92
Wymiary miejsca ustawienia Wentylacja
Jeżeli bok zamrażarki ustawiony jest przy ścianie,
należy zostawić odstęp co najmniej 60 mm, tak aby
drzwi otwierały się wystarczająco szeroko, by możliwe
było wysunięcie szufl ady.
Regulator temperatury
∙ Urzdzenie uruchamia si w chwili podczenia do sieci.
Mona je cakowicie wyczy jedynie poprzez wyjcie
wtyczki z kontaktu. W pozycji ‘0’ funkcja chodzenia jest
wyczona, ale urzdzenie nadal jest podczone do
sieci.
∙ Temperatur wewntrz komory zamraarki mona
ustawi przy pomocy regulatora. Obrócenie regulatora
temperatury zgodnie ze wskazówkami zegara obniy
temperatur, a w stron przeciwn do wskazówek
zegara j podwyszy.
∙ Do uytku domowego zwykle najlepiej nadaj si
ustawienia rednie.
∙ Zaleca si zmierzenie temperatury wewntrz komory
za pomoc termometru i wówczas, w razie potrzeby,
zmian ustawie.
∙ W przypadku przerwy w dostawie prdu lub celowego
wyczenia urzdzenia, zanim wczy si ono ponownie
moe upyn na 5 minut.
Lampki kontrolne
Lampka zasilania (zielona)
Kiedy urzdzenie jest podczone do zasilania, zielona
lampka wieci si cay czas.
Lampka alarmu wysokiej temperatury
(czerwona)
Lampka zapala si, kiedy temperatura wewntrz podniesie
si powyej 9 °C.
Przechowywanie i mrożenie żywności
∙ Temperatura wewntrz urzdzenia zaley w duej
mierze od temperatury otoczenia, ustawienia regulatora
temperatury oraz iloci przechowywanej ywnoci.
Ponadto temperatura wewntrz moe wzrasta za
kadym razem, kiedy otwierane s drzwi.
∙ Urzdzenie przeznaczone jest do gbokiego
zamraania i dugoterminowego przechowywania
zamroonej ywnoci oraz do wytwarzania lodu.
∙ Aby ywno nie utracia swoich wartoci odywczych i
witamin, naley j zamrozi jak najszybciej. W tym celu
naley umieci przygotowan ywno w komorze
szybkiego zamraania, ukadajc j w odpowiednich
odstpach, w jednym lub dwóch rzdach. Komora
szybkiego zamraania w zamraarce oznaczona jest
napisem Fast Freeze. Zaleca si wkadanie ywnoci
przeznaczonej do zamroenia najpierw do tej komory
w celu szybkiego zamroenia, a nastpnie przeoenie
zamroonego produktu do innej (odpowiedniej) czci
po 24 godzinach.
∙ Ostrzeżenie:
∙ W celu zapewnienia odpowiedniej cyrkulacji
chodnego powietrza naley zachowa co najmniej
2,5-centymetrowy dystans pomidzy zespoem
parownika a tack z ywnoci przeznaczon do
zamroenia.
∙ Niezamroona ywno nie moe styka si produktami
ju zamroonymi.
∙ Ostrzeżenie! Nie przekracza maksymalnej,
dopuszczalnej masy do zamroenia na dzie. W tabeli
danych technicznych, na kocu niniejszej instrukcji,
znajduje si informacja o maksymalnej, dziennej masie
do zamroenia.
∙ Chcc szybko zamrozi produkt, naley ustawi
regulator temperatury w pozycji Max. Po 24 godzinach,
kiedy ywno bdzie ju odpowiednio zamroona,
regulator temperatury mona ustawi z powrotem na
poprzedni pozycj.
∙ Czas zamraania mona skróci dzielc ywno na
mniejsze porcje.
∙ Odpowiednim materiaem pakunkowym na mroon
ywno s przeroczyste (nie kolorowe) woreczki
plastikowe lub folia aluminiowa. Przed uyciem
naley dobrze przewietrzy materia opakunkowy, a
przed woeniem do zamraarki naley sprawdzi
czy zamknicie jest szczelne. Zaleca si opisywanie
kadego pakunku przechowywanego w zamraarce
odpowiednimi informacjami, jak rodzaj ywnoci, data