4
PL
Jak korzystać z instrukcji obsługi
Gratulujemy zakupu kuchenki mikrofalowej firmy SAMSUNG. Instrukcja
obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat gotowania przy użyciu
kuchenki mikrofalowej dotyczących:
• zasad bezpieczeństwa,
•właściwych akcesoriów i przyborów kuchennych,
• pomocnych wskazówek dotyczących przygotowywania
potraw.
Wewnątrz okładki znajduje się skrócona instrukcja obsługi opisująca
podstawowe czynności związane z obsługą kuchenki:
• Gotowanie
• Szybkie rozmrażanie jedzenia
• Grillowanie
•Wydłużanie czasu gotowania
Ilustracje kuchenki oraz panelu sterowania zamieszczono na początku
instrukcji, tak aby można było łatwo znaleźć informacje o przyciskach
kuchenki.
Opisywane krok po kroku procedury są oznaczone czterema różnymi
symbolami.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZAPOBIEGAJĄCE MOŻLIWEJ
EKSPOZYCJI NA NADMIERNE DZIAŁANIE PROMIENIOWANIA
MIKROFALOWEGO
Niestosowanie się do poniższych zasad bezpieczeństwa może narazić użytkownika na
szkodliwe działanie promieniowania mikrofalowego.
(a) Pod żadnym pozorem nie wolno próbować uruchomić kuchenki z otwartymi
drzwiczkami, manipulować przy blokadach bezpieczeństwa (zatrzaskach
drzwiczek), ani wkładać przedmiotów do otworów blokad.
(b) Nie należy umieszczać żadnych przedmiotów między drzwiczkami kuchenki a
płytą czołową, ani dopuszczać do gromadzenia się jedzenia lub resztek środków
czyszczących na powierzchniach uszczelniających. Po użyciu kuchenki drzwiczki i
ich powierzchnie uszczelniające należy wytrzeć najpierw wilgotną, a potem suchą
miękką szmatką.
(c) W przypadku uszkodzenia kuchenki nie wolno jej uruchamiać, dopóki nie zostanie
naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu, odpowiednio
przeszkolonego przez producenta. Należy zwrócić szczególną uwagę na
prawidłowe zamykanie się drzwiczek kuchenki oraz uszkodzenie następujących
elementów:
(1) Drzwiczki (nie mogą być wygięte)
(2) Zawiasy drzwiczek (nie mogą być ułamane lub poluzowane)
(3) Uszczelnienie drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
(d) Regulacja i naprawa kuchenki powinny być wykonywane tylko przez
wykwalifikowanych pracowników serwisu, odpowiednio przeszkolonych przez
producenta.
Zasady bezpieczeństwa
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NALEŻY JE UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
Przed przystąpieniem do przygotowywania pokarmów w kuchence
mikrofalowej (w formie stałej lub płynnej) należy przedsięwziąć poniższe
środki ostrożności.
• Należy używać wyłącznie naczyń odpowiednich do stosowania w kuchenkach
mikrofalowych.
NIE WOLNO
używać pojemników z metalu, zastawy ze złotymi lub
srebrnymi zdobieniami, szpikulców, widelców itp. Należy usunąć metalowe
zamknięcia z plastikowych lub papierowych toreb.
Powód
: Mogą one spowodować wystąpienie łuków elektrycznych oraz iskrzenia, co
może doprowadzić do uszkodzenia kuchenki mikrofalowej.
• Podgrzewanie żywności w plastikowych lub papierowych pojemnikach powinno
odbywać się pod ścisłym nadzorem użytkownika ze względu na ryzyko zapłonu.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do suszenia papieru lub odzieży.
• Przyrządzenie mniejszych ilości pożywienia wymaga krótszego czasu gotowania
czy podgrzewania. W przypadku zastosowania normalnych czasów gotowania
mogą one zostać zbyt mocno podgrzane lub nawet przypalone.
• W przypadku zauważenia dymu kuchenkę należy wyłączyć oraz odłączyć od źródła
zasilania; pozostawić drzwiczki kuchenki zamknięte w celu zduszenia płomienia.
• Podczas podgrzewania napojów w kuchence mikrofalowej może w niektórych
przypadkach dojść do opóźnionego gwałtownego wrzenia, dlatego należy
ostrożnie obchodzić się z naczyniem. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać
poniższych zaleceń:
ZAWSZE
po wyłączeniu kuchenki należy odczekać co
najmniej 20 sekund, aby temperatura się ustabilizowała.
W czasie podgrzewania jedzenie można w razie potrzeby zamieszać, natomiast
po podgrzaniu należy o tym ZAWSZE pamiętać.
W przypadku poparzenia należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami
PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Załóż czysty, suchy opatrunek.
* Nie smaruj poparzonego miejsca kremami, tłuszczami lub płynami.
•
NIE WOLNO
napełniać naczynia do jego maksymalnej objętości i NALEŻY
używać naczyń, których górna część jest szersza od dolnej, aby uniknąć
wykipienia wrzącego płynu. Butelki o wąskich szyjkach mogą eksplodować w
przypadku przegrzania.
NIE WOLNO
podgrzewać pożywienia dla dziecka w butelce z założonym
smoczkiem, ponieważ w przypadku przegrzania może ona wybuchnąć.
• Przed podaniem zawartość butelek i słoiczków z jedzeniem dla dzieci należy
wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić temperaturę, aby uniknąć poparzenia.
• Jajek w skorupkach i całych jajek na twardo nie należy podgrzewać w kuchenkach
mikrofalowych, ponieważ mogą one eksplodować nawet po zakończeniu
podgrzewania. Nie wolno również podgrzewać szczelnie zamkniętych lub
zamkniętych próżniowo butelek, słoików i innych pojemników, a także orzechów w
łupinach, pomidorów itp.
• Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać z niej wszelkie pozostałości jedzenia.
• Nadmierne zabrudzenie kuchenki może spowodować uszkodzenia jej powierzchni
i wpłynąć negatywnie na okres eksploatacji urządzenia lub doprowadzić do
powstania niebezpiecznych sytuacji.
•
NIE WOLNO
zakrywać otworów wentylacyjnych tkaniną lub papierem. Mogą się
one zapalić, ponieważ z kuchenki wydobywa się gorące powietrze.
Może to też spowodować przegrzanie się kuchenki i jej automatyczne wyłączenie.
W takim przypadku nie można z niej korzystać do czasu ostygnięcia.
•
ZAWSZE
podczas wyjmowania potraw z kuchenki należy używać rękawic
kuchennych w celu uniknięcia oparzeń.
Uwaga Przestroga
mn_^r|lvTWZXZZnwsUGGwG[GG~SGmGY\SGYWW`GG\a[`Gwt