Russell Hobbs 22240-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi
47
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie może być używane przez osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej czy umysłowej lub nieposiadające odpowiednich
umiejętności i doświadczenia, jeżeli są pod nadzorem i rozumieją
niebezpieczeństwa związane z używaniem urządzenia.
Dzieci nie powinny używać lub bawić się urządzeniem.
Przechowuj urządzenie i przewód z dala od dzieci.
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
Przed montażem, demontażem lub czyszczeniem urządzenia, wyjmij
wtyczkę z gniazdka.
Nie pozostawi włączonego urządzenia bez nadzoru.
h Nigdy nie używaj płynów gorących lub wrzących.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń
zawierających wodę.
Nie używać rozdrabniacza do gorącego oleju - olej nawet umiarkowanie gorący może spowodować
poważne oparzenia.
Nie próbować kruszyć lodu, siekać surowe mięso i bardzo uważać na ostrza.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
Nie uruchamiaj silnika na dłużej jak 1 minutę, bo może się przegrzać. Po upływie 1 minuty, należy
wyłączyć na co najmniej 2 minuty, aż silnik ostygnie.
W przypadku mieszania gorących płynów w misce, zawsze przed rozpoczęciem mieszania, najpierw
należy zdjąć garnek z grzałki i pozwolić mu ostygnąć .
Nigdy nie zostawiaj blendera w misce, dno miski może być wciąż bardzo gorące i spowodować
uszkodzenie blendera.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Mała (i)
2. Duża (ii)
3. Uchwyt
4. Rozdrabniacz
5. Ostrze
ZAKŁADANIE/ZDEJMOWANIE PRZYSTAWEK
1. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
2. Aby założyć rozdrabniacz, nałóż go na uchwyt i obróć w lewo.
3. Aby zdjąć rozdrabniacz, obróć go w prawo i ściągnij z uchwytu.
PRZYCISKI PRĘDKOŚCI
1. óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
48
2. Naciśnij górny przycisk dla małych obrotów, zwolnij go, aby wyłączyć.
3. Naciśnij górny przycisk dla dużych obrotów, zwolnij go, aby wyłączyć.
Na ogół, większa ilość składników, gęściejsze składniki i wyższy stosunek składników stych do
ynnych, wymagają dłuższego czasu przyrządzania i mniejszej prędkości.
Mniejsza ilość, rzadsze składniki, więcej płynów niż składników stałych, sugerują krótszy czas i
większe prędkości.
ROZDRABNIACZ
Ogólnie, rozdrabniacz może wykonywać wszystkie funkcje zwyczajnego blendera, szybciej i z
łatwiejszym zmywaniem - w kielichu można zrobi majonez, koktajle mleczne, napoje owocowe.
Składniki można mieszać, ucierać na masę i puree w misce albo garnku, w którym będą gotowane.
Obojętnie, jaki pojemnik będzie użyty, musi zostać ustawiony na stabilnej, płaskiej powierzchni i
dodatkowo przytrzymany ręką, żeby nie przesuwał się na powierzchni roboczej.
Nie zanurzaj rozdrabniacza głębiej jak do połączenia z uchwytem.
Przy używaniu w gorącym płynie, nie dopuszczać do działania pod kątem w stosunku do
powierzchni - płyn może wytrysnąć poza miskę/garnek/pojemnik.
Nie włączać, zanim ostrze nie znajdzie się w pojemniku z żywnością.
Wyłączyć przed wyjęciem ostrza z pojemnika z żywnością.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Wyłączyć urządzenie i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
2. Bardzo uważać na ostrza, nie dotykać ich ręką, użyć nylonowej szczoteczki do zmywania.
3. Powierzchnię uchwytu wytrzeć miękką wilgotną ściereczką.
4. Ostrze rozdrabniacza wymyć gorącą wodą z detergentem do naczyń przy pomocy szczoteczki
nylonowej.
5. Żadna część urządzenia nie może być myta w zmywarce do naczyń.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
PRZEPISY KULINARNE
h = garść T = łyżka
stołowa (15ml) g = gramy
b = pęczek t = łyżeczka (5
ml) m = mililitry
c = ząbek(ki)
ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM
150 g pory
150 g ziemniaki
2 kostki rosołowe
800 m woda
sól i pieprz
Miksuj pory i ziemniaki przez 2 sekundy. Przełóż do dużej patelni. Dodaj wodę i kostki rosołowe.
Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez
20 minut. Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do temperatury
podawania (nie pozwól, aby się zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z pieczywem.
Zupa Vichyssoise - dodać trochę szczypiorku do porów i ziemniaków, wyłożyć na patelnię kawałek masła
przed ogrzaniem, schłodzić zupę, nie podgrzewać, wbić 150 ml śmietany przed podaniem na zimno.
49
PIKANTNA ZUPA Z DYNI
900 g dynia
2 T olej roślinny
2 pory 2 c czosnek
900 m wywar z kurczaka i warzyw
1 t zmielony imbir
2 T śmietanka/crème fraiche
1 t zmielona kolendra
1 b liście kolendry
sól i pieprz
Obrać, usunąć nasiona i pokroić dynię w kawałki. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj por, czosnek i przyprawy.
Mieszaj przez 3 minuty. Dodaj kostkę rosołową i dynię. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz
ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z kolendrą
i śmietaną. Studź przez 30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do temperatury podawania (nie
pozwól, aby się zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z pieczywem.
PESTO Z KOLENDRY
2 h liście kolendry
2 c czosnek
60 g orzeszki pinii
125 m oliwa z oliwek
60 g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej miski.
Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na topping: średnia.
Na sos do makaronu: rzadka.
KOKTAJLE OWOCOWE
Zmiksuj wszystko do gładkości.
4 T jogurt
200 m mleko
2 T owsianka
1 banan
2 T miód
2 jabłka, bez gniazd nasiennych
170 g lody czekoladowe
300 m sok pomarańczowy
150 g jogurt z orzechami laskowymi
1 banan
200 m mleko
300 m mleko czekoladowe
2 gruszki, bez gniazd nasiennych
200 m jogurt
1 mango, kamień usunięte
200 m mleko
1 t miód
300 m mleko
1 banan
12 truskawki
400 m mleko
1 banan
4 t miód
2 t ekstrakt z wanilii
360 m lemoniada
125 g lody waniliowe
70 g jagody
300 m sok pomarańczowy
300 m sok żurawinowy
1 banan
4 połówki moreli z puszki
80 m sok morelowy (z puszki)
2 brzoskwinie, pestki usunięte
4 T jogurt
200 m mleko
2 t miód
600 m sok jabłkowy
1 mango, kamień usunięte
300 m sok jakowy
90 g maliny
12 truskawki
400 m sok jabłkowy
1 kiwi, obrane
150 g melon
350 m lemoniada
125 m lody czekoladowe
100 g wiśnie, pestki usunięte
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Russell Hobbs 22240-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi