Zanussi ZOB641X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

ZANUSSI
_____________________
PIEKARNIK
ZOB 641- 652
_____________________
Instrukcja obs ugi
2
3
SPIS TRECI
WSKAZÓWKI DOTYCZ)CE BEZPIECZE*STWA............................................4
OPIS PIEKARNIKA............................................................................................7
PIERWSZE W-)CZENIE...................................................................................9
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE....................................................10
TABELA CZASÓW PIECZENIA.......................................................................13
MYCIE I KONSERWACJA ...............................................................................14
USUWANIE USTEREK ....................................................................................16
AUTORYZOWANY SERWIS............................................................................17
DANE TECHNICZNE........................................................................................18
INSTALACJA ...................................................................................................19
POD-)CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ.......................................21
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ)CE BEZPIECZE*STWA
Przed przyst;pieniem do pod ;czenia i eksploatacji urz;dzenia
prosimy o dok adne zapoznanie si> z instrukcj; obs ugi.
W instrukcji obs ugi podano wa@ne wskazówki i porady doty-
cz;ce prawid owej i bezpiecznej eksploatacji urz;dzenia.
Instrukcj> obs ugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania
urz;dzenia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod ;czaj;c inne urz;dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj;cego w
pobli@u piekarnika, nale@y zwróciC uwag>, aby przewód zasilaj;cy nie
dotyka gor;cych pól grzejnych p yty do gotowania i nie zosta przy-
trzaEni>ty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
BezpieczeFstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami'ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Eksploatacja
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urz;dzenia stwarzaj; powa@ne za-
gro@enie dla u@ytkownika!
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Aby wyapa tuszcz #ciekajcy podczas pieczenia na grillu lub w piekarniku,
naley wstawi niski i odporny na wysok temperatur' pojemnik z wod. W
ten sposób mona zapobiec tworzeniu si' dymu i spalaniu tuszczu.
Naczynia aroodporne i garnki naley wyjmowa z piekarnika, uywajc r'-
kawic ochronnych.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi>sa na grillu, drzwiczki
piekarnika i obudowa s; bardzo gor;ce, dlatego nie nale@y zezwalaC
dzieciom na przebywanie w pobli@u urz;dzenia.
5
W przypadku zastosowania folii aluminiowej do przygotowania potraw w pie-
karniku, nie wolno dopu#ci do bezpo#redniego kontaktu produktu owini'te-
go w foli' ze spodem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika naley zachowa szczególn ostrono#.
Nie dopu#ci do spryskania grzaek i czujnika termostatu.
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie lub wyj
wtyczk' z gniazdka.
Po zakoFczeniu pieczenia nale@y zawsze wy ;czyC piekarnik, ustawia-
j;c pokr>t a w po o@eniu „WY-)CZONY”.
Urz;dzenie przeznaczone jest do pod ;czenia przewodem zerowym do
1 fazy do sieci zasilanej pr;dem o napi>ciu 230V. Pod ;czenie do kilku
faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi do uszkodzenia urz;-
dzenia!
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa.
Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj; powa@ne
zagro@enie dla u@ytkownika!
Utylizacja starego urz;dzenia
W przypadku konieczno#ci usuni'cia starego urzdzenia z gospodarstwa
domowego, naley je unieruchomi, aby wykluczy ewentualne niebezpie-
cze1stwo wypadku. W tym celu naley odci przewód zasilajcy razem z
wtyczk.
Odstawi urzdzenie do wyznaczonego miejsca utylizacji, zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
Instrukcj> obs ugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania urz;dze-
nia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
W przypadku odst;pienia lub sprzeda@y urz;dzenia nale@y pami>taC rów-
nie@ o przekazaniu instrukcji obs ugi nowemu u@ytkownikowi.
Wskazówki i zalecenia podano z myEl; o PaFstwa bezpieczeFstwie!
6
ObjaEnienie symboli u@ywanych w instrukcji obs ugi
Wskazówki dotycz;ce bezpieczeFstwa
KolejnoEC czynnoEci
Praktyczne wskazówki
Informacje dotycz;ce Erodowiska naturalnego
Urzdzenie spenia normy Unii Europejskiej:
Dyrektywa Nr 73/23 - 90683 (wytyczne dot. niskich napi');
Dyrektywa Nr 89/336 (wytyczne EMV);
Dyrektywa Nr 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
Urz;dzenie zabezpieczaj;ce
(Numer katalogowy 35791 – tylko modele ze stali szlachetnej)
Wszystkie urz;dzenia naszej produkcji spe niaj; europejskie wy-
mogi bezpieczeFstwa.
W celu zapewnienia penego bezpiecze1stwa uytkownika, a w szczególno#ci
majc na uwadze cakowite wyeliminowanie zagroenia dla maych dzieci (np.
zagroenie oparzenia), piekarnik mona wyposay w specjalne urzdzenie
zabezpieczajce (wyposaenie dodatkowe), które zapobiega niezamierzone-
mu dotkni'ciu drzwiczek piekarnika.
Urzdzenie to mona zamówi w autoryzowanym zakadzie serwisowym, po-
dajc model i numer produktu, który znajduje si' na tabliczce znamionowej. Do
urzdzenia zabezpieczajcego doczona jest równie instrukcja instalacji.
7
OPIS PIEKARNIKA
1. panel sterujcy
2. pokr'to wyboru funkcji
3. zegar
4. pokr'to termostatu
5. lampka kontrolna piekarnika
6. lampka kontrolna termostatu
(°C)
7. grill
8. o#wietlenie piekarnika
9. wentylator piekarnika
10. tabliczka znamionowa
Pokr>t o wyboru funkcji (rys.1)
Aby ustawi wybran opcj' nagrzewania, naley
przekr'ci pokr'to i ustawi na symbolu wa#ciwej
funkcji.
Symbole na pokr>tle wyboru funkcji
0
pozycja „Wy ;czony
wewn>trzne oEwietlenie piekarnika
pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z dol-
nej i górnej grzaki, zapewniajc równomierne
nagrzewanie piekarnika.
dolna grza ka – wczona jest tylko dolna
grzaka piekarnika.
grill - do pieczenia na grillu.
nawiew gorcego powietrza (termoobieg) – do
pieczenia kilku potraw na kilku poziomach,
bez przenikania aromatów.
Rys. 1
rozmraanie – funkcja pozwalaj;ca na rozmro@enie potraw.
8
Pokr>t o termostatu (rys. 2)
W celu ustawienia wybranej temperatury naley
przekr'ci pokr'to termostatu i ustawi wybran
temperatur' w zakresie od 50
0
C do 250
0
C - MAX.
Rys. 2
Lampka kontrolna termostatu
o
C
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si' lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga#nie, je#li ustawiona temperatura zostanie osigni'ta i ponownie
zapala si', kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod#wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje.
Termostat bezpieczeFstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze1stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego#
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast'puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
Je#li termostat bezpiecze1stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przy-
czyna b'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze1stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza (model ZOB 652)
Wentylator przeznaczony jest do schadzania cz'#ci elektrycznych, pokr'te i
uchwytu drzwi piekarnika.
Wczanie i wyczanie wentylatora nast'puje automatycznie po uruchomieniu
pokr'ta wyboru funkcji.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po wy ;czeniu si>
piekarnika do momentu ostygni>cia urz;dzenia.
9
Zegar
Funkcja pozwala na wyczenie automatyczne pie-
karnika po upywie ustawionego czasu. Po zako1-
czeniu pieczenia rozlegnie si' sygna akustyczny.
Maksymalny czas ustawienia wynosi 90 minut. Wo-
y produkty do piekarnika, pokr'to funkcji piekar-
nika i termostatu ustawi w wymaganym pooeniu.
Pokr'to zegara obróci do maksymalnego ustawie-
nia („90”), a nast'pnie wróci i ustawi wymagany
czas pieczenia. Po jego upywie rozlegnie si' sy-
gna akustyczny i piekarnik wyczy si' automa-
tycznie.
Rys. 3
Pokr'to zegara ustawi w pooeniu , aby przej# na r'czny tryb pracy.
PIERWSZE W-)CZENIE
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy naley starannie umy cae
wyposaenie.
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr'to termostatu ustawi na pozycj' MAX (250
o
C),
b) pokr'to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika
moe by wyczuwalny nieprzyjemny zapach. Po-
wodem jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozo-
staej po procesie produkcyjnym. Jest to cakowi-
cie normalne zjawisko. Po nagrzaniu pustego
piekarnika naley pozostawi go do ostygni'cia,
a nast'pnie umy mi'kk #ciereczk zamoczon
w agodnym #rodku do mycia.
Przed pierwszym pieczeniem naley starannie
umy wyposaenie piekarnika (blachy).
Rys. 4
Aby otworzyC drzwiczki piekarnika, nale@y zawsze przytrzymaC
uchwyt na Erodku - jak pokazano na rysunku.
10
PIECZENIE - WSKAWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz; byC zawsze za-
mkni>te!
Pieczenie tradycyjne
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbol górnej i dolnej grzaki . Pokr'tem
termostatu ustawi wybran temperatur'. W tej opcji nagrzewania pracuje gór-
na i dolna grzaka.
Aby wczy tylko jedn grzak' naley ustawi pokr'to na symbolu dolnej
grzaki
.
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza (termoobieg)
Pokr'to wyboru funkcji piekarnika naley ustawi na symbolu nagrzewania z
nawiewem gorcego powietrza
. Termostatem ustawi wybran temperatur'.
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka potraw na nych poziomach (bla-
chy naley wsun na pierwszy i trzeci poziom od dou rys. 5).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki cigej cyrkulacji powietrza nie
zostaj przenoszone zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zaleca si' wsuni'cie blachy do dolnego
poziomu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Pieczenie na grillu
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbolu . Pokr'to termostatu ustawi na
wybran temperatur'.
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi'so
i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzale-
niony od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz, wle-
wajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Rozmra@anie
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbolu . Pokr'to termostatu ustawi w
pooeniu „Wyczony” (symbol:
).
Funkcja ta suy do delikatnego rozmraania strumieniem zimnego powietrza
g'boko zamroonych produktów. Rozmraanie odbywa si' w bardzo krótkim
czasie.
- Temperatura wewntrz piekarnika moe osign 250°C. Do pieczenia uy-
wa aroodpornych naczy1, które s odporne na wysok temperatur' piecze-
nia.
- Na dnie piekarnika nie wolno ka# foremek, blach oraz folii aluminiowej. Mo-
e do doprowadzi do kumulacji ciepa i zniszczenia emalii piekarnika.
11
- W czasie przygotowywania potraw z t uszczem lub olejem, naley pami'ta,
e moe doj# do ich zapalenia, w przypadku przegrzania. Zachowa szcze-
góln ostrono# przy wkadaniu i wyjmowaniu potraw piekarnika, aby krople
tuszczu nie kapay na dno piekarnika. Jeeli tak si' stanie, naley natychmiast
je usun, zapobiegnie to ich przypaleniu i powstaniu nieprzyjemnego zapa-
chu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko1cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
Pieczenie mi>sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa1stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona tzw.
„prób' yki”. Je#li wyczuj Pa1stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk, oznacza to, e
jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w wyszej
temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze1 jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz.
Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Talerze, na których b'dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur'.
12
Pieczenie na grillu
Przed przyst;pieniem do pieczenia na grillu nale@y posmarowaC olejem
mi>so i ryby, a nast>pnie u o@yC je na ruszcie.
Im cie1szy jest kawaek produktu, tym bliej grzaki grilla powinien by pieczo-
ny i odwrotnie. Taki sposób pieczenia zapewni doskonay efekt - powierzchnia
nie zostanie przypalona, a wewntrz mi'so b'dzie dobrze upieczone.
Ruszt mona wsun zag'bieniem skierowanym do góry lub do dou. Brytfan-
n' naley wsun do listwy na poziomie pierwszym.
Prawie wszystkie gatunki mi'sa nadaj si' do pieczenia na grillu, z wyjtkiem
chudej dziczyzny i mi'sa mielonego.
Rys. 5
Pieczenie na grillu
Ilo
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
kawa!ki waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch
Spód
Steki 4 800 4 Max 10 8
Kotlety 4 600 4 Max 12 8
Kiebaski
pieczone
8 500 4 Max 10 6
Kurczak
(kawaki)
6 800 3 Max 30 20
Kebaby 4 700 4 max 12 10
Piersi z
kurczaka
4 400 43 Max 13 10
Pomidory 8 500 4 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 2-3 1
Ryby, filety 4 400 4 Max 8 6
WSKAZÓWKA
Brytfann' do wyapywania #ciekajcego tuszczu wsuwa si' do najniszej
listwy w celu wyapywania sosu #ciekajcego z pieczonego mi'sa. Zaleca
si' wlanie do brytfanny ½ litra wody.
13
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza / termoobieg
Górna/dolna
grza!ka
Termoobieg
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 180 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
1 180 2 160 20 – 35
Ciasto kruche
2 180 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 175 2 150 60 – 80
Jabecznik
1 180 2 (1+3) 160 40 – 60
Strudel
2 175 2 (1+3) 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 180 2 (1+3) 160 45 – 60
Mae ciasteczka
2 180 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-
biszkopty
2 180 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Chleb i pizza
1000
Biay chleb
1 200 2 175 45 – 60
1 bochenek
500
2ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45
foremka
500
Buki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35
8 sztuk
250
Pizza
1 220 2 (1+3) 200 20 - 35
Blacha
Suflet
M3czny
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowy 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi0so i drób
1000
Piecze7 woowa
2 200 2 175 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze7 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130
Na ruszcie
1000
Piecze7 ciel9ca
2 200 2 175 90 – 120
Na ruszcie
1500
Rostbef po
angielsku
2 220 2 200 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze7 z jagni9cia
2 200 2 175 110 – 130
Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80
W cao=ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240
W calo=ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150
W caosci
14
3000
G9=
2 175 2 160 150 - 200
W cao=ci
1200
Zaj3c
2 200 2 175 60 – 80
W kawakach
Ryby
1000 Cae ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60
2
sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40
4 filety
Uwaga!
1. Podany w tabeli czas pieczenia nie obejmuje wst9pnego nagrzewania piekarnika. Przed woCeniem
pizzy / chleba zalecamy wst9pne nagrzewanie piekarnika przez okoo 10 minut.
2. Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz3 pieczenia na kilku poziomach.
3. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz3 byE zamkni9te.
Podane czasy pieczenia maj3 charakter orientacyjny.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst;pieniem do czyszczenia urz;dzenia nale@y je wy-
;czyC i pozostawiC do ostygni>cia.
UWAGA!
Przed przyst;pieniem do mycia i innych czynnoEci konserwa-
cyjnych nale@y urz;dzenie od ;czyC od zasilania elektrycznego.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczegól-
n ostrono#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub
czujnika termostatu.
Nie uywa rcych detergentów i szorujcych materiaów.
Czyszczenie piekarnika
Aby utrzyma piekarnik przez dugi czas w dobrym stanie technicznym, naley
regularnie wykonywa prace konserwacyjne, przestrzegajc nast'pujcych
wskazówek:
urzdzenie my, kiedy jest zimne,
cz'#ci emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka czyszczce-
go,
do mycia nie stosowa #rodków szorujcych,
cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk,
do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy owo-
cowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych plam na
15
powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie
wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy#ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj si'
podczas nast'pnego pieczenia.
Uszczelka drzwiczek piekarnika
Naley regularnie kontrolowa uszczelk' drzwiczek piekarnika.
W przypadku uszkodzenia uszczelki, nie naley wcza urzdzenia do czasu
wymiany uszczelki. Usterk' zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Autoryzowane zakady serwisowe stosuj wycznie oryginalne cz'#ci zamien-
ne.
Do czyszczenia uszczelki nie wolno stosowaC Erodków szoruj;cych.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je zdj.
W tym celu naley wykona nast'pujce czynno#ci:
a) cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
b) ustali zawiasy trzymajce drzwiczki piekar-
nika (rys. 6),
c) mae dOwignie, znajdujce si' na obu za-
wiasach poluzowa i obróci (rys. 6),
d) przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej
stronie, a nast'pnie obróci powoli w kierun-
ku piekarnika do momentu, a piekarnik b'-
dzie do poowy zamkni'ty,
e) delikatne wyj drzwiczki (rys. 6),
f) odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce.
Rys. 6
Szyb' umy ciep wod i wytrze mi'kk #ciereczk.
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno#ci
w odwrotnej kolejno#ci.
Wymiana @arówki w piekarniku
Przed przyst;pieniem do wymiany @arówki nale@y wy ;czyC
urz;dzenie z sieci zasilaj;cej.
Parówka musi posiada nast'pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok; temperatur> (do 300
o
C)
b) napi>cie / cz>stotliwoEC: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
16
Aby wymieni arówk', naley wykona nast'puj-
ce czynno#ci:
a) Wcisn oson' szklan i pokr'ci w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
b) Wykr'ci spalon arówk'.
c) Wkr'ci now arówk'.
d) Ponownie zaoy oson' szklan.
e) Wczy dopyw prdu.
Rys. 7
Przed przyst;pieniem do prac konserwacyjnych nale@y wy ;-
czyC urz;dzenie z sieci zasilania elektrycznego!
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno#ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno#ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni0 cia usterki
Piekarnik nie w3cza si9.
SprawdziE, czy urz3dzenie jest ustawione na r9czny tryb pracy i
pokr9ta ustawione s3 na okre=lon3 funkcj9 i temperatur9.
SprawdziE, czy urz3dzenie jest prawidowo w3czone, wtyczka jest w
gniazdku, czy nast3pia przerwa w dopywie pr3du, czy piekarnik jest
ustawiony na „WGHCZONY”.
Lampka kontrolna termo-
statu piekarnika nie =wie-
ci si9.
Termostat ustawiE na wybran3 temperatur9.
Pokr9to wyboru funkcji ustawiE na wybran3 funkcj9.
2arówka piekarnika nie
=wieci si9.
Pokr9to wyboru funkcji ustawiE na wybran3 funkcj9.
KupiE now3 Carówk9 o odpowiednich parametrach w punkcie serwi-
sowym i wymieniE j3 zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji
obsugi.
Czas pieczenia jest zbyt
dugi lub zbyt krótki.
PrzeczytaE wskazówki dotycz3ce czasów pieczenia.
Wewn3trz piekarnika i na
potrawach osadza si9
skroplona woda.
Nie pozostawiaE potraw po upieczeniu w piekarniku duCej niC 15-20
minut.
Koszty usuni>cia usterek spowodowanych przez
u@ytkownika oraz bezzasadnych wezwaF
serwisu pokrywa klient.
17
AUTORYZOWANY SERWIS
Je#li po wykonaniu opisanych w poprzednim
rozdziale czynno#ci sprawdzajcych, urzdze-
nie nadal nie funkcjonuje, usterk' naley zgo-
si w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Przy zgoszeniu telefonicznym naley opisa
objawy usterki, poda model, numer produktu i
numer seryjny urzdzenia. Dane te znajduj
si' na tabliczce znamionowej.
Do napraw stosuje si' wycznie oryginalne
cz'#ci zamienne.
Gwarancja
Urzdzenie posiada gwarancj' udokumentowan kart, która wydawana jest
wraz z instrukcj przy sprzeday urzdzenia.
W przypadku braku karty gwarancyjnej naley zada jej od sprzedawcy i
wpisa dat' sprzeday, model, numer fabryczny. Dane te znajduj si' na ta-
bliczce znamionowej.
Kart' gwarancyjn naley zachowa i w przypadku naprawy okaza j perso-
nelowi autoryzowanego zakadu serwisowego wraz z rachunkiem zakupu. Na-
prawa b'dzie wykonana odpatnie, w przypadku braku oryginalnej i wanej kar-
ty gwarancyjnej.
Karta zawiera take warunki gwarancji, udzielonej przez producenta urzdze-
nia.
Producent zastrzega sobie prawo
wprowadzania zmian technicznych!
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania
zmian technicznych oraz parametrów u@ytkowych
bez wczeEniejszego powiadomienia!
18
DANE TECHNICZNE
Wymiary urz;dzenia
Wysoko=E 58,0 / 59,1 cm
Szeroko=E 56,0 - 57,0 cm
Wymiary wyci0cia
G9boko=E 55,0 cm
Wysoko=E 32,5 cm
Szeroko=E 42,0 cm
G9boko=E 39,0 cm
Wymiary piekarnika
Pojemno=E komory piekarnika 55 litrów
Warto pod!6czenia
Dolna grzaka 1000 W
Górna grzaka 800 W
Piekarnik (1000 + 800) 1800 W
Grzaka grilla 1750 W
O=wietlenie wewn9trzne piekarnika 25 W
Wentylator z nawiewem gor3cego powietrza 30 W
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
(tylko model ZOB 652)
25 W
G3czna warto=E pod3czenia
Model ZOB 641
Model ZOB 652
1850 W
1870 W
Zasilanie sieciowe cz9stotliwo=E / napi9cie 50 Hz / 230 V
19
INSTALACJA
Rys. 8
Rys. 9
Wszystkie czynnoEci zwi;zane z instalacj;
urz;dzenia nale@y wykonaC zgodnie z obo-
wi;zuj;cymi przepisami bezpieczeFstwa.
Wszelkie prace instalacyjne mog; wykony-
waC wy ;cznie osoby z odpowiednimi kwalifi-
kacjami.
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowao po
ustawieniu w zabudowie, meble do zabudowy lub
wn'ka musz posiada odpowiednie wymiary
(rys).
Zgodnie z obowizujcymi przepisami, wszystkie
elementy zabezpieczajce przed dotkni'ciem
przewodów pod napi'ciem i cz'#ci izolacyjnych
musz by w taki sposób zamocowane, aby nie
mona byo ich zdemontowa bez uycia narz'-
dzi. Dotyczy to równie cz'#ci bocznych na po-
cztku i ko1cu linii zabudowy.
Rys. 10
Zamocowanie piekarnika w szafce do zabudowy
Urzdzenie wsun do wn'ki szafki.
Nast'pnie otworzy drzwiczki piekarnika i za
pomoc 4 #rub pasujcych dokadnie do otwo-
rów ramy przymocowa piekarnik do szafki
(rys. 11).
Je#li nad piekarnikiem b'dzie instalowana elek-
tryczna pyta do gotowania, wtedy ze wzgl'dów
bezpiecze1stwa naley wykona oddzielne pod-
czenie elektryczne dla pyty i piekarnika (po-
mocne, gdy jest konieczne wysuni'cie piekarnika
z wn'ki np. w przypadku awarii).
Rys. 11
20
Pod ;czenie do instalacji elektrycznej
Przed przystpieniem do podczenia urzdzenia do instalacji elektrycznej,
naley sprawdzi, czy zostay spenione ponisze warunki:
1. Zabezpieczenie i instalacja domowa musi odpowiada maksymalnemu ob-
cieniu urzdzenia (patrz warto#ci na tabliczce znamionowej).
2. Instalacja domowa musi posiada uziemienie zgodnie z obowizujcymi
przepisami.
3. Gniazdko lub wielobiegunowy wycznik musi by dost'pny po zainstalowa-
niu urzdzenia.
Urzdzenie dostarczone jest bez przewodu zasilajcego, gdy w zaleno#ci od
rodzaju zasilania, konieczny jest przewód z odpowiedni wtyczk przystoso-
wan do obcienia podanego na tabliczce znamionowej.
Przewody podczeniowe musz odpowiada nast'pujcym typom, z
uwzgl'dnieniem koniecznego przekroju znamionowego (3 x 1,5 mm
2
):
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Je#li podczenie wykonano bez wtyczki lub wtyczka jest niedost'pna, naley
zamontowa pomi'dzy urzdzeniem i instalacj sieciow wielobiegunowy wy-
cznik (np. zabezpieczenie, przecznik LS) z rozwarciem styków minimum
3 mm. Przewód uziemiajcy óto-zielony nie moe zosta przerwany przez
wycznik.
Przewód zasilajcy musi posiada taki przekrój, aby w adnym punkcie nie zo-
staa osigni'ta temperatura wysza ni 50
o
C (powyej temperatury otocze-
nia). Po wykonaniu podczenia naley sprawdzi wszystkie elementy grzejne,
wczajc je na ok. 3 minuty.
Listwa zaciskowa
Urzdzenie wyposaone jest w listw' zaciskow, któ-
rej mostki przewidziane s do pracy przy podczeniu
do 1 fazy do sieci o napi'ciu 230 V (rys.12).
Rys. 12
Producent nie ponosi odpowiedzialnoEci za szkody
spowodowane wskutek nieprzestrzegania obowi;zuj;cych
przepisów bezpieczeFstwa!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Zanussi ZOB641X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla