– 15 –
Przed rozpoczęciem użytkowania
Naczynia do gotowania
1. Wyroby ze szkła żaroodpornego, takie jak Pyroceram i
Pyrex®, najlepiej nadają się do użytku w kuchence
mikrofalowej.
2. W przypadku wystąpienia iskrzenia należy ponownie
dokładnie sprawdzić, czy w naczyniu nie ma metalu.
3. Do gotowania potraw wymagających niskiej temperatury
można używać zwykłych naczyń szklanych,
porcelanowych, plastikowych i papierowych.
Używanie tego typu naczyń do gotowania w wysokiej
temperaturze może spowodować pękanie lub
wypaczenie.
4. Warzywa na parze można gotować w specjalnej
„przezroczystej” folii, np. Saran Wrap lub papierze
woskowanym. Nie gotuj w plastikowej torbie.
5. Przed użyciem, zawsze sprawdź, czy pojemniki są
odpowiednie. NIE WKŁADAJ do kuchenki mikrofalowej
zamkniętych pojemników, ponieważ mogą
eksplodować.
6. NIE POZOSTAWIAJ urządzenia bez nadzoru, jeśli
używasz pojemników papierowych, plastikowych lub
innych łatwopalnych. Nie używaj produktów z papieru
pochodzącego z recyklingu, ponieważ mogą one
zawierać zanieczyszczenia, które podczas użytkowania
mogą spowodować iskry i/lub pożar, chyba że na
opakowaniu podano, że są one specjalnie
zaprojektowane do użytku w MIKROFALACH.
UWAGA
Nie używaj naczyń METALOWYCH.
Rozmrażanie zamrożonej
żywności
1. Jeśli spróbujesz całkowicie rozmrozić zamrożoną
żywność w kuchence mikrofalowej, może nastąpić
nierównomierne rozmrożenie ze względu na różnice
w grubości i kształcie żywności. Może również dojść
do wycieku płynu i czasami część potrawy zacznie się
gotować, a inne części nadal pozostają zamrożone.
W przypadku używania mrożonek, zwykle nie należy
rozmrażać ich w 100%, rozmrażanie w kuchence
mikrofalowej w 70% jest idealne i pomocne podczas
następnego gotowania.
2. Aby równomiernie rozmrozić produkt, obróć go lub
zmień jego ułożenie podczas rozmrażania.
3. Aby rozmrozić tłuste mięso, podgrzej je w kuchence
mikrofalowej przez krótki czas i pozostaw do
ostygnięcia w temperaturze pokojowej lub podgrzewaj
z przerwami, aż do rozmrożenia.
4. Rozmrażając całego kurczaka lub jakąkolwiek
mrożonkę o nieregularnym kształcie, owiń nogi lub
cienkie części folią aluminiową. W przeciwnym razie
cienkie części zostaną rozmrożone szybciej, a czasami
ugotowane, zanim inne części zostaną prawidłowo
rozmrożone. W przypadku dużych kawałków mięsa
owiń boki folią aluminiową, aby równomiernie rozmroziły
się wyłącznie za pomocą mikrofal pionowych.
5. Podczas rozmrażania należy co pewien czas usuwać
lód.
Dodatkowe przydatne
wskazówki
W celu osiągnięcia najlepszych rezultatów
1. Ponieważ czas gotowania w kuchence mikrofalowej
jest znacznie krótszy niż w przypadku innych metod
gotowania, istotne jest, aby nie przekraczać
zalecanego czasu gotowania bez uprzedniego
sprawdzenia potrawy.
Czynniki, które mogą mieć wpływ na czas gotowania
to: preferowany stopień ugotowania, temperatura
początkowa, wysokość, objętość, rozmiar i kształt
potraw oraz używanych naczyń kuchennych.
W miarę poznawania funkcji kuchenki w praktyce,
ich dopasowanie do powyższych czynników będzie
łatwiejsze. Lepiej jest wstępnie nie dogotować niż
rozgotować potrawę. Jeśli potrawa jest niedogotowana,
zawsze można ją ponownie włożyć do kuchenki w celu
dalszego gotowania. Jeśli jedzenie jest rozgotowane,
nic nie można zrobić. Zawsze zaczynaj od minimalnego
czasu gotowania.
WAŻNE. W przypadku przekroczenia zalecanego
czasu gotowania żywność może nie nadawać się
do jedzenia, a w skrajnych przypadkach może się
zapalić i uszkodzić wnętrze kuchenki.
2. Uważaj na czas gotowania małych ilości potraw
lub potraw o niskiej zawartości wody. Mogą się
spalić, jeśli będą gotowane zbyt długo.
3. Nie używaj kuchenki do suszenia ręczników lub
serwetek kuchennych. Mogą się zapalić, jeśli będą
zbyt długo podgrzewane.
4. Nie gotuj jajek bezpośrednio w kuchence.
5. Podczas gotowania jajka pamiętaj o przekłuciu błony
żółtka przed włożeniem do kuchenki, aby jajko nie pękło.
6. Aby uzyskać bardziej równomierny efekt gotowania,
obróć naczynie o pół obrotu lub obróć potrawę
na drugą stronę.
7. Świąteczne puddingi i inne produkty spożywcze
o dużej zawartości tłuszczu lub cukru, np. ciastka
nadziewane dżemem, nie mogą być przegrzane.
Nie wolno nigdy podgrzewać tych produktów bez
nadzoru, ponieważ przy nadmiernym przegrzaniu
mogą się zapalić.
8. Bardzo ważne jest, aby podgrzane jedzenie było
podawane „gorące”. Wyjmij potrawę z kuchenki
i sprawdź, czy jest „gorąca”, tzn. ze wszystkich
części wydobywa się para, a sos bulgocze. Jeśli
chcesz, możesz sprawdzić, czy żywność osiągnęła
temperaturę 72°C za pomocą termometru do
żywności (pamiętaj jednak, że nie należy
pozostawiać tego termometru w kuchence
mikrofalowej) lub do temperatury zalecanej przez
rządowe przepisy dotyczące higieny żywności.
Do potraw, których nie można wymieszać, np.
lasagne, placki z nadzieniem środek należy przeciąć
nożem, aby sprawdzić, czy jest dobrze podgrzany.
Nawet jeśli przestrzegano instrukcji producenta na
opakowaniu, przed podaniem zawsze sprawdź, czy
potrawa jest gorąca. W razie wątpliwości włóż potrawę
do kuchenki w celu dalszego podgrzania.
9. Czas odstania potrawy oznacza okres między
zakończeniem gotowania lub odgrzewania a jej
spożyciem, tj. jest to czas, który umożliwia dalsze
wnikanie ciepła do środka potrawy, eliminując w ten
sposób zimne miejsca.