SEVERIN Café Caprice KA 5700 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Kaffeemaschine
Coffee Maker
Cafetière
Koffiezetapparaat
Cafetera
Macchina per caffè
Kaffemaskine
Kaffebryggare
Kahvinkeitin
Ekspres do kawy
Καετιρα
Кофеварка
Gebrauchsanweisung
Instructions for use
Mode d'emploi
Gebruiksaanwijzing
Instrucciones de uso
Manuale d’uso
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Kaffetrakter
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
δηγες ρσεως
Руководство по
эксплуатации
FIN
RUS
2555043
Szanowny Kliencie
Zdecydowaliście się Państwo na zakup
doskonałej jakości produktu firmy
SEVERIN - dziękujemy za zaufanie.
Dzięki naszemu wieloletniemu
doświadczeniu jak i najnowocześniejszej
technologii gwarantujemy wysoką jakość
wyrobu. Firma SEVERIN prezentuje tym
ekspresem nową generację automatów do
kawy mających:
nowy sposób parzenia
... aromat jak przy kawie parzonej
ręcznie
funkcjonalność
... prosta obsługa
Ekspres ten wyposażony wyczarowuje
dzięki nowoczesnemu sposobowi parzenia
Vapotronik kawę dla prawdziwych
smakoszy.
A tak funkcjonuje system Vapotronik:
Świeża woda dzięki grzałce o mocy 1400W
zostaje szybko podgrzana do maksymalnej
temperatury parzenia. Sterowany
temperaturą zawór przelewu wody otwiera
się krótko przed wrzeniem wody i tym
samym rozpoczęty zostaje proces parzenia.
Pozostała świeża woda zostaje
bezszmerowo doprowadzona do wrzenia, a
powstała przy tym para powoduje
automatyczne wyłączenie się grzałki.
Kawa, jak przy ręcznym parzeniu, zostaje
przy maksymalnej temperaturze wody
zaparzona i bez utraty aromatu przepływa
do dzbanka, który jest podgrzewany osobną
płytą grzejną. Pozwoli to utrzymać dłużej
aromat i wysoką temperaturę kawy.
Tak więc, ekspres Severin jest urządzeniem,
które przekonuje do siebie nie tylko prostą
obsługą, ale także nowoczesną techniką.
Aby Państwo czerpali dużo radości z
posiadania i korzystania z naszego ekspresu
prosimy o dokładne przeczytanie załączonej
instrukcji obsługi.
Budowa ekspresu:
1. przyciskowy włącznik-wyłącznik z
kontrolką grzałki płyty grzejnej
dzbanka;
2. włącznik przyciskowy z kontrolką
procesu zaparzania
3. odchylana pokrywa pojemnika na wodę
(stopni);
4. pojemnik na świeżą wodę z elementem
grzejnym;
5. pokrywa pojemnika na filtr;
6. pokrywa aroma;
7. zawór przeciw kapaniu kawy na płytę
grzejną;
8. pokrywa dzbanka;
9. dzbanek z podziałką ilości wody;
10. płyta grzejna;
11. tabliczka znamionowa;
12. schowek przewodu przyłączeniowego.
Przyłącze
Ekspres może być podłączony wyłącznie do
prawidłowo zainstalowanego gniazdka
sieciowego z bolcem uziemiającym.
Napięcie sieciowe w sieci, musi być zgodne
z napięciem podanym na tabliczce
znamionowej urządzenia. Niniejszy wyrób
jest zgodny z obowiązującymi w UE
dyrektywami dotyczącymi oznakowania
produktu.
Wskazówki bezpieczeństwa
Pojemnik na świeżą wodę (3) w czasie
pracy jest gorący.
Należy zwrócić uwagę aby przewód
przyłączeniowy nie stykał się z gorącymi
elementami ekspresu i innych urządzeń.
Nie pozostawiaj włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy,
chyba że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie
korzystać z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
44
Ekspres do kawy
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Ekspresu nie należy stawiać na gorących
powierzchniach i w pobliżu źródeł ciepła
np. kuchni gazowej - ciepło może
uszkodzić obudowę z tworzywa.
Urządzenie należy wyłączyć z sieci w
przypadku:
- stwierdzenia jakichkolwiek zakłóceń
pracy;
- zakończenia pracy;
- przystąpienia doczyszczenia i
pielęgnacji.
Ekspresu nie należy podłączać do sieci
w przypadku, gdy sprzęt lub przewód
przyłączeniowy posiada widoczne
uszkodzenia.
Reperacji sprzętu nigdy nie należy
dokonywać we własnym zakresie.
Wszelkie usterki sprzętu należy usuwać
wyłącznie w autoryzowanych zakładach
serwisowych - adres podany na ulotce
lub karcie gwarancyjnej w języku
polskim.
Ekspres SEVERIN jest urządzeniem
użytku domowego.
W przypadku odstąpienia ekspresu
osobom trzecim prosimy o przekazanie
również niniejszej instrukcji.
Producent i dystrybutor nie ponosi
jakiejkolwiek odpowiedzialności za
szkody powstałe na skutek
niewłaściwego użytkowania sprzętu.
Pierwsze użytkowanie
Aby oczyścić obieg wody z konserwacji
fabrycznej należy przeprowadzić proces
parzenia 1 - 2 razy bez kawy. W tym
celu do zbiornika na świeżą wodę
nalewamy około 6 filiżanek zimnej wody
i podłączamy ekspres do sieci. Po
przelaniu się całej wody ze zbiornika na
wodę, poprzez pojemnik na filtr do
dzbanka termicznego wylewamy ją.
Grzałkę pojemnika wody wyłącza
automatycznie system Vapotronik.
Dlatego wyłączenie ekspresu ręcznie nie
jest możliwe.
Przyrządzanie kawy
Parząc niewielką ilość kawy naj-lepiej
najpierw umieścić szklany dzbanek na
płycie grzejnej i włączyć ją. W ten
sposób świeża kawa spływać będzie do
ogrzanego już dzbanka.
-
Pojemnik na filtr (4) odchylamy na
zewnątrz, zdejmujemy pokrywę (5).
-
Papierowy filtr rozmiar 4 wkładamy
do pojemnika na filtr (5). Pamiętamy o
zagięciu brzegów filtra.
-
Dozowanie kawy zależy od Państwa
indywidualnych upodobań. Polecamy
kawę drobno mieloną. Z reguły stosuje
się około 6 g, to jest 2 łyżeczki na jedną
normalną filiżankę kawy i około 4 g, to
jest 1-1,5 łyżeczki na jedną małą
filiżankę kawy.
-
Dozowanie kawy można przeprowadzić
według własnych upodobań.
-
Pokrywę (5) należy założyć na pojemnik
na filtr (4) a ten wsunąć pod pojemnik
na wodę.
-
Pokrywę pojemnika na świeżą wodę (2)
należy odchylić, a do pojemnika (3)
nalać żądaną ilość czystej świeżej wody
(min 2 filiżanki).
W pojemniku znajdują się 2 podziałki
- lewa podziałka wskazuje normalne
filiżanki kawy (125 ml);
- prawa podziałka małe.
W przypadku nalania wody więcej niż 8
filiżanek, w czasie zagotowania wody
może dojść do jej wyprysku na zewnątrz.
-
Pokrywę (2) zamykamy – system
vapotronik działa wyłącznie przy
zamkniętej pokrywie.
-
Dzbanek termiczny (7) z jego pokrywą
(6) wstawiamy do ekspresu. Pokrywa
dzbanka otwiera zawór zapobiegający
kapaniu kawy na płytę grzejną.
-
Włączamy proces zaparzania
przyciskiem (1) kontrolka świeci się.
Przy max. napełnieniu wody czas
podgrzewania wynosi około 5 min.
-
Zawór wody zostanie otwarty w
momencie gdy woda uzyska
odpowiednią temperaturę – zacznie się
proces zaparzania.
-
Proces parzenia kawy jest zakończony,
45
gdy z pojemnika na filtr cała kawa
przeciekła do dzbanka.
-
Podgrzewanie wody zostanie wyłączone
automatycznie przez system vapotronik.
Oznajmiane to jest poprzez zgaszenie
lampki kontrolnej. Po zgaszeniu lampki
kontrolnej należy poczekać jeszcze
chwilę aby cała woda przepłynęła do
pojemnika filtra a kawa do dzbanka.
-
Po zakończeniu procesu zaparzania
dzbanek wyjmujemy z ekspresu,
mieszamy znajdującą się w nim kawę. W
momencie wyjęcia dzbanka zamyka się
zawór przeciw kapaniu kawy z filtra.
Dla długiego utrzymania ciepła
zakręcamy dzbanek zakrętką (8).
-
Kawę można nalewać do filiżanek
bezpośrednio z dzbanka. W tym celu
odkręcamy zakrętkę o około 0,5 obrotu
w lewo. Po nalaniu zakręcamy.
-
Ekspres do kawy jest przystosowany
wyłącznie do użytku domowego. Gdy
istnieje potrzeba kilkukrotnego parzenia
jedno po drugim, prosimy o zachowanie
szczególnej ostrożności przy nalewaniu
do pojemnika (3) zimnej wody,
ponieważ pojemnik ten jest jeszcze
gorący – może buchnąć gorąca para –
grozi poparzeniem. Ponowne włączenie
ekspresu włącznikiem można dokonać
dopiero po ostudzeniu się ekspresu (min
5 minut). Po tym czasie można nalać
świeżą zimną wodę.
UWAGA: po zakończeniu procesu
zaparzania pojemnik na świeżą wodę z
pokrywą jest jeszcze gorący. Przy otwarciu
pokrywy może nastąpić wypływ gorącej
pary – grozi poparzeniem.
Wskazówki dotyczące dzbanka termicznego
Schowek przewodu
Konstrukcja ekspresu została
zaprojektowana z myślą o możliwości
praktycznego skracania przewodu, w
zależności od Państwa potrzeb w kuchni, a
nawet jego całkowitego chowania, np. do
celów transportowych. Schowek znajduje
się w dolnej części konstrukcji nośnej
ekspresu.
Czyszczenie i pielęgnacja
Ekspresu do kawy nie należy zanurzać , myć
pod bieżącą wodą i wycierać mocno
wilgotną szmatką.
Do mycia ekspresu należy używać lekko
wilgotnej szmatki z dodatkiem łagodnego
środka myjącego, następnie wycieramy i
suszymy. Aby uniknąć zatkania lub
zablokowania zaworów w pojemniku
świeżej wody i filtra nie należy myć ich
strzępiącymi szmatkami. W przypadku ich
zabrudzenia ciałem stałym, należy je
zdemontować i oczyścić.
Dzbanka termicznego nie należy rozbierać,
zanurzać w wodzie i myć w zmywarce do
naczyń. Dzbanek przecieramy wewnątrz vi z
zewnątrz lekko wilgotną szmatką.
Aby oczyścić dzbanek z osadów kawy
można nalać do dzbanka gorącą wodę,
dolać do środka jedną łyżkę środka do
mycia w zmywarce do naczyń i zamknąć
zakrętką. Po około godzinie zawartość
wylewamy a dzbanek kilkakrotnie
płuczemy.
Odkamienianie
Wszystkie urządzenia podgrzewające wodę
raz na jakiś czas, w zależności od ilości
składników mineralnych w wodzie i
częstości używania, należy odkamieniać, w
przeciwnym razie ekspres będzie
funkcjonował nieprawidłowo lub ulegnie
uszkodzeniu.
Oznaki świadczące, iż ekspres należy
odkamienić:
-
czas gotowania jest przedłużony;
-
na pojemniku na świeżą wodę i na sicie
zaworu jest widoczny osad;
-
zawór w pojemniku na świeżą wodę jest
nieszczelny.
Do odkamieniania należy przygotować
roztwór z około 0,25 l. czystej zimnej wody i
dwóch łyżek stołowych esencji octowej.
Aby odkamienić ekspres należy:
-
do pojemnika na filtr włożyć papierowy
filtr (bez kawy)
-
w przypadku gdy do zaparzania kawy
używamy filtra stałego np. złotego,
46
przed odkamienianiem należy wyjąć go
z pojemnika na filtr
-
do pojemnika na świeżą zimną wodę
wlać zimny roztwór odkamieniający;
-
włączyć podgrzewanie wody w
zbiorniku;
-
dla przepłukania przez ekspres
przepuścić 2 - 3 razy czystą świeżą wodę
(bez kawy);
Środka odkamieniającego nie należy
nigdy wlewać do emaliowanych
sanitariatów, a także używać do
odkamieniania po raz drugi.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je do
specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiału i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowiązuje się do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, że produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a później odesłany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu,
prowadzonego przez firmę Serv- Serwis
Sp.z o.o. Aby gwarancja zachowała
ważność, urządzenie musi być używane
zgodnie z instrukcją i nie może być
modyfikowane, naprawiane lub w
jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupoważnioną do tego osobę, ani też
uszkodzone w wyniku nieprawidłowego
użycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zużycia, ani elementów łatwo tłukących się,
jak szkło, elementy ceramiczne, żarówki itd.
Niniejsza gwarancja nie ogranicza
ustawowych praw konsumenta ani innych
praw, jakie konsument posiada zgodnie z
obowiązującymi przepisami, które dotyczą
zakupu przedmiotów użytkowych. Jeżeli
urządzenie przestanie działać prawidłowo i
musi zostać odesłane, należy je dokładnie
zapakować i dołączyć imię, nazwisko i adres
nadawcy oraz przyczynę odesłania. Jeśli
urządzenie jest nadal na gwarancji, proszę
także dołączyć paragon zakupu, lub fakturę
zakupową.
UWAGA
Gwarancja w Polsce ważna tylko na
podstawie oryginalnej, prawidłowo
wypełnionej i ostemplowanej karty
gwarancyjnej PW GAMMA.
W przypadku zakłóceń
... gdy czas podgrzewania wody przedłuża
się lub
... gdy zawór w pojemniku na świeżą wodę
nie jest szczelny, lub
... gdy przez nieuwagę włączymy
podgrzewanie bez nalanej do wewnątrz
wody należy ekspres odkamienić (patrz
punkt odkamienianie). Aby usunąć
ciała obce z zaworu pojemnika na
świeżą wodę (zmieloną kawę,
wszelkiego rodzaju strzępki) należy go
zdemontować, oczyścić, a następnie
złożyć ponownie. W tym celu
odkręcamy śrubę zaworu przeciwnie do
ruchu wskazówek zegara i wyjmujemy je
na zewnątrz. Należy zwrócić uwagę na
sposób – kolejność ułożenia
poszczególnych części. Po rozebraniu
wyjmujemy ewentualne zanieczyszczenia i
składamy zawór i nakręcamy śrubę.
... gdy woda wykipia z pojemnika na
świeżą wodę lub
... gdy proces gotowania jest zakończony,
zanim zawór przelewu wody otworzy
się, oznacza to że nalaliśmy do
pojemnika na świeżą wodę zbyt dużo
wody.
Należy do pojemnika na świeżą wodę nie
nalewać mniej niż dwie filiżanki wody, lecz
nie więcej niż do poziomu Max na
podziałce poziomu wody (około 8
normalnych filiżanek).
47
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58

SEVERIN Café Caprice KA 5700 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla