AEG BPE742320B Recipe book

Typ
Recipe book

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL Książka kucharska
Piekarnik
1. PROGRAMY AUTOMATYCZNE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
1.1 Programy automatyczne
Programy automatyczne oferują
optymalne ustawienia dla każdego
rodzaju mięsa oraz innych potraw.
Automatyczne przepisy (menu: Przepisy)
– Funkcja wykorzystuje wcześniej
zdefiniowane wartości dla potrawy.
Przygotować potrawę zgodnie z
przepisem z tej książki.
1.2 Przepisy
Potrawy są podzielone na kilka kategorii:
Ryba/Owoce morza
Drób
Mięso
Potrawy z piekarnika
Pizza / Quiche
Ciasto/Ciastka
Chleb / Bułki
2. RYBA/OWOCE MORZA
2.1 Sztokfisz
Składniki:
800 g suszonego dorsza
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
6 obranych ząbków czosnku
2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów
(200 g)
200 ml białego wina / 125 ml soku
jabłkowego, 75 ml wody i 1 łyżka soku
z limonki
200 ml bulionu (typu court bouillon)
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc.
Następnego dnia odcedzić i umieścić w
rondlu ze świeżą wodą, postawić na
ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zdjąć z pola grzejnego i
pozostawić do ostygnięcia.
Wlać oliwę z oliwek na patelnię i
rozgrzać. Obrać i drobno pokroić cebulę,
rozgnieść obrane ząbki czosnku, pokroić
i umyć pory. Wrzucić razem na gorący
tłuszcz i podsmażyć przez krótką chwilę.
Z papryki usunąć rdzeń i pokroić ją w
paski. Następnie wrzucić na patelnię z
posiekanymi pomidorami.
Dodać: białe wino / mieszaninę soku
jabłkowego, wody i soku z limonki.
Dodać bulion i gotować przez chwilę na
wolnym ogniu. Przyprawić pieprzem,
solą, tymiankiem i oregano i gotować na
wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
Wyjąć przestudzonego dorsza z rondla i
osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć
skórę, usunąć ości i wszystkie płetwy.
Podzielić rybę na drobne cząstki i
umieścić w żaroodpornym naczyniu,
wymieszaną z warzywami.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.2 Filet rybny
Składniki:
600 - 700 g filetów z sandacza,
łososia lub troci
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól, pieprz
cytryna
masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę, następnie zebrać
nadmiar soku papierowym ręcznikiem.
Posypać filety z obu stron solą i
pieprzem. Następnie ułożyć filety w
nasmarowanej masłem żaroodpornej
formie.
Wymieszać razem starty ser, śmietanę,
bułkę tartą, estragon i posiekaną
pietruszkę. Natychmiast polać mieszanką
www.aeg.com2
filety rybne i położyć na nich małe
kawałki masła.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
2.3 Ryba w soli
Składniki:
cała ryba, ok. 1,5 - 2 kg
2 niewoskowane cytryny
1 główka kopru włoskiego
4 gałązki świeżego tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch
niewoskowanych cytryn.
Pokroić koperek w cienkie paski i
nadziać rybę koperkiem oraz gałązkami
świeżego tymianku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie
do pieczenia, na wierzch położyć rybę.
Przykryć rybę drugą połową soli
kamiennej i mocno przycisnąć.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.4 Filet z łososia
Składniki:
400 g ziemniaków
2 pęczki szczypioru
2 ząbki czosnku
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (400 g)
4 filety z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
1 gałązka świeżego rozmarynu
150 ml wina / 100 ml soku
jabłkowego, 50 ml wody i 1 łyżka soku
z limonki
1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w
ćwiartki i gotować w osolonej wodzie
przez 25 minut, następnie odcedzić i
pokroić na plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać
ząbki czosnku i pokroić na kawałki.
Wymieszać szczypior i czosnek z
posiekanymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i
pozostawić, aby się zamarynowały.
Następnie osuszyć i przyprawić solą i
pieprzem.
Wymieszać warzywa z ziemniakami i
umieścić w natłuszczonym
żaroodpornym naczyniu, przyprawić, a
na wierzch położyć łososia.
Wlać: bulion warzywny i białe wino /
mieszaninę soku jabłkowego, wody i
soku z limonki. Na koniec dodać
rozmaryn i tymianek.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
2.5 Nadziewane kalmary
Składniki:
1 kg średnich, oczyszczonych
kalmarów
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
90 g ugotowanego ryżu
długoziarnistego
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki porzeczek (rodzynek)
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól i pieprz
sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
150 ml wina /100 ml soku
winogronowego, 50 ml wody i 1 łyżka
soku z limonki
500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Intensywnie natrzeć kalmary solą, a
następnie opłukać pod bieżącą wodą.
Obrać cebulę, drobno posiekać i dusić w
dwóch łyżkach oliwy z oliwek, aż się
zeszkli. Do cebuli dodać ryż
długoziarnisty, orzeszki piniowe,
porzeczki i posiekaną pietruszkę.
Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Luźno nadziać kalmary
mieszanką i zaszyć otwór.
Wlać cztery łyżki oliwy z oliwek do
brytfanny i podsmażyć kalmary na ogniu.
Dodać: wino / mieszaninę soku
winogronowego, wody i soku z limonki
oraz sok pomidorowy.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
POLSKI 3
Czas pieczenia: 60 minut Poziom umieszczenia potrawy: 1
3. DRÓB
3.1 Udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze
250 g
250 g crème fraîche
125 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek
konserwowych
20 g mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w
brytfannie. Wymieszać razem resztę
składników i polać mieszaniną udka
kurczaka.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.2 Coq au vin
Składniki:
1 kurczak
sól
pieprz
1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka pietruszki
1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych
na ćwiartki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i
pieprzem, posypać mąką.
Rozgrzać sklarowane masło w brytfannie
ustawionej na ogniu i przyrumienić
kurczaka ze wszystkich stron. Wlać białe
wino, bulion z kurczaka i sos sojowy,
doprowadzić do wrzenia.
Dodać pietruszkę, tymianek, pokrojony w
kostkę boczek, pieczarki, szalotki i
czosnek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia,
przykryć pokrywką i włożyć do
piekarnika.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.3 Nadziewany kurczak
Składniki:
1 kurczak, 1,2 kg (z podrobami)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki papryki
50 g bułki tartej
3 - 4 łyżki mleka
1 posiekana cebula
1 pęczek posiekanej pietruszki
20 g masła
1 jajko
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyścić i osuszyć kurczaka. Wymieszać
olej, sól oraz paprykę i natrzeć kurczaka.
Nadzienie: Wymieszać tartą bułkę z
mlekiem. Włożyć posiekaną cebulę,
pietruszkę oraz masło do rondla i
poddusić. Drobno posiekać serce,
wątrobę oraz żołądek i dodać jajko.
Wymieszać wszystko razem i przyprawić
solą oraz pieprzem.
Umieścić kurczaka (piersią w dół) w
brytfannie, wstawić do urządzenia. Po
upływie 30 minut odwrócić. Rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.4 Pieczona kaczka w
pomar.
Składniki:
1 kaczka (1,6-2,0 kg)
sól
pieprz
www.aeg.com4
3 obrane i pokrojone w kostkę
pomarańcze, z których usunięto
pestki
1/2 łyżeczki soli
2 pomarańcze na sok
150 ml sherry / 75 m soku z
niedojrzałych winogron (verjus), 50 ml
wody, 20 ml soku jabłkowego i 5 ml
octu z cydru jabłkowego
Sposób przygotowania:
Oczyścić kaczkę, przyprawić solą oraz
pieprzem i natrzeć skórką
pomarańczową.
Nadziać kaczkę pokrojonymi w kostkę,
przyprawionymi solą pomarańczami i
zaszyć.
Umieścić kaczkę w brytfannie, piersią do
dołu.
Wycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać
z sherry / mieszaniną soku z
niedojrzałych winogron, wody, soku
jabłkowego i octu z cydru jabłkowego, a
następnie zalać kaczkę.
Wstawić do piekarnika. Obrócić po 30
minutach. rozlega się sygnał dźwiękowy.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4. MIĘSO
4.1 Casserole z wołowiną
Składniki:
600 g wołowiny
sól i pieprz
mąka
10 g masła
1 cebula
330 ml ciemnego piwa
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej
500 ml bulionu wołowego
Sposób przygotowania:
Pokroić wołowinę w kostkę, przyprawić
solą oraz pieprzem i posypać odrobiną
mąki.
Rozgrzać masło na patelni i przyrumienić
kawałki mięsa. Następnie włożyć je do
formy do zapiekanek.
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko
podsmażyć w niewielkiej ilości masła, a
następnie położyć na warstwie mięsa.
Wymieszać ciemne piwo, brązowy
cukier, przecier pomidorowy i bulion
wołowy, wylać na patelnię i doprowadzić
do wrzenia. Następnie polać tą
mieszanką mięso (powinno być
przykryte).
Przykryć i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
4.2 Wołowina marynowana
Marynata:
1 l wody
500 ml octu winnego / octu z cydru
jabłkowego
2 łyżeczki soli
15 ziaren pieprzu
15 owoców jałowca
5 liści laurowych
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa wołowego
Zalać wołowinę marynatą, aż zostanie
w pełni przykryta, i pozostawić na 5
dni.
Składniki do pieczeni:
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
Sposób przygotowania:
Wyjąć wołowinę z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie, dodać włoszczyznę z
marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny. Dno
powinno być przykryte na wysokość
10-15 mm. Przykryć brytfannę pokrywką i
wstawić do urządzenia.
Czas pieczenia: 150 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
POLSKI 5
4.3 Klops
Składniki:
2 suche bułki
1 cebula
3 łyżki posiekanej pietruszki
750 g mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego / wołowego z dodatkiem
suchej bułki)
2 jajka
sól, pieprz i papryka
100 g boczku pokrojonego w plastry
Sposób przygotowania:
Namoczyć suche bułki w wodzie, a
następnie wycisnąć. Obrać cebulę i
drobno posiekać, następnie poddusić ją i
dodać posiekaną pietruszkę.
Wymieszać razem mięso mielone, jajka,
wyciśnięte bułki i cebulę. Doprawić solą,
pieprzem i papryką, umieścić w formie do
pieczenia. Przykryć plastrami
bekonu.Dodać odrobinę wody i wstawić
do urządzenia.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.4 Golonka wieprzowa
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8 -
1,2 kg
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce.
Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz
bazylię i rozprowadzić tę mieszankę na
golonce. Umieścić golonkę w brytfannie i
ułożyć na niej pieczarki. Dodać
włoszczyznę i wodę. Dno naczynia
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.5 Łopatka wieprzowa
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z
młodej świni
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera
naciowego
1 por, pokrojony w plastry
1 mała puszka drobno posiekanych
pomidorów (400 g)
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w
romby. Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron na
oliwie z oliwek w brytfannie ustawionej
na polu grzejnym, następnie wyjąć.
Dusić w brytfannie seler naciowy i por w
odrobinie oliwy z oliwek, następnie
dodać pomidory, śmietanę, ząbki
czosnku, rozmaryn i tymianek,
zamieszać. Na wierzch położyć łopatkę
wieprzową. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 130 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.6 Szwedzka pieczeń
świątecz.
Składniki:
200 g suszonych śliwek
150 ml białego wina / 50 ml wody, 50
ml soku jabłkowego, 50 ml słodkiego
soku winogronowego i 1 łyżka soku z
limonki
1,5 kg karczku wieprzowego / karczku
cielęcego (bez kości)
1 średnia cebula
jabłko
sól, pieprz i papryka
Sposób przygotowania:
Namoczyć śliwki przez dwie godziny w
białym winie / mieszaninie wody, soku
jabłkowego, słodkiego soku
winogronowego i soku z limonki. Opłukać
mięso wodą, a następnie osuszyć.
Ponacinać mięso od spodu i włożyć
śliwkę w każde nacięcie, wciskając ją jak
www.aeg.com6
najgłębiej. Przyprawić mięso i umieścić je
w brytfannie, tak aby strona bez śliwek
była skierowana do góry. Obrać cebule i
jabłko, pociąć na ósemki i rozłożyć wokół
pieczeni. Dolać do marynaty, w której
moczyły się śliwki, wodę do objętości 250
ml i zalać pieczeń. Podawać z
krokietami, zapiekanką ziemniaczaną,
brokułami lub podobnymi dodatkami.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.7 Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
4 plastry gotowanej szynki / suszonej
na powietrzu szynki wołowej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej
szynki / suszonej na powietrzu szynki
wołowej na pół i umieścić po jednym
kawałku w każdym nacięciu. Wymieszać
razem olej, sól, paprykę oraz bazylię i
rozprowadzić tę mieszankę na giczy.
Umieścić gicz w brytfannie i ułożyć na
niej pieczarki. Dodać do giczy cielęcej
włoszczyznę i wodę. Dno naczynia
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.8 Ossobuco
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia
mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3-4 cm (cięte w poprzek kości)
4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojone
w drobną kostkę
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z
usuniętym rdzeniem i pokrojonych w
kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego wina / 175 ml soku z
czerwonych winogron, 75 ml wody i 1
łyżka soku cytrynowego
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i
dusić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w
mące. Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać
oliwę z oliwek i przyrumienić plastry giczy
na średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z
oliwek z brytfanny.
Zdeglasować brytfannę, dodając 250 ml
wina / mieszanki soku z czerwonych
winogron, wody i soku z cytryny, przelać
zawartość do rondla i przez chwilę
gotować na wolnym ogniu. Dodać 250 ml
bulionu mięsnego oraz pietruszkę,
tymianek, oregano i pokrojone w kostkę
pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
Ponownie doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
POLSKI 7
4.9 Nadziewany mostek
cielęcy
Składniki:
1 bułka
1 jajko
200 g mielonego mięsa
sól i pieprz
1 posiekana cebula
posiekana pietruszka
1 kg mostku cielęcego (z wyciętą
kieszenią)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
50 g boczku / 50 g suszonej na
powietrzu szynki wołowej
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie
wycisnąć. Wymieszać z jajkiem, mięsem
mielonym, solą, pieprzem, posiekaną
cebulą i pietruszką.
Przyprawić mostek cielęcy (z wyciętą
kieszenią) i nadziać kieszeń mięsnym
nadzieniem. Następnie zaszyć otwór.
Umieścić mostek w brytfannie i dodać
włoszczyznę, boczek / suszoną na
powietrzu szynkę wołową oraz wodę.
Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.10 Udziec jagnięcy
Składniki:
2,7 kg udziec jagnięcy
30 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu
(ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z
oliwek i ponacinać. Przyprawić solą i
pieprzem. Obrać i pokroić ząbki czosnku,
włożyć razem z gałązkami rozmarynu w
nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać
wodę. Dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 10 - 15
mm. Obrócić pieczeń po około
30 minutach.
Czas pieczenia: 165 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.11 Królik
Składniki:
2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Sposób przygotowania:
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi
owocami jałowca, solą oraz pieprzem i
posmarować stopionym masłem.
Umieścić combry w brytfannie, polać
kwaśną śmietaną i dodać włoszczyznę.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.12 Królik w musztardzie
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 0,8 kg
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku /
50 g suszonej na powietrzu szynki
wołowej
2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina / 80 ml soku z
niedojrzałych winogron (verjus) i 40
ml wody
1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 zbliżonych wielkością
kawałków, przyprawić solą i pieprzem, a
następnie przyrumienić ze wszystkich
stron w brytfannie.
Wyjąć kawałki królika i przyrumienić
cebulę z boczkiem (lub szynką wołową).
Posypać mąką i wymieszać. Mieszając,
dodać bulion z kurczaka, białe wino (lub
sok z niedojrzałych winogron z wodą) i
tymianek. Doprowadzić do wrzenia.
www.aeg.com8
Dodać śmietanę i musztardę Dijon,
włożyć z powrotem mięso, przykryć
pokrywką i wstawić do urządzenia.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.13 Dzik
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera (korzeniowego)
150 g marchwi
2 cebule
5 liści laurowych
5 goździków
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
Zalać mięso marynatą, aż zostanie w
pełni przykryte, i pozostawić na 3 dni.
Składniki do pieczeni:
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
1 mała puszka kurek
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie ustawionej na polu grzejnym.
Dodać kurki i część włoszczyzny z
marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny. Dno
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Przykryć
brytfannę pokrywką i wstawić do
urządzenia.
Czas pieczenia: 140 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5. POTRAWY Z PIEKARNIKA
5.1 Lasagne
Składniki do sosu mięsnego:
100 g przerośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (ok. 400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
3 łyżki masła
250 g zielonych płatów lasagne
50 g startego sera Parmezan
50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Pokroić boczek w kostkę. Obrać cebulę i
marchew, umyć seler i pokroić wszystkie
jarzyny w drobną kostkę.
Rozgrzać oliwę w naczyniu
żaroodpornym i podsmażyć pokrojone
składniki, stale je mieszając.
Dodawać stopniowo mięso mielone,
stale przy tym wszystko mieszając,
przysmażyć do kruchości i zalać
bulionem mięsnym. Dodać przecier
pomidorowy. Doprawić mięsny sos
ziołami, solą i pieprzem i gotować na
wolnym ogniu pod przykryciem przez
około 30 minut.
Przygotować sos beszamelowy: roztopić
masło w rondelku, dodać mąkę i
podsmażyć na złocisty kolor, stale
mieszając. Dolewać stopniowo mleko,
nie przestając mieszać. Doprawić sos
solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotować około 10 minut na wolnym
ogniu bez przykrycia.
Nasmarować duże naczynie
żaroodporne 1 łyżką masła. Ułożyć
naprzemiennie warstwami płatki
makaronu, sos mięsny, sos
beszamelowy i mieszankę serów. Na
wierzchu powinna znaleźć się warstwa
sosu beszamelowego posypanego
serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
POLSKI 9
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.2 Cannelloni
Składniki do nadzienia:
50 g posiekanej cebuli
30 g masła
350 g posiekanych liści szpinaku
100 g crème fraîche
200 g świeżego łososia, pokrojonego
w kostki
200 g okonia nilowego, pokrojonego
w kostki
150 g krewetek
150 g małży
sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
1 opakowanie cannelloni
50 g startego sera parmezan
150 g startego sera
40 g masła
Sposób przygotowania:
Włożyć do rondelka posiekaną cebulę i
podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
Dodać posiekane liście szpinaku i
gotować krótko na wolnym ogniu. Dodać
śmietanę crème fraîche, wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić w rondlu masło,
dodać mąkę i podsmażyć na złocisty
kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Dodać do przestudzonego szpinaku
łososia, okonia, małże, krewetki, sól oraz
pieprz i wymieszać.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła.
Wypełnić cannelloni szpinakiem i
umieścić w formie do pieczenia.
Wypełnić sosem beszamelowym
przestrzeń pomiędzy rzędami cannelloni.
Na wierzchu powinna znaleźć się
warstwa sosu beszamelowego
posypanego serem. Pozostałe masło
ułożyć w drobnych płatkach na wierzchu
potrawy.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.3 Zapiekanka z makaronu
Składniki:
1 litr wody
sól
250 g tagliatelle
250 g gotowanej szynki lub szynki z
indyka
20 g masła
1 pęczek pietruszki
1 cebula
100 g masła
1 jajko
250 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
50 g startego sera parmezan
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z niewielką ilością soli i
dodać tagliatelle. Gotować makaron
przez 12 minut, a następnie odcedzić.
Szynkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło.
Pietruszkę posiekać, cebulę obrać i
także posiekać. Dusić na patelni.
Wysmarować formę do zapiekanki
odrobiną masła. Wymieszać tagliatelle,
szynkę oraz duszoną pietruszkę i cebulę.
Włożyć do formy.
Zmieszać jajka z mlekiem, przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
i polać tą mieszanką makaron. Posypać
zapiekankę parmezanem.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.4 Moussaka (dla 10 osób)
Składniki:
1 posiekana cebula
oliwa z oliwek
1,5 kg mięsa mielonego
1 puszka posiekanych pomidorów
(400 g)
50 g startego sera
4 łyżeczki tartej bułki
www.aeg.com10
sól i pieprz
cynamon
1 kg ziemniaków
1,5 kg bakłażanów
masło do smażenia
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
150 g startego sera
4 łyżki bułki tartej
50 g masła
Sposób przygotowania:
Dusić posiekaną cebulę w odrobinie
oliwy z oliwek, następnie dodać mięso
mielone i gotować, mieszając.
Dodać pokrojone pomidory, starty ser i
tartą bułkę, dobrze wymieszać i
doprowadzić do wrzenia. Następnie
przyprawić solą, pieprzem oraz
cynamonem i zdjąć z ognia.
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry o
grubości 1 cm; bakłażany umyć i pokroić
na plastry o grubości 1 cm.
Osuszyć wszystkie plastry papierowym
ręcznikiem. Przyrumienić na patelni na
dużej ilości masła.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na
złocisty kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki na
dnie wysmarowanej tłuszczem formy do
zapiekanek i posypać odrobiną startego
sera. Na wierzchu położyć warstwę
bakłażanów. Na tej warstwie położyć
część mięsnej mieszanki. Polać sosem
beszamelowym.
Następnie położyć kolejną warstwę
ziemniaków, potem znowu bakłażany i
mięso. Na wierzchu powinna znaleźć się
warstwa sosu beszamelowego. Posypać
resztą sera i tartą bułką. Polać
roztopionym masłem.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.5 Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie
plastry, osuszyć i przyprawić.
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporne
naczynie do pieczenia i nasmarować je
niewielką ilością masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych
plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć
pozostałe plastry ziemniaków na tej
warstwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i
rozmieszać go razem z mlekiem i
śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i
rozłożyć małe kawałki masła na
zapiekance.
Czas pieczenia: 65 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
5.6 Kluski frankońskie
Składniki:
Około 1000 g pasków z indyka
1 mała puszka grzybów (małe
kapelusze)
500 g posiekanej cebuli
1 kg ciasta na kluski
400 g startego sera
250 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Przyprawić paski z indyka solą,
pieprzem, papryką itp. Podsmażyć
posiekaną cebulkę. Dokładnie odsączyć
grzyby. Następnie wymieszać mięso,
cebulę i grzyby i przełożyć do naczynia
żaroodpornego. Wymieszać ciasto na
kluski i ser, a następnie nałożyć na
mieszankę z indyka. Następnie polać
śmietaną.
POLSKI 11
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.7 Casserole z kapusty
Składniki:
1 kapusta (800 g)
majeranek
1 cebula
olej do podsmażenia
400 g mięsa mielonego
250 g ryżu długoziarnistego
sól, pieprz i papryka
1 litr bulionu mięsnego
200 ml crème fraîche
100 g startego sera
Sposób przygotowania:
Pokroić kapustę na ćwiartki i wykroić
głąb. Zblanszować w osolonej wodzie
przyprawionej majerankiem.
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko
podsmażyć w niewielkiej ilości oleju.
Następnie dodać mięso mielone i ryż
długoziarnisty, podsmażyć i przyprawić
solą, pieprzem oraz papryką. Dodać
bulion mięsny i gotować pod przykryciem
na wolnym ogniu przez 20 minut.
Ułożyć warstwami w naczyniu kapustę i
mieszankę ryżu oraz mięsa mielonego.
Polać potrawę śmietaną crème fraîche i
posypać serem.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
5.8 Zapiekanka z cykorii
Składniki:
8 średnich cykorii
8 plastrów gotowanej szynki lub
szynki z indyka
30 g masła
1,5 łyżki mąki
150 ml bulionu warzywnego (z cykorii)
5 łyżek mleka
100 g startego sera
Sposób przygotowania:
Przepołowić cykorie i usunąć gorzki
rdzeń. Umyć je dokładnie i gotować
przez 15 minut we wrzącej wodzie.
Wyjąć połówki cykorii z wody, schłodzić
w zimnej wodzie i złożyć z powrotem w
całość. Następnie owinąć każdą cykorię
plastrem szynki i włożyć do
wysmarowanej tłuszczem formy do
zapiekanek.
Stopić masło i dodać mąkę. Krótko
podsmażyć i dolać bulion warzywny oraz
mleko. Doprowadzić do wrzenia.
Dodać do sosu 50 g sera i wymieszać.
Polać sosem cykorie. Posypać
zapiekankę resztą sera.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
5.9 Pokusa Janssona
Składniki:
8 - 10 ziemniaków
2 cebule
125 g filetów anchois
300 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
pieprz
świeżo posiekany tymianek
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w
cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w
paski.
Wysmarować masłem żaroodporną
formę do pieczenia. Umieścić jedną
trzecią ziemniaków i cebuli w naczyniu.
Na wierzch położyć połowę filetów
anchois i przykryć jedną trzecią cebuli i
ziemniaków. Na wierzch położyć resztę
filetów anchois. Przykryć resztą cebuli i
ziemniaków, tak aby ziemniaki stanowiły
górną warstwę.
Posypać pieprzem i posiekanym
tymiankiem.
Polać zalewą z anchois i dodać
śmietanę. Posypać tartą bułką, a na
wierzch położyć małe kawałki masła.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
www.aeg.com12
6. PIZZA / QUICHE
6.1 Pizza
Składniki na ciasto:
14 g drożdży
200 ml wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
Dodatki:
1/2 małej puszki posiekanych
pomidorów (200 g)
200 g startego sera
100 g salami
100 g gotowanej szynki lub szynki z
indyka
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
Wysmarowana tłuszczem blacha do
pieczenia ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić
w wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce.
Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto
nabierze elastyczności i przestanie
przyklejać się do miski. Następnie
odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na
wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia ciasta. Ponakłuwać spód
widelcem.
Porozkładać kolejno składniki na spodzie
w podanej kolejności.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.2 Tarta cebulowa
Składniki na ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
125 ml mleka
1 jajko
50 g masła
3 g soli
Dodatki:
750 g cebuli
250 g boczku
3 jajka
250 g crème fraîche
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie.
Drożdże pokroić, umieścić w zagłębieniu,
wymieszać z mlekiem i odrobiną mąki z
obrzeża. Posypać mąką i pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż na
warstwie mąki pojawią się pęknięcia.
Dodać jajko i masło na brzegu mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść
elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż dwukrotnie zwiększy
swoją objętość.
W międzyczasie obrać cebulę, przekroić
na ćwiartki i drobno pokroić w cienkie
plastry.
Pokroić boczek w kostkę.
Podsmażyć boczek z cebulą, nie
przyrumieniając ich. Odstawić do
wystygnięcia.
Rozwałkować ciasto i umieścić na
wysmarowanej tłuszczem blasze,
ponakłuwać spód widelcem i unieść
krawędzie. Ponownie pozostawić do
wyrośnięcia.
Wymieszać jajka, śmietanę crème
fraîche, mleko, sól i pieprz.
Rozprowadzić ostudzony boczek z
cebulą na cieście. Rozprowadzić i
wygładzić mieszaninę na całej
powierzchni.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.3 Quiche lorraine
Składniki na ciasto:
200 g mąki
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
POLSKI 13
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego
boczku
2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy
w misce i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić ciasto na kilka godzin do
lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej
formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem.
Rozłożyć boczek na cieście.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie
dodać ser.
Nanieść polewę na boczek.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
6.4 Placek serowy
Składniki:
1,5 warstwy oryginalnego kruchego
ciasta szwajcarskiego lub ciasta
francuskiego (rozwałkowane w
kwadrat)
500 g startego sera
200 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Wyłożyć ciasto na dobrze wysmarowaną
tłuszczem blachę do pieczenia.
Ponakłuwać całe ciasto widelcem.
Równo rozłożyć ser na cieście.
Wymieszać śmietanę, mleko oraz jajka i
dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Jeszcze raz dobrze wymieszać i polać
ser powstałą mieszanką.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.5 Pierogi (30 małych sztuk)
Składniki do ciasta:
250 g mąki z pszenicy orkisz
250 g masła
250 g chudego twarogu
sól
Składniki do nadzienia:
1 główka białej kapusty (400 g)
50 g boczku
2 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
Inne:
Blacha do pieczenia wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z mąki, masła, twarogu i
odrobiny soli. Włożyć ciasto do lodówki.
Białą kapustę pokroić w cienkie paski.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na
sklarowanym maśle. Dodać kapustę i
podsmażyć, aż zmięknie. Przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
i dodać kwaśną śmietanę.
Dusić do czasu, aż cały płyn wyparuje.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i
pokroić w kostkę. Dodać do kapusty,
wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Rozwałkować ciasto i wykroić z niego
koła o średnicy 8 cm.
Umieścić odrobinę nadzienia na środku
każdego koła i zawinąć ciasto. Docisnąć
krawędzie widelcem.
Umieścić pierogi na wyłożonej
pergaminem blasze do pieczenia i
posmarować żółtkiem.
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
6.6 Ciasteczka serowe
Składniki:
400 g sera feta
2 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki naciowej
czarny pieprz
80 ml oliwy z oliwek
375 g ciasta listkowanego (filo)
www.aeg.com14
Sposób przygotowania:
Zmieszać ser feta, jajka, pietruszkę i
pieprz. Przykryć ciasto listkowane
wilgotnym ręcznikiem, aby nie
wysychało. Ułożyć 4 warstwy ciasta
jedna na drugiej, smarując każdą
warstwę oliwą.
Pociąć na 4 paski o długości ok. 7 cm.
Kłaść po 2 kopiaste łyżki mieszanki z
serem feta na rogu każdego paska i
składać go w trójkąt.
Układać odwrócone na blasze do
pieczenia i smarować oliwą.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
6.7 Placek z koziego sera
Składniki na ciasto:
125 g mąki
60 ml oliwy z oliwek
1 szczypta soli
3 - 4 łyżki zimnej wody
Składniki na wierzch:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule
sól i pieprz
1 łyżeczka posiekanego tymianku
125 g sera ricotta
100 g sera koziego
2 łyżki oliwek
1 jajko
60 ml śmietany
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Włożyć do miski mąkę, oliwę z oliwek
oraz sól i wyrabiać, aż mieszanka
zacznie przypominać tartą bułkę. Dodać
wodę i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto
na kilka godzin do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej
formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem.
Wylać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię.
Obrać cebule, pokroić na cienkie
plasterki i dusić w oliwie pod przykryciem
przez ok. 30 minut. Przyprawić solą oraz
pieprzem i dodać 1/2 łyżeczki posiekanej
pietruszki.
Lekko ostudzić cebulę, a następnie
rozłożyć na cieście.
Następnie wyłożyć na ciasto ser ricotta i
ser kozi. Dodać oliwki. Posypać 1/2
łyżeczki posiekanego tymianku.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka i
kwaśną śmietanę. Polać tartę polewą.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7. CIASTO/CIASTKA
7.1 Ciasto migdałowe
Składniki do ciasta:
5 jajek
200 g cukru
100 g marcepanu
200 ml oliwy z oliwek
450 g mąki
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
50 g posiekanych orzeszków
pistacjowych
125 g mielonych migdałów
300 ml mleka
Składniki na wierzch:
200 g dżemu morelowego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Inne:
Forma do pieczenia o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka, cukier i marcepan na
puszystą masę, mieszając przez 5 minut.
Następnie powoli dodać do masy
jajecznej oliwę z oliwek.
Przesiać przez sito mąkę, cynamon oraz
proszek do pieczenia i wymieszać,
następnie dodać do mąki posiekane
orzeszki pistacjowe i mielone migdały.
Dodać mąkę z mlekiem do ciasta i
wymieszać.
POLSKI 15
Wyłożyć na formę posypaną tartą bułką
na dnie.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu:
Rozgrzać dżem morelowy i posmarować
nim ciasto za pomocą pędzla.
Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać
cukier puder z cynamonem i gorącą
wodą; rozprowadzić na cieście.
Następnie od razu posypać powierzchnię
ciasta płatkami migdałowymi.
7.2 Brownies
Składniki:
250 g zwykłej czekolady
250 g masła
375 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
(około 16 g)
1 szczypta soli
5 łyżek wody
5 jajek
375 g orzechów włoskich
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połamać czekoladę na duże kawałki i
roztopić metodą kąpieli wodnej.
Utrzeć masło z cukrem, cukrem
waniliowym, solą i wodą, dodać jajka i
stopioną czekoladę.
Orzechy włoskie grubo posiekać,
wymieszać z mąką oraz proszkiem do
pieczenia i dodać do masy
czekoladowej.
Głęboką blachę do pieczenia wyłożyć
pergaminem, umieścić ciasto na blasze i
wyrównać.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia, usunąć
pergamin i pokroić ciasto na kwadratowe
kawałki.
7.3 Ciasto marchewkowe
Składniki do ciasta:
150 ml oleju słonecznikowego
100 g brązowego cukru
2 jajka
75 g syropu
175 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobno startej marchwi
75 g rodzynek sułtanek
25 g wiórków kokosowych
Składniki na wierzch:
50 g masła
150 g serka twarogowego
40 g cukru kryształu
mielone orzechy laskowe
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o
średnicy 22 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Utrzeć olej słonecznikowy, brązowy
cukier, jajka i syrop. Dodać resztę
składników do ciasta i wymieszać.
Wyłożyć ciasto na natłuszczoną formę do
pieczenia.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Wymieszać masło, serek twarogowy i
cukier kryształ (w razie potrzeby
rozcieńczyć odrobiną mleka).
Po ostygnięciu ciasta wyłożyć na nie
masę serową i posypać zmielonymi
orzechami laskowymi.
7.4 Sernik
Składniki do ciasta:
150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 jajko
70 g miękkiego masła
Składniki do ciasta serowego:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
3 żółtka
200 g cukru
sok z jednej cytryny
200 g crème fraîche
www.aeg.com16
1 opakowanie budyniu w proszku o
smaku waniliowym (40 g lub
odpowiednia ilość proszku do
przygotowania deseru z 500 ml
mleka)
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 26 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę
składników i wymieszać ręcznym
mikserem. Następnie odstawić ciasto na
2 godziny do lodówki.
Mniej więcej 2/3 ciasta ułożyć na
natłuszczonym spodzie formy do ciasta i
ponakłuwać w wielu miejscach widelcem.
Z pozostałego ciasta uformować rant o
wysokości około 3 cm.
Ubić białka na sztywno za pomocą
miksera. Opłukać rodzynki i dokładnie
odsączyć.Skropić je rumem i odstawić,
aby wchłonęły aromat.
Dodać do miski chudy twaróg, żółtka,
cukier, sok z cytryny, śmietanę crème
fraîche i budyń w proszku, a następnie
dobrze wszystko wymieszać.
Na końcu dokładnie wymieszać ubite
białka i rodzynki z masą twarogową.
Czas pieczenia: 85 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.5 Ciasto owocowe
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
3 jajka
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
(około 8 g)
125 g porzeczek
125 g rodzynek
60 g posiekanych migdałów
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
lub pomarańczowej
60 g posiekanych kandyzowanych
wiśni
70 g całych zblanszowanych
migdałów
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 24 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier
waniliowy i sól na puszystą masę.
Następnie dodać po jednym jajku i dalej
ucierać na puszystą masę. Dodać do
masy proszek do pieczenia wymieszany
z mąką, a następnie wymieszać.
Dodać owoce i wymieszać.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy
i rozprowadzić w taki sposób, aby środek
był nieco wklęsły w stosunku do
krawędzi. Udekorować krawędzie i
środek ciasta całymi zblanszowanymi
migdałami. Umieścić ciasto w piekarniku.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.6 Tarta owocowa
Składniki do ciasta:
200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
1 jajko
50 g cukru
50 ml zimnej wody
Składniki do nadzienia:
Owoce sezonowe (400 g jabłek,
brzoskwiń, wiśni itp.)
90 g mielonych migdałów
2 jajka
100 g cukru
90 g miękkiego masła
Inne:
Forma do quiche o średnicy 28 cm,
natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól oraz
małe kawałki masła i wymieszać.
Następnie dodać jajko, cukier oraz zimną
wodę i zagnieść ciasto.
Schłodzić ciasto, pozostawiając na 2
godziny w lodówce. Rozwałkować
schłodzone ciasto i wyłożyć na
natłuszczoną formę do quiche,
ponakłuwać widelcem. Owoce oczyścić,
POLSKI 17
usunąć rdzenie i pestki. Małe kawałki lub
plasterki owoców ułożyć na cieście.
Utrzeć w misce mielone migdały, jajka,
cukier i miękkie masło. Wyłożyć powstałą
masę na owoce i wyrównać.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.7 Tradycyjna szarlotka
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
100 g marcepanu
5 jajek
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
1 opakowanie przyprawy piernikowej
(około 20 g)
50 g kakao w proszku
150 ml czerwonego wina / 100 ml
soku z czerwonych winogron i 50 ml
wody
1,2 kg jabłek
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce masło, cukier, cukier
waniliowy oraz sól i utrzeć je na puszystą
masę. Dodać posiekany marcepan i
dobrze ubić. Dodawać po kolei jajka i
ubić je na puszystą masę. Dodać mąkę,
proszek do pieczenia, przyprawę
piernikową oraz kakao w proszku.
Wmieszać z czerwonym winem / sokiem
winogronowym z wodą. Przełożyć ciasto
do głębokiej formy wyłożonej
pergaminem i wyrównać powierzchnię.
Obrać i wydrążyć jabłka, a następnie
pociąć je na plasterki o grubości 0,5 cm.
Puree ze śliwek: Ułożyć plastry na
cieście i wypełnić otwory po gniazdach
puree ze śliwek. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu pozostawić ciasto do
ostygnięcia i wyjąć pergamin.
Polewa:
250 ml soku jabłkowego
1 opakowanie polewy do ciasta
Po upieczeniu pozostawić ciasto do
ostygnięcia i wyjąć pergamin.
Wymieszać polewę z soku jabłkowego i
jednego opakowania polewy do ciasta, a
następnie rozsmarować na cieście.
7.8 Biszkopt cytrynowy
Składniki do ciasta:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki na polewę:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
Kwadratowa forma do pieczenia o
długości 30 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, skórkę z
cytryny, cukier waniliowy i sól na
puszystą masę. Następnie dodawać po
jednym jajku i dalej ucierać na puszystą
masę.
Dodać do masy proszek do pieczenia
wymieszany z mąką i mąką kukurydzianą
i wymieszać.
Włożyć ciasto do natłuszczonej i
posypanej tartą bułką formy do
pieczenia, wygładzić i wstawić do
piekarnika.
Po upieczeniu wymieszać sok cytrynowy
z cukrem pudrem. Wyłożyć upieczone
ciasto na folię aluminiową.
Zawinąć folię na brzegach ciasta do góry
w taki sposób, aby polewa nie wyciekła.
Nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem i
rozprowadzić polewę pędzlem.
Poczekać, aż polewa lekko wsiąknie w
ciasto.
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
www.aeg.com18
7.9 Babeczki
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej
cytryny
2 jajka
50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
Foremki papierowe o średnicy ok.
7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier,
cukier waniliowy, sól i skórkę z jednej
niewoskowanej cytryny. Dodać jajka i
śmietanę.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę
oraz proszek do pieczenia i dodać do
ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta wraz z
wiórkami czekoladowymi.
Włożyć ciasto do papierowych foremek,
postawić je na blasze do pieczenia i
wstawić do piekarnika. Użyć blachy na
babeczki, jeżeli jest dostępna.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
7.10 Kołacz
Składniki do ciasta:
500 g mąki
1 małe opakowanie suszonych
drożdży (8 g drożdży suchych lub
42 g drożdży świeżych)
80 g cukru pudru
150 g masła
3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
150 ml mleka
70 g rodzynek (namoczyć je godzinę
wcześniej w 20 ml likieru wiśniowego /
20 ml wody różanej z 1 łyżką soku z
limonki)
Składniki do wykończenia:
50 g całych łuskanych migdałów
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże
suszone, cukier puder, masło, jajka, sól
oraz mleko i zagnieść gładkie ciasto
drożdżowe. Przykryć ciasto w misce i
pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Do ciasta dodać namoczone rodzynki i
zagnieść ręcznie.
Umieścić po jednym migdale w każdym z
wgłębień natłuszczonej i oprószonej
mąką okrągłej foremki do ciasta.
Uformować wałek z ciasta i umieścić w
okrągłej foremce do ciasta. Przykryć i
ponownie pozostawić do wyrośnięcia na
45 minut.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.11 Ciasto Savarin
Składniki na ciasto:
350 g mąki
1 małe opakowanie suszonych
drożdży (8 g drożdży suchych lub
42 g drożdży świeżych)
75 g cukru
100 g masła
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
125 ml mleka
Po upieczeniu:
375 ml wody
200 g cukru
100 ml śliwowicy lub 100 ml likieru
pomarańczowego / 40 ml wody
różanej, 20 ml soku
pomarańczowego, 40 ml wody i 1
łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże
suszone, cukier, masło, żółtka, sól,
cukier waniliowy oraz mleko i zagnieść
gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć
ciasto w misce i pozostawić do
wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie
umieścić ciasto w formie do babki,
przykryć i ponownie pozostawić do
wyrośnięcia na 45 minut.
POLSKI 19
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po upieczeniu:
Zagotować wodę z cukrem i pozostawić
do ostygnięcia.
Dodać: śliwowicę lub likier
pomarańczowy / mieszankę wody
różanej, soku pomarańczowego,wody i
soku z limonki do wody z cukrem i
wymieszać.
Po ostygnięciu ciasta nakłuć je w kilku
miejscach drewnianym patyczkiem, a
następnie pozostawić, aby nasiąknęło
polewą.
7.12 Biszkopt
Składniki:
4 jajka
2 łyżki gorącej wody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
100 g cukru
100 g mąki
100 g mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
Inne:
okrągła forma do pieczenia o średnicy
28 cm, czarna, wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z
gorącą wodą, 50 g cukru, cukrem
waniliowym i solą. Ubić na sztywno
białka ze 100 g cukru.
Przesiać przez sito mąkę, mąkę
kukurydzianą i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać białka i żółtka ze
sobą. Powstałą masę dokładnie
wymieszać z mąką. Włożyć ciasto do
formy do pieczenia, wyrównać i wstawić
do piekarnika.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
7.13 Strucla
Składniki na ciasto:
375 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniego mleka
60 g cukru
1 szczypta soli
2 żółtka
75 g miękkiego masła
Składniki do kruszonki:
200 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka cynamonu
350 g mąki
50 g posiekanych orzechów
30 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące,
wymieszać z mlekiem i częścią mąki z
obrzeża miski, posypać mąką, odstawić
w ciepłe miejsce i poczekać, aż na
warstwie mąki na cieście pojawią się
pęknięcia.
Dodać cukier, żółtka, masło oraz sól do
mąki. Ze wszystkich składników ugnieść
elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż podwoi swoją
objętość. Następnie rozwałkować ciasto i
ułożyć je na wysmarowanej blasze,
następnie ponownie pozostawić do
wyrośnięcia.
Dodać cukier, masło i cynamon do miski i
wszystko wymieszać.
Dodać mąkę i orzechy, a następnie
ugnieść ciasto, tak aby powstała
kruszonka.
Rozprowadzić masło na wyrośniętym
cieście i równomiernie pokryć kruszonką.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
7.14 Ciasto szwedzkie
Składniki:
5 jajek
340 g cukru
100 g stopionego masła
360 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BPE742320B Recipe book

Typ
Recipe book
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla