Panasonic NE1878 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi
Kuchenka mikrofalowa
Przeznaczona do użytku komercyjnego
Model NE-1878
Dziękujemy za zakup produktu rmy Panasonic.
UWAGA. Przed włączeniem kuchenki prosimy o dokładne przeczytanie instrukcji obsługi i o zachowanie jej
na przyszłość.
Przed rozpoczęciem korzystania z produktu, uważnie przeczytaj “ważne instrukcje bezpieczeństwa”
(strony 4-10).
– 2 –
Informacja dla użytkowników o pozbywaniu się urządzeń elektrycznych
i elektronicznych (dotyczy gospodarstw domowych).
Przedstawiony symbol umieszczony na produktach lub dołączonej do nich
dokumentacji informuje, że niesprawnych urządzeń elektrycznych lub
elektronicznych nie można wyrzucać razem z odpadami gospodarczymi.
Prawidłowe postępowanie w razie konieczności pozbycia się urządzeń
elektrycznych lub elektronicznych, utylizacji, powtórnego użycia lub
odzysku podzespołów polega na przekazaniu urządzenia do
wyspecjalizowanego punktu zbiórki, gdzie będzie przyjęte bezpłatnie.
W niektórych krajach produkt można oddać lokalnemu dystrybutorowi
podczas zakupu innego urządzenia.
Zachowanie cennych zasobów i uniknięcie negatywnego wpływu na
zdrowie i środowisko, które może być zagrożone przez nieodpowiednie postępowanie z
odpadami.
Szczegółowe informacje o najbliższym punkcie zbiórki można uzyskać u władz lokalnych.
Nieprawidłowa utylizacja odpadów zagrożona jest karami przewidzianymi w odpowiednich
przepisach lokalnych.
Użytkownicy korporacyjni w krajach Unii Europejskiej
W razie konieczności pozbycia się urządzeń elektrycznych lub elektronicznych, prosimy
skontaktować się z najbliższym punktem sprzedaży lub z dostawcą, którzy udzielą
dodatkowych informacji.
Pozbywanie się odpadów w krajach poza Unią Europejską
Taki symbol jest ważny tylko w Unii Europejskiej.
W razie potrzeby pozbycia się niniejszego produktu prosimy skontaktować się z lokalnymi
władzami lub ze sprzedawcą celem uzyskania informacji o prawidłowym sposobie
postępowania.
– 3 –
Strona
Ważne Instrukcje Bezpieczeństwa
Czyszczenie i konserwacja kuchenki mikrofalowej
Pojemniki i naczynia
Przed rozpoczęciem użytkowania
Denicje i objaśnienia funkcji
Schemat ogólny
Obsługa
A. Manualne podgrzewanie jednostopniowe
B. Manualne podgrzewanie 2 do 5 stopniowe
C. Programowanie modułów pamięci dla podgrzewania jednostopniowego
D. Programowanie modułów pamięci dla podgrzewania 2 do 5 stopniowego
E. Podgrzewanie za pomocą modułów pamięci
F. Programowanie modułu pamięci dla podwójnej/potrójnej ilości
G. Podgrzewanie za pomocą modułów pamięci dla podwójnej/potrójnej ilości
H. +10s/+20s dla modułów pamięci
I. Odczytywanie licznika cykli
J. Włączanie blokady programowania
K. Wyłączanie blokady programowania
L. Odczytywanie listy Programów
M. Wybór opcji sygnału dźwiękowego
N. Programowanie cyklu czyszczenia ltra powietrza
O. Lampka kuchenki
P. Informacje wyświetlane po zakończeniu cyklu podgrzewania
Przed rozpoczęciem gotowania
Instrukcje gotowania – tabele czasu podgrzewania i rozmrażania
Wyjaśnienia kodów błędów autodiagnostyki
Instrukcje montażu wielu urządzeń
Dane techniczne
................................................................4
............................................11
...............................................................................13
...............................................................15
.....................................................................16
....................................................................................17
.............................................................................................18
..........................................18
.........................................19
......20
.....21
.......................................21
..................22
...23
....................................................23
............................................................24
..................................................24
................................................24
.......................................................25
.................................................26
................................27
......................................................................28
....................29
.................................................................30
...........................31
...................................................33
..............................................................33
...................................................................................34
Niniejszy produkt jest urządzeniem spełniającym europejską normę dotyczącą zakłóceń EMC (EMC =
Kompatybilność Elektromagnetyczna) EN 55011. Według tej normy produkt ten jest urządzeniem grupy 2,
klasy B i mieści się w wymaganych granicach. Grupa 2 oznacza, że energia o częstotliwości radiowej jest
celowo generowana w postaci promieniowania elektromagnetycznego w celu podgrzewania i gotowania
żywności. Klasa B oznacza, że produkt ten może być używany w typowych warunkach domowych.
Wyprodukowano przez: Panasonic Corporation, 1006 Oaza Kadoma,
Kadoma City, Osaka, Japonia
Importer: Panasonic Marketing Europe GmbH
Panasonic Testing Centre
Winsbergring 15, 22525 Hamburg, Niemcy
Spis treści
Poziom ciśnienia akustycznego
jest mniejszy niż 70 dB (A).
– 4 –
INSTALACJA
SPRAWDŹ KUCHENKĘ
Rozpakuj kuchenkę, usuń cały materiał opakowaniowy i sprawdź
kuchenkę pod kątem uszkodzeń, takich jak wgniecenia, zepsute
zatrzaski drzwi lub pęknięcia. W przypadku uszkodzenia urządzenia
należy natychmiast powiadomić sprzedawcę. NIE instaluj go, jeśli
urządzenie jest uszkodzone.
UZIEMIENIE
WAŻNE: DLA BEZPIECZEŃSTWA OSOBISTEGO URZĄDZENIE
MUSI BYĆ PRAWIDŁOWO UZIEMIONE.
Jeżeli gniazdko nie jest uziemione, osobistą odpowiedzialnością i
obowiązkiem klienta jest jego wymiana na prawidłowo uziemione
gniazdko.
Ważne Instrukcje Bezpieczeństwa
– 5 –
OSTRZEŻENIE DOTYCZĄCE NAPIĘCIA I MOCY
Stosowane napięcie musi być takie samo, jak podane na kuchence
mikrofalowej. Używanie innego napięcia niż zalecane jest
niebezpieczne i może spowodować pożar lub inny wypadek
powodujący uszkodzenie.
Nie podłączaj kuchenki do zasilania za pomocą przedłużacza,
ponieważ może to być niebezpieczne. Ważne jest, aby podłączyć
kuchenkę bezpośrednio do gniazdka elektrycznego.
Tył urządzenia nagrzewa się podczas użytkowania. Nie pozwól, aby
przewód stykał się z tylną częścią urządzenia lub powierzchnią szafki.
UMIEJSCOWIENIE KUCHENKI
Umieścić kuchenkę na płaskiej i stabilnej powierzchni. Nie umieszczaj
kuchenki w miejscu gorącym lub wilgotnym; np. w pobliżu zasięgu
gazu lub prądu. Nie włączaj kuchenki, gdy temperatura w
pomieszczeniu przekracza 40°C i/lub wilgotność przekracza 85%.
Ważny jest swobodny przepływ powietrza wokół kuchenki.
Istnieje możliwość wystąpienia niewielkich zakłóceń przy słabych
sygnałach radiowych, jeśli kuchenka mikrofalowa znajduje się zbyt
blisko radia lub telewizora.
Dla bezpiecznej i wydajnej pracy, kuchenka musi mieć wystarczający
dopływ powietrza do otworów wentylacyjnych, tj. 5 cm z obu stron
i z tyłu oraz 20 cm u góry.
Kuchenka mikrofalowa wymaga swobodnego przepływu powietrza
z tyłu, aby zapewnić maksymalną wydajność chłodzenia. Podczas
gotowania należy zadbać o drożność otworów wentylacyjnych.
Nie instaluj urządzeń na wysokości większej niż 1,6 m i mniejszej
niż 0,8 m.
Kuchenkę należy umieścić w miejscu umożliwiającym łatwy dostęp
do panelu sterowania i drzwi, a także umożliwiającym odłączenie
zasilania lub wyłączenie zasilania za pomocą bezpiecznika lub
wyłącznika automatycznego.
Zewnętrzny przewód wyrównawczy znajduje się z tyłu kuchenki
i jest oznaczony tym symbolem.
Ważne Instrukcje Bezpieczeństwa
– 6 –
Ważne Instrukcje Bezpieczeństwa
OSTRZEŻENIA
1. Aby zmniejszyć ryzyko oparzeń, porażenia prądem, pożaru,
obrażeń ciała lub nadmiernej energii mikrofalowej:
Przed rozpoczęciem użytkowania kuchenki mikrofalowej
przeczytaj wszystkie instrukcje.
2. Jeżeli drzwiczki lub uszczelki drzwi są uszkodzone, nie wolno
uruchamiać kuchenki do czasu naprawy przez uprawnioną
osobę.
3. Przed spożyciem, zawartość butelek do karmienia i słoiczków
z żywnością dla niemowląt należy wymieszać lub wstrząsnąć
i sprawdzić temperaturę, aby uniknąć poparzeń.
4. Płynów i innych produktów spożywczych nie wolno podgrzewać
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, gdyż mogą one
eksplodować.
5. Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej może
skutkować opóźnionym wrzeniem, dlatego należy zachować
ostrożność podczas obchodzenia się z pojemnikiem.
6. Wykonywanie przez osobę inną niż uprawniona jakiejkolwiek
czynności serwisowej lub naprawczej polegającej na zdjęciu
osłony zabezpieczającej przed działaniem energii mikrofalowej
jest niebezpieczne.
– 7 –
Ważne Instrukcje Bezpieczeństwa
UWAGI
1. Aby zachować wysoką jakość komponentów, prosimy o nie
włączanie kuchenki, jeśli w środku nie ma żywności.
2. Wewnątrz urządzenia występuje wysokie napięcie. Naprawy i
regulacje powinny być wykonywane wyłącznie przez
wykwalikowany personel serwisowy.
3. Nie susz ubrań w kuchence mikrofalowej, zbyt długie
pozostawienie ich w kuchence może spowodować pożar.
4. Używaj kuchenki mikrofalowej wyłącznie zgodnie z jej
przeznaczeniem, opisanym w niniejszej instrukcji.
5. Nie używaj kuchenki mikrofalowej, jeśli nie działa prawidłowo,
została uszkodzona lub upuszczona.
6. Kuchenka nie może być użytkowana na zewnątrz.
7. Nie zanurzaj przewodu ani wtyczki w wodzie.
8. Trzymaj przewód z dala od nagrzanych powierzchni.
9. Nie pozwól, aby przewód zwisał z krawędzi stołu lub blatu.
10. Aby zmniejszyć ryzyko pożaru w komorze kuchenki:
a) Nie rozgotowuj jedzenia. Podczas podgrzewania żywności
w plastikowych lub papierowych pojemnikach należy
sprawdzać kuchenkę ze względu na możliwość zapłonu.
b) Usuń druciane zamknięcia torebek przed włożeniem ich
do kuchenki.
c) Jeżeli materiały wewnątrz kuchenki zapalą się, należy
zamknąć drzwiczki kuchenki, odłączyć kuchenkę od prądu
lub wyłączyć zasilanie na panelu bezpieczników lub
wyłączników automatycznych.
11. Nie przechowuj materiałów łatwopalnych obok, na lub w
kuchence. Może to stanowić zagrożenie pożarowe.
– 8 –
Ważne Instrukcje Bezpieczeństwa
12. NIE używaj kuchenki do podgrzewania chemikaliów lub innych
produktów nieżywnościowych. NIE czyścić kuchenki żadnym
produktem oznaczonym jako zawierający żrące chemikalia.
Ogrzewanie żrących środków chemicznych w kuchence może
spowodować wycieki promieniowania mikrofalowego.
13. Nie używaj kuchenki do robienie domowych przetworów i
konserw, lub podgrzewania zamkniętych słoików. Wytworzy
się ciśnienie i słoik może eksplodować. Ponadto kuchenka
mikrofalowa nie jest w stanie utrzymać żywności we właściwej
temperaturze konserwowania. Niewłaściwie konserwowana
żywność może się zepsuć i być niebezpieczna w spożyciu.
14. Nie smaż na głębokim tłuszczu w kuchence mikrofalowej.
15. Ziemniaki, jabłka, żółtka jaj, cała dynia i kiełbasy to przykłady
żywności o nieporowatej skórce. Ten rodzaj żywności należy
nakłuć przed gotowaniem, aby zapobiec pęknięciu.
16.
NIE UŻYWAJ KONWENCJONALNYCH TERMOMETRÓW DO
MIĘSA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ. Do sprawdzenia
stopnia wypieczenia pieczeni i drobiu należy użyć
TERMOMETRÓW MIKROFALOWYCH. Alternatywnie, po
wyjęciu potrawy z kuchenki można zastosować konwencjonalny
termometr do mięsa. Jeśli mięso lub drób jest niedogotowane,
włóż ponownie mięso lub drób do kuchenki i piecz jeszcze
przez kilka minut przy zalecanym poziomie mocy. Ważne jest,
aby mięso i drób były dokładnie ugotowane.
17. Należy zachować szczególną ostrożność podczas
przygotowayania popcornu w kuchence mikrofalowej.
Gotuj przez minimalny czas zalecany przez producenta.
Skorzystaj ze wskazówek odpowiednich do mocy Twojej
kuchenki mikrofalowej. NIGDY nie zostawiaj kuchenki bez
nadzoru podczas robienia popcornu.
18. Podczas podgrzewania butelek dla niemowląt zawsze zdejmuj
zakrętkę i smoczek. Płyn na górze butelki będzie znacznie
cieplejszy niż na dole, należy ją dokładnie wstrząsnąć przed
sprawdzeniem temperatury.
19. Uszczelki drzwi i obszary uszczelek drzwi należy czyścić
wilgotną szmatką.
– 9 –
Ważne Instrukcje Bezpieczeństwa
20. Jeżeli zauważysz dym, odłącz kuchenkę od prądu lub wyłącz
zasilanie za pomocą bezpiecznika lub wyłącznika automatycznego
i trzymaj drzwi zamknięte, aby stłumić płomienie.
21. Jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony, musi on zostać
wymieniony przez producenta, jego przedstawiciela serwisowego
lub osobę o podobnych kwalikacjach, aby uniknąć zagrożenia.
22. Przed użyciem należy sprawdzić, czy naczynia nadają się do
użytku w kuchence mikrofalowej.
23. Podczas podgrzewania płynów np. zup, sosów i napojów w
kuchence mikrofalowej, przegrzanie płynu powyżej temperatury
wrzenia może nastąpić bez widocznych pęcherzyków. Może to
spowodować nagłe wykipienie gorącego płynu. Aby zapobiec
takiej możliwości, należy podjąć następujące kroki:
a) Unikaj używania pojemników o prostych ściankach i wąskich
szyjach.
b) Nie przegrzewaj.
c) Zamieszaj płyn przed włożeniem naczynia do kuchenki i
ponownie w połowie podgrzewania.
d) Po podgrzaniu pozostaw potrawę przez chwilę w kuchence,
następnie ponownie wymieszaj i ostrożnie wyjmij pojemnik.
24. Jajek w skorupkach i całych jaj na twardo nie należy podgrzewać
w kuchence mikrofalowej, gdyż mogą eksplodować nawet
chwilę po zakończeniu podgrzewania.
25. Z tego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku od 8 lat i
starsze oraz osoby o ograniczonych zdolnościach zycznych,
sensorycznych lub umysłowych lub nieposiadające doświadczenia
i wiedzy, jeśli znajdują się pod nadzorem lub zostały
poinformowane o zasadach bezpiecznego użytkowania
urządzenia i rozumieją związane z tym zagrożenia. Dzieciom nie
wolno bawić się urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja nie
mogą być wykonywane przez dzieci bez nadzoru.
26. Urządzenia nie należy czyścić strumieniem wody.
27. Pola elektromagnetyczne mogą stanowić potencjalne zagrożenie.
Zalecamy, aby osoby z rozrusznikiem serca unikały przebywania
w pobliżu tych pól.
– 10 –
Ważne Instrukcje Bezpieczeństwa
28. Gdy kuchenka nie jest używana, zaleca się wyjęcie z niej
wszystkich przedmiotów. Jeśli w środku znajdują się przedmioty,
a przełącznik zostanie przypadkowo uruchomiony, istnieje ryzyko
uszkodzenia.
29. Nie używaj produktów z papieru pochodzącego z recyklingu,
ponieważ mogą one zawierać zanieczyszczenia, które podczas
użytkowania mogą spowodować iskry i/lub pożar, chyba że na
opakowaniu podano, że są one specjalnie zaprojektowane do
użytku w kuchence mikrofalowej.
30. Podczas serwisowania i/lub wymiany części kuchenka powinna
być odłączona od zasilania. Po wyjęciu wtyczki powinna ona
pozostać widoczna dla operatora serwisu, aby uniknąć
przypadkowego ponownego podłączenia.
31. Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać wszelkie
pozostałości jedzenia.
32. Nie używaj wyrobów metalowych, ceramiki zdobionej złotem lub
srebrem ani żadnych pojemników zawierających metal.
KORZYSTANIE Z KUCHENKI
Nie przechowuj żadnych przedmiotów wewnątrz kuchenki na wypadek jej przypadkowego włączenia.
W przypadku awarii elektroniki należy odłączyć kuchenkę od prądu.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Nie wykonuj żadnych napraw lub regulacji części kuchenki.
– 11 –
Zaniechanie utrzymywania kuchenki w czystości może prowadzić do
uszkodzenia jej powierzchni, co może mieć niekorzystny wpływ na
żywotność urządzenia i spowodować niebezpieczną sytuację.
1. Przed czyszczeniem wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego.
2. Utrzymuj wnętrze kuchenki w czystości. Jeżeli kawałki jedzenia
lub rozlany płyn przylgną do ścianek kuchenki lub pomiędzy
uszczelką drzwi a ich powierzchnią, będą pochłaniać mikrofale
i mogą powodować spięcie lub iskrzenie. Wytrzyj wszystkie
rozlane ciecze wilgotną szmatką. Jeśli kuchenka jest bardzo
zabrudzona, można użyć detergentu kuchennego lub środka
dezynfekującego do żywności. Nie używaj ostrych detergentów
ani materiałów ściernych.
3. Zewnętrzną powierzchnię i zewnętrzne drzwiczki kuchenki należy
oczyścić wodą z mydłem, a następnie osuszyć miękką szmatką.
Należy uważać, aby woda nie dostała się do tylnej wentylacji lub
otworu panelu sterowania, gdyż może to spowodować
uszkodzenie urządzenia.
CZYSZCZENIE OSŁONY PRZECIWROZPRYSKOWEJ
1. Przytrzymaj zatrzaskowe ograniczniki osłony przeciwrozpryskowej
obiema rękami i pociągnij je do środka i w dół. Następnie wyjmij
osłonę przeciwrozpryskową z komory kuchenki.
2. Opłucz osłonę przeciwrozpryskową w wodzie z mydłem lub
roztworze środka dezynfekującego do żywności i całkowicie wysusz.
3. Przed ponownym użyciem kuchenki pamiętaj o założeniu osłony.
UWAGA
Podczas korzystania z kuchenki osłona przeciwrozpryskowa musi
być dokładnie założona.
ogranicznikosłona przeciwrozpryskowa “rFL” wyświetla się, jeśli usunięto
osłonę przeciwrozpryskową.
(Patrz strona 33)
Po czyszczeniu załóż z powrotem
osłonę przeciwrozpryskową.
Bez niej kuchenka nie będzie
działać.
Czyszczenie i konserwacja kuchenki mikrofalowej
– 12 –
Czyszczenie i konserwacja kuchenki mikrofalowej
CZYSZCZENIE FILTRA POWIETRZA
Regularnie czyść ltr powietrza zgodnie z poniższymi instrukcjami.
Jeśli ltr powietrza zostanie zatkany zanieczyszczeniami, spowoduje
to przegrzanie kuchenki.
1. Wyjmij ltr powietrza z przedniej dolnej osłony, przekręcając prawą
śrubę w lewo. Następnie przesuń ltr w prawo i zdejmij go ze
słupka po lewej stronie.
2. Umyj ltr w ciepłej wodzie z mydłem i całkowicie wysusz.
3. Przed użyciem kuchenki pamiętaj o ponownym włożeniu ltra
powietrza.
Śruba
Słupek
– 13 –
Pojemniki i naczynia
1. SZKŁO
UŻYJ: Szkło żaroodporne, np. Pyrex®.
NIE UŻYWAJ: Delikatnego szkła, kryształu ołowiowego itp., które
mogą pęknąć lub ulec zniekształceniu.
2. PORCELANA/CERAMIKA
UŻYJ: Naczynia porcelanowe glazurowane, porcelanowe i
ceramiczne przeznaczone do gotowania.
NIE UŻYWAJ: Delikatnych naczyń z porcelany z metalowymi
wzorami. Dzbanków z klejonymi uchwytami.
3. WYROBY GARNCARSKIE/NACZYNIA GLINIANE/KAMIONKI
UŻYJ: Wyłącznie naczynia całkowicie pokryte szkliwem.
NIE UŻYWAJ: Naczynia nie całkowicie pokryte szkliwem – mogą
wchłaniać wodę, która pochłania energię.
Spowoduje to rozgrzanie naczynia i wydłużenie czasu
podgrzewania.
4. FOLIA/METAL
UŻYJ: Niewielką ilość folii aluminiowej można użyć do osłonięcia
kawałków mięsa podczas ROZMRAŻANIA – należy uważać, aby
folia nie dotykała boków ani drzwiczek.
NIE UŻYWAJ: Metalowe talerze, druciana podstawka, METALOWE
ZAMKNIĘCIA, dowolne naczynie z METALOWYM WZOREM lub
WYKOŃCZENIEM.
NIE UŻYWAJ POJEMNIKÓW FOLIOWYCH – W przypadku ich
ZNIEKSZTAŁCENIA/USZKODZENIA może nastąpić spięcie.
Nie należy używać naczyń typu Le Crueset (żeliwo pokryte emalią).
– 14 –
5. PLASTIK
UŻYJ: Plastik odporny na wysokie temperatury, taki jak trwały
Polisulfon, zamiast miękkich, elastycznych naczyń.
(Usuń wszelkie metalowe zamknięcia)
NIE UŻYWAJ: Pojemników wykonanych z melaminy, polipropylenu,
fenolu, nie należy również używać plastikowych toreb i pojemników
do przechowywania żywności, np. opakowania na margarynę,
jogurt i majonez.
6. FOLIE DO PRZYKRYWANIA
UŻYJ: Folia spożywcza niezawierająca plastykatorów,
przeznaczona do użytku w kuchence mikrofalowej. Nie pozwól,
aby folia zetknęła się z żywnością. Aby zapobiec oparzeniom parą,
przekłuj folię, aby umożliwić ujście pary i ostrożnie usuń folię z
naczynia.
NIE UŻYWAJ: Folii przeznaczonych wyłącznie do przykrywania
żywności.
7. DREWNO/WIKLINA
UŻYJ: Drewniane patyczki przeznaczone do użytku spożywczego.
NIE UŻYWAJ: Koszy wiklinowych, misek drewnianych (przy
dłuższym użytkowaniu mają tendencję do wysychania i mogą się
zapalić).
8. PAPIER
UŻYJ: Jednorazowe naczynia z tektury powlekanej poliestrem,
jeśli są przeznaczone do kuchenki mikrofalowej.
NIE UŻYWAJ: Serwetek papierowych (mogą się zapalić), kubków
z powłoką woskową, produktów pochodzących z recyklingu
(o ile producent nie określił, że są odpowiednie do kuchenek
mikrofalowych).
Pojemniki i naczynia
– 15 –
Przed rozpoczęciem użytkowania
Naczynia do gotowania
1. Wyroby ze szkła żaroodpornego, takie jak Pyroceram i
Pyrex®, najlepiej nadają się do użytku w kuchence
mikrofalowej.
2. W przypadku wystąpienia iskrzenia należy ponownie
dokładnie sprawdzić, czy w naczyniu nie ma metalu.
3. Do gotowania potraw wymagających niskiej temperatury
można używać zwykłych naczyń szklanych,
porcelanowych, plastikowych i papierowych.
Używanie tego typu naczyń do gotowania w wysokiej
temperaturze może spowodować pękanie lub
wypaczenie.
4. Warzywa na parze można gotować w specjalnej
„przezroczystej” folii, np. Saran Wrap lub papierze
woskowanym. Nie gotuj w plastikowej torbie.
5. Przed użyciem, zawsze sprawdź, czy pojemniki są
odpowiednie. NIE WKŁADAJ do kuchenki mikrofalowej
zamkniętych pojemników, ponieważ mogą
eksplodować.
6. NIE POZOSTAWIAJ urządzenia bez nadzoru, jeśli
używasz pojemników papierowych, plastikowych lub
innych łatwopalnych. Nie używaj produktów z papieru
pochodzącego z recyklingu, ponieważ mogą one
zawierać zanieczyszczenia, które podczas użytkowania
mogą spowodować iskry i/lub pożar, chyba że na
opakowaniu podano, że są one specjalnie
zaprojektowane do użytku w MIKROFALACH.
UWAGA
Nie używaj naczyń METALOWYCH.
Rozmrażanie zamrożonej
żywności
1. Jeśli spróbujesz całkowicie rozmrozić zamrożoną
żywność w kuchence mikrofalowej, może nastąpić
nierównomierne rozmrożenie ze względu na różnice
w grubości i kształcie żywności. Może również dojść
do wycieku płynu i czasami część potrawy zacznie się
gotować, a inne części nadal pozostają zamrożone.
W przypadku używania mrożonek, zwykle nie należy
rozmrażać ich w 100%, rozmrażanie w kuchence
mikrofalowej w 70% jest idealne i pomocne podczas
następnego gotowania.
2. Aby równomiernie rozmrozić produkt, obróć go lub
zmień jego ułożenie podczas rozmrażania.
3. Aby rozmrozić tłuste mięso, podgrzej je w kuchence
mikrofalowej przez krótki czas i pozostaw do
ostygnięcia w temperaturze pokojowej lub podgrzewaj
z przerwami, aż do rozmrożenia.
4. Rozmrażając całego kurczaka lub jakąkolwiek
mrożonkę o nieregularnym kształcie, owiń nogi lub
cienkie części folią aluminiową. W przeciwnym razie
cienkie części zostaną rozmrożone szybciej, a czasami
ugotowane, zanim inne części zostaną prawidłowo
rozmrożone. W przypadku dużych kawałków mięsa
owiń boki folią aluminiową, aby równomiernie rozmroziły
się wyłącznie za pomocą mikrofal pionowych.
5. Podczas rozmrażania należy co pewien czas usuwać
lód.
Dodatkowe przydatne
wskazówki
W celu osiągnięcia najlepszych rezultatów
1. Ponieważ czas gotowania w kuchence mikrofalowej
jest znacznie krótszy niż w przypadku innych metod
gotowania, istotne jest, aby nie przekraczać
zalecanego czasu gotowania bez uprzedniego
sprawdzenia potrawy.
Czynniki, które mogą mieć wpływ na czas gotowania
to: preferowany stopień ugotowania, temperatura
początkowa, wysokość, objętość, rozmiar i kształt
potraw oraz używanych naczyń kuchennych.
W miarę poznawania funkcji kuchenki w praktyce,
ich dopasowanie do powyższych czynników będzie
łatwiejsze. Lepiej jest wstępnie nie dogotować niż
rozgotować potrawę. Jeśli potrawa jest niedogotowana,
zawsze można ją ponownie włożyć do kuchenki w celu
dalszego gotowania. Jeśli jedzenie jest rozgotowane,
nic nie można zrobić. Zawsze zaczynaj od minimalnego
czasu gotowania.
WAŻNE. W przypadku przekroczenia zalecanego
czasu gotowania żywność może nie nadawać się
do jedzenia, a w skrajnych przypadkach może się
zapalić i uszkodzić wnętrze kuchenki.
2. Uważaj na czas gotowania małych ilości potraw
lub potraw o niskiej zawartości wody. Mogą się
spalić, jeśli będą gotowane zbyt długo.
3. Nie używaj kuchenki do suszenia ręczników lub
serwetek kuchennych. Mogą się zapalić, jeśli będą
zbyt długo podgrzewane.
4. Nie gotuj jajek bezpośrednio w kuchence.
5. Podczas gotowania jajka pamiętaj o przekłuciu błony
żółtka przed włożeniem do kuchenki, aby jajko nie pękło.
6. Aby uzyskać bardziej równomierny efekt gotowania,
obróć naczynie o pół obrotu lub obróć potrawę
na drugą stronę.
7. Świąteczne puddingi i inne produkty spożywcze
o dużej zawartości tłuszczu lub cukru, np. ciastka
nadziewane dżemem, nie mogą być przegrzane.
Nie wolno nigdy podgrzewać tych produktów bez
nadzoru, ponieważ przy nadmiernym przegrzaniu
mogą się zapalić.
8. Bardzo ważne jest, aby podgrzane jedzenie było
podawane „gorące”. Wyjmij potrawę z kuchenki
i sprawdź, czy jest „gorąca”, tzn. ze wszystkich
części wydobywa się para, a sos bulgocze. Jeśli
chcesz, możesz sprawdzić, czy żywność osiągnęła
temperaturę 72°C za pomocą termometru do
żywności (pamiętaj jednak, że nie należy
pozostawiać tego termometru w kuchence
mikrofalowej) lub do temperatury zalecanej przez
rządowe przepisy dotyczące higieny żywności.
Do potraw, których nie można wymieszać, np.
lasagne, placki z nadzieniem środek należy przeciąć
nożem, aby sprawdzić, czy jest dobrze podgrzany.
Nawet jeśli przestrzegano instrukcji producenta na
opakowaniu, przed podaniem zawsze sprawdź, czy
potrawa jest gorąca. W razie wątpliwości włóż potrawę
do kuchenki w celu dalszego podgrzania.
9. Czas odstania potrawy oznacza okres między
zakończeniem gotowania lub odgrzewania a jej
spożyciem, tj. jest to czas, który umożliwia dalsze
wnikanie ciepła do środka potrawy, eliminując w ten
sposób zimne miejsca.
– 16 –
Denicje i objaśnienia funkcji
Kuchenka ta posiada wiele funkcji, których nie można znaleźć w innych dostępnych na rynku kuchenkach
mikrofalowych.
FUNKCJA OBJAŚNIENIE
Manualne Podgrzewanie
(Patrz strony 18-20) Daje użytkownikowi maksymalną elastyczność w ustawianiu kuchenki na
żądany czas ogrzewania i poziom mocy. Idealny do potraw wymagających
zróżnicowanego ogrzewania
Podgrzewanie jednostopniowe
(Patrz strony 18-19) Umożliwia podgrzewanie z wybranym poziomem mocy przez wybrany czas.
Funkcja przerwania
(Patrz strona 24) Umożliwia otwarcie drzwiczek kuchenki w celu sprawdzenia, czy żywność
znajduje się w komorze. Zamknięcie drzwi i dotknięcie przycisku Start
powoduje wznowienie ogrzewania. Czas gotowania nie jest odliczany,
podczas sprawdzania. Uwaga: Funkcja przerwania nie działa w przypadku
uruchomionej funkcji „Blokada programowania”.
Powtarzanie ustawień -
wyłącznie w przypadku funkcji
Manualne podgrzewanie
(Patrz strona 19)
Po wyjęciu potrawy z kuchenki, timer jest automatycznie ustawiany tak, aby
powtarzał ostatni czas podgrzewania i poziom mocy. Jest to szczególnie
wygodne w przypadku dań, których nie chcesz programować w modułach
pamięci.
Autodiagnostyka
(Patrz strona 33) Kuchenka stale monitoruje swoją pracę. Gdy pojawi się problem operacyjny,
na wyświetlaczu cyfrowym pojawi się kod błędu. Porównując numer kodu z
listą zawartą w tej instrukcji, poznasz naturę problemu i ustalisz, czy możesz
rozwiązać problem samodzielnie, czy też musisz wezwać serwis lub
elektryka. Jeśli potrzebny jest serwisant, numer kodu usterki poinformuje go,
które części będą mu potrzebne. Patrz „CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
KUCHENKI MIKROFALOWEJ” na stronie 10.
Podgrzewanie 2 do 5
stopniowe
(Patrz strony 19-21)
Umożliwia ustawienie pracy kuchenki tak, aby rozpoczynała nagrzewanie na
jednym poziomie mocy, a następnie automatycznie przełączała się na inny
poziom mocy po określonym czasie.
Licznik cykli
(Patrz strona 24) Kuchenka może wyświetlać liczbę uruchomień Trybu manualnego i całkowitą
liczbę uruchomień. Doskonale nadaje się do analizowania wykorzystania
urządzenia i przepływu ruchu w danej lokalizacji.
Blokada programowania
(Patrz strona 24) 1. „Blokuje” klawiatury numeryczne panelu sterowania w zaprogramowanych
czasach ogrzewania i poziomach mocy.
2. Kuchenka uruchamia się poprzez dotknięcie wybranego modułu pamięci.
Nie ma potrzeby dotykania przycisku Start.
3. Dezaktywuje programowanie modułów pamięci.
4. Dezaktywuje obsługę manualną.
Zapobiega niepożądanemu kasowaniu zapisanych modułów pamięci.
Upraszcza obsługę — doskonale nadaje się do zastosowań w fast foodach,
sklepach wielobranżowych i automatach.
Odblokowywanie programowa-
nia (Patrz strona 24) Dezaktywuje „Blokadę programu” i aktywuje wszystkie inne funkcje.
Kontrola głośności sygnału
dźwiękowego (Patrz strona 26) Umożliwia ustawienie głośności sygnału dźwiękowego na jednym z
4 różnych poziomów.
Kontrola długości sygnału
dźwiękowego (Patrz strona 26) Umożliwia ustawienie jednej z 3 różnych długości sygnału dźwiękowego.
Kontrola wysokości tonu
sygnału dźwiękowego
(Patrz strona 27)
Umożliwia ustawienie jednej z 3 różnych wysokości tonu sygnału
dźwiękowego.
Lista programów
(Patrz strona 25) Umożliwia przeglądanie wszystkich aktualnie zaprogramowanych numerów
modułów pamięci, czasów ogrzewania i poziomów mocy dla każdego etapu.
Funkcja czyszczenia ltra
(Patrz strony 27-28) Po 500 godzinach użytkowania na wyświetlaczu pojawi się słowo „FILt”,
przypominając o konieczności wyjęcia i oczyszczenia ltra powietrza.
Czas ten można przeprogramować pod własne potrzeby.
Moduł pamięci podwójnej/
potrójnej ilości
(Patrz strony 22-23)
Ten moduł ma ustawione automatyczne zwiększenie pierwotnego czasu
grzania o 1,6 raza w przypadku podwójnej ilości i 2,2 razy w przypadku
potrójnej ilości, aby ugotować dwie lub trzy porcje na raz.
Moduł +10s/+20s
(Patrz strona 23)
Ten moduł ma zaprogramowane czasy grzania wynoszące 10 sekund i
20 sekund. Ogrzewanie z mocą P10 przez 10 sekund rozpocznie się po
jednokrotnym dotknięciu tego modułu, a ogrzewanie z mocą P10 przez
20 sekund rozpocznie się po dwukrotnym dotknięciu tego modułu.
– 17 –
Schemat ogólny
Okno cyfrowego wyświetlacza (patrz poniżej)
Przycisk programowania (Prog)
Przycisk przełączania (A/B/C)
Przycisk wyboru poziomu mocy
Przycisk podwójnej/potrójnej ilości
Przycisk +10s/+20s
Numery/Numery modułów pamięci
Wprowadzanie czasu
Stop/Reset
Start
Uchwyt drzwiczek
Filtr powietrza
Osłona przeciwrozpryskowa
(Dostarczone są 2 osłony przeciwrozprys-
kowe. Jedna jest już zainstalowany
wewnątrz komory, druga jest zapasowa)
Kabel zasilający
Wtyczka kabla zasilającego
A—Wyświetlacz programu
B—Wyświetlacz czasu ogrzewania
(“min. sek.” lub “godz. min.”)
C— Wyświetlacz numeru modułu pamięci
Wskaźnik stopnia ogrzewania
D—Wzór ustawienia sygnału dźwiękowego
E— Wywołanie zaprogramowanego
ogrzewania: Wskaźnik numeru stopnia
Zaprogramowane ogrzewanie w toku:
Wskaźnik pracy
Ustawienie sygnału dźwiękowego:
Wskaźnik skali
Następujące ustawienia kuchenki są zaprogramowane fabrycznie:
1. Obsługa manualna
2. Klawisze numeryczne ustawione na moc P10 we wskazanych czasach ogrzewania dla ogrzewania
jednostopniowego.
A1=10 s A2=20 s A3=30 s A4=40 s A5=50 s
A6=1 min A7=1 min 15 s A8=1 min 30 s A9=1 min 45 s A0=2 min
3. Odblokowanie programów
4. Podwójna ilość=1.6 raza Potrójna ilość=2.2 razy
5. Licznik cykli ustawiony na „0” na wszystkich modułach.
6. Lampka kuchenki, gdy drzwi są otwarte = WŁ. Miga po zakończeniu cyklu gotowania = WYŁ
7. Domyślny czas czyszczenia ltra ustawiony jest na „0” dla pierwszego etapu i „500” dla drugiego etapu.
Jeśli chcesz zmienić te czasy, zapoznaj się z instrukcją obsługi, aby dowiedzieć się, jak je zaprogramować.
A B
E
C
D
Etykieta z ostrzeżeniami znajduje się na zewnętrznej powierzchni.
– 18 –
(Ciąg dalszy na następnej stronie)
Obsługa
MODUŁ WYBORU POZIOMU MOCY
Po każdym dotknięciu modułu, poziom mocy zmienia się, jak pokazano na poniższym schemacie.
P10 P9 P8 P7 P6 P5 P4 P3
P2 P1 P0 PU1 PU2 PL1 PL2 P10 ponownie
WYSOKI P10: 1800 W* NISKI P3: 30%
P2: 25%
ŚREDNIO
WYSOKI
P9: 90%
P8: 80%
P7: 70%
P6: 60%
ROZMRAŻANIE P1: 340 W
WYŁ.P0: 0%
OGRZEWANIE
Z GÓRY NA DÓŁ
PU1: 50%
PU2: 25%
ŚREDNI P5: 50%
P4: 40% OGRZEWANIE
Z DOŁU W GÓRĘ
PL1: 50%
PL2: 25%
* Procedura testowa IEC
Przed uruchomieniem kuchenki należy upewnić się, że jest ona podłączona
do prawidłowo uziemionego gniazdka elektrycznego.
A. Manualne podgrzewanie jednostopniowe
1. Otwórz drzwiczki.
Zaświeci się lampka w kuchence. Na wyświetlaczu pojawi się „0”.
2. Włóż żywność do odpowiedniego pojemnika, umieść ją na środku kuchenki,
a następnie dokładnie zamknij drzwiczki.
Lampka w kuchence zgaśnie.
Uwaga: gdy wyświetlane jest „0”, można dokonać ustawień. „0” zniknie po
1 minucie od zamknięcia drzwiczek.
3. Wybierz żądany poziom mocy, dotykając modułu wyboru poziomu mocy.
Wybrany poziom mocy zostanie wyświetlony na wyświetlacz, a wskaźnik
ogrzewania jednostopniowego „1” zacznie migać.
[Przykład]: Naciśnij raz przycisk wyboru poziomu mocy, aby uzyskać moc P10.
Uwaga: Każde dotknięcie przycisku wyboru poziomu mocy powoduje
przełączenie poziomu mocy, jak pokazano na powyższym schemacie.
4. Ustaw żądany czas ogrzewania, dotykając odpowiednich przycisków
numerycznych.
Uwaga: Maksymalny ustawiony czas dla P1 i P0 wynosi 30 minut, a dla
wszystkich pozostałych 15 minut.
[Przykład]: Dotknij klawiszy numerycznych „2”, „0” i „0” dla 2 minut.
5. Dotknij przycisku Start.
A. Rozpocznie się ogrzewanie.
B. Podczas pracy wskaźnik pojawia się od lewej strony.
C. Czas ogrzewania będzie odliczany na wyświetlaczu cyfrowym.
Po dotknięciu przycisku wyboru poziomu mocy bieżący poziom mocy będzie
wyświetlany przez 3 sekundy.
6. Po zakończeniu odliczania czasu, rozlegnie się sygnał dźwiękowy zakończenia
cyklu i całe ogrzewanie zostanie zatrzymane. Do chwili otwarcia drzwiczek
wyświetlacz będzie migał i pokazywał „0000”. 1 minutęźniej wentylator
chłodzący zatrzyma się.
– 19 –
7. Otwórz drzwiczki i wyjmij jedzenie z kuchenki.
Lampka w kuchence włączy się. Na wyświetlaczu pojawi się oryginalnie
wybrany czas i numer etapu grzania.
FUNKCJA POWTARZANIA
1. Możesz powtórzyć dokładnie ten sam, ręcznie wybrany czas nagrzewania,
dotykając wyłącznie przycisku Start, jeśli ponownie użyjesz kuchenki w
ciągu 1 minuty.
2. Po 1 minucie nieużywania przy zamkniętych drzwiach, funkcja powtarzania
zostanie anulowana.
8. Zamknij drzwiczki.
Lampka w kuchence wyłączy się, a po 1 minucie wyświetlacz cyfrowy
zgaśnie.
UWAGA SPECJALNA: Do ogrzewania jedno- i pięciostopniowego.
1. Podczas ogrzewania, jedno dotknięcie przycisku Stop/Reset powoduje
zatrzymanie działania kuchenki. Można ją uruchomić ponownie, dotykając
przycisku Start. Dwukrotne dotknięcie przycisku Stop/Reset, spowoduje
anulowanie wybranego programu.
2. Gdy kuchenka nie jest w trakcie cyklu ogrzewania, jedno dotknięcie
przycisku Stop/Reset powoduje anulowanie wybranego programu.
B. Manualne podgrzewanie 2 do 5 stopniowe
1. Wykonaj kroki 1-4 z sekcji “A. Manualne podgrzewanie jednostopniowe”
opisane na stronie 18.
2. Wybierz żądany poziom mocy dla drugiego etapu ogrzewania, dotykając
przycisku wyboru poziomu mocy odpowiednią liczbę razy.
Poziom mocy zostanie wyświetlony na wyświetlaczu, a wskaźnik drugiego
stopnia „2” zacznie migać.
[Przykład]: Naciśnij 8 razy przycisk wyboru poziomu mocy, aby uzyskać moc P3.
3. Ustaw żądany czas ogrzewania dla drugiego etapu, dotykając odpowiednich
przycisków numerycznych.
Uwaga: Maksymalny czas dla P1 i P0 wynosi 30 minut, a dla wszystkich
pozostałych 15 minut.
Jednakże CZAS CAŁKOWITY można ustawić na maksymalnie 25 minut w
przypadku ogrzewania ciągłego (ogrzewanie od 1 do 5 stopni), z wyłączeniem
P1 i P0.
[Przykład]: Dotykaj klawiszy numerycznych „1”, „0” i „0” dla 1 minuty.
4. Dotknij przycisku Start.
A. Wyświetlony zostanie łączny czas obu etapów.
B. Podczas pracy wskaźniki pojawiają się w kolejności od lewej.
C. Rozpocznie się odliczanie czasu ogrzewania dla pierwszego etapu.
5. Po upływie czasu ogrzewania pierwszego etapu rozlegnie się pojedynczy sygnał
dźwiękowy, wskaźnik ogrzewania drugiego stopnia „2” zacznie migać, a czas
ogrzewania będzie kontynuowany.
6. Po zakończeniu odliczania całego czasu ogrzewania, rozlegnie się sygnał
dźwiękowy zakończenia cyklu. Ogrzewanie zostanie zatrzymane. Wyświetlacz
czasu będzie pokazywał migające „0000” do momentu otwarcia drzwi. 1 minutę
źniej wentylator chłodzący zatrzyma się.
(Ciąg dalszy na następnej stronie)
Obsługa
– 20 –
7. Otwórz drzwiczki i wyjmij jedzenie z kuchenki.
Lampka w kuchence włączy się. Na wyświetlaczu pojawi się oryginalnie
wybrany czas i numer etapu grzania.
8. Zamknij drzwiczki.
Lampka w kuchence wyłączy się, a po 1 minucie wyświetlacz cyfrowy
zgaśnie.
Uwaga: W przypadku trzeciego i kolejnych cykli podgrzewania, wybierz
ponownie poziom mocy po kroku 2 na stronie 19 i ustaw czas podgrzewania.
Zobacz UWAGA SPECJALNA w sekcji “A. Manualne podgrzewanie
jednostopniowe” na stronie 19.
C. Programowanie modułów pamięci dla podgrzewania jednostopniowego
Kuchenki nie można programować, dopóki funkcja blokady programowania nie zostanie wyłączona.
(Patrz strona 24, K. Wyłączanie blokady programowania.)
1. Otwórz drzwiczki i pozostaw je otwarte.
2. Dotknij przycisk Programowanie (Prog).
Znak „PROG” zacznie migać na wyświetlaczu.
3. Dotknij modułu pamięci, który chcesz zaprogramować.
Numer modułu i wcześniej zaprogramowane informacje pojawią się na
wyświetlaczu. Jeśli programujesz moduł pamięci po raz pierwszy, czas
gotowania nie pojawi się.
[Przykład]: Dotknij modułu pamięci „5” (program nr A-5).
Uwaga: Jeśli chcesz zaprogramować stronę B lub C, dotknij klawisza Przełącz
(A/B/C) przed dotknięciem przycisku numerycznego programu.
4. Wybierz żądany poziom mocy, dotykając przycisku wyboru poziomu mocy.
Wybrany poziom mocy wyświetli się w okienku, a wskaźnik grzania
jednostopniowego „1” zacznie migać.
[Przykład]: Naciśnij 10 razy przycisk wyboru poziomu mocy, aby uzyskać moc P1.
5. Ustaw żądany czas ogrzewania, dotykając odpowiedniej klawiatury numerycznej.
Uwaga: Maksymalny ustawiony czas dla P1 i P0 wynosi 30 minut, a dla
wszystkich pozostałych 15 minut.
[Przykład]: Dotykaj klawiszy numerycznych „1”, „0” i „0” dla 1 minuty.
6. Ponownie dotknij przycisk Programowanie (Prog).
Znak „PROG” i wskaźnik nagrzewania jednostopniowego „1” przestaną migać.
Oznacza to, że zakończyłeś programowanie wybranego modułu pamięci dla
jednostopniowego ogrzewania
7. 3 sekundy po zakończeniu programowania pojawi się „0”.
8. Zaprogramuj pozostałe moduły pamięci według potrzeb, powtarzając kroki
2-6 powyżej.
Uwaga: Gdy miga wyświetlacz „PROG”, program można anulować i/lub jednym
dotknięciem przycisku Stop/Reset można usunąć zaprogramowany numer/numer
modułu pamięci.
Obsługa
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Panasonic NE1878 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi