Tefal GC722D34 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Instructions for use -
Инструкция по эксплуатации
-
Інструкція з використання
-
Instrukcja użytkowania
-
Pokyny k použití
- Návod na použitie - Használati
útmutató-
Инструкции за употреба
- Upute za uporabu-
Instrucţiuni de utilizare
- Navodila za uporabo - Uputstvo
za upotrebu- Uputstvo za upotrebu - Kasutusjuhend -
Naudojimoinstrukcija - Lietošanas instrukcija
EN
RU
UK
PL
CS
SK
HU
BG
HR
RO
SL
BS
SR
ET
LT
LV
42
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Wytyczne w sprawie użytkowania, konserwacji i instalowania
produktu: dla własnego bezpieczeństwa należy przeczytać całą
instrukcję i zapoznać się z zamieszczonymi w niej piktogramami.
To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego w
pomieszczeniach. Gwarancja nie obejmuje następujących zastosowań, do
których urządzenie nie jest przeznaczone:
- kuchenki pracownicze w sklepach, biurach i innych obiektach
pracowniczych;
- domy/gospodarstwa rolne;
- pokoje w hotelach, motelach i innych obiektach mieszkaniowych;
- obiekty typu nocleg ze śniadaniem.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć wszystkie materiały
opakowaniowe, naklejki i akcesoria zarówno po stronie wewnętrznej jak i
zewnętrznej urządzenia.
Urządzenia nie powinno być używane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczeniach fizycznych, czuciowych lub psychicznych, ani osoby
bez odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba że osoba dorosła
odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo nadzoruje wykonywane przez nie
czynności lub poinstruowała je wcześniej na temat obsługi urządzenia. Aby
nie dopuścić do zabawy urządzeniem, dzieci powinny pozostawać pod
opieką osób dorosłych; nie używać jako zabawki.
Pod warunkiem zapewnienia odpowiedniego nadzoru, pouczenia na temat
bezpiecznej obsługi i dopilnowania zrozumienia zagrożeń, urządzenie
może być używane przez dzieci w wieku od lat 8, osoby o ograniczeniach
fizycznych, czuciowych lub psychicznych, a także osoby, którym brak jest
doświadczenia lub wiedzy. Dzieci mogą wykonywać czynności związane z
czyszczeniem i konserwacją tylko pod warunkiem ukończenia 8 lat i tylko
pod nadzorem osoby dorosłej.
Urządzenie i jego kabel należy trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci
do lat 8.
W czasie użytkowania nigdy nie należy zostawiać urządzenia bez nadzoru.
43
W czasie pracy urządzenia temperatura dostępnych powierzchni może
być wysoka. Nigdy nie należy dotykać gorących powierzchni urządzenia.
To urządzenie nie jest przystosowane do sterowania za pomocą
zewnętrznego minutnika lub oddzielnego pilota.
Przed podłączeniem urządzenia, należy całkowicie rozwinąć przewód
zasilający.
W celu uniknięcia niebezpiecznych sytuacji, jeżeli przewód zasilający jest
uszkodzony, należy go wymienić. Wymiany powinien dokonać producent
lub jego serwis posprzedażowy.
Nie używać przedłużacza. Pod warunkiem akceptacji odpowiedzialności
za takie postępowanie, należy używać wyłącznie przedłużacza będącego
w dobrym stanie, wyposażonego we wtyczkę z bolcem uziemiającym oraz
dostosowanego do mocy urządzenia. Należy podjąć wszystkie niezbędne
kroki mające na celu wykluczenie ryzyka potknięcia się kogokolwiek o
przedłużacz.
Urządzenie należy zawsze podłączać do kontaktu ściennego z uziemieniem.
Należy dopilnować, aby napięcie i moc zasilania były takie, jak podano na
spodzie urządzenia.
Do czyszczenia płyt do pieczenia należy używać gąbki, gorącej wody i
płynu do mycia naczyń.
Urządzenia, przewodu zasilającego i wtyczki nie należy nigdy zanurzać w
wodzie lub innych płynach.
OSTRZEŻENIE: Bez założonych 2 płyt do pieczenia grilla nie należy
podgrzewać ani wstępnie nagrzewać.
Zalecenia
Należy dokładnie przeczytać instrukcje wspólne dla różnych wersji i akcesoriów dostarczonych z urządzeniem; instrukcje te
należy mieć potem pod ręką.
Jeśli dojdzie do wypadku, należy natychmiast spłukać oparzenie zimną wodą i w razie potrzeby wezwać lekarza.
Przed pierwszym użyciem, należy umyć płyty (patrz część 5), rozprowadzić na nich niewielką ilość oleju do smażenia i
wytrzeć miękką ściereczką lub papierowym ręcznikiem kuchennym.
Niezależnie od tego, czy używany jest przedłużacz, czy też nie, przewód zasilający należy starannie poprowadzić w taki
sposób, aby goście mogli się swobodnie poruszać wokół stołu bez ryzyka potknięcia się o przewód.
Opary powstające podczas pieczenia mogą być niebezpieczne dla zwierząt o szczególnie wrażliwym układzie oddechowym,
np. dla ptaków. Zalecamy, aby właściciele ptaków trzymali je z dala od miejsca pieczenia.
Urządzenie należy zawsze chronić przed dziećmi.
Przed użyciem należy dopilnować, aby obydwie strony płyty były czyste.
Aby nie dopuścić do uszkodzenia płyt, należy ich używać tylko w urządzeniu, do którego zostały one zaprojektowane (np.
nie należy wkładać ich do piekarnika, kłaść na palnikach gazowych ani na elektrycznej płycie kuchennej itd.).
Należy dopilnować, aby płyty były stabilnie założone i poprawnie zaczepione w urządzeniu. W urządzeniu należy używać
PL
44
wyłącznie płytek dostarczonych w komplecie z urządzeniem lub zakupionych w autoryzowanym punkcie obsługi klienta.
Aby nie uszkodzić płyt do pieczenia, należy zawsze używać drewnianej lub plastikowej łopatki.
Należy używać wyłącznie części lub akcesoriów dostarczonych z urządzeniem lub zakupionych w autoryzowanym punkcie
obsługi klienta. Nie należy ich używać do innych urządzeń lub niezgodnie z przeznaczeniem.
Zakazy
Nie używać urządzenia na dworze.
Gdy urządzenie jest podłączone do kontaktu, nigdy nie należy go zostawiać bez nadzoru.
Aby nie dopuścić do przegrzania się urządzenia, nie należy ustawiać go w kącie lub pod szafką naścienną.
Nigdy nie należy ustawiać urządzenia bezpośrednio na delikatnych powierzchniach (szklany stół, obrus, meble lakierowane,
itp.) lub na miękkich powierzchniach takich jak ścierka do naczyń.
Nigdy nie należy ustawiać urządzenia pod szafką lub półką zawieszoną na ścianie lub w pobliżu materiałów łatwopalnych
takich jak rolety/żaluzje, zasłony lub zawieszki naścienne.
Nigdy nie należy ustawiać urządzenia na gorących lub śliskich powierzchniach lub w ich pobliżu; przewód zasilający nie
powinien nigdy znajdować się blisko gorących części urządzenia lub innych źródeł wysokich temperatur ani dotykać ich; nie
powinien też zwisać na ostrej krawędzi.
Na powierzchniach urządzenia przeznaczonych do pieczenia nie należy ustawiać garnków i przyborów kuchennych.
Nigdy nie należy kroić żywności bezpośrednio na płytach.
Ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia powłoki zapobiegającej przywieraniu, nie należy używać metalowych
druciaków i myjek z wełny stalowej ani żrących środków do szorowania.
Nie należy przestawiać pracującego urządzenia.
Podczas przenoszenia nie należy trzymać urządzenia za uchwyt lub przewód zasilający.
Nigdy nie należy włączać pustego urządzenia.
Między płytą a opiekanymi artykułami spożywczymi nie należy używać folii aluminiowej lub innych przedmiotów.
Podczas pieczenia nie należy wyjmować tacki do zbierania tłuszczu. Jeśli tacka do zbierania tłuszczu napełni się w czasie
pieczenia: przed opróżnieniem należy pozwolić, aby urządzenie ostygło.
Gorącej płyty nie należy odkładać na delikatnych powierzchniach ani wkładać pod wodę.
Aby zachować właściwości powłoki nieprzywierającej należy unikać nadmiernego wstępnego nagrzewania pustego
urządzenia.
Nigdy nie należy manipulować gorącymi płytami.
Nie należy zapiekać produktów spożywczych w folii aluminiowej.
Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, nie należy go nigdy używać do jakichkolwiek potraw flambirowanych.
Między płyty a element grzewczy nie należy wkładać folii aluminiowej lub jakichkolwiek innych przedmiotów.
Nigdy nie należy włączać grzania lub rozpoczynać pieczenia, gdy grill jest otwarty.
Nigdy nie należy nagrzewać urządzenia bez założonych płyt do pieczenia.
Wskazówki/informacje
Dziękujemy za zakup naszego urządzenia, które jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Dla bezpieczeństwa użytkownika urządzenie spełnia stosowne normy i przepisy zawarte w następujących dyrektywach:
dyrektywa niskonapięciowa, dyrektywa w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej, dyrektywa w sprawie ochrony
środowiska dyrektywa w sprawie materiałów mających kontakt z żywnością.
Przy pierwszym użyciu, przez kilka pierwszych minut może występować lekkie dymienie i swąd.
Nasza firma prowadzi prace badawczo-rozwojowe i zastrzega sobie prawo do wprowadzania w produktach modyfikacji bez
wcześniejszego powiadomienia.
Nie należy spożywać artykułów spożywczych, które stykały się z częściami oznaczonymi logo .
Jeśli produkt spożywczy jest zbyt gruby, system zabezpieczający zatrzyma pracę urządzenia.
Grzałki nie można czyścić. Jeśli jest naprawdę brudna, należy odczekać aż do całkowitego ostygnięcia i wytrzeć ją suchą szmatką.
Środowisko
Przede wszystkimi ochrona środowiska!
Urządzenie zawiera wartościowe materiały, które można odzyskać lub poddać recyklingowi.
Zostaw więc swoje stare urządzenie w miejscowym punkcie zbiórki odpadów.
45
Opis
A Panel sterowania A4
Tryb ręczny „4 ustawienia temperatury”
Patrz odpowiednia część w skróconej instrukcji.
C Uchwyt
A1 Przełącznik włączone/wyłączone A5 Przycisk OK D Płyty do pieczenia
A2 Tryb mrożonek A6 Wskaźnik poziomu pieczenia lub temperatury E Tacka ociekowa
A3 Automatyczne programy pieczenia B Korpus F Przewód zasilający
Kolor wskaźnika poziomu przypieczenia – przewodnik
nagrzewanie wstępne rozpoczęcie pieczenia
FIOLETOWY – MIGANIE
Czekaj.
FIOLETOWY – STY
Koniec nagrzewania
Możesz włożyć produkty
spożywcze.
NIEBIESKI
Rozpoczęcie
pieczenia.
ZIELONY
Na początku cyklu pieczenia
sygnał dźwiękowy ostrzega
ytkownika, że program
pieczenia „średnie przypieczenie
jest gotowy, aby się zaraz
rozpocząć.
pieczenie – gotowe do spożycia
utrzymywanie w cieple
„przez ok. 30 min”
ŻÓŁT Y
„Lekkie przypieczenie”.
POMARAŃCZOWY
„Średnie przypieczenie”.
CZERWONY
„Mocne
przypieczenie.
Koniec pieczenia.
CZERWONY – MIGANIE
Koniec pieczenia na „mocne
przypieczenie.
ZIELONY – STY
Wybrano tryb ręczny lub został on
aktywowany automatycznie, patrz
część „Rozwiązywanie problemów na
stronie 53.
BIAŁY – MIGANIE
Usterka urządzenia
Patrz część „Rozwiązywanie
problemów”
Skontaktuj się z działem obsługi klienta
Programy pieczenia – przewodnik
Hamburger Ryba
Bekon
Czerwone mięso Drób
Tryb ręczny:
Panini / Kanapki Owoce morza
Tradycyjny grill obsługiwany ręcznie, z 4 różnymi
ustawieniami temperatury (od 110°C do 285°C)
Kiłbaski/jagnięcina Wieprzowina
PL
46
1
Przygotowanie
1 Usunąć wszystkie elementy
opakowaniowe, naklejki i akcesoria
zarówno po stronie wewnętrznej jak
i zewnętrznej urządzenia. Kolorowa
naklejka na wskaźniku poziomu
przypieczenia może się zmieniać, w
zależności od języka. Można ją zastąpić
naklejką znajdującą się w środku
opakowania.
2 Przed pierwszym użyciem należy
dokładnie umyć płytki ciepłą wodą z
dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
mycia naczyń. Wypłukać i dokładnie
wysuszyć.
3-4 Z przodu urządzenia założyć
wyjmowaną tacę ociekową.
1 2
OK
3 4
2
Nagrzewanie wstępne
5 Aby uzyskać najlepsze efekty i poprawić
działanie powłoki nieprzywierającej,
płyty można przetrzeć papierowym
ręcznikiem zamoczonym w niewielkiej
ilości oleju kuchennego.
6 Usunąć nadmiar oleju czystym
kuchennym ręcznikiem papierowym.
7 Przed rozpoczęciem nagrzewania
wstępnego upewnić się, że górna i
dolna płytka do pieczenia są poprawnie
złożone w urządzeniu. Podłącz
urządzenie do kontaktu (uwaga:
przewód powinien być całkowicie
rozwinięty).
8 Wcisnąć przełącznik Włączone/
Wyłączone.
Ostrożnie: Należy upewnić się, że
między płytkami nie ma produktów
spożywczych.
5 6
7 8
47
9 Jeśli produkty spożywcze
przeznaczone do pieczenia są
zamrożone, należy nacisnąć przycisk
„mrożonki”.
10 Wybrać odpowiedni program
pieczenia, dobrany do rodzaju
produktów spożywczych.
Wskazówka, zwłaszcza
w odniesieniu do mięs:
efekty pieczenia za pomocą
predefiniowanych programów
mogą się zmieniać w zależności od
pochodzenia, sposobu pokrojenia
oraz jakości pieczonego produktu,
programy zostały skonfigurowane
i przetestowane na produktach
spożywczych dobrej jakości.
Podobnie, podczas pieczenia
należy również uwzględnić grubość
mięsa; nie należy piec produktów o
grubości przekraczającej 4 cm.
9 10
W przypadku produktów, które nie zostały wymienione powyżej, w razie wątpliwości
odnośnie do wyboru trybu pieczenia, należy zapoznać się z „przewodnikiem pieczenia
na stronie 54.
4-7
minut
11 Nacisnąć przycisk „OK”:
urządzenie rozpocznie nagrzewanie
wstępne, a wskaźnik poziomu
przypieczenia będzie migał na
fioletowo.
UWAGA: W przypadku wybrania
złego programu, należy wrócić do
kroku 8.
12 Odczekać 4-7 minut.
13 Gdy praca w trybie nagrzewania
wstępnego dobiegnie końca,
rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a
wskaźnik poziomu przypieczenia
przestanie migać na fioletowo.
Uwagi: Na końcu nagrzewania
wstępnego, jeżeli urządzenie
pozostanie zamknięte, system
zabezpieczający wyłączy
urządzenie.
11 12
13
PL
48
3
Pieczenie
14-15 Po zakończeniu etapu nagrzewania
wstępnego, urządzenie jest gotowe do
ycia.
Należy otworzyć grill i umieścić produkty
spożywcze na płycie do pieczenia.
Uwagi: Jeżeli urządzenie zbyt długo
pozostanie otwarte, system zabezpieczający
wyłączy je automatycznie.
16-17 Urządzenie automatycznie dostosuje
cykl pieczenia (czas i temperaturę)
odpowiednio do grubości i ilości produktów.
Aby rozpocząć cykl pieczenia, należy
zamknąć urządzenie. Uwaga dotycząca
bardzo cienkich kawałków produktów
spożywczych: należy zamknąć urządzenie,
przycisk „OK” będzie migał, a wskaźnik
będzie świecił światłem „fioletowym
ciągłym”; nacisnąć przycisk „OK”, aby
urządzenie rozpoznało produkty spożywcze
i aby rozpoczął się cykl pieczenia. Wskaźnik
poziomu przypieczenia zacznie świecić na
niebiesko, a potem na zielono, co oznacza,
że trwa pieczenie (aby uzyskać najlepsze
efekty, nie należy otwierać ani przestawiać
urządzenia w czasie procesu pieczenia).
W czasie pieczenia na każdym etapie
pieczenia rozlega się sygnał dźwiękowy (bip)
ostrzegający użytkownika o osiągnięciu
danego poziomu przypieczenia (np. lekkie
przypieczenie/żółty).
18 Odpowiednio do stopnia przypieczenia,
wskaźnik poziomu przypieczenia zmienia swój
kolor. Gdy wskaźnik świeci na żółto (czemu
towarzyszy sygnał dźwiękowy), produkty
spożywcze są lekko przypieczone, gdy świeci
na pomarańczowo (sygnał dźwiękowy),
produkty są średnio przypieczone, zaś gdy
świeci na czerwono, produkty są mocno
wypieczone.
Uwaga: Jeśli użytkownik lubi mięso bardzo
słabo przypieczone (krwiste), należy je wyjąć
aż do momentu, gdy wskaźnik poziomu
przypieczenia zmieni się na zielony.
Należy pamiętać, że zwłaszcza w przypadku
mięsa, zmienność efektów pieczenia jest
normalnym zjawiskiem, efekty zależą
od rodzaju, ilości, jakości i pochodzenia
produktów spożywczych.
14 15
16
17
lekko mocnośrednio
18
49
3
Pieczenie
19-20 Gdy pojawi się kolor
odpowiadający wybranemu
poziomowi przypieczenia i gdy
rozlegnie się sygnał dźwiękowy,
należy otworzyć urządzenie i wyjąć
z niego produkty spożywcze.
21 Zamknąć urządzenie. Panel
sterowania zaświeci się i przełączy
się w tryb wybór programu”.
Uwaga: Jeżeli nie zostanie
wybrany żaden program, system
zabezpieczający automatycznie
wyłączy urządzenie.
19 20
21
Pieczenie jedno po drugim
Jeśli użytkownik zamierza upiec drugą partię produktów, należy ponownie nastawić
temperaturę urządzenia (patrz część 2. „Nagrzewanie wstępne, od punktu 9) nawet jeśli
pieczone będą produkty tego samego typu lub w tym samym programie.
Jak upiec drugą partię produktów:
Po zakończeniu pierwszej partii produktów:
1. Upewnić się, że urządzenie jest zamknięte i że nie ma w nim produktów spożywczych.
2. Wybrać prawidłowy tryb/program pieczenia (krok ten jest niezbędny nawet wtedy, gdy
tryb pieczenia jest taki sam jak dla produktów, które zostały upieczone w poprzedniej
partii).
3. Nacisnąć przycisk „OK”: urządzenie rozpocznie nagrzewanie wstępne. Wskaźnik poziomu
przypieczenia sygnalizuje nagrzewanie wstępne miganiem na fioletowo.
4. Gdy nagrzewanie wstępne dobiegnie końca, wskaźnik poziomu przypieczenia przestaje
migać na fioletowo.
5. Po zakończeniu etapu nagrzewania wstępnego, urządzenie jest gotowe do użycia. Należy
otworzyć pokrywę grilla i umieścić produkty spożywcze w urządzeniu.
Ważne:
- Nagrzewanie wstępne jest potrzebne dla każdego nowego cyklu pieczenia produktów.
Przypomnienie: Przed włączeniem nagrzewania wstępnego należy upewnić się, że
urządzenie jest zamknięte i że nie ma w nim resztek produktów spożywczych.
- Następnie, przed otwarciem grilla i włożeniem produktów do środka, należy odczekać aż
zakończy się nagrzewanie wstępne.
Uwaga: Jeśli nowy cykl nagrzewania zostaje włączony natychmiast po zakończeniu
poprzedniego cyklu, wówczas czas nagrzewania ulegnie skróceniu.
PL
50
4
Uwagi
22-23-24
Jeżeli różne produkty mają zostać
zapieczone w różny sposób
(dostosowany do indywidualnych
preferencji), należy otworzyć grill
i wyjąć z niego część produktów,
gdy osiągną wymagany stopień
przypieczenia, a potem zamknąć
grill i kontynuować pieczenie
pozostałych produktów. Program
będzie kontynuował cykl pieczenia
aż do poziomu „mocno wypieczone”.
25 Funkcja utrzymywania
temperatury
Gdy zostanie osiągnięty poziom
„mocno wypieczone”, pieczenie
zostaje zakończone. Następnie
urządzenie automatycznie włączy
funkcję utrzymywania temperatury,
wskaźnik świetlny automatycznie
zapali się na czerwono, a co
20sekund będzie słychać sygnał
więkowy. Jeśli produkty zostaną
pozostawione na grillu, będą się
one nadal dopiekały w czasie, gdy
płyty do pieczenia będą stygły.
Sygnał dźwiękowy można wyłącz
przez naciśnięcie przycisku OK”.
Uwaga: Po pewnym czasie system
zabezpieczający automatycznie
wyłączy urządzenie.
22 23
24
25
51
5
Czyszczenie i konserwacja
26 Nacisnąć przycisk włączone/
wyłączone, aby wyłączyć
urządzenie.
27 Odłączyć urządzenie od zasilania
– wyjąć wtyczkę z kontaktu
ściennego.
28 Pozwolić, aby urządzenie ostygło
przez co najmniej 2 godziny.
Aby uniknąć ryzyka oparzeń, przed
czyszczeniem należy pozwolić, aby
grill całkowicie ostygł.
26 27
2 h
28
PL
52
6
Czyszczenie
29 Przed czyszczeniem należy
odblokować i wyjąć płytki, aby zapobiec
uszkodzeniu powierzchni do pieczenia.
Tackę ociekową i płytki do pieczenia
można myć w zmywarce.
30 Urządzenia i jego przewodu nie wolno
wkładać do zmywarki. Nie należy
czyścić elementów grzewczych oraz
części widocznych i dostępnych po
wyjęciu płyt. Jeśli są bardzo brudne,
należy odczekać urządzenie całkowicie
ostygnie i wyczyścić je suchą szmatką.
Jeśli użytkownik nie zamierza ich myć
w zmywarce, można użyć ciepłej wody
z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
mycia naczyń, a potem dokładnie je
opłukać, aby usunąć wszystkie osady.
Elementy należy starannie wytrzeć do
sucha papierowym ręcznikiem.
31-32 Do czyszczenia jakichkolwiek
części grilla nie wolno używać
metalowych druciaków, wełny stalowej
ani ścierających środków czyszczących;
należy używać myjek nylonowych
lub wykonanych z materiałów
niemetalowych.
Tackę ociekową należy opróżnić i
umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem
niewielkiej ilości płynu do mycia
naczyń, a następnie dokładnie wysuszyć
papierowym ręcznikiem.
33 W celu umycia pokrywy grilla należy
przetrzeć ją gąbką zwilżoną w ciepłej
wodzie i wysuszyć miękką, suchą
ściereczką.
34 Nie należy zanurzać korpusu grilla w
wodzie lub innych płynach.
35 Przed schowaniem należy się zawsze
upewnić, czy grill jest czysty i suchy.
Wykonywanie wszelkich innych
czynności serwisowych należy zlecać
przedstawicielom autoryzowanego
serwisu.
29 30
31 32
33 34
35
53
Rozwiązywanie problemów
Problem Przyczyna Rozwiązanie
Przycisk miga
+
Wskaźnik świetny zielony zapalony
na stałe
+ Przycisk
miga
+ Przycisk
zapalony na stałe
Włączenie urządzenia
lub rozpoczęcie
automatycznego
cyklu pieczenia z
produktami spożywczymi
i bez wstępnego
nagrzewania płytek
(zostaje automatycznie
aktywowany tryb ręczny).
2 możliwe opcje:
Wybrać ustawienie temperatury przez
naciśnięcie przycisku
i naciśnięcie
przycisku OK. Pozwolić na pieczenie się,
ale pod nadzorem (tryb ręczny).
Wyłączyć urządzenie, wyjąć produkty
spożywcze, prawidłowo zamknąć
urządzenie, ponownie je zaprogramować
i odczekać, aż się nagrzeje.
Urządzenie przerywa cykl nagrzewania
wstępnego lub pieczenia.
Urządzenie było zbyt
długo otwarte w czasie
pieczenia.
Po zakończeniu
nagrzewania lub
utrzymywania
temperatury urządzenie
nie pracowało przez zbyt
długi czas.
Odłączyć urządzenie od zasilania i zostawić
na 2-3 minuty, następnie ponownie
rozpocząć procedurę. Aby uzysk
optymalne efekty, następnym razem
podczas używania należy pilnować, aby
szybko otwierać i zamykać pokrywę.
Jeżeli problem powtórzy się, prosimy
skontaktować się z najbliższym serwisem
obsługi klienta Tefal.
Wskaźnik miga na biało
+ Przycisk
/ / / miga
+ Przerywany sygnał dźwiękowy
Usterka urządzenia.
Urządzenie
przechowywane lub
używane w zbyt chłodny
pomieszczeniu.
Odłączyć i podłączyć urządzenie do
zasilania i natychmiast ponownie rozpocząć
cykl nagrzewania wstępnego. Jeżeli
problem nie ustępuje, skontaktować się z
serwisem obsługi klienta.
Urządzenie nie generuje już sygnału
dźwiękowego.
Wskaźnik miga na biało
+ Przycisk
miga
+ Ciągły sygnał dźwiękowy
Usterka urządzenia. Odłączyć urządzenie od zasilania – wyjąć
wtyczkę – i skontaktować się z najbliższym
serwisem obsługi klienta.
Po wstępnym nagrzaniu, do urządzenia
włożono produkty spożywcze, urządzenie
zostało zamknięte,
ale wskaźnik świetlny
pozostał fioletowy i nie rozpoczęło się
pieczenie.
W urządzeniu jest za dużo
produktów – ponad 4 cm.
Ilość produktów nie może przekraczać 4
cm.
Podczas wkładania
produktów do środka
grill nie został całkowicie
otwarty.
Całkowicie otworzyć grill i zamknąć go
ponownie.
Urządzenie nie wykrywa
w środku produktów
spożywczych. Zbyt mała
ilość produktów, miga
wskaźnik „OK”.
Aby potwierdzić rozpoczęcie pieczenia,
nacisnąć przycisk
.
Urządzenie włączy się w trybie ręcznym.
+
Wskaźnik miga na czerwono.
+ Światło stałe przycisków
, i
Zbyt krótki czas
nagrzewania wstępnego.
Należy monitorować pieczenie (dotyczy
trybu ręcznego).
Lub
Wyłączyć grill, wyjąć produkty spożywcze,
zamknąć grill, wybrać nowy program
pieczenia, który ma być użyty i poczekać na
zakończenie cyklu nagrzewania wstępnego.
PL
54
Pieczenie – przewodnik (programy automatyczne)
Program dedykowany
Kolorowy wskaźnik poziomu przypieczenia
Czerwone mięso
Lekko
przypieczone
Średnio przypieczone Mocno przypieczone
Hamburger
Lekko
przypieczony
Średnio przypieczony Mocno przypieczony
Panini / Sandwicz
Lekko
przypieczony
Przyrumieniony Chrupiący
Ryba
Lekko
przypieczona
Średnio przypieczona Mocno przypieczona
Drób Dogotowany
Parówka/jagnięcina Dogotowana
Wieprzowina Dogotowana
Bekon
Lekko
przypieczony
Mocno przypieczony
Owoce morza Średnio przypieczone Mocno przypieczone
Wskazówki: Jeśli mięso ma być bardzo słabo przypieczone, można użyć
Pieczenie – przewodnik (łącznie z trybem ręcznym)
Produkt spożywczy
Program
pieczenia
Poziom przypieczenia
lekko średnio mocno
Chleb
Kromki chleba, zapiekane sandwicze
Hamburger: (po wstępnym zapieczeniu mięsa)
Mięso i drób
Jagnięcina (bez kości)
Plasterek szynki do zapieczenia
Mrożone nuggety z kurczaka
Marynowane piersi z kurczaka
Polędwiczka wieprzowa (bez kości),
boczek wieprzowy
Piersi z kaczki
Ryba
Pstrąg cały
Filet z tuńczyka
Krewetki królewskie (ze skorupami lub bez)
Krewetki w skorupach
Krewetki duże
Tryb ręczny
Patrz odpowiednia część w
skróconej instrukcji
Grillowane warzywa i owoce
(muszą być tak samo pokrojone i jednakowej
grubości)
4 różne ustawienia temperatury
W przypadku mrożonek, przed wybraniem programu, należy nacisnąć przycisk .
EN 3 - 15
RU 16 - 28
UK 29 - 41
PL 42 - 54
CS 55 - 67
SK 68 - 80
HU 81 - 93
BG 94 - 106
HR 107 - 119
RO 120 - 132
SL 133 - 145
BS 146 - 158
SR 159 - 171
ET 172 - 184
LT 185 - 197
LV 198 - 210
2100096801
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Tefal GC722D34 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla