Electrolux ER8124I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ch³odziarko - zamra¿arka
ER 8124 i
WSKAZÓWKI DOTYCZA˛CE
BEZPIECZEN
´
STWA
Przed przysta˛pieniem do eksploatacji urza˛dzenia
nalez˙y dokładnie zapoznac´ sie
˛
z instrukcja˛ obsługi.
Instrukcje
˛
obsługi nalez˙y zachowac´ przez cały czas
eksploatacji urza˛dzenia, a w przypadku odsta˛pienia
urza˛dzenia innemu uz˙ytkownikowi nalez˙y pamie
˛
tac´
równiez˙ o przekazaniu instrukcji obsługi.
Zalecenia i wskazówki opracowalis´my z mys´la˛ o bez-
piecznej i prawidłowej eksploatacji urza˛dzenia.
Kaz˙dy uz˙ytkownik urza˛dzenia musi zapoznac´ sie
˛
ze
wskazówkami dotycza˛cymi bezpieczen´stwa.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest do uz˙ytkowania i ob-
sługi wyła
˛
cznie przez osoby dorosłe. Dzieciom nie
nalez˙y zezwalac´ na obsługe
˛
urza
˛
dzenia i manipulowa-
nie elementami steruja
˛
cymi.
Wszelkie przeróbki instalacji elektrycznej w urza
˛
dze-
niu moga
˛
byc´ dokonywane wyła
˛
cznie przez upraw-
nionego montera z autoryzowanego punktu serwiso-
wego.
Uz˙ytkownikowi nie wolno dokonywac´ z˙adnych przeró-
bek sprze
˛
tu, gdyz˙ moz˙e to spowodowac´ uszkodzenie
sprze
˛
tu i cofnie
˛
cie gwarancji.
Po podła
˛
czeniu urza
˛
dzenia do sieci elektrycznej nale-
z˙y sprawdzic´, czy nie stoi ono na przewodzie zasila-
ja
˛
cym.
Przed przysta
˛
pieniem do prac konserwacyjnych lub
mycia nalez˙y odła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie od z´ródła zasilania
elektrycznego wyjmuja
˛
c wtyczke
˛
z gniazdka lub wy-
kre
˛
caja
˛
c zabezpieczenia.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest wyła
˛
cznie do przecho-
wywania artykułów z˙ywnos´ciowych na uz˙ytek gospo-
darstwa domowego. Uz˙ytkowanie urza
˛
dzenia nie-
zgodnie z jego przeznaczeniem moz˙e byc´ niebezpie-
czne i przyczynic´ sie
˛
do uszkodzenia urza
˛
dzenia.
Rozmroz˙one produkty nie powinny byc´ ponownie za-
mraz˙ane.
Przechowywanie, wzgle
˛
dnie zamraz˙anie artykułów
spoz˙ywczych powinno odbywac´ sie
˛
według wskazó-
wek producenta produktu.
Podczas pracy urza
˛
dzenia skraplacz i spre
˛
z˙arka
nagrzewaja
˛
sie
˛
i dlatego nalez˙y zwrócic´ szczególna
˛
uwage
˛
na zapewnienie swobodnego dopływu po-
wietrza do tych elementów. Niedostateczna cyrku-
lacja powietrza moz˙e spowodowac´ wadliwa
˛
prace
˛
agregatu lub nawet uszkodzenie sprze
˛
tu. Przy usta-
wianiu urza
˛
dzenia nalez˙y przestrzegac´ wskazówek
zawartych w instrukcji obsługi.
Urza
˛
dzenie powinno stac´ tyłem do s´ciany, a nagrze-
waja
˛
ce sie
˛
elementy powinny znajdowac´ sie
˛
z dala od
z´ródeł ciepła.
Przed przysta
˛
pieniem do mycia elementów wewne
˛
trz-
nych i zewne
˛
trznych urza
˛
dzenia zarówno oraz przy
wymianie z˙arówki, nalez˙y urza
˛
dzenie odła
˛
czyc´ od
z´ródła zasilania elektrycznego.
Podczas transportu olej znajduja
˛
cy sie
˛
w spre
˛
z˙arce
moz˙e dostac´ sie
˛
do układu chłodniczego. Z tego
wzgle
˛
du nalez˙y odczekac´ przynajmniej 2 godziny,
aby olej s´ciekł ponownie do spre
˛
z˙arki i dopiero wów-
czas wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie do sieci elektrycznej.
We wszystkich urza
˛
dzeniach chłodniczych elementy
układu chłodniczego pokrywaja
˛
sie
˛
z biegiem czasu
warstwa
˛
szronu lub lodu. Warstwa ta usuwana jest
automatycznie wzgl. re
˛
cznie - w zalez˙nos´ci od modelu
urza
˛
dzenia.
Warstwy szronu nie wolno usuwac´ metalowymi przed-
miotami, gdyz˙ w ten sposób moz˙na uszkodzic´ urza
˛
-
dzenie. Do tego celu nalez˙y uz˙ywac´ plastikowej ło-
patki be
˛
da
˛
cej na wyposaz˙eniu urza
˛
dzenia.
Do wyjmowania zamarznie
˛
tego pojemnika na lód nie
uz˙ywac´ przedmiotów o ostrych krawe
˛
dziach.
Do przys´pieszenia procesu odmraz˙ania nie wolno
uz˙ywac´ z˙adnych mechanicznych urza
˛
dzen´ lub innych
s´rodków, z wyja
˛
tkiem tych, które zalecił producent
sprze
˛
tu.
W komorze zamraz˙arki lub zamraz˙alnika nie wolno
przechowywac´ napojów gazowanych, musuja
˛
cych,
gdyz˙ moga
˛
eksplodowac´ powoduja
˛
c uszkodzenie
urza
˛
dzenia.
Nie nalez˙y spoz˙ywac´ lodów bezpos´rednio po wyje
˛
ciu
z zamraz˙arki, gdyz˙ moz˙na spowodowac´ uszkodzenie
skóry.
Urza
˛
dzenie jest cie
˛
z˙kie i elementy na tylnej s´ciance
posiadaja
˛
ostre zakon´czenia. Zaleca sie
˛
, aby do prze-
suwania urza
˛
dzenia zakładac´ re
˛
kawice ochronne.
W przypadku wysta
˛
pienia zakłócen´ w pracy sprze
˛
tu
nie wolno dokonywac´ samodzielnie z˙adnych napraw,
lecz zwrócic´ sie
˛
do autoryzowanej placówki serwiso-
wej. Do napraw stosuje sie
˛
oryginalne cze
˛
s´ci zamien-
ne.
Urza
˛
dzenie powinno byc´ ustawione z dala od z´ródeł
ciepła (piece, grzejniki) oraz bezpos´redniego oddzia-
ływania promieni słonecznych.
Ochrona s´rodowiska
Układ chłodniczy i izolacja urza˛dzenia nie zawieraja˛
gazu szkodliwego dla warstwy ozonowej. Nalez˙y jed-
5
nak zwracac´ uwage
˛
na to , aby nie uszkodzic´ układu
chłodniczego. Złomowanie urza˛dzenia nalez˙y wyko-
nac´ zgodnie z przepisami ochrony s´rodowiska. Ma-
teriały uz˙yte do produkcji tego urza˛dzenia, oznaczo-
ne symbolem ( ) nadaja˛ sie
˛
do powrnego prze-
tworzenia.
S P I S T R E S
´
C I
Instalacja
Ustawienie
Czyszczenie wne
˛
trza
Wskazówki dotycza
˛
ce zabudowy
Podła
˛
czenie do zasilania elektrycznego
Dane techniczne
Eksploatacja
a
˛
czenie
Szybkie mroz˙enie
Lampka ostrzegawcza
Zamraz˙anie z˙ywnos´ci
Wskazówki dotycza
˛
ce przechowywania z˙ywnos´ci w
zamraz˙arce
Rozmraz˙anie produktów
Przygotowywanie kostek lodu
Regulacja temperatury chłodziarki
Wskazówki dotycza
˛
ce przechowywania z˙ywnos´ci w
chłodziarce
Zmiana ułoz˙enia półek
Odmraz˙anie
Czyszczenie i konserwacja
Czyszczenie
Os´wietlenie wewne
˛
trzne
Serwis i cze
˛
s´ci zamienne
INSTALACJA
Urza˛dzenie, które Pan´stwo zakupili, posia-
da magnetyczny zamek drzwi. Jez˙eli ma
ono zasta˛pic´ uz˙ywana˛ dotychczas chło-
dziarke
˛
lub zamraz˙arke
˛
wyposaz˙ona˛ w za-
mek zatrzaskowy drzwi, radzimy przed od-
stawieniem jej usuna˛c´ wspomniany za-
mek tak, aby np. dzieci podczas zabawy
nie zatrzasne
˛
ły sie
˛
wewna˛trz urza˛dzenia.
Ustawienie
Warunkiem bezawaryjnego funkcjonowania urza
˛
dzenia
jest prawidłowe ustawienie i podła
˛
czenie.
Urza
˛
dzenie nie powinno byc´ ustawione w pobliz˙u z´ródeł
ciepła (np. w pobliz˙u pieca, kuchenki, grzejników) lub byc´
naraz˙one na bezpos´rednie oddziaływanie promieni sło-
necznych. Wybieraja
˛
c miejsce ustawienia urza
˛
dzenia
nalez˙y pamie
˛
tac´ o zapewnieniu prawidłowej wentylacji
z kaz˙dej strony urza
˛
dzenia, gdyz˙ ma to zasadnicze
znaczenie dla bezawaryjnej pracy. Optymalna tempera-
tura pomieszczenia, w którym pracuje urza
˛
dzenie, wy-
nosi od
+16
o
C do +32
o
C
.
W celu zabudowy urza
˛
dzenia nalez˙y posłuz˙yc´ sie
˛
wska-
zówkami zawartymi w niniejszej instrukcji obsługi.
Uwaga !
Urza˛dzenie musi byc´ uziemione zgodnie z przepisami!
W tym celu wtyczke
˛
przewodu zasilaja
˛
cego wyposaz˙ono
w specjalny kontakt uziemiaja
˛
cy. W przypadku kiedy siec´
w mieszkaniu nie posiada instalacji uziemiaja
˛
cej, nalez˙y
taka
˛
instalacje
˛
wykonac´ i dopiero wtedy podła
˛
czyc´ urza
˛
-
dzenie. Instalacje
˛
z uziemieniem moz˙e wykonac´ osoba
z odpowiednimi kwalifikacjami, zgodnie z obowia
˛
zuja
˛
cy-
mi przepisami bezpieczen´stwa.
Urza˛dzenie spełnia naste
˛
puja˛ce normy EWG :
- 87/308 z 02.06.87 w zakresie tłumienia zakłócen´
radiowych.
- 73/23 EWG z 19.02.73 (niskie napie
˛
cia) ze zmianami;
- 89/336 z 03.05.1989 wraz ze zmianami.
Mycie elementów wewne
˛
trznych
Przed przysta
˛
pieniem do eksploatacji nalez˙y umyc´ urza
˛
-
dzenie, aby usuna
˛
c´ charakterystyczny "zapach fabrycz-
ny". Urza
˛
dzenie nalez˙y myc´ letnia
˛
woda
˛
i neutralnym
s´rodkiem do mycia, a po umyciu starannie wytrzec´ do
sucha. Do mycia nie stosowac´ s´rodków szoruja
˛
cych,
gdyz˙ moz˙na uszkodzic´ urza
˛
dzenie.
Zmiana kierunku otwierania drzwi (rys.1)
Rys.1
Otwieranie drzwi na prawa˛ strone
˛
Zdja
˛
c´ zas´lepki (P) i (P1).
6
Otwieranie drzwi na lewa˛ strone
˛
Zdja
˛
c´ zas´lepki (P) i (P1) z obu stron drzwi. Zdja
˛
c´ element
(A) z lewej strony drzwi oraz elementy (B-C-D) z prawej
strony. Element (A) przełoz˙yc´ na prawa
˛
strone
˛
drzwi, a
elementy (B-C-D) na lewa
˛
strone
˛
. Nałoz˙yc´ drzwi i włoz˙yc´
zas´lepke
˛
(P) po lewej stronie, a zas´lepke
˛
(P1) włoz˙yc´ w
otwór z prawej strony.
Ustawienie w zabudowie
Wymiary wne
˛
ki :
Wysokos´c´ 1780 mm
Głe
˛
bokos´c´ 550 mm
Szerokos´c´ 560 mm
Drzwi urza
˛
dzenia zostały na czas transportu zabezpie-
czone z obu stron zas´lepkami.
Nalez˙y zdja
˛
c´ odpowiednie zas´lepki (zgodnie z kierun-
kiem otwierania drzwi) .
W celu zapewnienia prawidłowej wentylacji urza
˛
dzenia
nalez˙y zachowac´ odpowiednie odste
˛
py - jak pokazano
na rysunku 2.
Rys. 2
Rys. 3
Wstawic´ urza
˛
dzenie do wne
˛
ki tak, aby listwa A przylega-
ła na dole do mebli.
Rys. 4
Jes´li po wstawieniu urza
˛
dzenia do wne
˛
ki powstanie po-
mie
˛
dzy urza
˛
dzeniem a meblami szczelina, nalez˙y nało-
z˙yc´ na listwe
˛
A profil zakrywaja
˛
cy.
Rys. 5
Otworzyc´ drzwi i oprzec´ urza
˛
dzenie na bocznej s´ciance
mebli. Urza
˛
dzenie zamocowac´ 4 s´rubami be
˛
da
˛
cymi na
wyposaz˙eniu.Nałoz˙yc´ kratke
˛
wentylacyjna
˛
C i osłone
˛
zawiasów D.
Rys. 6
Profil zakrywaja
˛
cy fuge
˛
obcia
˛
c´ na odpowiednia
˛
długos´c´
i wcisna
˛
c´ pomie
˛
dzy urza
˛
dzenie, a boczna
˛
s´cianke
˛
mebli.
7
Rys. 7
Zas´lepki B (be
˛
da
˛
ce na wyposaz˙eniu) umies´cic´ w otwo-
rach mocuja
˛
cych.
Rys. 8
Uchwyt drzwi H przytrzymac´ na dole i na górze. Zazna-
czyc´ zewne
˛
trzne otwory na s´ruby, na wewne
˛
trznej s´cian-
ce drzwi mebli (zgodnie z rysunkiem).
Po nawierceniu otworów zamocowac´ uchwyt drzwi za
pomoca
˛
s´rub 3,5 x 16 mm do drzwi mebli.
Rys. 9
Otworzyc´ drzwi urza
˛
dzenia i mebli na ok.90
o
.
Nałoz˙yc´ ka
˛
towniki na uchwyt drzwi, przytrzymac´ ra-
zem drzwi urza
˛
dzenia i mebli , a naste
˛
pnie zaznaczyc´
otwory.
Rys. 10
Zdja
˛
c´ ka
˛
towniki i nawiercic´ otwory wiertłem o s´rednicy 2
mm. Ponownie nałoz˙yc´ ka
˛
towniki na uchwyty drzwi i
zamocowac´ s´rubami 3,5 x 16 be
˛
da
˛
cymi na wyposaz˙eniu.
W celu ustawienia drzwi mebli moz˙na wykorzystac´ prze-
strzen´ otworów podłuz˙nych.
Po wykonaniu tych czynnos´ci nalez˙y sprawdzic´, czy
drzwi zamykaja
˛
sie
˛
prawidłowo.
Rys. 11
Jez˙eli urza
˛
dzenie ma byc´ przymocowane do s´cianek
bocznych mebli kuchennych nalez˙y lekko odkre
˛
cic´ s´ruby
w zawiasach mocuja
˛
cych, przełoz˙yc´ zawiasy w sposób
pokazany na rysunku, a naste
˛
pnie przykre
˛
cic´ s´ruby.
Podła˛czenie do zasilania elektrycznego
Przed podła
˛
czeniem urza
˛
dzenia do sieci elektrycznej
nalez˙y sprawdzic´, czy wartos´ci podane na tabliczce zna-
mionowej odpowiadaja
˛
parametrom elektrycznym insta-
lacji elektrycznej w miejscu ustawienia urza
˛
dzenia. Dopu-
szcza sie
˛
odchylenia w napie
˛
ciu w granicach +/-6%. W celu
dopasowania urza
˛
dzenia do innego napie
˛
cia nalez˙y pod-
ła
˛
czyc´ transformator o odpowiedniej mocy.
W przypadku nieprzestrzegania przepisów
bezpieczen´stwa przez uz˙ytkownika,
producent nie ponosi odpowiedzialnos´ci
za ewentualne wypadki !
8
DANE TECHNICZNE
Dane techniczne urza
˛
dzenia sa
˛
umieszczone na tablicz-
ce znamionowej. Znajduje sie
˛
ona wewna
˛
trz urza
˛
dzenia,
po lewej stronie.
EKSPLOATACJA
Czterogwiazdkowa zamraz˙arka (
) jest
przeznaczona do zamraz˙ania s´wiez˙ej z˙ywnos´ci, prze-
chowywania mroz˙onek oraz przygotowywania kostek
lodu.
Panel steruja˛cy
A. Pokre
˛
tło termostatu
B. Przeła˛cznik mroz˙enia
Normal / Super (szybkie mroz˙enie)
C. Lampka ostrzegawcza
D. Wskaz´nik szybkiego zamraz˙ania
E. Lampka kontrolna
a˛czenie i ustawienie temperatury
W celu wła
˛
czenia urza
˛
dzenia nalez˙y włoz˙yc´ wtyczke
˛
do
gniazdka zasilaja
˛
cego. Lampka kontrolna (E) wskaz˙e
podła
˛
czenie do zasilania elektrycznego. Pokre
˛
tło termo-
statu (A) ustawic´ w połowie zakresu. Lampka ostrze-
gawcza (C) zas´wieci sie
˛
. W celu prawidłowego przecho-
wywania mroz˙onek temperatura wewna
˛
trz zamraz˙arki
nie moz˙e byc´ wyz˙sza niz˙ - 18
o
C. Odczekac´ az˙ lampka
(C) zgas´nie, sygnalizuja
˛
c osia
˛
gnie
˛
cie włas´ciwej tempe-
ratury.
Temperature
˛
wewna
˛
trz zamraz˙arki moz˙emy regulowac´
pokre
˛
em (A). Nalez˙y wzia
˛
c´ pod uwage
˛
, z˙e na wewne
˛
-
trzna
˛
temperature
˛
maja
˛
wpływ naste
˛
puja
˛
ce czynniki :
temperatura pomieszczenia, w którym ustawiona jest
zamraz˙arka,
cze
˛
stotliwos´c´ otwierania drzwi,
ilos´c´ przechowywanych produktów,
miejsce lokalizacji urza
˛
dzenia.
Najbardziej optymalne jest ustawienie s´rodkowe.
Zamraz˙arke
˛
wyła
˛
cza sie
˛
ustawiaja
˛
c pokre
˛
tło termostatu
na pozycje
˛
"O".
Komora chłodziarki be
˛
dzie nadal kontynuowała prace
˛
.
Szybkie mroz˙enie
Pokre
˛
tło N/S ( B ) przesuna
˛
c´ na pozycje
˛
"S" (SUPER).
Lampka kontrolna ( D )zas´wieci sie
˛
.
Lampka ostrzegawcza
S
´
wiecenie sie
˛
lampki ostrzegawczej ( E ) sygnalizuje
wzrost temperatury w zamraz˙arce, co moz˙e prowadzic´
do skrócenia czasu przydatnos´ci do spoz˙ycia produktów.
Lampka zas´wieci sie
˛
takz˙e w przypadku pier-
wszego uruchomienia
zamraz˙arki i be
˛
dzie sie
˛
s´wiecic´ do czasu, kie-
dy temperatura we-
wna
˛
trz osia
˛
gnie odpo-
wiedni poziom, aby
moz˙na było włoz˙yc´ do niej produkty.
Zamraz˙anie produktów z˙ywnos´ciowych
Czterogwiazdkowa zamraz˙arka jest przeznaczona do
przechowywania mroz˙onek oraz zamraz˙ania s´wie-
z˙ych artykułów konsumpcyjnych.
Nalez˙y przestrzegac´ okresów przydatnos´ci do spoz˙y-
cia, podanych na opakowaniu przez producenta pro-
duktu.
W normalnych okolicznos´ciach nie ma potrzeby zmia-
ny ustawienia pokre
˛
tła termostatu, jez˙eli chcemy za-
mrozic´ produkty. Nalez˙y wcisna
˛
c´ przycisk szybkiego
mroz˙enia i pozostawic´ na 3 godziny przed włoz˙eniem
produktów.
Jes´li jednak chcemy zamrozic´ z˙ywnos´c´ w szybszym
czasie nalez˙y ustawic´ pokre
˛
tło termostatu na najniz˙-
sze temperatury. Nalez˙y pamie
˛
tac´ o tym, z˙e w takiej
sytuacji temperatura w chłodziarce moz˙e spas´c´ poni-
z˙ej 0
o
C. Jez˙eli tak sie
˛
stanie nalez˙y przestawic´ po-
kre
˛
tło termostatu na wyz˙sza
˛
temperature
˛
.
Wartos´c´ maksymalnej ilos´ci produktów, która moz˙e
zostac´ zamroz˙ona w cia
˛
gu 24 godzin, jest pokazana
na tabliczce znamionowej urza
˛
dzenia.
Proces zamraz˙ania trwa 24 godziny i w czasie jego
trwania nie nalez˙y dokładac´ dodatkowych produktów
do zamroz˙enia.
9
Do zamraz˙ania nalez˙y przeznaczac´ produkty s´wiez˙e
i oczyszczone, o wysokiej jakos´ci.
Produkty z˙ywnos´ciowe nalez˙y podzielic´ w niewielkie
porcje tak, aby przyspieszyc´ ich zamraz˙anie, a takz˙e
ułatwic´ rozmraz˙anie takiej ilos´ci, jaka jest w danej
chwili potrzebna.
Zamraz˙ana
˛
z˙ywnos´c´ nalez˙y szczelnie opakowac´ w
folie
˛
aluminiowa
˛
lub plastikowa
˛
.
Zwrócic´ uwage
˛
, aby produkty juz˙ zamroz˙one nie sty-
kały sie
˛
ze s´wiez˙ymi.
Nalez˙y pamie
˛
tac´ o tym, z˙e tłuszcze i sól zawarta w
zamroz˙onych produktach skraca ich przydatnos´c´ do
spoz˙ycia.
Kostki lodu nie nadaja
˛
sie
˛
do spoz˙ycia bezpos´rednio
po wyje
˛
ciu z zamraz˙arki, gdyz˙ moga
˛
spowodowac´
podraz˙nienie lub uszkodzenie skóry.
Zalecamy oznaczanie opakowan´ z z˙ ywnos´cia
˛
data
˛
ich
zamroz˙enia tak, aby zachowac´ termin ich przydatno-
s´ci do spoz˙ycia.
Na drzwiach wewne
˛
trznych znajdziecie Pan´stwo
przykładowe produkty wraz z maksymalnych czasem
ich przechowywania (w miesia
˛
cach).
Do zamraz˙arki nie nalez˙y wkładac´ napojów gazowa-
nych i musuja˛cych, gdyz˙ moga˛ eksplodowac´ powo-
duja˛c uszkodzenie zamraz˙arki.
Przechowywanie mroz˙onek
Nalez˙y upewnic´ sie
˛
, czy mroz˙onki były przechowywa-
ne u sprzedawcy we włas´ciwy sposób.
Nalez˙y postarac´ sie
˛
aby czas mie
˛
dzy kupnem towaru,
a włoz˙eniem go do zamraz˙arki był jak najkrótszy.
Pooz˙eniu produktów do zamraz˙arki nie powinno sie
˛
zbyt cze
˛
sto otwierac´ drzwi oraz nie pozostawiac´ ich w
pozycji otwartej dłuz˙ej niz˙ to konieczne.
Mroz˙onki, które zostały juz˙ rozmroz˙one nie nadaja
˛
sie
˛
do powtórnego zamroz˙enia.
Nie nalez˙y przekraczac´ terminów przydatnos´ci do
spoz˙ycia wskazanych przez producenta mroz˙onek.
W przypadku awarii zasilania elektrycznego nie
nalez˙y otwierac´ drzwi urza˛dzenia, jes´li w s´rodku
znajduje sie
˛
z˙ywnos´c´. Jez˙eli awaria trwa dłuz˙ej niz˙
6-8 godzin, a komora zamraz˙ania jest wypełniona
produktami, nalez˙y pamie
˛
tac´, z˙e okres ich przy-
datnos´ci do spoz˙ycia ulega znacznemu skróceniu
wskutek podwyz˙szenia temperatury.
Rozmraz˙anie
Mroz˙onki moz˙na pozostawic´ do rozmroz˙enia w komo-
rze chłodziarki lub w temperaturze pokojowej, w za-
lez˙nos´ci od czasu potrzebnego na ich rozmroz˙enie.
Niektóre z produktów (w małych porcjach) moga
˛
byc´
przyrza
˛
dzane w stanie zamroz˙onym.
Nalez˙y wtedy pamie
˛
tac´, z˙e czas ich gotowania, pie-
czenia itp. ulega wydłuz˙eniu.
Przygotowywanie kostek lodu
Urza
˛
dzenie jest wyposaz˙one w pojemnik na kostki lodu.
Pojemnik wypełnic´ woda
˛
i włoz˙yc´ do komory zamraz˙a-
nia. W celu wyje
˛
cia zamroz˙onego pojemnika nie nalez˙y
uz˙ywac´ metalowych, ostrych narze
˛
dzi.
Ustawienie temperatury chłodziarki
Aby wła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie nalez˙y ustawic´ pokre
˛
tło termo-
statu (znajduja
˛
ce sie
˛
wewna
˛
trz chłodziarki) na odpowied-
ni poziom chłodzenia. Pokre
˛
tło ma 6 zakresów tempera-
tur oraz ustawienie "O" (STOP). Wyz˙szy numer opisu
oznacza niz˙sza
˛
temperature
˛
w komorze chłodziarki. Przy
pierwszym uruchomieniu urza
˛
dzenia zalecamy ustawie-
nie pokre
˛
tła w pozycji 3 lub 4.
Nalez˙y pamie
˛
tac´ o tym, z˙e na temperature
˛
wewna
˛
trz
chłodziarki maja
˛
wpływ naste
˛
puja
˛
ce czynniki:
temperatura otoczenia
ilos´c´ produktów przechowywanych w chłodziarce
cze
˛
stotliwos´c´ otwierania drzwi chłodziarki
miejsce lokalizacji urza
˛
dzenia.
Powyz˙sze czynniki nalez˙y wzia
˛
c´ pod uwage
˛
podczas
ustawiania temperatury wewna
˛
trz chłodziarki.
Aby wyła
˛
czyc´ chłodziarke
˛
nalez˙y pokre
˛
tło termostatu
ustawic´ w pozycji "O". Komora zamraz˙arki be
˛
dzie kon-
tynuowała prace
˛
.
UWAGA !
Ustawienie wyz˙szego stopnia chłodzenia (wyz˙szy
numer na opisie pokre
˛
tła termostatu) przy wysokiej
temperaturze pomieszczenia i duz˙ej ilos´ci produ-
któw spoz˙ywczych moz˙e spowodowac´, z˙e urza˛dze-
nie be
˛
dzie pracowało bez przerwy, co spowoduje
tworzenie sie
˛
warstwy szronu na parowniku. W takim
przypadku nalez˙y ustawic´ temperature
˛
na mniejsze
chłodzenie (niz˙sza cyfra na opisie pokre
˛
tła), co za-
pewni automatyczne odmraz˙anie i tym samym po-
zwoli zmniejszyc´ zuz˙ycie energii elektrycznej.
Wskazówki dotycza˛ce prawidłowego
przechowywania produktów
spoz˙ywczych w chłodziarce
Chłodziarka przeznaczona jest wyła
˛
cznie do przechowy-
wania produktów spoz˙ywczych.
10
W celu prawidłowego wykorzystania urza
˛
dzenia nalez˙y
przestrzegac´ naste
˛
puja
˛
cych wskazówek :
nie wstawiac´ gora
˛
cych potraw lub płynów do co-
dziarki;
produkty spoz˙ywcze o intensywnym zapachu powinny
byc´ przykryte lub owinie
˛
te;
produkty spoz˙ywcze nalez˙y umieszczac´ w taki spo-
sób, aby zapewnic´ swobodny obieg powietrza.
Kilka praktycznych rad :
Mie
˛
so (wszystkie rodzaje): zapakowac´ w folie plastiko-
we i układac´ na półce szklanej znajduja
˛
cej sie nad poje-
mnikiem na warzywa. W takim połoz˙eniu mie
˛
so moz˙-
na przechowywac´ 1-2 dni.
Gotowane potrawy i we
˛
dliny: owijac´ i przechowywac´
na dowolnej półce.
Owoce i warzywa: po umyciu przechowywac´ w poje-
mniku na owoce i warzywa.
Mie
˛
so i ser: przechowywac´ w specjalnych pojemnikach
lub w folii aluminiowej ba
˛
dz´ plastikowej, aby nie dopus´cic´
do kontaktu z powietrzem.
Mleko: przechowywac´ na półce w drzwiach wewne
˛
trz-
nych (w zamknie
˛
tych pojemnikach lub butelkach).
Nie zalecamy przechowywania w chłodziarce bana-
nów, ziemniaków, cebuli i czosnku bez opakowania.
Zmiana połoz˙enia półek
S
´
ciany komory chłodziarki sa
˛
wyposaz˙one w podpórki
półek tak, aby półki moz˙na było ustawiac´ w najwygod-
niejszym dla uz˙ytkownika połoz˙eniu. Dla lepszego wy-
korzystnia powierzchni przednia
˛
cze
˛
s´c´ półki moz˙na wy-
ja
˛
c´ i połoz˙yc´ na cze
˛
s´ci tylnej np. w celu wstawienia
wie
˛
kszego naczynia.
Rys. 12
Zmiany połoz˙enia półki na drzwiach wewnetrznych
W przypadku zmiany połoz˙enia półki na drzwiach we-
wne
˛
trznych (np.w celu włoz˙enia duz˙ego opakowania)
nalez˙y wyja
˛
c´ półke
˛
z uchwytów pocia
˛
gaja
˛
c do przodu -
jak pokazano na rysunku.
Rys. 13
Rys. 14
Odmraz˙anie
Tworza
˛
ca sie
˛
na parowniku warstwa szronu usuwana
jest podczas przerw w pracy spre
˛
z˙arki. Woda odpływa
przez rynienke
˛
s´ciekowa
˛
do plastikowego pojemnika
znajduja
˛
cego sie
˛
na tylnej s´ciance urza
˛
dzenia (nad spre
˛
-
z˙arka
˛
) i stamta
˛
d odparowuje.
Zaleca sie
˛
regularne czyszczenie otworu odpływo-
wego znajduja˛cego sie
˛
w s´rodku rynienki s´ciekowej,
aby unikna˛c´ s´ciekania wody na przechowywane
produkty. Do czyszczenia otworu odpływowego na-
lez˙y uz˙ywac´ przetyczki znajduja˛cej sie
˛
w tym otwo-
rze. Słuz˙y ona tylko do czyszczenia i nie moz˙e znaj-
dowac´ sie
˛
w otworze na stałe.
Wne
˛
trze zamraz˙arki z czasem pokrywa sie
˛
szronem.
Jez˙eli przekroczy on grubos´c´ 4 mm w celu jego usunie
˛
cia
nalez˙y uz˙yc´ plastikowej łopatki, znajduja
˛
cej sie
˛
na wypo-
saz˙eniu chłodziarki. Do wykonania tej operacji nie jest
konieczne wyła
˛
czenie urza
˛
dzenia z sieci, ani wyjmowa-
nie produktów.
Do usuwania szronu nie nalez˙y uz˙ywac´ metalowych
i ostrych narze
˛
dzi, gdyz˙ moz˙na uszkodzic´ urza˛dze-
nie.
11
Nie nalez˙y uz˙ywac´ innych, niz˙ zalecone przez producen-
ta, s´rodków do przyspieszenia odmraz˙ania.
Jednakz˙e, jez˙eli warstwa szronu jest juz˙ znacznej gru-
bos´ci, nalez˙y przeprowadzic´ całkowite odmroz˙enie, po-
ste
˛
puja
˛
c w poniz˙szy sposób:
wyja
˛
c´ wtyczke
˛
przewodu zasilaja
˛
cego z gniazdka i
ustawic´ pokre
˛
o termostatu w pozycji "O"
wyja
˛
c´ wszystkie produkty (owina
˛
c´ np. w gazety i po-
zostawic´ w chłodnym miejscu)
otworzyc´ drzwi
plastikowa
˛
łopatke
˛
podstawic´ pod zagłe
˛
bienie; pod
łopatka
˛
umies´cic´ naczynie na wode
˛
Rys. 15
Rys. 16
Po zakon´czeniu odmraz˙ania nalez˙y oczys´cic´ i wysuszyc´
wne
˛
trze.
Pokre
˛
tło termostatu ustawic´ w poprzedniej pozycji oraz
włoz˙yc´ wtyczke
˛
przewodu zasilaja
˛
cego w gniazdko sie-
ciowe.
Po dwóch godzinach moz˙na ponownie włoz˙yc´ produkty.
UWAGA: Wzrastaja˛ca temperatura zamroz˙onej z˙ywno-
s´ci skraca czas jej bezpiecznego przechowywania.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przysta
˛
pieniem do wszelkich prac konserwacyj-
nych nalez˙y wyła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie z sieci wyjmuja
˛
c wty-
czke
˛
z gniazdka.
Regularne mycie
Wne
˛
trze urza
˛
dzenia nalez˙y regularnie myc´ letnia
˛
woda
˛
i
łagodnym s´rodkiem do mycia (np. roztworem z sody
oczyszczonej), a po umyciu wytrzec´ do sucha.
Skraplacz i spre
˛
z˙arke
˛
czys´cic´ szczotka
˛
lub odkurza-
czem.
Regularne czyszczenie skraplacza i spre
˛
z˙arki za-
pewnia oszczednos´c´ w zuz˙yciu energii elektrycznej.
Nie uz˙ywac´ do czyszczenia metalowych przyrza
˛
dów.
Dłuz˙sza przerwa w pracy chłodziarki
W przypadku dłuz˙szej przerwy w pracy urza
˛
dzenia np.
urlopu, nalez˙y wykonac´ nastepuja
˛
ce czynnos´ci :
wyła
˛
czyc´ urza
˛
dzenie wyjmuja
˛
c wtyczke
˛
z gniazdka lub
wykrecaja
˛
c zabezpieczenie;
wyja
˛
c´ produkty z chłodziarki;
odmrozic´ oraz umyc´ wne
˛
trze urza
˛
dzenia i elementy
wyposaz˙enia;
pozostawic´ otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu sie
˛
nieprzyjemnego zapachu.
Os´wietlenie wewne
˛
trzne
Z
˙
arówke
˛
wewne
˛
trznego os´wietlenia w komorze chło-
dziarki moz˙na wymienic´ w prosty sposób przez otwór
znajduja
˛
cy sie
˛
w osłonie os´wietlenia.
Jes´li os´wietlenie nie działa po otworzeniu drzwi, nalez˙y
sprawdzic´, czy z˙arówka nie jest spalona. W przypadku
spalenia z˙arówki nalez˙y ja
˛
wymienic´ zakładaja
˛
c inna
˛
z˙arówke
˛
o tej samej mocy.
Maksymalna moc podana jest na z˙arówce.
Rys. 17
SERWIS I CZE
˛
S
´
CI ZAMIENNE
Zanim zwróca
˛
sie
˛
Pan´stwo do punktu serwisowego, pro-
simy sprawdzic´, czy zakłócenia moz˙na usuna
˛
c´ we włas-
nym zakresie:
12
sprawdzic´, czy nie nasta
˛
piła przerwa w dopływie pra
˛
-
du.
sprawdzic´, czy termostat jest prawidłowo ustawiony.
sprawdzic´, czy wtyczka przewodu zasilaja
˛
cego jest
włas´ciwie umieszczona w gniazdku.
Jez˙eli urza
˛
dzenie głos´no pracuje nalez˙y sprawdzic´,
czy nie jest ustawione zbyt blisko s´ciany lub mebli.
Jes´li po wykonaniu opisanych czynnos´ci sprawdzaja
˛
-
cych nadal wyste
˛
puja
˛
zakłócenia, nalez˙y zwrócic´ sie
˛
do
autoryzowanego punktu serwisowego. Przy zgłoszeniu
nalez˙y podac´ typ i numer seryjny sprze
˛
tu. Dane te znaj-
duja
˛
sie
˛
na tabliczce znamionowej, (wewna
˛
trz chłodziarki
po lewej stronie na dole). Informacje te umoz˙liwia
˛
szyb-
sze załatwienie Pan´stwa zgłoszenia.
Koszty bezzasadnego
wezwania serwisu ponosi klient.
Producent zastrzega moz˙liwos´c´ wprowadzania
zmian (bez wczes´niejszego powiadomienia), nie
wpływaja˛cych jednak ujemnie na uz˙ytkowanie urza˛-
dzenia.
13
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Electrolux ER8124I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi