SEVERIN KS 9828 Informacje o produkcie

Kategoria
Lodówki wielofunkcyjne
Typ
Informacje o produkcie
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Kühlschrank 3
Refrigerator 10
Réfrigérateur 17
Koelkast 24
Frigorí co 31
Frigorifero 38
Køleskab 46
Kylskåp 53
Jääkaappi 60
Lodówka 67
 74
 82
www.severin.com
w
eisun
g
hl
s
chrank
67
Lodówka
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie zapozna si z
ponisz instrukcj, któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane wycznie przez
osoby, które zapoznay si z niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podcza do sieci elektrycznej wycznie
do prawidowo zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe zgadza si z
napiciem podanym na tabliczce znamionowej urzdzenia.
Niniejszy wyrób zgodny jest z obowizujcymi w UE przepisami
dotyczcymi oznakowania produktu.
Nie wcza urzdzenia za po
rednictwem transformatora.
Aby zapobiec haasowi powodowanemu wibracj, sprawdzi
czy przewód zasilajcy nie styka si z adn czci tylnej
cianki lodówki.
Budowa urządzenia
Urzdzenie to jest lodówk sprarkow przeznaczon do
krótkoterminowego przechowywania ywnoci w komorze
gównej oraz dugoterminowego w komorze zamraarki..
Urzdzenia chodzce podzielone s wg pewnych klas
klimatycznych. Informacja o klasy kacji niniejszego produktu
znajduje si w tabeli danych technicznych.
Za szkody wynike z nieprawidowego uywania sprztu
lub uytkowania niezgodnego z instrukcj obsugi
odpowiedzialno ponosi wycznie uytkownik.
Instrukcja bezpieczeństwa
Urzdzenie przeznaczone jest do zastosowa
domowych lub podobnych, jak np. w
- biurach lub innych miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz innych podobnych
lokalach;
- pensjonatach.
Urzdzenie nie jest przeznaczone do profesjonalnego
uytku komercyjnego ani do uytku w punktach
gastronomicznych lub handlowych.
Obwód chodzcy
znajdujcy si w urzdzeniu
zawiera czynnik chodniczy
izobutan (R600a), naturalny
gaz o wysokim stopniu
zgodnoci rodowiskowej,
który jest jednak materiaem atwopalnym. Dlatego
naley zadba o to, by w trakcie transportu i instalacji
urzdzenia nie doszo do uszkodzenia któregokolwiek
z komponentów obwodu chodzcego. Jeeli dojdzie
do uszkodzenia obwodu chodzcego, nie wcza
ani nie podcza urzdzenia do sieci i usun
wszelkie róda ognia lub zaponu z pomieszczenia,
w którym znajduje si urz
dzenia, po czym dokadnie
przewietrzy pomieszczenie.
Uwaga: otwory wentylacyjne urzdzenia
znajdujcego si w osonitym lub obudowanym
miejscu nie mog by zasonite. Przez cay czas
naley zapewni odpowiedni wentylacj.
Uwaga: nie dopuszcza do uszkodzenia obwodu
chodzcego. Opary ulatniajcego si czynnika
chodniczego s szkodliwe dla oczu, a ponadto
istnieje zagroenie zapalenia si gazu.
Uwaga: nie uywa adnych zewntrznych urzdze
(jak np. nagrzewnice) w celu przypieszenia procesu
rozmraania; stosowa wycznie metody zalecane w
niniejszej instrukcji.
Uwaga! Nie uywa
adnych innych urzdze
elektrycznych (np. maszyny do robienia lodu)
wewntrz zamraarki, chyba e niniejsza instrukcja
wyranie mówi inaczej.
Przed podczeniem urzdzenia do sieci naley
dokadnie sprawdzi, czy nie zostao ono – w tym
take przewód zasilajcy – uszkodzone podczas
transportu. W przypadku stwierdzenia jakiegokolwiek
uszkodzenia, nie wolno podcza urzdzenia do
zasilania.
Urzdzenie nie jest przeznaczone do
przechowywania substancji wybuchowych, jak np.
pojemniki z palnym aerozolem.
W przypadku sprzeday, przekazania osobie trzeciej
lub utylizacji urzdzenia w przeznaczonym do tego
miejscu, naley zwróci uwag na obecno czynnika
izolujcego cyklopentan C
5
H
10
oraz chodniczego
R600a.
Zgodnie z zasadami bezpieczestwa oraz w celu
uniknicia wszelkiego ryzyka, naprawy urzdze
PL
68
elektrycznych powinien dokonywa wykwali kowany
personel, co dotyczy take wymiany przewodu
przyczeniowego.
Osoby o ograniczonych zdolnociach zycznych,
czuciowych lub psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia lub wiedzy, a take
dzieci (w wieku co najmniej 8 lat), mog korzysta
z urzdzenia, pod warunkiem e znajduj si pod
nadzorem lub zostay poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni wiadome wszelkich zagroe
i wymaganych rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania urzdzenia jako
zabawki przez dzieci.
Nie wolno pozwala dzieciom na wykonywanie
jakichkolwiek prac zwizanych bezporednio z
konserwacj lub czyszczeniem urzdzenia bez
nadzoru osoby dorosej.
Do czstego mycia zaleca si
stosowanie ciepej
wody z delikatnym detergentem. Akcesoria naley
my osobno w wodzie z pynem. Nie my ich w
zmywarce.
Szczegóowa instrukcja wymiany arówki znajduje si
w punkcie pt. Wewnętrzne oświetlenie.
Aby zapobiec ewentualnym obraeniom ciaa lub
uszkodzeniu urzdzenia, w trakcie transportu musi by
ono oryginalnie zapakowane. Do rozpakowania i instalacji
potrzebne s 2 osoby.
Uwaga: Nie pozwala, aby dzieci miay dostp do
elementów opakowania, poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Lód usunity z urzdzenia podczas rozmraania nie nadaje
si do spoycia.
Naley regularnie sprawdza, czy przewód zasilajcy nie
jest uszkodzony. W przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia
przewodu, naley natychmiast zaprzesta uywania
urzdzenia.
Aby zapobiec ewentualnemu zagroeniu poarowemu,
nie stawia adnych termo-elektrycznych urzdze
na zamraarce. Nie stawia na urzdzeniu adnych
pojemników z cieczami, aby zapobiec ewentualnemu
wyciekowi cieczy, który mógby uszkodzi izolacj instalacji
elektrycznej.
Urzdzenie przeznaczone jest wycznie do
przechowywania ywnoci.
Substancje alkoholowe mona przechowywa wycznie
w odpowiednio zamknitych pojemnikach ustawionych w
pozycji pionowej.
Nie przechowywa w zamraarce szklanych butelek z
gazowanym lub innym zamarzajcym pynem: w trakcie
zamarzania moe doj do rozsadzenia butelki.
Aby unikn zatrucia, nie spoywa ywnoci po upyniciu
daty przydatnoci do spoycia. Rozmroonych produktów
nie wolno ponownie zamraa.
Nie opiera si o póki, cianki dziaowe, drzwi itp. ani nie
obcia ich nadmiernie.
Nigdy nie dopuszcza otwartego ognia ani innych róde
zaponu do wntrza zamraarki.
Wyjąć wtyczkę z kontaktu:
- w przypadku jakiejkolwiek nieprawidłowości działania;
- przed rozmrożeniem;
- przed przystąpieniem do czyszczenia;
- przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac
konserwacyjnych lub naprawczych.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nigdy nie naley szarpa za
przewód.
Jeeli urzdzenie nie jest uywane przez duszy czas,
zaleca si pozostawi drzwi otwarte.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzenia mody kacji
technicznych.
Zestaw
1. Panel górny
2. Szklane ki
3. Nisza przegródka
4. Przegródka na warzywa
5. Regulowane stopki
6. Póki na butelki i produkty ywnociowe
7. Regulator temperatury
8. Wewntrzne owietlenie
9. Wnka z uchwytem
10. Komora zamraarki
W górnej cz
ci urzdzenia znajduje si komora zamraarki
zamykana na drzwiczki. Gówna komora lodówki znajduje si
poniej komory zamraarki.
69
Przed pierwszym użyciem
Usun wszelkie wewntrzne i zewntrzne elementy
opakowania, w tym take tamy klejce.
Przed podczeniem urzdzenia do sieci naley dokadnie
sprawdzi, czy nie zostao ono – w tym take przewód
zasilajcy – uszkodzone podczas transportu.
Wyczyci urzdzenie postpujc wedug instrukcji w
punkcie Odmrażanie i czyszczenie poniej.
Po ustawieniu urzdzenia na miejscu pozostawi je na okoo
30 minut przed podczeniem do zasilania.
Jeeli w trakcie transportu urzdzenie zostao przechylone o
ponad 30°, przed podczeniem do zasilania pozostawi je
w pozycji pionowej na co najmniej 4 godziny.
Po pierwszym wczeniu zamraarki moe pojawi si
lekki
specy czny zapach. Zapach zniknie, kiedy rozpocznie si
proces mroenia.
Instalacja
Urzdzenie powinno by zainstalowane w dobrze
wentylowanym, suchym pomieszczeniu.
Moe by uywane w pomieszczeniach, w których poziom
wilgotnoci wzgldnej nie przekracza 70%.
W tabeli informacji technicznych podano dokadny zakres
temperatury otoczenia, jaki jest odpowiedni dla tego
urzdzenia.
Nie uywa urzdzenia na wolnym powietrzu.
Wtyczka powinna by atwo dostpna, aby w kadej chwili
mona j byo wyj z kontaktu.
Nie ustawia zamraarki w miejscu bezporednio
nasonecznionym i nie umieszcza jej w ssiedztwie róde
ciepa (grzejniki, kuchenki itp.). Jeeli nie ma moliwoci
innego ustawienia ni opisane powyej, pomidzy ródem
ciepa a zamraark naley zaoy odpowiedni izolacj.
Nie wstawia urzdzenia do szafki, ani nie ustawia go
bezporednio pod wiszcymi szafkami, pókami lub innymi
podobnymi meblami.
Drzwi powinny mie moliwo otwarcia si do konta 160°.
W przypadku nierównej podogi mona uy regulowanej
stopki w celu zapewnienia równego i stabilnego ustawienia
urzdzenia.
Wentylacja
Naley pozostawi odpowiedni przestrze wokó urzdzenia, aby
nie blokowa cyrkulacji powietrza wokó i z tyu zamraarki. (Z tyu i
po bokach 5 cm, od góry 10 cm).
Odwracane drzwi
W razie potrzeby drzwi mona odwróci, tak aby zawiasy z
prawej strony (instalacja fabryczna) znalazy si po stronie
lewej.
Uwaga! Przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac
konserwacyjnych lub naprawczych, najpierw odłączyć
urządzenie od zasilania.
1. Zdj dwie zalepki (11) i odkrci przykryte nimi ruby
(10).
2. Zdj ca pyt górn (9).
3. Odkrci trzy ruby (6) przytrzymujce górn pytk
zawiasu (5) po prawej stronie.
4. Ostronie podnie drzwi i pooy je na odpowiednim
podou, aby si nie porysoway.
5. Zdj oson naronika (7) i wsun j, zdecydowanie
wciskajc, do odpowiedniego rowka po prawej stronie.
6. Odkrci sworze zawiasu z górnej p
ytki zawiasu i
przykrci go z powrotem od przeciwnej strony.
7. Odkrci dwie ruby znajdujce si po lewej stronie
mocowania górnej pytki zawiasu i przykrci je od prawej
strony.
8. Odkrci trzy ruby (1) przytrzymujce pytk dolnego
zawiasu (2) po prawej stronie.
9. Odkrci sworze dolnej pytki zawiasu i przykrci go w
otworze obok.
10. Odkrci regulowan stopk (4) z lewej strony i przykrci
j po prawej stronie.
11. Luno zainstalowa pytk dolnego zawiasu (2). Nie
dokrca jeszcze rub.
12. Wstawi drzwi w nowym pooeniu. Sworze zawiasu
powinien znale si wewn
trz tulei (otworu) w dolnej
czci ramy drzwi.
13. Zainstalowa po lewej stronie pytk górnego zawiasu
(5) zdjt wczeniej na etapie nr 3. Sworze zawiasu
powinien znale si wewntrz tulei (otworu) w górnej
czci ramy drzwi. Nie dokrca jeszcze rub.
14. Ustawi drzwi w prawidowym pooeniu i dokrci ruby
do pytek zawiasów na dole i na górze.
15. Naoy pyt górn (9).
16. Przykrci ruby (10) oraz naoy zalepki (11) na górnej
pycie (9).
17. Ustawi urzdzenie z powrotem w pozycji roboczej i
zostawi je na dwie godziny przed podczeniem do
zasilania.
Drzwiczki komory zamrażarki
1. Otworzy
drzwiczki.
2. Wsun rubokrt w otwór poniej dolnego zawiasu,
podnie sprynk i przytrzyma.
3. Wysun drzwiczki wraz z zawiasem do przodu.
4. Zdj oson znajdujc si po lewej stronie i woy j do
otworu po prawej stronie.
70
5. Odwróci drzwiczki o 180°, wsun dolny zawias na dolny
sworze drzwiczek i wsun górny sworze w górny
zawias.
6. Nastpnie wsun dolny zawias w odpowiedni rowek, tak
a si zatrzanie.
Regulator temperatury
Urzdzenie uruchamia si w
chwili podczenia do sieci.
Mona je cakowicie wyczy
jedynie poprzez wyjcie
wtyczki z kontaktu.
Temperatur wewntrz komory lodówki mona ustawi przy
pomocy regulatora. Obrócenie regulatora temperatury zgodnie
ze wskazówkami zegara obniy temperatur, a w stron
przeciwn do wskazówek zegara j podwyszy.
Po wczeniu urzdzenia regulator temperatury naley
ustawi na maksimum.
Po 30 minutach naley zmieni ustawienie na poziom
redni, który zazwyczaj wystarczy do uytku w domu.
W przypadku przerwy w dostawie prdu lub celowego
wy
czenia urzdzenia, zanim wczy si ono ponownie moe
upyn 3 – 5 minut.
W pozycji ‚0’ funkcja chłodzenia jest wyłączona, ale
urządzenie nadal jest podłączone do sieci.
Wewnętrzne oświetlenie
Wymiana arówki:
Wyj wtyczk z kontaktu.
Za pomoc odpowiedniego rubokrtu odkrci rub
mocujc pokryw lampki i zdj pokryw, przesuwajc do
tyu.
Wyj zuyt arówk i woy now (maks. 15 W., gniazdo
typu E14).
Wsun pokryw z powrotem na miejsce, woy rub i
dokrci.
Podczy urzdzenie do zasilania. Zanim urzdzenie
zacznie pracowa moe upyn od 3 do 5 minut.
Drzwiczki komory zamrażarki
Aby zapobiec przedwczesnemu rozmroeniu si ywnoci
w zamraarce, jej drzwiczki powinny by zawsze zamknite.
Pozwoli to take zapobiec nadmiernemu gromadzeniu si lodu
i szronu. Zaleca si zatem otwiera drzwiczki jedynie na krótk
chwil potrzebn na woenie lub wyjcie ywnoci z komory
zamraarki.
Mrożenie i przechowywanie żywności
Temperatura wewntrz komory lodówki i zamraarki zaley w
duej mierze od temperatury otoczenia, ustawienia regulatora
temperatury oraz iloci przechowywanej ywnoci.
Komora zamrażarki:
Komora zamraarki przeznaczona jest do zamraania i
dugoterminowego przechowywania zamroonej ywnoci
oraz do wytwarzania lodu.
Aby ywno nie utracia swoich wartoci odywczych i
witamin, naley j zamrozi jak najszybciej. W tym celu
naley umieci przygotowan ywno w zamraarce,
ukadajc j w odpowiednich odstpach, w jednym lub
dwóch rzdach.
Nie dopuszcza do kontaktu wieej ywnoci z ju
zamroon.
Uwaga! Nie przekracza maksymalnej, dopuszczalnej
masy do zamro
enia na dzie. W tabeli danych
technicznych znajduje si informacja o maksymalnej,
dziennej masie do zamroenia.
Ustawi regulator temperatury na Max. Po 24 godzinach,
kiedy ywno bdzie ju odpowiednio zamroona, regulator
temperatury mona ustawi z powrotem na poprzedni
pozycj.
Czas zamraania mona skróci dzielc ywno na
mniejsze porcje.
W przypadku krótkiego przechowywania ywnoci wewntrz
komory zamraarki, regulator temperatury naley ustawi
w pozycji minimum lub redniej. W przypadku duszego
przechowywania, ustawi regulator temperatury na pozycji
maksimum.
Odpowiednim materiaem pakunkowym na mroon
ywno s przeroczyste (nie kolorowe) woreczki
plastikowe lub folia aluminiowa. Przed uyciem
naley dobrze przewietrzy materia opakunkowy, a
przed woeniem do zamraarki naley sprawdzi czy
zamknicie jest szczelne. Zaleca si opisywanie kadego
pakunku przechowywanego w zamraarce odpowiednimi
informacjami, jak rodzaj ywnoci, data zamroenia i data
przydatnoci do spoycia.
W poniższej tabeli podano okresy przydatności do
spożycia (w miesiącach) mrożonej żywności.
Nie naley przekracza podanych tu okresów przechowywania.
W przypadku odczenia urzdzenia od zasilania na duy
czas (np. w wyniku przerwy w dostawie prdu), nie otwiera
drzwi – dziki temu w komorze utrzyma si stosunkowo
najnisza temperatura. W tabeli danych technicznych
znajduje si szczegóowa informacja o maksymalnym,
bezpiecznym okresie przechowywania w przypadku awarii.
Naley pamita, e nawet nieznaczne podwyszenie
si temperatury wewntrz spowoduje skrócenie
dopuszczalnego okresu przechowywania ywnoci.
Komora lodówki
Efekt chodzenia w czci lodówkowej nie jest taki sam we
wszystkich miejscach. Stosunkowo najcieplej jest w stre e
w pobliu drzwi u góry, a najchodniej jest w pobliu tylnej
cianki na dole komory.
71
Dlatego zaleca si przechowywanie ywnoci wedle
nastpujcego systemu:
Na kach w komorze (od dou w gór): pieczywo, dania
gotowe, nabia, miso, ryba oraz wdliny/kiebasa.
W komorach na warzywa: warzywa, saatki i owoce.
Na kach w drzwiach (od dou w gór): maso, ser, jaja,
soiki (np. z musztard), niewielkie butelki, due butelki,
mleko i kartony z sokami.
Na pocztek regulator temperatury naley ustawi w pozycji
4. Jeeli temperatura chodzenia jest zbyt niska, przestawi
regulator na pozycj 1-3; jeeli jest zbyt wysoka - na pozycj
5-7.
Jeżeli na tylnej ściance pojawi się szron, może to
oznaczać, że drzwi lodówki były zbyt dł
ugo otwarte,
lub włożono do niej ciepłą żywność, lub ustawiono
regulator temperatury na zbyt wysoką pozycję.
P yny oraz ywno o intensywnym zapachu lub tak,
która atwo pochania zapachy (np. ser, ryba, maso) naley
przechowywa w osobnych, hermetycznie zamknitych
pojemnikach.
Ciepłą żywność należy pozostawić do ostygnięcia do
temperatury pokojowej przed włożeniem do lodówki.
Naley dba o to, by drzwi byy dokadnie zamknite i by
pomidzy ich uszczelk a ram lodówki nie dostawaa si
ywno przechowywana w lodówce.
Przygotowanie lodu
Do przygotowywania lodu zaczono specjaln tack. Napeni
tack w ¾ pitn wod i wstawi j do komory zamraarki.
Kostki lodu bdzie mona atwiej wyj, kiedy pozostawi si
najpierw tack w temperaturze pokojowej na 5 minut.
Odmrażanie i czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia zawsze należy
wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Nie polewa urzdzenia wod z zewntrz, ani wewntrz.
Do czstego mycia zaleca si stosowanie ciepej wody z
delikatnym detergentem. Aby zapobiec gromadzeniu si
nieprzyjemnych zapachów w lodówce, naley j czyci
mniej wicej raz na miesic.
Akcesoria naley my osobno w wodzie z pynem. Nie my
ich w zmywarce.
Nie stosowa cierajcych lub rcych substancji
czyszczcych, ani substancji z zawartoci alkoholu.
Po umyciu przetrze wszystkie powierzchnie ciereczk
wypukan w czystej wodzie, a nastpnie wytrze do sucha.
Przed ponownym woeniem wtyczki do kontaktu koniecznie
wytrzeć dłonie do sucha.
Aby zapewni minimalne zuycie energii i optymaln prac
urzdzenia, naley przynajmniej dwa razy do roku wyczyci
kondensator (z tyu lodówki) oraz kompresor za pomoc
mioteki lub odkurzacza.
Podczas czyszczenia naley uwaa, aby nie uszkodzi
tabliczki znamionowej znajdujcej si wewntrz komory
lodówki.
Rozmrażanie komory zamrażarki
Kiedy warstwa lodu i szronu nagromadzona wokó
komory
zamraarki i jej drzwiczek osignie grubo 2-4 mm, naley
rozmrozi zamraark. Czynno t naley wykonywa
przynajmniej dwa razy do roku.
Sprawdzić, czy wtyczka została wyjęta z kontaktu.
Wyj wszystkie produkty z zamraarki i wstawi je
do zimnego miejsca, np. do plastikowego pojemnika
z paczkami mrocymi. Naley pamita, e nawet
nieznaczny wzrost temperatury powoduje skrócenie okresu
przechowywania ywnoci i dlatego te naley jniej
spoy jak najszybciej.
Zostawi drzwiczki otwarte. Aby przypieszy odmraanie
mona umieci w komorze zamraarki jeden lub wicej
pojemników z gorc (ale nie gotuj
c si) wod.
Uwaga: nie stosowa adnych zewntrznych urzdze (np.
ogrzewnic czy suszarek) w celu przypieszenia procesu
rozmraania.
Po wyczyszczeniu komory zamraarki wytrze j dokadnie
do sucha i ustawi regulator temperatury na najwysz
pozycj. Po upywie 24 godzin mona z powrotem ustawi
normaln temperatur.
Rozmrażanie komory lodówki:
Wbudowany parownik jest pokryty piank wewntrz cianek
i std na tylnej ciance moe pojawi si szron. Kiedy
kompresor nie pracuje szron zacznie topnie. Powstajca w
ten sposób woda odprowadzana jest przez system wyków
do zbiorniczka pod kompresorem, gdzie nastpnie wyparowuje
w otaczajcym go powietrzu. Dziki temu chodziarka nie
wymaga rozmraania, a jedynie prawidowego czyszczenia.
Aby woda wytworzona z topniejcego szronu moga
swobodnie spywa, naley dba o to, by kanalik i otwór
wylotowy w komorze chodziarki nie byy niczym zatkane.
Rady dot. oszczędzania energii
Urzdzenie powinno by zainstalowane w dobrze
wentylowanym, suchym pomieszczeniu.
Nie ustawia zamraarki w miejscu bezporednio
nasonecznionym i nie umieszcza jej w ssiedztwie róde
ciepa (grzejniki, kuchenki itp.). Jeeli nie ma moliwoci
innego ustawienia ni opisane powyej, pomidzy ródem
ciepa a zamraark naley zaoy odpowiedni izolacj.
Nie zakrywa otworów wentylacyjnych ani kratek oraz
zapewni odpowiedni cyrkulacj powietrza z tyu
urzdzenia.
Kompresor (z tyu) naley regularnie czyci.
Nagromadzenie si kurzu powoduje wzrostu zuycia energii.
Ciepe produkty ywnociowe naley najpierw zostawi do
ostygnicia, zanim zostan wstawione do zamraarki.
Aby zapobiec obladzaniu si cianek, nie trzyma drzwi
zbyt dugo otwartych podczas wkadania lub wyjmowania
ywnoci.
72
Czste rozmraanie urzdzenia pozwala zaoszczdzi
wicej energii. Szczegóowe informacje na temat
czyszczenia urzdzenia znajduj si w punkcie
Rozmrażanie i konserwacja.
Nie ustawia niszej temperatury ni potrzeba. Szczegóowe
informacje o ustawianiu temperatury podano w punkcie
Regulator temperatury.
Rozwiązywanie problemów
Kiedy urzdzenie jest wczone sycha pewne specy czne
dwiki. Zaliczamy do nich:
d wik silnika
elektrycznego oraz
instalacji agregatora;
podczas wczania
si agregatora
dwik staje si na
moment nieco bardziej
intensywny;
d wik czynnika chodniczego przepywajcego przez
obwód.
W poniszej tabeli opisano moliwe awarie i ich
prawdopodobne przyczyny oraz ewentualne rozwizania.
W przypadku problemów zaleca si najpierw sprawdzi, czy
rozwizania nie podano w poniszej tabeli. Jeeli problem nie
ustpuje, odczy urzdzenie od sieci i skontaktowa si z
dziaem Obsugi Klienta.
Problem Możliwa przyczyna i rozwiązanie
Lodówka nie włącza się.
Nastpia przerwa w dostawie prdu.
Spali lub wyczy si bezpiecznik.
Regulator temperatury ustawiony jest w pozycji ‘0’.
Spali lub wyczy si bezpiecznik w gniazdku (jeeli wystpuje). Mona to
sprawdzi podczajc do gniazdka inne urzdzenie elektryczne.
Temperatura wewnątrz komory zamrażarki
nie jest wystarczająco niska.
Do komory woono zbyt du ilo ywnoci.
Drzwiczki s niedomknite.
Na kondensatorze zgromadzio si zbyt duo kurzu.
Brak odpowiedniej wentylacji: urz
dzenie ustawione jest zbyt blisko ciany lub
innego przedmiotu.
Za pomoc regulatora wybrano zbyt nisk temperatur.
Normalne dźwięki pracy urządzenia
zmieniają lub wzmagają się.
Sprawdzi prawidowo ustawienia urzdzenia (nierówna podoga?).
Czy przedmioty stojce obok reaguj na prac ukadu chodzcego (np.
zaczynaj dre)?
Czy na lodówce znajduj si inne przedmioty, które mog wchodzi w wibracje?
Na dnie komory lodówki gromadzi się woda. Odpyw wody jest zatkany. Odetka kanalik i wyczyci go.
Transport urządzenia
Aby zapobiec uszkodzeniu urzdzenia w czasie transportu,
naley zabezpieczy wszystkie elementy wewntrz i wokó
urzdzenia.
Urzdzenie mona przewozi wycznie w pozycji pionowej –
nie nachyla go pod ktem wikszym ni 30°.
Po ustawieniu urzdzenia na miejscu pozostawi je na okoo
30 minut przed podczeniem do zasilania.
Jeeli w trakcie transportu urzdzenie zostao przechylone o
ponad 30°, przed podczeniem do zasilania pozostawi je w
pozycji pionowej na co najmniej 4 godziny.
Utylizacja
Urzdzenie wykonane zostao z materiaów nadajcych si
do przetworzenia. Po wyjciu wtyczki z gniazdka urzdzenie
naley oznaczy jako przeznaczone do utylizacji
odcinajc przewód zasilajcy, zanim jeszcze zostanie
ono oddane w specjalnym punkcie zbiórki zgodnie
z lokalnymi przepisami. Czynnik chodniczy oraz
rodek chemiczny w piance izolacyjnej musz by zutylizowane
przez kompetentn instytucj. Naley szczególnie uwaa,
aby nie uszkodzi obwodu chodniczego zanim urzdzenie nie
zostanie przekazane w odpowiednim miejscu do utylizacji.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady materiau i wykonania
przez okres dwóch lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do naprawy lub
wymiany wszelkich wadliwych elementów, pod warunkiem, e
produkt zostanie odniesiony prze klienta do punktu zakupu,
73
a póniej odesany przez sklep do serwisu centralnego w
Opolu, prowadzonego przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie musi by uywane
zgodnie z instrukcj i nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez nieupowanion do
tego osob, ani te uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego zuycia, ani elementów
atwo tukcych si, jak szko, elementy z tworzyw sztucznych,
arówki itd. Niniejsza gwarancja nie ogranicza ustawowych
praw konsumenta ani innych praw, jakie konsument posiada
zgodnie z obowizujcymi przepisami, które dotycz zakupu
przedmiotów uytkowych. Jeeli urzdzenie przestanie dziaa
prawidowo i musi zosta odesane, naley je dokadnie
zapakowa i doczy imi, nazwisko i adres nadawcy oraz
przyczyn
odesania. Jeli urzdzenie jest nadal na gwarancji,
prosz take doczy paragon zakupu, lub faktur zakupow.
Informacje wymagane przez dział Obsługi Klienta
Jeeli wymagana bdzie naprawa, prosz skontaktowa si z
dziaem Obsugi Klienta podajc szczegóowy opis awarii oraz
numer artykuu KS ... znajdujcy si na tabliczce znamionowej
urzdzenia (patrz ilustracja). Podanie tych informacji pomoe w
szybszym zaatwieniu Pastwa zgoszenia.
W przypadku awarii urządzenia, proszę skontaktować się
z naszym działem obsługi klienta. Adres podany jest w
załączniku do niniejszej instrukcji.
Dane techniczne produktu
Art. no. KS 9826 KS 9828 KS 9836
Kategoria produktu
Lodówka z komor
zamraarki
Lodówka z komor
zamraarki
Lodówka z komor
zamraarki
Klasa wydajnoci energetycznej A++ A+++ A+
Zuycie energii w kWh na rok 137 94 170
Rzeczywiste zuycie zaley od sposobu korzystania z urzdzenia oraz jego umieszczenia
Objto uytkowa lodówki (litry) 104 104 104
Objto uytkowa
- zamraalnik (litry)
14 14 14
Bezszronowa: lodówka / zamraalnik tak / nie tak / nie tak / nie
Bezpieczny okres przechowywania w przypadku
awarii, h
12 10 12
Wydajno mroeniowa, kg/24h 2 2 2
Klasy kacja klimatyczna N,ST T N
Przedzia temperatury otoczenia, °C 16-38°C 16-43°C 16-32°C
Emisja haasu 43 dB(a) 41 dB(a) 43 dB(a)
Wymiary (Wys. x Szer. x G.) w mm 845 x 545 x 570 845 x 545 x 570 845 x 545 x 570
Waga, kg 32 32 32
Specy kacje elektryczne
Patrz tabliczka
znamionowa
Patrz tabliczka
znamionowa
Patrz tabliczka
znamionowa
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92

SEVERIN KS 9828 Informacje o produkcie

Kategoria
Lodówki wielofunkcyjne
Typ
Informacje o produkcie