Kenwood FS620 Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

przed użyciem urządzenia
Kenwood
Przeczytaj uważnie poniższe
instrukcje i zachowaj je na wypadek
potrzeby skorzystania z nich
przyszłości.
Wyjmij wszystkie materiały
pakunkowe oraz wszelkie etykiety.
bezpieczeæstwo pracy
bezpieczeæstwo obs¢ugi
Garnek wytwarza parë, którå
mo¯na sië oparzyç.
Uwa¯aj, aby sië nie oparzyç parå
wychodzåcå z garnka, szczególnie
przy zdejmowaniu pokrywki.
Podczas obsługi należy zachować
ostrożność – płyny, elementy
urządzenia i skroplona para są
bardzo gorące. Używać rękawic
kuchennych.
Nigdy nie dopuszczaj, aby sznur
zwisa¢ tam, gdzie dziecko mo¯e za
niego z¢apaç.
Nigdy nie u¯ywaj uszkodzonego
garnka. Oddaj go do sprawdzenia
lub naprawy - patrz punkt "serwis i
¢åcznoÿç z klientami".
Nigdy nie nale¯y umieszczaç
garnka do gotowania na parze,
przewodu ani wtyczki w wodzie,
gdy¯ grozi to pora¯eniem prådem
elektrycznym. Elementy uk¢adu
sterowania nale¯y utrzymywaç w
czystoÿci i suche.
Zawsze wyjåç wtyczkë garnka do
gotowania na parze z gniazdka,
jeÿli nie jest w u¯yciu.
Nigdy nie u¯ywaj garnka na
kuchence lub w piecyku.
Nigdy nie przesuwaj garnka, jeÿli
znajduje sië w nim coÿ goråcego.
Niniejsze urządzenie nie powinno
być używane przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych,
umysłowych lub o zaburzonych
zmysłach, jak również przez osoby
niedoświadczone i nie znające się
na urządzeniu, dopóki nie zostaną
one przeszkolone na temat zasad
eksploatacji tego urządzenia lub nie
będą nadzorowane przez osobę
odpowiadającą za ich
bezpieczeństwo.
Należy sprawować kontrolę nad
dziećmi, żeby nie bawiły się
urządzeniem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Firma Kenwood nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
bezpieczna obróbka cieplna
Mięso, drób, rybę i owoce morza
należy przyrządzać starannie.
Przed gotowaniem należy je
rozmrozić.
U¯ywajåc wiëcej, ni¯ jednego
koszyka, k¢ad¶ miëso, drób i rybë
do dolnego kosza, aby surowe soki
nie kapa¢y na ¯ywnoÿç poni¯ej.
Nie odgrzewaç ponownie
gotowanego ry¯u w garnku do
gotowania na parze.
przed w¢o¯eniem wtyczki do
gniazdka
Upewnij sië, ¯e napiëcie sieci jest
takie same, jak podane pod
spodem garnka.
Garnek do gotowania na parze jest
zgodny z Dyrektywå Europejskiej
Wspólnoty Gospodarczej
89/336/EEC.
przed u¯yciem po raz pierwszy
1 Przed użyciem wypełnij zbiornik
wodą i uruchom urządzenie na 5-
10 minut, aby go przepłukać.
2Wymyj czëÿci (patrz ‘pielëgnacja i
czyszczenie’).
83
Polski
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
poznaj swój garnek
Kenwooda do
gotowania na parze
pokrywka
miska na ryż
zdejmowalna podstawka na
koszyki
koszyki
tacka do wlewania wody
tacka na skropliny
rozpylacz pary
zdejmowalny zbiornik wody
podstawa
przycisk podwyższania ciśnienia
neonowa kontrolka czasomierza
czasomierz
kontrolka opróżnienia
przycisk podgrzewania
jak u¯ywaç garnka do
gotowania na parze
Stawiaj garnek z daleka od ÿcian i
szafek wiszåcych; para mo¯e je
uszkodziç.
Doprawiaj jedzenie po
ugotowaniu; jeÿli sól dostanie sië
do wody, to mo¯e uszkodziç
element grzejny.
Postëpuj zgodnie ze wskazówkami
obróbki cieplnej na str. 87 - 88.
Napełnij zbiornik wody jednym z
poniższych sposobów:-
1 Podnieś zbiornik i napełnij go zimną
wodą. Ustaw zbiornik z powrotem
na podstawie i leciutko popchnij,
aby ustawił się w odpowiedniej
pozycji.
Albo
2 Najpierw ustaw zbiornik wody,
potem wlej do niego zimną wodę.
Zawsze upewniaj się, że poziom
wody nie przekracza poziomu
‘Max’.
Najlepsza jest woda przefiltrowana,
gdy¯ ogranicza ona gromadzenie sië
kamienia wapiennego, w ten sposób
wyd¢u¯ajåc ¯ywotnoÿç i skutecznoÿç
garnka do gotowania na parë (filtry
do wody firmy Kenwood så
powszechnie dostëpne).
Nie dodawaj niczego do wody
(nawet soli lub pieprzu) - mo¯e to
uszkodziç element grzejny.
Jeśli poziom wody zmniejsza się
zbyt szybko, w trakcie gotowania
możesz uzupełniać ilość wody w
zbiorniku. Po prostu wyciągnij tackę
do wlewania wody i dodaj
odpowiednią ilość. Uważaj, by
woda się nie przelewała.
Jeśli w trakcie gotowania w
zbiorniku zaczyna brakować wody,
zapala się kontrolka opróżnienia, a
urządzenie wydaje krótki
charakterystyczny dźwięk.
3 Umieść tackę na skropliny na
zbiorniku wody.
4 Nałóż zdejmowalne podstawki na
koszyki, górną przykryj koszyk (są
takie same, dlatego można je
wymieniać). Włóż jedzenie.
5 Umieÿç koszyki na podstawie,
zaczynajåc od koszyka z
najni¯szym numerem na dole i
najwy¯szym numerem na górze .
(Numery koszyków podane så na
ich uchwytach).
u¯ywanie miski na ry¯
Wlej wodë i wsyp ry¯ do miski.
Umieÿç miskë na ry¯ w koszyku.
(W tym samym czasie mo¯na
równie¯ gotowaç co innego w
pozosta¢ym koszyku lub koszykach,
jeÿli zachodzi taka potrzeba).
6 W¢ó¯ wtyczkë i nastaw zegar
czasujåcy. Zapali sië kontrolka i po
chwili pojawi sië para.
przycisk podwyższania ciśnienia
Jeśli wciskasz przycisk
podwyższania ciśnienia od
razu po włączeniu garnka,
wynikiem będzie początkowy
impuls siły, który szybko podniesie
temperaturę wewnątrz. Zapali się
również kontrolka. Opcja
podwyższonego ciśnienia będzie
włączona przez około 5 minut,
później garnek automatycznie
84
przełączy się na tryb standardowy.
Jeśli przycisk podwyższania
ciśnienia nie został od razu
wciśnięty, garnek będzie
funkcjonował w standardowym
reżimie od początku.
7 Po up¢ywie nastawionego czasu
zadzwoni alarm, kontrolka zgaÿnie i
garnek wy¢åczy sië automatycznie.
przycisk podgrzewania
Po zakończeniu gotowania
wystygłe jedzenie można podgrzać.
Jeśli w zbiorniku jest woda, po
prostu wciśnij przycisk
podgrzewania , zapali się
kontrolka, a garnek będzie
wytwarzał parę przez około 5 minut.
8 Po u¯yciu wyjmij wtyczkë i oczyÿç
garnek.
wskazówki
Skroplona para bëdzie kapaç z
górnego koszyka do dolnego.
Upewnij sië wiëc, ¯e smaki bëdå
wzajemnie harmonizowa¢y.
P¢yn pozostajåcy w tacy na soki
ÿwietnie sië nadaje na zupë lub
rosó¢. Uwa¯aj jednak, gdy¯ bëdzie
bardzo goråcy.
Miskë na ry¯ mo¯esz równie¯
wykorzystaç do gotowania w
wodzie (np. warzyw w sosie lub
ryby w wodzie).
Pozostawiaj przerwy pomiędzy
kawałkami żywności.
Wiëksze iloÿci przemieszaj w
po¢owie gotowania.
Mniejsze iloÿci gotujå sië szybciej,
ni¯ du¯e.
¯ywnoÿç w kawa¢kach o podobnych
rozmiarach gotuje sië bardziej
równomiernie.
Podobnie jak w zwyk¢ym prodi¯u,
¯ywnoÿç mo¯na dodawaç podczas
obróbki cieplnej. Jeÿli surowiec
wymaga krótszego czasu, dodaj go
pó¶niej.
Gdy podniesiesz pokrywkë, para
ucieknie i gotowanie bëdzie trwa¢o
d¢u¯ej.
¯ywnoÿç gotuje sië dalej po
wy¢åczeniu sië garnka, dlatego
wyjmij jå od razu.
Czasy gotowania na str. 87 - 88 så
orientacyjne i opierajå sië na
gotowaniu w dolnym koszyku. Im
wy¯ej po¢o¯yç ¯ywnoÿç, tym d¢u¯ej
bëdzie sië ona gotowaç. Dlatego
te¯ trzeba przewidzieç dodatkowe
5-10 minut na nastëpny koszyk
powy¯ej. Przed jedzeniem sprawd¶,
czy ¯ywnoÿç jest ugotowana na
wskroÿ.
Jeÿli ¯ywnoÿç nie ugotowa¢a sië
dostatecznie, zresetuj czas.
Konieczne mo¯e sië okazaç
uzupe¢nienie poziomu wody.
pielëgnacja i
czyszczenie
Przed przyståpieniem do
czyszczenia zawsze wy¢åcz garnek,
wyjmij wtyczkë z gniazdka
sieciowego i poczekaj do
ostygniëcia wszystkich czëÿci.
Nigdy nie wk¢adaj podstawy garnka
do wody i nie dopuszczaj do
zamoczenia sznura lub wtyczki.
czyszczenie podstawy
Przetrzyj wilgotną szmatką,
następnie osusz.
wszystkie inne czëÿci
Umyj w ciepłej wodzie z mydłem,
następnie osusz.
Koszyki nale¯y przechowywaç,
umieszczajåc jeden w drugim,
zaczynajåc od koszyka o
najwy¯szym numerze, a koæczåc z
koszykiem o numerze 1 .
usuwanie kamienia
Należy usuwać kamień z
urządzenia raz w miesiącu albo po
30 użyciach, w zależności od tego,
co nastąpi wcześniej.
1 Wlej do zbiornika na wodę 200 ml
gospodarczego odkamieniacza,
następnie wypełnij zbiornik wodą do
poziomu ‘Max’ (około 800 ml).
85
2 Umieść tackę na skropliny, jeden
koszyk i pokrywkę.
3 Podłącz urządzenie do prądu,
włącz i pozostaw na 5 minut.
4Wyłącz, odłącz urządzenie od
prądu i pozostaw na noc.
5Wylej zużyty odkamieniacz.
6 Zdejmowalny zbiornik wody, tackĀL
na skropliny, koszyki i pokrywkĀL
zmywaj w ciepłej wodzie z płynem.
NastĀLpnie osusz.
7 Znowu napełnij zbiornik czystą
wodą, ponownie umieść części i
włącz urządzenie na 5 minut. Wylej
wodę.
8 Zbiornik wody, tackĀL na skropliny,
koszyki i pokrywkĀL zmywaj w
ciepłej wodzie z płynem.
9Teraz Twój garnek jest gotowy do
użycia.
obsługa i ochrona
konsumenta
Ze względu na bezpieczeństwo,
jeśli uszkodzony został przewód,
musi on zostać wymieniony przez
specjalistę firmy KENWOOD lub
przez upoważnionego przez tę
firmę specjalistę .
Jeśli potrzebujesz pomocy w
związku z:
eksploatacją swojego urządzenia
albo
obsługą lub naprawą
skontaktuj się ze sklepem, w
którym nabyłeś urządzenie.
86
wskazówki do gotowania na parze
Podany czas gotowania jest jedynie wskazówką. Jeśli korzystasz z funkcji
podwyższania ciśnienia, odejmij od czasu gotowania 5-10 minut.
Przeczytaj punkty `bezpieczna obróbka cieplna' na str. 81 i `wskazówki' na
str. 82
warzywa
Umyj warzywa przed gotowaniem. Usuæ ¯y¢y lub obierz, jeÿli trzeba.
* Podczas gotowania jajek nale¯y umieÿciç je we wbudowanych uchwytach na
jajka w dolnej czëÿci koszyka.
87
warzywa iloÿç przygotowanie minut
Szparagi 454 g Obciåç 15
Fasolka zielona 454 g Obciåç 15-20
Fasolka szparagowa 454 g Obiåç i cienko pokrajaç 15-20
Broku¢y 454 g Pokrajaç na florety 20
Brukselka 454 g Obciåç i naciåç g¢åby 25
Kapusta 1 ma¢a Poszatkowaç 25
Marchew 454 g Cienko pokrajaç 20
Kalafior 1 ÿredni Pokrajaç na florety 20-25
Cukinie 454 g Cienko pokrajaç 15
Seler ¢odygowy 1 g¢ówka Cienko pokrajaç 15
Pory 3-4 Cienko pokrajaç 15
Groszek w stråkach 227 g Obciåç 15
Ma¢e pieczarki 454 g Wytrzeç 10
Pasternak 454 g Pokrajaç w plasterki 15
lub cienko posiekaç
Groszek 454 g Ob¢uskaç 15
M¢ode ziemniaki 454 g Oskrobaç 30-40
jajka przygotowanie minut
Gotowanie* lub U¯yj specjalnej 10-15 na miëkko
gotowanie we tacki do jajek 15-20 na twardo
wrzåtku w koszulkach
wskazówki do gotowania na parze c.d.
drób i ryby
Nie przepe¢niaj koszyków.
kasze i produkty zbo¯owe
Równie¯ do gotowania ry¯u w misce trzeba wlaç wody do zbiornika. Mo¯na
jednak gotowaç ry¯ w innym p¢ynie, np. wlaç do miski wina lub roso¢u. Mo¯na
równie¯ dodaç do ry¯u przyprawy, siekanå cebulë, pietruszkë, migda¢y lub
posiekane pieczarki.
88
surowiec iloÿç minut uwagi
Filety z kurczëcia 4-5 30 Parowaç, a¯
bez koÿci ugotowane na wskroÿ
i miëkkie
Miëczaki 454 g 10 Parowaç, a¯ sië
otworzå
Krewetki, ÿrednie 454 g 10 Parowaç, a¯ bëdå
ró¯owe
Ryba, filety 227 g 10-20 Parowaç, a¯ bëdzie
dzieliç sië na p¢atki
Ryba, dzwonka grub. 15-20 Parowaç, a¯ bëdzie
2,5 cm dzieliç sië na p¢atki
Ryba w ca¢oÿci 340 g 15-20 Parowaç, a¯ bëdzie
dzieliç sië na p¢atki
Szyjki homarów 2-4 20 Parowaç, a¯ bëdå
czerwone
Muszle 454 g 15 Parowaç, a¯ sië
otworzå
Ostrygi 6 15 Parowaç, a¯ sië
otworzå
Przegrzebki 227 g 15 Parowaç, a¯ bëdå
goråce i miëkkie
surowiec iloÿç iloÿç p¢ynu minut
dodawana do
miski na ry¯
Ry¯ bia¢y 100 g 125 ml 25
d¢ugoziarnisty (np. 200 g 250 ml 30
Basmati, ¢atwy) 300g 375 ml 35
Ry¯ bråzowy 100 g 125 ml 40
200 g 250 ml 45
300 g 375 ml 50
Kuskus 200 g 150 ml 15-20
ciep¢ej wody
P¢atki owsiane 75 g 450 ml 40 (zamieszaç w
wody/mleka po¢owie
gotowania)
Budyæ z ry¯u 75 g 25 cukru-kryszta¢u 80 (po 60 min
i 375-500 ml mleka zamieszaç i
przestawiç zegar.
Dodaç wody, jeÿli
trzeba)
104
œ∞Oq «∞D∂a
√“±MW «∞DNw «∞∑U∞OW ∞û¸®Uœ ≠Ij.≠w •U∞W «ß∑ªb«Â Ë™OHW «∞∑∫HOe (tsooB) ÆKKw “±s «∞DNw
°LIb«¸ 5 - 01 œÆUzo.
«Æd√ " ¢FKOLU‹ «∞ºö±W «∞L∑FKIW °U∞DFUÂ" ≠w «∞BH∫W 2 99 "±ö•EU‹ ±HOb…" ≠w «∞BH∫W 100.
«∞ªCU¸
¢MEn «∞ªCU¸ Æ∂q «∞D∂a. ¢e«‰ «∞ºOIUÊ «Ë ¢IAd «–« ¸¨∂∑r °c∞p.
«∞ªCU¸ «∞JLOW «ô´b«œ «∞uÆX °U∞bÆUzo
1∞NKOuÊ 454 §r ¥Ac» 51
≠UÅu∞OU îCd«¡ 454 §r ¥Ac» 02-51
∞u°OU¡ 454 §r ¢Ac» Ë¢IDl 02-51
°dØu∞w 454 §r ¥IDl «∞v «“≥U¸ 02
«∞Jd≤V 454 §r ¥AcÒ» Ë¥∑IDl «∞IU´b… 52
«∞LKHu· ¸√” ÅGOd ¥Hd 52
«∞πe¸ 454 §r ¥IDl ®d«z` œÆOIW 02
«∞Id≤∂Oj ¸√” ±∑ußj ¥IDl «∞v «“≥U¸ 02-52
Øußv 454 §r ¥IDl ®d«z` œÆOIW 51
«∞Jd≠f ¸√” Ë«•b ¥IDl ®d«z` œÆOIW 51
«∞Jd«À 4-3 ¥IDl ®d«z` œÆOIW 51
«∞∂UÆö¡ 722§r ¥Ac» 51
«∞HDd, ÅGOd 454 §r ¥Lº` 01
«∞πe¸ «ô°Oi 454 §r ¥Hd «Ë ¥IDl ®d«z` œÆOIW 51
«∞∂U“ô 454 §r ¢e«‰ «∞IAd… 51
«∞∂DU©f,§b¥b… 454 §r ¢Lº` 03-04
«∞∂Oi «ô´b«œ «∞uÆX °U∞bÆUzo
«∞ºKo «Ë«∞ºKo °U∞HIh
* ¥º∑FLq ≠MπUÊ 51-01 ©dÍ
≠w «∞LU¡ «∞GU∞w «Ë Å∫s ≠ªU¸Í 02-51 ÅKV
* ´Mb ßKo «∞∂Oi, ¥u{l «∞∂Oi ≠w «ô±UØs «∞LªBBW ∞c∞p Ë«∞u«ÆFW ≠w «ßHq
«∞ºKW.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105

Kenwood FS620 Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla