urza
˛
-
dzenia bez nadzoru.
Nie moz˙na pozo-
stawiac´ przez ca-
ły okres pracy
bez nadzoru fryt-
kownic, w których
przygotowuje sie
˛
potrawy bezpo-
s´rednio pod wy-
cia
˛
giem pochła-
niacza - podgrza-
ny olej moz˙e stac´ sie
˛
przyczyna
˛
zapalenia
pochłaniacza.
Jes´li w pomiesz-
czeniu oprócz
pochłaniacza
pracuja
˛
inne
urza
˛
dzenia zasi-
lane gazem (np.
piece gazowe),
nalez˙y zapewnic´
prawidłowa
˛
we-
ntylacje
˛
, gdyz˙
podczas pochła-
niania powietrza przez wycia
˛
g zostaje zu-
z˙ywane powietrze z pomieszczenia. Po-
wietrze jest niezbe
˛
dne do spalania i pod-
trzymania płomienia np. w gazowym pod-
grzewaczu wody, na kuchence gazowej.
Bezpieczna praca urza
˛
dzenia jest zagwa-
rantowana, jes´li w pomieszczeniu, w któ-
rym pracuja
˛
jednoczes´nie pochłaniacz i
urza
˛
dzenia z otwartym płomieniem za-
pewnione jest cis´nienie przynajmniej 0,04
mbarów i przez to zapobiega sie
˛
przepły-
wowi powrotnemu spalin ze z´ródeł otwar-
tego płomienia.
Jest to moz˙liwe, jes´li przez otwory bez
zamknie
˛
cia np. w drzwiach, oknach,
skrzynkach wlotu powietrza i wylotu po-
wietrza, moz˙e przepływac´ powietrze po
spaleniu. Zawsze
nalez˙y przestrze-
gac´ przepisów
obowia
˛
zuja
˛
cych w
tym zakresie.
Nalez˙y ustawic´
odpowiednia
˛
wiel-
kos´c´ płomienia,
aby unikna
˛
c´ roz-
szerzenia sie
˛
pło-
mienia pod dnem
garnka. Zaoszcze
˛
dza sie
˛
w ten sposób
energie
˛
i zapobiega sie
˛
niebezpiecznej
koncentracji ciepła.
UWAGA!
Filtry pochłania-
cza nalez˙y czy-
s´cic´ lub wymie-
niac´ w regular-
nych odste˛pach
czasu. Filtry na-
sia˛knie˛te tłusz-
czem sa˛ łatwo-
palne.
8
9