104
Wewnętrzne oświetlenie
Ostrzeżenie: Nie zdejmowa pokrywy lampki LED. W
razie awarii naley skontaktowa si z dziaem serwisu w
celu uzyskania pomocy.
Przechowywanie i mrożenie żywności
Temperatura wewntrz komory lodówki i zamraarki zaley
w duej mierze od temperatury otoczenia, ustawienia
regulatora temperatury oraz iloci przechowywanej
ywnoci. Ponadto temperatura wewntrz moe wzrasta
za kadym razem, kiedy otwierane s drzwi.
Komora lodówki
∙ Pyny oraz ywno o intensywnym zapachu lub tak,
która atwo pochania zapachy (np. ser, ryba, maso)
naley przechowywa w osobnych, hermetycznie
zamknitych pojemnikach.
∙ Ciepłą żywność należy pozostawić do ostygnięcia
do temperatury pokojowej przed wło
żeniem do
lodówki.
∙ Naley dba o to, by drzwi byy dokadnie zamknite i by
pomidzy ich uszczelk a ram lodówki nie dostawaa
si ywno przechowywana w lodówce.
Komora zamrażarki:
∙ Komora zamraarki przeznaczona jest do zamraania
i dugoterminowego przechowywania zamroonej
ywnoci oraz do wytwarzania lodu.
∙ Aby ywno nie utracia swoich wartoci odywczych i
witamin, naley j zamrozi jak najszybciej. W tym celu
naley umieci przygotowan ywno w komorze
szybkiego zamraania, ukadajc j w odpowiednich
odstpach, w jednym lub dwóch rzdach. Komora
szybkiego zamraania w zamraarce oznaczona jest
napisem Fast Freeze. Zaleca si wkadanie ywnoci
przeznaczonej do zamroenia najpierw do tej komory
w celu szybkiego zamroenia, a nastpnie przeoenie
zamroonego produktu do innej (odpowiedniej) czci
po 24 godzinach.
∙ W celu zapewnienia odpowiedniej cyrkulacji chodnego
powietrza naley zachowa co najmniej 3-centymetrowy
dystans pomidzy zespoem parownika a tack z
ywnoci przeznaczon do zamroenia.
∙ Niezamroona ywno nie moe styka si produktami
ju zamroonymi.
∙ Ostrzeżenie! Nie przekracza maksymalnej,
dopuszczalnej masy do zamroenia na dzie. W tabeli
danych technicznych, na kocu niniejszej instrukcji,
znajduje si informacja o maksymalnej, dziennej masie
do zamroenia.
∙ Chcc szybko zamrozi produkt, naley ustawi
regulator temperatury w pozycji Max. Po 24 godzinach,
kiedy ywno bdzie ju odpowiednio zamroona,
regulator temperatury mona ustawi z powrotem na
poprzedni pozycj.
∙ Czas zamraania mona skróci dzielc ywno na
mniejsze porcje.
∙ Odpowiednim materiaem pakunkowym na mroon
ywno s przeroczyste (nie kolorowe) woreczki
plastikowe lub folia aluminiowa. Przed uyciem
naley dobrze przewietrzy materia opakunkowy, a
przed woeniem do zamraarki naley sprawdzi
czy zamknicie jest szczelne. Zaleca si opisywanie
kadego pakunku przechowywanego w zamraarce
odpowiednimi informacjami, jak rodzaj ywnoci, data
zamroenia i data przydatnoci do spoycia.
∙ Nie zamraa napojów gazowanych, ciepej ywnoci
ani napojów w butelkach.
∙ Zamroon ywno mona rozmraa w lodówce.
Dziki temu ywno rozmraa si wolniej i zachowuje
swój smak. Poza tym zamroona ywno uatwia
utrzymanie w lodówce wymaganej temperatury.
W poniższej tabeli podano okresy przydatności do
spożycia (w miesiącach) mrożonej żywności.
∙ Nie naley przekracza podanych tu okresów
przechowywania.
∙ Ponadto naley zawsze przestrzega daty wanoci
mroonki podanej przez producenta.
∙ W przypadku odczenia urzdzenia od zasilania na
duy czas (np. w wyniku przerwy w dostawie prdu),
nie otwiera drzwi – dziki temu w komorze utrzyma si
stosunkowo najnisza temperatura. W tabeli danych
technicznych znajduje si szczegóowa informacja o
maksymalnym, bezpiecznym okresie przechowywania
w przypadku awarii. Nawet nieznaczne podwyszenie
si temperatury wewntrz spowoduje skrócenie
dopuszczalnego okresu przechowywania ywnoci.
Półka zamrażarki
Póka zamraarki umoliwia delikatne zamraanie
wraliwych produktów, jak zioa czy owoce, zapobiegajc
ich stykaniu si. Umieszcza pojedynczo na póce produkty
przeznaczone do mroenia i w ten sposób zamraa je.
Po 8-10 godzinach zdj zamroone produkty z póki i
umieci je w odpowiednich pojemnikach.