Russell Hobbs 22250-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
59
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie może być używane przez osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby niemające doświadczenia
lub znajomości urządzenia, jeżeli odbywa się to pod nadzorem / z
instruktażem, oraz są świadome istniejących zagroż.
Dzieci nie powinny używać lub bawić się urządzeniem.
Przechowuj urządzenie i przewód z dala od dzieci.
Aby uniknąć obrażeń, przy opróżnianiu dzbanka i czyszczeniu, ostrożnie
obchodź się z nożami.
h Nigdy nie używaj płynów gorących lub wrzących
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
Przed montażem, demontażem lub czyszczeniem urządzenia, wyjmij
wtyczkę z gniazdka.
Nie pozostawi włączonego urządzenia bez nadzoru.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń
zawierających wodę.
Wyłączyć (0) przed połączeniem dzbanka z podstawą silnika.
Wyłączyć (0) i poczekać aż ostrza się zatrzymają, przed zdjęciem pokrywy z dzbanka, albo zdjęciem
dzbanka z podstawy silnika.
Nie wkładać ręki w dzbanek, nawet po zdjęciu go z podstawy silnika – ostrza tnące są ostre.
Po podłączeniu do sieci nie wkładać w dzbanek przedmiotów (łyżka, szpatułka, itd.).
Nie przepniać dzbanka. Jeśli płyn przedostanie się pod podstawę silnika, może zostać zassany do
środka i uszkodzić silnik.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Regulacja prędkości
2. Podstawa z silnikiem
3. Zespół ostrzy
4. Uszczelka
5. Dzbanek
6. Pokrywa
7. Korek
8. Zaczep
PRZYGOTOWANIE
1. Ustaw podstawę z silnikiem na stabilnej, poziomej powierzchni.
2. Dopasuj d na dnie dzbanka z U na podstawie z silnikiem.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
60
3. Umieść dzbanek na podstawie z silnikiem i obróć go, aż d znajdzie się w linii z L.
4. Aby zdjąć pokrywę, obróć ją w lewo, aby odblokować, a następnie podnieś ją.
5. Włożyć składniki do dzbanka.
6. Nie napełniać ponad oznaczenie 1500ml. Nadmiar zawartości po uruchomieniu silnika może
wypchnąć pokrywę.
7. Umieść pokrywę na dzbanku, z uchem jak pokazano na rys. A.
8. Przekręć pokrywę w prawo, aby go zablokować (rys. B)
9. Włóż korek do otworu w pokrywie.
10. Nie używać urządzenia bez zamocowanego korka.
11. Sprawdź, czy regulacja prędkości jest ustawiona na 0.
12. óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
REGULACJA PRĘDKOŚCI
1. Obrócić urządzenie regulacji prędkości na żądaną prędkość (1 = mała, 2 = duża).
2. Obróć regulator prędkości na 0, aby wączyć silnik.
3. Na ogół, większa ilość składników, gęściejsze składniki i wyższy stosunek składników stałych do
ynnych, wymagają dłuższego czasu przyrządzania i mniejszej prędkości.
4. Mniejsza ilość, rzadsze składniki, więcej płynów niż składników stałych, sugerują krótszy czas i
większe prędkości.
5. Nie uruchamiaj silnika na dłużej jak 1 minutę, bo może się przegrzać. Po upływie 1 minuty, należy
wyłączyć na co najmniej 2 minuty, aż silnik ostygnie.
PULS
Przekręcenie regulatora prędkości w lewo do Y spowoduje pulsowe zwiększenie prędkości. W tym
kierunku, pokrętło jest napięte. Kiedy je puścisz, powróci do 0.
DODAWANIE SKŁADNIKÓW
Aby dodać składnik w trakcie pracy blendera, wyjąć korek, wlać przez otwór nowy składnik, założyć korek
na nowo.
Należy uważać, żeby łączna objętość składników w dzbanku po dodaniu składników nie była większa jak
1500ml.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Wyłączyć urządzenie () i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
2. Użyć wilgotnej ściereczki do oczyszczenia obudowy silnika.
3. Myj części w ciepłej wodzie z mydłem, dobrze wypłucz, niech obciekną i osusz na powietrzu.
4. Żadna część urządzenia nie może być myta w zmywarce do nacz.
ZESPÓŁ OSTRZY
Zespół ostrzy może zostać zdjęty do czyszczenia. Najlepiej będzie trzymać dzbanek obrócony dnem do
góry.
1. Jedną ręką chwycić uchwyt dzbanka.
2. Drugą ręką chwycić zespół ostrzy.
3. Obracaj zespół ostrzy w prawo, aż da się poluzować z podstawy dzbanka.
4. Ostrożnie wyciągnąć z podstawy dzbanka.
5. Zdejmij uszczelkę z zespołu ostrzy.
6. Umyć uszczelkę i zespół ostrzy letnią wodą z detergentem do naczyń, wypłukać i pozostawić do
wyschnięcia.
7. Bardzo uważać na ostrza, nie dotykać ich ręką, użyć nylonowej szczoteczki do zmywania.
8. Założyć uszczelkę na zespół ostrzy.
61
9. Wymień ostrze w podstawie dzbanka.
10. Obróć zespół ostrzy w lewo i zamocuj.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
Przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej http://eu.russellhobbs.com/recipes/
PRZEPISY KULINARNE
h = garść T = łyżka stołowa (15ml) g = gramy
b = pęczek t = łyżeczka (5 ml) m = mililitry
c = ząbek(ki)
ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM
150 g pory 150 g ziemniaki
2 kostki rosołowe 800 m woda
sól i pieprz
Miksuj pory i ziemniaki przez 2 sekundy. Przełóż do dużej patelni. Dodaj wodę i kostki rosołowe.
Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez
20 minut. Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do temperatury
podawania (nie pozwól, aby się zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z pieczywem.
Zupa Vichyssoise - dodać trochę szczypiorku do porów i ziemniaków, wyłożyć na patelnię kawałek masła
przed ogrzaniem, schłodzić zupę, nie podgrzewać, wbić 150 ml śmietany przed podaniem na zimno.
PIKANTNA ZUPA Z DYNI
900 g dynia 2 T olej roślinny
2 pory 2 c czosnek
900 m wywar z kurczaka i warzyw 1 t zmielony imbir
2 T śmietanka/crème fraiche 1 t zmielona kolendra
1 b liście kolendry sól i pieprz
Obrać, usunąć nasiona i pokroić dynię w kawałki. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj por, czosnek i przyprawy.
Mieszaj przez 3 minuty. Dodaj kostkę rosołową i dynię. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz
ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z kolendrą
i śmietaną. Studź przez 30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do temperatury podawania (nie
pozwól, aby się zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z pieczywem.
PESTO Z KOLENDRY
2 h liście kolendry 2 c czosnek
60 g orzeszki pinii 125 m oliwa z oliwek
60 g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej miski.
Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na topping: średnia.
Na sos do makaronu: rzadka.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
62
KOKTAJLE OWOCOWE
Zmiksuj wszystko do gładkości.
4 T jogurt
200 m mleko
2 T owsianka
1 banan
2 T miód
2 jabłka, bez gniazd nasiennych
170 g lody czekoladowe
300 m sok pomarańczowy
150 g jogurt z orzechami laskowymi
1 banan
200 m mleko
300 m mleko czekoladowe
2 gruszki, bez gniazd nasiennych
200 m jogurt
1 mango, kamień usunięte
200 m mleko
1 t miód
300 m mleko
1 banan
12 truskawki
400 m mleko
1 banan
4 t miód
2 t ekstrakt z wanilii
360 m lemoniada
125 g lody waniliowe
70 g jagody
300 m sok pomarańczowy
300 m sok żurawinowy
1 banan
4 połówki moreli z puszki
80 m sok morelowy (z puszki)
2 brzoskwinie, pestki usunięte
4 T jogurt
200 m mleko
2 t miód
600 m sok jabłkowy
1 mango, kamień usunięte
300 m sok jakowy
90 g maliny
12 truskawki
400 m sok jabłkowy
1 kiwi, obrane
150 g melon
350 m lemoniada
125 m lody czekoladowe
100 g wiśnie, pestki usunięte
KOKTAJLE TYLKO DLA DOROSŁYCH
2 PORCJE
200 m piwo imbirowe
150 g melon
40 m rum
100 m sok żurawinowy
50 m wódka
50 m cointreau
100 m mleko
40 g lody waniliowe
½ t kawa instant w proszku
40 m irlandzki likier krem
100 m lemoniada
60 m gin
1 t sok z cytryny
3 truskawki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92

Russell Hobbs 22250-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi