Informacje ogólne dotyczàce gotowania
• Je˝eli ca∏y posi∏ek ma zostaç przygotowany w kuchence mikrofalowej,
nale˝y rozpoczàç od najbardziej zwartych produktów, takich jak
ziemniaki. Kiedy sà ju˝ gotowe, nale˝y je przykryç na czas
przygotowywania pozosta∏ych produktów.
• Wi´kszoÊç produktów nale˝y przykrywaç. Dopasowana pokrywka
utrzymuje par´ i wilgoç, co skraca czas gotowania w kuchence
mikrofalowej. Sprawdza si´ to w szczególnoÊci podczas gotowania
warzyw, daƒ rybnych oraz robienia zapiekanek. Przykrywanie
˝ywnoÊci powoduje tak˝e lepsze rozprowadzanie ciep∏a, co zapewnia
szybkie i doskona∏e wyniki.
• Dla uzyskania najlepszych efektów wa˝ne jest w∏aÊciwe umieszczenie
˝ywnoÊci, poniewa˝ promieniowanie mikrofalowe jest najmocniejsze w
centralnej cz´Êci kuchenki. Na przyk∏ad ziemniaki nale˝y umieszczaç
wzd∏u˝ kraw´dzi szklanego talerza obrotowego, aby si´ równo
gotowa∏y.
• Aby równomiernie ugotowaç dania zwarte, takie jak mi´so i drób,
nale˝y je kilkakrotnie obróciç.
• W kuchence mikrofalowej mo˝na piec, jednak do tych wypieków nie
wolno u˝ywaç dro˝d˝y.
• Podczas przygotowywania produktów o grubej skórce, np.
ziemniaków, jab∏ek, ca∏ej dyni lub kasztanów, skórk´ nale˝y
przedziurawiç, aby zapobiec rozerwaniu produktu podczas gotowania.
• Podczas przygotowywania po˝ywienia w tradycyjnym piekarniku
nale˝y w miar´ mo˝liwoÊci unikaç otwierania drzwiczek. Inaczej jest w
przypadku kuchenki mikrofalowej: nie ma strat energii czy te˝ ciep∏a.
Innymi s∏owy, mo˝na otwieraç drzwiczki kuchenki i zaglàdaç do
Êrodka tak cz´sto, jak tylko si´ chce. Nale˝y jednak pami´taç, ˝e
dotyczy to wy∏àcznie gotowania przy u˝yciu mikrofal. Gdy sà u˝ywane
funkcje termoobiegu i grillowania, ciep∏o jest wydzielane do wn´trza
kuchenki.
Zasady bezpieczeƒstwa podczas przygotowywania po˝ywienia!
• W przypadku korzystania z kuchenki mikrofalowej do podgrzewania
jedzenia dla dzieci lub p∏ynów w butelkach do karmienia nale˝y
zawsze mieszaç pokarm/p∏yny, a przed podaniem sprawdziç
dok∏adnie temperatur´. Zapewnia to równomierne rozprowadzenie
ciep∏a i unikni´cie poparzeƒ.
Nie wolno zak∏adaç pokrywki i/lub smoczka na butelki do
karmienia, gdy umieszcza si´ je w kuchence mikrofalowej.
• Je˝eli niektóre potrawy podgrzewa si´ zbyt d∏ugo, mogà ulec
zw´gleniu i zaczàç dymiç. Je˝eli to si´ zdarzy, nale˝y pozostawiç
zamkni´te drzwiczki i ca∏kowicie wy∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà.
• Nie nale˝y u˝ywaç kuchenki do sma˝enia na g∏´bokim t∏uszczu lub
marynowania.
• Niektóre produkty z niskà zawartoÊcià wody, np. czekolada w
kostkach lub ciasta ze s∏odkim nadzieniem, powinny byç
podgrzewane ostro˝nie. W przeciwnym razie zniszczeniu mogà ulec
same produkty lub naczynia, w których si´ znajdujà.
KORZYSTANIE Z NACZY¡ PODCZAS PRZYGOTOWANIA PO˚YWIENIA
Przed rozpocz´ciem przygotowywania po˝ywienia w pojemnikach nale˝y
sprawdziç, czy pojemniki sà wykonane z odpowiedniego materia∏u, gdy˝
niektóre rodzaje plastiku mogà staç si´ mi´kkie i ulec deformacji, a niektóre
typy naczyƒ ceramicznych mogà pop´kaç (w szczególnoÊci podczas
podgrzewania niewielkiej iloÊci po˝ywienia).
Aby sprawdziç, czy dany pojemnik jest odpowiedni do u˝ycia w
kuchence mikrofalowej, nale˝y:
• UmieÊciç pojemnik w kuchence mikrofalowej.
• UmieÊciç w pojemniku szklank´ do po∏owy nape∏nionà wodà.
• W∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà na minut´ z maksymalnà mocà.
• Je˝eli pojemnik stanie si´ bardzo goràcy w dotyku, nie nale˝y go
u˝ywaç w kuchence mikrofalowej.
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence mikrofalowej
powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcych naczyƒ i materia∏ów:
• Naczynia szklane Nie nale˝y u˝ywaç szklanych s∏oików i podobnych
pojemników zawierajàcych elementy metalowe. Trzeba pami´taç, ˝e
niektóre rodzaje szk∏a nie sà ˝aroodporne. Przed gotowaniem nale˝y
je sprawdziç zgodnie z powy˝szymi wskazówkami.
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nieemaliowane) Po˝ywienie
najd∏u˝ej pozostaje goràce w kamionkowych naczyniach
emaliowanych.
• Pojemniki plastikowe Mogà one byç u˝ywane do wielu trybów
podgrzewania, ale nie nadajà si´ do pieczenia.
Uwaga! NIE wolno u˝ywaç pojemników plastikowych wykonanych
z melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana Wszelki porcelanowe naczynia mogà byç stosowane w
kuchenkach mikrofalowych, chocia˝ najlepiej u˝ywaç naczyƒ
˝aroodpornych.
• ˚aroodporne naczynia z pokrywkà Naczynia szklane ze szczelnymi
pokrywkami uniemo˝liwiajàcymi wydostawanie si´ pary idealnie
nadajà si´ do warzyw i owoców, do których nie dodano ˝adnych
p∏ynów (jednak czas gotowania nie mo˝e przekraczaç 5 minut).
• Naczynia do opiekania Podczas korzystania z tego typu naczyƒ
nale˝y zachowaç szczególnà ostro˝noÊç. Naczynie musi zawsze byç
umieszczone co najmniej 5 mm nad szklanym talerzem obrotowym.
• Folii spo˝ywczej mo˝na u˝ywaç szczególnie do zup, sosów, daƒ
duszonych lub podczas rozmra˝ania. Mo˝na jej tak˝e u˝yç jako
luênego przykrycia, aby zapobiec rozpryskiwaniu si´ t∏uszczu
wewnàtrz kuchenki.
• R´czniki papierowe sà idealne, poniewa˝ absorbujà wilgoç i t∏uszcz.
Na przyk∏ad boczek mo˝na poprzek∏adaç r´cznikami papierowymi.
Boczek b´dzie wówczas chrupiàcy, poniewa˝ nie b´dzie p∏ywa∏ we
„w∏asnym sosie". Chleb domowej roboty mo˝na wyjàç bezpoÊrednio z
zamra˝arki, zawinàç w r´czniki papierowe i podgrzaç w kuchence
mikrofalowej.
• Mokre r´czniki papierowe nadajà si´ do ryb lub warzyw. Nakrywanie
˝ywnoÊci chroni jà przed wysychaniem.
• Papier pergaminowy Ryby, du˝e warzywa, takie jak kalafior, kolba
kukurydzy itp., mo˝na pakowaç w wilgotny papier t∏uszczoodporny.
• Torebki do pieczenia sà idealne do mi´s, ryb i warzyw. Jednak nigdy
nie wolno ich zamykaç metalowymi spinaczami. Zamiast tego nale˝y
u˝ywaç nitki bawe∏nianej. W torebce nale˝y wykonaç niewielkie otwory
i umieÊciç jà w kuchence mikrofalowej na talerzu lub w szklanym
naczyniu.
• Tacki papierowe Mo˝na ich u˝ywaç tylko przy krótkim podgrzewaniu.
Wa˝ne!
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence mikrofalowej nie
powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcych naczyƒ i materia∏ów:
• Zamkni´te szklane pojemniki/butelki z ma∏ymi otworami, poniewa˝
mogà one eksplodowaç.
• Termometry ogólnego zastosowania
• Folia aluminiowa/tacki aluminiowe, poniewa˝ mikrofale nie mogà
przez nie przeniknàç i jedzenie si´ nie ugotuje. Ma∏e kawa∏ki folii
aluminiowej mogà jednak byç u˝ywane do zabezpieczenia cienkich
kawa∏ków mi´sa lub drobiu, tak aby nie uleg∏y przypaleniu.
• Papier makulaturowy, poniewa˝ mo˝e zawieraç metalowe czàstki,
które mogà spowodowaç iskrzenie i/lub po˝ar.
• Zamkni´te pude∏ka/pojemniki ze szczelnymi pokrywkami, poniewa˝
zbyt wysokie ciÊnienie mo˝e spowodowaç ich eksplozj´.
• Zaciski metalowe i inne przykrycia/folia zawierajàce druty metalowe.
Mogà one powodowaç iskrzenie w kuchence mikrofalowej i dlatego
nale˝y je usunàç.
• Metalowe miski/pojemniki i opakowania, o ile nie sà one specjalnie
zaprojektowane do u˝ytku w kuchenkach mikrofalowych.
Promieniowanie mikrofalowe jest odbijane i nie mo˝e przeniknàç do
˝ywnoÊci przez metal.
• Talerze, naczynia i miski/pojemniki z metalowymi, z∏otymi i srebrnymi
ozdobami Mogà one p´knàç i/lub powodowaç iskrzenie we wn´trzu
kuchenki.
• Spienione tworzywa sztuczne Spienione tworzywa sztuczne stopià si´
w kuchence lub mogà zniszczyç produkty spo˝ywcze.
• Drewno Drewno wyschnie w kuchence i mo˝e p´kaç.
CZYSZCZENIE
Podczas czyszczenia kuchenki mikrofalowej nale˝y uwzgl´dniç
nast´pujàce zalecenia:
• Przed rozpocz´ciem czyszczenia trzeba wy∏àczyç kuchenk´ i wyjàç
wtyczk´ przewodu zasilajàcego z gniazdka.
• Do czyszczenia wewn´trznych lub zewn´trznych powierzchni nie
nale˝y stosowaç proszków Êcierajàcych, skrobaczek metalowych lub
innych silnych Êrodków czyszczàcych, gdy˝ mogà one porysowaç te
powierzchnie.
• Zamiast tego nale˝y u˝ywaç wilgotnej szmatki z dodatkiem
detergentu, je˝eli kuchenka mikrofalowa jest bardzo zabrudzona.
31