Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce.
Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz
bazylię i rozprowadzić tę mieszankę na
golonce. Umieścić golonkę w brytfannie i
ułożyć na niej pieczarki. Dodać
włoszczyznę i wodę. Dno naczynia
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
• Czas pieczenia: 160 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.5 Łopatka wieprzowa
Składniki:
• 1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z
młodej świni
• sól
• pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 150 g drobno pokrojonego selera
naciowego
• 1 por, pokrojony w plastry
• 1 mała puszka drobno posiekanych
pomidorów (400 g)
• 250 ml śmietany
• 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
• świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w
romby. Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron na
oliwie z oliwek w brytfannie ustawionej
na polu grzejnym, następnie wyjąć.
Dusić w brytfannie seler naciowy i por w
odrobinie oliwy z oliwek, następnie
dodać pomidory, śmietanę, ząbki
czosnku, rozmaryn i tymianek,
zamieszać. Na wierzch położyć łopatkę
wieprzową. Wstawić do piekarnika.
• Czas pieczenia: 130 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.6 Szwedzka pieczeń
świątecz.
Składniki:
• 200 g suszonych śliwek
• 150 ml białego wina
• 1,5 kg schabu wieprzowego lub
cielęcego (bez kości)
• 1 średnia cebula
• jabłko
• sól, pieprz i papryka
Sposób przygotowania:
Namoczyć śliwki w białym winie i
zostawić na dwie godziny. Opłukać
mięso wodą, a następnie osuszyć.
Ponacinać mięso od spodu i włożyć
śliwkę w każde nacięcie, wciskając ją jak
najgłębiej. Przyprawić mięso i włożyć je
do brytfanny, tak aby strona bez śliwek
była skierowana do góry. Obrać cebule i
jabłko, pociąć na ósemki i rozłożyć wokół
pieczeni. Dolać wino, w którym moczyły
się śliwki, do jednej czwartej litra wody i
polać pieczeń. Podawać z krokietami,
zapiekanką ziemniaczaną, brokułami lub
podobnymi dodatkami.
• Czas pieczenia: 60 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.7 Gicz cielęca
Składniki:
• 1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
• 4 plastry gotowanej szynki
• 2 łyżki stołowe oleju
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
• 1/2 łyżeczki bazylii
• 1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
• włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
• woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić
tę mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę. Dno
naczynia powinno być przykryte warstwą
o głębokości 10 - 15 mm. Obrócić
pieczeń po około 30 minutach.
• Czas pieczenia: 150 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 2
POLSKI 7