Wcisnąć mocno zaślepkę w otwory.
6. Wyjąć dwie śruby (7) przytrzymujące płytkę dolnego zawiasu (4) po prawej stronie.
7. Wyjąć śrubę znajdującą się po lewej stronie i wkręcić ją w odpowiedni gwint po prawej
stronie.
8. Zainstalować płytkę dolnego zawiasu po lewej stronie.
9. Wstawić drzwi w nowym położeniu. Kołek zawiasu powinien znaleźć się wewnątrz tulei
(otworu) w dolnej części.
10. Zainstalować górny zawias (3) po lewej stronie. Kołek zawiasu powinien znaleźć się
wewnątrz tulei (otworu) w górnej części.
11. Nałożyć osłonę (5) na odpowiednie otwory po prawej.
12. Nałożyć osłonę zawiasu (1) na górny zawias.
Regulator temperatury
Regulator temperatury automatycznie ustawia temperaturę wewnątrz zamrażarki. Po
włączeniu urządzenia regulator temperatury powinien być ustawiony w pozycji 5. Po około
20 minutach można zmienić ustawienie na pozycję 3, która powinna być odpowiednia do
użytku w domu lub biurze.
1 Funkcja chłodzenia jest wyłączona, ale urządzenie nadal jest podłączone do sieci.
3 Do przechowywania przez dłuższy czas, regulator temperatury należy ustawić na pozycję
pośrednią.
5 Z tego ustawienia korzystać w celu zamrożenia świeżej żywności. Urządzenie jest
włączone przez dłuższy okres. Kiedy żywność osiągnie żądaną temperaturę głębokiego
zamrożenia, regulator temperatury można z powrotem ustawić do pozycji pośredniej.
Uwaga: Temperatura w zamrażarce w dużej mierze zależy od takich czynników, jak
temperatura otoczenia i nowo mrożonej żywności. Zależy także od tego jak często i na jak
długo otwierane są drzwi. W razie potrzeby można odpowiednio zmienić ustawienie
regulatora temperatury.
Mrożenie i przechowywanie żywności
-
Przy utrzymaniu temperatury pracy na poziomie –18°C lub niższym zamrażarka może
służyć do przechowywania zamrożonej żywności lub mrożonek przez kilka miesięcy, jak
również do wytwarzania lodu oraz mrożenia świeżej żywności.
-
Świeża (tj. nie zamrożona) lub ciepła żywność nie może stykać się z wcześniej
zamrożoną, dzięki czemu unika się częściowego rozmrożenia.
-
Przed zamrożeniem, świeżą żywność (np. mięso, ryba, mielone mięso) należy podzielić
na mniejsze porcje nadające się do spożycia po rozmrożeniu.
-
Przechowując gotowe mrożonki należy ściśle przestrzegać instrukcji producenta
zamieszczonych na opakowaniu. Jeżeli brak instrukcji, nie należy przechowywać
produktu przez okres dłuższy niż 3 miesiące od daty zakupu.
-
Kupując mrożonki należy sprawdzić, czy produkt jest odpowiednio zamrożony i czy
opakowanie nie nosi śladów uszkodzenia.
-
Aby zachować jakość gotowych mrożonek, należy je przewozić wyłącznie w
odpowiednich pojemnikach, po czym natychmiast umieścić w zamrażarce.
-
Kupując mrożonki należy dokładnie sprawdzić stan opakowania: jeżeli opakowanie jest
wilgotne, napęczniało lub posiada wybrzuszenia może to oznaczać, że produkt nie był
odpowiednio przechowywany i uległ zepsuciu.
-
Czas przechowywania mrożonek w dużej mierze zależy od temperatury otoczenia,
81