Electrolux EON400X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
Electrolux
___________________________
Kuchnia elektryczna
EON 400
___________________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE"CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE BEZPIECZE,STWA...................................4
OPIS URZ*DZENIA ..................................................................................7
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY....................................................................8
PIERWSZE W2*CZENIE URZ*DZENIA................................................10
PIECZENIE W PIEKARNIKU - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE...............11
TABELA CZASÓW PIECZENIA..............................................................12
MYCIE I KONSERWACJA ......................................................................14
USUWANIE USTEREK ...........................................................................16
AUTORYZOWANY SERWIS...................................................................16
DANE TECHNICZNE...............................................................................18
INSTALACJA...........................................................................................19
POD2*CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ .............................21
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE BEZPIECZE,STWA
Przed przyst=pieniem do pod=czenia i eksploatacji urz=dzenia
prosimy o dokadne zapoznanie si? z instrukcj= obsugi.
W instrukcji obsugi podano waAne wskazówki i porady dotycz=ce
prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urz=dzenia.
Instrukcj? obsugi naleAy zachowaC, aby móc z niej skorzystaC w
kaAdej chwili podczas uAytkowania urz=dzenia.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Wszelkie zmiany lub modyfikacje urz=dzenia stwarzaj= powaAne zagro-
Aenie dla uAytkownika!
BezpieczeGstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw$ urzdzeniem.
Podczas pracy piekarnik nagrzewa si$. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami$ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi?sa na grillu, drzwiczki
piekarnika i obudowa s= bardzo gor=ce, dlatego nie naleAy zezwalaC
dzieciom na przebywanie w pobliAu urz=dzenia.
Pod=czaj=c inne urz=dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj=cego w
pobliAu kuchni, naleAy zwróciC uwag?, aby przewód zasilaj=cy nie do-
tyka gor=cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przytrza-
Hni?ty drzwiczkami piekarnika.
5
Eksploatacja
Kuchnia przeznaczona jest wycznie do gotowania oraz pieczenia potraw w
warunkach gospodarstwa domowego i nie wolno uywa jej do innych ce-
lów.
Aby wyapa tuszcz ciekajcy podczas pieczenia na grillu lub w piekarniku,
naley wstawi niski i odporny na wysok temperatur$ pojemnik z wod. W
ten sposób mona zapobiec tworzeniu si$ dymu i spalaniu tuszczu.
Naczynia aroodporne i garnki naley wyjmowa z piekarnika, uywajc r$-
kawiczki ochronnej.
W przypadku zastosowania folii aluminiowej do przygotowania potraw w pie-
karniku nie wolno dopu ci do bezpo redniego kontaktu produktu owini$te-
go w foli$ ze spodem piekarnika.
Podczas czyszczenia kuchni naley zachowa szczególn ostrono. Nie
dopu ci do spRys.kania grzaek i czujnika termostatu.
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si$ wewn$trznych powierzchni
piekarnika. Równie samoczyszczce pyty katalityczne (o ile s na wyposa-
eniu piekarnika) naley regularnie czy ci.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy kuchni$, lub wyj
wtyczk$ z gniazdka.
Po zakoGczeniu pieczenia, piekarnik naleAy wy=czyC, ustawiaj=c pokr?ta
w pozycji „WY2*CZONY”.
Pod=czenie elektryczne: 1 faza z przewodem zerowym do sieci zasila-
nej pr=dem o napi?ciu 230V. Pod=czenie do kilku faz bez przewodu ze-
rowego (400V) doprowadzi do uszkodzenia kuchni!
Zwróci uwag$, aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Je li urzdzenie nie b$dzie uytkowane, naley wyj z gniazdka wtyczk$
przewodu zasilajcego, aby nie dopu ci do niezamierzonego wczenia
kuchni.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie uszkodzenia ciaa.
Wszelkie naprawy naley powierza wycznie personelowi autoryzowanych
placówek serwisowych wskazanych przez producenta.
Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj= powaAne
zagroAenie dla uAytkownika!
Serwis
Wszelkie naprawy naley powierza wycznie personelowi autoryzowanych
placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw stosowa-
ne s wycznie oryginalne cz$ ci zamienne.
6
Utylizacja starego urz=dzenia
W przypadku konieczno ci usuni$cia starego urzdzenia z gospodarstwa
domowego, naley je unieruchomi, aby wykluczy ewentualne zagroenie
wypadku. W tym celu naley odci przewód zasilajcy razem z wtyczk.
Odstawi urzdzenie do wyznaczonego miejsca utylizacji, zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
W przypadku odst=pienia lub sprzedaAy urz=dzenia naleAy pami?taC rów-
nieA o przekazaniu instrukcji obsugi nowemu uAytkownikowi.
Wskazówki i zalecenia podano z myHl= o PaGstwa bezpieczeGstwie!
ObjaHnienie symboli uA ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotycz=ce bezpieczeGstwa
KolejnoHC czynnoHci
Praktyczne wskazówki
Informacje dotycz=ce Hrodowiska naturalnego
Urzdzenie spenia normy Unii Europejskiej:
Dyrektywa Nr 73/23 - 90683 (wytyczne dot. niskich napi$);
Dyrektywa Nr 89/336 (wytyczne EMV);
Dyrektywa Nr 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
Urz=dzenie zabezpieczaj=ce
(model EON 400 X, numer 35791)
Wszystkie urz=dzenia naszej produkcji speniaj= europejskie wy-
mogi bezpieczeGstwa.
W celu zapewnienia penego bezpiecze>stwa uytkownika, a w szczególno ci
majc na uwadze cakowite wyeliminowanie zagroenia dla maych dzieci (np.
zagroenie oparzenia), kuchni$ mona wyposay w specjalne urzdzenie za-
bezpieczajce (wyposaenie dodatkowe), które zapobiega niezamierzonemu
dotkni$ciu drzwiczek piekarnika.
Urzdzenie to mona zamówi w autoryzowanym zakadzie serwisowym, po-
dajc model i numer fabryczny kuchni, który znajduje si$ na tabliczce znamio-
nowej. Do urzdzenia bezpiecze>stwa doczona jest równie instrukcja insta-
lacji.
7
OPIS URZ*DZENIA
1. Panel z elementami sterujcymi
2. Pokr$to pola grzejnego - przód prawa strona
3. Pokr$to pola grzejnego - ty prawa strona
4. Pokr$to pola grzejnego - ty lewa strona
5. Pokr$to pola grzejnego - przód lewa strona
6. Pokr$to regulatora temperatury (termostat)
7. Pokr$to wyboru funkcji
8. Lampka kontrolna pracy
9. Lampka kontrolna termostatu (regulatora temperatury)
10. Grill
11. O wietlenie komory piekarnika
12. Wentylator
13.Wysuwane szyny teleskopowe
8
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
Pokr?to wyboru funkcji
Pokr$to wyboru funkcji (Rys..1) suy do usta-
wiania wybranej opcji nagrzewania.
Pokr$to termostatu (Rys..1) suy do ustawia-
nia wybranej temperatury.
Symbole na pokr?tle wyboru funkcji
wewn?trzne oHwietlenie piekarnika
grzaka górna i dolna
nagrzewanie z nawiewem gor=cego
powietrza
grill
Tryby pracy piekarnika
Tradycyjne nagrzewanie górn= i doln=
grzak=
Rys. 1
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na pozycj$ .
Pokr$to termostatu ustawi na wybran temperatur$.
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na pozycj$
.
Pokr$to termostatu ustawi na wybran temperatur$.
Grill
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na pozycj$
.
Pokr$to termostatu ustawi na wybran temperatur$.
9
Lampka kontrolna termostatu (
o
C)
Lampka kontrolna termostatu ga nie po osigni$ciu ustawionej temperatury w
piekarniku i ponownie zapala si$, kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna pracy
Lampka kontrolna pracy wskazuje grzak$, która jest wczona.
Termostat bezpieczeGstwa
Kuchnia wyposaona jest w termostat bezpiecze>stwa, który odcza dopyw
energii elektrycznej, aby nie dopu ci do nadmiernego nagrzania si$ urzdze-
nia (np. wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego
elementu).
Ponowne wczenie urzdzenia nast$puje automatycznie po obnieniu tempe-
ratury.
Je li termostat bezpiecze>stwa zadziaa wskutek nieprawidowej obsugi urz-
dzenia, wystarczy, e po ochodzeniu kuchni zostanie usuni$ta przyczyna b$-
du.
Je li jednak termostat bezpiecze>stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej
cz$ ci, wtedy usterk$ naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Wentylator suy do schadzania cz$ ci elektrycznych, pokr$te i uchwytu
drzwiczek piekarnika.
Aby nie dopuHciC do przegrzania urz=dzenia, wentylator z nawiewem
zimnego powietrza pracuje po wy=czeniu si? piekarnika do momentu
osi=gni?cia bezpiecznej temperatury.
Pokr?ta pyty do gotowania
Na panelu sterujcym znajduj si$ pokr$ta do
regulacji czterech pól grzejnych na pycie do
gotowania.
Pola grzejne s regulowane 7-taktowym prze-
cznikiem (Rys..2), z czego wykorzystuje si$
6 stopni mocy:
0 = Wy=czony
1 = Minimalna moc
3 = Maksymalna moc
Rys. 2
UWAGA!
Podczas smaAenia na oleju lub tuszczu (np. smaAenie frytek) naleAy nad-
zorowaC proces kulinarny, gdyA rozgrzany olej moAe si? samoistnie zapa-
liC.
10
PIERWSZE W2*CZENIE URZ*DZENIA
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr$to termostatu ustawi na pozycj$ MAX;
b) pokr$to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
;
c) wczy pusty piekarnik na ok. 45 minut;
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Po wczeniu piekarnika po raz pierwszy mo-
e by wyczuwalny nieprzyjemny zapach, któ-
ry powstaje wskutek spalania si$ resztek
tuszczu pozostaego po procesie produkcyj-
nym. Jest to cakowicie normalne zjawisko.
Po nagrzaniu pustego piekarnika naley po-
zostawi go do ostygni$cia, nast$pnie umy
mi$kk szmatk zamoczon w agodnym
rodku do mycia.
Wyposaenie piekarnika (blachy) naley sta-
rannie umy przed pierwszym pieczeniem.
Aby otworzyC drzwiczki piekarnika,
naleAy zawsze przytrzymaC uchwyt na
Hrodku - jak pokazano na Rys.unku 3.
Rys. 3
Poziomy wsuwania blach (listwy)
Piekarnik wyposaony jest w zawieszan na
ciankach komory piekarnika kratk$ z wysu-
wanymi szynami teleskopowymi na dwóch
poziomach (drugi i czwarty poziom).
Aby umie ci ruszt lub brytfann$, naley naj-
pierw wysun szyn$ teleskopow (Rys..4).
Rys. 4
Ruszt lub brytfann$ naley umie ci na wy-
suni$tej szynie i wsun do piekarnika a do
oporu.
Drzwiczki piekarnika zamkn dopiero po
cakowitym wsuni$ciu szyny teleskopowej.
Drzwiczki piekarnika musz= byC za-
mkni?te podczas pieczenia.
Rys. 5
11
PIECZENIE W PIEKARNIKU – WSKAZÓWKI
PRAKTYCZNE
Nagrzewanie górn= i doln= grzak=
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na symbol , a pokr$tem termostatu wybra
wa ciw temperatur$. W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Pieczenie jest moliwe na jednym poziomie. Je li konieczna jest wysza tem-
peratura kierowana na pieczon potraw$ od dou lub od góry, wtedy naley
wsun blach$ odpowiednio na niszy lub wyszy poziom.
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza (termoobieg)
Pokr$to wyboru funkcji piekarnika naley ustawi na symbolu nagrzewania z
nawiewem gorcego powietrza
. Termostatem ustawi wybran temperatu-
r$.
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator
znajdujcy si$ w tylnej ciance piekarnika
(konwekcja wymuszona).
W ten sposób ciepo jest szybko i równomier-
nie rozdzielane w piekarniku.
W przypadku pieczenia dwóch potraw jedno-
cze nie, naley wsun jedn blach$ na
pierwszy, a drug blach$ na trzeci poziom od
dou (Rys..6).
Je li b$dzie pieczona tylko jedna potrawa,
wtedy blach$ naley wsun do dolnego po-
ziomu, gdy zapewni to optymalny rezultat
pieczenia.
Rys. 6
RozmraAanie
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na symbolu , a pokr$to termostatu na po-
zycj$ „Wy=czony (symbol
). Wentylator pracuje bez nagrzewania (wszyst-
kie grzaki s wyczone) i doprowadza powietrze o temperaturze otoczenia do
wn$trza piekarnika, co przy piesza proces rozmraania produktów.
Grill
Pokr$to wyboru funkcji ustawi na pozycj$ .
Pokr$to termostatu ustawi na wybran temperatur$.
Pieczenie mi?sa i ryb
Mi$so lub ryby woy do aroodpornego naczynia, które naley ustawi na
ruszcie. Brytfann$ naley umie ci na pierwszym poziomie od dou (zob.
Rys..6) i wla do niej troch$ wody.
Biae mi$so, drób i ryby naley piec w redniej temperaturze (150-175
o
C).
Ciemne mi$so, które dobrze opieka si$ na zewntrz, lecz w rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C),
skracajc nieco czas pieczenia.
12
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w redniej temperatury (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si$ wst$pne nagrzewanie piekarnika przez
ok.10 minut.
Przez cay czas pieczenia nie wolno otwiera drzwiczek piekarnika.
Ciasto obserwowa przez szyb$ w drzwiczkach piekarnika.
Pieczenie na grillu
Mi$so i ryby naley posmarowa olejem przed przystpieniem do pieczenia na
grillu, a nast$pnie uoy na ruszcie.
W opcji pieczenia na grillu produkt nagrzewany jest przez górn grzak$, dla-
tego poziom wsuni$cia rusztu jest uzaleniony od grubo ci plastrów mi$sa lub
ryby.
Brytfann$ naley wsun na pierwszy poziom i wla do niej troch$ wody.
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Nagrzewanie górn= i doln= grzak=
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza / termoobieg
Górna i dolna
grzaka
Termoobieg
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
w minutach
Uwagi
Ciasto
Ciasto
ucierane
2 180 2 (1+3)* 160 45 – 60
Ciasto
francuskie
2 180 2 (1+3)* 160 20 – 35
Ciasto kruche
2 180 2 (1+3)* 160 20 – 30
Sernik
1 175 2 150 60 – 80
Jab$ecznik
1 180 2 (1+3)* 160 40 – 60
Strudel
2 175 2 (1+3)* 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 180 2 (1+3)* 160 45 – 60
Ma$e
ciasteczka
2 180 2 (1+3)* 160 15 – 25
Ciasteczka-
biszkopty
2 180 2 (1+3)* 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3)* 100 90 - 120
Chleb i pizza
1000
Bia$y chleb
1 200 2 175 45 – 60
1
bochenek
500
-ytni chleb
2 200 2 175 30 – 45 foremka
500
Bu$ki
2 200 2 (1+3)* 175 20 – 35 8 sztuk
250
Pizza
1 220 2 (1+3)* 200 20 - 35 Blacha
13
Suflet
M0czny
2 200 2 (1+3)* 175 40 – 50
Jarzynowy 2 200 2 (1+3)* 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3)* 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi%so i drób
1000
Piecze5
wo$owa
2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze5
wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000
Piecze5
ciel7ca
2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef po
angielsku
2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze5 z
jagni7cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 w ca$ o;ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 w calo;ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 w ca$ osci
3000
G7;
2 175 2 160 150 - 200 w ca$o;ci
1200
Zaj0c
2 200 2 175 60 – 80 w kawa$kach
Ryby
1000 Ca$e ryby 2 200 2 (1+3)* 175 40 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3)* 175 30 - 40 4 filety
Uwaga!
Podany w tabeli czas pieczenia nie obejmuje wst$pnego nagrzewania piekarnika.
Przed woeniem pizzy zalecamy wst$pne nagrzewanie piekarnika przez okoo 10
minut.
(*) Je li piek Pa>stwo wi$cej ni jedn postaw$, zalecamy wsuni$cie blach na poziomy wskazane w
nawiasach.
PIECZENIE NA GRILLU
Pieczenie na grillu metod' tradycyjn'
Czas pieczenia
w minutach Potrawa
Ilo*+
(gramy)
Listwa
(poziom rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Piersi z kurczaka 400 3 Max 13 10
Tosty 200 3 Max 3 1
Kie$baski pieczone 500 4 Max 10 6
Kotlety 500 4 Max 12 8
Ryby, filety 500 4 Max 8 6
Wskazówka:
1) Wsun brytfann$ do dolnej listwy, aby móg cieka do niej tuszcz pod-
czas pieczenia. Do brytfanny naley wla ½ litra wody.
2) Wszystkie procesy pieczenia musz odbywa si$ przy zamkni$tych
drzwiczkach piekarnika.
14
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst=pieniem do czyszczenia urz=dzenia naleAy je wy-
=czyC i pozostawiC do ostygni?cia.
Kuchni nie wolno myC urz=dzeniami czyszcz=cymi strumieniem
gor=cej pary i par= pod wysokim ciHnieniem.
UWAGA!
Przed przyst=pieniem do mycia i innych czynnoHci konserwacyjnych
naleAy urz=dzenie od=czyC od zasilania elektrycznego.
Czyszczenie piekarnika
W celu przeduenia ywotno ci urzdzenia konieczne s regularne prace
konserwacyjne:
urzdzenie my, kiedy jest zimne,
cz$ ci emaliowane my roztworem z agodnym detergentem,
do mycia nie stosowa rodków szorujcych,
cz$ ci ze stali szlachetnej i szyb$ w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi$kk ciereczk,
do usuwania plam stosowa odpowiednie rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy owo-
cowe (z cytryny, liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych plam na
powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie
wpywaj ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy ci po kadorazowym uy-
ciu, gdy wtedy zabrudzenia mona najszybciej i
najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw
nie przypalaj si$ podczas nast$pnego piecze-
nia.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley
je zdj.
W tym celu naley wykona nast$pujce
czynno ci:
a) cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
b) ustali zawiasy trzymajce drzwiczki piekar-
nika (Rys..8),
c) mae dIwignie znajdujce si$ na obu zawia-
sach poluzowa i obróci (Rys..7),
d) przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej stro-
nie, a nast$pnie obróci powoli w kierunku
piekarnika do momentu, a piekarnik b$dzie
do poowy zamkni$ty,
e) delikatne wyj drzwiczki (Rys..7),
f) odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce.
Rys. 7
Szyb$ umy ciep wod i wytrze mi$kk szmatk.
15
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno ci
w odwrotnej kolejno ci.
Wysuwane szyny teleskopowe
Kratk$ z szynami teleskopowymi mona cako-
wicie wyj do mycia.
Odkr$ci nakr$tki rub mocujcych kratk$ z
szynami teleskopowymi po obu stronach i wyj
(Rys..8).
Kratk$ z szynami teleskopowymi naley my
agodnym rodkiem czyszczcym.
Szyn teleskopowych nie wolno myC w zmy-
warce do naczyG.
Rys. 8
Uwaga!
Nie wolno dopuHciC do zetkni?cia si? ek szyn teleskopowych z
tuszczem!
Po umyciu zamocowa kratk$ na ciance bocznej.
Uszczelka drzwiczek piekarnika
Regularnie kontrolowa uszczelk$ drzwiczek piekarnika.
W przypadku uszkodzenia uszczelki, nie naley wcza kuchni do czasu wy-
miany uszczelki. Usterk$ zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Do wymiany stosuje si$ wycznie oryginalne cz$ ci zamienne.
Do czyszczenia uszczelki nie wolno stosowa rodków szorujcych.
Wymiana Aarówki w piekarniku
Przed przystpieniem do wymiany arówki naley urzdzenie wyczyz
sieci.
Odkr$ci oson$ szklan i wymieni uszkodzon arówk$ (Rys..7/b).
Karówka musi posiada nast$pujce parametry (Rys..8/b):
a) struktura odporna na wysok temperatur$ (do 300
o
C)
b) napi$cie / cz$stotliwo: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó: E14
16
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun bez konieczno ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni%cia usterki
Urz0dzenie nie funkcjonuje.
SprawdziC, czy urz0dzenie jest ustawione na r7czny tryb pracy i
pokr7t$a ustawione s0 na okre;lon0 funkcj7 i temperatur7.
SprawdziC, czy urz0dzenie jest prawid$owo w$0czone, wtyczka jest w
gniazdku, czy nast0pi$a przerwa w dop$ywie pr0du, czy piekarnik jest
ustawiony na „WFGCZONY”.
Lampka kontrolna termosta-
tu piekarnika nie ;wieci si7.
Termostat ustawiC na wybran0 temperatur7.
Pokr7t$o wyboru funkcji ustawiC na wybran0 funkcj7.
-arówka piekarnika nie
;wieci si7.
Pokr7t$o wyboru funkcji ustawiC na wybran0 funkcj7.
KupiC now0 Larówk7 o odpowiednich parametrach w punkcie serwi-
sowym i wymieniC j0 zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji
obs$ugi.
Czas pieczenia jest zbyt
d$ugi lub zbyt krótki.
PrzeczytaC wskazówki dotycz0ce czasów pieczenia.
Wewn0trz piekarnika i na
potrawach osadza si7 skro-
plona woda.
Nie pozostawiaC potraw po upieczeniu w piekarniku d$uLej niL 15-20
minut.
AUTORYZOWANY SERWIS
Je li po wykonaniu opisanych w poprzednim roz-
dziale czynno ci sprawdzajcych, urzdzenie
nadal nie funkcjonuje, usterk$ naley zgosiw
autoryzowanym zakadzie serwisowym. Przy
zgoszeniu telefonicznym naley opisa objawy
usterki, poda model, numer produktu i numer
seryjny urzdzenia. Dane te znajduj si$ na ta-
bliczce znamionowej.
Do napraw naley stosowa wycznie oryginalne
cz$ ci zamienne.
Rys. 9
Gwarancja
Urzdzenie posiada gwarancj$ udokumentowan kartgwarancyjn, która wy-
dawana jest wraz z instrukcj przy sprzeday urzdzenia. W przypadku braku
karty gwarancyjnej naley zada jej od sprzedawcy i nanie dat$ sprzeday,
model, numer fabryczny. Dane te znajduj si$ na tabliczce znamionowej.
Kart$ gwarancyjn naley zachowa i w przypadku naprawy okaza j persone-
lowi autoryzowanego punktu serwisowego wraz z rachunkiem zakupu. W przy-
17
padku, je li Pa>stwo nie oka karty gwarancyjnej, naprawa b$dzie wykonana
odpatnie.
Warunki gwarancji podano na karcie gwarancyjnej, któr naley przedoy ser-
wisantowi wraz z dowodem zakupu w przypadku konieczno ci wykonania napra-
wy w ramach gwarancji.
Piekarnik do zabudowy moAe wspópracowaC z nast?puj=cymi py-
tami do elektrycznymi gotowania lub pytami ceramicznymi:
1) Pyta elektryczna: EHE 631 X
Przednie lewe pole grzejne
180 mm
2200 W
Tylne lewe pole grzejne
145 mm
1500 W
Tylne prawe pole grzejne
180 mm
2000 W
Przednie prawe pole grzejne
145 mm
1500 W
F0czna warto;C mocy pod$0czenia 7,0 kW
Napi7cie sie
ciowe (50 Hz)
230 V
2) Pyta ceramiczna: EHL 604 – EHL 604 B – EHL 604 K – EHL 604 X
Przednie lewe pole grzejne
210 mm
2300 W
Tylne lewe pole grzejne
140 mm
1200 W
Tylne prawe pole grzejne
180 mm
1800 W
Przednie prawe pole grzejne
140 mm
1200 W
F0czna warto;C mocy pod$0czenia 6,5 kW
Napi7cie sieciowe (50 Hz)
230 V
3) Pyta ceramiczna: EHA 600 – EHA 600 B – EHA 600 K – EHA 600 X
Przednie lewe pole grzejne
120/210 mm
750/2100 W
Tylne lewe pole grzejne
145 mm
1200 W
Tylne prawe pole grzejne
165 x 265 mm
1400/2200 W
Przednie prawe pole grzejne
180 mm
1700 W
F0czna warto;C pod$0czenia 7,2 kW
Napi7cie sieciowe (50 Hz)
230 V
4) Pyta ceramiczna: EHL 605 – EHL 605 B – EHL 605 X – EHL 605 K
Przednie lewe pole grzejne
120/210 mm
750/2200 W
Tylne lewe pole grzejne
145 mm
1200 W
Tylne prawe pole grzejne
170x265 mm
1500/2400 W
Przednie prawe pole grzejne
180 mm
1800 W
F0czna warto;C pod$0czenia 7,6 kW
Napi7cie sieciowe (50 Hz)
230 V
Moc znamionowa
Piekarnik + p$yta elektryczna 8,855 kW
Piekarnik + p$yta ceramiczna 8,355 kW
Piekarnik + p$yta ceramiczna 9,055 kW
Piekarnik + kuchnia elektryczna 9,455 kW
18
DANE TECHNICZNE
Moc nagrzewania
Dolna grza$ka 1000 W
Górna grza$ka
800 W
Piekarnik
(1000+800) 1800 W
Grill z promieniami podczerwonymi 1750 W
O;wietlenie piekarnika
25 W
Silnik nawiewu gor0cego powietrza
30 W
Silnik wentylatora z nawiewem zimnego powie-
trza
25 W
F0czna warto;C mocy pod$0czenia
1.800 W
Napi7cie sieciowe (50 Hz)
230 V
WYMIARY OBUDOWY
Wysoko;C 59,1 cm
Szeroko;C
56,0 cm
G$7boko;C
55,0 cm
WYMIARY PIEKARNIKA
Wysoko;C 32,5 cm
Szeroko;C
42,0 cm
G$7boko;C
39,0 cm
Pojemno;C uLytkowa 56,5 l
19
INSTALACJA
Wszystkie czynnoHci zwi=zane z instalacj= urz=dzenia naleAy wykonaC
HciHle wedug obowi=zuj=cych przepisów bezpieczeGstwa. Prace instala-
cyjne mog= wykonywaC wy=cznie osoby z odpowiednimi kwalifikacjami.
MontaA piekarnika w zabudowie
Aby zapewni bezawaryjn prac$ urzdzenia, naley zamontowa je w me-
blach do zabudowy o odpowiednich wymiarach.
Cz$ ci elektryczne, b$dce pod napi$ciem
naley zabezpieczy przed dotkni$ciem, lub
zamontowa urzdzenie w meblach do zabu-
dowy, zgodnie z obowizujcymi przepisami.
Wszystkie elementy zabezpieczajce przed
dotkni$ciem przewodów pod napi$ciem i cz$-
ci izolacyjnych musz by w taki sposób
zamocowane, aby nie mona byo ich zde-
montowa bez uycia narz$dzi. Dotyczy to
równie cz$ ci bocznych na pocztku i ko>cu
linii zabudowy.
Na rysunku 10 podano wymiary piekarnika.
Rys. 10
Zabudowa w szafce
Na rysunku 11 podano wymiary wn$ki do za-
budowy w szafce.
Rys. 11
MontaA piekarnika w zabudowie dolnej
Na rysunku 12 podano wymiary wn$ki do za-
budowy dolnej.
Rys. 12
20
MontaA piekarnika w meblach
Urzdzenie wsun do otworu w szafce.
Nast$pnie otworzy drzwiczki piekarnika i za
pomoc 4 rub do drewna pasujcych do-
kadnie do otworów ramy przymocowa kuch-
ni$ do mebli (Rys.13).
Je li b$dzie instalowana elektryczna pyta do
gotowania, wtedy elektryczne podczenie
pyty i piekarnika musi by wykonane oddziel-
nie, zarówno ze wzgl$dów bezpiecze>stwa,
jak i z uwagi na fakt, e piekarnik mona a-
twiej wysun.
Rys. 13
Pod=czenie do instalacji elektrycznej
Przed przystpieniem do podczenia naley sprawdzi, czy zostay spenione
niej podane warunki:
Zabezpieczenie i instalacja domowa musi odpowiada maksymalnemu ob-
cieniu kuchni (patrz warto ci na tabliczce znamionowej).
Instalacja domowa musi posiada uziemienie zgodnie z obowizujcymi
przepisami w tym zakresie.
Gniazdko lub wielobiegunowy wycznik musi by dost$pny po zainstalowa-
niu urzdzenia.
Urzdzenie dostarczone jest bez przewodu zasilajcego, gdy w zaleno ci od
rodzaju zasilania, konieczny jest przewód z odpowiedni wtyczk przystoso-
wando obcienia podanego na tabliczce znamionowej. Je li podczenie
wykonano bez wtyczki, lub wtyczka jest niedost$pna, naley zamontowa po-
mi$dzy urzdzeniem i instalacj sieciow wielobiegunowy wycznik (np. za-
bezpieczenie, przecznik LS) z rozwarciem styków minimum 3 mm. Przewód
uziemiajcy óto-zielony nie moe zosta przerwany przez wycznik.
Przewód zasilajcy musi posiada taki przekrój, aby w adnym punkcie nie zo-
staa osigni$ta temperatura wysza ni 50
o
C powyej temperatury otoczenia.
Po wykonaniu podczenia naley sprawdzi wszystkie elementy grzejne, w-
czajc je na ok. 3 minuty.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoHci za szkody
spowodowane wskutek nieprzestrzegania obowi=zuj=cych
przepisów bezpieczeGstwa!
Przewody podczeniowe powinny odpowiada nast$pujcym typom z
uwzgl$dnieniem koniecznego przekroju znamionowego:
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Electrolux EON400X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi