HOTPOINT/ARISTON FA4 841 P IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL
Skrócona instrukcja obsługi
1
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP
URDZENIA HOTPOINT - ARISTON
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie
www . hotpoint . eu/ register
Przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać
instrukcje bezpieczeństwa.
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Oświetlenie wnętrza
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na ściance
komory piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Blokada drzwiczek
(blokuje drzwi w trakcie cyklu
automatycznego czyszczenia i po
jego zakończeniu
)
7. Grzałka górna/grill
8. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Grzałka dolna
(niewidoczna)
1. POKRĘTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji.
Obrócić do pozycji
, by wyłącz
urządzenie.
2. ŚWIATŁO
Naciśnięcie tego przycisku przy
włączonej kuchence powoduje
włączenie lub wączenie lampki w
komorze piekarnika.
3. USTAWIANIE ZEGARA
Służy do zmiany ustawień czasu
pieczenia, opóźnionego startu
i timera. Gdy piekarnik jest
wyłączony, wyświetla godzinę.
4. WYŚWIETLACZ
5. PRZYCISKI USTAWIEŃ
Służą do zmiany ustawień czasu
pieczenia.
6. POKRĘTŁO TERMOSTATU
W przypadku funkcji ustawianych
ręcznie, obrócić, aby wybrać
żądaną temperaturę. Funkcje
ustawiane automatycznie
.
1
2
3
4
5
9
10
8
7
6
1 32 4 5
6
2
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach (maksymalnie
trzech) . Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5
kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby
pieczeń z każdej strony przyrumieniła się równomiernie.
Zalecamy również polewanie pieczeni sosem co jakiś czas,
żeby zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa.
PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości chleba oraz
pizzy. Zaleca się odwracanie blach po uywie połowy czasu
pieczenia.
GRILL
Do grillowania kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,
kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania
pieczywa. Podczas grillowania mięsa zaleca się stosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy do
pieczenia i nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef,
kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na ściekający tłuszcz:
blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na dowolnym
poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać do niej ok. 200
ml wody pitnej.
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
PRZESUWNE
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
• Umieścić ruszt na żądanym poziomie, przy
wkładaniu przechylając go lekko ku górze i w
pierwszej kolejności umieszczając stronę tylną
z zawiniętym brzegiem (skierowaną ku górze).
Następnie wsuć ruszt poziomo wzdłuż prowadnicy,
tak daleko jak to możliwe.
• Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz,
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo w taki
sam sposób jak ruszt.
• Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia,
prowadnice półek można zdemontować: pociągnąć
je, wyjmując z uchwytów.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast słodkich i słonych. Ustawić
pokrętło termostatu na ikonie, aby aktywować tę funkcję.
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa
na jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed
nadmiernym wysychaniem dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Gdy ta funkcja jest
używana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona przez cały czas
pieczenia, ale można ją na jakiś czas włączyć z powrotem,
naciskając
.
CHLEB AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia chleba. Aby uzyskać
optymalne rezultaty, naly przestrzegać zaleceń przepisu.
Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
CIASTA KRUCHE
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia ciast. Funkcję tę należy
włącz, gdy piekarnik jest zimny.
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE
W celu usunięcia śladów zabrudzeń powstałych
podczas pieczenia można skorzystać z cyklu czyszczenia w
bardzo wysokiej temperaturze (ponad 400 °C).
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr
65/2014
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
FUNKCJE
PL
3
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia
należy ustawić czas: Naciskać
do czasu, aż na
wyświetlaczu będzie migać ikona
i dwie cyfry
godziny.
lub , by ustawić godzinę, a następnie
potwierdzić wciskając
. Zaczną migać dwie cyfry
minut. Za pomocą
lub ustawić minuty i nacisnąć
, aby potwierdzić.
Uwaga: Gdy na wyświetlaczu miga ikona , co może się
zdarzyć na przykład wskutek dłuższej przerwy w dostawie
prądu, należy ponownie ustawić czas.
2. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany do pracy przy mocy
poniżej 2.9 kW („Lo”): W celu korzystania z piekarnika
przy mocy odpowiadającej domowemu zasilaniu
elektrycznemu o mocy większej niż 3 kW („Hi”) należy
zmienić ustawienia.
Aby przejść do menu ustawień, obrócić pokrętło
wyboru do pozycji
, następnie obrócić je z
powrotem do pozycji
.
Następnie natychmiast nacisnąć i przytrzymać oraz
przez pięć sekund.
Za pomocą lub zmienić ustawienie, następnie
nacisnąć i przytrzym
przez przynajmniej 2
sekundy, aby potwierdzić.
3. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250° C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
„Maxi Cooking”. W tym czasie piekarnik musi być
pusty.
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru do
pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji: wwietlacz
zaświeci się i będzie słychać sygnał dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Uwaga: Podczas pieczenia za pomocą pokrętła wyboru można
zmienić funkcję, lub za pomocą pokrętła termostatu zmienić
ustawioną temperaturą.
Funkcja nie zostanie uruchomiona, jeśli pokrętło termostatu będzie
ustawione w pozycji . Można ustawić czas pieczenia, czas
zakończenia pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i timer.
USTAWIANE AUTOMATYCZNIE
Aby włączyć wybraną funkcję automatyczną („Chleb”
lub „Ciasta”), należy ustawić pokrętło termostatu w pozycji
przeznaczonej dla funkcji automatycznych (
).
Aby zakończyć cykl pieczenia, obrócić pokrętło wyboru do
pozycji
.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia pieczenia i timer.
WYRASTANIE
Aby włączyć funkcję „Wyrastanie”, należy obrócpokręo
termostatu do pozycji oznaczonej odpowiednim symbolem;
jeśli piekarnik ustawiono do pracy w innej temperaturze,
funkcja nie włączy się.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia pieczenia
(tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i timer.
3. NAGRZEWANIE
Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni sygnał
dźwiękowy i migająca na wyświetlaczu ikona
, poinformują,
że została włączona faza nagrzewania wstępnego.
Pod koniec tej fazy odpowiedni sygnał dźwiękowy i migająca
na wyświetlaczu ikona
poinformują, że została osiągnięta
ustawiona temperatura: w tym momencie należy umieścić
potrawę w piekarniku i rozpocząć jej pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
nagrzewania może mieć wpływ na jakość pieczonych potraw.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
4
. PROGRAMOWANIE PIECZENIA
Przed rozpoczęciem programowania pieczenia należy wybrać
funkcję.
CZAS TRWANIA
Nacisnąć i przytrzymać , aż żądana ikona i migające
“00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając
.
Włączyć tę funkcję, ustawiając pokrętło termostatu w pozycji
wybranej temperatury: sygnał dźwiękowy i wskazanie na
wyświetlaczu oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
Uwagi: Aby anulować ustawienie czasu pieczenia, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać na wyświetlaczu, a
następnie za pomocą przycisku zresetować czas pieczenia do
postaci “00:00”.
Ten czas pieczenia zawiera fazę nagrzewania wstępnego.
PROGRAMOWANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Po ustawieniu czasu pieczenia można opóźnić włączenie
funkcji, programując czas jej zakończenia: naciskać
do
czasu, aż na wyświetlaczu pojawi się ikona
i będzie migać
aktualny czas.
Za pomocą lub ustawić czas i potwierdzić przyciskiem
.
Włączyć tę funkcję, ustawiając pokrętło termostatu w pozycji
wybranej temperatury: funkcja pozostanie zatrzymana do
czasu jej automatycznego uruchomienia po upłynięciu czasu
obliczonego tak, by pieczenie zakończyło się o ustawionej
godzinie.
Uwaga: Aby anulować ustawienie, wyłącz piekarnik, obracając
pokrętło wyboru do pozycji ”.
KONIEC PIECZENIA
Kiedy funkcja zakończy się, będzie słychać sygnał dźwiękowy,
a wwietlacz pokaże odpowiedni komunikat.
Obrócić pokrętło wyboru, by wybrać inną funkcję, lub do
pozycji
, by wączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli timer jest włączony, wyświetlacz będzie pokazywać
komunikat „END” lub czas pozostały do końca cyklu pieczenia.
. USTAWIANIE TIMERA
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje go,
pozwala tylko używać wyświetlacza jako timera, zarówno
gdy włączona jest jakaś funkcja, jak i kiedy piekarnik jest
wyłączony.
Nacisnąć i przytrzymać
, aż żądana ikona i migające
“00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Gdy na ekranie miga ikona , użyć lub , by ustawić
właściwy czas pieczenia i potwierdzić, wciskając
.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
urządzenie wyda charakterystyczny sygnałwiękowy.
Uwagi: Aby anulować ustawienie timera, nacisnąć i przytrzymać
, aż ikona zacznie migać, a następnie za pomocą przycisku
zresetować ustawienia czasu do “00:00”.
. FUNKCJA AUTOMATYCZNEGO CZYSZCZENIA 
CZYSZCZENIE PIRO
Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu czyszczenia piro.
Uważać, aby dzieci i zwierzęta pozostawały z dala od
piekarnika w trakcie i po zakończeniu cyklu czyszczenia piro (aż
pomieszczenie zostanie wywietrzone).
Przed uruchomieniem funkcji czyszczenia piro
należy wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika (w tym
prowadnice półek).
Jeśli piekarnik jest zainstalowany pod pły grzejną, należy
sprawdzić, czy w czasie działania funkcji samoczyszczenia
(pirolizy) wszystkie palniki lub pola grzejne są wączone.
Aby uzyskać optymalne rezultaty czyszczenia, należy usunąć
wszystkie większe zabrudzenia za pomocą wilgotnej gąbki
przed zastosowaniem funkcji czyszczenia piro. Funkcję
„Piroliza" należy włączać tylko wtedy, jeżeli urządzenie jest
bardzo brudne lub wydziela nieprzyjemne zapachy podczas
pieczenia.
Aby aktywować funkcję automatycznego czyszczenia,
obrócić pokrętło wyboru oraz pokrętło termostatu w pozycję
ikony
.
Funkcja zostanie aktywowana automatycznie, drzwiczki
zostaną zablokowane a światło wewnątrz wyłączy się:
Wyświetlacz wskazuje czas pozostały do końca, na zmianę z
„Pyro”.
Uwaga: Można jedynie zaprogramować czas zakończenia działania
tej funkcji. Czas trwania jest automatycznie ustawiony na 120 minut.
Po ukończeniu cyklu drzwiczki pozostaną zamknięte do
czasu, aż temperatura wewnątrz piekarnika powróci do
bezpiecznego poziomu. W trakcie i po zakończeniu cyklu
czyszczenia piro pomieszczenie należy wietrzyć.
PL
5
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 160-180 30-90
2/3
Tak 160-180 30-90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160-200 35-90
2
Tak 160-200 40-90
4
2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 160-180 20-45
3
Tak 150 - 170 20-45
4
2
Tak 150 - 170 20-45
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 210 30-40
3
Tak 180-200 35-45
4
2
Tak 180-200 35-45
5
3
1
Bezy
Tak 90 150 - 200
3
Tak 90 140 - 200
4
2
Tak 90 140 - 200
5
3 1
Pizza/chleb
Tak 190-250 15-50
1 / 2
Tak 190-250 20-50
4
2
Chleb - - 60
2
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 20
3
Tak 230 - 250 10 -25
4
2
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180-200 40-55
3
Tak 180-200 45 - 60
4
2
Tak 180-200 45 - 60
5
3 1
Vols-au-vent/krakersy
- 190-200 20-30
3
- 180-190 20-40
4
2
- 180-190 20-40
5
3 1
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Pizza Termoobieg Maxi Cooking Chleb Auto Wym. obieg Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia
lub talerz do pieczenia
umieszczony na ruszcie
Blacha-ociekacz/
Talerz do pieczenia
umieszczony na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 200
ml wody
Blacha do pieczenia
6
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia
**Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w
razie potrzeby).
***Szacowany czas: Potrawy można wyjmować
z piekarnika w różnym czasie, w zależności od
indywidualnych preferencji.
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
docs.hotpoint.eu, aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certyfikacji, zgodnie ze standardami IEC i IEC 60350-1.
Podany czas nie uwzględnia fazy nagrzewania wstępnego: Zaleca się umieszczenie potrawy w piekarniku i
ustawienie czasu pieczenia dopiero po osiągnięciu żądanej temperatury.
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Lazania/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
Tak 190-200 45-65
2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
1 kg
Tak 190-200 80 -110
3
Pieczeń wieprzowa z chrupiącą
skórką
2 kg
Tak 180-190 110 -150
2
Drób/królik/kaczka 1 kg Tak 200-230 50-100
2
Indyk/gęś 3 kg - 190-200 100 - 160
2
Ryba pieczona w całości (let, całość) Tak 170 - 190 30 - 45
2
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180-200 50 - 70
2
Tosty - 250 2 - 6
5
Filety rybne/kawałki - 230 - 250 15 - 30*
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
- 250 15 - 30*
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg Tak 200 - 220 55 - 70**
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg Tak 200 - 210 35 - 50**
3
Udziec barani/golonka Tak 200 - 210 60 - 90**
3
Pieczone ziemniaki Tak 200 - 210 35 - 55**
3
Zapiekanka warzywna - 200 - 210 25 - 55
3
Mięsa i ziemniaki Tak 190-200 45 - 100***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50***
4
1
Lazania i mięso Tak 200 50 - 100***
4
1
Pełne danie: tarta owocowa (poziom 5)
/ lasagne
(poziom 3) / mięso (poziom 1)
Tak 180-190 40 - 120***
5
3 1
Pieczeń/nadziewane kawałki mięsa - 170 - 180 100 - 150
2
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Pizza Termoobieg Maxi Cooking Chleb Auto Wym. obieg Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia
lub talerz do pieczenia
umieszczony na ruszcie
Blacha-ociekacz/
Talerz do pieczenia
umieszczony na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 200
ml wody
Blacha do pieczenia
PL
7
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie naly czyścić wilgotną ściereczką z mikrobry.
Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel detergentu o
neutralnym pH. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik ostygnie i
wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciey, usuwając z niego
wszystkie osady i zabrudzenia powstałe z resztek potraw. Aby
usunąć wszelkie skropliny, które powstały w wyniku pieczenia
potraw z dużą zawartością wody, należy pozostawić piekarnik
do całkowitego ostygnięcia, a następnie wytrzeć go szmat
lub gąbką.
jeśli występują uporczywe zabrudzenia we wnętrzu
piekarnika, zalecamy przeprowadzenie cyklu
automatycznego czyszczenia dla uzyskania optymalnych
rezultatów czyszczenia.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do mycia.
Aby ułatwić czyszczenie szyby, można w prosty sposób
zdjąć drzwiczki, a następnie założyć je ponownie.
WWW
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając rękawic
kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące. Resztki
żywności można łatwo usunąć za pomocą szczoteczki lub
gąbki do mycia naczyń.
Nie wolno stosować urządzeń
czyszczących parą.
Podczas wykonywania
wszystkich czynności należy
ywać rękawic ochronnych.
Wszystkie czynności należy
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie stosować wny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie trzymać ich
za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki, dociskając je
przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry (a), aż wysuną
się z miejsc zamocowania (b).
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je na miękkim podłożu.
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę piekarnika,
wyrównując haki zawiasów z miejscami ich zamocowania i
zablokowując górną część na swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia: Upewnić się,
czy zostały opuszczone do końca.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich położenie
jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli nie, należy
powtórzyć powyżej opisane czynności.
CLICK & CLEAN  CZYSZCZENIE SZYB W DRZWICZKACH
1. Po zdjęciu drzwiczek i umieszczeniu ich na miękkiej
powierzchni, uchwytami skierowanymi ku dołowi, należy
równocześnie nacisnąć dwa zaciski zabezpieczające i zdjąć
górną część drzwiczek, wyciągając ją ku sobie.
2. Mocno chwycić szyby obiema rękami, wyjąć je i przed
przystąpieniem do czyszczenia umieścić na miękkiej
powierzchni.
3. Przed umieszczeniem szyby wewnętrznej z powrotem
na miejscu należy najpierw zamontować szybę środkową
(zaznaczoną „1R”): Aby właściwie umieścić szyby, należy
upewnić się, że znak „R” jest widoczny w lewym rogu.
W pierwszej kolejności należy umieścić dłuższą część szyby
oznaczoną literą „R” w odpowiednich uchwytach (a), a
następnie obniżyć ją do właściwej pozycji (b).
Powtórzyć tę procedurę dla obu szyb.
B
A
4. Zamontow ponownierną krawę: charakterystyczne
kliknięcie sygnalizuje prawidłową pozycję. Przed ponownym
założeniem drzwiczek naly upewnić się, że uszczelka nie
zostanie uszkodzona.
KONSERWACJA
ICZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
8
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa Awaria zasilania
Urządzenie odłączone od
zasilania
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik
jest prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła
Wyświetlacz pokazuje literę „F,
po której następuje liczba lub
litera
Problem związany z
oprogramowaniem
Skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem technicznym i
podać numer następujący po literze „F”
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo
należy stosować najniższe sugerowane ustawienia,
a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona,
należy użyć wyższych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w miarę
możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego
metalu. Można stosować również naczynia i akcesoria
ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „TERMOOBIEG, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), na różnych
poziomach. Potrawy wymagające krótszego pieczenia
należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które
powinny piec się dłużej.
FUNKCJA CHLEB AUTO
Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy postępować
zgodnie z instrukcjami, korzystając z przepisu na
1000 g ciasta: 600 g mąki, 360 g wody, 11 g soli, 25
g świeżych drożdży (lub dwa opakowania drożdży
suszonych).
Aby zapewnić optymalne warunki wyrastania
ciasta, należy pozostawić je na około 90 minut w
temperaturze pokojowej lub na około 60 minut w
piekarniku z włączoną funkcją „Wyrastanie”.
Umieścić ciasto w (zimnym) piekarniku, na dno
piekarnika wlać 100 cm³ zimnej wody pitnej i włącz
funkcję „Chleb Auto”. Po zakończeniu pieczenia należy
pozostawić ciasto na ruszcie do jego całkowitego
ostygnięcia.
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
PRAKTYCZNE PORADY
Instrukcje bezpieczeństwa, instrukcję obsługi, kartę produktu oraz parametry poboru
energii można pobrać:
Odwiedzając naszą stronę internetową docs . hotpoint . eu
ywając kodu QR
Można równiskontaktować się z Centrum pomocy technicznej (Patrz numer telefonu
na karcie gwarancyjnej). W przypadku kontaktu z naszą obsługą posprzedażową, prosimy
podać kody z tabliczki znamionowej produktu.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
XX
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400011415651
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

HOTPOINT/ARISTON FA4 841 P IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide