o
42
Obs³uga
Przed pierwszym
uruchomieniem
Przed pierwszym przygotowaniem
kawy nale¿y, w celu oczyszczenia
urz¹dzenia, przeprowadziæ jedno lub
dwa zaparzenia bez u¿ycia zmielonej
kawy i filtra papierowego.
Przygotowanie kawy
0 Odchyliæ pokrywê (rysunek 1/B).
0 Nape³nianie wod¹ (rysunek 2).
1
Zbiornik na œwie¿¹ wodê nape³niaæ
tylko zimn¹, klarown¹ wod¹.
Zbiornika na œwie¿¹ wodê nigdy nie
nape³niaæ wod¹ mineraln¹,
destylowan¹, mlekiem, zaparzon¹
kaw¹, herbat¹ itp.
3
Do nalewania ¿¹danej iloœci wody
pos³u¿yæ siê dzbankiem na kawê.
Oznakowanie poziomu wed³ug liczby
fili¿anek – od 2 do 10, znajduje siê
na zbiorniku na œwie¿¹ wodê i
dzbanku na kawê.
Oznakowanie obowi¹zuje dla
objêtoœci œwie¿ej wody.
Objêtoœæ zaparzonej kawy jest
mniejsza ze wzglêdu na wch³anianie
wody przez zmielon¹ kawê.
0 Zak³adanie papierowego filtru.
W³o¿yæ filtr papierowy, wielkoœæ
1x4 do wk³adu filtru (rysunek 1/C).
Wczeœniej zagi¹æ perforowan¹
stronê.
0 Wsypywanie zmielonej kawy.
Nale¿y stosowaæ kawê zmielon¹ o
mia³koœci zmielenia w stopniu
„œrednim”. Iloœæ zmielonej kawy
dobieraæ wed³ug w³asnego gustu. W
przypadku œrednio mocnej kawy
wystarczy jedna miarka na kawê (ok.
6-7 g) na fili¿ankê.
0 Zamkn¹æ pokrywê (rysunek 1/B).
0 Dzbanek na kawê razem z pokryw¹
postawiæ na p³ytce podgrzewaj¹cej.
0 Urz¹dzenie w³¹czyæ za pomoc¹
W³¹cznika / Wy³¹cznika (rysunek
1/E).
Œwieci siê wskaŸnik pracy. Po kilku
sekundach gor¹ca woda zaczyna
przep³ywaæ przez filtr. Po
zakoñczeniu procesu parzenia
urz¹dzenie prze³¹cza siê
automatycznie w stan podgrzewania.
1
Po zakoñczeniu u¿ywania nale¿y
urz¹dzenie rêcznie wy³¹czyæ.
0 Wyj¹æ dzbanek.
1
Podczas zaparzanie nie nale¿y
wyjmowaæ dzbanka w czasie
d³u¿szym ni¿ 30 sekund, co mo¿e
spowodowaæ przelanie filtra.
Po wyjêciu dzbanka, zawór filtru
zapobiega kapaniu na p³ytkê
podgrzewaj¹c¹. P³ytka
podgrzewaj¹ca utrzymuje
odpowiedni¹ do picia temperaturê
kawy w dzbanku. P³ytka spe³nia
swoj¹ funkcjê do momentu
wy³¹czenia urz¹dzenia za pomoc¹
W³¹cznika / Wy³¹cznika (rysunek
1/E) i zgaœniêcia wskaŸnika pracy.
3
Aby otrzymaæ kawê równomiernie
mocn¹, nale¿y po przygotowaniu
zamieszaæ j¹ w dzbanku do kawy.
1
Po zakoñczeniu procesu parzenia,
przed nalaniem nowej porcji wody do
dalszego przygotowania, urz¹dzenie
nale¿y wy³¹czyæ i odczekaæ kilka
minut w celu jego sch³odzenia.
822_949_302 KF3000_3030.book Seite 42 Montag, 15. August 2005 11:10 11