Aeg-Electrolux B9820-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B9820-5
Instrukcja obsługi Piekarnik
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w bezpiecznym
miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w przyszłości. Ponadto
prosimy o przekazanie jej przyszłemu właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
SPIS TREŚCI
INFORMACJE DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA 3
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa 3
Instalacja 4
Podłączenie do sieci elektrycznej 4
Eksploatacja 5
Konserwacja i czyszczenie 5
Niebezpieczeństwo pożaru 6
Gotowanie na parze 6
Oświetlenie piekarnika 6
Serwis 6
Utylizacja starego urządzenia 6
OPIS URZĄDZENIA 7
Widok urządzenia 7
Akcesoria piekarnika 7
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM 8
Czyszczenie wstępne 8
Ustawienie języka 8
Ustawianie czasu 8
CODZIENNA EKSPLOATACJA 8
Wskaźniki 9
Pasek stanu menu 9
Pasek symboli 9
Przyciski piekarnika 9
Obsługa menu 10
Włączanie i wyłączanie urządzenia
10
Ustawianie funkcji piekarnika 10
Zmiana temperatury piekarnika 10
Zatrzymanie funkcji piekarnika 10
Wentylator chłodzący 10
Wskaźnik ciepła resztkowego 10
Funkcje piekarnika 11
Programy pieczenia mięsa 11
Funkcje gotowania na parze 12
TERMOSONDA 13
Wkładanie akcesoriów piekarnika
14
Programy automatyczne 15
Programy pieczenia mięsa z
wprowadzaniem wagi 15
Programy pieczenia mięsa z użyciem
termosondy 16
Menu Opcje 16
MENU 16
Ustawianie przepisu 17
Menu pamięci 18
Zapisywanie ustawień dla własnych
przepisów 18
Wyszukiwanie ustawień
wprowadzonych dla własnych
przepisów 18
Nadpisywanie pozycji pamięci 18
USTAWIENIA PODST. 19
Dostosowanie menu USTAWIENIA
PODST. 20
Więcej wskazówek dotyczących menu
USTAWIENIA 20
Wstępne nagrzewanie przy użyciu
funkcji SZYBKIE NAGRZEWANIE
20
Funkcje zegara 21
Ustawianie funkcji zegara 22
BLOKADA 22
BLOKADA FUNKCJI 23
Mechaniczna blokada drzwi 23
2 Spis treści
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE 24
CZYSZCZENIE PARĄ 24
System wytwarzania pary 25
Prowadnice blach 25
Oświetlenie piekarnika 26
Drzwi piekarnika i szyby 27
CO ZROBIĆ, GDY… 28
DANE TECHNICZNE 29
INSTRUKCJE INSTALACJI 30
OCHRONA ŚRODOWISKA 31
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę in-
strukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku
jego sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane niepra-
widłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze
oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą
one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego ko-
rzystania z tego urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Wystę-
puje ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte,
dzieci i zwierzęta domowe powinny znajdować się w bezpiecznej odległości
od urządzenia, ponieważ staje się ono gorące. Występuje zagrożenie odnie-
sienia obraże
ń mogących skutkować trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycis-
ków (blokada sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu
włączeniu urządzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesie-
nia obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
892937339-B-232011
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony
elektryk. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Pozwoli to uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas trans-
portu. Uszkodzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie koniecznoś-
ci należy skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opako-
waniowy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowo-
dować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródł
a zasi-
lania.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia
za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiają-
cy odłączenie urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik
obwodu musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD)
oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma
odpowiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpo-
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urz
ądzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą
specjalnego systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia
urządzenia, należy łączyć je tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamio-
nowej są zgodnie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce zna-
mionowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko poża-
ru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy
skontaktować się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli
ma zastosowanie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Za-
wsze ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy uży-
wać urządzenia do celów komercyjnych ani przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli
to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho-
wywania przedmiotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagro-
żenie poparzeniem. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Pod-
czas wkładania lub wyjmowania naczyń bądź akcesoriów należy używać rę-
kawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność,
aby nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Może doj
ść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje
ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet pod-
czas grillowania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą-
czyć je od źródła zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest
zimne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach
urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub re-
sztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do-
brym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pie-
czenia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owo-
ców.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządze-
nie wyłącznie wodą
z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów lub
produktów powodujących korozję.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnienio-
wych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odpla-
miaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in-
strukcji producenta.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi
ani metalowymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żarood-
pornej powierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko-
nieczna jest ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol mo-
że spowodować mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urzą-
dzenia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwo-
palnych, przedmiotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmio-
tów z materiałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Gotowanie na parze
Nie otwierać drzwi piekarnika podczas gotowania na parze. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry przez wydobywającą się parę, która może też doprowadzić
do uszkodzenia urządzenia.
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano specjalne żarówki przeznaczone
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie można ich używać do pełnego ani
miejscowego oświetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o
takiej samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy od-
łączyć urządzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawnio-
ny pracownik serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urzą-
dzenia dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
5
4
3
2
1
1
11
10
3
5
6
7
8
9
2
4
1 Pojemnik na wodę
2 Wyświetlacz
3 Grzałka
4 Oświetlenie piekarnika
5 Gniazdo termosondy do mięsa
6 Wentylator
7 Grzałka na tylnej ściance
8 Generator pary i przykrywka
9 Prowadnice rusztu piekarnika, wyjmowane
10 Grzałka dolna
11 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Zestaw blach do potraw
Opis urządzenia
7
Perforowana i nieperforowana blacha do potraw.
Termosonda do mięsa
Do mierzenia stopnia upieczenia potrawy.
Gąbka
Do usuwania resztek wody z generatora pary.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawienie języka
1. Podłączyć urządzenie do zasilania.
Na wyświetlaczu pojawia się WYBIERZ JĘZYK .
2. Użyć lub , aby ustawić język.
3. Użyć
, aby potwierdzić.
(Teksty na wyświetlaczu pojawiają się w ustawionym języku.)
W celu zmiany ustawień należy zapoznać się z rozdziałem „Menu ustawień”.
Ustawianie czasu
Na wyświetlaczu widoczna jest funkcja CZAS DOBOWY .
Użycie urządzenia nie jest możliwe bez ustawienia czasu zegara.
1. Użyć przycisku
lub do ustawienia czasu.
2. Użyć przycisku
do zatwierdzenia.
Urządzenie jest teraz gotowe do pracy.
Aby zmienić ustawienia, patrz „Menu ustawień”.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
8 Przed pierwszym użyciem
Wskaźniki
XXXXX XXXX
1 2 3
45678
1 Pasek symboli
2 Pasek menu
3 Linia tekstu
4 Funkcje zegara, czas działania
5 Poziomy umieszczania potraw
6 Czas, temperatura wewnątrz produktu
7 Wskaźnik ciepła
8 Temperatura
Pasek stanu menu
Wskaźnik Funkcja
Miga pasek na pasku stanu. Wskazywana jest pozycja w menu.
Pasek stanu nie jest widoczny. •Urządzenie zaczyna się nagrzewać.
Zaczyna się odliczanie ustawionego czasu.
Pasek symboli
Symbol Funkcja
SZYBKIE NAGRZEW. Działa SZYBKIE NAGRZEWANIE.
TERMOSONDA TERMOSONDA jest zainstalowana.
Przyciski piekarnika
Przycisk Funkcja Opis
GÓRA, DÓŁ
Do ustawiania funkcji piekarnika.
Przemieszczanie się w górę lub w dół w
menu.
OPCJA
Otwieranie menu opcji.
Zamykanie menu opcji (nacisnąć i przytrzy-
mać przycisk).
DOBRZE Zatwierdzanie lub otwieranie podmenu.
WŁ./WYŁ. Włączanie i wyłączanie urządzenia.
Codzienna eksploatacja 9
Przycisk Funkcja Opis
SZYBKIE NA-
GRZEW.
Włączanie i wyłączanie funkcji szybkiego
nagrzewania.
WYBÓR
Wybór funkcji piekarnika, zegara i termo-
sondy do mięsa.
PLUS, MINUS
Ustawianie wartości (np. temperatury, cza-
su, wagi lub stopnia upieczenia).
Obsługa menu
Użyć lub do poruszania się pomiędzy opcjami menu
Użyć
, aby uzyskać dostęp do menu Opcje z menu Funkcje piekarnika
Użyć
, aby uzyskać dostęp do podmenu Opcje z menu Opcje
Włączanie i wyłączanie urządzenia
Użyć przycisku , aby włączyć urządzenie.
Na wyświetlaczu pojawi się menu FUNKCJE .
Użyć przycisku
, aby wyłączyć urządzenie.
Ustawianie funkcji piekarnika
Użyć lub , aby ustawić funkcję piekarnika.
Na wyświetlaczu wyświetlona zostaje zalecana temperatura.
Urządzenie zaczyna się nagrzewać.
Jeżeli urządzenie działa przy ustawionej temperaturze, słyszalny jest sygnał
dźwiękowy.
Zmiana temperatury piekarnika
Użyć lub , aby ustawić temperaturę.
Wyświetlanie temperatury piekarnika
Równocześnie użyć przycisków
i , aby wyświetlić temperaturę piekarni-
ka.
Zatrzymanie funkcji piekarnika
Aby zatrzymać funkcję piekarnika, należy dotknąć kilkakrotnie lub , aż
na wyświetlaczu pojawi się FUNKCJE .
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie podczas pracy urządzenia. Po wyłącze-
niu urządzenia, wentylator chłodzący nadal działa do czasu schłodzenia urzą-
dzenia.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu piekarnika, paski na wyświetlaczu sygnalizują utrzymujące się
rozgrzanie wnętrza urządzenia (ciepło resztkowe).
10 Codzienna eksploatacja
Funkcje piekarnika
Funkcja Zastosowanie
Odpowiedni GOTOW NA PA-
RZE 1
Do owoców, warzyw, ryb, ziemniaków, ryżu, maka-
ronów i innych dań specjalnych.
GOTOW NA PARZE 3
Do potraw z dużą zawartością wody oraz do od-
grzewania żywności.
GOTOW NA PARZE 2
Do pieczenia i podgrzewania zimnych lub zamrożo-
nych potraw.
TERMOOBIEG
Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach. Ustawić temperaturę piekarnika
o 20 °C do 40 °C niższą od temperatury dla piecze-
nia tradycyjnego GRZANIE GÓRA + DÓŁ .
TERMOOBIEG + PARA
Do energooszczędnego gotowania i pieczenia
głównie suchych wypieków oraz zapiekanek w for-
mach piekarniczych na jednym poziomie.
PIZZA
Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają-
cych intensywnego przyrumienienia, na kruchym
spodzie. Ustawić temperaturę piekarnika o 20 °C
do 40 °C niższą od temperatury dla pieczenia tra-
dycyjnego GRZANIE GÓRA + DÓŁ .
PIECZENIE
Do przygotowywania bardzo delikatnych, soczys-
tych potraw pieczonych.
GRZANIE GÓRA+DÓŁ Do pieczenia i smażenia na jednym poziomie.
TURBO GRILL
Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu z
kością na jednym poziomie. Zarumienianie potraw
lub panierowanie potraw bułką tartą lub serem.
DUŻY GRILL
Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach.
Przyrządzanie tostów.
GRILL
Do grillowania potraw płaskich na środku grilla.
Przyrządzanie tostów.
PODGRZEWANIE Służy do utrzymywania temperatury potraw.
ROZMRAŻANIE Do rozmrażania potraw mrożonych.
GRZANIE DOLNE Pieczenie ciast z kruchym spodem.
Programy pieczenia mięsa
Programy pieczenia mię-
sa z wprowadzaniem wa-
gi
Zastosowanie Masa
KURCZAK Kurczak, kaczka, gęś 0,9 - 4,7 kg
WIEPRZOWINA
Pieczeń wieprzowa, łopat-
ka wieprzowa
1,0 - 3,0 kg
Codzienna eksploatacja 11
Programy pieczenia mię-
sa z wprowadzaniem wa-
gi
Zastosowanie Masa
WOŁOWINA
Pieczeń wołowa, mięso
duszone
1,0 - 3,0 kg
CIELĘCINA Pieczeń cielęca 1,0 - 3,0 kg
DZICZYZNA Dziczyzna, królik 1,0 - 3,0 kg
Programy pieczenia mię-
sa z użyciem TERMO-
SONDY
Stopień wypieczenia Uwagi
STEK 1 STEK 1 KRWISTY
STEK 1 MEDIUM
STEK 1 WYPIECZONY
-
STEK 2 STEK 2 KRWISTY
STEK 2 MEDIUM
STEK 2 WYPIECZONY
Rostbef - w stylu skandy-
nawskim (bez przyrumie-
nienia)
PIECZEŃ WIEPRZOWA - -
CIELĘCINA - -
JAGNIĘCINA - -
DZICZYZNA - -
INDYK - -
Dołączona broszura „Tabele, porady i przepisy” zawiera informacje na temat
funkcji piekarnika, programów i przepisów automatycznych.
Funkcje gotowania na parze
Funkcje gotowania na parze należy uruchamiać w połączeniu z funkcjami ze-
gara: CZAS TRWANIA
lub KONIEC (patrz funkcje zegara CZAS TRWA-
NIA
/ KONIEC ).
Jako cieczy do wytwarzania pary używać tylko wody!
O braku wody informuje sygnał dźwiękowy, który wyłącza się, gdy zbiornik zos-
tanie napełniony.
Ze względu na automatyczne wydzielanie się pary w ciągu ostatnich 5 minut
gotowania oraz nagrzewanie się urządzenia, które trwa około 2 minut, ustawie-
nia poniżej 10 minut dają niewielki efekt.
Para wydziela się także, gdy drzwi urządzenia pozostają otwarte.
12 Codzienna eksploatacja
GOTOW NA PARZE 1
1. Wlać 650 ml wody do pojemnika
znajdującego się w panelu stero-
wania.
Woda starcza na około 30 minut.
2. Włączyć funkcję za pomocą
.
3. Użyć
lub , aby ustawić
funkcję piekarnika GOTOW NA
PARZE 1 . Użyć
lub , aby
ustawić temperaturę.
4. Za pomocą
ustawić funkcję
CZAS TRWANIA
lub KONIEC
. Do ustawienia czasu gotowa-
nia lub czasu wyłączenia należy
użyć przycisku
lub . Para
pojawi się po około 2 minutach.
Gdy temperatura wzrośnie do około 96°C, rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Kolejny sygnał zostanie wyemitowany, gdy zakończy się gotowanie.
5. Dotknąć symbolu
, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy i wyłączyć piekar-
nik.
Po ostygnięciu piekarnika zebrać wszelkie pozostałości wody z generatora pa-
ry za pomocą gąbki. W razie potrzeby należy wyczyścić generator pary octem.
Drzwi piekarnika pozostawić w pełni otwarte, aby umożliwić jego wyschnięcie.
GOTOW NA PARZE 3 i GOTOW NA PARZE 2
Ciągła wymiana pary następuje automatycznie, ale w przypadku funkcji GO-
TOW NA PARZE 3 z większą ilością pary.
W celu ustawienia funkcji GOTOW NA PARZE 3 i GOTOW NA PARZE 2 nale-
ży powtórzyć czynności wymagane do uruchomienia funkcji GOTOW NA PA-
RZE 1 .
TERMOSONDA
Termosonda mierzy temperaturę w środku mięsa. Gdy mięso osiągnie usta-
wioną temperaturę, piekarnik wyłącza się automatycznie.
Należy ustawić dwie wartości:
Temperatura piekarnika: Zapoznać się z tabelą pieczenia w broszurze „Ta-
bele, porady i przepisy”.
Temperatura wewnątrz produktu: Zapoznać się z tabelą dotyczącą termo-
sondy do mięsa w broszurze „Tabele, porady i przepisy”.
Należy używać wyłącznie termosondy dostarczonej z urządzeniem lub orygi-
nalnych części zamiennych.
Codzienna eksploatacja 13
1. Włączyć urządzenie.
2. Włożyć końcówkę termosondy w
środkową część mięsa.
3. Włożyć wtyczkę termosondy do
gniazdka znajdującego się na
bocznej ściance piekarnika.
4. Na wyświetlaczu pojawia się napis
TERMOSONDA i symbol
5. W ciągu 5 sekund użyć przycisku
lub , aby ustawić temperatu-
rę wewnątrz produktu.
Po upływie 5 sekund na wyświetlaczu wyświetlona zostanie aktualna tem-
peratura wewnątrz produktu.
Jeżeli przed ustawieniem temperatury na wyświetlaczu znajduje się napis
FUNKCJE , należy użyć przycisku
dopóki symbol nie przestanie migać.
Ustawić temperaturę wewnątrz produktu.
6. Ustawić funkcję piekarnika oraz w razie konieczności temperaturę piekar-
nika.
Urządzenie cały czas oblicza szacowany czas zakończenia pieczenia dla
zadanej temperatury produktu, podając go na wyświetlaczu.
W czasie pieczenia termosonda musi pozostać w pieczonym kawałku mięsa, a
jej wtyczka musi być podłączona do gniazdka na bocznej ściance piekarnika.
Podczas obliczania czasu zakończenia pieczenia na wyświetlaczu pojawia się
migający kwadrat.
7. Gdy mięso uzyska żądaną temperaturę, słychać będzie sygnał dźwiękowy
i urządzenie wyłączy się automatycznie.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk.
8. Wyjąć wtyczkę termosondy z gniazdka, a następnie wyciągnąć produkt z
piekarnika.
OSTRZEŻENIE!
Termosonda do mięsa jest gorąca! Występuje ryzyko poparzenia! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania końcówki i wtyczki termosondy.
9. Wyłączyć urządzenie.
Aby skorzystać z programów pieczenia mięsa z użyciem termosondy, należy
zapoznać się z rozdziałem dotyczącym programów automatycznych.
Zmiana temperatury wewnątrz produktu
1. Wielokrotnie użyć przycisku
, aż na wyświetlaczu pojawi się komunikat
TERMOSONDA .
2. Użyć przycisku
lub do ustawienia temperatury wewnątrz produktu.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj-
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akceso-
ria między prowadnice na jednym z poziomów.
14 Codzienna eksploatacja
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt piekar-
nika posiadają wygięcia na bocznych kra-
wędziach. Krawędzie te oraz kształt pro-
wadnic zabezpieczają akcesoria piekarnika
przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadnice
na jednym poziomie.
Programy automatyczne
Przedstawione poniżej trzy programy automatyczne oferują najlepsze ustawie-
nia dla wszystkich rodzajów mięs i innych przepisów:
Programy pieczenia mięsa z wprowadzaniem wagi ( menu FUNKCJE )
Programy pieczenia mięsa z użyciem termosondy ( menu FUNKCJE )
Przepisy automatyczne (menu opcji)
Programy pieczenia mięsa z wprowadzaniem wagi
Jeżeli wprowadzono wagę mięsa, urządzenie oblicza czas pieczenia.
1. Użyć przycisku
lub do ustawiania programu pieczenia mięsa.
Waga miga.
2. Gdy na wyświetlaczu zacznie migać waga, należy użyć przycisku lub
, aby wprowadzić wagę mięsa.
Wagę można ustawiać stopniowo co 0,1 kg (w programie KURCZAK co
0,2 kg).
Na wyświetlaczu pojawia się czas trwania programu. Rozpoczyna się odli-
czanie ustawionego czasu.
Jeżeli waga nie zostanie zmieniona przed upływem 5 sekund, program piecze-
nia mięsa zostanie rozpoczęty. Aby zmienić wagę po rozpoczęciu programu,
należy użyć przycisku
w ciągu 2 minut od rozpoczęcia pieczenia.
Codzienna eksploatacja 15
3. W programie KURCZAK ,po usłyszeniu sygnału dźwiękowego, należy ob-
rócić potrawę na drugą stronę, gdy na wyświetlaczu pojawi się komunikat
PRZEWRÓĆ MIĘSO .
Po zakończeniu programu włączy się sygnał dźwiękowy.
Programy pieczenia mięsa z użyciem termosondy
Po zainstalowaniu termosondy, w menu FUNKCJE wyświetlane będą dodatko-
we programy pieczenia mięsa.
1. Włączyć urządzenie i zainstalować termosondę.
Na wyświetlaczu widoczny jest program TERMOSONDA i migający
symbol
.
2. Użyć przycisku
lub do ustawienia programu TERMOSONDA .
Po zakończeniu programu TERMOSONDA włączy się sygnał dźwiękowy.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy użyć dowolnego przycisku.
3. Wyjąć termosondę.
OSTRZEŻENIE!
Termosonda do mięsa jest bardzo gorąca. W czasie jej wyjmowania istnieje ry-
zyko poparzenia.
Menu Opcje
MENU OPCJE
MENU
PAMIĘĆ
CZYSZCZENIE
USTAWIENIA PODST.
1. Użyć , aby otworzyć menu opcji.
2. Użyć
lub , aby ustawić opcję menu.
Pasek stanu menu wskazuje pozycję w menu.
3. Użyć
, aby otworzyć menu.
Powrót do poprzedniego menu
Użyć opcji menu POWRÓT , aby powrócić do menu wyższego poziomu.
Anulowanie wyboru
Nacisnąć i przytrzymać , aby anulować procedurę ustawiania.
Na wyświetlaczu pojawi się menu FUNKCJE .
MENU
MENU
MENU PAROWE MENU CIAST MENU PIECZENIA MENU SPECJAL-
NE
REGENERACJA CIASTO CYTRY-
NOWE
PIZZA CIASTO Z PROSZ-
KU
16 Codzienna eksploatacja
MENU
MENU PAROWE MENU CIAST MENU PIECZENIA MENU SPECJAL-
NE
ŚWIEŻE WARZY-
WA
CIASTO SZWEDZ-
KIE
CEBULARZ PIZZA MROŻONA
RYBA (PSTRĄG) BISZKOPT QUICHE LORRAI-
NE
SUSZENIE
ZIEMNIAKI ZAPIEK SERNIK LASAGNE
CHLEB WIEJSKI CIASTO Z OWO-
CAMI
CANNELLONI
CHLEB BIAŁY STRUCLA ZAPIEKANKA
MIĘSNA
CIASTO DROŻ-
DŻOWE
STEKI RYBNE
PASTERYZACJA
Dołączona broszura „Tabele, porady i przepisy” zawiera informacje na temat
funkcji piekarnika, programów i przepisów automatycznych.
Ustawianie przepisu
1. Użyć przycisku , aby wyświetlić menu opcji.
2. Użyć przycisku
, aby otworzyć MENU .
3. Użyć przycisku
lub , aby ustawić kategorię przepisów.
4. Użyć przycisku
, aby otworzyć menu MENU PIECZENIA .
5. Użyć przycisku
lub w celu ustawienia przepisu.
Jeżeli ustawienie nie zostanie zmienione przed upływem kilku sekund, pie-
karnik rozpocznie nagrzewanie.
Kategoria przepisów MENU SPECJALNE :
W programach CIASTO Z PROSZKU i PIZZA MROŻONA użyć przycisku
lub do zwiększenia lub zmniejszenia zalecanej temperatury o 5°C.
6. Gdy program zakończy się, na wyświetlaczu migać będzie czas 00:00 i
symbol
. W piekarniku wyłączy się grzanie i słyszalny będzie sygnał
dźwiękowy.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy użyć dowolnego przycisku.
Opóźnienie czasu rozpoczęcia programu
Jeżeli program działa nie dłużej niż 2 minuty, można opóźnić jego rozpoczęcie
(patrz funkcja zegara KONIEC).
Wcześniejsze zakończenie pieczenia
•Nacisnąć i przytrzymać przycisk
lub
•Użyć przycisku
lub lub
•Wybrać opcję POWRÓT .
Codzienna eksploatacja
17
Menu pamięci
Optymalne ustawienia dla własnych przepisów mogą być zapisywane w pa-
mięci.
Do przechowywania ustawień dla własnych przepisów wykorzystywanych
jest 10 pozycji pamięci;
Do przechowywania ustawień dla przepisów z zadaną temperaturą wew-
nątrz produktu również wykorzystywanych jest 10 pozycji pamięci.
Zapisywanie ustawień dla własnych przepisów
1. Ustawić funkcję i temperaturę piekarnika.
2. W razie konieczności użyć przycisku
, aby otworzyć funkcję zegara
CZAS TRWANIA
i ustawić czas pieczenia (patrz „Funkcje zegara”)
lub
użyć przycisku
, aby otworzyć funkcję TERMOSONDA i ustawić tempe-
raturę wewnątrz produktu (patrz rozdział „ TERMOSONDA ”).
3. Użyć przycisku
do wejścia w menu opcji.
4. Użyć przycisku
w celu ustawienia opcji ZAPISZ .
Na wyświetlaczu pojawi się pierwsza wolna pozycja pamięci.
5. Użyć przycisku
do ustawienia pozycji pamięci
Pierwsza litera w linii tekstu zacznie migać.
6. Użyć przycisku lub , aby wybrać poprawną literę.
7. Użyć przycisku
lub , aby przesunąć kursor w lewo lub prawo.
Kolejna litera miga. Można zmienić tę literę.
8. Powtórzyć podane kroki, aby wprowadzić całą nazwę własnego przepisu.
Do wprowadzania nazw przepisów wykorzystywanych jest 18 pól.
9. Nacisnąć i przytrzymać przycisk
, aby zapisać nazwę przepisu.
Na wyświetlaczu pojawi się komunikat ZAPAMIĘTANE .
Ustawienia można również zmieniać w trakcie lub pod koniec pieczenia.
Wyszukiwanie ustawień wprowadzonych dla własnych przepisów
1. Włączyć urządzenie.
2. Użyć przycisku
do ustawienia własnego przepisu.
Pierwsze 3 przepisy dostępne są bezpośrednio w menu FUNKCJE .
Pozostałe znajdują się w menu PAMIĘĆ w opcji WPROWADŹ DANE .
Nadpisywanie pozycji pamięci
Istnieje możliwość zastąpienia zapełnionych pozycji pamięci. Patrz temat: „Za-
pisywanie ustawień dla własnych przepisów”.
W kroku 4 procedury należy użyć
, aby ustawić przepis, który ma być za-
stąpiony.
18 Codzienna eksploatacja
USTAWIENIA PODST.
Niektóre podstawowe ustawienia można wprowadzać na stałe.
MENU USTAW. FA-
BRYCZNE
OPIS
HEAT+HOLD
Włączone funkcja HEAT+HOLD włącza się,
gdy zakończy się funkcja zegara
CZAS TRWANIA lub KONIEC .
HEAT+HOLD
Wyłączone Funkcja HEAT+HOLD jest wyłą-
czona.
WYDŁUŻENIE CZASU
Włączone Funkcja wydłużenia czasu włącza
się, gdy zakończy się funkcja ze-
gara CZAS TRWANIA lub KO-
NIEC . Użyć przycisku
, jeżeli
konieczne jest ustawienie dodat-
kowych 10 minut, lub
, aby
zakończyć pieczenie.
WYDŁUŻENIE CZASU
Wyłączone Funkcja wydłużenia czasu jest
wyłączona.
SZYBKIE NAGRZEW.
Włączone Funkcja szybkiego nagrzewania
jest włączona, razem z odpowied-
nimi funkcjami piekarnika.
SZYBKIE NAGRZEW.
Wyłączone Funkcja szybkiego nagrzewania
nie jest włączona.
CIEPŁO SKUMULOWANE
Włączone Po wyłączeniu urządzenia, poja-
wia się wskaźnik ciepła resztko-
wego.
CIEPŁO SKUMULOWANE
Wyłączone Po wyłączeniu urządzenia,
wskaźnik ciepła resztkowego nie
pojawia się.
DŹWIĘKI KLAWISZY
Włączone Dotknięcie przycisku potwierdza-
ne jest sygnałem dźwiękowym.
DŹWIĘKI KLAWISZY
Wyłączone Dotknięcie przycisku nie jest po-
twierdzane sygnałem dźwięko-
wym.
SYGNAŁY BŁĘDÓW
Włączone Wykonaniu niedozwolonego kroku
towarzyszy sygnał dźwiękowy.
SYGNAŁY BŁĘDÓW
Wyłączone Wykonaniu niedozwolonego kroku
nie towarzyszy sygnał dźwiękowy.
WYBIERZ JĘZYK
•Polski
......
Wybór języka menu na wyświetla-
czu.
USTAW. FABRYCZNE
Codzienna eksploatacja 19
MENU USTAW. FA-
BRYCZNE
OPIS
KASUJ USTAWIENIA Powrót do ustawień fabrycznych.
Dostosowanie menu USTAWIENIA PODST.
1. Użyć przycisku do wejścia w menu opcji.
2. Użyć przycisku
lub , aby wyświetlić menu USTAWIENIA PODST. .
3. Użyć przycisku
, aby otworzyć menu USTAWIENIA PODST. .
4. Użyć przycisku
lub , aby przejść do wymaganego ustawienia.
5. Użyć przycisku
.
Na wyświetlaczu pojawia się ustawiona wartość.
6. Użyć przycisku lub , aby ustawić nową wartość.
7. Użyć przycisku
Na wyświetlaczu przez kilka sekund widoczny jest komunikat ZAPAMIĘ-
TANE , a następnie następuje powrót do menu FUNKCJE .
Więcej wskazówek dotyczących menu USTAWIENIA
Niektóre podstawowe ustawienia można wprowadzać na stałe.
MENU OPIS
HEAT+HOLD Funkcja HEAT+HOLD utrzymuje przygotowaną potrawę w tempera-
turze 80° przez 30 minut od zakończenia pieczenia.
Warunki funkcji HEAT+HOLD :
Ustawiona temperatura musi przekraczać 80°C.
Funkcja HEAT+HOLD ma stały czas trwania.
Po jej zakończeniu włączy się sygnał dźwiękowy. Funkcja HEAT
+HOLD działa przez 30 minut. Po 30 minutach urządzenie wyłącza
się.
Funkcja HEAT+HOLD pozostaje włączona pomimo zmiany funkcji
piekarnika.
WYDŁUŻE-
NIE CZASU
Funkcja WYDŁUŻENIE CZASU sprawia, że piekarnik pracuje po
upływie ustawionego czasu działania.
•Dostępna dla wszystkich funkcji piekarnika z włączoną opcją
CZAS TRWANIA lub Automatyka wagowa.
•Niedostępna dla funkcji piekarnika z włączoną opcją TERMOSON-
DA .
Po zakończeniu pieczenia włączy się sygnał dźwiękowy.
Wstępne nagrzewanie przy użyciu funkcji SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Funkcja SZYBKIE NAGRZEW. skraca czas wstępnego nagrzewania piekarni-
ka.
Funkcja SZYBKIE NAGRZEW. jest dostępna z następującymi funkcjami pie-
karnika:
TERMOOBIEG
PIZZA
20 Codzienna eksploatacja
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux B9820-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi