Spis treści
Uwagi ogólne…………………………………….................................... 4
Opis urządzenia................................................................................... 6
Instalacja.............................................................................................. 8
Obsługa…………….............................................................................. 12
Konserwacja……….............................................................................. 14
Warunki gwarancji................................................................................ 16
Gwarancja Europejska......................................................................... 17
Uwagi ogólne
Montaż
• Producent nie ponosi odpowie-
dzialności za szkody powstałe w
wyniku nieprawidłowego montażu
urządzenia.
• Minimalny odstęp pomiędzy po-
wierzchnią kuchenki a okapem, za-
pewniający bezpieczne korzystanie
z urządzenia wynosi 650mm.
• Przed podłączeniem okapu należy
sprawdzić, czy napięcie sieciowe
odpowiada wartościom podanym na
tabliczce znamionowej umieszczo-
nej wewnątrz urządzenia.
• Należy również sprawdzić, czy
domowa instalacja elektryczna jest
prawidłowo uziemiona.
• Wyciąg należy podłączyć do ze-
wnętrznej rury wentylacyjnej za
pomocą przewodu o średnicy
120mm. Okap powinien być zain-
stalowany możliwie jak najbliżej
szybu a rura łącząca powinna być
możliwie jak najkrótsza.
• Nie wolno podłączać wyciągu do
szybu wentylacyjnego, którym są
odprowadzane spaliny na przykład
z kotła centralnego ogrzewania lub
kominka.
• Jeśli wyciąg pracuje w pomiesz-
czeniu, w którym znajdują się urzą-
dzenia o zasilaniu innym niż elek-
tryczne, takie jak np. kuchenka ga-
zowa, piec węglowy lub olejowy,
musi być zapewniona odpowiednia
wentylacja oraz wystarczający do-
pływ powietrza. W ten sposób unik-
nie się powrotu spalin z przewodu
kominowego. W kuchni musi być
zapewniony bezpośredni dopływ
świeżego powietrza np. przez spe-
cjalnie przygotowany otwór nawie-
wowy.
Eksploatacja
• Wyciąg kuchenny jest przeznaczony
do użytkowania wyłącznie w gospo-
darstwie domowym. Jego zadaniem
jest usuwanie zapachów powstających
w czasie przyrządzania potraw.
• Nie wolno go wykorzystywać do ce-
lów innych niż te, do których jest prze-
znaczony
• Należy bezwzględnie unikać otwarte-
go ognia w pobliżu pochłaniacza.
• Wielkość płomienia palnika kuchenki
gazowej należy tak dostosować do
4