Kenwood KAX93 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

68
Bezpieczeństwo obsługi
O
Przeczytać uważnie poniższą
instrukcję i zachować na wypadek
potrzeby skorzystania z niej w
przyszłości.
O
Usunąć wszelkie materiały
pakunkowe i etykiety.
O
Przed zakładaniem i zdejmowaniem
części, po zakończeniu pracy oraz
przed czyszczeniem należy zawsze
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
z gniazda zasilającego.
O
Włączonego urządzenia nie wolno
zostawiać bez nadzoru.
O
Nie zbliżać palców do obracających
się części urządzenia ani do otworów
w przystawce.
O
Pomiędzy wałki nie wolno
wkładać metalowych ani ostrych
przedmiotów.
O
Nigdy nie korzystać z uszkodzonej
przystawki ani urządzenia.
O
Podczas obsługi przystawki
zabezpieczyć luźne przedmioty i
części garderoby.
O
Stosowanie przystawki w sposób
niezgodny z przeznaczeniem może
grozić wypadkiem.
O
Nie użytkować urządzenia stojącego
przy krawędzi blatu lub wystającego
poza blat ani nie obsługiw
zamontowanej na urządzeniu
przystawki przy użyciu zbyt dużej
siły, ponieważ może to spowodować
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
69
Niniejsza przystawka jest
wyposażona w gniazdo typu
obrotowego
i przeznaczona
do bezpośredniego montażu na
najnowszej generacji modelach
robotów z serii Kenwood Chef
(TYPE KVC, KVL oraz KCC).
Z przystawki można także
korzystać na robotach KMix
wyposażonych w gniazdo
obrotów niskich (TYPE KMX).
Niniejsza przystawka jest
kompatybilna z danym modelem
robota kuchennego, jeżeli oba
komponenty wyposażone są w
gniazdo typu obrotowego
.
Jeżeli robot wyposażony jest
w gniazdo typu belkowego
, przed użytkowaniem
przystawki konieczne będzie
zamocowanie nakładki
przejściowej. Kod referencyjny
nakładki: KAT001ME. Więcej
informacji na temat nakładki
oraz sposobu jej zamawiania
znajduje się na stronie:
www
.kenwoodworld.com/twist.
Przed pierwszym użyciem
O
Wytrzeć do czysta wilgotną
ściereczką. Nie zanurzać w
wodzie.
utratę stabilności przez urządzenie
i jego przewrócenie się, co może
skutkować obrażeniami użytkownika.
8-10cm
O
Nie ruszać ani nie unosić głowicy
miksera, gdy na robocie zamocowana
jest jedna z przystawek, ponieważ
może on utracić stabilność.
O
Nigdy nie stosować
niekompatybilnych przystawek.
O
Na wykrojniku do ravioli nie kłaść ani
nie opierać żadnych przedmiotów.
O
Dodatkowe informacje na temat
bezpieczeństwa znajdują się w
instrukcji obsługi robota kuchennego,
do którego przeznaczona jest
przystawka.
70
Oznaczenia
KAX93.A0ME
1
Wykrojnik do ravioli
A Główny korpus
B Pokrętło
C Wałki
D Plastikowe prowadnice
2
Podajnik nadzienia
3
Łyżeczka do nadzienia
4
Pędzelek do czyszczenia
Montaż
Zob. ilustracje
A
B
A
Zdjąć osłonę gniazda
obrotów niskich.
O
Przed przymocowaniem
wykrojnika do robota
zdjąć podajnik nadzienia i
sprawdzić, czy plastikowe
prowadnice są wpięte na
swoje miejsce.
B
Układając przystawkę
w pozycji pokazanej na
rysunku, przyłożyć do
gniazda obrotów niskich
i przekręcić ją, aby
zablokować we właściwym
położeniu.
Użytkowanie
wykrojnika do ravioli
Zob. ilustracje
C
I
Rozwałkować ciasto na
makaron przy pomocy
przystawki KAX980.
Ciasto rozwałkowywać na
ustawieniu 6, które odpowiada
grubości ok. 1,2 mm.
Uwaga: korzystając do
rozwałkowywania ciasta z
przystawki KAX99.A0, płachtę
ciasta należy przyciąć do
odpowiedniej szerokości.
Płachta ciasta musi być tej
samej szerokości, co wałki.
C
Oprószyć obie strony
rozwałkowanego ciasta
mąką i złożyć na pół.
D
Złożony koniec ciasta
wsunąć pomiędzy wałki.
Przekręcić pokrętło o ćwierć
obrotu w kierunku
przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aby
wprowadzić ciasto między
wałki i zakleić koniec
płachty.
Sprawdzić pod spodem
przystawki, aby mieć
pewność, że ciasto nie
utknęło pomiędzy wałkami.
E
Rozdzielić dwa końce
płachty ciasta i każdy
umieścić na jednym z
wałków.
F
Na płachcie ciasta umieścić
podajnik nadzienia w
kierunku wskazanym na
ilustracji i dopchnąć go do
chwili usłyszenia kliknięcia.
Brzegi podajnika powinny
dotykać wykrojnika do
ravioli.
G
Za pomocą łyżeczki
załączonej w zestawie
napełnić podajnik 1-2
łyżeczkami wybranego
nadzienia. Nadzienie
powinno być równo
rozłożone w podajniku,
także w jego rogach.
Delikatnie nacisnąć
nadzienie łyżeczką.
H
Powoli przekręcić pokrętło
w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara,
sprawdzając, czy ciasto
swobodnie się przemieszcza
przez spód przystawki. W
razie konieczności dodać
więcej nadzienia. Położyć
ravioli na lekko oprószonej
mąką powierzchni i
pozostawić, aby schło przez
co najmniej 10 minut.
I
Oddzielić ravioli od siebie,
oddzierając je ostrożnie
wzdłuż perforacji.
Porady i wskazówki
O
Różne partie produkcyjne
mąki mogą wymagać
różnej ilości płynów.
Przygotowywane ciasto na
ravioli powinno być miękkie
i gładkie i nie powinno się
kleić. Jeżeli ciasto jest zbyt
71
klejące, należy dodać więcej
mąki – po jednej łyżce
naraz, mieszając do chwili,
aż ciasto zrobi się gładkie.
O
Przed przygotowaniem
nadziewanego ravioli po
raz pierwszy przećwiczyć
używanie przystawki bez
wkładania nadzienia.
O
Aby zapobiec przyklejaniu
się ravioli do wałków, przed
wprowadzeniem ciasta
pomiędzy wałki oprószyć
ciasto mąką.
O
Zadbać o to, by nadzienie
w podajniku zostało zużyte
przed dojściem do końca
płachty ciasta. (Wszelki
nadmiar nadzienia usunąć
za pomocą łyżeczki
załączonej w zestawie;
w przeciwnym wypadku
nadzienie może zacząć
gromadzić się na wałkach.)
O
Aby ravioli się nie otwierało
oraz aby wszystkie były
tego samego kształtu,
płachta ciasta powinna być
jednolitej grubości i być
wycentrowana pomiędzy
wałkami.
O
Najlepsze wyniki pracy
wykrojnika do ravioli daje
stosowanie nadzienia
o gładkiej i dość gęstej
konsystencji (konsystencja
nie może być zbyt
wodnista).
Gotowanie ravioli
1 Zagotować wodę w garnku
wypełnionym do trzech
czwartych pojemności.
Posolić do smaku.
2 Do wody można również
dodać niewielką ilość oliwy z
oliwek. Pomaga to zapobiec
sklejaniu się makaronu.
3 Do garnka wsypać makaron
i gotować na małym ogniu
przez około 10 minut (do
smaku).
Uwaga: gotując ravioli na słodko,
sól zastąpić 2 łyżkami stołowymi
cukru.
Konserwacja i
czyszczenie
Zob. ilustracje
J
K
Nie zanurzać wykrojnika do
ravioli w wodzie.
Do czyszczenia przystawki
nie używać noży ani ostrych
przedmiotów, ponieważ
może to spowodować jej
uszkodzenie.
Przez wałki nie należy
przepuszczać ściereczek ani
ręczników kuchennych w celu
wyczyszczenia wałków.
J
i
K
Zdjąć podajnik z
przystawki i otworzyć plastikowe
prowadnice, aby uzyskać łatwy
dostęp do wałków.
Wykrojnik do ravioli
O
Oprószyć wykrojnik mąką i
użyć załączonego w zestawie
pędzla do wyczyszczenia
wykrojnika.
Łyżeczka do nadzienia,
podajnik nadzienia
O
Umyć w ciepłej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia
naczyń.
Serwis i punkty
obsługi klienta
O
W razie wszelkich
problemów z obsługą
urządzenia, przed
wystąpieniem o
pomoc prosimy o
odwiedzenie strony
www.kenwoodworld.com.
O
Prosimy pamiętać, że
niniejszy produkt objęty
jest gwarancją, która
spełnia wszystkie wymogi
prawne dotyczące
wszelkich istniejących
praw konsumenta oraz
gwarancyjnych w kraju,
w którym produkt został
zakupiony.
72
Przepisy
Zwykłe ciasto na
makaron
300 g mąki klasy 00
120 g całych jaj
100 g żółtek
Ciasto na makaron
czekoladowy
275 g mąki klasy 00
25 g kakao w proszku
120 g całych jaj
100 g żółtek
Sposób przygotowania
1 Składniki umieścić w misce
robota.
2 Mieszać za pomocą haka do
ciasta na prędkości 1-2 przez
2-3 minuty.
3 Zgarnąć składniki razem
i ugniatać ręcznie aż
do uzyskania gładkiej
konsystencji.
4 Aby uzyskać najlepsze wyniki,
owinąć ciasto folią spożywczą
i zostawić, by odpoczęło
przez 20 minut.
5 Rozwałkować ciasto za
pomocą przystawki KAX980/
KAX99.A0ME na ustawieniu 6.
Nadzienie ze szpinaku
i ricotty
250 g ricotty
50 g parmezanu (startego)
100 g świeżego szpinaku
Sposób przygotowania
1 Podsmażyć szpinak na patelni.
Gdy zmniejszy objętość, przy
użyciu kuchennej ściereczki
odcisnąć z niego wodę.
2 Drobno posiekać szpinak.
3 Umieścić szpinak, ricottę
i parmezan w misce i
dobrze zmiksować, aby
uzyskać nadzienie o gładkiej
konsystencji.
Uwaga:
O
Najlepsze wyniki daje
zmiksowanie nadzienia za
pomocą robota kuchennego
przez 60 sekund.
Nadzienie
czekoladowo-
pomarańczowe
250 g ricotty
20 g kakao w proszku
20 g cukru pudru
20 g ciemnej czekolady (startej
na drobno)
Skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania
1 Składniki umieścić w misce
i zmiksować do uzyskania
gładkiej konsystencji.
O
W razie wadliwego działania
produktu marki Kenwood
lub wykrycia wszelkich
usterek prosimy przesłać
lub dostarczyć urządzenie
do autoryzowanego
punktu serwisowego firmy
KENWOOD. Aktualne
informacje na temat
najbliższych punktów
serwisowych firmy
KENWOOD znajdują się
na stronie internetowej
firmy, pod adresem
www.kenwoodworld.com
lub adresem właściwym dla
danego kraju.
O
Wyprodukowano we
Włoszech.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118

Kenwood KAX93 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla