Electrolux KOEBP31X Recipe book

Typ
Recipe book

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL Piekarnik Książka kucharska
1. PROGRAMY AUTOMATYCZNE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
1.1 Programy automatyczne
Programy automatyczne oferują
optymalne ustawienia dla każdego
rodzaju mięsa oraz innych potraw.
Programy do pieczenia mięsa z
użyciem funkcji: Automatyka wagowa
(menu: Przepisy) – funkcja
automatycznie oblicza czas pieczenia.
Aby jej użyć, wymagane jest
wprowadzenie ciężaru potrawy.
Programy do pieczenia mięsa z
użyciem funkcji: Automatyczna czujka
temperatury (menu: Przepisy) –
funkcja automatycznie oblicza czas
pieczenia. Aby jej użyć, wymagane
jest wprowadzenie temperatury
wewnątrz produktu. Po zakończeniu
programu zostanie wyemitowany
sygnał dźwiękowy.
Automatyczne przepisy (menu:
Przepisy) – funkcja wykorzystuje
wcześniej zdefiniowane wartości dla
potrawy. Przygotować potrawę
zgodnie z przepisem z tej książki.
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Duszone mięso
Pieczeń z dziczyzny
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyka wagowa
Pieczeń jagnięca
Kurczak w całości
Indyk w całości
Kaczka w całości
Gęś w całości
Potrawy z użyciem funkcji:
Automatyczna czujka temperatury
Karczek wieprzowy
Pieczeń wołowa
Wołowina po skandynaw.
Karczek z dziczyzny
Pieczeń jagnięca średnia
Filet drobiowy
Cała ryba
1.2 Kategorie
W menu Gotowanie wspomagane
potrawy podzielono na kilka kategorii:
Ryba/Owoce morza
Drób
mięso
Potrawy z piekarnika
Pizza/Quiche
Ciasto/Ciastka
Chleb/bułki
2. RYBA/OWOCE MORZA
2.1 Sztokfisz
Składniki:
800 g suszonego dorsza
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
6 obranych ząbków czosnku
2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów
(200 g)
200 ml białego wina
200 ml bulionu (court bouillon)
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc.
Następnego dnia odcedzić i umieścić w
rondlu ze świeżą wodą, postawić na polu
2
grzejnym i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zdjąć z pola grzejnego i
pozostawić do ostygnięcia.
Wlać oliwę z oliwek na patelnię i
rozgrzać. Obrać i drobno pokroić cebulę,
rozgnieść obrane ząbki czosnku, pokroić
i umyć pory. Wrzucić razem na gorący
tłuszcz i podsmażyć przez krótką chwilę.
Z papryki usunąć rdzeń i pokroić ją w
paski. Następnie wrzucić na patelnię z
posiekanymi pomidorami.
Dodać białe wino oraz bulion i gotować
przez jakiś czas na wolnym ogniu.
Przyprawić pieprzem, solą, tymiankiem i
oregano i gotować na wolnym ogniu
jeszcze przez 15 minut.
Wyjąć przestudzonego dorsza z rondla i
osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć
skórę, usunąć ości i wszystkie płetwy.
Podzielić rybę na drobne cząstki i
umieścić w żaroodpornym naczyniu,
wymieszaną z warzywami.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.2 Filet rybny
Składniki:
600 - 700 g filetów z sandacza,
łososia lub troci
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól, pieprz
cytryna
masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę, następnie zebrać
nadmiar soku papierowym ręcznikiem.
Posypać filety z obu stron solą i
pieprzem. Następnie ułożyć filety w
nasmarowanej masłem żaroodpornej
formie.
Wymieszać razem starty ser, śmietanę,
bułkę tartą, estragon i posiekaną
pietruszkę. Natychmiast polać mieszanką
filety rybne i położyć na nich małe
kawałki masła.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
2.3 Ryba w soli
Składniki:
cała ryba, ok. 1,5 - 2 kg
2 niewoskowane cytryny
1 główka kopru włoskiego
4 gałązki świeżego tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch
niewoskowanych cytryn.
Pokroić koperek w cienkie paski i
nadziać rybę koperkiem oraz gałązkami
świeżego tymianku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie
do pieczenia, na wierzch położyć rybę.
Przykryć rybę drugą połową soli
kamiennej i mocno przycisnąć.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.4 Filet z łososia
Składniki:
400 g ziemniaków
2 pęczki szczypioru
2 ząbki czosnku
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (400 g)
4 filety z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
150 ml wina
1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w
ćwiartki i gotować w osolonej wodzie
przez 25 minut, następnie odcedzić i
pokroić na plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać
ząbki czosnku i pokroić na kawałki.
Wymieszać szczypior i czosnek z
posiekanymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę. Następnie
osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
POLSKI 3
Wymieszać warzywa z ziemniakami i
umieścić w natłuszczonym
żaroodpornym naczyniu, przyprawić, a
na wierzch położyć łososia.
Podlać bulionem warzywnym i winem,
posypać rozmarynem i tymiankiem.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
2.5 Nadziewane kalmary
Składniki:
1 kg średnich, oczyszczonych
kalmarów
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
90 g ugotowanego ryżu
długoziarnistego
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki porzeczek (rodzynek)
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
150 ml wina
500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Intensywnie natrzeć kalmary solą, a
następnie opłukać pod bieżącą wodą.
Obrać cebulę, drobno posiekać i dusić w
dwóch łyżkach oliwy z oliwek, aż się
zeszkli. Do cebuli dodać ryż
długoziarnisty, orzeszki piniowe,
porzeczki i posiekaną pietruszkę,
przyprawić solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Luźno nadziać kalmary
mieszanką i zaszyć otwór.
Wlać cztery łyżki oliwy z oliwek do
brytfanny i podsmażyć kalmary na polu
grzejnym. Dodać wino i sok pomidorowy.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3. DRÓB
3.1 Udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze
250 g
250 g crème fraîche
125 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek
konserwowych
20 g mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w
brytfannie. Wymieszać razem resztę
składników i polać mieszaniną udka
kurczaka.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.2 Nadziewane piersi kurczaka
Podawać ze szpinakiem w sosie
szafranowym
Składniki:
6 porcji
400 g liści szpinaku, blanszowanych
Szczypta soli
100 g tłustego twarogu z zielonym
pieprzem
Świeżo zmielony czarny pieprz
6 piersi kurczaka
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka musztardy
100 ml białego wina
150 ml lekkiego bulionu z kurczaka
1 wiązka szafranu
150 ml podwójnej śmietany
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Odłożyć 20-24 duże liście szpinaku.
Delikatnie ścisnąć pozostałe liście i
grubo posiekać je nożem do siekania.
Następnie wymieszać liście z tłustym
twarogiem oraz dodać sól i pieprz do
smaku. Wyciąć kieszeń wzdłuż piersi
kurczaka. Nadziać mieszanką
szpinakową i zaszyć za pomocą
wykałaczek.
Skropić sokiem z cytryny i natrzeć
musztardą. Lekko doprawić solą i
4
pieprzem. Na koniec owinąć w liście
szpinaku odłożone na początku.
Umieścić piersi w perforowanym
naczyniu i piec na parze z użyciem
funkcji pieczenia parowego. W rondlu
odparować białe wino i bulion do ok. 100
ml. Dodać szafran i tłusty twaróg.
Przyprawić sos sokiem z cytryny, dodać
sól i pieprz do smaku. Wyjąć wykałaczki
z piersi kurczaka. Pokroić piersi na
plastry. Nalać nieco sosu na talerz, a
następnie ułożyć na nim piersi kurczaka.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
3.3 Coq au Vin
Składniki:
1 kurczak
sól
pieprz
1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka pietruszki
1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych
na ćwiartki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i
pieprzem, posypać mąką.
Rozgrzać sklarowane masło w brytfannie
ustawionej na ogniu i przyrumienić
kurczaka ze wszystkich stron. Wlać białe
wino, bulion z kurczaka i sos sojowy,
doprowadzić do wrzenia.
Dodać pietruszkę, tymianek, pokrojony w
kostkę boczek, pieczarki, szalotki i
czosnek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia,
przykryć pokrywką i włożyć do
piekarnika.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.4 Pieczona kaczka w pomar.
Składniki:
1 kaczka (1,6 - 2,0 kg)
sól
pieprz
3 obrane i pokrojone w kostkę
pomarańcze, z których usunięto
pestki
1/2 łyżeczki soli
2 pomarańcze na sok
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Oczyścić kaczkę, przyprawić solą oraz
pieprzem i natrzeć skórką
pomarańczową.
Nadziać kaczkę pokrojonymi w kostkę,
przyprawionymi solą pomarańczami i
zaszyć.
Umieścić kaczkę w brytfannie, piersią do
dołu.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać
z sherry i polać kaczkę.
Wstawić do piekarnika. Obrócić po 30
minutach. Rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4. MIĘSO
4.1 Casserole z wołowiną
Składniki:
600 g wołowiny
sól i pieprz
mąka
10 g masła
1 cebula
330 ml ciemnego piwa
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej
500 ml bulionu wołowego
Sposób przygotowania:
Pokroić wołowinę w kostkę, przyprawić
solą oraz pieprzem i posypać odrobiną
mąki.
POLSKI 5
Rozgrzać masło na patelni i przyrumienić
kawałki mięsa. Następnie włożyć je do
formy do zapiekanek.
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko
podsmażyć w niewielkiej ilości masła, a
następnie położyć na warstwie mięsa.
Wymieszać ciemne piwo, brązowy
cukier, przecier pomidorowy i bulion
wołowy, wylać na patelnię i doprowadzić
do wrzenia. Następnie polać tą
mieszanką mięso (powinno być
przykryte).
Przykryć i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
4.2 Wołowina marynowana
Marynata:
1 l wody
500 ml octu winnego
2 łyżeczki soli
15 ziaren pieprzu
15 owoców jałowca
5 liści laurowych
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa wołowego
Polać wołowinę marynatą, aż zostanie
w pełni przykryta, i pozostawić na 5
dni.
Składniki do pieczeni:
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
Sposób przygotowania:
Wyjąć wołowinę z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie, dodać włoszczyznę z
marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny. Dno
powinno być przykryte na wysokość 10 -
15 mm. Przykryć brytfannę pokrywką i
wstawić do urządzenia.
Czas pieczenia: 150 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.3 Klops
Składniki:
2 suche bułki
1 cebula
3 łyżki posiekanej pietruszki
750 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
2 jajka
sól, pieprz i papryka
100 g plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Namoczyć suche bułki w wodzie, a
następnie wycisnąć. Obrać cebulę i
drobno posiekać, następnie poddusić ją i
dodać posiekaną pietruszkę.
Wymieszać razem mięso mielone, jajka,
wyciśnięte bułki i cebulę. Przyprawić
solą, pieprzem i papryką, umieścić w
prostokątnej brytfannie i przykryć
plastrami boczku. Dodać odrobinę wody i
wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.4 Golonka wieprzowa
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8 -
1,2 kg
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce.
Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz
bazylię i rozprowadzić tę mieszankę na
golonce. Umieścić golonkę w brytfannie i
ułożyć na niej pieczarki. Dodać
włoszczyznę i wodę. Dno naczynia
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6
4.5 Łopatka wieprzowa
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z
młodej świni
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera
naciowego
1 por, pokrojony w plastry
1 mała puszka drobno posiekanych
pomidorów (400 g)
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w
romby. Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron na
oliwie z oliwek w brytfannie ustawionej
na polu grzejnym, następnie wyjąć.
Dusić w brytfannie seler naciowy i por w
odrobinie oliwy z oliwek, następnie
dodać pomidory, śmietanę, ząbki
czosnku, rozmaryn i tymianek,
zamieszać. Na wierzch położyć łopatkę
wieprzową. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 130 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.6 Szwedzka pieczeń
świątecz.
Składniki:
200 g suszonych śliwek
150 ml białego wina
1,5 kg schabu wieprzowego lub
cielęcego (bez kości)
1 średnia cebula
jabłko
sól, pieprz i papryka
Sposób przygotowania:
Namoczyć śliwki w białym winie i
zostawić na dwie godziny. Opłukać
mięso wodą, a następnie osuszyć.
Ponacinać mięso od spodu i włożyć
śliwkę w każde nacięcie, wciskając ją jak
najgłębiej. Przyprawić mięso i włożyć je
do brytfanny, tak aby strona bez śliwek
była skierowana do góry. Obrać cebule i
jabłko, pociąć na ósemki i rozłożyć wokół
pieczeni. Dolać wino, w którym moczyły
się śliwki, do jednej czwartej litra wody i
polać pieczeń. Podawać z krokietami,
zapiekanką ziemniaczaną, brokułami lub
podobnymi dodatkami.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.7 Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
4 plastry gotowanej szynki
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić
tę mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę. Dno
naczynia powinno być przykryte warstwą
o głębokości 10 - 15 mm. Obrócić
pieczeń po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 150 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
4.8 Ossobuco
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia
mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3 - 4 cm (cięte w poprzek kości)
4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojone
w drobną kostkę
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z
usuniętym rdzeniem i pokrojonych w
kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
POLSKI 7
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i
dusić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w
mące. Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać
oliwę z oliwek i przyrumienić plastry giczy
na średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z
oliwek z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków
mięsnych dodać 250 ml wina, przelać do
rondla i postawić na wolnym ogniu.
Dodać 250 ml bulionu mięsnego oraz
pietruszkę, tymianek, oregano i
pokrojone w kostkę pomidory.
Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie
doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.9 Nadziewany mostek cielęcy
Składniki:
1 bułka
1 jajko
200 g mielonego mięsa
sól, pieprz
1 posiekana cebula
posiekana pietruszka
1 kg mostku cielęcego (z wyciętą
kieszenią)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
50 g boczku
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie
wycisnąć. Wymieszać z jajkiem, mięsem
mielonym, solą, pieprzem, posiekaną
cebulą i pietruszką.
Przyprawić mostek (z wyciętą kieszenią)
i włożyć mięsne nadzienie do kieszeni.
Następnie zaszyć otwór.
Umieścić mostek w brytfannie, dodać
włoszczyznę, boczek i wodę. Obrócić
kurczaka po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
4.10 Udziec jagnięcy
Składniki:
2,7 kg udziec jagnięcy
30 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu
(ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z
oliwek i ponacinać. Przyprawić solą i
pieprzem. Obrać i pokroić ząbki czosnku,
włożyć razem z gałązkami rozmarynu w
nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać
wodę. Dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 10 - 15
mm. Obrócić pieczeń po około
30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
4.11 Królik
Składniki:
2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Sposób przygotowania:
8
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi
owocami jałowca, solą oraz pieprzem i
posmarować stopionym masłem.
Umieścić combry w brytfannie, polać
kwaśną śmietaną i dodać włoszczyznę.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.12 Królik w musztardzie
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 800 g
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku
2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina
1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych
części, przyprawić solą i pieprzem, a
następnie przyrumienić ze wszystkich
stron w brytfannie ustawionej na polu
grzejnym.
Wyjąć kawałki królika i podsmażyć
cebulę oraz boczek na kolor
złotobrązowy. Posypać mąką i
zamieszać. Mieszając, wlać bulion z
kurczaka z białym winem i tymiankiem.
Doprowadzić do wrzenia.
Dodać śmietanę i musztardę Dijon,
włożyć z powrotem mięso do brytfanny,
przykryć pokrywką i wstawić do
urządzenia.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.13 Dzik
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera (korzeniowego)
150 g marchwi
2 cebule
5 liści laurowych
5 goździków
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
Zalać mięso marynatą, aż zostanie w
pełni przykryte, i pozostawić na 3 dni.
Składniki do pieczeni:
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
1 mała puszka kurek
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie ustawionej na polu grzejnym.
Dodać kurki i część włoszczyzny z
marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny. Dno
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Przykryć
brytfannę pokrywką i wstawić do
urządzenia.
Czas pieczenia: 140 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5. POTRAWY Z PIEKARNIKA
5.1 Lasagne
Składniki na sos mięsny:
100 g dobrze wyrośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (ok. 400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
3 łyżki masła
250 g zielonych płatków lasagne
POLSKI 9
50 g startego sera parmezan
50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę.
Obrać cebulę i marchew, umyć seler,
wszystkie jarzyny pokroić w drobną
kostkę.
W naczyniu żaroodpornym podgrzać
oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone w
kostkę warzywa, stale wszystko
mieszając.
Dodawać stopniowo mielone mięso,
stale przy tym wszystko mieszając,
usmażyć do kruchości i zalać bulionem
mięsnym. Przyprawić sos mięsny pastą
pomidorową, ziołami, solą i pieprzem,
gotować pod przykryciem na słabym
ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić w rondlu masło,
dodać mąkę i podsmażyć na złocisty
kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła. Ułożyć
naprzemiennie warstwami płatki
makaronu, sos mięsny, sos
beszamelowy i mieszankę serów. Na
wierzchu powinna znaleźć się warstwa
sosu beszamelowego posypanego
serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.2 Cannelloni
Składniki do nadzienia:
50 g posiekanej cebuli
30 g masła
350 g posiekanych liści szpinaku
100 g crème fraîche
200 g świeżego łososia, pokrojonego
w kostki
200 g okonia nilowego, pokrojonego
w kostki
150 g krewetek
150 g małży
sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
1 opakowanie cannelloni
50 g startego sera parmezan
150 g startego sera
40 g masła
Sposób przygotowania:
Włożyć do rondelka posiekaną cebulę i
podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
Dodać posiekane liście szpinaku i
gotować krótko na wolnym ogniu. Dodać
śmietanę crème fraîche, wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić w rondlu masło,
dodać mąkę i podsmażyć na złocisty
kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Dodać do przestudzonego szpinaku
łososia, okonia, małże, krewetki, sól oraz
pieprz i wymieszać.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła.
Wypełnić cannelloni szpinakiem i
umieścić w formie do pieczenia.
Wypełnić sosem beszamelowym
przestrzeń pomiędzy rzędami cannelloni.
Na wierzchu powinna znaleźć się
warstwa sosu beszamelowego
posypanego serem. Pozostałe masło
ułożyć w drobnych płatkach na wierzchu
potrawy.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.3 Zapiekanka z makaronu
Składniki:
1 litr wody
sól
250 g tagliatelle
250 g szynki gotowanej
20 g masła
1 pęczek pietruszki
10
1 cebula
100 g masła
1 jajko
250 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
50 g startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z odrobiną soli. Do
wrzącej osolonej wody wrzucić tagliatelle
i gotować przez ok. 12 minut. Następnie
odcedzić.
Pokroić szynkę w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło.
Pietruszkę posiekać, cebulę obrać i
także posiekać. Poddusić na patelni.
Wysmarować formę do zapiekanek
odrobiną masła. Wymieszać tagliatelle,
szynkę oraz duszoną pietruszkę i cebulę.
Wyłożyć do formy.
Zmieszać jajka z mlekiem, przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
i polać tą mieszanką makaron. Posypać
zapiekankę parmezanem.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.4 Moussaka (dla 10 osób)
Składniki:
1 posiekana cebula
oliwa z oliwek
1,5 kg mięsa mielonego
1 puszka posiekanych pomidorów
(400 g)
50 g startego sera
4 łyżeczki tartej bułki
sól i pieprz
cynamon
1 kg ziemniaków
1,5 kg bakłażanów
masło do smażenia
Składniki na sos beszamelowy:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
150 g startego sera
4 łyżki bułki tartej
50 g masła
Sposób przygotowania:
Zeszklić posiekaną cebulę na odrobinie
oliwy z oliwek, a następnie dodać mięso
mielone i przesmażyć, mieszając.
Dodać posiekane pomidory, starty ser
ementaler i tartą bułkę, dobrze
wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Następnie przyprawić solą, pieprzem
oraz cynamonem i zdjąć z ognia.
Obrać i pokroić ziemniaki na plastry o
grubości 1 cm; umyć i pokroić bakłażany
na plastry o grubości 1 cm.
Osuszyć wszystkie plastry papierowym
ręcznikiem. Przyrumienić na patelni na
dużej ilości masła.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na
złocisty kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki na
dnie wysmarowanej tłuszczem formy do
zapiekanek i posypać odrobiną startego
sera. Na wierzchu położyć warstwę
bakłażanów. Na tej warstwie położyć
część mięsnej masy. Polać sosem
beszamelowym.
Następnie położyć kolejną warstwę
ziemniaków, potem znowu bakłażany i
mięso. Na wierzchu powinna znaleźć się
warstwa sosu beszamelowego. Posypać
resztą sera i tartą bułką. Polać
roztopionym masłem.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.5 Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki, pokroić na cienkie
plastry, osuszyć i przyprawić.
POLSKI 11
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporną
formę do zapiekanek i wysmarować
naczynie odrobiną masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych
plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć
pozostałe plastry ziemniaków na tej
warstwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i
rozmieszać go razem z mlekiem i
śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i
rozłożyć na zapiekance małe kawałki
masła.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.6 Kluski frankońskie
Składniki:
Około 1000 g pasków z indyka
1 mała puszka grzybów (małe
kapelusze)
500 g posiekanej cebuli
1 kg ciasta na kluski
400 g startego sera
250 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Przyprawić paski z indyka solą,
pieprzem, papryką itp. Podsmażyć
posiekaną cebulkę. Dokładnie odsączyć
grzyby. Następnie wymieszać mięso,
cebulę i grzyby i przełożyć do naczynia
żaroodpornego. Wymieszać ciasto na
kluski i ser, a następnie nałożyć na
mieszankę z indyka. Następnie polać
śmietaną.
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.7 Casserole z kapusty
Składniki:
1 kapusta (800 g)
majeranek
1 cebula
olej do podsmażenia
400 g mięsa mielonego
250 g ryżu długoziarnistego
sól, pieprz i papryka
1 litr bulionu mięsnego
200 ml crème fraîche
100 g startego sera
Sposób przygotowania:
Pokroić kapustę na ćwiartki i wykroić
głąb. Zblanszować w osolonej wodzie
przyprawionej majerankiem.
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko
podsmażyć w niewielkiej ilości oleju.
Następnie dodać mięso mielone i ryż
długoziarnisty, podsmażyć i przyprawić
solą, pieprzem oraz papryką. Dodać
bulion mięsny i gotować pod przykryciem
na wolnym ogniu przez 20 minut.
Ułożyć warstwami w naczyniu kapustę i
mieszankę ryżu oraz mięsa mielonego.
Polać potrawę śmietaną crème fraîche i
posypać serem.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.8 Zapiekanka z cykorii
Składniki:
8 średnich cykorii
8 plastrów gotowanej szynki
30 g masła
1,5 łyżki mąki
150 ml bulionu warzywnego (z cykorii)
5 łyżek mleka
100 g startego sera
Sposób przygotowania:
Przepołowić cykorie i usunąć gorzki
rdzeń. Umyć je dokładnie i gotować
przez 15 minut we wrzącej wodzie.
Wyjąć połówki cykorii z wody, odświeżyć
w zimnej wodzie i złożyć z powrotem w
całość. Następnie owinąć każdą cykorię
plastrem szynki i włożyć do
wysmarowanej tłuszczem formy do
zapiekanek.
Stopić masło i dodać mąkę. Krótko
podsmażyć i dolać bulion warzywny oraz
mleko. Doprowadzić do wrzenia.
Dodać do sosu 50 g sera i wymieszać.
Polać sosem cykorie. Posypać
zapiekankę resztą sera.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.9 Pokusa Janssona
Składniki:
8 - 10 ziemniaków
2 cebule
12
125 g filetów anchois
300 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
pieprz
świeżo posiekany tymianek
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w
cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w
paski.
Wysmarować masłem żaroodporną
formę do pieczenia. Umieścić jedną
trzecią ziemniaków i cebuli w naczyniu.
Na wierzch położyć połowę filetów
anchois i przykryć jedną trzecią cebuli i
ziemniaków. Na wierzch położyć resztę
filetów anchois. Przykryć resztą cebuli i
ziemniaków, tak aby ziemniaki stanowiły
górną warstwę.
Posypać pieprzem i posiekanym
tymiankiem.
Polać zalewą z anchois i dodać
śmietanę. Posypać tartą bułką, a na
wierzch położyć małe kawałki masła.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
6. PIZZA/QUICHE
6.1 Pizza
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych
pomidorów (200 g)
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
Wysmarowana tłuszczem blacha do
pieczenia ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić
w wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce.
Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto
nabierze elastyczności i przestanie
przyklejać się do miski. Następnie
odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na
wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia ciasta. Ponakłuwać spód
widelcem.
Porozkładać kolejno składniki na spodzie
w podanej kolejności.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.2 Tarta cebulowa
Składniki do ciasta:
300 g mąki
20 g drożdży
125 ml mleka
1 jajko
50 g masła
3 g soli
Składniki na wierzch:
750 g cebuli
250 g boczku
3 jajka
250 g crème fraîche
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie.
Drożdże pokroić, umieścić w zagłębieniu,
wymieszać z mlekiem i odrobiną mąki z
obrzeża. Posypać mąką i pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż na
warstwie mąki pojawią się pęknięcia.
Dodać jajko i masło na brzegu mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść
elastyczne ciasto drożdżowe.
POLSKI 13
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż podwoi swoją
objętość.
W międzyczasie obrać cebulę, przekroić
na ćwiartki i drobno pokroić w cienkie
plastry.
Pokroić boczek w kostki i przyrządzić z
cebulą, nie dopuszczając do
zbrązowienia. Odstawić do wystygnięcia.
Rozwałkować ciasto i umieścić na
wysmarowanej tłuszczem blasze,
ponakłuwać spód widelcem i unieść
krawędzie. Ponownie pozostawić do
wyrośnięcia.
Zmieszać jajka, śmietanę crème fraîche,
mleko, sól i pieprz. Rozprowadzić
wystudzoną cebulę z boczkiem na
spodzie z ciasta. Rozprowadzić i
wygładzić mieszaninę na całej
powierzchni.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.3 Quiche Lorraine
Składniki na ciasto:
200 g mąki
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego
boczku
2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy
w misce i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić ciasto na kilka godzin do
lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej
formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem.
Rozłożyć boczek na cieście.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie
dodać ser.
Nanieść polewę na boczek.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.4 Placek serowy
Składniki:
1,5 warstwy oryginalnego kruchego
ciasta szwajcarskiego lub ciasta
francuskiego (rozwałkowane w
kwadrat)
500 g startego sera
200 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Wyłożyć ciasto na dobrze wysmarowaną
tłuszczem blachę do pieczenia.
Ponakłuwać całe ciasto widelcem.
Równo rozłożyć ser na cieście.
Wymieszać śmietanę, mleko oraz jajka i
dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Jeszcze raz dobrze wymieszać i polać
ser powstałą mieszanką.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.5 Pierogi (30 małych sztuk)
Składniki do ciasta:
250 g mąki z pszenicy orkisz
250 g masła
250 g chudego twarogu
sól
Składniki do nadzienia:
1 główka białej kapusty (400 g)
50 g boczku
2 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
Inne:
Blacha do pieczenia wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
14
Zagnieść ciasto z mąki, masła, twarogu i
odrobiny soli. Włożyć ciasto do lodówki.
Białą kapustę pokroić w cienkie paski.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na
sklarowanym maśle. Dodać kapustę i
podsmażyć, aż zmięknie. Przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
i dodać kwaśną śmietanę.
Dusić do czasu, aż cały płyn wyparuje.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i
pokroić w kostkę. Dodać do kapusty,
wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Rozwałkować ciasto i wykroić z niego
koła o średnicy 8 cm.
Umieścić odrobinę nadzienia na środku
każdego koła i zawinąć ciasto. Docisnąć
krawędzie widelcem.
Umieścić pierogi na wyłożonej
pergaminem blasze do pieczenia i
posmarować żółtkiem.
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
6.6 Ciasteczka serowe
Składniki:
400 g sera feta
2 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki naciowej
czarny pieprz
80 ml oliwy z oliwek
375 g ciasta listkowanego (filo)
Sposób przygotowania:
Zmieszać ser feta, jajka, pietruszkę i
pieprz. Przykryć ciasto listkowane
wilgotnym ręcznikiem, aby nie
wysychało. Ułożyć 4 warstwy ciasta
jedna na drugiej, smarując każdą
warstwę oliwą.
Pociąć na 4 paski o długości ok. 7 cm.
Kłaść po 2 kopiaste łyżki mieszanki z
serem feta na rogu każdego paska i
składać go w trójkąt.
Układać odwrócone na blasze do
pieczenia i smarować oliwą.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
6.7 Placek z koziego sera
Składniki na ciasto:
125 g mąki
60 ml oliwy z oliwek
1 szczypta soli
3 - 4 łyżki zimnej wody
Składniki na wierzch:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule
sól i pieprz
1 łyżeczka posiekanego tymianku
125 g sera ricotta
100 g sera koziego
2 łyżki oliwek
1 jajko
60 ml śmietany
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Włożyć do miski mąkę, oliwę z oliwek
oraz sól i wyrabiać, aż mieszanka
zacznie przypominać tartą bułkę. Dodać
wodę i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto
na kilka godzin do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej
formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem.
Wylać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię.
Obrać cebule, pokroić na cienkie
plasterki i dusić w oliwie pod przykryciem
przez ok. 30 minut. Przyprawić solą oraz
pieprzem i dodać 1/2 łyżeczki posiekanej
pietruszki.
Lekko ostudzić cebulę, a następnie
rozłożyć na cieście.
Następnie wyłożyć na ciasto ser ricotta i
ser kozi. Dodać oliwki. Posypać 1/2
łyżeczki posiekanego tymianku.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka i
kwaśną śmietanę. Polać tartę polewą.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
POLSKI 15
7. CIASTO/CIASTKA
7.1 Ciasto migdałowe
Składniki do ciasta:
5 jajek
200 g cukru
100 g marcepanu
200 ml oliwy z oliwek
450 g mąki
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
50 g posiekanych orzeszków
pistacjowych
125 g mielonych migdałów
300 ml mleka
Składniki na wierzch:
200 g dżemu morelowego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Inne:
Forma do pieczenia o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka, cukier i marcepan na
puszystą masę, mieszając przez 5 minut.
Następnie powoli dodać do masy
jajecznej oliwę z oliwek.
Przesiać przez sito mąkę, cynamon oraz
proszek do pieczenia i wymieszać,
następnie dodać do mąki posiekane
orzeszki pistacjowe i mielone migdały.
Dodać mąkę z mlekiem do ciasta i
wymieszać.
Wyłożyć na formę posypaną tartą bułką
na dnie.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu:
Rozgrzać dżem morelowy i posmarować
nim ciasto za pomocą pędzla.
Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać
cukier puder z cynamonem i gorącą
wodą; rozprowadzić na cieście.
Następnie od razu posypać powierzchnię
ciasta płatkami migdałowymi.
7.2 Brownies
Składniki:
250 g zwykłej czekolady
250 g masła
375 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
(około 16 g)
1 szczypta soli
5 łyżek wody
5 jajek
375 g orzechów włoskich
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połamać czekoladę na duże kawałki i
roztopić metodą kąpieli wodnej.
Utrzeć masło z cukrem, cukrem
waniliowym, solą i wodą, dodać jajka i
stopioną czekoladę.
Orzechy włoskie grubo posiekać,
wymieszać z mąką oraz proszkiem do
pieczenia i dodać do masy
czekoladowej.
Głęboką blachę do pieczenia wyłożyć
pergaminem, umieścić ciasto na blasze i
wyrównać.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia, usunąć
pergamin i pokroić ciasto na kwadratowe
kawałki.
7.3 Ciasto marchewkowe
Składniki do ciasta:
150 ml oleju słonecznikowego
100 g brązowego cukru
2 jajka
75 g syropu
175 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobno startej marchwi
75 g rodzynek sułtanek
25 g wiórków kokosowych
Składniki na wierzch:
50 g masła
150 g serka twarogowego
40 g cukru kryształu
mielone orzechy laskowe
16
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o
średnicy 22 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Utrzeć olej słonecznikowy, brązowy
cukier, jajka i syrop. Dodać resztę
składników do ciasta i wymieszać.
Wyłożyć ciasto na natłuszczoną formę do
pieczenia.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Wymieszać masło, serek twarogowy i
cukier kryształ (w razie potrzeby
rozcieńczyć odrobiną mleka).
Po ostygnięciu ciasta wyłożyć na nie
masę serową i posypać zmielonymi
orzechami laskowymi.
7.4 Sernik
Składniki do ciasta:
150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 jajko
70 g miękkiego masła
Składniki sernika:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
3 żółtka
200 g cukru
sok z jednej cytryny
200 g crème fraîche
1 opakowanie budyniu w proszku o
smaku waniliowym (40 g lub
odpowiednia ilość proszku do
przygotowania deseru z 500 ml
mleka)
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 26 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę
składników i wymieszać ręcznym
mikserem. Następnie odstawić ciasto na
2 godziny do lodówki.
Mniej więcej 2/3 ciasta ułożyć na
natłuszczonym spodzie formy do ciasta i
ponakłuwać w wielu miejscach widelcem.
Z pozostałego ciasta uformować rant o
wysokości około 3 cm.
Ubić białka na sztywno za pomocą
miksera. Opłukać rodzynki, dokładnie
odsączyć, spryskać rumem i odstawić,
aby dobrze naciągnęły.
Dodać do miski chudy twaróg, żółtka,
cukier, sok z cytryny, śmietanę crème
fraîche i budyń w proszku, a następnie
dobrze wszystko wymieszać.
Na końcu dokładnie wymieszać ubite
białka i rodzynki z masą twarogową.
Czas pieczenia: 85 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.5 Placek z wiśniami
Składniki:
500 g chleba
750 ml mleka
1 szczypta soli
80 g cukru
4 jajka
2 słoiki kwaśnych wiśni
50 g masła
Inne:
Wysmarowana tłuszczem forma do
pieczenia
Sposób przygotowania:
Pokroić chleb na kromki. Zmieszać
mleko, sól, cukier oraz jajka i polać tą
mieszanką chleb, wymieszać i
pozostawić do nasiąknięcia. Odcedzić
wiśnie i dodać do mieszanki. Wyłożyć
mieszankę na wysmarowaną formę do
pieczenia. Na wierzchu umieścić kawałki
masła.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
7.6 Ciasto owocowe
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
POLSKI 17
3 jajka
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
(około 8 g)
125 g porzeczek
125 g rodzynek
60 g posiekanych migdałów
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
lub pomarańczowej
60 g posiekanych kandyzowanych
wiśni
70 g całych zblanszowanych
migdałów
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 24 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier
waniliowy i sól na puszystą masę.
Następnie dodać po jednym jajku i dalej
ucierać na puszystą masę. Dodać do
masy proszek do pieczenia wymieszany
z mąką, a następnie wymieszać.
Dodać owoce i wymieszać.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy
i rozprowadzić w taki sposób, aby środek
był nieco wklęsły w stosunku do
krawędzi. Udekorować krawędzie i
środek ciasta całymi zblanszowanymi
migdałami. Umieścić ciasto w piekarniku.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.7 Tarta owocowa
Składniki do ciasta:
200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
1 jajko
50 g cukru
50 ml zimnej wody
Składniki do nadzienia:
Owoce sezonowe (400 g jabłek,
brzoskwiń, wiśni itp.)
90 g mielonych migdałów
2 jajka
100 g cukru
90 g miękkiego masła
Inne:
Forma do quiche o średnicy 28 cm,
natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól oraz
małe kawałki masła i wymieszać.
Następnie dodać jajko, cukier oraz zimną
wodę i zagnieść ciasto.
Schłodzić ciasto, pozostawiając na 2
godziny w lodówce. Rozwałkować
schłodzone ciasto i wyłożyć na
natłuszczoną formę do quiche,
ponakłuwać widelcem. Owoce oczyścić,
usunąć rdzenie i pestki. Małe kawałki lub
plasterki owoców ułożyć na cieście.
Utrzeć w misce mielone migdały, jajka,
cukier i miękkie masło. Wyłożyć powstałą
masę na owoce i wyrównać.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.8 Tradycyjna szarlotka
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
100 g marcepanu
5 jajek
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
1 opakowanie przyprawy piernikowej
(około 20 g)
50 g kakao
150 ml czerwonego wina
1,2 kg jabłek
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier
waniliowy i sól na puszystą masę. Dodać
posiekany marcepan i dobrze ubić.
Dodawać po kolei jajka i ubić je na
puszystą masę. Dodać do ciasta mąkę,
proszek do pieczenia, przyprawę do
piernika i kakao. Dolać czerwone wino.
Przełożyć ciasto do głębokiej formy
wyłożonej pergaminem i wyrównać
powierzchnię. Jabłka obrać, wydrążyć i
pociąć na plasterki o grubości 0,5 cm.
Puree ze śliwek: Ułożyć plastry na
cieście i wypełnić otwory po gniazdach
puree ze śliwek. Wstawić do piekarnika.
18
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu pozostawić ciasto do
ostygnięcia i wyjąć pergamin.
Polewa:
250 ml soku jabłkowego
1 opakowanie polewy do ciasta
Po upieczeniu pozostawić ciasto do
ostygnięcia i wyjąć pergamin.
Wymieszać polewę z soku jabłkowego i
jednego opakowania polewy do ciasta, a
następnie rozsmarować na cieście.
7.9 Biszkopt cytrynowy
Składniki do ciasta:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki na polewę:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
Kwadratowa forma do pieczenia o
długości 30 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, skórkę z
cytryny, cukier waniliowy i sól na
puszystą masę. Następnie dodawać po
jednym jajku i dalej ucierać na puszystą
masę.
Dodać do masy proszek do pieczenia
wymieszany z mąką i mąką kukurydzianą
i wymieszać.
Włożyć ciasto do natłuszczonej i
posypanej tartą bułką formy do
pieczenia, wygładzić i wstawić do
piekarnika.
Po upieczeniu wymieszać sok cytrynowy
z cukrem pudrem. Wyłożyć upieczone
ciasto na folię aluminiową.
Zawinąć folię na brzegach ciasta do góry
w taki sposób, aby polewa nie wyciekła.
Nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem i
rozprowadzić polewę pędzlem.
Poczekać, aż polewa lekko wsiąknie w
ciasto.
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.10 Babeczki
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej
cytryny
2 jajka
50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
Foremki papierowe o średnicy ok.
7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier,
cukier waniliowy, sól i skórkę z jednej
niewoskowanej cytryny. Dodać jajka i
śmietanę.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę
oraz proszek do pieczenia i dodać do
ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta wraz z
wiórkami czekoladowymi.
Włożyć ciasto do papierowych foremek,
postawić je na blasze do pieczenia i
wstawić do piekarnika. Użyć blachy na
babeczki, jeżeli jest dostępna.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
7.11 Kołacz
Składniki do ciasta:
500 g mąki
POLSKI 19
1 małe opakowanie suszonych
drożdży (8 g drożdży suchych lub
42 g drożdży świeżych)
80 g cukru pudru
150 g masła
3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
150 ml mleka
70 g rodzynek (namoczonych
wcześniej przez godzinę w 20 ml
wiśniówki)
Składniki do wykończenia:
50 g całych łuskanych migdałów
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże
suszone, cukier puder, masło, jajka, sól
oraz mleko i zagnieść gładkie ciasto
drożdżowe. Przykryć ciasto w misce i
pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Do ciasta dodać namoczone rodzynki i
zagnieść ręcznie.
Do każdego wgłębienia w natłuszczonej i
posypanej mąką formie do babki włożyć
migdały.
Następnie wałek z ciasta i umieścić w
formie do babki. Przykryć i ponownie
pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.12 Ciasto Savarin
Składniki na ciasto:
350 g mąki
1 małe opakowanie suszonych
drożdży (8 g drożdży suchych lub
42 g drożdży świeżych)
75 g cukru
100 g masła
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
125 ml mleka
Po upieczeniu:
375 ml wody
200 g cukru
100 ml śliwowicy lub 100 ml likieru
pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże
suszone, cukier, masło, żółtka, sól,
cukier waniliowy oraz mleko i ugnieść
gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć
ciasto w misce i pozostawić do
wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie
umieścić ciasto w formie do babki,
przykryć i ponownie pozostawić do
wyrośnięcia na 45 minut.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po upieczeniu:
Zagotować wodę z cukrem i pozostawić
do ostygnięcia.
Do wody z cukrem dodać śliwowicę lub
likier pomarańczowy i wymieszać.
Po ostygnięciu ciasta nakłuć je w kilku
miejscach drewnianym patyczkiem, a
następnie pozostawić, aby nasiąknęło
polewą.
7.13 Biszkopt
Składniki:
4 jajka
2 łyżki gorącej wody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
100 g cukru
100 g mąki
100 g mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
Inne:
okrągła forma do pieczenia o średnicy
28 cm, czarna, wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z
gorącą wodą, 50 g cukru, cukrem
waniliowym i solą. Ubić na sztywno
białka ze 100 g cukru.
Przesiać przez sito mąkę, mąkę
kukurydzianą i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać białka i żółtka ze
sobą. Powstałą masę dokładnie
wymieszać z mąką. Włożyć ciasto do
formy do pieczenia, wyrównać i wstawić
do piekarnika.
Czas pieczenia: 30 minut
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux KOEBP31X Recipe book

Typ
Recipe book
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla