42
Czas gotowania warzyw zale˝y od ich Êwie˝oÊci. Nale˝y
sprawdzaç stan warzyw i odpowiednio zwi´kszyç lub
zmniejszyç czas gotowania.
Krótki czas gotowania w kuchence mikrofalowej oznacza,
˝e ˝ywnoÊç nie jest rozgotowana.
• W razie potrzeby mo˝na dodaç troch´ wody.
• Do gotowania ryb i warzyw potrzeba jedynie
minimalnej iloÊci wody.
Moc mikrofal
Wybór ustawieƒ mocy zale˝y od stanu gotowanej
˝ywnoÊci.
W wi´kszoÊci wypadków ˝ywnoÊç jest gotowana przy
najwi´kszej mocy.
• Pe∏na moc jest miedzy innymi u˝ywana do szybkiego
odgrzewania, gotowania wody itp.
• Niska moc jest u˝ywana g∏ównie do rozmra˝ania
˝ywnoÊci i przygotowywania daƒ zawierajàcych
ser, mleko i jaja. (Nie wolno gotowaç ca∏ych jaj
skorupkach w kuchence mikrofalowej ze wzgl´du
na ryzyko ich wybuchu.) Niskie wartoÊci mocy
sà u˝ywane równie˝ do dogotowywania i w celu
zachowania doskona∏ego aromatu dania.
Informacje ogólne dotyczàce gotowania
• Je˝eli ca∏y posi∏ek ma zostaç przygotowany w
kuchence mikrofalowej, nale˝y rozpoczàç od
najbardziej zwartych produktów, takich jak ziemniaki.
Kiedy sà ju˝ gotowe, nale˝y je przykryç na czas
przygotowywania pozosta∏ych produktów.
• Wi´kszoÊç produktów nale˝y przykrywaç.
Dopasowana pokrywka utrzymuje par´ i wilgoç, co
skraca czas gotowania w kuchence mikrofalowej.
Sprawdza si´ to w szczególnoÊci podczas gotowania
warzyw, daƒ rybnych oraz zapiekanek. Przykrywanie
˝ywnoÊci powoduje tak˝e lepsze rozprowadzanie
ciep∏a, co zapewnia szybkie i doskona∏e wyniki.
• Dla uzyskania najlepszych efektów wa˝ne jest
w∏aÊciwe umieszczenie ˝ywnoÊci, poniewa˝
promieniowanie mikrofalowe jest najmocniejsze
w centralnej cz´Êci kuchenki. Je˝eli na przyk∏ad
pieczesz ziemniaki, powinieneÊ umieÊciç je wzd∏u˝
kraw´dzi szklanego talerza obrotowego, aby si´
równo gotowa∏y.
• Aby równo ugotowaç dania zwarte, takie jak mi´so i
drób, nale˝y je kilkakrotnie obróciç.
• Mo˝na piec w kuchence mikrofalowej, jednak w
przepisie nie mo˝e byç dro˝d˝y.
• Podczas przygotowywania produktów o grubej
skórce, np. ziemniaków, jab∏ek, ca∏ej dyni lub
kasztanów, skórk´ nale˝y przedziurawiç, aby
zapobiec rozerwaniu produktu podczas gotowania.
• Podczas przygotowywania po˝ywienia w tradycyjnym
piekarniku nale˝y w miar´ mo˝liwoÊci unikaç
otwierania drzwiczek. Inaczej jest w przypadku
kuchenki mikrofalowej: nie ma strat energii czy
te˝ ciep∏a. Innymi s∏owy mo˝na otwieraç drzwiczki
kuchenki i zaglàdaç do Êrodka tak cz´sto, jak tylko
si´ chce.
Zasady bezpiecznego u˝ytkowania podczas
przygotowywania po˝ywienia!
• W przypadku korzystania z kuchenki mikrofalowej
do podgrzewania jedzenia dla dzieci lub p∏ynów
w butelkach do karmienia nale˝y zawsze mieszaç
pokarm/p∏yny, a przed podaniem sprawdziç
dok∏adnie temperatur´. Zapewnia to równomierne
rozprowadzenie ciep∏a i unikni´cie poparzeƒ. Nie
wolno zak∏adaç pokrywki i/lub smoczka na butelki
do karmienia, gdy umieszcza si´ je w kuchence
mikrofalowej.
• Je˝eli niektóre potrawy podgrzewa si´ zbyt d∏ugo,
mogà ulec zw´gleniu i zaczàç dymiç. Je˝eli to si´
zdarzy, nale˝y pozostawia zamkni´te drzwiczki i
ca∏kowicie wy∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà.
• Niektóre produkty z niskà zawartoÊcià wody,
np. czekolada w kostkach lub ciasta ze s∏odkim
nadzieniem powinny byç podgrzewane ostro˝nie.
W przeciwnym razie zniszczeniu mogà ulec same
produkty lub naczynia, w których si´ znajdujà.
KORZYSTANIE Z NACZY¡ PODCZAS
PRZYGOTOWANIA PO˚YWIENIA
Przed rozpocz´ciem przygotowywania po˝ywienia w
pojemnikach nale˝y sprawdziç, czy pojemniki, których
zamierzasz u˝yç, wykonane sà z odpowiedniego
materia∏u, gdy˝ niektóre rodzaje plastiku mogà staç
si´ mi´kkie i ulec deformacji, a niektóre typy naczyƒ
ceramicznych mogà pop´kaç (w szczególnoÊci podczas
podgrzewania niewielkiej iloÊci ˝ywnoÊci).
Aby sprawdziç, czy dany pojemnik jest odpowiedni do
u˝ycia w kuchence mikrofalowej nale˝y:
• UmieÊciç pojemnik w kuchence mikrofalowej.
• UmieÊciç w pojemniku szklank´ do po∏owy
nape∏nionà wodà.
• W∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà, która przez 15-30
sekund powinna pracowaç z maksymalnà mocà.
• Je˝eli pojemnik stanie si´ bardzo goràcy w dotyku,
nie nale˝y go u˝ywaç w kuchence mikrofalowej.
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence
mikrofalowej powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcych naczyƒ
i materia∏ów:
• Szk∏o i szklane miski
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nie
emaliowane). ˚ywnoÊç pozostaje d∏u˝ej goràca w
kamionkowych naczyniach emaliowanych.
• Naczynia plastikowe. Mogà byç u˝ywane do
podgrzewania na wiele sposobów. Uwaga! NIE
wolno u˝ywaç pojemników plastikowych wykonanych
z melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana. Wszelkie porcelanowe naczynia mogà
byç stosowane w kuchenkach mikrofalowych,
chocia˝ najlepiej u˝ywaç naczyƒ ˝aroodpornych.
• ˚aroodporne naczynia z pokrywkà. Naczynia szklane
ze szczelnymi pokrywkami, które uniemo˝liwiajà
wydostawanie si´ pary, idealnie nadajà si´
do warzyw i owoców, do których nie dodano
˝adnych p∏ynów (jednak czas gotowania nie mo˝e
przekraczaç 5 minut).
manual.indd 42manual.indd 42 08/04/05 11:15:0208/04/05 11:15:02