HOTPOINT/ARISTON FI4 485 P IX Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL
Skrócona instrukcja obsługi
1
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP
URDZENIA HOTPOINT - ARISTON
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie
www . hotpoint . eu/ register
Przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać
instrukcje bezpieczeństwa.
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice łek
(poziom jest zaznaczony na froncie
piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie piekarnika
8. Punkt umieszczania rożna
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
1. LEWY WYŚWIETLACZ
2. ON / OFF
Do włączania lub wączania ku-
chenki mikrofalowej, a także wyłą-
czania lub wstrzymania wykonywa-
nia funkcji w dowolnym czasie.
3. POWRÓT
Do powracania do poprzedniego
menu podczas konfiguracji.
4. TEMPERATURA
Aby ustawić temperaturę.
5. POKRĘO
Do wyboru elementów menu i
zmiany bądź regulacji ustawień
danej funkcji.
6. OPÓŹNIENIE
Aby wybierać funkcje i potwierdzać
ustawienia.
7. CZAS
Aby zmienić lub ustawić godzinę lub
określić czas gotowania.
8. ZATWIERDZANIE
Aby zatwierdzić wybrany element
lub ustawienia funkcji.
9. PRAWY WYŚWIETLACZ
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
10
7
6
1 2 5 6 93 4 7 8
8
2
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA ROŻEN
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po prowadnicach
i pilnując, aby strona z zawiniętym brzegiem była
skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz, czy
blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki sam
sposób jak ruszt.
UŻYWANIE ROŻNA
Wbić szpikulec przez środek
porcji mięsa (jeśli jest to drób,
mięso należy owiąz
sznurkiem). Przesunąć mięso
wzdłuż szpikulca, aż oprze się
mocno i nieruchomo na
widełkach. Wcisnąć drugie
widełki na szpikulec i
przesunąć je tak, aby mocno
przytrzymywały mięso.
Dokręcić śrubę mocującą, aby
zabezpieczyć mięso w
odpowiednim położeniu.
Wsunąć koniec w
odpowiednie zagłębienie
w komorze piekarnika i
oprzeć zaokrągloną część
na przeznaczonym do tego
celu wsporniku.
Uwaga: Poniżej rożna trzeba
umieścić specjalną blachę na
ściekający tłuszcz i nalać do
niej ok. 500 ml wody pitnej.
Aby uniknąć poparzeń, gdy szpikulec jest gorący, należy
ywać specjalnego uchwytu z tworzywa sztucznego (który
trzeba zdjąć przed włożeniem rożna do piekarnika).
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC
. Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść i
następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z miejsca
zamocowania: Teraz można wyjąć prowadnice.
. Aby z powrotem włożyć prowadnice półek, najpierw
trzeba je umieścić w górnym miejscu zamocowania.
Trzymając w podniesionym położeniu, wsunąć je do
piekarnika, a następnie opuścić do dolnego miejsca
zamocowania.
PL
3
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
GRILL
Do grillowania kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do
przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania mięsa
zaleca się stosowanie blachy na ściekający tłuszcz:
Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na
dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać
do niej ok. 500 ml wody pitnej.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilkułkach
(maksymalnie trzech). Funkcja ta pozwala na pieczenie
bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do gotowania mięsa, pieczenia ciast z
nadzieniem lub opiekania nadziewanych warzyw
na jednej półce. Funkcja ta wykorzystuje łagodny,
przerywany obieg powietrza, aby zapobiec
nadmiernemu wysychaniu żywności.
FUNKCJE USTAWIONE AUTOMATYCZNIE
ZAPIEKANKA
Ta funkcja automatycznie wybiera najleps
temperaturę i metodę zapiekania dań z makaronem.
MIĘSO
Ta funkcja automatycznie wybiera najleps
temperaturę i metodę pieczenia mięsa. Funkcja włącza
co jakiś czas wentylator na niskich obrotach, aby
zapobiec nadmiernemu wysychaniu potrawy.
MAXI COOKING
Funkcja ta automatycznie wybiera najlepszy tryb
przyrządzania potraw i temperaturę pieczenia dużych
kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Zaleca się obrócenie
mięsa podczas pieczenia w celu zapewnienia
równomiernego przyrumienienia z obu stron. Od czasu
do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do
jego nadmiernego wysuszenia.
CHLEB
Ta funkcja automatycznie wybiera najleps
temperaturę i metodę pieczenia wszystkich rodzajów
pieczywa.
PIZZA
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą tem-
peraturę i metodę pieczenia wszystkich rodzajów pizzy.
CIASTA KRUCHE
Ta funkcja automatycznie wybiera najleps
temperaturę i metodę pieczenia wszystkich rodzajów
pizzy.
FUNKCJE SPECJALNE
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
Po zakończeniu funkcji nagrzewania, piekarnik
automatycznie użyje funkcji „Konwencjonalne".
Produkty żywnościowe mogą zostać umieszczone
w kuchence dopiero po zakończeniu wstępnego
nagrzewania.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy
do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa
i filetów na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone
przed nadmiernym wysychaniem dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Jeżeli funkcja ECO
jest włączona, światełko kontrolki pozostaje zgaszone
przez cały czas gotowania. Aby skorzystać z funkcji
ECO i tym samym zoptymalizować zużycie energii,
drzwiczki piekarnika nie powinny być otwierane,
dopóki potrawa nie będzie gotowa.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
ugotowanych potraw.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych
rodzajów ciast. Aby zachować doskonałą jakość
wyrastania, nie należy włączać tej funkcji, kiedy
piekarnik jest wciąż gorący po poprzednim cyklu
pieczenia.
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE - PIRO
W celu usunięcia śladów zabrudzeń powstych
podczas pieczenia można skorzystać z cyklu
czyszczenia w bardzo wysokiej temperaturze. Można
wybrać jeden z dwóch cykli samoczyszczenia: Cykl
pełny (PIRO) oraz cykl skrócony (ECO). Zalecamy
korzystanie z krótszego cyklu w regularnych odstępach
czasu. Natomiast pełnego cyklu należy używać tylko
wtedy, gdy piekarnik jest bardzo mocno zabrudzony.
FUNKCJE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
4
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. USTAWIENIE CZASU
Przy pierwszym uruchomieniu kuchenki należy wybrać
język i czas.
Zaczną migać dwie cyfry godzin: Obrócić pokrętło
ustawień, aby wybrać godziny i wcisnąć , aby
potwierdzić.
Zaczną migać dwie cyfry minut. Obrócić pokrętło
ustawień, aby wybrać minuty i wcisnąć , aby
potwierdzić.
Uwaga: Aby zmienić ustawienie godziny później, wcisnąć
i przytrzymać
przez co najmniej jedną sekundę przy
wyłączonej kuchence i powtórzyć kroki przedstawione
powyżej.
W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu może zajść
potrzeba ponownego ustawienia czasu.
2. USTAWIENIA
W razie potrzeby można zmienić domyślną jednostkę
miary, temperaturę (°C) oraz prąd znamionowy (16A).
Przy wyłączonej kuchence, wcisnąć i przytrzymać
przez co najmniej 5 sekund.
Przekręcić pokrętło, aby wybrać jednostkę miary,
następnie wcisnąć , aby zatwierdzić.
Przekręcić pokrętło, aby wybrać prąd znamionowy,
następnie wcisnąć , aby zatwierdzić.
Uwaga: Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem mocy
przez domową instalację elektryczną, większym niż 3 kW
(16 kW): Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z niższego
poziomu mocy, trzeba będzie tę wartość zmniejszyć (13 A).
3. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne”).
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy postępować
zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PL
5
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Jeżeli kuchenka jest wyłączona, na wyświetlaczu
pokazany jest tylko bieżący czas. Nacisnąć i przytrzymać
, aby włączyć piekarnik.
Zmieniając ustawienia pokrętła zapoznać się z głównymi
funkcjami dostępnymi na wyświetlaczu z lewej strony.
Wybrać odpowiednią opcję i wcisnąć .
Aby wybrać szczegółowe opcje funkcji (jeżeli są
dostępne), wybrać główną funkcję, a następne wcisnąć
, aby zatwierdzić i przejść do menu funkcji.
Zmieniając ustawienia pokrętła zapoznać się z
opcjami funkcji dostępnymi na wwietlaczu z lewej
strony. Wybrać odpowiednią opcję i wcisnąć
, aby
zatwierdzić wybór.
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji można zmienić jej
ustawienia.
Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno ustawienia,
które można zmieniać.
TEMPERATURA/POZIOM GRILLA
Jeżeli na ekranie miga ikonka °C/°F, zmienić wartość
za pomocą pokrętła, a następnie wcisnąć , aby
zatwierdzić wybór i kontynuować zmianę ustawień
kolejnych parametrów (o ile to możliwe).
Jednocześnie istnieje możliwość ustawiania poziomu
funkcji grilla (3 = wysoka, 2 = średnia, 1 = niska).
Uwaga: Po uruchomieniu funkcji można zmienić ustawienia
temperatury lub poziomu funkcji grilla wciskając lub za
pomocą pokrętła.
CZAS TRWANIA
Gdy na ekranie miga ikona , użyć pokrętła regulacji,
aby ustawić właściwy czas pieczenia i potwierdzić,
wciskając .
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli chce się piec
w trybie ręcznym: Nacisnąć
, aby potwierdzić i
rozpocząć wykonywanie funkcji.
W tym przypadku nie można ustawić czasu zakończenia
pieczenia za pomocą zaprogramowania opóźnionego
startu.
Uwaga: Można zmienić ustawiony w trakcie pieczenia czas,
naciskając
: Obrócić pokrętło ustawień, aby wybrać
godziny i wcisnąć , aby potwierdzić.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Dla wielu funkcji po ustawieniu czasu pieczenia można
opóźnić włączenie się funkcji poprzez zaprogramowanie
czasu jej zakończenia.
Jeżeli możliwa jest zmiana czasu zakończenia, na
wyświetlaczu pojawi się przewidywana godzina
zakończenia funkcji, a ikonka danej funkcji
miga.
W razie potrzeby, obrócić pokrętło ustawień, aby
ustawić czas zakończenia pieczenia, następnie wcisnąć
, by potwierdzić i uruchomić funkcję.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć drzwiczki:
Funkcja włączy się automatycznie po upłynięciu czasu
obliczonego tak, aby cykl pieczenia zakończył się o
ustawionej godzinie.
Uwaga: Programowanie czasu opóźnienia rozpoczęcia
pieczenia powoduje wyłączenie fazy wstępnego
nagrzewania. Piekarnik osiągnie żądaną temperaturę
stopniowo, co oznacza, że czas pieczenia będzie nieznacznie
dłuższy niż ten podany w tabeli pieczenia.
Podczas oczekiwania można zmienić ustawienia czasu
zakończenia funkcji za pomocą pokrętła.
Wcisnąć
lub , aby zmienić ustawienia temperatury
i czasu gotowania. Nacisnąć , aby potwierdzić po
zakończeniu funkcji.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
6
3.ĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawień
nacisnąć , aby włączyć funkcję.
Aby wstrzymać wykonywanie bieżącej funkcji, w
dowolnym momencie można nacisnąć i przytrzymać
.
4. NAGRZEWANIE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego
nagrzewania: Po włączeniu funkcji wwietlacz
pokazuje, że faza wstępnego nagrzewania jest aktywna.
Kiedy ta faza zostanie zakończona, będzie słychać
sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę.
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włożyć
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie wciskając .
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na
jakość pieczonych potraw.
Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy wstępnego nagrzewania
wstrzyma nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
Zawsze można zmienić ustawienie żądanej temperatury za
pomocą pokrętła.
5. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
Aby wydłużyć czas gotowania bez zmiany ustawień,
ustawić nowy czas za pomocą pokrętła i wcisnąć .
. FUNKCJE USTAWIONE AUTOMATYCZNIE
PRZYWRACANIE TEMPERATURY
Jeżeli temperatura wewnątrz piekarnika spada podczas
cyklu gotowania z uwagi na otwarte drzwiczki,
zostanie automatycznie uruchomiona specjalna funkcja
przywracająca pierwotną temperaturę.
Podczas tego procesu na wyświetlaczu, do chwili
uzyskania zadanej temperatury będzie widoczny
animowany obraz „węża”.
Podczas cyklu gotowania czas gotowania zostanie
wydłużony o czas, w którym drzwi były otwarte, aby
zagwarantować najlepsze wyniki procesu.
. FUNKCJE SPECJALNE
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE - PIRO
Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu
czyszczenia piro.
Uważać, aby dzieci i zwierzęta pozostawały z
dala od piekarnika w trakcie i po zakończeniu
cyklu czyszczenia piro (aż pomieszczenie zostanie
wywietrzone).
Przed włączeniem funkcji Piro należy wyjąć wszystkie
akcesoria.
Jeśli piekarnik jest zainstalowany pod płytą grzejną,
należy sprawdzić, czy w czasie działania funkcji
samoczyszczenia (pirolizy) wszystkie palniki lub pola
grzejne są wyłączone.
Dla uzyskania optymalnych wyników czyszczenia
należy usunąć pozostałości wewnątrz wnęki i oczyścić
wewnętrzną szybę drzwiczek przed zastosowaniem
funkcji pyrolitycznego czyszczenia piekarnika. Funkcję
„Piroliza" należy włączać tylko wtedy, jeżeli urządzenie
jest bardzo brudne lub wydziela nieprzyjemne zapachy
podczas pieczenia.
Wejść do funkcji specjalnych
i przekręcić pokrętło
, aby dokonać wyboru opcji z menu. Następnie
zatwierdzić za pomocą przycisku.
Wcisnąć przycisk
, aby przejść do cyklu czyszczenia
lub wybrać cykl skrócony za pomocą pokrętła (ECO).
Nacisnąć , aby natychmiast rozpocząć cykl
czyszczenia lub nacisnąć , aby ustawić czas
zakończenia/opóźniony start.
Piekarnik uruchomi cykl czyszczenia, a drzwi zamkną się
automatycznie.
Drzwiczek piekarnika nie można otworzyć, jeśli
czyszczenie za pomocą pirolizy jest w toku: Pozostaną
one zablokowane, dopóki temperatura nie spadnie do
dopuszczalnego poziomu.
W trakcie i po zakończeniu cyklu czyszczenia piro
pomieszczenie należy wietrzyć.
Uwaga: Czas trwania cyklu czyszczenia nie może być
ustawiany.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, wcisnąć i przytrzymać
przez co najmniej 5 sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdjęcie blokady
klawiatury.
Uwaga: Blokada klawiatury może być także uruchomiona
podczas gotowania.
Ze względów bezpieczeństwa, w każdym momencie można
ją wyłączyć, wciskając
.
PL
7
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych rodzajów
potraw. Czasy pieczenia są liczone od momentu
włożenia potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo należy
stosować najniższe sugerowane ustawienia, a jeśli
potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy
użyć wyższych. Zaleca się stosowanie akcesoriów
dołączonych w zestawie lub, w miarę możliwości,
blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu.
Można stosować również naczynia i akcesoria ze szkła
żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia
nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można jednocześnie
piec różne potrawy wymagające tej samej temperatury
(np. ryby i warzywa), umieszczając je na różnych
łkach. Potrawy wymagające krótszego pieczenia
należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny
piec sięużej.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy lub naczynia
żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości rosu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać smaku. Należy pamiętać, że w trakcie
tej operacji jest wytwarzana para. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10-15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia. Ostrożnie
otworzyć drzwi, ponieważ z urządzenia może wydostać
się gorąca para.
Zaleca się stosowanie tacy, na której będą gromadzić
się ściekające soki — należy do niej wlać pół litra wody
i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym
grillowane są produkty. W razie potrzeby uzupełniać
wodę.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji
pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze
na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem. Do
pieczenia na kilku poziomach należy wybierać funkc
termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób,
aby zapewnić swobodną cyrkulację powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W przeciwnym
razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia, następnym
razem należy ustawić niższą temperaturę i rozważ
zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub łagodniejsze
mieszanie ciasta.
Ciasta z soczystym nadzieniem lub dodatkami (takimi
jak serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji
„Piecz. Konwekcyjne”. Jeśli spód ciasta jest zbyt
wilgotny, należy skorzystać z niższej półki i wyłożyć
spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed
włożeniem nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący. Po uywie dwóch trzecich czasu
pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się
przykrycie go wilgotną ściereczką. Czas wyrastania
przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią
w porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (20-25°C). Czas wyrastania ciasta na pizzę to
mniej więcej godzina na 1 kg ciasta.
PRAKTYCZNE PORADY
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
8
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
- 160 - 180 30 - 90
2/3
Tak 160 - 180 30 - 90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
- 160 - 200 30 - 85
3
Tak 160 - 200 35 - 90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
- 170 - 180 15 - 45
3
Tak 160 - 170 20 - 45
4
1
Tak 160 - 170 20 - 45 ***
5
3 1
Ptysie
- 180 - 200 30 - 40
3
Tak 180 - 190 35 - 45
4
1
Tak 180 - 190 35 - 45 ***
5
3 1
Bezy
Tak 90 110 - 150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140 - 160 ***
5 3 1
Pizza (na cienkim lub grubym cieście,
focaccia)
- 220 - 250 20 - 40
2
Tak 220 - 240 20 - 40
4 1
Tak 220 - 240 25 - 50 ***
5
3 1
Bochenek chleba 0,5 kg - 180 - 220 50 - 70
2
Bułki - 180 - 220 30 - 50
2
Chleb Tak 180 - 200 30 - 60
4 1
Mrożona pizza
- 250 10 - 20
2
Tak 250 10 - 20
4 1
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 45 - 60
2
Tak 180 - 190 45 - 60
4 1
Tak 180 - 190 45 - 70 ***
5 3 1
Vols-au-vent/krakersy
Tak 190 - 200 20 - 30
3
Tak 180 - 190 20 - 40
4 1
Tak 180 - 190 20 - 40 ***
5 3 1
Lazania/suet - 190 - 200 40 - 65
3
Zapiekanka makaronowa/cannelloni - 190 - 200 25 - 45
3
PL
9
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Jagnięcina / cielęcina /
wołowina / wieprzowina 1 kg
- 190 - 200 60 - 90
3
Pieczeń wieprzowa z chrupiącą
skórką 2 kg
- 170 110 - 150
2
Kurczak/królik/kaczka 1 kg - 200 - 230 50 - 80
3
Indyk/gęś 3 kg - 190 - 200 90 - 150
2
Ryba pieczona w całości (let, całość) Tak 180 - 200 40 - 60
3
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180 - 200 50 - 60
2
Tosty - 3 (Wysoka) 3 - 6
5
Filety rybne/kawałki - 2 (Średnia) 20 - 30 *
4 3
Kiełbaski / kebab /
kotlety / hamburgery
-
2- 3 (średnia -
wysoka)
15 - 30 *
5 4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 2 (Średnia) 55 - 70 **
2 1
Befsztyk krwisty 1 kg - 2 (Średnia) 35 - 50 **
3
Udziec barani/golonka - 2 (Średnia) 60 - 90 **
3
Pieczone ziemniaki - 2 (Średnia) 35 - 55 **
3
Zapiekanka warzywna - 3 (Wysoka) 10 - 25
3
Lazania i mięso Tak 200 50 - 100 ***
4 1
Mięsa i ziemniaki Tak 200 45 - 100 ***
4 1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 ***
4 1
Pełne danie: Tarta owocowa (poziom
5)/lasagne (poziom 3)/mięso (poziom 1)
Tak 190 40 - 120 ***
5 3 1
Nadziewane i pieczone kawałki
mięsa
- 200 80 - 120 ***
3
Plastry mięsa
(królik, kurczak, jagnięcina)
- 200 50 - 100 ***
3
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie
potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika
w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
WWW
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
docs.hotpoint.eu, aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certykacji, zgodnie ze standardem IEC 60350-1.
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Wym. obieg Eco
FUNKCJE
USTAWIANE
AUTOMATYCZNIE
Zapiekanka Mięso Maxi Cooking Chleb Pizza Ciasta kruche
AKCESORIA
Ruszt druciany
Blacha do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Blacha na ściekający tłuszcz /
blacha do pieczenia / blacha
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500ml wody
Blacha do pieczenia
10
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z mi-
krobry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel de-
tergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli
tego rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowa-
dzone po powierzchni urządzenia, naly natychmiast je
usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu pozostawić kuchenkę do
schłodzenia, a następnie oczyścić, najlepiej jeżeli
urządzenie jest jeszcze ciepłe, i usunąć resztki jedzenia
lub plamy. Aby usunąć wilgoć zgromadzoną podczas
gotowania produktów o dużej zawartości wody,
pozostawić kuchenkę do całkowitego schłodzenia, a
następnie osuszyć szmatką lub gąbką.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do
mycia.
Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki.
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w
wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając
rękawic kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące.
Resztki żywności mogą być łatwo usunięte za pomo
szczoteczki lub gąbki do mycia naczyń.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń
czyszccych parą.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnie urządzenia.
Używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych upewnić się, że
urządzenie zostało odłączone od
zasilania.
KONSERWACJA
ICZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
WYMIANA ŻARÓWKI
1. Oączyć urządzenie od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie podłączyć urządzenie do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25-40 W/230 V, typ E-14,
T300°C lub żarówki halogenowe 20-40 W/230 V, typ G9, T300°C.
Żarówka stosowana wtym piekarniku jest przeznaczona do
urządzeń domowych inie nadaje się do ogólnego oświetlania
pomieszczeń wgospodarstwie domowym (dyrektywa WE
244/2009). Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotykać ich
gołymi rękami - ślady palców pozostawione na powierzchni
mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek. Nie używać piekar-
nika, dopóki osłona lampy nie zostanie ponownie zamontowana.
Funkcja ta pozwala na wyeliminowanie śladów
zabrudzenia po pieczeniu, przy użyciu temperatury ok.
500 °C. W tej temperaturze resztki żywności zamieniają
się w osady, które można łatwo wytrzeć wilgotną gąbką
po ostygnięciu piekarnika.
Jeśli piekarnik jest zainstalowany pod płytą grzejną,
należy sprawdzić, czy w czasie działania funkcji
samoczyszczenia (pirolizy) wszystkie palniki lub pola
grzejne są wyłączone.
Aby uzyskać optymalne rezultaty czyszczenia, należy
usunąć wszystkie większe zabrudzenia za pomocą
wilgotnej gąbki przed zastosowaniem funkcji
czyszczenia piro.
Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu
czyszczenia piro.
Przed włączeniem cyklu piro należy wyjąć
wszystkie akcesoria.
Uważać, aby dzieci i zwierzęta pozostawały z
dala od piekarnika w trakcie i po zakończeniu
cyklu czyszczenia piro (aż pomieszczenie
zostanie wywietrzone).
CZYSZCZENIE KOMORY PIEKARNIKA ZA POMOCĄ CYKLU CZYSZCZENIA PIRO
Ten piekarnik jest wyposażony w dwie różne funkcje
czyszczenia za pomocą pirolizy: Cykl standardowy
(PIRO) zapewnia dokładne czyszczenie, jeśli piekarnik
jest mocno zabrudzony, natomiast cykl ekonomiczny
(ECO) jest krótszy i zużywa mniej energii niż cykl
standardowy, co sprawia, że można go stosować w
regularnych odstępach czasu.
Funkcję „Piroliza" należy włączać tylko wtedy,
jeżeli urządzenie jest bardzo brudne lub wydziela
nieprzyjemne zapachy podczas pieczenia.
Uwaga: Drzwiczek piekarnika nie można otworzyć, jeśli
czyszczenie za pomocą pirolizy jest w toku. Pozostaną
one zablokowane, dopóki temperatura nie spadnie do
dopuszczalnego poziomu. W trakcie i po zakończeniu cyklu
czyszczenia piro pomieszczenie należy wietrzyć.
PL
11
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy.
b
a
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki, dociskając
je przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry, aż
wysuną się z miejsc zamocowania. Odłożyć drzwiczki na
bok, opierając je na miękkim podłożu.
a
b
~15°
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami ich
zamocowania i zablokowując górną część na swoim
miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca.
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
“CLICK”
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli
nie, powtórzyć wyżej opisane czynności: Drzwiczki
mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie działają prawidłowo.
12
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa. Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik jest
prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Nie można otworzyć drzwiczek. Uszkodzony zamek
drzwiczek.
Wykonywany jest cykl
czyszczenia.
Wyłączyć i ponownie włączyć piekarnik, aby
sprawdzić czy usterka nie ustąpiła. Poczekać,
aż wykonywanie funkcji zostanie zakończone i
piekarnik ostygnie.
Wyświetlacz pokazuje literę „F”,
po której następuje liczba.
Problem zwzany z
oprogramowaniem.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi
Klienta i podać numer naspujący po literze "F".
Zasady, standardową dokumentację oraz dodatkowe informacje o produkcie można
znaleźć:
Odwiedzając naszą stronę internetową docs . hotpoint . eu
ywając kodu QR
Można równiskontaktować się z Centrum pomocy technicznej (Patrz numer telefonu
na karcie gwarancyjnej). W przypadku kontaktu z naszą obsługą posprzedażową, prosimy
podać kody z tabliczki znamionowej produktu.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XX
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400011533250
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

HOTPOINT/ARISTON FI4 485 P IX Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla