71
∙ Dlatego zaleca si przechowywanie ywnoci wedle
nastpujcego systemu:
∙ Na pókach w komorze (od dou w gór): pieczywo, dania
gotowe, nabia, miso, ryba oraz wdliny/kiebasa.
∙ W komorach na warzywa: warzywa, saatki i owoce.
∙ Na pókach w drzwiach (od dou w gór): maso, ser, jaja,
soiki (np. z musztard), niewielkie butelki, due butelki,
mleko i kartony z sokami.
∙ Na pocztek regulator temperatury naley ustawi w pozycji
4. Jeeli temperatura chodzenia jest zbyt niska, przestawi
regulator na pozycj 1-3; jeeli jest zbyt wysoka - na pozycj
5-7.
Jeżeli na tylnej ściance pojawi się szron, może to
oznaczać, że drzwi lodówki były zbyt dł
ugo otwarte,
lub włożono do niej ciepłą żywność, lub ustawiono
regulator temperatury na zbyt wysoką pozycję.
∙ P yny oraz ywno o intensywnym zapachu lub tak,
która atwo pochania zapachy (np. ser, ryba, maso) naley
przechowywa w osobnych, hermetycznie zamknitych
pojemnikach.
∙ Ciepłą żywność należy pozostawić do ostygnięcia do
temperatury pokojowej przed włożeniem do lodówki.
∙ Naley dba o to, by drzwi byy dokadnie zamknite i by
pomidzy ich uszczelk a ram lodówki nie dostawaa si
ywno przechowywana w lodówce.
Przygotowanie lodu
Do przygotowywania lodu zaczono specjaln tack. Napeni
tack w ¾ pitn wod i wstawi j do komory zamraarki.
Kostki lodu bdzie mona atwiej wyj, kiedy pozostawi si
najpierw tack w temperaturze pokojowej na 5 minut.
Odmrażanie i czyszczenie
∙ Przed przystąpieniem do czyszczenia zawsze należy
wyjąć wtyczkę z gniazdka.
∙ Nie polewa urzdzenia wod z zewntrz, ani wewntrz.
∙ Do czstego mycia zaleca si stosowanie ciepej wody z
delikatnym detergentem. Aby zapobiec gromadzeniu si
nieprzyjemnych zapachów w lodówce, naley j czyci
mniej wicej raz na miesic.
∙ Akcesoria naley my osobno w wodzie z pynem. Nie my
ich w zmywarce.
∙ Nie stosowa cierajcych lub rcych substancji
czyszczcych, ani substancji z zawartoci alkoholu.
∙ Po umyciu przetrze wszystkie powierzchnie ciereczk
wypukan w czystej wodzie, a nastpnie wytrze do sucha.
Przed ponownym woeniem wtyczki do kontaktu koniecznie
wytrzeć dłonie do sucha.
∙ Aby zapewni minimalne zuycie energii i optymaln prac
urzdzenia, naley przynajmniej dwa razy do roku wyczyci
kondensator (z tyu lodówki) oraz kompresor za pomoc
mioteki lub odkurzacza.
∙ Podczas czyszczenia naley uwaa, aby nie uszkodzi
tabliczki znamionowej znajdujcej si wewntrz komory
lodówki.
Rozmrażanie komory zamrażarki
Kiedy warstwa lodu i szronu nagromadzona wokó
komory
zamraarki i jej drzwiczek osignie grubo 2-4 mm, naley
rozmrozi zamraark. Czynno t naley wykonywa
przynajmniej dwa razy do roku.
∙ Sprawdzić, czy wtyczka została wyjęta z kontaktu.
∙ Wyj wszystkie produkty z zamraarki i wstawi je
do zimnego miejsca, np. do plastikowego pojemnika
z paczkami mrocymi. Naley pamita, e nawet
nieznaczny wzrost temperatury powoduje skrócenie okresu
przechowywania ywnoci i dlatego te naley j póniej
spoy jak najszybciej.
∙ Zostawi drzwiczki otwarte. Aby przypieszy odmraanie
mona umieci w komorze zamraarki jeden lub wicej
pojemników z gorc (ale nie gotuj
c si) wod.
Uwaga: nie stosowa adnych zewntrznych urzdze (np.
ogrzewnic czy suszarek) w celu przypieszenia procesu
rozmraania.
∙ Po wyczyszczeniu komory zamraarki wytrze j dokadnie
do sucha i ustawi regulator temperatury na najwysz
pozycj. Po upywie 24 godzin mona z powrotem ustawi
normaln temperatur.
Rozmrażanie komory lodówki:
Wbudowany parownik jest pokryty piank wewntrz cianek
i std na tylnej ciance moe pojawi si szron. Kiedy
kompresor nie pracuje szron zacznie topnie. Powstajca w
ten sposób woda odprowadzana jest przez system wyków
do zbiorniczka pod kompresorem, gdzie nastpnie wyparowuje
w otaczajcym go powietrzu. Dziki temu chodziarka nie
wymaga rozmraania, a jedynie prawidowego czyszczenia.
∙ Aby woda wytworzona z topniejcego szronu moga
swobodnie spywa, naley dba o to, by kanalik i otwór
wylotowy w komorze chodziarki nie byy niczym zatkane.
Rady dot. oszczędzania energii
∙ Urzdzenie powinno by zainstalowane w dobrze
wentylowanym, suchym pomieszczeniu.
∙ Nie ustawia zamraarki w miejscu bezporednio
nasonecznionym i nie umieszcza jej w ssiedztwie róde
ciepa (grzejniki, kuchenki itp.). Jeeli nie ma moliwoci
innego ustawienia ni opisane powyej, pomidzy ródem
ciepa a zamraark naley zaoy odpowiedni izolacj.
∙ Nie zakrywa otworów wentylacyjnych ani kratek oraz
zapewni odpowiedni cyrkulacj powietrza z tyu
urzdzenia.
∙ Kompresor (z tyu) naley regularnie czyci.
Nagromadzenie si kurzu powoduje wzrostu zuycia energii.
∙ Ciepe produkty ywnociowe naley najpierw zostawi do
ostygnicia, zanim zostan wstawione do zamraarki.
∙ Aby zapobiec obladzaniu si cianek, nie trzyma drzwi
zbyt dugo otwartych podczas wkadania lub wyjmowania
ywnoci.