Kenwood FS 560 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

English 2 - 7
Nederlands 8 - 13
Français 14 - 19
Deutsch 20 - 25
Italiano 26 - 31
Português 32 - 38
Español 39 - 44
Dansk 45 - 50
Svenska 51 - 56
Norsk 57 - 62
Suomi 63 - 68
Türkçe 69 - 74
Ïesky 75 - 80
Magyar 81 - 86
Polski 87 - 92
Русский 93 - 99
Ekkgmij 100 - 106
´¸∂w
107 - 112
UNFOLD
bezpieczeæstwo pracy
bezpieczeæstwo obs¢ugi
Garnek wytwarza parë, którå
mo¯na sië oparzyç.
Uwa¯aj, aby sië nie oparzyç parå
wychodzåcå z garnka, szczególnie
przy zdejmowaniu pokrywki.
Podczas obsługi należy zachować
ostrożność – płyny, elementy
urządzenia i skroplona para
bardzo gorące. Używać rękawic
kuchennych.
Trzymać urządzenie w miejscu
niedostępnym dla dzieci. Nigdy nie
należy zostawiać zwisającego
przewodu z uwagi na ryzyko
ściągnięcia urządzenia przez
dziecko.
Nigdy nie u¯ywaj uszkodzonego
garnka. Oddaj go do sprawdzenia
lub naprawy - patrz punkt "serwis i
¢åcznoÿç z klientami".
Nigdy nie nale¯y umieszczaç
garnka do gotowania na parze,
przewodu ani wtyczki w wodzie,
gdy¯ grozi to pora¯eniem prådem
elektrycznym. Elementy uk¢adu
sterowania nale¯y utrzymywaç w
czystoÿci i suche.
Zawsze wyjåç wtyczkë garnka do
gotowania na parze z gniazdka,
jeÿli nie jest w u¯yciu.
Nigdy nie u¯ywaj garnka na
kuchence lub w piecyku.
Nigdy nie przesuwaj garnka, jeÿli
znajduje sië w nim coÿ goråcego.
Nie nale¯y pozwalaç dzieciom, aby
bawi¢y sië urzådzeniem.
Urzådzenie nale¯y stosowaç
wy¢åcznie do celu, do jakiego
przewidzia¢ je producent w
zastosowaniach domowych.
bezpieczna obróbka cieplna
Miëso, ryby i produkty rybne muszå
byç ugotowane na wskroÿ. Przed
gotowaniem na parze zawsze
nale¯y je najpierw rozmroziç.
U¯ywajåc wiëcej, ni¯ jednego
koszyka, k¢ad¶ miëso, drób i rybë
do dolnego kosza, aby surowe soki
nie kapa¢y na ¯ywnoÿç poni¯ej.
Nie odgrzewaç ponownie
gotowanego ry¯u w garnku do
gotowania na parze.
przed w¢o¯eniem wtyczki do
gniazdka
Upewnij sië, ¯e napiëcie sieci jest
takie same, jak podane pod
spodem garnka.
Garnek do gotowania na parze jest
zgodny z Dyrektywå Europejskiej
Wspólnoty Gospodarczej
89/336/EEC.
przed u¯yciem po raz pierwszy
1 Usuæ wszystkie materia¢y
opakowania i nalepki.
2 Wymyj czëÿci (patrz ‘pielëgnacja i
czyszczenie’).
3 Przetrzyj zbiornik wody wilgotnå
ÿciereczkå, a nastëpnie suchå.
4 Nadmiar przewodu nale¯y schowaç
z ty¢u urzådzenia.
poznaj swój garnek
Kenwooda do
gotowania na parze
pokrywa
naczynie na ryż
wyjmowane tacki
pierścienie koszykowe
tuba parowa
krążek
tacka odciekowa
zbiornik wody
zewnętrzny lejek do napełniania
podstawa
układ sterowania
filtr siatkowy
jak u¯ywaç garnka do
gotowania na parze
Stawiaj garnek z daleka od ÿcian i
szafek wiszåcych; para mo¯e je
uszkodziç.
Doprawiaj jedzenie po
ugotowaniu; jeÿli sól dostanie sië
87
Polski
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
do wody, to mo¯e uszkodziç
element grzejny.
Postëpuj zgodnie ze wskazówkami
obróbki cieplnej na str. 91 - 92.
1 Założyć filtr siatkowy w zbiorniku
wody. (Filtr zapobiega dostawaniu
się ciał obcych do wewnątrz.)
2 Nalej zimnej wody do zbiornika.
Zawsze upewnij sië, ¯e woda
znajduje sië miëdzy oznaczonymi
poziomami ‘Min’ i ‘Max’. (Po
nape¢nieniu do poziomu ‘Max’, para
bëdzie wytwarzana przez oko¢o 60
minut).
Garnek do gotowania na parze jest
wyposażony w element grzejny z
powłoką zapobiegającą się
osadzaniu kamienia, podnoszącą
trwałość i skuteczność pracy
urządzenia. W zależności od
twardości dostępnej wody, zaleca
się użycie wody filtrowanej. (Filtry
wody są dostępne w ofercie firmy
Kenwood).
Nie dodawaj niczego do wody
(nawet soli lub pieprzu) - mo¯e to
uszkodziç element grzejny.
Aby nie dopuÿciç do spadku
poziomu wody poni¯ej ‘Min’, iloÿç
wody w garnku mo¯na uzupe¢niç w
trakcie gotowania. Wystarczy dodaç
wodë przez zewnëtrzny lejek do
nape¢niania, uwa¯ajåc, aby nie
przepe¢niç.
3 Umieścić tackę odciekową na
podstawie tak, aby jej uchwyty
wpasowały się w rowki w
podstawie.
4 Zamontować wyjmowane tacki z
krawędzią w najwyższym położeniu
w odpowiednich pierścieniach
koszykowych – oba elementy
ponumerowane, co ułatwia
przeprowadzenie tego etapu
procedury montażu.
5 Umieścić krążek w środku tacki 2.
6 Dodać produkty żywnościowe, a
następnie założyć koszyki na
podstawie, rozpoczynając od
koszyka o najniższym numerze na
dole, a kończąc na koszyku o
najwyższym numerze na górze .
u¯ywanie miski na ry¯
Dodać wodę i ryż do naczynia na
ryż. Umieścić naczynie na ryż w
koszyku. (Jeśli zachodzi potrzeba,
w pozostałych koszykach można
gotować inne produkty).
7 Zamontować pokrywę i podłączyć
wtyczkę do gniazda sieciowego.
Ekran zostanie podświetlony i
włączy się brzęczyk. (Jeśli ekran
nie włączy się automatycznie,
nacisnąć przycisk ‘START’).
wybór opcji menu
Nacisnąć przycisk ‘MENU’. Za
każdym naciśnięciem przycisku, na
ekranie przewinie się menu z
ustawionym czasem i
sugerowanym zastosowaniem.
Dostępne są następujące opcje
menu: ‘KEEP WARM’
(PODGRZEWANIE) 10 minut, a
następnie gotowanie następujących
produktów: skorupiaki 10 minut,
jajka – 12 minut, ryby – 15 minut,
warzywa – 20 minut, porcje
kurczaka – 35 minut i ryż 40
minut. Po wyświetleniu wskazania
czasu w menu, przy użyciu
przycisków ‘+’ i ‘-’ można wydłużyć
lub skrócić ustawiony czas. Po
ustawieniu żądanego czasu
nacisnąć przycisk ‘START’ (I). Aby
wstrzymać proces gotowania na
parze, należy nacisnąć i
przytrzymać przycisk ‘STOP’ (O).
ustawianie czasu
Aby ustawić inną wartość czasu niż
wyświetlana na ekranie wartość 45
minut, należy zwiększyć lub
zmniejszyć ustawienia za pomocą
przycisków ‘+’ lub ‘-’. Po
wyświetleniu żądanego czasu
nacisnąć przycisk ‘START’, a
garnek do gotowania włączy się i
zacznie migać symbol gotowania.
Aby wstrzymać proces gotowania
na parze, należy nacisnąć i
przytrzymać przycisk ‘STOP’ (O).
88
Jeśli na ekranie wyświetlany jest
czasu/menu, ale nie naciśnięto
przycisku ‘START’, ekran wyłączy
się po 1 minucie. Aby ponownie
wybrać program, należy nacisnąć
przycisk ‘START’.
Za każdym naciśnięciem przycisku
‘START’ lub przy wyłączaniu
garnka, z brzęczyka zostanie
wygenerowany dźwięk.
funkcja podgrzewania
Aromat i wartość odżywcza
żywności gotowanej na parze
najlepsze zaraz po ugotowaniu
produktu. Niemniej jeśli zachodzi
konieczność utrzymania ciepła
potrawy przez krótki czas, należy
wybrać opcję ‘KEEP WARM’
(PODGRZEWANIE) w menu i w
razie potrzeby odpowiednio
wyregulować ustawienie czasu.
8 Wyjåç wtyczkë z gniazdka
sieciowego i wyczyÿciç po u¯yciu.
wa¯ne
Pod koniec cyklu gotowania garnek
do gotowania na parze
automatycznie prze¢åczy sië na
ustawienie utrzymywania ciep¢a
przez 20 minut. W tym czasie
garnek do gotowania na parze
bëdzie pracowa¢ w przerywanym
cyklu, dlatego nale¯y uwa¯aç na
parë, która mo¯e zostaç
wytworzona w nieoczekiwanym
momencie.
Aby wyłączyć garnek do gotowania
lub anulować ustawienie
podgrzewania, należy nacisnąć i
przytrzymać przycisk ‘STOP’.
wskazówki
Skroplona para bëdzie kapaç z
górnego koszyka do dolnego.
Upewnij sië wiëc, ¯e smaki bëdå
wzajemnie harmonizowa¢y.
P¢yn pozostajåcy w tacy na soki
ÿwietnie sië nadaje na zupë lub
rosó¢. Uwa¯aj jednak, gdy¯ bëdzie
bardzo goråcy.
Miskë na ry¯ mo¯esz równie¯
wykorzystaç do gotowania w
wodzie (np. warzyw w sosie lub
ryby w wodzie).
Pozostaw przerwy miëdzy
kawa¢kami ¯ywnoÿci. K¢ad¶ grubsze
kawa¢ki bli¯ej ÿcianek.
Wiëksze iloÿci przemieszaj w
po¢owie gotowania.
Mniejsze iloÿci gotujå sië szybciej,
ni¯ du¯e.
¯ywnoÿç w kawa¢kach o podobnych
rozmiarach gotuje sië bardziej
równomiernie.
Podobnie jak w zwyk¢ym prodi¯u,
¯ywnoÿç mo¯na dodawaç podczas
obróbki cieplnej. Jeÿli surowiec
wymaga krótszego czasu, dodaj go
pó¶niej.
Gdy podniesiesz pokrywkë, para
ucieknie i gotowanie bëdzie trwa¢o
d¢u¯ej.
¯ywnoÿç gotuje sië dalej po
wy¢åczeniu sië garnka, dlatego
wyjmij jå od razu.
Czasy gotowania na str. 91 - 92
orientacyjne i opierajå sië na
gotowaniu w dolnym koszyku. Im
wy¯ej po¢o¯yç ¯ywnoÿç, tym d¢u¯ej
bëdzie sië ona gotowaç. Dlatego
te¯ trzeba przewidzieç dodatkowe
5-10 minut na nastëpny koszyk
powy¯ej. Przed jedzeniem sprawd¶,
czy ¯ywnoÿç jest ugotowana na
wskroÿ.
Jeÿli ¯ywnoÿç nie ugotowa¢a sië
dostatecznie, zresetuj czas.
Konieczne mo¯e sië okazaç
uzupe¢nienie poziomu wody.
użycie tuby parowej
Tubę parową należy użyć do
jednoczesnego gotowania dużych
ilości tego samego produktu
spożywczego (np. owoców lub
warzyw).
1 Umieścić równe ilości tego samego
produktu spożywczego na każdym
poziomie. (Żywność należy pociąć
na kawałki o jednakowej wielkości,
jeśli jest to możliwe).
89
2 Wykonać czynności 1 do 4 opisane
w pkt. ‘jak używać garnka do
gotowania na parze’.
3 Zamontować w garnku do
gotowania złożoną tackę
oznaczoną numerem 1.
4 Umieścić pionowo tubę parową w
środku dolnej tacki, a następnie
zamontować złożoną tackę 2 nad
tubą parową. Podczas korzystania
z tuby parowej krążek powinien być
usunięty.
5 Zamontować złożoną tackę 3 na
górze.
6 Założyć pokrywę.
ważne
Tubę parową należy używać
łącznie ze wszystkimi trzema
koszykami.
pielëgnacja i
czyszczenie
Przed przyståpieniem do
czyszczenia zawsze wy¢åcz garnek,
wyjmij wtyczkë z gniazdka
sieciowego i poczekaj do
ostygniëcia wszystkich czëÿci.
Nigdy nie wk¢adaj podstawy garnka
do wody i nie dopuszczaj do
zamoczenia sznura lub wtyczki.
czyszczenie zbiornika wody
Opró¯nij, a nastëpnie wyp¢ucz
ciep¢å wodå i wysusz.
czyszczenie zewnëtrznych czëÿci
Wytrzyj wilgotnå ÿciereczkå, a
nastëpnie osusz.
wszystkie inne czëÿci
Umyj i osusz.
Nie zmywać części urządzenia w
zmywarce do naczyń.
Do przechowania umieścić złożone
koszyki jeden w drugim,
rozpoczynając od koszyka o
najwyższym numerze, a kończąc
na koszyku oznaczonym numerem
1.
Nadmiar przewodu nale¯y schowaç
z ty¢u garnka do gotowania na
parze.
usuwanie kamienia
Usunięcie kamienia zwiększa ilość
wytwarzanej pary i wydłuża
żywotność garnka do gotowania na
parze.
1 Nalaç czystego octu do zbiornika
do poziomu 'Min'. Nie nale¯y
stosowaç ÿrodków do usuwania
kamienia.
2 Zamontować tackę odciekową,
złożone koszyki i pokrywę.
3 W¢o¯yç wtyczkë do gniazdka i
ustawiç czasomierz na 20-25 minut.
Upewniç sië, ¯e pomieszczenie
posiada dobrå wentylacjë. Jeÿli
ocet zacznie sië wylewaç, wyjåç
wtyczkë z gniazdka.
4 Wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego i po ostygnięciu garnka
do gotowania na parze wylać ocet i
wypłukać kilkakrotnie zbiornik w
wodzie. Wymyć tackę odciekową,
pierścienie koszykowe, tacki i
pokrywę.
serwis i ¢åcznoÿç z
klientami
Jeÿli sznur ulegnie uszkodzeniu, to
z uwagi na bezpieczeæstwo musi
go wymieniç wy¢åcznie KENWOOD,
wzglëdnie autoryzowany punkt
naprawczy KENWOODA.
Gdy potrzebujesz pomocy:
w pos¢ugiwaniu sië garnkiem do
gotowania na parze
w serwisie lub naprawie
prosimy sië skontaktowaç z
miejscem zakupu swego garnka.
90
91
wskazówki do gotowania na parze
Podane czasy gotowania jedynie wartościami orientacyjnymi dla dolnego
koszyka.
Przeczytaj punkty `bezpieczna obróbka cieplna' na str. 87 i `wskazówki' na
str. 89.
warzywa
Umyj warzywa przed gotowaniem. Usuæ ¯y¢y lub obierz, jeÿli trzeba.
* Podczas gotowania jaj należy umieścić je w uchwytach na jajka
wbudowanych w tackach.
warzywa iloÿç przygotowanie minut
Szparagi 454 g Obciåç 15
Fasolka zielona 454 g Obciåç 15-20
Fasolka szparagowa 454 g Obiåç i cienko pokrajaç 15-20
Broku¢y 454 g Pokrajaç na florety 20
Brukselka 454 g Obciåç i naciåç g¢åby 25
Kapusta 1 ma¢a Poszatkowaç 25
Marchew 454 g Cienko pokrajaç 20
Kalafior 1 ÿredni Pokrajaç na florety 25
Cukinie 454 g Cienko pokrajaç 15
Seler ¢odygowy 1 g¢ówka Cienko pokrajaç 15
Pory 3-4 Cienko pokrajaç 15
Groszek w stråkach 227 g Obciåç 15
Ma¢e pieczarki 454 g Wytrzeç 10
Pasternak 454 g Pokrajaç w plasterki 15
lub cienko posiekaç
Groszek 454 g Ob¢uskaç 15
M¢ode ziemniaki 454 g Oskrobaç 40
jajka przygotowanie minut
Gotowanie* lub U¯yj specjalnej 10-12 na miëkko
gotowanie we tacki do jajek 15-20 na twardo
wrzåtku w koszulkach
92
wskazówki do gotowania na parze c.d.
drób i ryby
Nie przepe¢niaj koszyków.
kasze i produkty zbo¯owe
Równie¯ do gotowania ry¯u w misce trzeba wlaç wody do zbiornika. Mo¯na
jednak gotowaç ry¯ w innym p¢ynie, np. wlaç do miski wina lub roso¢u. Mo¯na
równie¯ dodaç do ry¯u przyprawy, siekanå cebulë, pietruszkë, migda¢y lub
posiekane pieczarki.
surowiec iloÿç minut uwagi
Filety z kurczëcia 4-5 30 Parowaç,
bez koÿci ugotowane na wskroÿ
i miëkkie
Miëczaki 454 g 10 Parowaç, a¯ sië
otworzå
Krewetki, ÿrednie 454 g 10 Parowaç, bëdå
ró¯owe
Ryba, filety 227 g 10 Parowaç, a¯ bëdzie
dzieliç sië na p¢atki
Ryba, dzwonka grub. 15-20 Parowaç, bëdzie
2,5 cm dzieliç sië na p¢atki
Ryba w ca¢oÿci 340 g 15-20 Parowaç, a¯ bëdzie
dzieliç sië na p¢atki
Szyjki homarów 2-4 20 Parowaç, a¯ bëdå
czerwone
Muszle 454 g 15 Parowaç, sië
otworzå
Ostrygi 6 15 Parowaç, sië
otworzå
Przegrzebki 227 g 15 Parowaç, a¯ bëdå
goråce i miëkkie
surowiec iloÿç iloÿç p¢ynu minut
dodawana do
miski na ry¯
Ry¯ bia¢y 100 g 125 ml 25
d¢ugoziarnisty (np. 200 g 250 ml 30
Basmati, ¢atwy) 300g 375 ml 35
Ry¯ bråzowy 100 g 125 ml 40
200 g 250 ml 45
300 g 375 ml 50
Kuskus 200 g 150 ml 15-20
ciep¢ej wody
P¢atki owsiane 75 g 450 ml 40 (zamieszaç w
wody/mleka po¢owie
gotowania)
Budyæ z ry¯u 75 g 25 cukru-kryszta¢u 80 (po 60 min
i 375-500 ml mleka zamieszaç i
przestawiç zegar.
Dodaç wody, jeÿli
trzeba)
  35  
 40 .   
   , 
,   
    
  
    ‘+’  ‘-’.
    
   
START’ () ().  
  
   
    
STOP’ ( )
().
   
    
   45  
  ,  
    ‘+’  ‘-’ 
    
 . 
    ,
   START
()   
     
  . 
   
   
    
STOP’ ( ).
  1 , 
    
  /   
 ‘START’ ()  
,    .  
  
   START
().
  
     
START’ ()  
  
.
 "keep warm"
     
   
    
 . ’  , 
    
   
,  KEEP WARM
( )
   ,  ,
   .
8   ,    
    
.

    ,
   
  
   20
.    , 
    
   , ' 
    
     
.
    
   
    
  ,
    
 ‘STOP(
).
 
   
     
. ´ ,   
   .
     
    
  fl. 
,     .
  
    
    , 
   (..  
   ).
   
     
    
  .
   
   
.
   
   .
102
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115

Kenwood FS 560 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla