Profi Cook PC-SV 1112 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
2
PC-SV1112_IM 18.03.16
Bedienungsanleitung .................................................................................. Seite 4
Gebruiksaanwijzing ......................................................................................... blz 13
Mode d’emploi ............................................................................................... page 21
Instrucciones de servicio ......................................................................... página 29
Istruzioni per l’uso .................................................................................... pagina 36
Instruction Manual ........................................................................................ page 43
Instrukcja obsługi.......................................................................................... oldal 50
Használati utasítás ..................................................................................... strona 59
Руководство по эксплуатации .................................................................. стр. 66
80 ...................................................................................................
50
PC-SV1112_IM 18.03.16
Instrukcja obsługi
Dziękujemy za wybór naszego produktu. Mamy
nadzieję, że korzystanie z urządzenia sprawi Państwu
radość.
Symbole użyte w tej instrukcji obsługi
Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa
użytkownika są specjalnie wyróżnione. Koniecznie
stosuj się do tych wskazówek, aby uniknąć wypadków
i uszkodzenia urządzenia:
OSTRZEŻENIE:
Ostrzega przed zagrożeniami dla zdrowia i wskazuje
na potencjalne ryzyka obrażeń.
UWAGA:
Wskazuje na potencjalne zagrożenia dla urządzenia
lub innych przedmiotów.
WSKAZÓWKA:
Wyróżnia porady i informacje ważne dla użytkownika.
Spis treści
Przegląd elementów obsługi .................................... 3
Uwagi ogólne ............................................................50
Specjalne wskazówki bezpieczeństwa
dla urządzenia ..........................................................51
Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem ..............52
Wypakowanie urządzenia .......................................52
Przegląd elementów obsługi /
Zakres dostawy ........................................................52
Interesujące fakty dotyczące
gotowania Sous Vide ...............................................52
Pakowanie próżniowe żywności ............................ 53
Instrukcja użytkowania urządzenia .......................53
Lokalizacja ............................................................. 53
Kabel zasilania .......................................................53
Połączenie elektryczne ..........................................53
Przyciski funkcji .....................................................53
Ilość wody .............................................................. 53
Stosowanie stojaka ................................................53
Ustawianie temperatury .........................................54
Ustawianie czasu gotowania .................................54
Pierwsze użycie ..................................................... 54
Zanik zasilania ....................................................... 54
Obsługa .....................................................................54
Po ugotowaniu ......................................................... 55
Utrzymywanie żywności w stanie ciepłym ............55
Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu .....55
Przechowywanie ugotowanej żywności ................ 55
Przygotowanie jogurtu ............................................ 55
Co warto wiedzieć na temat jogurtu ...................... 55
Przygotowanie jogurtu ...........................................55
Czyszczenie ..............................................................56
Przechowywanie ...................................................... 56
Eliminowanie usterek i zakłóceń ...........................56
Dane techniczne .......................................................57
Warunki gwarancji ................................................... 57
Usuwanie ..................................................................57
Znaczenie symbolu „Pojemnik na śmieci“ ............57
Uwagi ogólne
Przed uruchomieniem urządzenia proszę bardzo
dokładnie przeczytać instrukcję obsługi. Proszę
zachować ją wraz z kartą gwarancyjną, paragonem i
w miarę możliwości również kartonem z opakowaniem
wewnętrznym. Przekazując urządzenie innej osobie,
oddaj jej także instrukcję obsługi.
Proszę wykorzystywać urządzenie jedynie dla pry-
watnego celu, jaki został przewidziany dla urzą-
dzenia. Urządzenie to nie zostało przewidziane do
użytku w ramach działalności gospodarczej.
Proszę nie korzystać z urządzenia na zewnątrz. Pro-
szę trzymać urządzenie z daleka od ciepła, bezpo-
średniego promieniowania słonecznego, wilgoci (w
żadnym wypadku nie zanurzać w substancjach płyn-
nych) oraz ostrych krawędzi. Proszę nie obsługiwać
urządzenia wilgotnymi dłońmi. Jeżeli urządzenie jest
wilgotne lub mokre, proszę natychmiast wyciągnąć
wtyczkę.
Jeżeli nie korzystacie Państwo z urządzenia, jeżeli
chcecie Państwo zamontować jakieś akcesoria, w
celu wyczyszczenia lub w przypadku jakichkolwiek
zakłóceń, proszę zawsze wyłączyć urządzenie i wy-
jąć wtyczkę z gniazdka (należy ciągnąć za wtyczkę,
nie za przewód).
Należy regularnie sprawdzać, czy urządzenie i kabel
sieciowy nie są uszkodzone. W razie uszkodzenia
należy przestać korzystać z urządzenia.
Proszę stosować tylko oryginalne akcesoria.
Dla bezpieczeństwa dzieci proszę nie zostawiać
swobodnie dostępnych części opakowania (torby
plastikowe, kartony, styropian itp.).
OSTRZEŻENIE:
Nie pozwalaj dzieciom bawić się folią. Niebezpie-
czeństwo uduszenia!
51
PC-SV1112_IM 18.03.16
Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia
OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!
Podczas i po zakończeniu operacji, temperatura dostępnych po-
wierzchni będzie bardzo wysoka.
Urządzenie chwytać jedynie za uchwyty.
Otwierać i zamykać czajnik, chwytając pokrywkę za uchwyty na
pokrywie.
UWAGA:
Nigdy nie użytkować urządzenia bez wody. Może to spowodować
zadziałanie bezpiecznika i może prowadzić do uszkodzenia urzą-
dzenia.
Nie zanurzać urządzenia w wodzie w celu czyszczenia. Prosimy
przestrzegać instrukcji, jak określono w rozdziale „Czyszczenie”.
Poziom wody musi znajdować się pomiędzy linią MIN a MAX.
Urządzenie powinno być używane wyłącznie na płaskiej powierzch-
ni roboczej.
Nie przesuwaj i nie chwytaj pracującego urządzenia.
Nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru na kilka godzin. Nie wy-
chodzić z domu, kiedy urządzenie pracuje.
Urządzenie może być użytkowane przez dzieci od 8 roku, jeśli znaj-
dują się pod nadzorem lub zostały poinstruowane odnośnie użyt-
kowania urządzenia w bezpieczny sposób i rozumieją związane z
tym ryzyko.
Dzieci nie mogą zajmować się czyszczeniem ani konserwacją
urządzenia, chyba, że ukończyły 8 lat i nadzorowane.
Trzymać urządzenie i jego przewód z dala od dzieci poniżej 8 roku
życia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Urządzenia mogą być użytkowane przez osoby z ograniczonymi
zdolnościami zycznymi, czuciowymi lub mentalnymi oraz bez
52
PC-SV1112_IM 18.03.16
doświadczenia i wiedzy w zakresie użytkowania, jeśli znajdują się
pod nadzorem lub zostały poinstruowane odnośnie użytkowania
urządzenia w bezpieczny sposób i rozumieją związane z tym ryzy-
ko.
Nie próbować naprawiać urządzenia samodzielnie. Skontaktować
się z pracownikiem autoryzowanego serwisu. Jeśli przewód zasi-
lania jest uszkodzony, należy go wymienić u producenta, przedsta-
wiciela serwisu lub podobnie wykwalikowanej osoby, aby uniknąć
zagrożenia.
Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem
Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do normalnego użytku
domowego. Nie jest przeznaczone do użytku w następujących miej-
scach:
w kuchniach dla personelu w sklepach, w biurach i innych miej-
scach komercyjnych;
w przedsiębiorstwach rolnych;
przez gości w hotelach, motelach lub innych miejscach;
w placówkach oferujących noclegi wraz ze śniadaniem.
Wypakowanie urządzenia
1. Wyjmij urządzenie z opakowania.
2. Usuń wszystkie elementy opakowania, takie jak
folia, materiał wypełniający, zaciski do kabli i karton.
3. Sprawdź, czy w dostarczonym opakowaniu znajdo-
wały się wszystkie elementy.
4. Jeśli brakuje części lub widoczne są uszkodzenia,
nie wolno używać urządzenia. Natychmiast zwrócić
je do sprzedawcy.
WSKAZÓWKA:
Na urządzeniu może występować osad produkcyjny
lub kurz. Zalecane jest wyczyszczenie urządzenia
zgodnie z rozdziałem „Czyszczenie”.
Przegląd elementów obsługi /
Zakres dostawy
1 Znak MAX (maks. Ilość wody)
2 Pokrywa
3 Uchwyty
4 Obudowa
5 Przyciski funkcji
6 Wyświetlacz
7 Szczypce
8 Stojak
Interesujące fakty dotyczące
gotowania Sous Vide
Gotowanie Sous Vide (po francusku: sous - „pod”, vide
- „próżnia”) jest metodą powolnego gotowania mięsa,
ryb lub warzyw w niskich temperaturach. Jedzenie
przed gotowaniem jest wkładane do plastikowej toreb-
ki i zamykane, powietrze jest usuwane urządzeniem
53
PC-SV1112_IM 18.03.16
odsysającym, a następnie taką porcję gotuje się w
warunkach stałej temperatury wody w zakresie od 45
do 90 °C.
Dzięki tej metodzie gotowania jedzenie jest paste-
ryzowane, a okres jego przechowywania jest ulega
przedłużeniu.
OSTRZEŻENIE:
Żywność pasteryzowana musi być albo bezpo-
średnio spożyta albo należy ją szybko schłodzić i
zamrozić, aby nie dopuścić do wzrostu form prze-
trwalnikowych bakterii.
Jedzenie przygotowywane gotowaniem Sous Vide
nie jest odpowiednie dla osób z obniżoną odpor-
nością.
Pakowanie próżniowe żywności
Pakowanie próżniowe zachowuje pierwotny smak i
zapach żywności. Po dodaniu składników, takich jak
przyprawy i zioła do torby foliowej, smak staje się
bardziej intensywny.
Stosować tylko torebki foliowe, które są szczególnie
nadają się do wytwarzania próżni i są termoodpor-
ne. Inne torebki nie zapewniają wymaganego prawi-
dłowego zamknięcia.
Utrzymywać miejsca zamknięcia czyste i suche.
Unikać sfałdowań. W takich miejscach złącze może
przepuszczać powietrze.
Zgrzewarkę próżniową do pakowania można nabyć
w specjalistycznym sklepie. Z naszej linii produktów
polecamy zgrzewarkę próżniową PC-VK 1080 i sto-
sowny dla niej rodzaj worków i folii w zapasie. W tej
sprawie należy skontaktować się z dealerem.
Urządzenie do pakowania próżniowego PC-VK 1080
Nr pozycji: 501 080
Torba zapasowa, rozmiar 22 x 30 cm
Nr pozycji: 8 910 151
Torba zapasowa, rozmiar 28 x 40 cm
Nr pozycji: 8 910 152
Rolka folii, rozmiar 28 cm x 6 m
Nr pozycji: 8 910 155
Instrukcja użytkowania urządzenia
Lokalizacja
Urządzenie należy ustawić na przeciwpoślizgowej,
równej, odpornej na ciepło powierzchni.
Należy pamiętać, aby urządzenie wraz z przewo-
dem zasilania nigdy nie umieszczać na gorących
powierzchniach czy w pobliżu źródeł ciepła (np.
palenisko kuchenne, piekarnik).
Kabel zasilania
Uchwyt przewodu znajduje się u spodu urządzenia.
Całkowicie rozwinąć kabel sieciowy.
Połączenie elektryczne
Przed podłączeniem wtyczki zasilającej do gniazd-
ka sprawdź, czy napięcie sieci jest zgodne z na-
pięciem urządzenia. Wymagane informacje można
znaleźć na tabliczce znamionowej.
Zwrócić uwagę na poprowadzenie przewodu z
tyłu urządzenia. Podłącz urządzenie wyłącznie do
prawidłowo zainstalowanego i zabezpieczonego
gniazdka elektrycznego.
Przyciski funkcji
Przycisk Opis funkcji
Włączanie / wyłączanie urządzenia
Timer / Temp
Ustawiania żądanej temperatury / cza-
su gotowania
Obniżanie temperatury / skracanie
czasu gotowania
+
Zwiększanie temperatury / wydłużanie
czasu gotowania
°F / °C Wybór jednostki temperatury
Start / Stop
Początek fazy grzania; rozpoczęcie
czasu gotowania / zatrzymanie
procesu
Po włączeniu każde naciśnięcie przycisku jest potwier-
dzane sygnałem dźwiękowym.
Ilość wody
Brytfannę Sous Vide wraz z przygotowaną do go-
towania porcją żywności napełnić wodą do znaku
MAX. To zapewni utrzymywanie się temperatury w
granicach + / - 1 °C.
Żywność zamknięta w opakowaniu próżniowym za-
wsze musi być całkowicie zanurzona w wodzie.
Jeśli żywności nie można otoczyć wodą z powodu
pęcherzyków powietrza, należy umieścić ciężar (np
naczynie) na torebkę z tą żywnością lub umocować
torebkę w dostarczonym w zestawie urządzenia
stojaku.
Stosowanie stojaka
W stojaku można ustawić do 3 osobnych opakowań
próżniowych żywności (np. steki). To gwarantuje,
że każde opakowanie w całości otoczone jest przez
wodę.
54
PC-SV1112_IM 18.03.16
Ustawianie temperatury
Aby zmienić jednostkę temperatury, należy naci-
snąć przycisk °F / °C na ok. 5 sekund.
Użyć przycisków
/ + do wyboru temperatury po-
między 45 °C a 90 °C (115 °F a 195 °F).
Przytrzymanie wciśniętego przycisku lub + roz-
pocznie gwałtowną zmianę.
Potwierdzić ustawienie, naciskając przycisk TIMER /
TEMP.
Ustawianie czasu gotowania
Naciśnięcie na krótko przycisku
/ + zmiana usta-
wienia następuje w krokach co 0,5 godziny w zakre-
sie pd 2 do 72 godzin oraz co 1 minutę w zakresie
poniżej 2 godzin.
Przytrzymanie wciśniętego przycisku / + rozpocz-
nie gwałtowną zmianę.
Potwierdzić ustawienie, naciskając przycisk START /
STOP.
Czas gotowania zależy od grubości pożywienia.
Czasy mogą się różnić także ze względu na ilość i
konsystencję żywności. W związku z tym poniższe
nastawy czasowe są tylko orientacyjne i powinny
być dostosowane do upodobań Gotującego.
Wydłużyć czas o co najmniej 20 % w przypadku głę-
boko zamrożonej żywności.
Podwoić czas dla twardego mięsa.
OSTRZEŻENIE:
Temperatury wyszczególnione w tabelach nie mogą
być skracane!
Mięso: Temperatura 58 °C - 62 °C
Grubość Czas w minutach
10 mm 30
20 mm 45
30 mm 95
40 mm 120
50 mm 180
60 mm 250
Drób: Temperatura 63 °C - 65 °C
Grubość Czas w minutach
10 mm 20
20 mm 40
30 mm 75
40 mm 90
Ryby: Temperatura 55 °C - 58 °C
Grubość Czas w minutach
10 mm 10
20 mm 20
30 mm 30
40 mm 40
50 mm 50
60 mm 60
Warzywa: Temperatura 80 °C - 85 °C
Rodzaj Czas w minutach
Ziemniaki 40
Szparagi 25
Warzywa korzeniowe 70
Warzywa kruche 70
Pierwsze użycie
W trakcie pierwszego użycia może wystąpić charak-
terystyczny zapach. Jest on spowodowany występo-
waniem powłoki ochronnej n elementach grzejnych
urządzenia. To jest normalne i nieszkodliwe.
Zanik zasilania
W przypadku zaniku napięcia zasilania w sieci urzą-
dzenie automatycznie kontynuuje proces gotowania,
jeśli napięcie wróci w ciągu 30 minut. W przypadku
dłuższej przerwy w zasilaniu temperatura i czas
muszą być ponownie ustawione, a sam proces musi
zostać uruchomiony jeszcze raz.
Obsługa
1. Żywność w opakowaniu próżniowym umieścić w
urządzeniu.
2. Naczynie wypełnić ciepłą wodą, co skróci czas
gotowania.
3. Ważne: Zamknąć pokrywę, co zapewni stałą
temperaturę.
4. Włączyć urządzenie. Wyświetlacz pokazuje zapro-
gramowane wcześniej ustawienia: Temperatura
gotowania 056 °C oraz czas gotowania 08:00
godzin. Wyświetlenie temperatury miga.
5. Ustawić żądaną temperaturę.
6. Ustawić czas gotowania.
7. Nacisnąć przycisk START / STOP. Wyświetla cię
aktualna temperatura wody. Urządzenie zaczyna
ogrzewać wodę.
8. Słychać sygnał dźwiękowy z chwilą, gdy osiągnięta
zostanie zadana temperatura. Miga wyświetlenie
55
PC-SV1112_IM 18.03.16
czasu. Temperatura jest utrzymywana na zadanym
poziomie. Nacisnąć przycisk START / STOP, aby
uruchomić zadany czas gotowania. Licznik zaczyna
odliczać czas. Miga przecinek w wyświetlanej
wartości odliczanego czasu gotowania.
9. Z chwilą upływu zadanego czasu słyszalny jest
sygnał dźwiękowy. Wyświetlacz wyłącza się. Urzą-
dzenie wyłączy się automatycznie.
Po ugotowaniu
Po zakończonym procesie gotowania tak przygotowa-
ną żywność można wykorzystać na dwa sposoby:
Utrzymywanie żywności w stanie ciepłym
Można utrzymywać pasteryzację ugotowanego jedze-
nia w temperaturze co najmniej 55 °C aż do momentu
podania do stołu. Utrzymując jedzenie w tej tempera-
turze zapobiega się rozwojowi wszelkich zarazków.
Mięso i warzywa są gotowane i mogą się rozgotować,
gdy będą ciepłe zbyt długo. Zależy to od temperatury
i rodzaju żywności. Twarde czy żylaste kawałki mięsa
wołowego można gotować i utrzymywać ciepłe przez
24 do 48 godzin w wodzie o temperaturze 55 °C.
Jednak większość dań można utrzymywać w takich
warunkach tylko przez 8 do 10 godzin, zanim nie
rozgotują się.
Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób
opisany powyżej.
Ustawić temperaturę 55 °C.
Wybrać maksymalny czas utrzymywania jedzenia
wstanie ciepłym po ugotowaniu.
Oto kilka pomocnych wskazówek:
Produkt żywnościowy Czas maks. (godziny)
Mięso 6 - 10
Drób 2 - 3
Ryby 1
Warzywa 2
Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu
Żywność można spożywać natychmiast po ugotowa-
niu metodą Sous Vide.
WSKAZÓWKA:
Mięso do gotowania spiec w celu uzyskania
chrupkości na gorącej patelni z niewielką ilością
oleju przez maksymalnie 1 minutę. Mięso pozo-
staje bardziej soczyste i krócej się smaży.
WSKAZÓWKA:
Poprzez przyprawienie surowego mięsa, krótkie
przesmażenie, a następnie opakowanie próżnio-
we, takie mięso jest w pełni gotowe do spożycia
zaraz po ugotowaniu metodą Sous Vide.
Przechowywanie ugotowanej żywności
WAŻNE:
Jeśli chcesz zachować pasteryzację ugotowanej
żywności, ostudź ją w wodzie z lodem do 5 °C. Taka
łaźnia wodna powinna być napełniona co najmniej
do połowy lodem.
Następnie można zamrozić żywność w torebkach
próżniowych i przechowywać ją w temperaturze
lodówki przez ok. 5 dni.
Wykorzystując zamrożoną, już ugotowaną żywność,
odmrozić potrawę w opakowaniu próżniowym i
ogrzać w brytfannie Sous Vide w temperaturze 55 °C.
Następnie wyjąć ją z torebki do dalszego przerobu lub
podania do stołu.
Przygotowanie jogurtu
Co warto wiedzieć na temat jogurtu
Jogurt to podobny do zsiadłego mleka napój, który
powstaje z mleka pod wpływem działania bakterii.
Mleko jest wzbogacane kulturami bakterii jogurtowych
(duża liczba zarodków). Bakterie mnożą w średniej
temperaturze 45 °C. Obecny w mleku cukier mlekowy
(laktoza) jest przekształcany do kwasu mlekowego. W
wyniku tego mleko się zsiada.
Przygotowanie jogurtu
Potrzebne jest pasteryzowane mleko (mleko H) i
jogurt naturalny w proporcji mieszania 100 ml : 15 ml
(lub 140 ml : 20 ml).
Kubki jogurtu można nabyć w sklepie spożywczym.
UWAGA:
Do urządzenia wstawić maksymalnie tyle słoików,
aby czujnik temperatury u spodu brytfanny nie
dotykał wstawionych słoików.
1. Wybrać lokalizację brytfanny w takim miejscu, aby
urządzenie nie musiało być przesuwane w trakcie
sporządzania jogurtu i aby nie było narażone na
drgania. Inaczej jogurt nie zsiądzie się.
2. Podgrzać mleko H w rondlu do temperatury ok.
45 °C i zmieszać z jogurtem naturalnym lub kulturą
bakterii jogurtowych. Aby użyć świeżego mleka,
56
PC-SV1112_IM 18.03.16
należy je najpierw zagotować a potem schłodzić do
temperatury ok. 45 °C.
3. Przelać mieszaninę do czystych słoików. Zakręcić
pokrywki słoików.
4. Zamknięte słoiki wstawić do brytfanny Sous Vide.
5. Urządzenie napełnić ciepłą wodą (maks. 45 °C) i
zamknąć pokrywę.
6. Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób
opisany powyżej.
Ustawić temperaturę 45 °C.
Timer ustawić na 12 godzin.
WSKAZÓWKA:
Im dłuższe dojrzewanie, tym intensywniejszy
smak jogurtu.
Słoik gotowego jogurtu można użyć jako bazy do
przygotowania kolejnych porcji jogurtu maksymal-
nie 20 razy, ponieważ z czasem działanie kultury
bakteryjnej staje się coraz słabsze.
Owoce, orzechy, dżem lub podobne składniki na-
leży dodawać tylko po sporządzeniu jogurtu.
Zawsze przechowywać gotowy jogurt w lodówce.
Czyszczenie
OSTRZEŻENIE:
Przed czyszczeniem wyłączaj zawsze urządzenie i wyciągaj
wtyczkę sieciową. Poczekaj, urządzenie ostygnie.
Nie zanurzać urządzenia w wodzie! Może to doprowadzić do pora-
żenia prądem lub pożaru.
UWAGA:
Proszę nie stosować drucianej szczotki lub innych
przedmiotów szorujących.
Proszę nie używać ostrych lub szorujących środ-
ków czyszczących.
Nie zanurzać pokrywy w kąpieli płuczącej. Trud-
no jest usunąć wodę, która dostała się do środka
pokrywy.
Wewnętrzną i zewnętrzną stronę urządzenia oraz
akcesoria czyścić wilgotną szmatką. Następnie osu-
szyć za pomocą suchej szmatki.
Przechowywanie
Urządzenie należy wyczyścić zgodnie z opisem.
Akcesoria należy pozostawić do całkowitego wy-
schnięcia.
Kabel sieciowy można zwinąć na dolnej części
urządzenia.
W przypadku dłuższych okresów nieużywania za-
lecane jest przechowywanie urządzenia w oryginal-
nym opakowaniu.
Urządzenie należy zawsze przechowywać w od-
powiednio wentylowanym i suchym miejscu, poza
zasięgiem dzieci.
Eliminowanie usterek i zakłóceń
Problem Możliwa przy-
czyna
Co robić
Urządzenie
nie funkcjo-
nuje.
Urządzenie nie ma
dopływu zasilania.
Sprawdzić
gniazdko za
pomocą innego
urządzenia.
Prawidłowo
podłączyć wtycz-
kę sieciową.
Sprawdzić głów-
ne urządzenie
odłączające
zasilanie w sieci.
Zadziałał bezpiecz-
nik zabezpieczenia
przeciwpożaro-
wego.
Skontaktować
się z centrum
serwisowym lub
wykwalikowa-
nych fachow-
cem- specjalistą.
57
PC-SV1112_IM 18.03.16
Dane techniczne
Model:.........................................................PC-SV 1112
Napięcie zasilające: .................. 220 - 240 V~, 50 / 60 Hz
Moc znamionowa: ................................................ 520 W
Krótki czas pracy: ..........................................................
Pojemność: ..................................................... maks. 6
Masa netto: ...................................................ok. 2,85 kg
Zastrzegamy sobie prawo wprowadzania zmian tech-
nicznych i projektowych w trakcie ciągłego rozwoju
produktu.
Niniejsze urządzenie odpowiada wymaganiom normy
bezpieczeństwa użytkowania oraz spełnia wymagania
dyrektywy niskonapięciowej i kompatybilności elektro-
magnetycznej.
Warunki gwarancji
Przyznajemy 24 miesiące gwarancji na produkt licząc
od daty zakupu.
W tym okresie będziemy bezpłatnie usuwać w terminie
14 dni od daty dostarczenia wadliwego sprzętu z kartą
gwarancyjną do miejsca zakupu wszystkie uszko-
dzenia powstałe w tym urządzeniu na skutek wady
materiałów lub wadliwego wykonania, naprawiając
oraz wymieniając wadliwe części lub (jeśli uznamy za
stosowne) wymieniając całe urządzenie na nowe.
Sprzęt do naprawy powinien być dostarczony w
komplecie wraz z dowodem zakupu oraz z ważną
kartą gwarancyjną do sprzedawcy w miarę możliwości
w oryginalnym opakowaniu lub innym odpowiednim
dla zabezpieczenia przed uszkodzeniem. W razie
braku kompletnego opakowania fabrycznego, ryzyko
uszkodzenia sprzętu podczas transportu do i z miejsca
zakupu ponosi reklamujący.
Naprawa gwarancyjna nie dotyczy czynności przewi-
dzianych w instrukcji obsługi, do wykonania których
zobowiązany jest użytkownik we własnym zakresie i
na własny koszt.
Gwarancja nie obejmuje:
mechanicznych, termicznych, chemicznych uszko-
dzeń sprzętu i wywołanych nimi wad,
uszkodzeń powstałych w wyniku działania sił ze-
wnętrznych takich jak wyładowania atmosferyczne,
zmiana napięcia zasilania i innych zdarzeń loso-
wych,
nieprawidłowego ustawienia wartości napięcia elek-
trycznego, zasilanie z nieodpowiedniego gniazda
zasilania,
sznurów połączeniowych, sieciowych, żarówek, ba-
terii, akumulatorów,
uszkodzeń wyrobu powstałych w wyniku niewłaści-
wego lub niezgodnego z instrukcją jego użytkowa-
nia, przechowywania, konserwacji, samowolnego
zrywania plomb oraz wszelkich przeróbek i zmian
konstrukcyjnych dokonanych przez użytkownika lub
osoby niepowołane,
roszczeń z tytułu parametrów technicznych wyrobu,
o ile są one zgodne z podanymi przez producenta,
prawidłowego zużycia i uszkodzeń, które mają nie-
istotny wpływ na wartość lub działanie tego urzą-
dzenia.
Karta gwarancyjna bez pieczątki sklepu, daty sprze-
daży, nie wypełniona, źle wypełniona, ze śladami
poprawek, nieczytelna wskutek zniszczenia, bez
możliwości ustalenia miejsca sprzedaży oraz dołączo-
nego dowodu zakupu jest nieważna.
Korzystanie z usług gwarancyjnych nie jest możliwe po
upływie daty ważności gwarancji. Gwarancja na części
lub całe urządzenie, które są wymieniane kończy się,
wraz z końcem gwarancji na to urządzenie.
Wszystkie inne roszczenia, wliczając w to odszko-
dowania są wykluczone chyba, że prawo przewiduje
inaczej. Roszczenia wykraczające poza tą umowę nie
są uwzględniane przez tą gwarancję.
Gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie
wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień
kupującego wynikających z niezgodności towaru z
umową.
Gwarancja oraz zawarte w niej warunki obowiązują na
terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
Dystrybutor:
CTC Clatronic Sp. z o.o
ul. Opolska 1 a karczów
49 - 120 Dąbrowa
Usuwanie
Znaczenie symbolu „Pojemnik na śmieci“
Proszę oszczędzać nasze środowisko,
sprzęt elektryczny nie należy do śmieci
domowych.
Proszę korzystać z punktów zbiorczych,
przewidzianych do zdawania sprzętu
elektrycznego, i tam proszę oddawać sprzęt elektrycz-
ny, którego już nie będą Państwo używać.
Tym sposobem pomagają Państwo unikać potencjal-
nych następstw niewłaściwego usuwania odpadów,
mających wpływ na środowisko i zdrowie ludzi.
58
PC-SV1112_IM 18.03.16
Tą drogą przyczyniają się Państwo do ponownego
użycia, do recyklingu i do innych form wykorzystania
starego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Informacje, gdzie można zdać sprzęt, otrzymają
Państwo w swoich urzędach komunalnych lub w
administracji gminy.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82

Profi Cook PC-SV 1112 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi