najgłębiej. Przyprawić mięso i umieścić je
w brytfannie, tak aby strona bez śliwek
była skierowana do góry. Obrać cebule i
jabłko, pociąć na ósemki i rozłożyć wokół
pieczeni. Dolać do marynaty, w której
moczyły się śliwki, wodę do objętości 250
ml i zalać pieczeń. Podawać z
krokietami, zapiekanką ziemniaczaną,
brokułami lub podobnymi dodatkami.
• Czas pieczenia: 60 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.7 Gicz cielęca
Składniki:
• 1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
• 4 plastry gotowanej szynki / suszonej
na powietrzu szynki wołowej
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
• 1/2 łyżeczki bazylii
• 1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
• włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
• woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej
szynki / suszonej na powietrzu szynki
wołowej na pół i umieścić po jednym
kawałku w każdym nacięciu. Wymieszać
razem olej, sól, paprykę oraz bazylię i
rozprowadzić tę mieszankę na giczy.
Umieścić gicz w brytfannie i ułożyć na
niej pieczarki. Dodać do giczy cielęcej
włoszczyznę i wodę. Dno naczynia
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
• Czas pieczenia: 160 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.8 Ossobuco
Składniki:
• 4 łyżki masła do przyrumienienia
mięsa
• 4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3-4 cm (cięte w poprzek kości)
• 4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
• 4 łodygi selera naciowego pokrojone
w drobną kostkę
• 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z
usuniętym rdzeniem i pokrojonych w
kostkę
• 1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki mąki na panierkę
• 6 łyżki oliwy z oliwek
• 250 ml białego wina / 175 ml soku z
czerwonych winogron, 75 ml wody i 1
łyżka soku cytrynowego
• 250 ml bulionu mięsnego
• 3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
• 3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
• 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
• 2 liście laurowe
• 2 goździki
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i
dusić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w
mące. Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać
oliwę z oliwek i przyrumienić plastry giczy
na średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z
oliwek z brytfanny.
Zdeglasować brytfannę, dodając 250 ml
wina / mieszanki soku z czerwonych
winogron, wody i soku z cytryny, przelać
zawartość do rondla i przez chwilę
gotować na wolnym ogniu. Dodać 250 ml
bulionu mięsnego oraz pietruszkę,
tymianek, oregano i pokrojone w kostkę
pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
Ponownie doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
• Czas pieczenia: 120 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
POLSKI 7