Electrolux EHO338X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
INSTRUKCJA OBSUGI
_____________________
2 PALNIKOWA
CERAMICZNA PYTA
DO GOTOWANIA
EHO 338 X
_____________________
ELECTROLUX
2
3
SPIS TRECI
WSKAZÓWKI OGÓLNE....................................................................................4
EKSPLOATACJA...............................................................................................6
MYCIE I KONSERWACJA.................................................................................7
WSKAZÓWKI DOTYCZCE UYWANIA PYTY CERAMICZNEJ................. 8
MONTA............................................................................................................9
PODCZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ....................................... 10
AUTORYZOWANY SERWIS........................................................................... 11
DANE TECHNICZNE.......................................................................................12
4
Szanowni Klienci !
Dzi&kujemy za zainteresowanie naszymi wyrobami i zakup urz1dzenia
marki Electrolux !
Dokonuj1c tego wyboru postawili Pa5stwo na nowoczesne rozwi1zania
techniczne, wysok1 jako89 i ciekawe wzornictwo.
Przeczytanie instrukcji obs3ugi pozwoli Pa8stwu na zapoznanie si9 krok po kroku
z funkcjonowaniem nowego urz<dzenia.
Przed przyst<pieniem do pod3<czenia i eksploatacji urz<dzenia prosimy o dok3ad-
ne przeczytanie instrukcji obs3ugi.
Zalecamy umieszczenie instrukcji obs3ugi w pobli?u urz<dzenia, aby mogli Pa8-
stwo w razie potrzeby skorzystaA z niej.
Przestrzeganie wskazówek i zalece5 podanych w instrukcji obs<ugi jest wa-
runkiem naszego zobowi1zania w zakresie 8wiadczenia gwarancji.
WSKAZÓWKI OGÓLNE
Wszelki prace konserwacyjne lub naprawy mo?e wykonywaA wy3<cznie pra-
cownik autoryzowanego zak3adu serwisowego. Naprawy wykonywane przez
osoby bez odpowiednich uprawnie8 stwarzaj< zagro?enie wypadku oraz mog<
byA przyczyn< uszkodzenia urz<dzenia. Do napraw stosuje si9 tylko oryginalne
cz9Cci zamienne.
ZwróciA uwag9, aby przewód zasilaj<cy nie zosta3 zgnieciony lub zatrzaCni9ty.
Urz<dzenie przeznaczone jest do u?ytku w gospodarstwie domowym. Ka?de
inne zastosowanie jest niezgodne z przeznaczeniem urz<dzenia i mo?e spo-
wodowaA uszkodzenie jego systemu lub spowodowaA zagro?enie dla u?ytkow-
nika.
Nale?y u?ywaA garnków oraz naczy8 do gotowania z równym i g3adkim dnem,
aby nie uszkodziA powierzchni p3yty. Naczynia z nierównym dnem wp3ywaj<
ujemnie na kontakt cieplny z elektrycznymi palnikami.
W przypadku sma?enia bardzo t3ustych potraw (np. sma?enie frytek, rozpusz-
czanie mas3a itp.) urz<dzenia nie wolno pozostawiaA bez nadzoru, gdy? istnieje
zagro?enie powstania po?aru. W przypadku wyst<pienia po?aru nale?y na-
tychmiast wy3<czyA p3yt9 ustawiaj<c w3<cznik na „0” zero. JeCli nad p3yt< za-
montowany jest poch3aniacz i pracuje, nale?y do niezw3ocznie wy3<czyA.
P3yta jak równie? naczynia nagrzewaj< si9 podczas gotowania i po wy3<czeniu
p3yty pozostaj< jeszcze przez pewien czas gor<ce, dlatego nale?y zachowaA
ostro?noCA podczas ich przemieszczania.
Nie dopuszcza9, aby w pobliBu urz1dzenia przebywa<y dzieci !
Patelni9 nale?y tak ustawiA, aby jej uchwyty znajdowa3y si9 poza obszarem
p3yty i w ten sposób wyeliminowaA zagro?enie poparzenia.
Po zako8czeniu gotowania nale?y zawsze sprawdzaA, czy urz<dzenie zosta3o
wy3<czone. W3<czniki musz< znajdowaA si9 w pozycji zero „0”.
Nie wolno k3aCA na urz<dzenie papieru oraz przedmiotów z tworzywa sztucz-
nego, gdy? w przypadku niezamierzonego w3<czenia p3yty mog< si9 one zapa-
liA.
5
Urz<dzenie nale?y utrzymywaA w czystoCci ze wzgl9dów higienicznych i bez-
piecze8stwa. T3uszcz, olej i resztki potraw powoduj< powstawanie nieprzyjem-
nych zapachów i stwarzaj< zagro?enie po?aru.
Podczas eksploatacji nale?y przestrzegaA wszystkich wskazówek i zalece8
zawartych w instrukcji obs3ugi oraz zalece8 producenta Crodków czyszcz<cych
stosowanych do mycia.
W przypadku usuni9cia urz<dzenia nale?y je unieruchomiA tzn. wyj<A wtyczk9
z gniazdka i odci<A przewód zasilaj<cy mo?liwie jak najbli?ej p3yty, aby zapo-
biec ewentualnym wypadkom.
PRODUCENT NIE ODPOWIADA ZA SZKODY
POWSTAE W WYNIKU :
Nieprawid3owej instalacji urz<dzenia.
Zastosowania urz<dzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem.
Nieprzestrzegania przepisów bezpiecze8stwa podanych w instrukcji obs3ugi.
Naprawy urz<dzenia przez osob9 nieuprawnion<.
U?ycia do naprawy nieoryginalnych cz9Cci.
Powstania szkody w trakcie póGniejszego transportu np. w przypadku przepro-
wadzki lub odsprzeda?y urz<dzenia.
Nieprawid3owego zastosowania urz<dzenia.
PRZEZNACZENIE
Elektryczna p<yta do gotowania przeznaczona jest do uBytku w gospodar-
stwie domowym.
Podczas eksploatacji urz<dzenia nale?y CciCle przestrzegaA wskazówek i zalece8
zawartych w instrukcji obs3ugi. W przypadku u?ycia p3yty niezgodnie z jej prze-
znaczeniem zostanie cofni9ta gwarancja.
USTAWIENIE
Zaleca si9 ustawienie p3yty z blatem roboczym po obu stronach, wykonanym z
materia3u odpornego na wysok< temperatur9. P3yty nie nale?y umieszczaA w
miejscu utrudniaj<cym dost9p do niej.
ROZPAKOWANIE
Po rozpakowaniu nale?y sprawdziA, czy urz<dzenie nie jest uszkodzone.
W przypadku stwierdzenia uszkodze8 transportowych, nale?y niezw3ocznie zg3o-
siA ten fakt w miejscu zakupu urz<dzenia. Prosimy równie? o sprawdzenie, czy
dostarczono ten model urz<dzenia, który wybrali Pa8stwo w miejscu zakupu.
INSTALACJA ELEKTRYCZNA
Pod3<czenie do instalacji elektrycznej mo?e wykonaA wy3<cznie monter instalacji
elektrycznych z odpowiednimi uprawnieniami. Nieprawid3owe wykonanie pod3<-
czenia mo?e spowodowaA pora?enie u?ytkownika lub uszkodzenie urz<dzenia.
Nie wolno wykonywa9 zmian i modyfikacji cz&8ci elektrycznych p<yty
Nale?y przestrzegaA dok3adnie wskazówek monta?owych. Firma Electrolux nie
ponosi odpowiedzialnoCci za monta? wykonany niezgodnie ze wskazówkami za-
wartymi w niniejszej instrukcji obs3ugi.
PRZED PIERWSZYM WE CZENIEM
6
Przed pierwszym w3<czeniem p3yty nale?y starannie umyA pola grzejne Crodkiem
b9d<cym na wyposa?eniu urz<dzenia. P3yt9 umyA czyst< wilgotn< Cciereczk< lub
papierem kuchennym, a nast9pnie wytrzeA do such<.
EKSPLOATACJA
Lampka kontrolna
Lampka zostaje podCwietlona po w3<czeniu urz<dzenia (gaCnie po wy3<czeniu).
Obja8nienie symboli
Pokr&t<o do regulacji duBego (tylnego) pola grzejnego
Pokr&t<o do regulacji ma<ego (przedniego) pola grzejnego
Ma<y pier8cie5: po w3<czeniu pola grzejnego zostaje uruchomiony ma3y pier-
Ccie8. Nale?y wybraA temperatur9.
Regulacja (z ma<ego do duBego pier8cienia – oba s1 w<1czone): obróciA
pokr9t3o poza po3o?enie „12”, a? do zatrzymania. PowróciA po pozycji wybranej
temperatury.
Regulacja (z duBego do ma<ego pier8cienia): obróciA pokr9t3o do pozycji „0”.
W3<czyA ponownie i wybraA odpowiedni< temperatur9.
Regulacja (2 pier8cienie)
P3yt9 ustawia si9 w sposób bezstopniowy w zakresie „0 - 12.
1 = najniBszy stopie5 mocy grzejnej
12 = najwyBszy stopie5 mocy grzejnej
0 = p<yta jest wy<1czona
WskaKnik ciep<a pozosta<ego
Ka?de z pól grzejnych posiada wbudowany wskaGnik Cwietlny, który jest pod-
Cwietlony, gdy temperatura pola przekracza 65°C (tak?e wtedy, gdy pole jest
wy3<czone).
Uwaga: Nie naleBy wpatrywa9 si& bezpo8rednio w halogenowe pole,
moBe to doprowadzi9 do uszkodzenia wzroku!
7
MYCIE I KONSERWACJA
PRAWIDOWE NACZYNIA DO GOTOWANIA
Aby zachowaA urz<dzenie w dobrym stanie
technicznym przez d3ugi czas i optymalnie wy-
korzystywaA energi9 elektryczn<, nale?y stoso-
waA prawid3owe naczynia do gotowania z mate-
ria3ów dobrej jakoCci.
Stosowane naczynia musz< byA specjalnie
przeznaczone do gotowania na ceramicznej
p3ycie. Dno naczynia powinno ca3kowicie za-
krywaA pole grzejne i mo?e byA nawet troch9
wi9ksze.
Naczynie powinno mieA równe i g3adkie dno.
W momencie przyst<pienia do gotowania p3yta i
naczynia powinny byA ca3kowicie suche.
Uwaga!
Naczynia z aluminiowym dnem mog< powodowaA odbarwienia ceramicznej
powierzchni p3yty. Mo?na je usun<A Crodkiem, do3<czonym do p3yty.
Naczynia z emaliowanym dnem mog< powodowaA plamy na wzorach po-
wierzchni p3yty.
Nie u?ywaA naczy8 z malowanym dnem, gdy? farba mo?e osi<CA na po-
wierzchni p3yty i nie b9dzie mo?na jej usun<A.
Czyszczenie powierzchni ceramicznej
Ceramiczn< powierzchni9 p3yty nale?y czyCciA po ka?dym u?yciu. U?ywaA czy-
stej szmatki zwil?onej w ciep3ej wodzie (z dodatkiem 3agodnego detergentu),
wytrzeA do sucha.
Resztki potraw nale?y czyCciA natychmiast, gdy pole grzejne jest jeszcze cie-
p3e (u?ywaj<c specjalnych Crodków dost9pnych w handlu).
Plamy powsta3e w wyniku u?ywania naczy8 z aluminiowym dnem, przypalenia
t3uszczu itp. nale?y usun<A Crodkiem czyszcz<cym do p3yt ceramicznych.
Je?eli zajdzie taka potrzeba, czyszczenie nale?y powtórzyA kilka razy, a? pla-
ma zostanie ca3kowicie usuni9ta.
Kraw9dzie i brzegi p3yty (a tak?e przedni panel kontrolny) nale?y myA 3agodn<
szmatk< (zwil?on< ciep3< wod< i 3agodnym detergentem).
Podczas czyszczenia panelu steruj<cego, nale?y zwróciA uwag9, aby nie w3<-
czyA przypadkowo p3yty.
Uwaga:
Nie uBywa9 proszków szoruj1cych, metalowych g1bek i detergentów,
które mog1 uszkodzi9 powierzchni& p<yty.
8
WSKAZÓWKI DOTYCZECE ULYWANIA
PYTY CERAMICZNEJ
Nie przesuwaA naczy8 po p3ycie (podnieCA naczynie i zdj<A z p3yty).
Pow3oka ceramiczna jest odporna na wahania temperatury i znosi du?e ob-
ci<?enia. Jednak?e mo?na j< uszkodziA np. poprzez upadek solniczki czy
pojemnika z przyprawami.
JeBeli na powierzchni p<yty pojawi1 si& widoczne uszkodzenia naleBy
natychmiast od<1czy9 urz1dzenie od zasilania i wezwa9 serwis.
Zanieczyszczenia nale?y usuwaA skrobaczk<, do3<czon< do urz<dzenia
(nast9pnie oczyCciA specjalnym detergentem, dost9pnym w handlu).
Nie u?ywaA mokrych naczy8. UpewniA si9, ?e na powierzchni p3yty (i dnie
naczy8) nie ma ziarenek soli, przypraw, cukru itp., gdy? mog< one poryso-
waA i uszkodziA p3yt9
WaBne: przed postawieniem naczynia na p<yt&, naleBy wytrze9 jego
dno i osuszy9.
Wzór dekoracyjny na powierzchni p3yty mo?e blakn<A, w zale?noCci od
sposobu konserwacji i czasu u?ywania urz<dzenia. Nie wp3ywa to ujemnie
na prac9 p3yty.
Przebarwienia i odbarwienia powierzchni nie s< obj9te gwarancj<.
Resztki produktów nale?y usuwaA natychmiast, gdy pole jest jeszcze ciep3e,
za pomoc< do3<czonej skrobaczki. Zw3aszcza plastik, aluminium, produkty
zawieraj<ce cukier, mog< powodowaA trwa3e plamy. Po usuni9ciu resztek
nale?y wyczyCciA p3yt9 specjalnym Crodkiem czyszcz<cym.
Naczynia, które mia3y kontakt z topi<cym si9 plastikiem, aluminium itp. na-
le?y dok3adnie umyA przed ponownym u?yciem na p3ycie ceramicznej.
Uszkodzenia p<yty powsta<e w wyniku opisanych powyBej sytuacji, nie
s1 obj&te gwarancj1.
Uwaga: na p<ycie nie wolno k<a89 folii spoBywczej, aluminiowej.
Powierzchnia p<yty nie s<uBy do przechowywania produktów i naczy5.
9
MONTAL
P3yt9 mo?na zamontowaA w ka?dym blacie robo-
czym o gruboCci od 28 do 40 mm.
Dowolna wysoko89
Odst9p do Ccianki poCredniej lub szafki ulokowanej
pod p3yt< musi wynosiA przynajmniej 45 mm.
Napr&Benie
Okucia wykr9ciA do napr9?enia tak daleko, aby mog3y
byA przykr9cone pod blatem roboczym. Okucia naci<-
gn<A Crubokr9tem mocno do blatu roboczego.
WYMIARY WYCIMCIA
Otwór w blacie dla wybranej p3yty do gotowania nale?y wyci<A w kszta3cie pro-
stok<ta.
SzerokoCA otworu dla wszystkich kombinacji wynosi zawsze 490 mm.
D<ugo89 otworu :
jest równia sumie wszystkich zewn9trznych wymiarów szerokoCci - (minus) 20
mm.
Przykad :
Grill + poch3aniacz + p3yta ceramiczna z 2 polami grzejnymi + 2 palniki gazowe
290
+ 145 + 290 + 290 -
20 = 955
MONTAL LISTEW WZMACNIAJECYCH
Do ka?dej p3yty z dwoma polami grzejnymi nale?< listwy wzmacniaj<ce. Po-
mi9dzy ka?d< p3yt< musi byA zamontowana jedna listwa wzmacniaj<ca. Listwy
wzmacniaj<cej nie nale?y przykr9caA do blatu roboczego, gdy? jest ona przy-
trzymywana przez profil ramy.
SZEROKOQ POSZCZEGÓLNYCH ELEMENTÓW
Poch<aniacz
145 mm
290 mm
P3yta elektryczna z 2 polami grzejnymi
P3yta ceramiczna z 2 polami grzejnymi
2 palnikowa p3yta gazowa
10
Grill
580 mm
P3yta elektryczna z 2 polami grzejnymi
P3yta ceramiczna z 4 polami grzejnymi
4 palnikowa p3yta gazowa
MONTAL POJEDYNCZEJ PYTY
Przy monta?u pojedynczej p3yty (z 2
lub 4 polami grzejnymi) w blacie ro-
boczym o gruboCci ponad 30 mm na-
le?y wykonaA otwór po obu stronach
wyci9cia przeznaczony na przewód
zasilaj<cy.
PODECZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
Pod<1czenie urz1dzenia do instalacji elektrycznej moBe wykona9 wy<1cznie
specjalista z odpowiednimi uprawnieniami.
Pod<1czenie musi by9 wykonane zgodnie z obowi1 zuj1cymi przepisami bezpie-
cze5stwa i wymogami zak<adu energetycznego.
W przypadku nieprawid3owego pod3<czenia urz<dzenia do instalacji elektrycz-
nej lub dokonaniu zmian parametrów cz9Cci elektrycznych zostaje cofni9ta
gwarancja.
Nie wolno dokonywa9 zmian parametrów
cz&8ci elektrycznych urz1dzenia
Przewód nale?y zainstalowaA w klemach - jak pokazano na rysunku.
Pokryw9 nale?y odkr9ciA przed przyst<pieniem do instalacji przewodów.
Jednostka po3<czona jest bezpoCrednio do kontakty wtykowego lub do wyj-
Ccia.
Kilka jednostek mo?na po3<czyA poprzez jedn< lub kilka puszek zbiorczych.
Urz<dzenie nale?y pod3<czyA poprzez zewn9trzny wy3<cznik z rozwarciem
styków przynajmniej 3 mm.
Pod<1czenie urz1dzenia
2 fazy zero-uziemienie (min 10 A)
Typ przewodu zasilaj<cego: min 1
mm
2
HO5 VV-F.
Rrednica przewodu powinna wynosiA
od 7,5 do 10,5 mm.
1 faza zero-uziemienie (min 16 A)
Typ przewodu zasilaj<cego: min 1,5
mm
2
HO5 VV-F.
Rrednica przewodu powinna wynosiA
od 7,5 do 10,5 mm.
11
Je8li wyst1pi zak<ócenie w funkcjonowaniu urz1dzenia naleBy :
- sprawdziA, czy bezpieczniki nie zosta3y uszkodzone;
- sprawdziA, czy w3<cznik przekaGnikowy jest wy3<czony.
JeCli usuni9cie usterki jest niemo?liwe, awari9 nale?y zg3osiA w autoryzowanym
zak3adzie serwisowym.
Wszelkie naprawy mog1 wykonywa9 wy<1cznie wykwalifikowani
pracownicy z autoryzowanych zak<adów serwisowych !
AUTORYZOWANY SERWIS
SERWIS I CZMCI ZAMIENNE
Naprawy mog< wykonywaA wy3<cznie monterzy z autoryzowanych zak3adów
serwisowych wyznaczonych przez producenta sprz9tu.
Do napraw wolno stosowaA wy3<cznie oryginalne cz9Cci zamienne.
OGRANICZENIA W OBOWIEZYWANIU GWARANCJI
Gwarancji nie podlegaj< uszkodzenia, które nie powsta3y wskutek b39dów
fabrycznych lub wad materia3u.
W przypadku wykonywania napraw przez osoby nieuprawnione lub inne pla-
cówki, które nie zosta3y wyznaczone przez producenta jako autoryzowany
zak3ady serwisowe, zostaje cofni9ta gwarancja.
Gwarancj< nie s< równie? obj9te bezzasadne wezwania monterów.
Producent nie ponosi odpowiedzialno8ci za szkody spowodowane
wskutek nieprzestrzegania obowi1zuj1cych przepisów bezpiecze5-
stwa.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania
zmian technicznych !
12
DANE TECHNICZNE
Napi&cie: 230 V
Pod<1czenie elektryczne: 400 V
2 fazy zero + uzie-
mienie
1czna moc przy<1czenia: 2900 W
Pola grzejne: 180 mm/120 mm -
1700 W
Pole grzejne: 140 mm - 1200 W
Urz<dzenie spe3nia wymogi:
dyrektywy Unii Europejskiej o niskich napi9ciach (Nr 73/23/EWG),
dyrektywy EMC (Nr 89/336/EWG) i jest opatrzone znakiem CE 96.
Model Nr EHO 338 X
Nr produktu 9496 00132
Nr ser. ...................................................................
(prosz9 wstawiA tu numer seryjny urz<dzenia )
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Electrolux EHO338X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi