. FUNKCJE SPECJALNE
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE - PIRO
Przed uruchomieniem funkcji czyszczenia piro należy wyjąć
wszystkie akcesoria z piekarnika, w tym prowadnice półek. Jeśli
piekarnik jest zainstalowany pod płytą grzejną, należy sprawdzić,
czy w czasie działania funkcji samoczyszczenia (pirolizy)
wszystkie palniki lub pola grzejne są wyłączone.
Aby uzyskać optymalne rezultaty czyszczenia, należy usunąć
wszystkie większe zabrudzenia za pomocą wilgotnej gąbki przed
zastosowaniem funkcji czyszczenia piro. Funkcję „Piroliza" należy
włączać tylko wtedy, gdy urządzenie jest bardzo brudne lub
wydziela nieprzyjemne zapachy podczas pieczenia.
Wejść w funkcje specjalne
i obrócić pokrętło, aby wybrać z
menu. Następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
Nacisnąć
, aby natychmiast uruchomić cykl czyszczenia lub
obrócić pokrętło, aby wybrać skrócony cykl (ECO).
Nacisnąć
, aby natychmiast rozpocząć cykl czyszczenia lub
nacisnąć
, aby ustawić czas zakończenia/opóźniony start.
Piekarnik rozpocznie cykl czyszczenia i drzwiczki zostaną
automatycznie zamknięte.
Drzwiczek piekarnika nie można otworzyć, jeśli czyszczenie
za pomocą pirolizy jest w toku: Pozostaną one zablokowane,
dopóki temperatura nie spadnie do dopuszczalnego poziomu.
W trakcie i po zakończeniu cyklu czyszczenia piro pomieszczenie
należy wietrzyć.
Uwaga: Czas trwania cyklu czyszczenia nie może być ustawiany.
. KORZYSTANIE Z SONDY DO MIĘSA (JEŚLI W WYPOSAŻENIU)
Sonda do mięsa pozwala mierzyć dokładną temperaturę
wewnątrz potrawy podczas pieczenia.
Sonda do mięsa może być używana tylko z niektórymi funkcjami
pieczenia (Konwencjonalne, Termoobieg, Pieczenie
konwekcyjne, Turbo Grill, 6th Sense Mięso i 6th Sense
Maxicooking).
Aby osiągnąć najlepsze rezultaty,
konieczne jest właściwe umieszczenie
sondy. Wsunąć sondę w najbardziej
mięsistą część mięsa, omijając kości i
tłuszcz.
W przypadku drobiu wsunąć sondę z
boku, w środek piersi, uważając, aby
końcówka nie wystawała w pustej
przestrzeni. W przypadku mięsa o
nieregularnej grubości, należy przed
wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy
zostało poprawnie wypieczone.
Podłączyć końcówkę sondy do złącza w otworze w ściance
piekarnika, po prawej stronie. Po podłączeniu sondy do gniazdka
w piekarniku, włącza się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawia się ikona i docelowa temperatura.
Jeżeli sonda do mięsa zostanie podłączona podczas wyboru
funkcji, wyświetlacz przełączy się na domyślną docelową
temperaturę sondy do mięsa.
Nacisnąć
, aby rozpocząć ustawianie. Obrócić pokrętło, aby
ustawić docelową temperaturę sondy do mięsa. Nacisnąć
,
aby potwierdzić.
Obrócić pokrętło, aby ustawić temperaturę komory piekarnika.
Nacisnąć
lub , aby potwierdzić i zacząć cykl pieczenia.
Podczas cyklu pieczenia, na wyświetlaczu jest pokazywana
docelowa temperatura sondy do mięsa. Gdy mięso osiągnie
docelową temperaturę, cykl pieczenia zakończy się, a na
wyświetlaczu pojawi się napis „Koniec".
Aby ponownie uruchomić cykl pieczenia z pozycji „Koniec",
poprzez obracanie pokrętła można ustawić docelową
temperaturę sondy do mięsa, tak jak pokazano powyżej.
Nacisnąć
lub , aby potwierdzić i ponownie uruchomić
cykl pieczenia.
Uwaga: w trakcie cyklu pieczenia z użyciem sondy do mięsa, można
obrócić pokrętło, aby zmienić docelową temperaturę sondy do mięsa.
Nacisnąć , aby ustawić temperaturę w komorze piekarnika.
Sonda do mięsa może zostać włożona w dowolnym momencie,
również podczas cyklu pieczenia. W takim przypadku, konieczne jest
ponowne ustawienie parametrów funkcji pieczenia.
Jeżeli sonda do mięsa nie może zostać wykorzystana przy danej
funkcji, piekarnik wyłączy cykl pieczenia i włączony zostanie sygnał
dźwiękowy alarmu. W takim przypadku, należy odłączyć sondę do
mięsa lub nacisnąć , aby ustawić inną funkcję. Sonda do mięsa
nie może być wykorzystywana przy opóźnieniu startu i w fazie
wstępnego nagrzewania.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, wcisnąć i przytrzymać
przez co
najmniej 5 sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdjęcie blokady
klawiatury.
Uwaga: Blokada klawiatury może być także uruchomiona podczas
gotowania.
Ze względów bezpieczeństwa, w każdym momencie można ją
wyłączyć, wciskając .
Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu
czyszczenia piro.
Uważać, aby dzieci i zwierzęta pozostawały z dala od
piekarnika w trakcie i po zakończeniu cyklu czyszczenia
piro (aż pomieszczenie zostanie wywietrzone).
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych
rodzajów potraw. Czasy pieczenia są liczone od
momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania
wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju
akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
również naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się
wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), umieszczając
je na różnych półkach. Potrawy wymagające
krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej,
pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy lub naczynia
żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać smaku. Należy pamiętać, że w trakcie
tej operacji jest wytwarzana para. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia. Ostrożnie
otworzyć drzwi, ponieważ z urządzenia może
wydostać się gorąca para.
Zaleca się stosowanie tacy, na której będą gromadzić
się ściekające soki — należy do niej wlać pół litra
wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na
którym grillowane są produkty. W razie potrzeby
uzupełniać wodę.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem
funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać
funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie
w taki sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację
powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po
bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Ciasta z soczystym nadzieniem lub dodatkami (takimi
jak serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji
„Piecz. Konwekcyjne”. Jeśli spód ciasta będzie zbyt
wilgotny, korzystać z niższej półki i wyłożyć spód
bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed
włożeniem nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się
przykrycie go wilgotną ściereczką. Czas wyrastania
przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią
w porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (20–25°C). Czas wyrastania ciasta na pizzę
to mniej więcej godzina na 1 kg ciasta.
PRAKTYCZNE PORADY