98
Shake truskawkowy
2 kulki lodów waniliowych, 100 g
truskawek, 1/8 l. zimnego mleka,
zmiksować, rozlać do szklanek.
Shake czekoladowy
2 kulki lodów czekoladowych, 1 łyżka
kremu nugat owo orzechowego, 1/4 l.
zimnego mleka, zmiksować i rozlać do
szklanek.
Shake bananowo-orzechowy
3 łyżki drobno zmielonych orzechów,
1/2 banana, 1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki śmietany, 1 łyżka miodu,
200 ml zimnej serwatki, 2 kostki lodu,
zmiksować i rozlać do szklanek.
Irish Dream
Roztrzepać 2 cl whisky z łyżeczką
proszku czekoladowego i 0,2 l.
śmietany.
Koktajl z kruszonego lodu
Szklany dzbanek wypełnić do połowy
kruszonym lodem. W mikserze
wymieszać 1 plasterek ananasa
(pociętego w kawałeczki), 3 łyżki
wódki, 3 łyżki Curacao blue, 2 łyżki
syropu kokosowego, 100 ml ananasa,
mieszankę wlać do pokruszonego lodu
i podawać ze słomką.
Owocowy dżem
200 g ulubionych owoców jagodowych
wymieszać z 200 g cukru i przelać
do zakręcanego słoika. Ten dżem
można przechowywać w lodówce około
tygodnia.
Shake warzywny
1/2 czerwonej papryki, 50 g
selera, 100 g pomidorów, 2 natki
pietruszki, 1 szczypior, 100 ml
soku pomidorowego, 100 g zimnego
sosu warzywnego. Wszystkie twarde
warzywa umyć, pociąć w kawałki.
Wszystkie składniki zmiksować, dodać
sól i pieprz do smaku.
Pesto
1 pęczek bazylii, 50 g parmezanu
pociętego w duże kawałki i 2–3 ząbki
czosnku z rozetrzeć 1/8 l. oliwy z
oliwek wyciśniętej na zimno. Ew.
dodać kroplami dodatkowy olej, aż
mieszanka będzie kremowa i podawać
do gorącego spaghetti.
Zbiornik miksera natychmiast po
przygotowaniu umyć, aby zapobiec
przeniesieniu smaku czosnku.
Guacamole - puree z avocado
1 dojrzałe avocado, 2 łyżki kwaśnej
śmietany, 1 łyżka soku z limetki,
1/4 łyżeczki zmielonego kminku,
1 łyżka posiekanej zielonej kolendry,
sól, pieprz, tabasco
Przepołowić avocado, wyrzucić pestkę.
Miąższ owocowy wyciągnąć z miski
i zmiksować ze śmietaną, sokiem z
limetki i przyprawami. Dodać soli i
pieprzu do smaku.
Ciasto na omlet
500 ml mleka, 3 jajka, 1 szczypta
soli, 250g mąki. Wszystkie składniki
wrzucić do zbiornika i dobrze
Copyright UNOLD AG | www.unold.de