Aeg-Electrolux B98203-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B98203-5
Instrukcja obsługi Piekarnik z
wentylatorem i
funkcją gotowania na
parze
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa
3
Instalacja 3
Podłączenie do sieci elektrycznej
4
Eksploatacja 5
Gotowanie na parze 5
Konserwacja i czyszczenie 5
Oświetlenie piekarnika 6
Serwis 6
Utylizacja starego urządzenia 6
Opis urządzenia 7
Widok urządzenia 7
Wewnętrzna strona drzwi 7
Akcesoria piekarnika 8
Codzienna eksploatacja 9
Czyszczenie wstępne 9
Ustawianie języka 9
Ustawianie czasu 9
Wskaźniki 10
Pasek stanu menu 10
Pasek symboli 10
Przyciski piekarnika 10
Menu (informacje ogólne) 12
Włączanie i wyłączanie urządzenia
13
Ustawianie funkcji piekarnika 13
Zmiana temperatury piekarnika
13
Wyłączanie funkcji piekarnika 13
Wentylator chłodzący 13
Wskaźnik ciepła resztkowego 13
Funkcje piekarnika 14
Programy pieczenia mięsa 14
Funkcje gotowania na parze 15
Wkładanie akcesoriów piekarnika
16
TERMOSONDA 17
Programy automatyczne 18
Programy pieczenia mięsa z
wprowadzaniem wagi 19
Programy pieczenia mięsa z użyciem
termosondy 19
Menu opcji 19
MENU (informacje ogólne) 21
Ustawianie przepisu 22
Menu pamięci 22
Zapisywanie ustawień dla własnych
przepisów 22
Wyszukiwanie ustawień
wprowadzonych dla własnych
przepisów 23
USTAWIENIA 23
Dostosowanie menu USTAWIENIA
24
Więcej wskazówek dotyczących menu
USTAWIENIA 25
Wstępne nagrzewanie przy użyciu
funkcji SZYBKIE NAGRZEW 25
Funkcje zegara 26
Ustawianie funkcji zegara 27
2
Spis treści
BLOKADA 27
BLOKADA FUNKCJI 28
Konserwacja i czyszczenie 28
CZYSZCZENIE PAROWE 29
Prowadnice blach 29
System wytwarzania pary 30
Oświetlenie piekarnika 31
Drzwi piekarnika i szyby 31
Co zrobić, gdy… 33
Instrukcje instalacji 34
Ochrona środowiska 36
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę in‐
strukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku
jego sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nie‐
prawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenia nie powinny używać osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdol‐
nościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych, a także nieposiada‐
jące doświadczenia i wiedzy niezbędnej do jego obsługi. Osoby te mogą
obsługiwać urządzenie wyłącznie pod nadzorem lub po odpowiednim poin‐
struowaniu przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Ist‐
nieje ryzyko uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Gdy drzwi urządzenia są otwarte lub urządzenie pracuje, dzieci i zwierzęta
domowe muszą znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia. Ist‐
nieje ryzyko doznania obrażeń lub trwałego kalectwa.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przy‐
cisków, należy jej używać. Opcje te zapobiegają przypadkowemu urucho‐
mieniu urządzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odnie‐
sienia obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może dokonać tylko uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli
to uniknąć ryzyka poważnego uszkodzenia urządzenia lub obrażeń ciała.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
892937354-A-022010
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie trans‐
portu. Nie podłączać uszkodzonego urządzenia do źródła zasilania. W razie
potrzeby skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy usunąć z urządzenia cały ma‐
teriał opakowaniowy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Mo‐
że to spowodować unieważnienie gwarancji.
Należy w pełni przestrzegać przepisów prawnych, rozporządzeń, dyrektyw
oraz norm obowiązujących w kraju użytkowania urządzenia (zasady i prze‐
pisy dotyczące bezpieczeństwa, recyklingu, bezpieczeństwa instalacji elek‐
trycznych i/lub gazowych itp.)!
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła za‐
silania.
Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego przesuwania należy zachować os‐
trożność. Zawsze należy używać rękawic ochronnych. Nigdy nie należy
ciągnąć urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować rozłącznik, umożliwiający od‐
cięcie wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu styków wynoszącym mini‐
mum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich urządzeń odcinających
zasilanie, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe
(RCD) i styczniki.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających od‐
powiednie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie nadaje się do posadowienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzewcze przeznaczone do zabudowy są wyposażone w
specjalne systemy połączeniowe. Ze względów bezpieczeństwa można je
łączyć tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej
są zgodne z parametrami domowej instalacji elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce zna‐
mionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do gniazd sieciowych należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody nie stykały się ani znajdowały w pobliżu
gorących drzwi urządzenia.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje niebezpie‐
czeństwo pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Skon
taktować się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli
ma zastosowanie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Należy
zawsze ciągnąć za wtyczkę sieciową – jeśli dotyczy.
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku w gospodarstwie domo‐
wym. Nie należy używać tego urządzenia do celów komercyjnych lub prze
mysłowych.
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli
to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho‐
wywania.
Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub przedmiotów nasączonych łat
wopalnymi produktami (wykonanych z tworzywa sztucznego lub aluminium)
w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu. Istnieje niebezpieczeństwo wybu‐
chu lub pożaru.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie się nagrzewa. Istnieje niebezpie‐
czeństwo poparzenia. Do wkładania lub wyjmowania akcesoriów lub naczyń
należy stosować rękawice.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Z urządzenia może wydobywać się gorąca para.
Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby nie dopuścić do uszkodzenia lub odbarwienia emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie wpływa na pracę urządzenia.
Nie wolno korzystać z urządzenia, jeśli ma ono kontakt z wodą. Nie wolno
obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma.
Nie wolno naciskać lub obciążać otwartych drzwi urządzenia.
Zawsze należy zamykać drzwi urządzenia, nawet podczas grillowania.
Gotowanie na parze
Nie otwierać drzwi piekarnika podczas gotowania na parze. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry przez wydobywającą się parę, która może też doprowa‐
dzić do uszkodzenia urządzenia.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą‐
czyć je od zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest
zimne. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia
szyb w drzwiach urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub
resztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do‐
brym stanie
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urzą
dzenie wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać produktów łatwopalnych i
mogących spowodować korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnie‐
niowych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani od‐
plamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in‐
strukcji producenta. Nie wolno rozpryskiwać żadnych środków na filtr tłusz
czowy (jeśli jest w wyposażeniu), grzałki ani czujnik termostatu.
Nie czyścić szyb w drzwiach ściernymi środkami czyszczącymi ani skroba‐
kami metalowymi. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po‐
wierzchni wewnętrznej szyby.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Na‐
leży je wymienić. Skontaktować się z punktem serwisowym.
Należy uważać przy wyjmowaniu drzwi z urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej! (jeśli występuje).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko upraw‐
niony pracownik serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punk‐
tem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz
urządzenia dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
6
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Widok urządzenia
5
4
3
2
1
1
12
11
3
2
5
4
6
7
8
9
10
1 Pojemnik na wodę
2 Wyświetlacz
3 Grzałka
4 Oświetlenie piekarnika
5 Gniazdo termosondy do mięsa
6 Wentylator
7 Oświetlenie piekarnika
8 Grzałka na tylnej ściance piekarnika
9 System wytwarzania pary i przykrywka
10 Prowadnice rusztu piekarnika, wyjmowane
11 Dolna grzałka
12 Poziomy umieszczania potraw
Wewnętrzna strona drzwi
Poziomy umieszczania potraw oznaczone są cyframi po wewnętrznej stronie
drzwi piekarnika.
Opis urządzenia
7
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Dla naczyń, blach do ciast, pieczeni.
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia lub jako zbiornik na
tłuszcz.
Zestaw blach do potraw
Perforowana i nieperforowana blacha
do potraw.
Termosonda do mięsa
Do mierzenia stopnia upieczenia mię‐
sa.
8
Opis urządzenia
Blacha cukiernicza
Do wypieku bułeczek, precli i małych
ciastek.
Może być używana do gotowania na
parze. Odbarwienie powierzchni nie
ma wpływu na jej funkcjonalność.
Gąbka Quick Sponge 180
Do usuwania resztek wody z systemu
wytwarzania pary.
Codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie języka
1. Podłączyć urządzenie do zasilania.
Na wyświetlaczu widoczny będzie komunikat WYBIERZ JĘZYK .
2.
Użyć przycisku
lub do wyboru języka.
3. Użyć przycisku
do zatwierdzenia.
Teksty na wyświetlaczu pojawiają się w wybranym języku.
Ustawianie czasu
Na wyświetlaczu widoczna jest funkcja CZAS DOBOWY .
Użycie urządzenia nie jest możliwe bez ustawienia czasu zegara.
1. Użyć przycisku
lub do usta‐
wienia czasu.
2. Użyć przycisku
do zatwierdze‐
nia.
Urządzenie jest teraz gotowe do
pracy.
Aby zmienić ustawienia, patrz „Menu
ustawień”.
CZAS DOBOWY
Codzienna eksploatacja
9
Wskaźniki
TERMOOBIEG
1 2 3
45678
1 Pasek symboli
2 Pasek menu
3 Linia tekstu
4 Funkcje zegara. Czas działania
5 Poziomy umieszczania potraw
6 Czas. Temperatura wewnątrz mięsa
7 Wskaźnik ciepła
8 Temperatura
Pasek stanu menu
Wskaźnik Funkcja
Miga pasek na pasku stanu. Wskazywana jest pozycja w menu.
Pasek stanu nie jest widoczny. Urządzenie zaczyna się nagrzewać.
Zaczyna się odliczanie ustawionego czasu.
Pasek symboli
Symbol Funkcja
SZYBKIE NAGRZEW. Działa SZYBKIE NAGRZEWANIE.
TERMOSONDA TERMOSONDA jest zainstalowana.
Przyciski piekarnika
Przycisk Funkcja Opis
GÓRA, DÓŁ
Ustawianie funkcji piekarnika.
Przemieszczanie się w górę lub w dół w
menu.
OPCJE
Otwieranie menu opcji.
Zamykanie menu opcji (nacisnąć i przytrzy‐
mać przycisk).
OK Zatwierdzanie lub otwieranie podmenu.
WŁĄCZONE /
WYŁĄCZONE
Włączanie i wyłączanie urządzenia.
10
Codzienna eksploatacja
Przycisk Funkcja Opis
SZYBKIE NA‐
GRZEW.
Włączanie funkcji szybkiego nagrzewania.
WYBÓR
Wybór funkcji piekarnika, zegara i termo‐
sondy do mięsa.
PLUS, MINUS
Ustawianie wartości (np. temperatury, cza‐
su, wagi lub stopnia upieczenia).
Codzienna eksploatacja
11
Menu (informacje ogólne)
GOTOW NA PARZE 1
GOTOW NA PARZE 3
GOTOW NA PARZE 2
TERMOOBIEG
TERMOOBIEG + PARA
PIZZA
PIECZENIE
GRZANIE GÓRA+DÓÙ
TURBO GRILL
DUÝY GRILL
GRILL
PODGRZEWANIE
ROZMRAÝANIE
GRZANIE DOLNE
KURCZAK
WIEPRZOWINA
WOÙOWINA
CIELÆCINA
DZICZYZNA
MENU
PAMIÆÃ
CZYSZCZENIE
USTAWIENIA PODST.
HEAT+HOLD
WYDÙUÝENIE CZASU
SZYBKIE NAGRZEW.
CIEPÙO SKUMULOWANE
MENU DÊWIÆKÓW
WYBIERZ JÆZYK
USTAW. FABRYCZNE
1 2
1 Menu funkcji piekarnika
2 Menu opcji
12
Codzienna eksploatacja
Włączanie i wyłączanie urządzenia
Użyć przycisku , aby włączyć urządze‐
nie.
Na wyświetlaczu pojawi się menu FUNK‐
CJE .
Użyć przycisku
, aby wyłączyć urzą‐
dzenie.
Ustawianie funkcji piekarnika
Użyć przycisku lub , aby ustawić
funkcję piekarnika.
Na wyświetlaczu wyświetlona zostanie za‐
lecana temperatura.
Urządzenie zacznie się nagrzewać.
Jeżeli urządzenie działa przy ustawionej
temperaturze, słyszalny jest sygnał dźwię‐
kowy.
Zmiana temperatury piekarnika
Użyć przycisku lub do ustawienia
temperatury.
Wyświetlanie temperatury piekarnika
Równocześnie użyć przycisków
i ,
aby wyświetlić temperaturę piekarnika.
Wyłączanie funkcji piekarnika
Wielokrotnie użyć przycisku lub , aż
na wyświetlaczu pojawi się menu FUNK‐
CJE .
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie podczas pracy urządzenia. Po wyłącze‐
niu urządzenia, wentylator chłodzący nadal działa do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu piekarnika, paski na wyświetlaczu sygnalizują utrzymujące się
rozgrzanie wnętrza urządzenia (ciepło resztkowe.
–—FUNKCJE
GRZANIE GÓRA+DÓŁ
GRZANIE GÓRA+DÓŁ
–—FUNKCJE
Codzienna eksploatacja
13
Funkcje piekarnika
Funkcja Zastosowanie
Gotowanie na parze GOTOW
NA PARZE 1
Do owoców, warzyw, ryb, ziemniaków, ryżu, ma‐
karonów i innych dań specjalnych.
GOTOW NA PARZE 3
Do potraw z dużą zawartością wody oraz do od‐
grzewania żywności.
GOTOW NA PARZE 2
Do pieczenia i podgrzewania zimnych lub zamro‐
żonych potraw.
TERMOOBIEG
Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach. Ustawić temperatupiekarnika
o 20 °C do 40 °C niższą od temperatury dla pie‐
czenia tradycyjnego GRZANIE GÓRA + DÓŁ .
TERMOOBIEG + PARA
Do energooszczędnego gotowania i pieczenia
głównie suchych wypieków oraz zapiekanek w for‐
mach piekarniczych na jednym poziomie.
PIZZA
Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywnego przyrumienienia, na kruchym
spodzie. Ustawić temperaturę piekarnika o 20 °C
do 40 °C niższą od temperatury dla pieczenia tra‐
dycyjnego GRZANIE GÓRA + DÓŁ .
PIECZENIE
Do przygotowywania bardzo delikatnych, soczys‐
tych potraw pieczonych.
GRZANIE GÓRA+DÓŁ Do pieczenia i smażenia na jednym poziomie.
TURBO GRILL
Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu z
kością na jednym poziomie. Zarumienianie potraw
lub panierowanie potraw bułką tartą lub serem.
DUŻY GRILL
Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach.
Przyrządzanie tostów.
GRILL
Do grillowania potraw płaskich na środku grilla.
Przyrządzanie tostów.
PODGRZEWANIE Służy do utrzymywania temperatury potraw.
ROZMRAŻANIE Do rozmrażania potraw mrożonych.
DOLNA GRZAŁKA Pieczenie ciast z kruchym spodem.
Programy pieczenia mięsa
Programy pieczenia mięsa
z wprowadzaniem wagi
Zastosowanie Waga
KURCZAK Kurczak, kaczka, gęś 0,9 - 4,7 kg
WIEPRZOWINA
Pieczeń wieprzowa, łopat‐
ka wieprzowa
1,0 - 3,0 kg
WOŁOWINA
Pieczeń wołowa, mięso
duszone
1,0 - 3,0 kg
14
Codzienna eksploatacja
Programy pieczenia mięsa
z wprowadzaniem wagi
Zastosowanie Waga
CIELĘCINA Pieczeń cielęca 1,0 - 3,0 kg
DZICZYZNA Dziczyzna, królik 1,0 - 3,0 kg
Programy pieczenia mięsa
z wprowadzaniem wagi
Zastosowanie Waga
STEK 1 STEK 1 KRWISTY
STEK 1 MEDIUM
STEK 1 WYPIECZONY
-
STEK 2 STEK 2 KRWISTY
STEK 2 MEDIUM
STEK 2 WYPIECZONY
Rostbef - w stylu skandy‐
nawskim (bez przyrumie‐
nienia)
PIECZEŃ WIEPRZOWA - -
CIELĘCINA - -
PIECZEŃ JAGNIĘCA - -
DZICZYZNA - -
FILET DROBIOWY - -
Dołączona broszura „Tabele, porady i przepisy” zawiera informacje na temat
funkcji piekarnika, programów i przepisów automatycznych.
Funkcje gotowania na parze
Funkcje gotowania na parze należy uruchamiać w połączeniu z funkcjami ze‐
gara: CZAS TRWANIA
lub KONIEC (patrz funkcje zegara CZAS TRWA‐
NIA
/ KONIEC ).
Jako cieczy do wytwarzania pary używać tylko wody !
O braku wody informuje sygnał dźwiękowy, który wyłącza się, gdy zbiornik
zostanie napełniony.
Ze względu na automatyczne wydzielanie się pary w ciągu ostatnich 5 minut
gotowania oraz nagrzewanie się urządzenia, które trwa około 2 minut, usta‐
wienia poniżej 10 minut dają niewielki efekt.
Para wydziela się także, gdy drzwi urządzenia pozostają otwarte.
Codzienna eksploatacja
15
GOTOW NA PARZE 1
1. Wlać 650 ml wody do pojemnika
znajdującego się w panelu stero‐
wania.
Woda starcza na około 30 minut.
2. Uruchomić piekarnik za pomocą
przycisku Wł./Wył.
.
3.
Użyć przycisku
lub do usta
wienia funkcji GOTOW NA PARZE
1 . Do ustawienia temperatury użyć
przycisku
lub .
4. Użyć przycisku
do ustawienia
funkcji CZAS TRWANIA
lub
KONIEC
. Do ustawienia czasu
gotowania lub czasu wyłączenia
należy użyć przycisku
lub . Para pojawia się po około 2 minutach.
Gdy temperatura wzrośnie do około 96°C, włącza się sygnał dźwiękowy.
Kolejny sygnał włącza się, gdy zakończy się gotowanie.
5. Wyłączyć sygnał dźwiękowy i piekarnik za pomocą przycisku Wł./Wył.
.
Gdy piekarnik ostygnie, należy za pomocą gąbki Quick Sponge usunąć resztki
wody z systemu wytwarzania pary oraz w razie potrzeby przemyć go niewielką
ilością octu.
Drzwi piekarnika pozostawić w pełni otwarte, aby umożliwić jego wyschnięcie.
GOTOW NA PARZE 3 i GOTOW NA PARZE 2
Ciągła wymiana pary następuje automatycznie, ale w przypadku funkcji GO‐
TOW NA PARZE 3 z większą ilością pary.
W celu ustawienia funkcji GOTOW NA PARZE 3 i GOTOW NA PARZE 2 na‐
leży powtórzyć czynności wymagane do uruchomienia funkcji GOTOW NA
PARZE 1 .
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj‐
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akce‐
soria między prowadnice na jednym z poziomów.
16
Codzienna eksploatacja
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie‐
karnika posiadają wygięcia na bocznych
krawędziach. Krawędzie te oraz kształt
prowadnic zabezpieczają akcesoria pie‐
karnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z głę‐
boką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadni‐
ce na jednym poziomie.
TERMOSONDA
Termosonda mierzy temperaturę w środku mięsa. Gdy mięso osiągnie usta‐
wioną temperaturę, piekarnik wyłącza się automatycznie.
Należy ustawić dwie wartości:
Temperatura piekarnika: Zapoznać się z tabelą pieczenia w broszurze „Ta‐
bele, porady i przepisy”.
Temperatura wewnątrz produktu: Zapoznać się z tabelą dotyczącą termo‐
sondy do mięsa w broszurze „Tabele, porady i przepisy”.
Należy używać wyłącznie termosondy dostarczonej z urządzeniem lub orygi‐
nalnych części zamiennych.
Codzienna eksploatacja
17
1. Włączyć urządzenie.
2. Włożyć końcówkę termosondy w
środkową część mięsa.
3. Włożyć wtyczkę termosondy do
gniazdka znajdującego się na bocz‐
nej ściance piekarnika.
4. Na wyświetlaczu pojawia się napis
TERMOSONDA i symbol
5. W ciągu 5 sekund użyć przycisku
lub , aby ustawić temperaturę
wewnątrz produktu.
Po upływie 5 sekund na wyświetla‐
czu wyświetlona zostanie aktualna
temperatura wewnątrz produktu.
Jeżeli przed ustawieniem temperatury na wyświetlaczu znajduje się napis
FUNKCJE , należy użyć przycisku
dopóki symbol nie przestanie migać.
Ustawić temperaturę wewnątrz produktu.
6. Ustawić funkcję piekarnika oraz w razie konieczności temperaturę piekar‐
nika.
Urządzenie cały czas oblicza szacowany czas zakończenia pieczenia dla
zadanej temperatury produktu, podając go na wyświetlaczu.
W czasie pieczenia termosonda musi pozostać w pieczonym kawałku mięsa,
a jej wtyczka musi być podłączona do gniazdka na bocznej ściance piekarnika.
Podczas obliczania czasu zakończenia pieczenia na wyświetlaczu pojawia się
migający kwadrat.
7. Gdy mięso uzyska żądaną temperaturę, słychać będzie sygnał więkowy
i urządzenie wyłączy się automatycznie.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk.
8. Wyjąć wtyczkę termosondy z gniazdka, a następnie wyciągnąć produkt z
piekarnika.
OSTRZEŻENIE!
Termosonda do mięsa jest gorąca! Występuje ryzyko poparzenia! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania końcówki i wtyczki termosondy.
9. Wyłączyć urządzenie.
Aby skorzystać z programów pieczenia mięsa z użyciem termosondy, należy
zapoznać się z rozdziałem dotyczącym programów automatycznych.
Zmiana temperatury wewnątrz produktu
1. Wielokrotnie użyć przycisku
, aż na wyświetlaczu pojawi się komunikat
TERMOSONDA .
2. Użyć przycisku
lub do ustawienia temperatury wewnątrz produktu.
Programy automatyczne
Przedstawione poniżej trzy programy automatyczne oferują najlepsze usta‐
wienia dla wszystkich rodzajów mięs i innych przepisów:
18
Codzienna eksploatacja
Programy pieczenia mięsa z wprowadzaniem wagi ( menu FUNKCJE )
Programy pieczenia mięsa z użyciem termosondy ( menu FUNKCJE )
Przepisy automatyczne (menu opcji)
Programy pieczenia mięsa z wprowadzaniem wagi
Jeżeli wprowadzono wagę mięsa, urządzenie oblicza czas pieczenia.
1.
Użyć przycisku
lub do usta
wiania programu pieczenia mięsa.
Waga miga.
2. Gdy na wyświetlaczu zacznie migać
waga, należy użyć przycisku
lub
, aby wprowadzić wagę mięsa.
Wagę można ustawiać stopniowo
co 0,1 kg (w programie KURCZAK co 0,2 kg).
Na wyświetlaczu pojawia się czas trwania programu. Rozpoczyna się od‐
liczanie ustawionego czasu.
Jeżeli waga nie zostanie zmieniona przed upływem 5 sekund, program pie‐
czenia mięsa zostanie rozpoczęty. Aby zmienić wagę po rozpoczęciu progra‐
mu, należy użyć przycisku
w ciągu 2 minut od rozpoczęcia pieczenia.
3. W programie KURCZAK ,po usłyszeniu sygnału dźwiękowego, należy ob‐
rócić potrawę na drugą stronę, gdy na wyświetlaczu pojawi się komunikat
PRZEWRÓĆ MIĘSO .
Po zakończeniu programu włączy się sygnał dźwiękowy.
Programy pieczenia mięsa z użyciem termosondy
Po zainstalowaniu termosondy, w menu FUNKCJE wyświetlane będą dodat‐
kowe programy pieczenia mięsa.
1. Włączyć urządzenie i zainstalować
termosondę.
Na wyświetlaczu widoczny jest pro‐
gram TERMOSONDA i migający
symbol
.
2.
Użyć przycisku
lub do usta
wienia programu TERMOSONDA .
Po zakończeniu programu TERMOSONDA włączy się sygnał dźwiękowy.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy użyć dowolnego przycisku.
3. Wyjąć termosondę.
OSTRZEŻENIE!
Termosonda do mięsa jest bardzo gorąca. W czasie jej wyjmowania istnieje
ryzyko poparzenia.
Menu opcji
1. Użyć , aby otworzyć menu opcji.
2.
Użyć
lub , aby ustawić opcję menu.
KURCZAK 2,5 KG
PIECZEÑ CIELÆCA
Codzienna eksploatacja
19
Pasek stanu menu wyświetla pozycję w menu.
3. Użyć
, aby otworzyć menu.
Powrót do poprzedniego menu
Aby powrócić do poprzedniego menu, należy użyć opcji POWRÓT .
Anulowanie wyboru
Aby anulować ustawienie, nacisnąć i przytrzymać przycisk
.
Na wyświetlaczu pojawi się menu FUNKCJE .
20
Codzienna eksploatacja
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux B98203-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi