Electrolux EOB7S31V Recipe book

Typ
Recipe book

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL Piekarnik parowy Książka kucharska
1. PROGRAMY AUTOMATYCZNE
1.1 Warzywa tradycyjne
Naczynia:
Można stosować dowolnego rodzaju
naczynia kuchenne odporne na
wysoką temperaturę – co najmniej
100°C.
Składniki:
400 g kalafiora
200 g marchwi
200 g kalarepy
200 g żółtej i czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
Umyć kalafior i podzielić na różyczki.
Marchewkę i kalarepę obrać i podzielić
na niewielkie kawałki. Paprykę umyć i
pokroić na paski. Włożyć wszystkie
warzywa do otwartego naczynia i
gotować bez dodawania wody. Przy
takiej metodzie gotowania można
zrezygnować z przypraw i soli.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
1.2 Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie
plastry, osuszyć i przyprawić.
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporną
formę do zapiekanek i wysmarować
naczynie odrobiną masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych
plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć
pozostałe plastry ziemniaków na tej
warstwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i
rozmieszać go razem z mlekiem i
śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i
rozłożyć małe kawałki masła na
zapiekance.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.3 Biały chleb
Składniki:
1000 g mąki
40 g świeżych drożdży lub 20 g
drożdży suszonych
650 ml mleka
15 g soli
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub
wyłożona pergaminem blacha do
pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski.
Rozpuścić drożdże w letnim mleku i
dodać do mąki. Ze wszystkich
składników zagnieść elastyczne ciasto.
Zależnie od właściwości mąki może być
konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej
konsystencji.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozdzielić ciasto na dwie części,
uformować dwa długie bochenki i
położyć je na blasze do pieczenia ciasta
wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości.
Przed upieczeniem posypać bochenki
niewielką ilością mąki i wykonać ostrym
nożem 3 - 4 ukośne nacięcia o
głębokości co najmniej 1 cm.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.4 Gotowana ryba (pstrąg)
Składniki:
4 pstrągi, 250 - 300 g każdy
sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
2
Dokładnie umyć pstrągi wewnątrz i na
zewnątrz, skropić je sokiem z cytryny,
przyprawić i włożyć po 2 sztuki do formy
ze stali nierdzewnej z dziurkowanym
wkładem. Podawać z przypieczonymi
płatkami migdałów. Wariant pstrąga na
parze: Przed umieszczeniem pstrąga w
naczyniu ze stali nierdzewnej z
dziurkowanym wkładem polać ryby
gorącą wodą z octem.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
1.5 Pieczeń wołowa
Ustawienia:
Automatyczna termosonda.
Temperatura wewnątrz produktu: 65°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.6 Kurczak w całości
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 900 - 2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym
naczyniu i przyprawić do smaku. Po
upływie około 30 minut obrócić pieczeń
na drugą stronę. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.7 Pizza
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych
pomidorów (200 g)
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
Wysmarowana tłuszczem blacha do
pieczenia ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić
w wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce.
Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto
nabierze elastyczności i przestanie
przyklejać się do miski. Następnie
odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na
wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia ciasta. Ponakłuwać spód
widelcem.
Porozkładać kolejno składniki na spodzie
w podanej kolejności.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.8 Babeczki
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej
cytryny
2 jajka
50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
Foremki papierowe o średnicy ok.
7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier,
cukier waniliowy, sól i skórkę z jednej
niewoskowanej cytryny. Dodać jajka i
utrzeć na puszystą masę.
POLSKI 3
Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę
oraz proszek do pieczenia i dodać do
ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta razem
z wiórkami czekoladowymi.
Włożyć ciasto do papierowych foremek,
postawić je na blasze do pieczenia i
wstawić do piekarnika. Użyć blachy na
babeczki, jeżeli jest dostępna.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
1.9 Quiche Lorraine
Składniki na ciasto:
200 g mąki
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego
boczku
2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy
w misce i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić ciasto na kilka godzin do
lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej
formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem.
Rozłożyć boczek na cieście.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie
dodać ser.
Nanieść polewę na boczek.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
*
4
POLSKI 5
6
POLSKI 7
www.electrolux.com/shop
867344298-A-162018
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Electrolux EOB7S31V Recipe book

Typ
Recipe book
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla