6
FUNKCJE
CZYSZCZENIE ZA POMOCĄ PIROLIZY
W celu eliminacji pozostałości po przyrządzaniu
za pomocą cyklu pracy w bardzo wysokiej
temperaturze. Można wybrać jeden z dwóch cykli
samoczyszczenia: cykl pełny lub szybki (ECO). Zaleca
się stosowanie cyklu pełnego wyłącznie w przypadku
bardzo silnych zabrudzeń piekarnika i regularne
stosowanie krótszego cyklu.
USTAWIENIA
Pozwalają zmienić ustawienia piekarnika (czas,
język, poziom głośności sygnałów dźwiękowych,
jasność, tryb ECO, jednostki miary, moc).
Uwaga: Gdy tryb ECO jest aktywny, jasność wyświetlacza
zostaje zmniejszona a światło wyłączone, aby oszczędzać
energię. Można czasowo zwiększyć jasność wyświetlacza i
czasowo włączyć światło poprzez naciśnięcie dowolnego
przycisku.
ASYSTENT PRZYRZĄDZANIA
COOKASSIST
MIĘSO
MIĘSO
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia mięsa.
Funkcja włącza co jakiś czas wentylator na niskich
obrotach, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
potrawy.
DRÓB
DRÓB
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia drobiu.
Funkcja włącza co jakiś czas wentylator na niskich
obrotach, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
potrawy.
ZAPIE
ZAPIEKANKA
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę zapiekania dań z
makaronem.
CHLEB
CHLEB
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia wszystkich
rodzajów pieczywa.
PIZZA
PIZZA
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia wszystkich
rodzajów pizzy.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
OFF
Do wyłączania piekarnika.
STATYCZNE*
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, na kilku półkach (maksymalnie trzech)
równocześnie. Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy
do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu w
zależności od wielkości potrawy. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa
podczas pieczenia tak, aby pieczeń z każdej strony
przyrumieniła się równomiernie. Warto od czasu do
czasu polewać mięso sosem, aby nie dopuścić do jego
nadmiernego wysuszenia.
SZYBKIE NAGRZEWANIE WSTĘPNE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
ECO TERMOOBIEG*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa
i letów na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone
przed nadmiernym wysychaniem, dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Gdy ta funkcja jest
używana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona przez
cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas włączyć z
powrotem, naciskając
.
Aby skorzystać z funkcji ECO i tym samym
zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki piekarnika
nie powinny być otwierane, dopóki potrawa nie będzie
gotowa.