HOTPOINT/ARISTON GA2 124 IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL
1
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Oświetlenie piekarnika
3. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na ściance
komory piekarnika)
4. Drzwiczki
5. Grzka górna/grill
6. Zagłębienie na rożen
7. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
8. Palnik gazowy
(niewidoczny)
1. POKRĘTŁO MINUTNIKA
y do zaprogramowania
minutnika.
Nie włącza ani nie wyłącza
pieczenia.
2. POKRĘTŁO USTAWIEŃ
Do włączania piekarnika,
ustawiania temperatury i włączania
funkcji „Grill”.
Obrócić do pozycji
, by wyłączyć
urządzenie.
3. ŚWIATŁO LED GRILLA
Zapala się gdy jest używany grill.
4. WŁĄCZNIK ŚWIAA
Nacisnąć aby włączyć (1) lub
wyłączyć (0) światło.
INSTRUKCJA
CODZIENNEJ EKSPLOATACJI
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad
bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP URZĄDZENIA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www.hotpoint.eu/register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukc
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać odwiedzając naszą stronę
docs.hotpoint.eu i postępując zgodnie ze
wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie
tej broszury.
1 2 3
4
1
2
3
4
7
5
6
8
2
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA ROŻEN
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU
I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na żądanym poziomie, przy wkładaniu
przechylając go lekko ku górze i w pierwszej kolejności
umieszczając stronę tylną z zawiniętym brzegiem
(skierowaną ku górze). Następnie wsunąć ruszt poziomo
wzdłuż prowadnicy, tak daleko, jak to możliwe.
• Inne akcesoria, takie jak blacha do pieczenia, są
wsuwane poziomo w taki sam sposób jak ruszt.
ZAKŁADANIE POKRYWY PALNIKA GAZOWEGO
Aby dobrze zamontować
pokrywę palnika gazowego,
należy umieścić ją na samym
dole piekarnika.
Należy umieścić ją w taki
sposób, aby napis „AVANTI
- FRONT” znajdował się na
zewnątrz oraz tak, aby pokrywa
nie mogła przesuwać się na boki po włożeniu na
miejsce.
UŻYWANIE ROŻNA
Wbić szpikulec przez środek porcji mięsa (jeśli
jest to drób, mięso należy owiązać sznurkiem).
Przesunąć mięso wzdłuż szpikulca, aż oprze się
mocno i nieruchomo na widełkach. Wcisnąć drugie
widełki na szpikulec i przesunąć je tak, aby mocno
przytrzymywały mięso.
Dokręcić śrubę mocującą, aby zabezpieczyć mięso w
odpowiednim położeniu.
Wsunąć koniec w odpowiednie zagłębienie w
komorze piekarnika i oprzeć zaokrągloną część na
przeznaczonym do tego celu wsporniku (znajdującym
się na trzecim poziomie).
Aby skorzystać z rożna, należy uruchomić piekarnik,
wybierając funkc „“Grill”.
Aby zbierać wypieczony sos należy umieścić poniżej
rożna specjalną blachę na ściekający tłuszcz i nalać do
niej ok. 200 ml wody.
Aby uniknąć poparzeń, gdy szpikulec jest gorący,
należy używać specjalnego uchwytu z tworzywa
sztucznego (kry trzeba zdjąć przed włożeniem
rożna do piekarnika).
PL
3
. ROZGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250° C przez około godzinę.
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
. WŁĄCZANIE PIEKARNIKA
Przy zamkniętych drzwiach nacisnąć i obrócić
pokrętło ustawień na symbol maksymalnej
temperatury
. Aby włączyć piekarnik należy
nacisnąć pokrętło ustawień i przytrzymać przez kilka
sekund.
Pokrętła nie należy naciskać dłużej niż przez 15
sekund.
Aby zmienić temperaturę, należy przekręcić pokrętło
ustawień na wymaganą temperaturę.
Jeżeli w dowolnym momencie chcesz przestać piec
i wyłączyć piekarnik, przekręć pokrętło ustawień do
położenia
.
Jeżeli piekarnik nie włącza się lub wyłącza się w
sposób przypadkowy, należy obrócić pokrętło
ustawień z powrotem do położenia
, otworz
drzwiczki piekarnika i odczekać co najmniej
jedną minutę przed ponowną próbą włączenia
piekarnika.
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw
lub do
przyrumieniania pieczywa.
Zaleca s umieszczenie potrawy na 5 poziomie.
Podczas grillowania mięsa, zaleca s zastosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: Umieścić potrawę na 4.
poziomie i dodać około 200 ml wody pitnej.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 minut. Podczas
pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
Aby wybrać funkcję „Grill, ustawić pokrętło ustawień
na symbolu
.
Po włączeniu funkcji zapali się lampka LED
sygnalizująca, że funkcja została włączona.
. USTAWIANIE TIMERA
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje
go, pozwala tylko używać wyświetlacza jako
minutnika, zarówno gdy włączona jest jak funkcja,
jak i wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Należy wykonać pokrętłem pełny obrót w prawo, a
następnie ustawić na żądany czas pieczenia,
obracając pokrętłem w przeciwnym kierunku: Gdy
tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
urządzenie wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
4
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe - 10 160-180 40 - 90
4
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
- 10 170 - 190 40 - 90
4
Kruche ciasteczka/Rogaliki - 10 160-180 25 - 45
4
Ptysie - 10 180-200 30 - 50
4
Pizza/chleb - 10 190 - 210 30 - 50
4
Chleb - 10 180-200 30 - 80
3
Mrożona pizza - 10 MAKS. 10 - 20
4
Słone ciasta
(tarta warzywna, quiche)
- 10 180-200 40 - 70
4
Vols-au-vent /
chrupiące paszteciki
- 10 180-200 20 - 40
3
Lasagna/zapiekanka z
makaronem/
cannelloni/tarty
- 10 190 - 200 55 - 65
3
Jagnięcina / cielęcina /
wołowina / wieprzowina
1 kg
- 10 190 - 200 50 - 90
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg - 10 190 - 200 55 - 100
3
Indyk/gęś 3 kg - 10 190 - 200 150 - 200
3
Ryba pieczona/en papillote
0,5 kg (let, w całości)
- 10 170 - 190 30 - 45
4
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
- 10 180-200 50 - 70
4
Pieczone ziemniaki - 10 190 - 210 60 - 80
3
Tosty 5’ 250 2 - 6
5
Filety rybne/kawałki - 230 - 250 15 - 30 *
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
- 250 15 - 30 *
5
4
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia. Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
docs.hotpoint.eu , aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certykacji, zgodnie ze standardem IEC 60350-1.
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia/
forma do pieczenia
umieszczona na ruszcie
Blacha-ociekacz/
forma do pieczenia
umieszczone na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 200 ml
wody
FUNKCJE
Grill
PL
5
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela wskazuje najlepsze funkcje do użycia do
pieczenia różnych rodzajów potraw pieczonych na
poszczególnych poziomach. Temperatury pieczenia
dotyc momentu włożenia potrawy do piekarnika,
za wyjątkiem nagrzewania wstępnego (gdy jest
wymagane). Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy oraz rodzaju
akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco dopieczona, należyyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
wnież naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco
się wtedy wydłuży. Aby uzyskać lepsze wyniki,
zastosować się uważnie do zaleceń podanych w
tabeli gotowania, dotyczących wyboru akcesoriów i
umieszczania ich na poszczególnych półkach.
DESERY
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po
bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy lub naczynia
żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać smaku. Należy pamiętać, że w trakcie
tej operacji jest wytwarzana para. Gdy pieczeń jest j
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 1015 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia. Ostrożnie
otworzyć drzwi, ponieważ z urządzenia może
wydostać się gorąca para.
Zaleca się stosowanie tacy, na której będą gromadzić
się ściekające soki — należy do niej wlać pół litra
wody i umieścić bezprednio pod rusztem, na
krym grillowane są produkty. W razie potrzeby
uzupełniać wodę.
PRAKTYCZNE PORADY
6
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z
mikrobry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel
detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu pozostawić kuchenkę do schłodzenia,
a następnie oczyścić, najlepiej jeżeli urządzenie jest jeszcze
ciepłe, i usunąć resztki jedzenia lub plamy. Aby usunąć
wilgoć zgromadzoną podczas gotowania produktów o dużej
zawartości wody, pozostawić kuchenkę do całkowitego
schłodzenia, a następnie osuszyć szmatką lub gąbką.
Aby ułatwić czyszczenie szyby, można w prosty sposób
zdjąć drzwiczki, a następnie założyć je ponownie
WWW
.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do
mycia.
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając rękawic
kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące. Resztki
żywności można łatwo usunąć za pomocą szczoteczki lub
gąbki do mycia naczyń.
Nie wolno stosować urządzeń
czyszczących parą.
Podczas wykonywania
wszystkich czynności należy
ywać rękawic ochronnych.
Wszystkie czynności należy
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
WYMIANA ŻARÓWKI
1. Odłączyć urządzenie od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie poącz urządzenie do zasilania.
Uwaga: Używać żarówek halogenowych 25 W/230 V typu G9,
T300 °C.
Żarówka stosowana wtym piekarniku jest przeznaczona
do urządzeń domowych inie nadaje się do ogólnego
oświetlania pomieszczeń wgospodarstwie domowym
(dyrektywa WE 244/2009).
Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie.
- Nie dotykać żarówek gołymi rękami - ślady palców
pozostawione na powierzchni mogą doprowadzić do
uszkodzenia żarówek. Nie używać piekarnika, dopóki osłona
lampy nie zostanie ponownie zamontowana.
KONSERWACJA
ICZYSZCZENIE
PL
7
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie
otworzyć i odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki,
dociskając je przez cały czas i jednocześnie
wyciągając do góry (a), aż wysuną się z miejsc
zamocowania (b).
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je na miękkim
podłożu.
3. Any założyć drzwiczki, należy przysunąć je
w stronę piekarnika, wyrównując haki zawiasów z
miejscami ich zamocowania i zablokowując górną
część na swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli
nie, należy powtórzyć powyżej opisane czynności.
KLIKNĄĆ, BY WYCZYŚCIĆ  CZYSZCZENIE SZYBY
1. Po zdjęciu drzwiczek i umieszczeniu ich na
miękkiej powierzchni, uchwytami skierowanymi ku
dołowi, należy równocześnie nacisnąć dwa zaciski
zabezpieczające i zdjąć górną część drzwiczek,
wyciągając ją ku sobie.
2. Unieść i mocno chwycić obiema rękami
wewnętrzną szybę, wyjąć ją i przed przystąpieniem
do czyszczenia umieścić na miękkiej powierzchni.
3. Aby odpowiednio włożyć wewnętrzną pły
szklaną, należy obrócić ją tak, aby litera „R” była
widoczna w lewym narożniku.
W pierwszej kolejności należy umieścić dłuższą
część szyby oznaczoną literą „R” w odpowiednich
uchwytach, a następnie obniżyć ją do właściwej
pozycji.
4. Zamontować ponownie górną krawędź:
Charakterystyczne kliknięcie sygnalizuje prawidłową
pozycję. Przed ponownym zożeniem drzwiczek
należy upewnić się, że nie zostanie uszkodzona
uszczelka.
8
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik elektryczny lub palnik
gazowy nie włączają się.
Awaria zasilania.
Urządzenie jest odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy kuchenka jest
prawidłowo podłączona do sieci.
Należy odczekać co najmniej jedną minutę, a
następnie włączyć piekarnik ponownie i sprawdzić
czy problem nadal występuje.
Przerwa w dostawie gazu. Należy sprawdzić czy zawór na przewodzie
doprowadzającym gaz do piekarnika jest otwarty
lub zbiornik z gazem płynnym (jeżeli taki jest
wykorzystywany) nie jest pusty.
Niewłaściwe
przeprowadzenie procedury
włączenia.
Należy czekać co najmniej jedną minutę przez
powtórzeniem kroków opisanych w rozdziale
„Codzienne użytkowanie”.
W przypadku wystąpienia problemów, należy obrócić pokrętło ustawień z powrotem w położenia i
otworzyć drzwi piekarnika.
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs.hotpoint.eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs . hotpoint . eu (możliwe jest użycie tego
kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym
serwisem technicznym dla klientów.
KONTAKT Z NASZYM SERWISEM TECHNICZNYM
Nasze dane kontaktowe znajdują się w książeczce
gwarancyjnej.
Kontaktując się z naszym
serwisem technicznym,
należy podać kody z
tabliczki znamionowej
swojego urządzenia.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XX
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400010900695
Wydrukowano we Włoszech
USUWANIE USTEREK
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

HOTPOINT/ARISTON GA2 124 IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide