11
PIECZENIE W PIEKARNIKU – WSKAZÓWKI
PRAKTYCZNE
Nagrzewanie górn= i doln= grzak=
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na symbol , a pokr$tem termostatu wybra
wa ciw temperatur$. W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Pieczenie jest moliwe na jednym poziomie. Je li konieczna jest wysza tem-
peratura kierowana na pieczon potraw$ od dou lub od góry, wtedy naley
wsun blach$ odpowiednio na niszy lub wyszy poziom.
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza (termoobieg)
Pokr$to wyboru funkcji piekarnika naley ustawi na symbolu nagrzewania z
nawiewem gorcego powietrza
. Termostatem ustawi wybran temperatu-
r$.
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator
znajdujcy si$ w tylnej ciance piekarnika
(konwekcja wymuszona).
W ten sposób ciepo jest szybko i równomier-
nie rozdzielane w piekarniku.
W przypadku pieczenia dwóch potraw jedno-
cze nie, naley wsun jedn blach$ na
pierwszy, a drug blach$ na trzeci poziom od
dou (Rys..6).
Je li b$dzie pieczona tylko jedna potrawa,
wtedy blach$ naley wsun do dolnego po-
ziomu, gdy zapewni to optymalny rezultat
pieczenia.
Rys. 6
RozmraAanie
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na symbolu , a pokr$to termostatu na po-
zycj$ „Wy=czony” (symbol
). Wentylator pracuje bez nagrzewania (wszyst-
kie grzaki s wyczone) i doprowadza powietrze o temperaturze otoczenia do
wn$trza piekarnika, co przy piesza proces rozmraania produktów.
Grill
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na pozycj$ .
Pokr$to termostatu ustawi na wybran temperatur$.
Pieczenie mi?sa i ryb
Mi$so lub ryby woy do aroodpornego naczynia, które naley ustawi na
ruszcie. Brytfann$ naley umie ci na pierwszym poziomie od dou (zob.
Rys..6) i wla do niej troch$ wody.
Biae mi$so, drób i ryby naley piec w redniej temperaturze (150-175
o
C).
Ciemne mi$so, które dobrze opieka si$ na zewntrz, lecz w rodku musi pozo-
sta róowe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C),
skracajc nieco czas pieczenia.