• 1,5 kg schabu wieprzowego lub
cielęcego (bez kości)
• 1 średnia cebula
• jabłko
• sól, pieprz i papryka
Sposób przygotowania:
Namoczyć śliwki w białym winie i
zostawić na dwie godziny. Opłukać
mięso wodą, a następnie osuszyć.
Ponacinać mięso od spodu i włożyć
śliwkę w każde nacięcie, wciskając ją jak
najgłębiej. Przyprawić mięso i włożyć je
do brytfanny, tak aby strona bez śliwek
była skierowana do góry. Obrać cebule i
jabłko, pociąć na ósemki i rozłożyć wokół
pieczeni. Dolać wino, w którym moczyły
się śliwki, do jednej czwartej litra wody i
polać pieczeń. Podawać z krokietami,
zapiekanką ziemniaczaną, brokułami lub
podobnymi dodatkami.
• Czas pieczenia: 60 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.7 Gicz cielęca
Składniki:
• 1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
• 4 plastry gotowanej szynki
• 2 łyżki stołowe oleju
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
• 1/2 łyżeczki bazylii
• 1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
• włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
• woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić
tę mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę. Dno
naczynia powinno być przykryte warstwą
o głębokości 10 - 15 mm. Obrócić
pieczeń po około 30 minutach.
• Czas pieczenia: 150 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.8 Ossobuco
Składniki:
• 4 łyżki masła do przyrumienienia
mięsa
• 4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3 - 4 cm (cięte w poprzek kości)
• 4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
• 4 łodygi selera naciowego pokrojone
w drobną kostkę
• 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z
usuniętym rdzeniem i pokrojonych w
kostkę
• 1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki mąki na panierkę
• 6 łyżki oliwy z oliwek
• 250 ml białego wina
• 250 ml bulionu mięsnego
• 3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
• 3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
• 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
• 2 liście laurowe
• 2 goździki
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i
dusić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w
mące. Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać
oliwę z oliwek i przyrumienić plastry giczy
na średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z
oliwek z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków
mięsnych dodać 250 ml wina, przelać do
rondla i postawić na wolnym ogniu.
Dodać 250 ml bulionu mięsnego oraz
pietruszkę, tymianek, oregano i
pokrojone w kostkę pomidory.
Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie
doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
POLSKI 7