Menuett Pastamaskin Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
2
S
VENSKA 3
HANDHAVANDE .......................................................................................................................................... 3
Före användning .................................................................................................................................. 3
Blandning av deg (recept för 6 personer) ............................................................................................ 3
Förberedelse av deg ............................................................................................................................ 5
UNDERHÅLL ................................................................................................................................................ 7
NORSK 9
BRUK ............................................................................................................................................................ 9
Før bruk ............................................................................................................................................... 9
Blanding av deig (oppskrift til 6 personer) ........................................................................................... 9
Tilbereding av deig............................................................................................................................. 11
VEDLIKEHOLD .......................................................................................................................................... 13
POLSKI 15
OBSŁUGA .................................................................................................................................................. 15
Przed użyciem ................................................................................................................................... 15
Mieszanie ciasta (przepis na 6 osób) ................................................................................................ 15
Przygotowanie ciasta ......................................................................................................................... 17
KONSERWACJA ........................................................................................................................................ 19
ENGLISH 21
USE ............................................................................................................................................................ 21
Before use .......................................................................................................................................... 21
Mixing the dough (recipe for 6 persons) ............................................................................................ 21
Preparing the dough .......................................................................................................................... 23
MAINTENANCE ......................................................................................................................................... 25
POLSKI
15
POLSKI
OBSŁUGA
Przed użyciem uważnie przeczytaj instrukcję obsługi!
Przed użyciem
1. Przymocuj urządzenie do stołu za pomocą
dołączonego zacisku i wprowadź uchwyt w
otwór korbki.
2. Przed pierwszym użyciem wyczyść maszynkę czystą szmatką i usuń nadmiar oleju.
3. Wyczyść rolki, przepuszczając przez nie niewielką ilość ciasta, które później wyrzucisz.
Mieszanie ciasta (przepis na 6 osób)
Składniki: 500 g mąki pszennej i 5 jaj. (5 jaj można zastąpić szklanką wody mineralnej).
1. Zmieszaj 250 g mąki pszennej i 250 g mąki
pszennej durum, aby uzyskać makaron „al
dente”. Nie dodawaj soli. Wsyp mąkę do
miski i wbij do środka jaja.
POLSKI
16
2. Rozbełtaj jaja widelcem do momentu, gdy
całkowicie zmieszają się z mąką. Wyrób
ciasto rękoma, aż będzie całkowicie gładkie.
Dodaj wody, jeżeli ciasto jest zbyt suche i
mąki, jeżeli jest zbyt rzadkie. Ciasto nie
może się kleić do palców.
3. Wyjmij ciasto z miski na lekko posypany
mąką stół.
4. W razie potrzeby zagnieć ciasto i pokrój je
na mniejsze kawałki.
5. Wskazówka! Nie używaj zimnych jaj prosto
z lodówki.
POLSKI
17
Przygotowanie ciasta
1. Ustaw regulator maszynki w pozycji 1,
wysuń go i przekręć, tak by rolki gładkie
były całkowicie otwarte i by odstęp
między nimi wynosił ok. 3 mm.
2. Przepuść kawałek ciasta przez
maszynkę, kręcąc korbką.
3. Powtórz tę czynność 5–6 razy, w razie
potrzeby składając ciasto lub dodając
trochę mąki.
POLSKI
18
4. Gdy ciasto uzyska regularną, gładką
formę, obróć regulator w pozycję 2 i
przepuść ciasto przez maszynkę.
5. Następnie obróć regulator w pozycję 3 i
kontynuuj, aż ciasto uzyska żądaną
grubość (minimalna grubość w pozycji 9
wynosi ok. 0,2 mm). Podziel ciasto
nożem na kawałki o długości 25 cm.
Przenieś uchwyt korbki do jednego z
otworów rolek tnących. Powoli przepuść
ciasto przez rolki tnące, aby uzyskać
żądany rodzaj makaronu.
POLSKI
19
Uwagi:
1. Jeżeli rolki tnące nie mogą przeciąć ciasta, jest ono zbyt miękkie. W takim przypadku dodaj mąki
do ciasta i przepuść je przez rolki gładkie.
2. Jeżeli ciasto jest zbyt suche i rolki tnące nie mogą go „chwycić”, dodaj nieco wody i przepuść ciasto
przez rolki gładkie. Ułóż gotowy makaron na serwetce lub ściereczce kuchennej i pozostaw, aż
wyschnie, co najmniej na godzinę. Makaron ma długą trwałość, do 1–2 tygodni, jeżeli
przechowywany jest w suchym i chłodnym miejscu. Zagotuj osoloną wodę (4 litry na 500 g
makaronu) i wrzuć makaron do wrzątku. W zaledwie kilka minut otrzymasz świeży makaron,
wystarczy 2–5 minut w zależności od jego grubości. Zamieszaj makaron i odcedź go na durszlaku,
gdy będzie gotowy.
KONSERWACJA
1. Od czasu do czasu podczas użytkowania
wyczyść papierem krawędzie pod rolkami
gładkimi.
2. Nie myj maszynki w wodzie ani w zmywarce.
POLSKI
20
3. Po zakończonej pracy wyczyść maszynkę
szczotką lub drewnianym przedmiotem.
4. W razie potrzeby nasmaruj końce rolek
tnących olejem wazelinowym.
5. Nie wkładaj noży ani szmatek pomiędzy rolki.
Z zastrzeżeniem prawa do zmian. W razie ewentualnych problemów skontaktuj się telefonicznie
z naszym działem obsługi klienta pod numerem 801 600 500.
Jula Poland Sp. z o.o., ul. Malborska 49, 03-286 Warszawa, Polska
www.jula.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Menuett Pastamaskin Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi