Tefal GC712D34 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

EN
RU
UK
PL
CS
SK
HU
BG
HR
RO
SL
BS
SR
ET
LT
LV
Instructions for use - Инструкция по эксплуатации -
Інструкція з використання - Instrukcja użytkowania -
Pokyny k použití - Návod na použitie - Használati
útmutató - Инструкции за употреба - Upute za uporabu -
Instrucţiuni de utilizare - Navodila za uporabo - Uputstvo
za upotrebu - Uputstvo za upotrebu - Kasutusjuhend -
Naudojimo instrukcija - Lietošanas instrukcija
A
A1 A2 A4 A5 A6
D
E
B
C
F
A3
B
42
PL
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Wytyczne w sprawie użytkowania, konserwacji i instalowania
produktu: dla własnego bezpieczeństwa należy przeczytać całą
instrukcję i zapoznać się z zamieszczonymi w niej piktogramami.
To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego w
pomieszczeniach. Gwarancja nie obejmuje następujących zastosowań,
do których urządzenie nie jest przeznaczone:
- kuchenki pracownicze w sklepach, biurach i innych obiektach
pracowniczych;
- domy/gospodarstwa rolne;
- pokoje w hotelach, motelach i innych obiektach mieszkaniowych;
- obiekty typu nocleg ze śniadaniem.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć wszystkie materiały
opakowaniowe, naklejki i akcesoria zarówno po stronie wewnętrznej jak
i zewnętrznej urządzenia.
Urządzenia nie powinny używać osoby (w tym dzieci) o ograniczeniach
zycznych, czuciowych lub psychicznych, ani osoby bez odpowiedniego
doświadczenia lub wiedzy, chyba że osoba dorosła odpowiedzialna za
ich bezpieczeństwo nadzoruje wykonywane przez nie czynności lub
poinstruowała je wcześniej odnośnie obsługi urządzenia. Aby nie dopuścić
do zabawy urządzeniem, dzieci powinny pozostawać pod opieką osób
dorosłych; nie używać jako zabawki.
Pod warunkiem zapewnienia odpowiedniego nadzoru, pouczenia
na temat bezpiecznej obsługi i dopilnowania zrozumienia zagrożeń,
urządzenie może być używane przez dzieci w wieku od lat 8, osoby o
ograniczeniach zycznych, czuciowych lub psychicznych, a także osoby,
którym brak jest doświadczenia lub wiedzy. Dzieci mogą wykonywać
czynności związane z czyszczeniem i konserwacją tylko pod warunkiem
ukończenia 8 lat i tylko pod nadzorem osoby dorosłej.
Urządzenie i jego kabel należy trzymać w miejscu niedostępnym dla
dzieci do lat 8.
W czasie użytkowania nigdy nie należy zostawiać urządzenia bez nadzoru.
43
PL
W czasie pracy urządzenia temperatura dostępnych powierzchni
może być wysoka. Nigdy nie należy dotykać gorących powierzchni
urządzenia.
To urządzenie nie jest przystosowane do sterowania za pomocą
zewnętrznego minutnika lub oddzielnego pilota.
Przed podłączeniem urządzenia, należy całkowicie rozwinąć przewód
zasilający.
W celu uniknięcia niebezpiecznych sytuacji, jeżeli przewód zasilający jest
uszkodzony, należy go wymienić. Wymiany powinien dokonać producent
lub jego serwis posprzedażowy.
Nie używać przedłużacza. Pod warunkiem akceptacji odpowiedzialności
za takie postępowanie, należy używać wyłącznie przedłużacza będącego
w dobrym stanie, wyposażonego we wtyczkę z bolcem uziemiającym oraz
dostosowanego do mocy urządzenia. Należy podjąć wszystkie niezbędne
kroki mające na celu wykluczenie ryzyka potknięcia się kogokolwiek o
przedłużacz.
Urządzenie należy zawsze podłączać do kontaktu ściennego z
uziemieniem.
Należy dopilnować, aby napięcie i moc zasilania były takie, jak podano
na spodzie urządzenia.
Do czyszczenia płyt do pieczenia należy używać gąbki, gorącej wody i
płynu do mycia naczyń.
Urządzenia, przewodu zasilającego i wtyczki nie należy nigdy zanurzać w
wodzie lub innych płynach.
OSTRZEŻENIE: Bez założonych 2 płyt do pieczenia grilla nie należy
podgrzewać ani wstępnie nagrzewać.
Zalecenia
Należy dokładnie przeczytać instrukcje wspólne dla różnych wersji i akcesoriów dostarczonych z urządzeniem;
instrukcje te należy mieć potem pod ręką.
Jeśli dojdzie do wypadku, należy natychmiast spłukać oparzenie zimną wodą i w razie potrzeby wezwać lekarza.
Przed pierwszym użyciem, należy umyć płyty (patrz część 5), rozprowadzić na nich niewielką ilość oleju do smażenia i wytrzeć
miękką ściereczką lub papierowym ręcznikiem kuchennym.
Niezależnie od tego, czy używany jest przedłużacz, czy też nie, przewód zasilający należy starannie poprowadzić w taki sposób,
aby goście mogli się swobodnie poruszać wokół stołu bez ryzyka potknięcia się o przewód.
Opary powstające podczas pieczenia mogą być niebezpieczne dla zwierząt o szczególnie wrażliwym układzie oddechowym, np.
dla ptaków. Zalecamy, aby właściciele ptaków trzymali je z dala od miejsca pieczenia.
Urządzenie należy zawsze chronić przed dziećmi.
44
PL
Przed użyciem należy dopilnować, aby obydwie strony płyty były czyste.
Aby nie dopuścić do uszkodzenia płyt, należy ich używać tylko w urządzeniu, do którego zostały one zaprojektowane (np. nie
należy wkładać ich do piekarnika, kłaść na palnikach gazowych ani na elektrycznej płycie kuchennej itd.).
Należy dopilnować, aby płyty były stabilnie założone i poprawnie zaczepione w urządzeniu. W urządzeniu należy używać
wyłącznie płytek dostarczonych w komplecie z urządzeniem lub zakupionych w autoryzowanym punkcie obsługi klienta.
Aby nie uszkodzić płyt do pieczenia, należy zawsze używać drewnianej lub plastikowej łopatki.
Należy używać wyłącznie części lub akcesoriów dostarczonych z urządzeniem lub zakupionych w autoryzowanym punkcie obsługi
klienta. Nie należy ich używać do innych urządzeń lub niezgodnie z przeznaczeniem.
Zakazy
Nie używać urządzenia na dworze.
Gdy urządzenie jest podłączone do kontaktu, nigdy nie należy go zostawiać bez nadzoru.
Aby nie dopuścić do przegrzania się urządzenia, nie należy ustawiać go w kącie lub pod szafką naścienną.
Nigdy nie należy ustawiać urządzenia bezpośrednio na delikatnych powierzchniach (szklany stół, obrus, meble lakierowane, itp.) lub
na miękkich powierzchniach takich jak ścierka do naczyń.
Nigdy nie należy ustawiać urządzenia pod szafką lub półką zawieszoną na ścianie lub w pobliżu materiałów łatwopalnych takich jak
rolety/żaluzje, zasłony lub zawieszki naścienne.
Nigdy nie należy ustawiać urządzenia na gorących lub śliskich powierzchniach lub w ich pobliżu; przewód zasilający nie powinien
nigdy znajdować się blisko gorących części urządzenia lub innych źródeł wysokich temperatur ani dotykać ich; nie powinien też
zwisać na ostrej krawędzi.
Na powierzchniach urządzenia przeznaczonych do pieczenia nie należy ustawiać garnków i przyborów kuchennych.
Nigdy nie należy kroić żywności bezpośrednio na płytach.
Ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia powłoki zapobiegającej przywieraniu, nie należy używać metalowych druciaków i
myjek z wełny stalowej ani żrących środków do szorowania.
Nie należy przestawiać pracującego urządzenia.
Podczas przenoszenia nie należy trzymać urządzenia za uchwyt lub przewód zasilający.
Nigdy nie należy włączać pustego urządzenia.
Między płytą a opiekanymi artykułami spożywczymi nie należy używać folii aluminiowej lub innych przedmiotów.
Podczas pieczenia nie należy wyjmować tacki do zbierania tłuszczu. Jeśli tacka do zbierania tłuszczu napełni się w czasie pieczenia:
przed opróżnieniem należy pozwolić, aby urządzenie ostygło.
Gorącej płyty nie należy odkładać na delikatnych powierzchniach ani wkładać pod wodę.
Aby zachować właściwości powłoki nieprzywierającej, należy unikać nadmiernego wstępnego nagrzewania pustego urządzenia.
Nigdy nie należy manipulować gorącymi płytami.
Nie należy zapiekać produktów spożywczych w folii aluminiowej.
Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, nie należy go nigdy używać do jakichkolwiek potraw ambirowanych.
Między płyty a element grzewczy nie należy wkładać folii aluminiowej lub jakichkolwiek innych przedmiotów.
Nigdy nie należy włączać grzania lub rozpoczynać pieczenia, gdy grill jest otwarty.
Nigdy nie należy nagrzewać urządzenia bez założonych płyt do pieczenia.
Wskazówki/informacje
Dziękujemy za zakup naszego urządzenia, które jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Dla bezpieczeństwa użytkownika urządzenie spełnia stosowne normy i przepisy zawarte w następujących dyrektywach: dyrektywa
niskonapięciowa, dyrektywa w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej, dyrektywa w sprawie ochrony środowiska dyrektywa
w sprawie materiałów mających kontakt z żywnością.
Przy pierwszym użyciu, przez kilka pierwszych minut może występować lekkie dymienie i swąd.
Nasza rma prowadzi prace badawczo-rozwojowe i zastrzega sobie prawo do wprowadzania w produktach modykacji bez
wcześniejszego powiadomienia.
Nie należy spożywać artykułów spożywczych, które stykały się z częściami oznaczonymi logo .
Jeśli produkt spożywczy jest zbyt gruby, system zabezpieczający zatrzyma pracę urządzenia.
Środowisko
Przede wszystkimi ochrona środowiska!
Urządzenie zawiera wartościowe materiały, które można odzyskać lub poddać recyklingowi.
Zostaw więc swoje stare urządzenie w miejscowym punkcie zbiórki odpadów.
45
PL
Kolor wskaźnika poziomu przypieczenia –
przewodnik
nagrzewanie wstępne rozpoczęcie pieczenia
FIOLETOWY – MIGANIE
Czekaj.
FIOLETOWY – STY
Koniec nagrzewania
Możesz włożyć produkty
spożywcze.
NIEBIESKI
Rozpoczęcie pieczenia.
ZIELONY
Podczas pieczenia urządzenie
sygnalizuje sygnałem
więkowym, że wkrótce
zostanie osiągnięty poziom
„lekkiego przypieczenia (żółty).
pieczenie – gotowe do spożycia
utrzymywanie w cieple
„przez ok. 30 min”
ŻÓŁTY
„Lekkiego
przypieczenie.
POMARAŃCZOWY
„Średnie przypieczenie”.
CZERWONY
„Mocne przypieczenie.
Koniec pieczenia
CZERWONY – MIGANIE
Koniec pieczenia na „mocne
przypieczenie.
ZIELONY – STY
Wybrano tryb ręczny lub został
on aktywowany automatycznie,
patrz część „Rozwiązywanie
problemów” na stronie 53.
BIAŁY – MIGANIE
Usterka urządzenia
Patrz część „Rozwiązywanie problemów
Skontaktuj się z działem obsługi klienta
Opis
A Panel sterowania A4
4 ustawienia temperatury w trybie ręcznym;
patrz specjalna instrukcja dotycząca trybu
ręcznego w przewodniku szybkiego startu
C Uchwyt
A1
Przełącznik włączone/
wyłączone
A5 Przycisk OK D Płyty do pieczenia
A2 Tryb mrożonek A6 Wskaźnik poziomu przypieczenia E Tacka ociekowa
A3 Programy pieczenia B Korpus F Przewód zasilający
Programy pieczenia – przewodnik
Hamburger Panini / Kanapki
Tryb ręczny: tradycyjny
grill obsługiwany ręcznie,
z 4 różnymi ustawieniami
temperatury
(od 110°C do 275°C)
Drób Ryba
Czerwone mięso
Wieprzowina/kiłbaski/
jagnięcina
46
PL
1
Przygotowanie
1 Usunąć wszystkie elementy
opakowaniowe, naklejki i akcesoria
zarówno po stronie wewnętrznej jak i
zewnętrznej urządzenia.
Kolorowa naklejka na wskaźniku
poziomu przypieczenia może się
zmieniać, w zależności od języka. Można
ją zastąpić naklejką znajdującą się w
środku opakowania.
2 Przed pierwszym użyciem należy
dokładnie umyć płytki ciepłą wodą z
dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
mycia naczyń. Wypłukać i dokładnie
wysuszyć.
3-4
Z przodu urządzenia założyć
wyjmowaną tacę ociekową.
1 2
OK
3 4
2 Nagrzewanie wstępne
5 Aby uzyskać najlepsze efekty i poprawić
działanie powłoki nieprzywierającej,
płyty można przetrzeć papierowym
ręcznikiem zamoczonym w niewielkiej
ilości oleju kuchennego.
6 Usunąć nadmiar oleju czystym
kuchennym ręcznikiem papierowym.
7 Upewnić się, że górna i dolna płytka są
poprawnie złożone w urządzeniu. Nie
rozpoczynać nagrzewania wstępnego
bez płyt. Podłączyć urządzenie do
zasilania – włożyć wtyczkę do kontaktu
(Uwaga: Przewód powinien być
całkowicie rozwinięty).
8 Nacisnąć włącznik.
Ostrożnie: Należy upewnić się, że
między płytkami nie ma produktów
spożywczych.
5 6
7 8
47
PL
9 W przypadku produkty spożywcze
przeznaczone do pieczenia są
zamrożone, należy nacisnąć wcześciej
przycisku uruchamiający funkcję
rozmrażania.
10 Wybrać odpowiedni program
pieczenia, dobrany do rodzaju
produktów spożywczych.
Wskazówka, zwłaszcza w
odniesieniu do mięs: efekty pieczenia
za pomocą predeniowanych
programów mogą się zmieniać w
zależności od pochodzenia, sposobu
pokrojenia oraz jakości pieczonego
produktu, programy zostały
skongurowane i przetestowane na
produktach spożywczych dobrej jakości.
Podobnie, podczas pieczenia należy
również uwzględnić grubość mięsa;
nie należy piec produktów o grubości
przekraczającej 4 cm.
9 10
W razie wątpliwości odnośnie do tego, którego trybu pieczenia użyć, należy zapoznać się z
przewodnikiem pieczenia na stronie 54.
4-7
minut
11 Nacisnąć przycisk „OK”: urządzenie
rozpocznie nagrzewanie wstępne, a
wskaźnik poziomu przypieczenia będzie
migał na oletowo.
UWAGA: W przypadku wybrania złego
programu, należy wrócić do kroku 8.
12 Odczekać 4-7 minuty.
13 Gdy praca w trybie nagrzewania
wstępnego dobiegnie końca,
rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a
wskaźnik poziomu przypieczenia
przestanie migać na oletowo.
Uwagi: Na końcu nagrzewania
wstępnego, jeżeli urządzenie pozostanie
zamknięte, system zabezpieczający
wyłączy urządzenie.
11 12
13
48
PL
3 Pieczenie
14-15 Po zakończeniu etapu nagrzewania
wstępnego, urządzenie jest gotowe do użycia.
Należy otworzyć grill i umieścić produkty
spożywcze na płycie do pieczenia.
Uwagi: Jeżeli urządzenie zbyt długo pozostanie
otwarte, system zabezpieczający wyłączy je
automatycznie.
16-17 Urządzenie automatycznie dostosuje cykl
pieczenia (czas i temperaturę) odpowiednio do
grubości i ilości produktów.
Aby rozpocząć cykl pieczenia, należy zamknąć
urządzenie.
Uwaga dotycząca bardzo cienkich
kawałków produktów spożywczych: Należy
zamknąć urządzenie, przycisk „OK będzie migał,
a wskaźnik będzie świecił światłem „oletowym
ciągłym”; nacisnąć przycisk „OK”, aby urządzenie
rozpoznało produkty spożywcze i aby rozpoczął
się cykl pieczenia.
Wskaźnik poziomu przypieczenia zacznie świecić
na niebiesko, a potem na zielono, co oznacza, że
trwa pieczenie (aby uzyskać najlepsze efekty, nie
należy otwierać ani przestawiać urządzenia w
czasie procesu pieczenia).
Podczas pieczenia sygnał dźwiękowy informuje
użytkownika za każdym razem, gdy osiągnięty
zostaje pewien poziom przypieczenia (np. lekko/
żółty).
18 Odpowiednio do stopnia przypieczenia,
wskaźnik poziomu przypieczenia zmienia swój
kolor. Gdy wskaźnik świeci na żółto (czemu
towarzyszy sygnał dźwiękowy), produkty
spożywcze są lekko przypieczone, gdy świeci na
pomarańczowo (sygnał dźwiękowy), produkty
są średnio przypieczone, zaś gdy świeci na
czerwono, produkty są mocno wypieczone.
Uwaga: Jeśli użytkownik lubi mięso bardzo
słabo przypieczone (krwiste), należy je wyjąć
aż do momentu, gdy wskaźnik poziomu
przypieczenia zmieni się na zielony.
Należy pamiętać, że zwłaszcza w przypadku mięsa,
zmienność efektów pieczenia jest normalnym
zjawiskiem, efekty zależą od rodzaju, ilości, jakości i
pochodzenia produktów spożywczych.
14 15
16 17
lekko mocnośrednio
18
49
PL
3 Pieczenie
19-20 Gdy pojawi się kolor odpowiadający
wybranemu poziomowi przypieczenia
i gdy rozlegnie się sygnał dźwiękowy,
należy otworzyć urządzenie i wyjąć z
niego produkty spożywcze.
21 Zamknąć urządzenie. Panel sterowania
zaświeci się i przełączy się w tryb „wybór
programu.
Uwaga: Jeżeli nie zostanie wybrany
żaden program, system zabezpieczający
automatycznie wyłączy urządzenie.
19 20
21
Pieczenie jedno po drugim
Jeśli użytkownik zamierza piec duże ilości produktów spożywczych, należy ponownie nastawić
temperaturę urządzenia (patrz część 2. „Nagrzewanie wstępne”, rozpocząć od pkt. 9), nawet jeśli pieczone
będą produkty tego samego typu lub gdy używany będzie ten sam program.
Pieczenie większych ilości produktów:
Po zakończeniu pieczenia pierwszej partii składników:
1. Upewnić się, że urządzenie jest zamknięte i że nie ma w nim resztek produktów spożywczych.
2. Wybrać prawidłowy tryb pieczenia lub program (krok ten jest niezbędny nawet wtedy, gdy tryb pieczenia
jest taki sam jak dla produktów, które właśnie zostały upieczone).
3. Nacisnąć prz ycisk „OK, aby rozpocząć nagrzewanie wstępne. Podczas nagrzewania wstępnego, wskaźnik
świetlny poziomu przypieczenia miga na oletowo.
4. Po zakończeniu etapu nagrzewania wstępnego, rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a wskaźnik świetlny
przestanie migać na oletowo.
5. Po zakończeniu nagrzewania wstępnego urządzenie jest gotowe do użycia. Należy otworzyć pokrywę
grilla i umieścić produkty spożywcze w środku urządzenia.
Ważne:
- Nagrzewanie wstępne jest potrzebne dla każdego nowego cyklu pieczenia produktów.
Przypomnienie: Przed włączeniem nagrzewania wstępnego należy upewnić się, że urządzenie jest
zamknięte i że nie ma w nim resztek produktów spożywczych.
- Następnie, przed otwarciem grilla i włożeniem produktów do środka, należy odczekać aż zakończy się
nagrzewanie wstępne.
Uwaga: Jeśli nowy cykl nagrzewania zostaje włączony natychmiast po zakończeniu poprzedniego cyklu,
wówczas czas nagrzewania ulegnie skróceniu.
50
PL
4 Uwagi
22-23-24
Jeżeli różne produkty mają zostać
zapieczone w różny sposób
(dostosowany do indywidualnych
preferencji), należy otworzyć grill i wyjąć
z niego część produktów, gdy osiągną
wymagany stopień przypieczenia, a
potem zamknąć grill i kontynuować
pieczenie pozostałych produktów.
Program będzie kontynuował cykl
pieczenia aż do poziomu „mocno
wypieczone”.
25 Funkcja utrzymywania
temperatury
Gdy zostanie osiągnięty poziom
„mocno wypieczone”, pieczenie zostaje
zakończone. Następnie urządzenie
automatycznie włączy funkcję
utrzymywania temperatury, wskaźnik
świetlny zapali się na czerwono, a
co 20 sekund będzie słychać sygnał
więkowy. Jeśli produkty zostaną
pozostawione na grillu, będą się one
nadal dopiekały w czasie, gdy płyty
do pieczenia będą stygły. Sygnał
więkowy można wyłączyć – wystarczy
nacisnąć przycisk „OK”.
Uwaga: Po pewnym czasie system
zabezpieczający automatycznie wyłączy
urządzenie.
22 23
24
25
51
PL
5 Czyszczenie i konserwacja
26 Nacisnąć przycisk włączone/wyłączone,
aby wyłączyć urządzenie.
27 Odłączyć urządzenie od zasilania –
wyjąć wtyczkę z kontaktu ściennego.
28 Pozwolić, aby urządzenie ostygło przez
co najmniej 2 godziny.
Aby uniknąć ryzyka oparzeń, przed
czyszczeniem należy pozwolić, aby grill
całkowicie ostygł.
26 27
2 h
28
52
PL
6 Czyszczenie
29 Przed czyszczeniem, odblokować i
wyjąć płytki, aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni do pieczenia.
30 Urządzenia i jego przewodu nie wolno
wkładać do zmywarki. Nie należy
czyścić elementów grzewczych oraz
części widocznych i dostępnych po
wyjęciu płyt. Jeśli są bardzo brudne,
należy odczekać urządzenie całkowicie
ostygnie i wyczyścić je suchą szmatką.
31-32
Jeśli użytkownik nie zamierza myć płyt
do pieczenia w zmywarce, należy uż
gorącej wody z dodatkiem niewielkiej
ilości płynu do mycia naczyń, a potem
dokładnie je opłukać i usunąć wszystkie
osady. Należy je dokładnie wytrzeć
papierowym ręcznikiem.
Do czyszczenia jakichkolwiek części
grilla nie wolno używać metalowych
druciaków, wełny stalowej ani
ścierających środków czyszczących;
należy używać wyłącznie myjek
nylonowych lub innych wykonanych z
materiałów niemetalowych.
Opróżnić tackę ociekową na soki i
umyć ją w ciepłej wodzie z dodatkiem
łagodnego środka myjącego, następnie
dokładnie wysuszyć papierowym
ręcznikiem.
33 W celu umycia pokrywy grilla należy
przetrzeć ją gąbką zwilżoną w ciepłej
wodzie i wysuszyć miękką, suchą
ściereczką.
34 Nie zanurzać korpusu grilla w wodzie
lub innych płynach.
35 Przed schowaniem należy się zawsze
upewnić, czy grill jest czysty i suchy.
Jakiekolwiek naprawy muszą być
wykonywane przez przedstawiciela
autoryzowanego serwisu.
29 30
31 32
33 34
35
53
PL
Rozwiązywanie problemów
Problem
Przyczyna Rozwiązanie
Przycisk miga
+ Wskaźnik świetny zielony –
światło stałe
+ Przycisk miga
Włączenie urządzenia
lub rozpoczęcie
automatycznego cyklu
pieczenia z produktami
spożywczymi i
bez wstępnego
nagrzewania płytek
(zostaje automatycznie
aktywowany tryb
ręczny).
2 możliwe opcje:
Wybrać ustawienie temperatury
przez naciśnięcie przycisku i
naciśnięcie przycisku OK. Pozwolić
na pieczenie się, ale pod nadzorem
(tryb ręczny).
Wyłączyć urządzenie, wyjąć
produkty spożywcze, prawidłowo
zamknąć urządzenie, ponownie je
zaprogramować i odczekać, aż się
nagrzeje.
Urządzenie przerywa cykl
nagrzewania wstępnego lub pieczenia.
Urządzenie było zbyt
długo otwarte w czasie
pieczenia.
Po zakończeniu
nagrzewania lub
utrzymywania
temperatury urządzenie
nie pracowało przez
zbyt długi czas.
Odłączyć urządzenie od zasilania i
zostawić na 2-3 minuty, następnie
ponownie rozpocząć procedurę. Aby
uzyskać optymalne efekty, następnym
razem podczas używania pilnować, aby
szybko otwierać i zamykać pokrywę.
Jeżeli problem powtórzy się, prosimy
skontaktować się z najbliższym serwisem
obsługi klienta Tefal.
Wskaźnik miga na biało
+ Przycisk / / / miga
+ Przerywany sygnał dźwiękowy
Usterka urządzenia.
Urządzenie
przechowywane
lub używane w zbyt
chłodny pomieszczeniu.
Odłączyć i podłączyć urządzenie do
zasilania i natychmiast ponownie
rozpocząć cykl nagrzewania
wstępnego. Jeżeli problem nie
ustępuje, skontaktować się z serwisem
obsługi klienta.
Nie działa sygnał dźwiękowy urządzenia.
Wskaźnik miga na biało
+ Przycisk miga
+ Ciągły sygnał dźwiękowy
Usterka urządzenia. Odłączyć urządzenie od zasilania –
wyjąć wtyczkę – i skontaktować się z
najbliższym serwisem obsługi klienta.
Po wstępnym nagrzaniu, do urządzenia
włożono produkty spożywcze, urządzenie
zostało zamknięte, ale wskaźnik
świetlny pozostał oletowy i nie rozpoczęło
się pieczenie.
W urządzeniu jest za
dużo produktów –
ponad 4 cm.
Ilość produktów nie może przekraczać
4 cm.
Podczas wkładania
produktów do środka
grill nie został całkowicie
otwarty.
Całkowicie otworzyć grill i zamknąć go
ponownie.
Urządzenie nie wykrywa
produktów w środku Za
mała ilość produktów,
miga przycisk „OK”.
Aby potwierdzić rozpoczęcie pieczenia,
nacisnąć przycisk .
Urządzenie włączy się w trybie ręcznym.
+ Wskaźnik miga na czerwono.
+ świecenie przycisków sterowania
temperaturą i
Zbyt krótki czas
nagrzewania
wstępnego.
Należy monitorować pieczenie
(dotyczy trybu ręcznego).
Lub
Wyłączyć grill, wyjąć produkty
spożywcze, zamknąć grill, wybrać
nowy program pieczenia, który ma być
użyty i poczekać na zakończenie cyklu
nagrzewania wstępnego.
54
PL
Pieczenie – przewodnik (programy automatyczne)
Program dedykowany
Kolorowy wskaźnik poziomu przypieczenia
Czerwone mięso
Lekko przypieczone Średnio przypieczone Mocno przypieczone
Hamburger
Lekko przypieczony Średnio przypieczony Mocno przypieczony
Panini / Sandwicz
Lekko przypieczone Przyrumienione Chrupiące
Ryba
Lekko przypieczona Średnio przypieczona Mocno przypieczona
Drób
Mocno przypieczony
Wieprzowina / Parówki /
Jagnięcina
Mocno przypieczona
Wskazówki: Jeśli mięso ma być bardzo słabo przypieczone/krwiste (wskaźnik niebieski), można użyć
Pieczenie – przewodnik (łącznie z trybem ręcznym)
Artykuły spożywcze
Program
pieczenia
Poziom przypieczenia
lekko średnio mocno
Chleb
Kromki chleba, zapiekane sandwicze
Hamburger: (po wstępnym zapieczeniu mięsa)
Mięso i drób
Polędwiczka wieprzowa (bez kości), boczek
wieprzowy
Jagnięcina (bez kości)
Mrożone nuggety z kurczaka
Boczek wieprzowy
Plasterek szynki do zapieczenia
Marynowane piersi z kurczaka
Piersi z kaczki
Ryba
Pstrąg cały
Krewetki w skorupach
Krewetki królewskie (ze skorupami lub bez)
Filet z tuńczyka
Tryb ręczny
Informacje o trybie
ręcznym – patrz
przewodnik szybkiego
startu
Grillowane owoce i warzywa (należy
je pokroić na jednakowy rozmiar i
jednakową grubość)
4 różne ustawienia temperatury
W przypadku mrożonek, przed wybraniem programu, należy nacisnąć przycisk .
EN 3 - 15
RU 16 - 28
UK 29 - 41
PL 42 - 54
CS 55 - 67
SK 68 - 80
HU 81 - 93
BG 94 - 106
HR 107 - 119
RO 120 - 132
SL 133 - 145
BS 146 - 158
SR 159 - 171
ET 172 - 184
LT 185 - 197
LV 198 - 210
2100096461
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Tefal GC712D34 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla