11
- W czasie przygotowywania potraw z t uszczem lub olejem, naley pami'ta,
e moe doj# do ich zapalenia, w przypadku przegrzania. Zachowa szcze-
góln ostrono# przy wkadaniu i wyjmowaniu potraw piekarnika, aby krople
tuszczu nie kapay na dno piekarnika. Jeeli tak si' stanie, naley natychmiast
je usun, zapobiegnie to ich przypaleniu i powstaniu nieprzyjemnego zapa-
chu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko1cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
Pieczenie mi>sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta róowe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa1stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona tzw.
„prób' yki”. Je#li wyczuj Pa1stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk, oznacza to, e
jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta róowe, naley piec w wyszej
temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze1 jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz.
Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Talerze, na których b'dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur'.