Russell Hobbs ULTIMATE 3 EN 1_22700-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Sokowirówki
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

73
instrukcja
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli
odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urzdzenie moe by uywane przez osoby o ograniczonej sprawnoci fizycznej,
czuciowej lub psychicznej lub osoby niemajce dowiadczenia lub znajomoci
urzdzenia, jeeli odbywa si to pod nadzorem / z instruktaem, oraz s wiadome
istniejcych zagroe.
Dzieci nie powinny uywa lub bawi si urzdzeniem. Przechowuj urzdzenie i
przewód zasilania w miejscu niedostpnym dla dzieci.
Przed pozostawieniem urządzenia bez nadzoru, a także przed jego
rozkładaniem, składaniem lub czyszczeniem, zawsze odłączaj je od prądu.
Niewaciwe uytkowanie urzdzenia moe spowodowa obraenia ciaa.
Aby uniknąć obrażeń, przy opróżnianiu dzbanka i czyszczeniu, ostrnie
obchodź się z nożami.
Nie należy używać urządzenia, jeśli sitko z tarczą rozdrabniającą lub pokrywa
są pęknięte lub uszkodzone.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
Nie zanurzaj podstawy z silnikiem w cieczy.
Nie używaj palców ani sztućców do przepychania żywności w dół rurki - tylko popychacza.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urdzeniem.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
W celu uniknięcie przegrzania urządzenia nie należy użytkować urdzenia w sposób ciągły dłużej
jak 2 minuty. Po 2 minutach przerwać pracę na co najmniej 2 minuty, aby urządzenie odpoczęło.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Popychacz
2. Pokrywa
3. Sito
4. Separator sokowirówki
5. Pojemnik na miąższ
6. Regulacja
7. Wylew
8. Podstawa z silnikiem
9. Zamykana pokrywa
10. Stożek
11. Filtr siatkowy
12. Separator do cytrusów
13. Sprzężenie
14. Dzbanek uniwersalny
15. Zespół ostrzy
` można myć w zmywarce
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Zdejmij wszystkie elementy opakowania i etykiety.
Myj popychacz, pokrywę, sito, separatory, filtr siatkowy, pojemnik na miąższ, stożek,
dzbanek i zespół ostrza w cieej wodzie z mydłem. Oucz i osusz.
Przetrzyj wilgotną szmatką podstawę silnika.
Umieść urządzenie na suchej, stabilnej powierzchni, blisko gniazdka sieciowego.
SOKOWIRÓWKA (RYS. A)
Nasadka sokowirówki może być wykorzystywana do uzyskiwania soku z owoców, warzyw i
nawet zielonych liści.
74
MONTAŻ
1. Ustaw w jednej linii
*
na separatorze sokowirówki z
)
na podstawie silnika. Przekręć separator w
prawo, aby ustawić w jednej linii
*
z
(
.
2. Włóż sito w separator i wciśnij je w wałek napędu.
3. Ustaw w jednej linii
*
na pokrywie z
)
na podstawie silnika. Przekręć separator w prawo, aby
ustawić w jednej linii
*
z
(
.
4. Załóż pojemnik na miąższ pod lewą stroną pokrywy.
5. Do zbierania soku podstaw dzbanek uniwersalny pod wylew.
6. Załóż popychacz na rurę.
UŻYCIE
1. Sprawdź, czy urządzenie jest wyłączone (O).
2. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
3. Włącz sokownik (I).
4. Wyjmij popychacz i dodaj składniki przez rurkę.
5. Rura jest wystarczająco szeroka dla większości owoców i warzyw, ale większe składniki
mogą wymagać pocięcia przed załadowaniem.
6. Włóż ponownie popychacz, i użyj go do delikatnego przepchnięcia składników przez
rurkę.
7. Po skończeniu, wyłącz sokownik (O).
8. Wylew można obrócić ku górze, aby zapobiec kapaniu soku po skończeniu wirowania.
9. W razie potrzeby możesz na dzbanek uniwersalny założyć zamykaną pokrywę, do
przechowywania albo wykorzystania dzbanka jako butelkę do picia.
WSKAZÓWKI
Kiedy tylko możesz, kupuj produkty z upraw ekologicznych, aby spożywać mniej
Usuń pestki z owoców, takich jak brzoskwinie, śliwki, mango, itp.
ywaj owoców i warzyw dobrej jakości, świych i dojrzałych. Miękkie warzywa lub
przejrze owoce mogą dawać sok gęsty, mętny i dziwny w smaku.
Myj wszystkie owoce i warzywa. Twardsze czyść szczotką. Z produktów nieekologicznych
usuwaj zewnętrzne liście. Obieraj wszystkie nieekologiczne lub zabrudzone owoce lub
warzywa. Wycinaj i usuwaj części uszkodzone, gdyż mogą one mieć wpływ na smak soku.
Nie wyciskaj soku z produktów o silnym zapachu jak cebula czy czosnek. Bez względu na
to, jak dobrze potem wyczyścisz sokowirówkę, nie pozbędziesz się ich smaku.
Zielone natki pietruszki, kiełki pszenicy, kiełki fasoli, zwijaj w małe kulki i wciśnij
popychaczem w lej zasypowy.
OSTRZEŻENIE! Liście rabarbaru są trujące, zawierają kwas szczawiowy - nie wolno ich
ywać na sok, ani zjadać.
WYCISKARKA DO CYTRUSÓW (RYS. B)
Nasadka wyciskarki do cytrusów może być użyta do wyciskania soku z pomarańczy, grejpfruta,
cytryny, limonki, itp.
MONTAŻ
1. Załóż sprzężenie na wałek napędu.
2. Ustaw w jednej linii * na separatorze do cytrusów z ) na podstawie silnika.
Przekręć separator w prawo, aby ustawić w jednej linii * z (.
3. Załóż stożek na sprzężenie.
4. Do zbierania soku podstaw dzbanek uniwersalny pod wylew.
UŻYCIE
1. Sprawdź, czy urządzenie jest wyłączone (O).
2. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
3. Włącz sokownik (I).
4. Jedną połówkę owocu trzymaną w ręku, skierowaną skórą ku górze, póż na wyciskaczu i
przyciśnij.
Po skończeniu, wyłącz sokownik (O).
75
5. Wylew można obrócić ku górze, aby zapobiec kapaniu soku po skończeniu wirowania.
6. W razie potrzeby możesz na dzbanek uniwersalny założyć zamykaną pokrywę, do
przechowywania albo wykorzystania dzbanka jako butelkę do picia.
WSKAZÓWKI
ywaj owoców cytrusowych dobrej jakości, świeżych i dojrzałych.
Wycieraj owoce. Połóż owoc na boku i przetnij na pół ostrym nożem w poprzek
segmentów.
BLENDER (RYS. C)
Uniwersalna nasadka blendera posiada wiele różnych zastosowań, w tym miksowanie zup,
koktajli i przecierów i pure.
MONTAŻ
1. Dodaj składniki do dzbanka. Nie napełniaj ponad znak max.
2. Wkręć zespół ostrzy na górę dzbanka uniwersalnego.
3. Sprawdź, czy urządzenie jest wyłączone (O).
4. Obróć dzbanek do góry dnem i następnie ustaw w jednej linii * na zespole ostrzy z
) na podstawie z silnikiem. Przekręć zespół ostrzy w prawo, aby ustawić w jednej
linii * z (.
UŻYCIE
1. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
2. Włącz urdzenie (I). Dla precyzyjnego sterowania zastosuj funkcję Y impulsu.
3. Po skończeniu, obróć zespół ostrzy przeciwnie do wskazówek zegara, aby ustawić w jednej
linii * na zespole ostrzy z ) na podstawie silnika i zdejmij go.
4. Obróć dzbanek do góry wierzchem i odkręć zespół ostrzy.
5. W razie potrzeby możesz na dzbanek uniwersalny załyć zamykaną pokry, do
przechowywania albo wykorzystania dzbanka jako butelkę do picia.
ŁĄCZENIE ZASTOSOWAŃ
Ze względu na to, że dzbanek uniwersalny może być wykorzystany przy sokowirówce lub do
wyciskania cytrusów, połączenie tych zastosowań zwiększa jego wielofunkcyjność. Na
przykład, przy robieniu koktajli:
1. yj wyciskarki do cytrusów lub nasadki sokowirówki do zebrania soku w dzbanku.
2. Dodaj do dzbanka pozostałe składniki koktajlu.
3. Załóż zespół ostrzy (patrz BLENDER).
4. Zmiksuj składniki i otrzymasz w 100% naturalny, domowy koktajl.
Większość przepisów na koktajle wymaga dodania jakiegoś płynu, aby uzyskać sok. Stosując
własny wytworzony w domu sok możesz mieć pewność, że twoje koktajle będą w 100%
naturalne, bez żadnych dodatków, ani konserwantów, jakie mogą się znajdować w kupowanych
sokach.
CZYSZCZENIE
1. Wyłączyć urządzenie (O) i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
2. Demontaż urządzenia.
3. Aby wyjąć sito, najpierw przekręć separatorem przeciwnie do wskazówek zegara, aby
ustawić w jednej linii * z ). Następnie wyjmij sito z separatora.
4. Przetrzyj podstawę z silnikiem wilgotną ściereczką.
5. Inne części należy myć ręcznie. Jeśli sitko z tarczą rozdrabniającą jest zapchane, oczyść pod
bieżącą wodą z kranu przy pomocy nylonowej szczotki prowadząc ją wzdłuż powierzchni
siatki. Nie staraj się przekłuwać oczek siatki szczotką - uszkodzisz siatkę.
` Te części można myć w zmywarce.
Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
76
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
PRZEPISY DO SOKOWIRÓWKI
MUSUJĄCY NAJ NA OCZY
Do tego, aby mieć zdrowe, błyszczące oczy,
organizm potrzebuje wiele witamin z grupy B,
a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Pij
ten napój, orzeźwiający, smaczny i
wzbogacony witaminami.
3 marchwie
2 zielone kwaśne jabłka
½ brokuła
½ papryki
WHIZZ Z JABŁEK I TRUSKAWEK
250g truskawek
3 zielone kwaśne jabłka
1 mały kawałek imbiru, obranego
Wylej na lód.
NAPÓJ ENERGETYCZNY
Owoce i warzywa cechuje naturalna słodycz i
dlatego nadają się świetnie do napojów
energetycznych.
2 marchwie
3 morele z usuniętymi pestkami
2 jabłka
50ml mleka
5g kiełków pszenicy
5ml miodu
Zrób sok z owoców i warzyw. Wmieszaj mleko,
kiełki pszenicy i miód.
NAPÓJ WITAMINOWY
Napój ten charakteryzuje się dużą zawartością
witamin z grupy B, witaminy C i mineralnego
wapnia.
1 korzeń pasternaku
½ zielonej papryki
1 brokuł
2 marchwie
1 batat
1 seler naciowy
Dla słodszego smaku weź więcej marchwi lub
korzenia pasternaku.
PYSZNY KOKTAJL
2 marchwie
1 garść rukwi wodnej
3 pomidory
1 pęczek kolendry lub liści bazylii
1 seler naciowy
½ czerwonej papryki
Kilka kropel sosu Tabasco lub sosu
Worcestershire (opcjonalnie)
NAPÓJ LETNI
3 pomidory
½ ogórka
1 seler naciowy
1/8 limonki
MARCHEW Z PIERUSZKĄ
6 marchwi
5 gałązek pietruszki
KAPUSTA, SELER I MARCHEW
½ zielonej kapusty
2 selery naciowe
3 marchwie
TONIK Z WARZYW
1 garść szpinaku
4 gałązki pietruszki
4-6 marchewki
SŁONECZNY KOKTAJL
2 jabłka
100g truskawek
KOKTAJL Z PASJĄ
50g truskawek
¼ ananasa
1 grono czarnych winogron
ANANAS Z GREJPFRUTEM
½ grejpfruta
¼ ananasa
LEMONIADA
4 jabłka
¼ cytryny
Podawaj z lodem.
ANANAS, TRUSKAWKA I JABŁKO
1 jabłko
¼ ananasa
100g truskawek
GRUSZKA Z JABŁKIEM
2 jabłka
2 gruszki
¼ cytryny
77
PRZEPISY DO BLENDERA
ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM
75g pory
75g ziemniaki
1 kostki rosołowe
400ml woda
sól i pieprz
Miksuj pory i ziemniaki przez 2 sekundy. Przełóż do
dużej patelni. Dodaj wodę i kostki rosołowe.
Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz
ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu
przez 20 minut. Zdejmij z ognia. Studź przez 30
minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do
temperatury podawania (nie pozwól, aby się
zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z
pieczywem. Zupa Vichyssoise - dodać trochę
szczypiorku do porów i ziemniaków, wyłożyć na
patelnię kawałek masła przed ogrzaniem, schłodzić
zupę, nie podgrzewać, wbić 75ml śmietany przed
podaniem na zimno.
PIKANTNA ZUPA Z DYNI
450 g dyni
15 ml oleju roślinnego
1 por
1 ząbek czosnku
450 ml wywaru z kurczaka i warzyw
2,5 g zmielonego imbiru
15 ml śmietanki / creme fraiche
2,5 g zmielonej kolendry
1 pęczek liści kolendry
Obrać, usunąć nasiona i pokroić dynię w kawałki.
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj por, czosnek i
przyprawy. Mieszaj przez 3 minuty. Dodaj kostkę
rosołową i dynię. Doprowadź do wrzenia, ciągle
mieszając. Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię. Gotuj
na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Zdejmij z
ognia. Wymieszaj z kolendrą i śmietaną. Studź przez
30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do
temperatury podawania (nie pozwól, aby się
zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z
pieczywem.
PESTO Z KOLENDRY
2 garść liście kolendry
2 ząbki czosnek
60g orzeszki pinii
125ml oliwa z oliwek
60g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z
połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej miski.
Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do
odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na
topping: średnia. Na sos do makaronu: rzadka.
KOKTAJLE OWOCOWE
Zmiksuj wszystko do gładkości.
60 ml jogurtu
200 ml mleka
30 g owsianki
1 banan
30 ml miodu
2 jabłka, bez gniazd nasiennych
170g lodów czekoladowych
300 ml soku z pomarańczy
150 g jogurtu z orzechami laskowymi
1 banan
200 ml mleka
300 ml mleka czekoladowego
2 gruszki, bez gniazd nasiennych
200 ml jogurtu
1 mango
200 ml mleka
5 ml miodu
300 ml mleka
1 banan
12 truskawek
400 ml mleka
1 banan
20 ml miodu
10 ml ekstraktu z wanilii
360 ml lemoniady
125 g lodów waniliowych
70 g jagód
300 ml soku z pomarańczy
300 ml soku z żurawiny
1 banan
4 połówki moreli z puszki
80 ml soku morelowego (z puszki)
2 brzoskwinie, bez pestek
60 ml jogurtu
200 ml mleka
10 ml miodu
600 ml soku jabłkowego
1 mango
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Russell Hobbs ULTIMATE 3 EN 1_22700-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Sokowirówki
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla