14
Instrukcja obsługi
Uwaga!
1. Kuchenkę mikrofalową serwisować mogą jedynie wyszkoleni eksperci. W innym przypad-
ku istnieje ryzyko porażenia prądem!
2. Nie wkładać metalowych narzędzi do dziurki na przedzie otworu. Może to doprowadzić
do przedostania się promieni mikrofalowych!
3. Nie stosować nadmiernej siły przy otwieraniu drzwiczek. Może to doprowadzić do znie-
kształcenia drzwiczek i przedostania się promieni mikrofalowych.
4. Nie gotować żywności w folii próżniowej lub szczelnych pojemnikach. Żywność posiada-
jąca skórę powinna zostać nakłuta przed gotowaniem.
5. Nie gotować jajek w skorupkach. Istnieje ryzyko wybuchu.
6. Wyczyścić dokładnie tłuszcz z wnętrza urządzenia. W innym przypadku może przegrze-
wać się stwarzając ryzyko pożaru.
7. Nie używać kuchenki mikrofalowej do czynności innych niż gotowanie.
8. Kuchenk
ę należy podłączać do gniazdka sieciowego ze stykiem uziemiającym.
9. Należy pozostawić wystarczająco miejsca na obrót talerza. Należy zachowywać odstęp
minimalny 5 cm z góry urządzenia w celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji.
10. Urządzenia nie należy umieszczać w wilgotnym lub gorącym pomieszczeniu.
11. Nie dotykać górnej części obudowy oraz zewnętrznej szybki drzwiczek. Może to spowo-
dować oparzenia.
12. Nie uruchamiać pustego urządzenia. Może to doprowadzić do uszkodzenia kuchenki.
13. W kuchence nie należy gotować przy użyciu metalowych pojemników. Może to spowo-
dować wybuch pożaru.
14. Po długotrwałym gotowaniu, wnętrze kuchenki jest bardzo nagrzane. Przed kolejnym
użyciem zaleca się odczekać, aż temperatura wnętrza się obniży.
15. Należy zawsze upewniać się czy naczynia nadają się do stosowania w kuchenkach mikro-
falowych.
16. Materiały papierowe i plastikowe można używać wyłącznie pod stałym dozorem, na wy-
padek pożaru.
17. Jeżeli we wnętrzu urządzenia pojawi się dym, nie otwierać drzwiczek kuchenki oraz odłą-
czyć kuchenkę od zasilania.
18. Ciecze podgrzewane w kuchence mikrofalowej powoli zwiększają objętość. Należy uwa-
żać na rozlanie się płynów.
19. Z tego powodu potrawy dla dzieci należy zawsze zamieszać lub wstrząsnąć przed spraw-
dzeniem ich temperatury.
20. Jeśli drzwiczki, uszczelka oraz zawiasy drzwiczek są uszkodzone, należy nie używać urzą-
dzenia aż do jego naprawienia przez wykwalifi kowanych ekspertów.
21. Podczas serwisowania należy odłączyć kuchenkę od zasilania. Kuchenkę mikrofalową
serwisować mogą
jedynie wyszkoleni eksperci. Elementy wewnętrzne wyposażenia znaj-
dują się pod napięciem i mogą doprowadzić do porażenia prądem.
22. Dzieciom można udzielić zezwolenia na używanie kuchenki pod nadzorem dorosłych
oraz bez nadzoru tylko, jeżeli uzyskały one od osoby dorosłej odpowiednie wskazówki,
wystarczające do bezpiecznego używania kuchenki i zdają sobie sprawę z zagrożeń wy-
nikających z jej niewłaściwego użytkowania.
23. Uszczelka drzwiczek i podobne części powinny być czyszczone raz na tydzień za pomocą
roztworu mydlanego, w celu zapewnienia czystości w komorze.
24. Uszkodzone wtyczki muszą być wymieniane wyłącznie przez wykwalifi kowanych elektry-
ków lub sprzedawców, w celu uniknięcia porażenia prądem.
25. Podczas gotowania za pomocą naczyń wykonanych z materiałów innych niż zalecane,
należy zwracać szczególną
uwagę na proces gotowania.
26. Przegrzany płyn może, nawet wskutek dotknięcia, zacząć raptownie wrzeć, powodując
kipienie, co grozi to oparzeniami.
27. Podczas pracy urządzenia, jego powierzchnia może ulec nagrzaniu.
28. Małe ilości żywności wymagają krótszego okresu gotowania i podgrzewania. Zastoso-
wanie standardowych czasów może doprowadzić do przegrzania i spalenia żywności.