Russell Hobbs 19270-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
68
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające
za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie wkładaj jednostki bazowej do żadnej cieczy. Nie używaj urządzenia w łazience, w pobliżu
wody, okien lub drzwi.
3 Nie wkładaj zamrożonego mięsa lub drobiu w parowar - przed użyciem trzeba je całkowicie
rozmrozić.
4 Napełnij zbiornik do znaku max (1.2l). Nadmiar wody, może spowodować rozpryskiwanie się
wrzątku i uszkodzenie parowaru.
5 Nie dotykaj gorących powierzchni jednostki bazowej, pokrywy, kosza, miski na r, ani
ociekacza. Zakładaj rękawice kuchenne lub użyj ścierki i podnoś tylko za uchwyty.
6 Nie trzymaj rąk nad urządzeniem, chroń ręce, ramiona, twarz itp. przed wydobywającą się
parą.
7 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy regulatora czasowego, ani też zdalnie.
8 Nie przykrywaj urdzenia i niczego na nim nie stawiaj.
9 Nie wykładaj koszy papierem, folią itp. - zablokujesz otwory cyrkulacji pary.
10 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
11 Przed przeniesieniem lub czyszczeniem, urządzenie powinno całkowicie ostygnąć.
12 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
13 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
14 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
15 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta,
jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
C PRZYGOTOWANIE
1 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2 Nigdy nie pozwalaj, aby przewód zwisał przez krawędź stołu lub blatu lub mógł zostać
zaczepiony.
3 Będzie wydobywać się para. Nie naly umieszczać urządzenia w pobliżu zasłon, pod
łkami lub szafkami ani w pobliżu czegokolwiek, co mogłoby zostać uszkodzone przez
uciekającą parę.
4 Miej pod ręką talerze lub tacę do ustawienia koszy, woda będzie kapać. Aby wyjąć jedzenie z
koszy stosuj odpowiednie łyżki do podawania, szczypce, itp. Nie zapomnij o rękawicach
kuchennych.
C NAPEŁNIANIE
5 Napełnij zbiornik do znaku max (1.2l). To zapewni około 60 minut parowania, tyle czasu
wystarcza dla większości produktów spożywczych.
6 Niczego nie dodawaj do wody. Przyprawy, marynaty itp. należy dodawać do produktów, a
nie do wody.Przyprawy nie będą krążyć z parą, po prostu skoncentrują się w zbiorniku,z
prawdopodobieństwem uszkodzenia powierzchni zbiornika i grzałki.
69
7 Ustaw rurki pary wokół grzki, aby grzka była pośrodku.
8 Ustaw ociekacz na jednostce bazowej.
9 Ociekacz można wpasować tylko w jednym położeniu, aby umożliwić dostęp do panelu
sterowania. Takie ustawienie zapobiega przedostawaniu się soków z jedzenia do grzałki i
zbiornika.
10 Uchwyty kosza oznaczone są 1, 2 i 3. Możesz zastosować na raz 1, 2 lub 3 kosze .
a) Załóż kosz 1 na ociekacz.
b) Włóż produkty w kosz.
c) Załóż kosz 2 na wierzch kosza 1.
d) Włóż produkty w kosz.
e) Załóż kosz 3 na wierzch kosza 2.
f) Włóż produkty w kosz.
g) Umocuj pokrywę.
ostrożnie z przyprawami
11 Soki z górnego kosza będą skapywać do kosza poniżej. Nie umieszczaj smaków delikatnych
pod mocnymi, ani warzyw pod produktami tłustymi.
C CYRKULACJA
12 Aby umożliwić cyrkulację pary:
a) układaj produkty w koszach luźno
b) układaj, gdzie to możliwe, pojedyncze warstwy żywności
c) układaj produkty luźno, pozostawiając wolne przestrzenie
d) jeżeli jednak w jednym koszu jest układana więcej jak jedna warstwa produktów,
pozostaw w każdej warstwie trochę luzu, aby umożliwić cyrkulację pary
C JEDNOLITOŚĆ
13 Dla równomiernego gotowania:
a) Spróbuj pociąć wszystkie kawałki jedzenia na mniej więcej tę samą wielkość.
b) Najbliżej zbiornika umieść większe kawałki lub produkty z dłuższym czasem gotowania.
c) Dalej od zbiornika umieść mniejsze kawałki lub produkty o krótkich czasach gotowania, .
C PRZEGOTOWANIE
14 Nie obawiaj się przegotowania potrawy - gotowanie z parą jest stosunkowo łagodną metodą
gotowania i kilka dodatkowych minut generalnie nie ma znaczenia.
15 Nie rozgotuj ryby - będzie niesmaczna.
C GOTOWANIE
16 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
17 Przekręć regulator czasowy w prawo i ustaw wymagany czas.
18 Zaświeci się lampka.
19 Para zacznie się wypełniać kosze.
20 Kiedy regulator czasowy powróci na 0, zabrzmi sygnał dźwiękowy i parowar się wyłączy.
instrukcja
rysunki
4 odpowietrzniki
5 uchwyt
6 pokrywa
7 miska na ryż
8 kosz
9 ociekacz
10 woda
11 rurka pary
12 grzałka
13 wylewka
14 zbiornik
15 wskaźnik poziomu wody
16 jednostka bazowa
17 lampka
18 regulator czasowy
70
C REGULATOR CZASOWY
21 Regulator czasowy jest mechanizmem zegarowym, który można nakręcać tylko w jedną
stronę.
22 Nie wolno przekręcać w kierunku przeciwnym ruchowi wskazówek zegara, regulator
czasowy ulegnie zniszczeniu.
23 Tyka, dopóki sprężyna jest napięta.
24 Nie przejmuj się tym tykaniem - jeśli lampka zgasła, grzka jest wączona.
25 Jeśli chcesz, możesz urdzenie zatrzymać wcześniej, wyłączając je z sieci.
C SKOŃCZONE?
26 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
27 Wszystko jest gorące - załóż rękawice żaroodporne albo tkaninowe - trzymaj za uchwyty.
28 Po podniesieniu pokrywy ujdzie para i gorące powietrze. Lekko przechyl i skieruj strumień
pary od siebie.
29 Połóż pokrywę na talerzu lub na tacy.
30 Wyjmij kosze i połóż na talerzach lub na tacy.
31 Ostrożnie wyjmuj ociekacz - soki są gorące i mogą plamić, jeśli się rozprysną.
32 Opróżnij zbiornik poprzez jedną z wylewek na bokach.
czasy przyrządzania i bezpieczeństwo żywności
jedzenie (świeże) ilość czas (minuty)
karczochy, świeże 2-3 40-45
szparagi 400g 10
zielona fasola 400g 15-20
brokuł 400g 10
brukselka 400g 15
kapusta (bez głąba i w ćwiartkach) 1 15
marchew (w plastrach) 400g 10-15
kalafior 1 15
kukurydza w kolbach 4 15
cukinia (w plastrach) 400g 10
groch, łuskany 400g 12
papryka, bez nasion i w plastrach 1 8-10
ziemniaki (ćwiartki) 900g 20
szpinak 200g 6-8
grzyby 200g 10-13
kurczak (bez kości) 400g 20-30
filety rybne 200g 10
steki rybne 200g 12-17
krewetki 400g 6-8
ogon homara (mrożony) 2 20-22
małże 400g 10-15
, Nie bierz małży, które przed gotowaniem były otwarte. Gotuj na parze dopóki nie otwor
się i odrzucić takie, które po ugotowaniu nadal się nie otworzy.
33 Podane czasy odnoszą się do pojedynczej warstwy żywności. Aby znaleźć optymalne czasy
dla ulubionych potraw i ich kombinacji, trzeba trochę poeksperymentować.
34 Zwiększ czasy:
a) gdy użyjesz 2 albo 3 koszy - para musi nagrzać większą ilość produktów
b) jeśli produkty są ułożone w warstwach
35 Ogólnie, im dalej jedzenie znajduje się od grzałki, tym dłużej musi się gotować.
36 Aby znaleźć optymalne czasy dla ulubionych potraw i ich kombinacji, trzeba trochę
poeksperymentować..
37 Te czasy mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek.
71
38 Przed podaniem sprawdź, czy jedzenie jest dobrze ugotowane. W razie wątpliwości, pogotuj
jeszcze trochę dłużej.
39 Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Piecz ryby, aż w całości będą nieprzejrzyste.
40 Warzywa liściaste powinny być gotowane możliwie najkrócej, aby pozostały zielone i
chrupiące. Zmoczenie lodowatą wodą wodzie zatrzyma proces gotowania.
C MISKA NA R
41 Napełniaj miskę ryżem nie więcej jak do połowy.
42 Wlej wodę do miski na ryż - w proporcji jedna i jedna czwarta ilości ryżu (ryż wchłonie część
wody).
43 Wstaw miskę na ryż w najwszy koszyk. Jeśli umieścisz ryż pod innymi produktami, soki z
tych produktów zmienią smak ryżu, a dodatkowy płyn sprawi, że ryż będzie papkowaty.
44 Ryż powinien się gotować 15 do 20 minut, w zależności od rodzaju, ilości i upodobania.
45 Spróbuj po 15 minutach, a następnie w razie potrzeby gotuj dłużej.
C PONAD 60 MINUT?
46 Jeśli zamierzasz gotować na parze dłużej jak 60 minut:
a) przypilnuj poziomu wody i/lub regulatora czasowego, gdy poziom wody w zbiorniku
spadnie poniżej połowy, uzupełnij zbiornik wodą i wyzeruj regulator czasowy
lub
b) ustaw regulator czasowy na połowę czasu gotowania na parze, a następnie po sygnale
więkowym, uzupełnij zbiornik wodą - nie zapomnij wyzerować regulator czasowy
dolewanie
c) Wlewaj wodę powoli przez jeden z otworów na bokach ociekacza
d) Zwróć uwagę na poziom wody - nie przelej powyżej oznaczenia max
C GDY WODA WYPARUJE
47 Jeśli cała woda wyparuje, termostat odetnie zasilanie grzałki.
48 Lampka gaśnie, ale regulator czasowy nadal tyka.
49 Termostat będzie pracować w przerywanym cyklu, aż przypomnisz sobie o potrzebie
uzupnienia wody, lub do chwili powrotu regulatora czasowego w pozycję 0 i wyłączenia.
50 Odłącz jednostkę bazową, studź przez kilka minut, a następnie napełnij zbiornik wodą i
zacznij od początku.
51 Przy obliczaniu potrzebnego czasu, uwzględnij dotychczasowy czas gotowania i czas
pomiędzy pracą na sucho i ponownym uruchomieniem, ponieważ pusty zbiornik nie
oznacza natychmiastowego przerwania pracy urządzenia.
52 Jeśli obserwowałeś/aś starannie proces gotowania, nie ma powodu, dla którego akcja
ratunkowa nie miałaby być w 100% skuteczna.
53 Jeśli tak nie jest, pikantny sos powinien załatwić sprawę - spróbuj dodać soku z cytryny lub
limonki. Jeżeli i to zawiedzie, imbir, czosnek, chilli ukryją absolutnie wszystko.
C PRZEDWCZESNE ZATRZYMANIE
54 Odłącz jednostkę bazową z gniazdka.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
55 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
56 Myj części w cieej wodzie z mydłem, dobrze wyucz, niech obciekną i osusz na powietrzu.
57 Czystą, wilgotną szmatką przetrzyj jednostkę bazową, wewnątrz i na zewnątrz.
58 Żadna część urządzenia nie może być myta w zmywarce do naczyń.
72
C USUWANIE KAMIENIA
59 W zbiorniku i na grzałce moy zgromadzić się osady.
60 Upewnij się, że kuchnia jest dobrze przewietrzana, ponieważ gorący ocet ma nieprzyjemny
zapach.
61 Nie zakładaj ociekacza, koszy, miski na ryż, lub pokrywy.
62 Napełnij zbiornik 600ml octu, poącz go do gniazdka i nastaw regulator czasowy 20 minut.
63 Po 20 minutach pozostaw zbiornik do całkowitego ostygnięcia, następnie wylej ocet i
kilkakrotnie przepłucz zbiornik zimną wodą, aby usunąć wszelkie ślady octu.
64 Dokładnie osusz jednostkę bazową.
65 Nie stosuj niczego innego jak ocet, nie używaj odkamieniaczy.
H OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem
dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Russell Hobbs 19270-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi