4
PL
Używanie instrukcji obsługi
Właśnie zakupiliście Państwo kuchenkę mikrofalową marki SAMSUNG.
Ta instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat użytko-
wania Waszej kuchenki, a w szczególności:
• Zasady bezpiecznej eksploatacji
•Pasujące akcesoria i naczynia
•Pożyteczne rady na temat gotowania
Na wewnętrznej stronie okładki znajdziecie Państwo krótki opis czterech
podstawowych trybów pracy kuchenki:
• Gotowania żywności
•Rozmrażania żywności w trybie Power Defrost
• Grillowania żywności
•Przedłużania gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji znajdują się ilustracje wyglądu kuchen-
ki i, co szczególnie ważne - panelu sterowania; dzięki czemu łatwiej będzie
odnaleźć odpowiednie przyciski.
Opisując krok po kroku procedury postępowania wykorzystano na-
stępujące symbole:
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI POZWALAJĄCE UNIKNĄĆ NARAŻENIA
NA NADMIERNE DZIAŁANIE ENERGII MIKROFALOWEJ
Nie przestrzeganie poniższych środków ostrożności może doprowadzić do szkodli-
wego dla zdrowia narażenia się na nadmierne działanie energii mikrofalowej:
(a) Bez względu na okoliczności nie próbuj włączać kuchni z otwartymi
drzwiczkami, nie manipuluj przy zatrzaskach zabezpieczających (zatrzaskach
drzwiczek) i nie wkładaj żadnych przedmiotów do otworów zatrzasków
drzwiowych.
(b) Nie wkładaj żadnych przedmiotów pomiędzy drzwi kuchni a ścianę przednią,
nie dopuszczaj do gromadzenia się resztek żywności na powierzchniach
uszczelniających. Aby zapewnić utrzymanie czystości drzwiczek i powierzchni
uszczelniających wycieraj je po użyciu kuchenki najpierw wilgotną, a
następnie suchą miękką szmatką
(c) Nie włączaj kuchni, gdy jest uszkodzona do czasu aż zostanie naprawiona
przez wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację producenta
kuchni mikrofalowych. Szczególnie ważne jest, by drzwiczki kuchni zamykały
się prawidłowo i aby nie były uszkodzone:
(1) Drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
(2) Zawiasy drzwiowe (wygięte lub złamane)
(3) Przewód zasilający
(d) Kuchnia mikrofalowa może być regulowana lub naprawiana wyłącznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację
producenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WAżNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA. PROSIMY PRZEC-
ZYTAĆ JE UWAżNIE I ZACHOWAĆ NA PRZYSZłOŚĆ.
Przed rozpoczęciem przygotowywania żywności lub napojów w swojej
kuchni mikrofalowej prosimy sprawdzić, czy zachowane są podane niżej
warunki bezpieczeństwa.
1.
NIE UŻYWAJ
w kuchni mikrofalowej naczyń metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy stołowej ze złotymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód: Wystąpią wyładowania elektryczne i iskrzenia, które mogą uszkodzić kuchen-
kę.
2.
NIE PODGRZEWAJ
:
• Hermetycznie lub podciśnieniowo zamkniętych butelek, słoików i pojemników. Np.
słoików z jedzeniem dla dzieci
• Żywności w szczelnych skorupach. Np. jaj, orzechów w skorupach, pomidorów itp.
Powód:
Wzrost ciśnienia na skutek podgrzania może spowodować ich wybuch.
Wskazówka:
Zdejmij skorupkę, ponakłuwaj skórkę, otwórz opakowanie itp.
3.
NIE WŁĄCZAJ kuchni mikrofalowej, gdy jest pusta.
Powód:
Może to spowodować uszkodzenie kuchni.
Wskazówka:
Pozostaw w kuchence na stałe szklankę z wodą. Woda będzie
pochłaniała mikrofale, jeśli przypadkowo włączysz kuchenkę.
4.
NIE ZASŁANIAJ
znajdujących się z tyłu kuchni otworów wentylacyjnych papierem
lub metalem.
Powód:
Materiał lub papier mogą się zapalić od gorącego powietrza wydostającego
się z kuchenki.
5.
ZAWSZE używaj rękawic, gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia pochłaniają mikrofale, a ciepło z żywności zawsze jest
przenoszone na naczynie, dlatego naczynia są zawsze gorące.
6.
NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnętrznych ścian kuchni.
Powód:
Ściany mogą być wystarczająco gorące, aby poparzyć nawet po zakończeniu
gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych materiałów z żadnymi ele
-
mentami wewnątrz kuchni. Pozostaw kuchenkę na czas ochłodzenia.
7.
Aby nie dopuścić do ryzyka pojawienia się ognia w komorze kuchni mikrofalowej:
• Nie przechowuj w kuchence materiałów palnych
• Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykające papierowe lub plastykowe opakow-
ania
•Nie używaj swojej kuchni mikrofalowej do suszenia gazet. Jeżeli zauważysz dym,
nie otwierając kuchni wyłącz ją lub odłącz przewód zasilający od gniazdka
8.
Zwróć szczególną uwagę, gdy podgrzewasz płyny i odżywki dla dzieci.
• ZAWSZE odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wyłączenia się kuchenki,
aby temperatura potrawy mogła się wyrównać.
•Jeżeli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po podgrzaniu.
• Zachowaj ostrożność trzymając pojemnik po podgrzaniu. Jeżeli pojemnik jest zbyt
gorący można się oparzyć.
•Może zaistnieć ryzyko opóźnionego wykipienia podgrzewanego płynu.
• Aby uniknąć oparzenia się przez wylewający się wrzący płyn, powinno się mieszać
go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
Powód: W czasie podgrzewania płynów punkt wrzenia może się opóźnić;
oznacza to, że moment zagotowania płynu może mieć miejsce tuż
po wyjęciu pojemnika z kuchenki. Można się wtedy oparzyć.
☛ ✉
Ważne Uwaga Obróć
nlXW^sTzlvTWZW\]rwsUGGwG[GGmSGqGXWSGYWW\GGXWa\XGht